shangazi 06.07.09, 09:51 czy w Polsce jest zakaz obcinania ogonków? Jeżeli tak, to czy jest on egzekwowany? A może jak zwykle - zakaz sobie a życie sobie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenshii Re: obcinanie ogonków 06.07.09, 10:43 Jest zakaz obcinania ogonów i uszu. Można je obcinać tylko jeśli ma to uratować życie lub zdrowie psa. Weterynarz dokonujący obcięcie ryzykuje odebraniem praw do wykonywania zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
shangazi Re: obcinanie ogonków 06.07.09, 11:28 dzięki za odpowiedż, a jednak jest wiele młodych yorków i sznaucerków z obciętymi ogonkami, a pytałam dlatego, że ktoś chce szczeniaczka i juz powiedział, że obetnie mu ogonek, wobec czego odmówiłam. Stąd wniosek, że niektórzy weterynarze za pieniądze zrobią wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
christine.p Re: obcinanie ogonków 06.07.09, 12:33 Zawsze zastanawiałam się po co obcinać pieskom ogony i uszy... Wiem, że kiedyś było to podyktowane jakimiś normami ras, ale na szczęście już tego nie trzeba robić. Osobiście widuję mnóstwo yorków z ogonkami i jest fajnie - wyglądają słodko :) Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: obcinanie ogonków 06.07.09, 12:44 Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 z późn. zm.) nie reguluje tego problemu w sposób jednoznaczny. Dopuszcza takie zabiegi jako "służące ratowaniu życia i zdrowia psa" lub "zabiegi wynikające z technologii produkcji". Europejska Konwencja o Ochronie Zwierząt Domowych (towarzyszących) zawiera zakaz kopiowania uszu i obcinania ogonów u psów (art. 10 ) [kopiowanie uszu i ogonów jest zakazane wielu europejskich krajach, m.in. w Belgii, Francji, Holandii, Szwecji, Szwajcarii, Chorwacji i Czechach], ale Polska nie jest stroną konwencji. poniewaz polski Związek Kynologiczny nie jest zainteresowany wprowadzeniem zakazu wystawiania psów kopiowanych, aktualnie przepis ten nie jest przestrzegany - "efekt wadliwych przepisów jest taki, że organy ścigania w ogóle nie zajmują się nielegalnymi zabiegami". dopoki na ringu będa się spotykac psy kopiowane i niekopiowane, i dopóki polscy sędziowie bedą faworyzowac psy kopiowane, to proceder ten bedzie miał sie w polsce swietnie. wwww.viva.org.pl/index.php?id=162 tutaj jest tekst interpelacji poselskiej z tego roku w temacie wprowadzenia kompletnego zakazu kopiowania orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/5B7B3D7A a tutaj spory artykuł na ten temat www.psy.pl/archiwum-miesiecznika/art1571,ofiary-fanaberii.html Odpowiedz Link Zgłoś
shangazi Re: obcinanie ogonków 06.07.09, 15:17 blue.berry - dziękuję bardzo za wyjaśnienie, przykra sprawa, a o związku kynologicznym uważam, że nie warto rozmawiać, bo to betonowe towarzystwo.Mogli by sobie poobcinać ogonki, zmniejszyć uszka i inne co nieco, wyglądali by pięknie (na wybiegu). Odpowiedz Link Zgłoś