Dodaj do ulubionych

Nastolatki a szampan

31.12.14, 14:21
Z mojej czwórki dwójka to już nastolatki 11 i 13 lat.
Cz dajecie takim pociechom szampana by wspulnie przywitać ten nowy rok i toastem spróbować sprawić by był dla naszej rodziny łaskawy?
Obserwuj wątek
    • ziarenko-piasku Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 14:23
      Nie, nie podaję dzieciom alkoholu, nawet wówczas gdy wspólnie witamy Nowy Rok big_grin
    • mary_lu Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 14:25
      Nastolatki szampana nie kupią, bo to drogie i słabo kopie. Wódeczka jakaś lepiej, starogardzka np., bo nie ma co przepłacać, dzieciaki i tak się nie znają i lepszej wódki nie docenią. Takim napojem wyrobią sobie wśród kolegów pozycję, a po takim szampanie to wyszkolenia mogą się śmiać, że piccolo.
      • mary_lu Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 14:26
        * w szkole
    • szamanta Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 14:26
      Wspólnie nie obchodzimy Nowego Roku, ale w tym wieku w symbolicznej ilości ( poł kieliszka szampanowki) piły szampana
      Jakoś nie interesują mnie kogos bulwersy z tego powodu
    • lafiorka2 Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 14:34
      wspulnie nie świętujemy z nikim...wspólnie już raczej tak wink

chyba masz dzisiaj dużo wolnego czasu,że tak płodzisz wątki big_grin
    • morekac Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 14:40
      Nie dałabym. Uważam, że szampana można zaproponować 15-latkom, ale raczej nie młodszym dzieciom.
      • verdana Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 14:43
        11-latce bym nie podała. Powyżej 12 roku życia - tak. To opinia mojej pediatry, która leczyła mi dzieci z omdleń koniakiemsmile
        Zawsze uważałam, że dzieci powinny próbować alkoholu pod okiem rodziców. Teraz, od kiedy wiem, że syn jest poważnie uczulony na część alkoholi, a syn znajomej zmarł w swoją 18, po wypiciu jednego piwa - jestem o tym 100% przekonana.
        • lafiorka2 Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 14:45
          jak masz prawdziwego szampana to daj,jak wino musujące to też big_grin w sumie
    • edelstein Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 15:01
      A jaki to szampan?daj nazwe
    • kol.3 Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 16:03
      Obchodziliśmy jakąś okrągłą rocznicę ślubu w restauracji gdzie mój właśnie wówczas jedenastoletni syn został poczęstowany symboliczną ilością szampana. Ponieważ wystroił się w garnitur, zachowywał nadzwyczaj poważnie i był bardziej przejęty od nas, kelnerka przyniosla mu kieliszek do szampana. Obecnie jako dorosły facet pija bardzo mało.
    • broceliande Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 16:19
      Ja mam syna 10 lat i wyjątkowo prawdziwego szampana, może dam łyka.
      • aqua48 Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 16:25
        Kieliszek alkoholu okazjonalnie mogę podać 14-15 latkowi. Jedenastolatkowi pozwoliłabym jedynie umoczyć usta w moim. Gdyby bardzo, a bardzo chciał.
        • bi_scotti Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 16:45
          Skapa jestem wink Uczciwej, porzadnej "wdowy" bym nie dala zadnemu teen ani pre-teen, bo zwyczajnie nie doceni ale jakies "kaczatko" to pewnie pol kieliszka owszem, czemu nie - tak wlasnie w wieku 12-13, nastepny etap to moze byc jakies prosecco, a na "wdowe" to juz niech sobie samo zarobi wink
          https://www.totalwine.com/_static/webupload/730/1_1534750_3.jpg
          vs.
          https://www.bcliquorstores.com/files/imagecache/product_image/products/91.jpg
          vs.
          https://www.guerrieri-rizzardi.com/english/img/bottles/prosecco_di_valdobbiadene.jpg
    • inguszetia_2006 Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 17:01
      Witam
      Nie, nie... nie będę jej polewać;-P Ale dam spróbować od siebie łyka. Jak poprosi. Czasami prosi to jej pozwalam zamoczyć język. 14 lat rocznikowo ma.
      Pzdr.
      Ing
    • figrut Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 18:41
      Kiedyś bym dała, teraz nie dam. We wrześniu koleżanka wyprawiała swoje imieniny na których była również jej 15 letnia córka. Nastolatka dostała pozwolenie od rodziców na wypicie jednego piwa na zasadzie "lepiej niech wypije przy nas jedno, niż z znajomymi upije się zakazanym owocem". W międzyczasie doszło do sprzeczki z jednym z gości którego solenizantka w końcu wyprosiła. Gość w rewanżu zadzwonił na policję z informacją, że w danym mieszkaniu po godzinie 22 nastolatka za pozwoleniem rodziców pije alkohol. Policja przyjechała, sprawdziła alkomatem prawdomówność wyproszonego gościa. Teraz rodzice nastolatki czekają na rozprawę w sądzie rodzinnym i nie wiadomo co z tego wyniknie.
      • wioskowy_glupek Re: Nastolatki a szampan 01.01.15, 11:43
        Żenujące i typowo polskie...
    • edelstein Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 18:44
      Jedenastolatka to dziecko a nie nastolatek.
      • goja85 Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 18:49
        Jede NAŚCIE
        • edelstein Re: Nastolatki a szampan 31.12.14, 18:59
          No i?18 nascie i juz dorosla osoba.
        • verdana Re: Nastolatki a szampan 01.01.15, 15:09
          Nie, mimo to jedenastolatka nastolatkiem nie jest. Polskie "nastolatki" są kalką z angielskiego - a tam oczywiście "teen" występuje dopiero w 13. I to jest istotne, bo wtedy zaczyna sie faktyczny wiek nastolatkowy. Jedenastolatek to dziecko.
    • jan.kran Re: Nastolatki a szampan 01.01.15, 11:15
      Dla mnie 11 i 13 lat to absolutnie nie nastolatki tylko dzieci i bym nawet nie pozwoliła popatrzeć na alkohol.
      Nastolatki to 15 , 16 lat.
      Moja córka mogła sie napioć wina czy piwa pod moim okiem w wieku lat 16 - tu. To co wyprawiała za moimi plecami to inna sprawa ale ja nie jestem naiwnatongue_outPP
      Nigdy nie robiłam problemu kiedy młodzież imprezowała i piła ale w Norwegii rodzic ma i tak niewiele pod tym względem do powiedzenia.
      Teraz są dorośli i syn pije alkoholu zero a córka różnie ale mam wrażenie że normalne podejście do alkoholu z mojej strony im nie zaszkodziło.
      • wioskowy_glupek Re: Nastolatki a szampan 01.01.15, 11:49
        Dałabym się napić od siebie bez przesady. Sama jako dziecko próbowałam nie raz dziadkowego wina czy szampana z okazji jakiś uroczystości. Dzisiaj w ogóle praktycznie nie tykam alkoholu.
    • asia_i_p Re: Nastolatki a szampan 01.01.15, 11:51
      Tak, najlepiej wytrawnego - tak się chowa abstynentów. smile
      • arista80 Re: Nastolatki a szampan 01.01.15, 12:05
        Wczoraj na imprezie były trzy 11-latki i za zgodą rodziców napiły się jednego kieliszka szampana. Nikt nie robił z tego problemu. Jednak na kawę nie dostały już pozwoleniasmile)
    • feniks_z_popiolu Re: Nastolatki a szampan 01.01.15, 12:18
      11 i 13 latce nie dałabym szampana. Co najwyżej pozwoliłabym upić troszkę ode mnie gdyby chcieli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka