Dodaj do ulubionych

Ryba w sosie

05.01.15, 18:20
Mam ochotę na rybę w jakimś dobrym sosie, duszoną. Mam dorsza.
Macie pomysł na sos?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Ryba w sosie 05.01.15, 18:22
      moja bakteria mózg mi pożera, bo przeczytałam ryba w nosiebig_grin
    • nauta_ Re: Ryba w sosie 05.01.15, 18:26
      O to to. Ja bym chciała przepis na sandacza. Kto ma i da?
      • klamkas Re: Ryba w sosie 05.01.15, 19:35
        U nas sandacz klasycznie, w śmietanowo-cebulowym. Pycha smile.
    • a1ma Re: Ryba w sosie 05.01.15, 18:57
      Chyba zrobię w porowo-śmietanowym, bo akurat mam składniki. Ale wciąż czekam na ciekawe propozycje wink
    • kochamruskieileniwe Re: Ryba w sosie 05.01.15, 19:04
      sos śmietanowo-cytrynowy?
    • nanuk24 Re: Ryba w sosie 05.01.15, 19:22
      Robilam rybe w tajskim stylu(drugi przepis w glownym poscie), bardzo dobra byla.
      Czesto wracam do tego przepisu.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117869154,117869154.html
      • a1ma Re: Ryba w sosie 05.01.15, 19:27
        O, brzmi ciekawie! Dzięki, na pewno wypróbuję.
        • puellae_2007 Re: Ryba w sosie 05.01.15, 20:45
          Sandacz zapiekany w placu ziemniaczanym z sosem z kiszonych ogórków. Pycha smile
          • aka10 Re: Ryba w sosie 05.01.15, 20:50
            Szafranowy?
          • klamkas Re: Ryba w sosie 05.01.15, 21:49
            Dasz przepis?
            • aka10 Re: Ryba w sosie 05.01.15, 22:10
              klamkas napisała:

> Dasz przepis?

Pol zwyklej lub czerwonej cebuli, moze byc tez cala szalotka. 2 lyzki masla, 2 lyzki maki, 4dl bulionu rybnego, 0,5 g szafranu, ew. sol i pieprz do smaku, 2 lyzki soku z cytryny, 1,5 dl smietany (slodkiej, ok. 20-30%), 2 lyzki posiekanego szczypiorku.
              Cebule obrac i drobno posiekac, zeszklic na masle ok. 1-2 minuty, posypac maka, wlewac powoli bulion, caly czas mieszajac. Dodac szafran, smietane, sok z cytryny, ew. sol i pieprz. Gotowac kilka minut na malym ogniu. Na koniec wsypac szczypiorek.
    • mama_duzych_dzieci Re: Ryba w sosie 05.01.15, 21:14
      Dorsza - obowiązkowo robię w sosie.
      Mam ich kilka - porowo-śmietanowy tak jak napisałaś jest super, ale ja dodaję jeszcze starkowaną marchewkę ( dusze na patelni razem, śmietana, rybę smażę, tym zalewam i chwilę dochodzi razem w piekarniku)
      Robię sos z pieczarek i cebulki, podlane białym wytrawnym winem, na koniec śmietana kremówka, odparuję do gęsto i tak jak wyżej - do piekarnika na 10 min )
      Następny to z kurek ( a że obrodziły i mam z 8 porcji jeszcze zamrożonych to sobie pozwalam na wykwintny z samych kurek - do każdej ryby pasuje - jadłam nawet z karpiem.
      Takim klasycznym jest również maślano- koperkowy.
      Czasami jak wymiatam lodówkę ( tak zrobiłam ostatnio ) - na patelnię starkowane- pietruszka biała, kawałek selera, z 2 marchewki, jedna cebulka, duszę, dodaję pokrojona w kostkę paprykę, dusze dalej, na koniec podlewam to pomidorami puszki w kawałkach i oczywiście troszkę śmietany ( duszę jarzyny na maśle klarowanym) wyszła rewelacja.
      Małżonek łowi dorsze koło Bergen, od kilku lat mam 15-16 kg kazdego wyjazdu i jemy je z apetytem szczególnie z sosami.
      Życzę Tobie smacznego.
    • mama_duzych_dzieci zrobiłam 06.01.15, 10:17
      Po wczorajszym wpisie, dostałam ślinotoku na rybę w sosie ( wieczorem wyjęłam do rozmrożenia) Wstałam i zrobiłam - będzie na ciepłą kolację. Sos koperkowo - śmietanowy na bazie serka Hochland ( o smaku koperkowym) Pachnie cały dom, do tego bagietka, lampka białego wina i będzie super kolacyjka.
    • rosapulchra-0 Re: Ryba w sosie 06.01.15, 10:21
      Przepraszam, nie pomogę. Przeczytałam tytuł wątku: "ryba zmarła w sosie"..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka