Dodaj do ulubionych

Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej

12.12.14, 19:26
To tak i kontratak do wątku o Furby'm ,którego też chcielismy kupic..Ale wszyscy moi znajomi mają,kupili i teraz się kurzy.
Więc co sie nie kurzy ?
U nas poszlismy w LEGO-i teraz jest to hit-lego Friends a także to z pingwinami z Madagaskaru z Cobi-pasuje do zwykłych lego,oraz ze Scooby-doo.
Audiobooki.
Ksiązki.
Coś jeszcze ?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 19:33
      Playmobile
      drewniany domek dla lalek z mebelkami i laleczkami
      lego
      • 18lipcowa3 triss 12.12.14, 20:24
        triss_merigold6 napisała:

> Playmobile
        > drewniany domek dla lalek z mebelkami i laleczkami
        > lego

Domek z playmobil? Ten składany ?
      • triss_merigold6 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 20:49
        Nie, domek drewniany mamy inny, taki ze Smyka
        www.bulala.com.pl/drewniany-domek-dla-lalek-zielona-rezydencja/

playmobile różne, pojazdy, statek, figurki rycerzy
    • slonko1335 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 19:34
      Napisz jeszcze jaki wiek Cię interesuje(chyba, ze to wątek ogólny) u nas na przykład u wszystkich roczniaków w rodzinie furorę robił domek KIddielandu a moje dzieci bardzo długo i często bawiły się aparatem kiddiezoom v-techu. No i nie mogę zapomniec o ukochanej lalce mojej baletnicy-Jolin Balerina-moja niespełna dziewięciolatka kocha ją do dzisiaj już kilka ładnych latek.
    • gaga-sie Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 19:35
      Chłopak; lego i kolejka drewniana ( rozbudowywana). Pakiet filmów animowanych o Mikołajku.
    • edelstein Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 19:36
      Pilka
    • monikaj21 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 19:37
      W historii moich dzieci (jeszcze niezbyt długiej, bo najstarsze ma 9 latsmile takie najbardziej 'długowieczne' zabawki to:
      lego
      klocki abrick
      k'nexy
      jeździk chicco 5w1
      Z gier - dobble, monopoly,
      • kremka2014 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 19:47
        Mój synek jak mial 2lata i 3 miesiące wybral sobie na Dzień Dziecka takie drewniane klocki w przyczepce na kolkach. Klocki maja różne kolory a na każdej ściance są znaki matematyczne, kształty, cyfry i litery. Bawil sie tym codziennie przez ok rok. Okazjonalnie do dzis się bawi, a ma 5lat
        • bominka Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 19:57
          Klocki magnetyczne. Jedna z niewielu rzeczy,których się nie pozbęde prędko.
          Bawi się 3 latka, 7 latka i 13 latka. W domu przynajmniej od 9 lat są te klocki i wciąż na czasie.
          Oczywiście wszelkie lego całym rokiem są exploatowane.
    • moofka Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 19:59
      lego, dobre resoraki, tory kuleczkowe i drewniane klocki, ulubione przytulanki, puzle, planszowki, quizy wyciagane co jakis czas jako nowinka
    • eliszka25 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 20:08
      u nas najwiekszym hitem jest kolejka drewniana. przez kilka lat bawil sie nia starszak, teraz przeszla w rece mlodszego i dalej jest w uzyciu. starszak, 8-latek, tez chetnie do niej wraca, ale teraz to sie nazywa, ze buduje tory mlodszemu bratu wink. kolejka jest w ciaglym uzytku juz od jakichs 6 lat.

najnowszym hitem jest playmobil. pierwszy zestaw pojawil sie u nas w domu we wrzesniu ubieglego roku i od tamtej pory chlopaki bawia sie tym codziennie. oczywiscie zestawow przybylo, ale obecnie jest to u nas tzw. pewniak, wiec mikolaj przyniosl playmobil 6 grudnia, a pod choinke gwiazdor jeszcze cos dolozy.

lego tez mamy, ale nie robi az takiej furory. chlopaki wola playmobil. zdecydowanie bardziej sprawdza sie lego duplo, ktorym tez wciaz sie bawia, choc mlodszy ma 5, a starszy 8 lat. chcialam juz pochowac, ale duplo tak samo jak playmobil, jest w uzyciu praktycznie codziennie, wiec nie chowam.
    • male_a_cieszy Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 20:12
      U nas na topie zawsze jest lego. Wcześniej było to duplo, a teraz lego friends i rozne zestawy podstawowych lego z ktorych młoda buduje sobie co chce. Innym bardzo udanym prezentem był boombox, ale moja uwielbia muzykę. Udanym prezentem jest też monopoly.
      • moofka Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 20:14
        ktore monopoly?
        chce kupic, a jest tyle odmian
        • puellae_2007 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 20:36
          Lego, kolejka drewniana i zestawy stacyjka playmobil monopoly junior, kredki w każdej postacismile puzzle droga firmy djeco i książki smile
        • wydramarlenka Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 20:59
          U nas monopoly junior niekoniecznie się sprawdziło, ale monopoly Polska było strzałem w 10.
          Lego, duplo, samochody Wader (najstarsze - po siostrzeńcu - mają już kilkanaście lat, stoją u babci na strychu, bawią się nimi kolejne rodzinne dzieci), lalka bobas, garaż, kuchnia, składany domek dla lalek.
          Oraz, niestety, straszny plastikowy laptopik z głosem Kubusia Puchatka - niezniszczalny wrrr...bawi się nim już drugie dziecko.
          Czasem niezłe drewniane zabawki można kupić w Tchibo, do tej pory trafiały nam się wyłącznie pancerne - niezniszczalne: przewlekanki, układanki, drewniana arka Noego ze zwierzętami.
        • memphis90 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 22:04
          A wiesz, że jest monopoly My Little Pony...?
          • yen26 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 13.12.14, 10:20
            A ja z moim szesciolatkiem od,roku gram z eurobizness Polecam
    • fin-dus Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 20:42
      Lego. Lego. Lego.
      Ale myślę, że to też zależy, na jakich rodziców dziecko trafi. Ja i mąż jesteśmy kompletnie zakręceni na punkcie klocków i czasem zdarza się nam spędzać całą sobotę czy niedzielę na budowaniu.

Mój mąż jutro o 14 chciał już się pchać na stadion narodowy, ale mu to wybiłam z głowy, bo na pewno będzie tłum. Która się wybiera i już doczekać się nie może?

A wracając do zabawek - ciastolina.
    • agni71 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 20:54
      Lego: najpierw u nas dłuuugo Duplo, teraz małe, głównie Friends

gry planszowe

zwykła plastelina i inne zwykłe materiały plastyczne: kredki, farby (bardziej wycudowane rzeczy szybciej się nudzą)

tablet tongue_out
      • wydramarlenka Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 21:15
        Kilka lat przekonywałam rodzinę do kupowania "prezentów zużywalnych". Zwykła plastelina i farby są OK., ale jak ktoś ma ochotę zrobić bardziej wypasiony prezent to miłą odmianą są farby fluorescencyjne, farby metalic, witrażowe, a zamiast plasteliny masy typu "ciasto i plasto" (nie trzeba ich długo ugniatać)
        Dobre, tłuste kredki też są świetnym prezentem.
        Dla maluchów ok. 2 -letnich dobre są flamastry zmywalne wodą.
        W takich prezentach najlepsze jest to, że dają dużo radości i nie zagracają domu. (Tak, wiem że każda ematka ma 300 m2 nie licząc garażu).
        • agni71 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 21:25
          Mnie niestety prace plastyczne zagracają, bo dziecko tworzy i tworzy, i co z tym robić? Właśnie dokładnie dzisiaj sobie myślałam, że przydałby się drugi dom o zblizonym metrażu, do przechowywania dzieł sztuki wink
          • ichi51e Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 23:03
            Ja robie zdjecia a oryginaly ida do smieci smile
            • agni71 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 13.12.14, 11:51
              no, jest to jakis pomysł, chyba wykorzystam do rozbudowanych przestrzennych dzieł z plasteliny smile
    • inguszetia_2006 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 21:04
      Witam
      Moją córę cieszyły kredki. Np takie: https://photos03.istore.pl/21827/photos/big/25556913.jpg.
      Pzdr.
      Ing
      • puellae_2007 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 21:26
        Inguszetia takie kredki to i mnie by ucieszyly smile
    • zebra12 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 21:27
      A ja nie wiem co w tym lego widzicie. Nigdy nie lubiłam takich nietrwałych, składanych zabawek. Moje dzieci też nie przepadają. Nie lubię też ciastoliny - z tego samego powodu, lalek do składania itp.
      A tak patrząc na dziecięce zabawki, to wszystko się nudzi po około tygodniu. Najdłużej córka bawiła się figurkami pony. Lalki niemowlaki dość długo były brane na spacer i tyle.
      • butch_cassidy Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 21:36
        zebra12 napisała:

> A ja nie wiem co w tym lego widzicie. Nigdy nie lubiłam takich nietrwałych, skł
        > adanych zabawek.

Tu nie chodzi o efekt, a o proces. Budowanie jest frajdą. Co zbudowane, jeśli wyszło super, postoi kilka tygodni na 'wystawce' i znów ląduje w koszu.
        Z tym, że u nas wg instrukcji buduje się raz. Potem już powstają dowolne budowle, najczęściej dość nietypowe wink Tatuś celuje w takich zabawach.
        • zebra12 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 21:53
          No to mnie to frajdy nie sprawia: budowanie na wystawkę. Dzieci odziedziczyły po mnie niechęć do klocków.
      • agni71 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 21:45
        W Lego najfajniejszy jest etap budowania, tworzenie, kreacja, te rzeczy, a nie zabawa zbudowana zabawką (aczkolwiek budowle z Lego nie rozpadaja się przy byle dotknięciu)
      • sonrisa06 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 21:51
        Ale jaki wiek? Tak ogólnie?
        No to ...
        -Lego smile najpierw duplo teraz friends
        - książki wszelkie
        - klocki drewniane zwykłe bezfirmowe
        - zestaw mały doktor tez bezfirmowy
        - farma Fisher Price (chyba z 6 lat się nią córka bawiła, a teraz bawi się siostrzenica, u nas hit nad hity)
        - domek dla lalek (my mamy akurat domek Dory)
        - lalki, ale tylko typu barbie, księżniczki, a teraz MH
        - pet shopy - w użyciu już od 4 - 5 lat, nie nudzą się, kolekcja ciągle powiększana i w ciągłym ruchu
        Wszystkie wyżej wymienione zabawki cieszyły się powodzeniem (lub cieszą nadal) kilka lat.
        Mnie się wydaję, że wszystko zależy od dziecka. Moja córka (8,5) jest dziecinna i dużo się bawi, zabawa jest wciąż dla niej bardzo ważna. Nigdy nie była dzieckiem, które np. wywalało mi garnki z szafek i bawiło się pokrywkami. Zawsze bawiła się tylko swoimi zabawkami i potrafiła na prawdę długo w nich grzebać, nawet będąc malutkim dzieckiem. Jako półroczniak dostała garnuszek na klocuszek FP. Pamiętam, że sadzałam ją na kocu, dawałam ten garnuszek i miałam dziecko z głowy na co najmniej pół godziny. Tez kilka miesięcy się nim bawiła. Ogólnie trafiło mi się dziecko umiejące się sobą zająć i kochające swoje zabawki, takiemu dziecku bardzo przyjemnie się zabawki kupuje. Wtop mieliśmy mało, jedna z nich to oczywiście zwierz na F.
        A jeśli chodzi o gry planszowe, to ciężko mi się zdecydować, bo mamy ich sporo i często gramy, ale chyba najwięcej była i jest w użyciu zgadnij kto to.
    • butch_cassidy Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 21:32
      Niektóre gry, pluszaki, lalki, lego, figurki, kolejka, globus v-tech, komputer v-tech, koraliki do prasowania, znikopis, .
      Kurzą się niestety głównie zabawki interaktywne. Co prawda lala 'chow-chow nauka chodzenia' jest w obrotach non-stop, ale jak przypadkowo się włączy, to zaraz jest krzyk: "Mama! Wyłącz!", a od kuca furreal (czy jak to tam było) znacznie lepszy jest pluszowy konik podobnego rozmiaru za 30 zł... Śpiewająca księżniczka Zofia przywieziona z Disney store też nie cieszy się poważaniem, a szmaciana lala waldorfska za 3zł z lumpeksu jak najbardziej... i traf tu za dzieckiem wink
    • run_away83 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 21:49
      Mam trzech synów (rok, prawie cztery lata, osiem lat). W regukarnym użyciu sa u nas:

klocki lego i duplo

drewniane tory z kolejką

resoraki

zestawy playmobil (mamy m.in. piratów, rycerzy i straż pożarną)

hulajnogi i jeździki (scuttlebug i bobbycar)

lalki bobasy i lalczyne wózeczki

pluszowe smoki oraz rodzina pluszowych szczuròw

zestaw plastikowych garnków, talerzykòw i sztućcòw

materiały plastyczne i wszelkie surowce wtórne (mój najstarszy syn uprawia zaawansowany upcykling)

książki

puzzle

proste planszówki i karcianki (takie, w które ośmiolatek i czterolatek mogą sobie grać we dwóch - chińczyk warcaby, piotruś, uno)

trochę elektroniki (psp, odtwarzacz mp3, tablety, ps3 - ostatnio całą rodziną gramy w guitar hero)

Wszelkie bestsellerowe interaktywne grająco-pierdzące wynalazki lądują zwykle w kącie nazajutrz po rozpakowaniu, a w rezultacie - na ebayu.
    • memphis90 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 22:02
      Kolejki- drewniana i z serii Tomek Trackmaster, teraz doszło Stacyjkowo.
      Lego duplo ( w tym kolejka), city, friendsy
      u córki- gry planszowe, materiały plastyczne, ciastolina; lalki typu barbie kocha miłością wielką, ale się nimi nie bawi; czasami wraca do kuchni dla dzieci
      • memphis90 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 22:09
        O, jeszcze laptop edukacyjny i tablet edukacyjny są w ciągłym użyciu.
      • dolores12 Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 22:16
        U nas najdłużej służy Duplo - syn 10-letni i córka 6-letnia nadal się nimi bawią,(praktycznie od urodzenia) Lego już tak nie cieszy. Oprócz tego petszopy są w stałym użyciu, podobnie jak pluszaki i farma(z De Agostini). W odstawkę najszybciej poszły wszelkie interaktywne stwory, córka wręcz nie znosiła, gdy ktoś je uruchamiał, w ostateczności bawiła się nimi jak zwykłymi pluszakami.
        • eo_n Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 23:12
          dolores12 napisała:
          W odstawkę najszy
          > bciej poszły wszelkie interaktywne stwory, córka wręcz nie znosiła, gdy ktoś je
          > uruchamiał, w ostateczności bawiła się nimi jak zwykłymi pluszakami.

Mam to samo.
    • dzikalogika Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 12.12.14, 22:34
      u nas na lata:
      Klocki magnetyczne
      kolejka drewniana 2 wielkie pudła (robi się z tego miasto na cały dom, dzieci, które do nas przychodzą, zaczynają zawsze od tego)
      ciastolina
      Lego
      moja suszarka do ubrań
      moje chusty na plażę
      papier toaletowy
      garnki, pokrywki
      lampki, latarki
      nożyczki
      materiały, nitki, sznurki
      kuchnia z Ikei
    • mid.week Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 13.12.14, 00:55
      U mojej córki od zawsze hitem są zwierzątka. Mogą być drewniane, plastikowe, chińska tanizna lub wypas od Schleich`a. Kiedyś autka (służyły do wożenia zwierzaków) ale jej przeszło, a w ich miejsce wskoczyło lego friends.
    • beatazet Re: Zabawki które cieszą kilka m-cy i dłużej 13.12.14, 09:42
      Dzieczyny, teraz 6 i 9 lat.
      Lalki - Barbi i Equestria Girl oraz Polly Pocket. Do tego akcesoria ubranka domki itp., kilka koników. Tym się bawią na okrągło.

Kolorowanki, drukowane . Po pokolorowaniu często wycinane jako postacie do zabawy.
      Zeszyty Lilla Lou.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka