Dodaj do ulubionych

Dobra rybka...

02.01.15, 19:39
Jakie są Wasze ulubione rybki? Ba ja bardzo lubię Mirunę. A w święta miałam okazję jeść Miętusa i jestem oczarowana tą rybą. Przepyszna, niestety bardzo rzadka i podobno bardzo droga. Delikates wśród ryb. A Wy jakie polecacie?
Obserwuj wątek
    • niktmadry Re: Dobra rybka... 02.01.15, 19:42
      Dorsz - ale nie mrożony.
    • amoreska Re: Dobra rybka... 02.01.15, 19:43
      Bardzo lubię sandacza.

A z wędzonych - smakował mi wiosłonos.

Uwielbiam ryby smile
    • 5justi Re: Dobra rybka... 02.01.15, 19:46
      ja lubię pstrąga i dorsza mniammmm
    • b.bujak Re: Dobra rybka... 02.01.15, 19:48
      pstrąg - z lokalnych łowisk;
      dorsz, łosoś
      • megi-1 Re: Dobra rybka... 02.01.15, 19:54
        Pstrąg,dorsz i łosoś oraz karp ale przygotowany tylko przez mojego tatę mi smakujęwink
        • sonia-3 Re: Dobra rybka... 02.01.15, 19:58
          Jak robiła karpia moja mam to bardzo mi smakował. A teraz jak robi go moja teściowa, to juz mi nie smakuje. I nie to, abym była uprzedzona...
          • aka10 Re: Dobra rybka... 02.01.15, 20:10
            Diabel morski. W wigilie jadlam filety m.in z tej ryby. Bardzo dobre.
            • lola211 Re: Dobra rybka... 03.01.15, 08:33
              A gdzie kupic ta rybe?
              • kiwaczek69 Re: Dobra rybka... 03.01.15, 16:36
                Diabła morskiego inaczej zwanego żąbnicą można kupić w macro.
            • rafalzalu Re: Dobra rybka... 10.02.15, 13:16
              O tak! szczególnie podane z mango i chilli
    • lola211 Re: Dobra rybka... 02.01.15, 20:13
      W wigilie odkryłam sandacza-cudo,nie ryba.
      Lubie szczupaka,rzadko jednak mam okazje nabyc.
      Halibuta.
      Turbota.
      Dorsza prosto z kutra.
      Podstawa- zadnych mrozonych, swieze maja byc.
      I lubie tez male rybki- okonie czy byczki- złowione przez wedkarza i niedługo potem usmazone w calosci(wypatroszone ofkors)- chrupiąca skórka i soczyste mieso.Niech sie sklepowe łososie i inne hodowlane schowaja.
    • triismegistos Re: Dobra rybka... 02.01.15, 20:19
      Uwielbiam tanie ryby- flądry i śledzie. Bardzo lubię makrele, sielawki, liny, dorsze. Uwielbiam leszcze i płotki, chociaż niesty pluję ośćmi przy tej okazji. Bardzo smakował mi jesiotr. Bardzo lubię karpia i topygę, ale tylko zimą, bo tłuste dranie. Parę razy do roku kupuję też łososia. Aaa, i tuńczyka lubię bardzo, ale skubany strasznie drogi jest i w dodatku łatwo go spieprzyć.
    • feniks_z_popiolu Re: Dobra rybka... 02.01.15, 21:16
      Skończyliśmy dziś zapiekanego w sosie serowym halibuta. Poezja. Klopsy z mielonego dorsza i tolpygi bardzo lubię. Sielawa wędzona. Bellona smażona. Nototenia. Właściwie wszystkie z wyjątkiem karpia.
      • lola211 Re: Dobra rybka... 02.01.15, 21:21
        Ja mam problem z rybami zapiekanymi z czymkolwiek- mam wrazenie, ze wówczas inne smaki zupełnie zdominują delikatny smak ryby.
        Jak przyrzadzacie te dania, by uniknąc tego efektu?
    • iziula1 Re: Dobra rybka... 02.01.15, 21:24
      Salomon, fladra, sandacz, dorsz, halibut, pstrąg.
      Jedne uwielbiam pieczone w maśle i czosnku, inne smażone tylko z solą, a inne wędzone na zimno.....ależ jestem głodna smile
      • adellante12 Re: Dobra rybka... 03.01.15, 17:15
        A to już łososia nie ma tylko jest Salomon??? to moze jeszcze flounder cod i trout? Nistety halibut wszędzie jest halibutem.. Ale że pieczesz z butterem...
    • mynia_pynia Re: Dobra rybka... 02.01.15, 21:24
      Lubie tłuste ryby, nie wiem ktore to ale maż łowi, ma karte kilka ksiazek i sie zna. Na obiad do ziemniakow i surowki z kiszonej kapusty jest przeważnie dorsz. Zapiekam łososia lub pstrąga, wędzona kocham makrele. Reszte ryb mi nieznanych kupuje maz, a czasem łowi.
      • arista80 Re: Dobra rybka... 02.01.15, 21:57
        Uwielbiam karpia, halibuta, łososia, lubię też dorsza (ale zależy od tego jak przygotowany) i śledzia (szczególnie sałatki śledziowe). Nie wiem czy to też podchodzi pod ryby, ale uwielbiam owoce morza - wszelkie krewetki, ośmiornice, małże, langusty mmmm...po prostu kocham.
    • gaga-sie Re: Dobra rybka... 02.01.15, 22:16
      Aktualnie wypoczywam nad morzem w sąsiedztwie portu. Codziennie świeże rybki: moje ulubione to dorsz, turbot ( teraz się rozsmakowalam) i dziki łosoś. Ponadto z innych lubię solę, jesiotra i antara.
    • mayaalex Re: Dobra rybka... 03.01.15, 01:27
      dorada, sola, okon morski, tunczyk (ale taki polsurowy).
      wedzone: makrela, losos, pstrag
      Wegorz w kazdej postaci
    • biala.czekolada Re: Dobra rybka... 03.01.15, 07:04
      bardzo lubię właśnie mirunę oraz sandacza, kiedyś miałam okazję spróbować belonę - morska ryba, której ości w czasie obróbki termicznej zmieniają kolor na seledynowy - nie sposób ich nie zauważyć wink kupiliśmy ją kilka razy bezpośredni z kutra rybackiego kilka lat temu nad bałtykiem.
      niestety kilka lat później kilkukrotnie pytaliśmy rybaków o tę rybę, ale już jej nie mieli, a szkoda, bo zapamiętałam ją jako przepyszną - jedną z najlepszych jakie jadłam
      • agni71 Re: Dobra rybka... 03.01.15, 14:38
        Belona bardzo smaczna, w Niemczech nad morzem jadłam, a ości faktycznie zielone smile Ciekawe, że na takiej Rugii w Niemczech wszędzie dostaniesz, a u nas nigdy nad morzem nie widziałam tej ryby.

Lubię tez halibuta, bardzo smaczne, delikatne, białe mięso.

Dobrym pstrągiem, łososiem (chociaż wolę wędzonego), tez nie pogardzę.

Świeży dorsz jest bardzo smaczny, najsmaczniejszego jadłam również w Niemczech.
        • feniks_z_popiolu Re: Dobra rybka... 03.01.15, 14:47
          Agni belone dostaniesz w sezonie w sklepie przy Hali Mirowskiej w Warszawie
        • adellante12 Re: Dobra rybka... 03.01.15, 17:17
          Dostaniesz ale wystepuje głównie własnie w okolicach Rugii więc u nas kiedyś najpopularniejsza była w okolicach Swinoujscia. Niby to bałtyckie ale jakoś nigdy na łowiskach kołobrzeskich czy rynnie słupskiej nigdy jej nie spotkałem.
    • anula_anka Re: Dobra rybka... 03.01.15, 13:24
      Halibut
      Śledź
    • bei Re: Dobra rybka... 03.01.15, 14:50
      smile
      Wychowałam się nad wodą, niedaleczko portu rybackiego i mietusa kojarzę z tego, że ciężko skorę z niego ściągnąćsmile
      Masz rację, jest smaczny.
      Lubię ryby morskie A poza nimi najlepsze dla mnie to pstrągi.
      Dla mnie ważne jest kto mi te ryby przyrządza lub dla kogo pichcę i w czyim towarzystwie zjem.
      Samotnie raczyć się rybami nie potrafięsmile
      W rodzinnej miejscowości mam ulubioną smażalnię, uwielbiam ryby złowione i przyrządzone przez brata ( mieszka blisko zalewu, kanału i rzeki).
      Gdy bylam dzieckiem jadlam tylko węgorze, mlodziutkie, takie " sznurowki" - nie były tluste.
      Uwielbiam karpie przyrządzone przez teściów, nikt tak nie smaży jak oni.
      Byl czas ze z chęcią probowalam nowości z importu, szybko doczytalam się z jakich to hodowli pochodząsad i co moze zawierać ich mięso.
    • lati7 Re: Dobra rybka... 03.01.15, 17:05
      Karp (jem tylko zrobionego przeze mnie lub kiedyś przez moją mamę )
      Kargulena wspaniała ryba,często jadałam w dzieciństwie,polecam dla dzieci (bezostna,tylko z kręgosłupem) Ostatni raz jadłam rok temu,ale dostałam mrożoną,a to nie to samo.Polecam tylko nie mrożona.
      Sandacz,szczupak - wspaniały!
      Halibut wędzony i z grilla - cudosmile
      Sielawa wędzona
      Makrela świeżo wedzona
      • gaga-sie Re: Dobra rybka... 03.01.15, 20:41
        Masz rację-makrela świeżo wędzona, jeszcze ciepła rozpuszcza się w ustach. Halibuta też lubię.
    • adellante12 Re: Dobra rybka... 03.01.15, 17:18
      Grenadier, zębacz, dorada. Generalnie swieże morskie wszystkie
    • solejrolia Re: Dobra rybka... 03.01.15, 17:23
      bardzo lubię dorsza oraz pstrąga.

i śledzie- wyłącznie w occie, jako rolmopsy, czy inne koreczki. w sumie takich "drobiazgów" zjadamy niemało, bo zawsze takie przekąski mamy w lodówce

no i czasem strzępek wędzonego łososia- tez fajnie skubnąć, albo na kanapeczce z serkiem białym, i koperkiem.
      • sonia-3 Re: Dobra rybka... 03.01.15, 17:30
        A ja to bym zjadła węgorza. Pamiętam z dzieciństwa, z chlebkiem i masełkiem. Mniam. Latem jak będę w Gdańsku, to nie odpuszczę sobie.
    • cauliflowerpl Re: Dobra rybka... 03.01.15, 17:59
      Morszczuk smile Uwielbiam po prostu.
      Gruby plaster, zrobiony na blasze, z minimalną ilością oliwy.
    • figrut Re: Dobra rybka... 03.01.15, 20:08
      Z morskich bardzo lubię mirunę, flądrę i grenadiera, ale tego ostatniego nie potrafię usmażyć tak, żeby się nie rozsypał. Większy dostęp mam do słodkowodnych i tu na pierwszym miejscu jest okoń, później sandacz, karaś srebrzysty czyli pospolita japonka, dobrze zrobiony i nie za duży szczupak oraz wędzony leszcz (smażony już tak dobrze nie smakuje).
    • hamerykanka Re: Dobra rybka... 03.01.15, 21:43
      Ja po ostatnich swietach, kiedy mialam okazje sprobowac rekina, zakochalam sie w tej rybie. Mieso biale, nie czuc ryba, niezbyt tluste. Podobne do sandacza.Dla mnie smaczniejsze niz losos.
    • klamkas Re: Dobra rybka... 03.01.15, 22:24
      A podpowie ktoś gdzie ogólnodostępna (najlepiej lokalnie we Wrocławiu), bywa sielawa w jakiejkolwiek postaci?!
    • fraczek12 Re: Dobra rybka... 10.02.15, 12:57
      Dobra rybka nie jest zławink My znaleźliśmy ? a raczej znajomy nam powiedział że niedaleko nas jest gospodarstwo rybne niejakich suchanowskich i że można tam kupić świeże ryby...no i od tej pory w sumie role się zamieniły...ryby jem jak naczęściej się da a kotlety od świętawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka