Dodaj do ulubionych

popieracie górników?

08.01.15, 18:20
www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,17225705,Rzad_bierze_sie_za_gornictwo__Bedzie_tradycyjne_palenie.html#BoxSlotIMT
jestem bardzo zadowolona, że Kopaczowa wzięła się za tę bandę złodziei. wolę dac nawet lekarzom niż tym wąsatym dziadom big_grin w sensie pieniądze dać.
jesli przyjada do stolicy palić opony, to przysięgam, zorganizuję kontr-protest suspicious
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: popieracie górników? 08.01.15, 18:22
      Jeszcze nie zwariowałam, żeby popierać górników.
    • przystanek_tramwajowy Re: popieracie górników? 08.01.15, 18:26
      Ci ze zdjęcia nie wyglądają na zabiedzonych i głodem przymierających. Jeden w jednego dobrze odżywieni.

---
      Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
    • olewka100procent Re: popieracie górników? 08.01.15, 18:27
      popieram, a rząd to się lepiej sam za siebie weźmie . Wyjazdy, paliwo, obiadki . Nosz kuźwa trzeba mieć nie równo pod sufitem, żeby hejtować górników a tych złodziei z rządu nie
      • marzeka1 Re: popieracie górników? 08.01.15, 18:42
        olewka100procent napisała:

> popieram, a rząd to się lepiej sam za siebie weźmie . Wyjazdy, paliwo, obiadki
        > . Nosz kuźwa trzeba mieć nie równo pod sufitem, żeby hejtować górników a tych z
        > łodziei z rządu nie

- no bo rządowi się należy, a innym nie big_grin
        Tak, w momencie gdy niektóre kopalnie źle działają, nie ma sensu dopłacać niesamowitych dodatków.
      • zwariowana_wariatka Re: popieracie górników? 08.01.15, 18:46
        w sensie że całe społeczeństwo ma się zrzucac na 14 pensje dla górników z nierentownych kopalń, to popierasz?
        • marzeka1 Re: popieracie górników? 08.01.15, 19:20
          Nie, nie popieram, jeśli kopalnia jest niedochodowa- to takie dodatki są tym bardziej niedorzeczne- ale gdy czyta się o KRUSie czy chętnych dodatkach ludzi z rządu, bo mają służbową kartę do płacenia za jedzonko/wyjazdy- to sposób, w jaki pokazują teraz górników, jest mocno manipulacyjny.
          • zwariowana_wariatka Re: popieracie górników? 08.01.15, 19:35
            o KRUSie nawet nie wspominaj, bo mną trzęsie uncertain
            • kleo881 Re: popieracie górników? 08.01.15, 23:19
              Moze i za ta grupe spoleczna kiedys ktos sie wezmie. Moze...
            • premeda Re: popieracie górników? 09.01.15, 09:33
              Krus popieprzony jest to prawda ale znajdzie mnóstwo jeszcze lepszych przykładów marnotrawienia kasy.
        • maslova Re: popieracie górników? 09.01.15, 12:18
          Ale w jaki sposób społeczeństwo się zrzuca?
    • a-bara Re: popieracie górników? 08.01.15, 18:29
      Mieszkam na Śląsku ale szlag mnie trafia jak słyszę "protest górników".

W moim mieście zamknęli prawie wszystkie kopalnie, teraz następna jest na liście.
      Rozumiem tragedie tych ludzi bo tracą prace. Ale na litość - ile lat można "naprawiać" zakłady do których dokładamy wszyscy grube miliony.
    • kota_marcowa Re: popieracie górników? 08.01.15, 18:35
      He he przyjadą na wsiową, zrobią solidny rozpizd i jak zwykle się rozejdzie po kościach tongue_out
      Tak samo każdy kolejny rząd robi podejście do KRUS tongue_out
      • marzeka1 Re: popieracie górników? 08.01.15, 18:43
        PSL nigdy nie poprze odejścia od KRUS-u - jak dla mnie to dopiero jest nierozwiązany problem.
      • lauren6 Re: popieracie górników? 08.01.15, 18:54
        A niech se robią. Czekam wreszcie na ekipę rządzącą, która ich za ten rozpizd w końcu rozliczy. Skończy się terror wąsatych grubasów.
    • nowi-jka Re: popieracie górników? 08.01.15, 18:42
      Daleko mi zeby ich złodziejami nazywać ale jesli cos jest nierentowne to sie zamyka. Nie mam ochoty sponsorowac im pensji. Zatem nie nie popieram, ale do złodzieji to im jednak daleko.
    • mamaemmy nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 18:57
      Widzę,że żadna z Was nie ma zielonego pojęcia na ten temat...Któraś ma w rodzinie górnika?
      Gazeta X napisała,że nierentowne..Pani Kopacz powiedziała tak samo. A czemu..?
      Temat rzeka,nie chce mi się nawet tłumaczyć tematu,ani nawet go przybliżąc dla dyletantów..
      Bardzo dużo mam znajomych górników ,bardzo współczuje,bo w tym kraju jest to tak naprawde gra polityczna.Li i jedynie.
      • zwariowana_wariatka Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 19:01
        no gra polityczna ze strony górników to na pewno. elektorat w większości Dudy i jemu podobnych.
        • mamaemmy Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 19:05
          oj,dziecko,dziecko.
          zazdroszczę naiwnośći .
          Poczytaj,popytaj-a dopiero wtedy pisz-jak większośc tu ematek-one naprawdę znają się na rzeczy,na tym co piszą. Znają temat z OBU stron-i wtedy piszą,ty znasz temat z tv najwyrazniej tongue_out
          • zwariowana_wariatka Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 19:15
            w sensie mąż górnik czy ojciec? to chyba nie jesteś obiektywna tym bardziej tongue_out
            • mamaemmy Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 19:20
              oj niestety nie bingo.
              Ale temat znam od podszewki,też ze względu na doświadczenie zawodowe (nie,nie mam tylko kosmetycznych studiów za sobą) oraz poprzez znajomości
              Nawet nie chce mi się dyskutowac na ten temat...I tak nikogo nie pfrzekonam,kto się na tym nie zna i nie zna tematu,więc po co ?
              • zwariowana_wariatka Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 20:24
                no ale czemu nie chcesz dyskutować, skoro najwidoczniej dysponujesz jakaś wiedzą tajemną, to może podzielisz się nią z nami, maluczkimi, i wtedy jakoś łatwiej będzie dopłacać do czternastek i deputatów w nierentownych kopalniach?
            • przystanek_tramwajowy Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 19:49
              Żoneczki i córki górników robią w majtki ze strachu, że się skończy luksusowe życie.

---
              Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
              • mamaemmy Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 20:11
                nie trafiłaś jak zawsze.
                Poza tym "luksusowe zycie",ku... dziewczyno na jakim świecie ty zyjesz tongue_out Mam dobrych znajomych górników i uwierz mi,że to co piszą ci w kolorowych gazetach ile też oni zarabiają -nijak się ma do rzeczywistości.
                Posikałaś się w majty ?
                • attiya Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 20:55
                  no ale że niby oni ile zarabiają? półtora tysiąca?
                  co rok są protesty górników i ciągle im się podwyższa pensnsje
                  a poza tym....jeśli tak biedactwa mało zarabiają, to niech zawsze mogą zmienić pracę
                  jak ja mało zarabiałam, to nie robiłam zadym przy Wiejskiej, tylko znalazłam sobie inną pracę
                  • mirmunn Re: nierentowne-a czemu ? 09.01.15, 09:26
                    Ciż sami górnicy jeżdżą do pracy na kontrakty w czeskich kopalniach- łomatko, uwaga- rentownych!
                    Zarabiają dobrze,ale nikt im nie pcha tak do tyłka jak w Polsce - nie ma barbórek, czternastek i innych i jakoś tam nie pala opon, tylko grzecznie ida na szychtę.
                    Czyli - DA SIĘ!
              • klamkas Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 20:24
                Jasne, bo każda jest żoną i córką prezesa, wysoko postawionego związkowca, albo chociaż nadsztygara...
              • mirmunn Re: nierentowne-a czemu ? 09.01.15, 09:23
                oj robią, robiąsmile
      • ola Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 19:10
        Mam znajomych górników, mam znajomych w spółkach okołokopalbnisnych, mam znajomych prawników obsługujących KW. To trup, bankrut, od lat drenujący budżet na grube miliardy żeby nie rozjuszać związkowców zwolnieniami.
        Porównywanie paru tysięcy Hofmana do tych wywalonych w błoto miliardów to straszna demagogia.
        • mirmunn Re: nierentowne-a czemu ? 09.01.15, 09:26
          10/10
      • myfaith Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 19:27
        Nierentowność firmy państwowej ( ale prywatnej też) jest wynikiem złego zarządzania i złych decyzji podejmowanych przez prezesów/RN vs trendy rynkowe.

Jeśli prawdą jest to co proponuje Kopacz ( zostawienie rentownych kopalni w nowo utworzonej spółce w kt wkład będzie miała grupa energetyczna - jakkolwiek się to nazywa) to w obecnej sytuacji chyba jedyne wyjście żeby zachować jeszcze w rękach państwa surowiec strategiczny tak aby nie był jedynie obciążeniem dla budżetu a jednocześnie miał szanse stać się czymś w rodzaju Grupy Azoty
        Grupa Azoty /PKN Orlen / KGHM to też firmy państwowe ( większościowo) a więc też jest tam całe mnóstwo prezesów/dyrektorów obsadzanych z politycznych powodów.
        No różnica między nimi a Sp Węglową jest taka że na węgiel koniunktura jest mizerna, napływa tani węgiel ze wschodu vs naciski UE ( a zwłaszcza Niemiec zafiksowanych na zieloną energię). A skoro tak jest i Polska nie jest w stanie tego zmienić ( zamkniemy rynek ?- jesteśmy w UE więc musi być racjonalny powód/ zmusimy kogoś, żeby zamiast gazu kupował węgiel- decyduje rachunek ekonomiczny ? nie jesteśmy w gospodarce planowanej)
        Takie działanie państwa może wpłynąć na region pod względem społecznym ( zmiana tradycyjnych wartości pielęgnowanych od zawsze) i to będzie kłopot dla państwa- taki sam jak dla Wlk Brytanii/Belgii/Francji kilkadziesiąt lat temu.
        • ola Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 19:56
          >Nierentowność firmy państwowej ( ale prywatnej też) jest wynikiem złego zarządzania i złych decyzji podejmowanych przez prezesów/RN vs trendy rynkowe.

nie do końca to ma zastosowanie w przypadku kopalń.
          Jak wiesz węgiel kopie się pod ziemią. Im dłużej tym głębiej. Im głębiej tym drożej. I niebezpieczniej.
          Bardzo głeboko jest bardzo drogo i bardzo niebezpiecznie. Czyli jeszcze drożej.
          Nasz drogi węgiel przegrywa z tanim węglem z Rosji czy Afryki niezależnie od koniunktury. Bo koniunkturę mamy z Rosjanami taką samą, tylko my jeszcze musimy dopłacić na trzynastki, czternastki, deputaty, sraty i emerytury dla czerstwych czterdziestolatków.
          Niezależnie od zarządu to się nie może spinać. I z biegiem czasu będzie coraz gorzej, bo węgiel sam z siebie się nie przeniesie kilkaset metrów wyżej.
          • myfaith Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 20:24
            Masz rację - słuszne uwagi. Na geologię nic nie poradzimy- to też jakaś przewaga konkurencyjna (lub jak w naszym przypadku przeszkoda). No ale taka KGHM jakoś sobie radzi choć wydobycie miedzi do łatwych nie należy - chyba.

Nasi rządzący powinni być jednak bardzo uważni żeby w pogoni za zyskiem i przewagą konkurencyjną nie doprowadzili kopalni ( a właściwie ludzi) do poziomu górników z Afryki/Rosjii/Ukrainy czy Australii ( notabene chętny do inwestycji w polskie kopalnie to inwestor z Australii coś mi się obiło o uszy) .
            Tak zwany złoty środek między 13 i 14 pensją a wyzyskiem ludzkim i nie inwestowaniem w kopalnie

Jedno jest pewne - w starej formie ( notoryczne dopłacanie do kopalń bo nie przynoszą zysku) , jako państwo stracimy kontrole nad surowcem strategicznym a to byłby duży błąd.
            Więc rząd jak rozumiem próbuje coś jeszcze uratować proponując warunki rynkowe (nie uprzywilejowane) górnikom.

• ola Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 20:31
              1. KGHM rozpoczął wydobycie w Lubinie i Polkowicach w latach 50-tych XX wieku. Nierentowne kopalnie na Śląsku fedrują w tych samych miejscach od połowy XIX wieku. To jest gigantyczna różnica w złozach.
              2. Na rynkach miedzi nie ma takich spadków jak na rynku węgla.
              3. Pomysł sprzedaży nierentownych kopalń pojawił się już dawno. Kłopot, że nikt ich nie chce kupić. Przypadek? Nie sądzę...
              Plan rządu własnie dąży do tego - nie zamykać całej Kw tylko te najmniej rokujące zakłady. Związkowcy doprowadzą swoim durnym uporem do tego, że pieprznie wszystko.
            • premeda Re: nierentowne-a czemu ? 09.01.15, 09:38
              No ale cena tony miedzi nijak się ma do ceny tony węgla. Zupełnie dwa różne surowce.
      • margierita Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 20:20
        Nierentowne dlatego że koszty przewyższają zyski. W BIP masz sprawozdanie finansowe za 2013r. - poczytaj sobie. Za 2014r jeszcze nie ma, co zrozumiałe (tzn. nieopublikowane) ale podobno KW straci płynnośc pod koniec miesiąca. Jeśli do końca miesiąca nic się nie wydarzy, to zarząd będzie musiał zgodnie z KSH pisac do sadu o upadłość. A wtedy wszystko w rekach wierzycieli.

Gdzie Ty tu widzisz politykę (politykę w potocznym rozumieniu)?

• ola Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 20:26
          Swoją drogą ja kompletnie nie rozumiem związkowców. Mają do wyboru restrukturyzację z programem pomocowym (odprawy, inne miejsca pracy, pomostówki) a wolą spontaniczną upadłość całej spółki. Co to za wybór? Oczywiście oni liczą na to, że rząd wyłoży te 4 miliardy i po prostu za nich zapłaci, ale to jest już niemożliwe. Zwłaszcza, że za tym pójdzie kara z UE. Naprawdę myslą, że warci są tych miliardów?
          • margierita Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 20:35
            Ja się obawiam, że oni tak własnie naiwnie myslą. Chyba nikt tym ludziom nie wytłumaczył, że każdy zdrowy na umysle członek zarządu działa zgodnie z KSH a nie zyczeniem zatrudnionych. A jak złozą wniosek o upadlośc, to czy to likwidacja czy układ to cięcie będzie do kości. I od najłatwiejszych do cięcia kosztów zaczną.
            A nikt z rządu tez tak oficjalnie kasą nie sypnie. Nie w tej sytuacji i nie przy tych przepisach. To już to dosypywanie kasy via SRK jest sliskie.

Naprawdę, ale to naprawdę nie rozumiem ich zacietrzewienia w tej sytuacji. I to niezależnie od całej mojej dla nich czy to sympatii czy antypatii.
          • myfaith Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 20:42
            Bo związkowcy to w większości ludzie rozumiejący biznes ( w sensie technologii) ale nie rozumiejący biznesu w sensie bilans zysków i strat/rachunek wyników/wskaźniki rentowności/sprzedaż i marketing.
            Tyle lat to działało (?) więc o co chodzi? Węgiel się przecież sprzedawał i sprzedaje.
      • attiya Re: nierentowne-a czemu ? 08.01.15, 20:49
        ale co ma znajomość tego czy innego górnika??
        sprawa jest prosta, jeśli coś nie przynosi latami dochodów, ma długi itd itd to się to coś zamyka, stawia w stan upadłości itd itd
        2,5 mld złoty rocznie na dofinansowanie czegoś na maksa nierentownego to dopiero jest złodziejstwo
        tylko dlatego, że masz w rodzinie górników to my wszyscy musimy dokładać się do tego biznesu? A tona węgla obecnie to coś okolo tysiąca zł
        daję kasę na górnictwo a za węgiel płacę tysiąc zł - czyli przynajmniej podwójnie za to płacę
      • ruda_owca Re: nierentowne-a czemu ? 13.01.15, 12:58
        > Gazeta X napisała,że nierentowne..Pani Kopacz powiedziała tak samo. A czemu..?
        > Temat rzeka,nie chce mi się nawet tłumaczyć tematu,ani nawet go przybliżąc dla
        > dyletantów..

To nie jest zaden temat rzeka, polskie kopalnie nie mają najmniejszych szans być rentowne, gdyż koszt wydobycia polskiego węgla jest wielokrotnie wyższy, niż tego wydobywanego gdzie indziej metodą odkrywkową.
        Koszt wydobycia tony polskiego węgla w 2013 wyniósł około 100$. Wydobycia, a jak wiadomo od ceny wydobycia do ceny zbytu droga daleka. Natomiast węgiel wydobywany odkrywkowo można kupić za ok 60$ za tonę (free on board, tj. ze wszystkimi należnymi daninami, podatkami i opłatami już opłaconymi przez dostawcę).
        Polecam przeczytać wpis o węglu na blogu ekonomicznym Doxa, widać tam czarno na białym, że polski węgiel nie ma prawa obecnie przynosić zysków i że jeśli chcemy go wydobywać, to wszyscy musimy do tego dopłacać.
    • niunia19851 Nie no lepiej dać patologii kopulującej ze sobą 08.01.15, 18:58
      jak króliki biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/mpips-od-2016-r-1-tys-zl-dla-wszystkich-rodzin-ktorym-urodzilo-sie-dziecko/s5643 to jest chyba jej najdurniejszy pomysł !!!
      Rozumiem dać tym co pracują na "śmieciówkach" no ale bez przesady bezrobotnym !
      • lauren6 Re: Nie no lepiej dać patologii kopulującej ze so 08.01.15, 19:23
        A czym się różni żołądek dziecka matki na śmieciówce od żołądka bezrobotnej matki? Jedno potrzebuje jeść, drugie wykarmi się powietrzem? Ja uważam, że na kim jak na kim, ale na położnicach i niemowlętach nie ma co oszczędzać, bo to jest inwestycja, która po prostu się wszystkim opłaca. Oszczędzanie na zdrowiu młodej matki i noworodka to prędzej czy później odbije się również na kieszeni podatników.
        • niunia19851 Re: Nie no lepiej dać patologii kopulującej ze so 08.01.15, 19:29
          No proszę Cię nie rozśmieszaj mnie. Pracowałam w MOPSie gdy wchodziło becikowe i wiesz jakie było w 1 z wniosków oświadczenie matki? A no takie: fajnie, że rząd daje nam kasę, z checia z niej skorzystam ale zdania nie zmienię i oddaje moje dziecko do domu dziecka! I to jest dobre rozwiązanie rządu Twoim zdaniem?!
          Myślisz, że patologia spedzająca większość czasu pod sklepem z piwem czy innym wińskiem przeznaczy te pieniądze na dziecko?!
          Ja zapierdzielam po 8-9 godz., ile kasy ściagają mi na różne składki! I nawet zasiłek rodzinny 77 zł mi się nie należy bo niby za bogata jestem (a to czy mi starczy od 1 do 1 to nikogo nie interesuje bo przecież na papierku mam duzo) ...
        • attiya Re: Nie no lepiej dać patologii kopulującej ze so 08.01.15, 20:52
          no ale sory jak nie stać cię na nic, bo nie pracujesz, to po co rodzić dziecko?
          chce mieć kasę - macierzyński - niech popracuje, potem dopiero pomyśli jedna z drugą o dziecku
          • premeda Re: Nie no lepiej dać patologii kopulującej ze so 09.01.15, 09:49
            No ale jak już wpadnie to może zamiast szukać lekarza od wywoływania miesiączek (bo na to można nawet providenta wziąć) jednak zdecyduje się urodzić.
      • premeda Re: Nie no lepiej dać patologii kopulującej ze so 09.01.15, 09:48
        No ale są bezrobotni i bezrobotni, a będąc akurat zarejestrowaną tłumów żulic w PUP-ie nie widziałam. Mamy tak niski przyrost, że każdy pomysł na zwiększenie dzietności jest dobry.
    • edelstein Re: popieracie górników? 08.01.15, 18:59
      Szczucia ludzi na ludzi ciagot dalszy,a dziadowy sie ciesza.
      • myfaith Re: popieracie górników? 08.01.15, 19:06
        off topic
        Przecież szczucie to od zawsze (starożytny Rzym?) ulubiona rozrywka "elyt" - W ten sposób można posiedzieć jakiś czas przy korycie wink

• ola Re: popieracie górników? 08.01.15, 19:05
      W życiu.
      Uważam że rząd powinien oddać te deficytowe kopalnie w całkowity zarząd związkom. Niech się panowie wykażą. Biorąc pod uwagę standardy, jakie praktykują w firmach podwykonawczych, w których zarządach siedzą, nie będzie to miejsce mlekiem i miodem płynące.
      • capa_negra Re: popieracie górników? 08.01.15, 19:37
        100/100
    • guderianka Re: popieracie górników? 08.01.15, 19:13
      nie popieram
    • angry.bird popieram 08.01.15, 19:33
      tak jak prostety lekarzy, nauczycieli. Rząd chce wszystkie grupy zawodowe skłócić żeby zasiąć w Sowie na obid i pośmiać się z Polaków jakimi są frajerami.
      • zwariowana_wariatka Re: popieram 08.01.15, 19:36
        jedź już do tej Szwecji na socjal i przestań bruździć tongue_out
      • lauren6 Re: popieram 08.01.15, 19:50
        Jak już wyrośniesz z bycia niemal 30-letnią studenciną na utrzymaniu mamusi to wtedy pogadamy czy chcesz z własnych podatków finansować barburkowe i trzynastki dla górników.
        • mamaemmy Re: popieram 08.01.15, 20:15
          lauren6 napisała:

> Jak już wyrośniesz z bycia niemal 30-letnią studenciną na utrzymaniu mamusi to
          > wtedy pogadamy czy chcesz z własnych podatków finansować barburkowe i trzynastk
          > i dla górników.

OIP.Wyrosnij,bądż tą studenciną i naucz się,że barbórka to przeż Ó .A trzynastek nie ma,sa czternastki tongue_out
          • lauren6 Re: popieram 08.01.15, 20:20
            Grammar nazi. Co nie zmienia faktu, że niepracujące niunie na garnuszku mamusi są dla mnie słabym autorytetem w dyktowaniu na co mają być odprowadzone moje podatki.
            • angry.bird Re: popieram 08.01.15, 20:22
              Nie jestem na niczyim garnuszku bo pracuję.
          • anorektycznazdzira Re: popieram 08.01.15, 22:10
            Taaaak? Trzynastek nie ma? Bierz może pod uwagę, że nie ty jedna znasz jakichś górników big_grinbig_grin
        • anorektycznazdzira Re: popieram 08.01.15, 22:08
          Ale ona jedzie do Szwecji finansować socjal dla sympatycznych muslimów, więc co tam rodzimi górnicy
      • mimarika Re: popieram 08.01.15, 20:25
        Niunie nie są świadome,ze 3 główne programy TV są finansowane w 80% z budżetu państwa,zatem muszą te TV podawać informacje zgodnie ze wskazówkami włodarzy,a nie zgodnie z rzeczywistością. Przecież dziennikarz ulubionej stacji premier kUpacz powiedział wprost,ze od myślenia są redaktora,a widz ma tylko przyjąć ich info. Skuteczna socjotechnika zrobiła Papke z mózgu i niunie powtarzają bezmyślnie. Ta restrukturyzacja polega m.in. na zwolnieniu 5 tys. Ludzi,ale nie członków spółek i związków,którzy pochłaniają największe pieniądze. Jednocześnie nadal Pl będzie sprowadzać węgiel zRosji,gorszej jakości. Unia E. Kupuje rocznie 214mln ton węgla,ale nie z Pl...Ppolaczkowie posłusznie wyprzedzają strategiczne gałęzie przemysłu stając się dla unii rynkiem zbytu. Rozgonic najpierw spółki i zwiazki-przy zarobkach ich prezesów górnicy zarabiają malo.
        • anorektycznazdzira Re: popieram 08.01.15, 22:13
          To niech mi światła niunia z krytycznym pazurem na TV wyjaśni, JAK zwalnia się w obecnym stanie prawnym "członków związków", oraz jaką rolę pełnią związki w tym sporze bo pęknę zarazbig_grin
        • rosapulchra-0 Re: popieram 08.01.15, 23:26
          Mimarika, 10000/100
        • zuleyka.z.talgaru Re: popieram 08.01.15, 23:59
          Oooo tak....chce publicznego widowiska ze zwalniania szefa związków zawodowych. Stawiam popkorn!
        • zuleyka.z.talgaru Re: popieram 09.01.15, 00:00
          BTW. po jaką cholerę kupować drogi polski węgiel skoro można taniej ściągnąć z Ukrainy?
        • jolunia01 Re: popieram 09.01.15, 11:18
          mimarika napisała:

> Ta restrukturyzacja polega m.in. na zwolnieniu 5 tys. Ludzi,ale nie członkó
          > w spółek i związków,którzy pochłaniają największe pieniądze. .... Rozgonic najpierw spółki i
          > zwiazki-przy zarobkach ich prezesów górnicy zarabiają malo.

Pomijając twój język (inwektywy wycięłam) to masz rację - pogonić "działaczy" i zrestrukturyzować "prezesów". I nie, nie żal mi zwalnianych. To oni wybierają sobie działaczy.
      • araceli Re: popieram 09.01.15, 14:51
        angry.bird napisała:
        > tak jak prostety lekarzy, nauczycieli. Rząd chce wszystkie grupy zawodowe
        > skłócić żeby zasiąć w Sowie na obid i pośmiać się z Polaków jakimi są frajerami.

Taka motywacja dowodzi jedynie Twojej bezmyślności.
    • tryggia Re: popieracie górników? 08.01.15, 19:45
      https://www.imperiumromanum.edu.pl/Zdj/Jean-Leon_Gerome_Pollice_Verso.jpg
    • morgen_stern Re: popieracie górników? 08.01.15, 20:11
      Oczywiście, że nie.
      • lilly_about Re: popieracie górników? 13.01.15, 13:14
        Nie. To druga - po nauczycielach - w tym kraju grupa zawodowa, wokół kręci się cały świat.
        • semihora Re: popieracie górników? 13.01.15, 19:12
          Nie zapominaj o lekarzach.
    • jagienka75 Re: popieracie górników? 08.01.15, 23:15
      jakieś 5 tysięcy osób straci pracę. no cudownie! wspaniale!
      ematki się cieszą, jak małe dzieci, co nie najlepiej o nich świadczy.
      może mężowie ematek, których raduje sam fakt, że kilka tys ludzi straci pracę, przekwalifikują się na górników?
      a! zapomniałam! przecież ematka nie weźmie sobie za męża "brudnego"górnika.
      nie ten poziom. ona mierzy ponad to!

jakie Wy durne jesteście...
      • wioskowy_glupek Re: popieracie górników? 09.01.15, 00:02
        Nie no pewnie dofinansujmy 4 miliardy big_grin żeby panowie mieli pracę LOL. Weź przestań u mnie w firmie teraz 400 osób zwalniają, kogoś to obchodzi ? Koś protestuje ???
        Takie, życie będą szukać pracy jak każdy inny, przeciętny kowalski. Jakby ich kopalnia przynosiła zyski to by jej nie zamykali.
        • jagienka75 Re: popieracie górników? 09.01.15, 08:11
          tu już nawet nie o rentowność chodzi, ale zazdrość.
          ematki zacierają rączki, że w końcu komuś się nóżka powinie i będzie miał równie nędznie, jak one same a przecież wystarczyło się zakręcić koło górnika i zaciągnąć go do ołtarza, albo się przekwalifikować.
          wystarczy zresztą zajrzeć do wątku, gdzie jest mowa o zazdrości wobec żon oraz sierot po górnikach.
          • nowi-jka Re: popieracie górników? 09.01.15, 08:51
            ale jestes daremna jagienko
            • jagienka75 Re: popieracie górników? 09.01.15, 10:03
              a co? może to nieprawda?
              zazdrosne wszystkie jesteście i tyle.
              nic nie stoi na przeszkodzie, byście chłopa do górnictwa pogoniły, albo same się przekwalifikowały. w końcu mamy równouprawnienie. kobieta też może zostać dziś górnikiem.
              z mojej strony to wszystko, bo szkoda mi klawiatury na jakieś durne dziadówy, które zgrywają na forach nie wiadomo kogo a rzeczywistości ledwo im starcza pod pierwszego do pierwszego.
              • mirmunn Re: popieracie górników? 09.01.15, 10:09
                Zazdrościć? Nie........
                Ale być niezadowolonym, że marnuje się środki budżetowe- w tym moje podatki- jak najbardziej.
              • toxicity1 Re: popieracie górników? 09.01.15, 10:15
                jagienka75 napisała:

z mojej strony to wszystko, bo szkoda mi klawiatury na jakieś durne dziadówy, które zgrywają na forach nie wiadomo kogo a rzeczywistości ledwo im starcza pod
                pierwszego do pierwszego.

Czy tobie, jagienka, się coś nie pop.....liło???
                • nowi-jka Re: popieracie górników? 09.01.15, 10:50
                  to chyba był sarkazm którego nie zrozumiałyśmy big_grin
              • jolunia01 Re: popieracie górników? 09.01.15, 11:21
                jagienka75 napisała:

> ... szkoda mi klawiatury na jakieś durne dziadówy, k
                > tóre zgrywają na forach nie wiadomo kogo a rzeczywistości ledwo im starcza pod
                > pierwszego do pierwszego.

Wielu rzeczywiście ledwie starcza od pierwszego do pierwszego - głównie dlatego, że ponoszą coraz większe koszty ZUS, płacą coraz większe podatki, kupują coraz droższy węgiel i energię, a budżet finansuje górnicze i okołogórnicze nieroby zamiast wydawać pieniądze z sensem.
          • araceli Re: popieracie górników? 09.01.15, 14:52
            jagienka75 napisała:
            > tu już nawet nie o rentowność chodzi, ale zazdrość.

Tak to sobie tłumacz big_grin
    • rosapulchra-0 Re: popieracie górników? 08.01.15, 23:24
      Banda złodziei?? Wiesz,co piszesz?
      • wioskowy_glupek Re: popieracie górników? 09.01.15, 00:03
        Nie popieram, podobnie jak nie popieram Krusu i innych złodziejskich praktyk.
    • zuleyka.z.talgaru Re: popieracie górników? 08.01.15, 23:58
      Nie, nie popieram ich. Uważam, że należy zamknąć wszystkie nierentowne kopalnie, ustawić 2 elektrownie atomowe i tam zatrudnić na NORMALNYCH warunkach tych co się nadają (czyli nie pyszczą się) a także uniemożliwić powstanie zakładowych związków zawodowych.
      • mirmunn Re: popieracie górników? 09.01.15, 09:31
        Tak.
        Jeszcze jedno mnie dziwi niepomiernie- dlaczego polskie kopalnie sąnierentowne, a czeski jak najbardziej!
        Czyli się da- tylko zapewne tam nie ma setek prezesów i podprezesów i bocznoprezesów oraz wyżartych działaczy związkowych. Tylko po prostu się pracuje i osiągniętych zysków nie rozpieprza na pensje dla setek darmozjadów.
    • gauad Popieram miejsca pracy w kraju 09.01.15, 11:10
      Nie popieram górników jako takich bo mają za duże roszczenia ale nie popieram też rządu który tak jakoś prowadzi politykę w tym kraju, żeby rozpieprzyć do końca polski przemysł i musieć kupować wszystko z zagranicy. Kuriozum jakieś... Dlaczego wpuszcza się do kraju tani węgiel z Rosji zamiast walnąć ich akcyzą która pójdzie na unowocześnienie polskich kopalń? Dlaczego zniszczono polskie stocznie? Kto ma w tym interes żeby w kraju nie było miejsc pracy? Dlaczego stajemy się tanią siłą roboczą dla obcych narodów?
      I jak słyszę "Holding ponosi straty" to mi się flaki przewracają. Ciekawe ile kosztów to pensje wydmuszki i wielotysięczne odprawy kolejnych prezesów, ile tam prywatnych faktur calego zarządu żeby wyciągnąc państwowe pieniądze póki jest się u żłoba, ile lewych kosztów.
      A to Polska właśnie.

W mojej rodzinnej mieścinie 30 lat temu były dwa duże zakłady pracy, jeden produkował części z tworzyw sztucznych, drugi to duży zakład przetworstwa drzewnego, meble szły na eksport na cały świat, materiały budowlane, itd itd. Opłacało się. Cała okolica miała zatrudnienie, ludzie pensje, zabezpieczenie emerytalne. Po zmianach z okazji wprowadzenia kapitalizmu oba zakłady zlikwidowano. W okolicy jest kilku małych przedsiębiorców, zatrudniających albo na czarno albo na symboliczne kwoty, reszta pod stołem. Pracownik nie zna dnia ani godziny czy dostanie pensję czy nie, bo najpierw bierze sobie szef by mieć na samochód za 120 tysięcy i ekskluziw dla rodziny, a pracownik może poczekać na pensję dwa miesiące... co za problem, i tak innej pracy nie ma w okolicy a jeść trzeba. Więc się godzą na niewolnictwo albo kombinują różnymi fuchami, dorabianiem, bez ubezpieczenia,..a w razie utraty zdrowia nędza i zasilki z mops..
      Obecnie w tej okolicy jakieś 75% wszystkich mężczyzn (a także spory odsetek kobiet) pracuje na stałe lub okresowo za granicą. Najczęściej kobiety siedzą w kraju pilnują dzieci, mają jakiś etacik za 1300zl jako sprzedawczynie w sklepie lub fryzjerki, ewentualnie jako pielęgniarka bo szpital jest niedaleko, i kilka nauczycielek.. a mężowie przez 9/12 roku pracują w Austrii, Anglii, Irlandii, Norwegii, Niemczech, Hiszpanii.....najczęściej na budowach lub w rolnictwie. Kobiety które nie mają małych dzieci jeżdżą do Niemiec i Włoch do opieki nad starymi ludźmi. Póki co przywożą pieniądze do kraju, niby dobrobyt lokalny rośnie, ładne domy powstają, sklepy....Ale Rodzina żyje praktycznie oddzielnie, czy dzieci tak wychowane będą też chciały pracować tysiące kilometrów od domu i żony? czy następne pokolenie będzie chciało być w polsce jesli nadal na miejscu nie będzie pracy? zakładów? przemysłu?
      Jedyni którzy mają się dobrze i pewnie to rodziny urzędników, urzędy obstawione już na przyszłe pokolenia... zapewnione etaty z oficjalną pensją, nikt spoza znajomości się nie wciśnie do urzędów gmin i miasta.

A w większych miastach? praca przede wszystkim w centrach finansowych zagranicznych koncernow... w miesiąc mogą się zwinać i przenieść sobie obsługę gdzie indziej.

Polacy stają się tanią siłą usługową dla zachodu... Tak jak Chińczycy dla Europy są niewolnikami do produkcji tanich towarow, tak Polacy dla zachodu niewolnikami do dostarczania tanich usług.
      150lat rusyfikacji nie zniszczyło tak języka polskiego i poczucia więzi z krajem jak te ostatnie kilka-naście lat rzadów przypadkowych idiotów których Polacy sobie wybrali na władcow..
      Trwa produkcja kolejnych pokoleń anglojęzycznych by bogate kraje miały gotową półdarmową siłę roboczą.
      Gdzie jest polski przemysł, gdzie dbałość o nowe miejsca pracy, gdzie zabezpieczenie własnych obywateli w kraju.... Dlaczego wszystko wyprzedano za grosze albo zniszczono.
      Chyba nikt nie wierzy, że akcje urzędów pracy "aktywizacji bezrobotnych" mają na celu coś innego niż przejedzenie dotacji.... a realnych miejsc pracy wcale nie tworzą.
      • ichi51e Re: Popieram miejsca pracy w kraju 09.01.15, 12:10
        Serio zastanawia cie czemu TANI wegiel jest wpuszczany? A te wspomniane nie mogly byc specjalnie dochodowe (to ze pracownikom sie wydawalo ze ich wyroby to ho ho swiat i ludzie za granice nawet eksportujemy! Nie znaczy ze faktycznie tak bylo. Raczej byly to zaklady w ktore pompowalo sie kase zeby bezrobocia nie bylo.
        • gauad Re: Popieram miejsca pracy w kraju 09.01.15, 12:33
          aha, a to, że obecnie zagraniczne koncerny dostają za półdarmo tereny pod swoje centra byle się rządzący mogli wykazać, że są na wiele lat zwalniane z podatków byle dały chwilowe miejsca pracy a zyski wykazały w obcym kraju, że lasy państwowe są rozkradane, itd to niby czym się różni od rozdawnictwa publicznych pieniędzy? myślisz że cos się zmieniło? jedynie to, że tworzy się kasty bogatych, którzy wspieraja bogatych z innych krajów w okradaniu maluczkich i zabijaniu podatkami lokalnej przedsiębiorczości, by dać darmochę znajomkom -potentatom.
      • ola Re: Popieram miejsca pracy w kraju 09.01.15, 12:30
        Tani węgiel w Polsce?! Nie no skandal? Czemu? Kto? Co? Postuluję prawo, by do Polski sprowadzać tylko najdroższe rzeczy! Niech węgiel kosztuje 20 tys za tonę, banany stówę za kilogram, szafka z Ikei za 100 tys a pralka za równowartość rocznej pensji.
        Czekaj, to już było... Ziemniaki z kefirem na obiad i kolejka po papier toaletowy. Tęskniaz?

A tak poważnie - kiedy ludzie się nauczą, że nie ma nic za darmo. Ograniczasz konkurencję - rosną ceny i spada jakość. Rozumiem, że rodzinom górniczym to pasuje, to te pieniądze wracają do nich w formie benefitów (wszak ten węgiel mają w deputacie), ale dlaczego reszta ma płacić za wszystko więcej?
        • gauad Re: Popieram miejsca pracy w kraju 09.01.15, 12:49
          Pieprzysz. Akcyza za napływ cudzych towarów skutecznie by obniżyła ceny tych samych w kraju a zabezpieczyła lokalne interesy mieszkańców. Kwestia polityki. Rządzący zabezpieczają dziwnymi umowami własne interesy a nie narodowe.
          Znajomy pracował w dużej firmie z udziałem skarbu państwa, pracownicy zarabiali bardzo przeciętnie, ale co kilka miesięcy przyjmowano i zwalniani nowych dyrektorów. Każdy dostawał wysoką pensję i za kilka miesięcy kilkaset tysięcy odprawy. Tam gdzie publiczne pieniądze tam i bezdenne dojenie ale nie tych na najniższych stanowiskach tylko przede wszystkim "góry".
          Wyobraź sobie, że kraj/naród to w pewnym sensie rodzina. Pójdziesz kupić do obcego bo ma taniej o 1 zł? czy wolisz zadbać, by mógł zarobić twój syn i siostra? Polacy lubują się w traktowaniu drugiego Polaka jak wroga. Zawiść to sport narodowy. Dużo poświęcą, żeby tylko sąsiad miał gorzej. I wolą dać obcemu zarobić niż krajanowi.
          Rząd ma dbać o miejsca pracy. Niech stworzy alternatywne źródła zarabiania w kraju, zanim ostatni pracowity zamknie drzwi. Przypuszczam, że burda z lekarzami przy podpisywaniu kontraktów dała wielu wykształconym lekarzom powód do zdecydowania się na emigrację.
          I tak jest w wielu zawodach. Jakims cudem w Polsce nic się nie opłaca. Podatki i obciążenia pracownicze wywindowane tak, że żaden prywaciarz nie da ci składek zus od pełnej pensji.Itd. W tym kraju za 30 lat zostaną starcy z 500zł na utrzymanie.. .

A stado bab na forum widzi jedynie to, że górnikom na pewno jest za dobrze...i z wściekłą zawiścią rzuca się potencjalnym do gardeł..żałując po cichu, że własny chłop górnikiem nie jest i ominęła je okazja do podczepienia się pod dobre źródełko kasy... Żałość.
          • toxicity1 Re: Popieram miejsca pracy w kraju 09.01.15, 12:55
            gauad napisała:

> A stado bab na forum widzi jedynie to, że górnikom na pewno jest za dobrze...i
            > z wściekłą zawiścią rzuca się potencjalnym do gardeł..żałując po cichu, że włas
            > ny chłop górnikiem nie jest i ominęła je okazja do podczepienia się pod dobre ź
            > ródełko kasy... Żałość.

Tiaaaa. Mój mąż górnikiem - marzenie mojego życia...
            Buhahahahaha
            • jagienka75 Re: Popieram miejsca pracy w kraju 13.01.15, 13:18
              > Tiaaaa. Mój mąż górnikiem - marzenie mojego życia...
              > Buhahahahaha

a co? może nieprawda?
              tu tyle wrednych i chytrych materialistek siedzi, że niejedną żółć zalewa, kiedy komuś jest od nich lepiej i ma więcej kasy.
              ale jak się na forum w godzinach pracy siedzi na ematce, to i się marną kasę dostaje.
              • toxicity1 Re: Popieram miejsca pracy w kraju 13.01.15, 19:20
                jagienka75 napisała:

a co? może nieprawda?
                tu tyle wrednych i chytrych materialistek siedzi, że niejedną żółć zalewa, kiedy komuś jest od nich lepiej i ma więcej kasy.

to mnie akurat nie dotyczy

ale jak się na forum w godzinach pracy siedzi na ematce, to i się marną kasę dostaje.

jak wyżej
    • ichi51e Re: popieracie górników? 09.01.15, 12:07
      Osobiscie jestem za renta dla wszystkich ktorzy zgineli na mi jscu pracy - czy gornika czy kierowcy czy urzednika.
      • toxicity1 Re: popieracie górników? 09.01.15, 12:23
        ichi51e napisała:

> Osobiscie jestem za renta dla wszystkich ktorzy zgineli na mi jscu pracy - czy
        > gornika czy kierowcy czy urzednika.

Dla nieżyjącego?
        Kosmos...
    • julita165 Re: popieracie górników? 13.01.15, 14:36
      To jest trochę robienie z igly widły. Jak slyszę pracę w likwidowanych kopalniach ma stracić 11 tys ludzi, przy czym 6 tys proponuja pracę w innych miejscach, a tylko 5 tys "idzie na bruk" ale za to z dwuletnimi dochodami w ręku. Za te dwa lata pewnie z 1/4 nabędzie prawo do emerytury. Ja mogę zrozumieć że ci ludzie mają problem, może nawet być mi ich szkoda ale nie wiem dlaczego w prawie 40 mln państwie robi się taki problem ogólnonarodowy z braku zatrudnienia dla 5 tys ludzi, przy czym przypominam że mają właściwie dwa lata na znalezienie innego źródła dochodów
      • asia-loi Re: popieracie górników? 13.01.15, 18:51
        julita165 napisała:

... przypominam że mają właściwie dwa lata na znalezienie innego źródła dochodów

Jak w okolicy bliższej i dalszej nie ma innej pracy, a do tego nie ma się 10 fachów w ręku, to i 10 lat będzie mało na znalezienie innej pracy. Wielu wyjedzie, ale nie wszyscy.
        Tak w ogóle, to jestem za takim samym traktowaniem wszystkich pracowników w całej Polsce. Nie podoba mi się, że jeden nie dostanie nawet ostatniej wypracowanej pensji, a innym należą się duże odprawy i ciągła pomoc.
        • czar_bajry nie 13.01.15, 19:23
          i wkurza mnie że akurat ta grupa zawsze siłowo wymusza swoje roszczenia.
        • ola Re: popieracie górników? 13.01.15, 22:08
          Sorry, ale patrzę na mapę i widzę że te kopalnie są w samym centrum Śląska, najgęściej zaludnionego regionu, gdzie jedno miasto przechodzi w drugie. To druga co do wielkości aglomeracja w Polsce z najniższym bezrobociem. Ten brak pracy to mit.
    • ophelia78 Re: popieracie górników? 13.01.15, 22:49
      Oczywiście, ze nie. Jestem maga-fanka Margret Thatcher.
      Górnictwo to ekonomia, to biznes. Jak się nie opłaca, to się zamyka. I otwiera coś, co się opłaca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka