Dodaj do ulubionych

Można pohejtować

• jolunia01 Re: Można pohejtować 11.01.15, 09:31
      Obejrzałam. Pierwsze wrażenie, to że jest to nieudany pomysł przekształcenia gomułkowskiego budownictwa - czyli wnęka kuchenna w przedpokoju, ciasne pokoiki itp., A serio - mieszkanie ma wyjątkowo duży przedpokój/hall/foyer czy jak chcesz to nazwać z "aneksem" kuchennym. Jedyna zaleta tego pomieszczenia to duże okna, chociaż i tak jest ciemno. Trudno to przecież traktować jako pokój dzienny, a co dopiero salon, skoro niemal na środku znajduje się drabina, a wszędzie będzie czuć smażoną rybę/bigos/ogórkową czy cokolwiek bedziesz robiła w kuchni.
      Poza tym w ogłoszeniu jest info "rynek pierwotny" - nie wierzę. Nikt przy zdrowych zmysłach nie urządziłby tak mieszkania przeznaczonego na sprzedaż na rynku pierwotnym. To wygląda na desperacką próbę znalezienia jelenia przez poprzedniego nabywcę, który po kilku latach mieszkania w tym czymś popadł w depresję. Wyposażenie i wystrój generalnie do zmiany, a to kosztuje. Poza tym wygląda na to, że dolna część mieszkania na tylko to jedno okno w "salonie" - na końcu długiego prostokąta. Tam zawsze będzie ciemno - światła jesienią, zimą i wiosną przez cały dzień.
    • melancho_lia Re: Można pohejtować 11.01.15, 09:42
      Gdyby to nie bylo częściowo poddasze to ok. A tak to masz duchotę latem, nie można przez okno wyjrzeć. Dla mnie kiepsko.
      • ponis1990 Re: Można pohejtować 11.01.15, 10:10
        Akurat mnie te tapety bardzo sie podobająsmile Ale za taką cenę - albo zdjęcia są tak dupiate, albo to jakaś nora... ciasno strasznie sie wydaj! Schody też be. Czemu tak duże mieszkanie i brak przestronnej kuchni? No i te skosy...
    • heca7 Re: Można pohejtować 11.01.15, 11:04
      Wchodzi się do pokoju przez kuchnię. Wiecznie, każdy gość będzie oglądał blat kuchenny. Cokolwiek będzie się tam gotowało. Na 100m powinna być kuchnia widna. Meble kuchenne do wymiany łącznie ze skuciem tej jaskini na ścianie wink
      Skosy się nagrzewają. Mam w domu na strychu klimę bo dzieci by się latem ugotowały. Miałam też klimę w mieszkaniu na strychu. Lokatorzy nie dawali rady latem i trzeba było już w pierwszym sezonie zakładać.
    • pomidorpomidorowy Re: Można pohejtować 11.01.15, 11:15
      gdzie pracujecie- wazna jest komunikacja...
      wieliczka zla nie jest przynajmniej czystsze powietrze....a moze Kliny?
    • naomi19 Re: Można pohejtować 11.01.15, 11:20
      nie dalabym 200 000. ciemne, male klity. nie zacwycilo mnie nic, dokladnie nic.
    • grave_digger Re: Można pohejtować 11.01.15, 11:23
      A mnie się podoba. smile
      Może faktycznie troszkę za ciemno, ale ja to musiałabym na żywo zobaczyć.
      I sama mam poziom i skosy wink
      Powiem tylko, że w sypialni jak będziecie spali w deszczową noc to... nie będziecie spali wink Walić to będzie wszystko w dach i okna. A okna dachowe niemiłosiernie się brudzą. I ptaki lubią na nie sr... wink
      Meble w kuchni i łazience mi się podobają.
      Z resztą, i tak za 3-5 lat będziecie robić rermont, bo coś wam się znudzi i zbrudzi.
      Mnie się tylko cena nie podoba wink
      • grave_digger Re: Można pohejtować 11.01.15, 11:24
        Aaa,i w oknach dachowych sypialni będziecie musieli rolety plisowane zamontować,bo inaczej będzie na was świecić z rana wink
        • grave_digger Re: Można pohejtować 11.01.15, 11:26
          A właściciel agencji niech zainwestuje w dobry aparat i zdjęcia robi panoramiczne, zwiększy mu się sprzedaż o 50% wink
    • lady-z-gaga Re: Można pohejtować 11.01.15, 11:42
      Ktoś urządzając to mieszkanie, włożył wiele wysiłku, aby je optycznie zmniejszyć.
      Takie schody nawet dla dorosłych są beznadziejne, a przy dzieciach - całkiem bez sensu.
    • norra.a Re: Można pohejtować 11.01.15, 11:58
      Mieszkam w podobnym mieszkaniu, też dwa poziomy na ostatnich piętrach nowego bloku.
      Nawet układ mam podobny, na dole salon, jadalnia, aneks, jedna sypialnia, łazienka, do tego duży schowek (4m2), na drugim poziomie dwie sypialnie i łazienka.
      Mieszkanie moje nie jest idealne, ale niestety nie jest łatwo kupić coś sensownego jeśli ma sie z góry określone założenia (wydaje mi się, że podobne jak u Ciebie) tj. mieszkanie o sporej powierzchni, minimum 3 sypialnie i 2 łazienki w nowym budownictwie. Niestety deweloperzy budują jak budują, mieszkań o takich założeniach jest niewiele na rynku, u mnie w mieście to już w ogóle nędza, bo największe jakie są na rynku mają max 80m2. Pozostało nam więc kupić właśnie takie i zaadaptować antresolę.
      Mamy bardzo wydajną klimatyzację, więc duchoty nie ma, a dni w roku kiedy trzeba z niej korzystać jest może kilkanaście.
      Są momenty k
    • norra.a Re: Można pohejtować 11.01.15, 12:11
      Mieszkam w podobnym mieszkaniu, też dwa poziomy na ostatnich piętrach nowego bloku.
      Nawet układ mam podobny, na dole salon, jadalnia, aneks, jedna sypialnia, łazienka, do tego duży schowek (4m2), na drugim poziomie dwie sypialnie i łazienka.
      Mieszkanie moje nie jest idealne, ale niestety nie jest łatwo kupić coś sensownego jeśli ma sie z góry określone założenia (wydaje mi się, że podobne jak u Ciebie) tj. mieszkanie o sporej powierzchni, minimum 3 sypialnie i 2 łazienki w nowym budownictwie. Niestety deweloperzy budują jak budują, mieszkań o takich założeniach jest niewiele na rynku, u mnie w mieście to już w ogóle nędza, bo największe jakie są dostepne mają max 80m2. Pozostało nam więc kupić właśnie takie i zaadaptować antresolę. Wyszło ponad 120m2 użytkowej.
      Mamy bardzo wydajną klimatyzację, więc duchoty nie ma, a dni w roku kiedy trzeba z niej korzystać jest może kilkanaście.
      Są momenty kiedy żałuję, że zdecydowaliśmy sie na to mieszkanie, koszty wykończenia były wysokie, wygodne schody są drogie, klimatyzacja na taką przestrzeń też. Wyszło nam sporo drożej niż cena mieszkania z ogłoszenia uncertain
      Ale niestety alternatywą był w zasadzie tylko dom, a tu też nie jest łatwo, budowa nowego trochę trwa i wiele rzeczy można zepsuć, a kupienie domu gotowego to jeszcze większe koszty i zawsze kompromisy.
      Podsumowując mimo wielu wad mieszkania z ogłoszenia, uważam, że trudno bedzie znaleźć mieszkanie o tej powierzchni i układzie pozbawione wad i jeszcze w atrakcyjnej cenie. 4700zl/m2 w nowym budownictwie to nie jest jakiś dramat. Łatwo wszystkim pisać, ze lepiej by było gdyby to był jeden poziom. W Krakowie w nowym budownictwie cena za takie byłaby 50% wyższa.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Można pohejtować 11.01.15, 12:19
        Autorka chce żeby ją odwieźć od zamiaru zakupu tego mieszkania.
        To mieszkanie jest beznadziejne i nie nadaje się do zamieszkania dla rodziny z dziećmi małymi. I tyle. W ogóle aneks kuchenny w prawie 100m2 mieszkaniu świadczy tylko o debiliźmie architekta.
        • fasol-inka Re: Można pohejtować 11.01.15, 13:18
          Odwieść wink odwieźć to można do domu wink
          • zuleyka.z.talgaru Re: Można pohejtować 11.01.15, 13:31
            Ups ;P podzielność uwagi mi szwankuje. Przepraszam. tongue_out
        • norra.a Re: Można pohejtować 11.01.15, 13:22
          Ale z tego co pisze, można wywnioskować, że chce kupić mieszkanie mniej więcej 90m2, a potrzebuje 4 pokoje, kuchnię i 2 łazienki. W blokach nie ma cudów i cieżko żeby obyło się bez kompromisów.
    • fasol-inka Re: Można pohejtować 11.01.15, 13:18
      Dwie główne wady: wszystkie podłogi ciemne (każdy brud natychmiast widać, więc latanie na mopie cały czas) i okna połaciowe (ach to walenie gradem lub deszczem w środku nocy i zalegający śnieg, którego nie ma jak strącić i zabierający wszelkie światło)
      • rhaenyra Re: Można pohejtować 11.01.15, 14:24
        swiatlo bedzie big_grin
        jak na kacu bedzie chciala umyc zeby to z tego cudnego okienka nad umywalka bedzie slonce razic jak cholera
    • rhaenyra Re: Można pohejtować 11.01.15, 14:23
      wyglada jak burdel zatrudniajacy emerytki hobbitki
    • eliszka25 Re: Można pohejtować 11.01.15, 15:18
      coz, powiem tak: "przestronne mieszkanie" i "powiechrznia 92 mkw", to dla mnie dwa wykluczajace sie okreslenia. zwlaszcza, jesli na tych 90 metrach masz 4 pokoje, 2 lazienki i kuchnie. do tego rozlozone na dwoch poziomach. to naprawde nie jest przestronne mieszkanie. poza tym na zdjeciach widac, ze pomieszczenia sa ciasne, a zdjecia zwykle powiekszaja. w rzeczywistosci jest pewnie jeszcze bardziej ciasno. przestronnie to wyglada, jak w pokoju wisi jedna ozdobna poleczka, pod ktora stoi ozdobna komodka + lozko. jesli jednak przyjdzie ci upchnac tam szafe na ciuchy wasze oraz szafe na ciuchy dzieci, a do tego jakis regal na dzieciece klamoty, zabawki itd., to moze sie okazac, ze z "przestronnego" mieszkanie stanie sie ciasne i zagracone. no i kuchnia malenka, pomijajac nawet estetyke.

skosy wygladaja pieknie i mozna je fajnie wykorzystac, ale jak sie ma odpowiednio duzo miejsca. mieszkalam z mezem w mieszkaniu na poddaszu i wciaz mam do niego sentyment, bo przez te skosy wydawalo mi sie bardzo przytulne i romantyczne. bylo nam przestronnie we dwoje na 65 m kw. jednak salon byl naprawde duzy. miescil sie w nim zarowno kacik z kanapa i telewizorem, jak i "biuro". stol mielismy w duzej kuchni. jednak jesli w 4 ciasnych pokojach musza sie pomiescic 4 osoby, a te pokoje ograniczaja skosy, to hmmm, nie widze tego. to jeszcze tez zalezy, jak sa te skosy. u tesciow w domu pokoje na pietrze rozmieszczone sa tak, ze pod skosami nie mieszcza sie wlasciwie zadne meble, poza niskimi komodami. jak dla mnie dramat.

podsumowujac, serio radzilabym ci sie dobrze zastanowic nad tym mieszkaniem. acha, moim zdaniem takie schody przy malych dzieciach sa niebezpieczne.
    • stacie_o Re: Można pohejtować 12.01.15, 13:10
      Dziękuję. Ale sporo rzeczy które wymieniłyście jako wady wykluczające, dla mnie są zaletami. Ja chcę skosy, akurat to zadupie i dwa poziomy wink
      • penelopa40 Re: Można pohejtować 12.01.15, 14:50
        jakby tak zrobić generalny remoncik ...
    • ciri_77 Re: Można pohejtować 12.01.15, 15:30
      Jeśłi nie mieszkalaś w mieszkaniu ze skosami - radze odwiedzic kogos kto ma takowe w piękny gorący dzień - masakra sad
      Dobrze jest też sie w takim mieszkaniu przespać - moja mama w naszej sypialni ze skosem nie moze spac - ma wrażenie ze sie dusi, ze sufit na nią spadnie itp
      Dwa poziomy i dzieci - wypadki, strącanie i masakra ze sprzątaniem
      • grave_digger Re: Można pohejtować 12.01.15, 15:51
        Nie mam problemów wymienionych przez ciebie. W oknach dachowych zamontowaliśmy zaciemniające rolety, co bardzo pomaga. Na schodach przykleiliśmy specjalne wykładzinowe nakładki i dzieci już się nie ślizgają. W domach też są schody i jakoś ludzie sobie radzą.
        Masakry ze sprzątaniem też nie mamy.
      • stacie_o Re: Można pohejtować 12.01.15, 15:54
        Mieszkam ze skosami i sobie chwalę właśnie. Ale my zamontowaliśmy klimę.
        • grave_digger Re: Można pohejtować 12.01.15, 15:57
          Jeśli mogę zapytać - droga taka klima?
    • lafiorka2 Re: Można pohejtować 12.01.15, 15:57
      Przede wszystkim strasznie ciemne. W sensie...ja jestem na etapie bieli wszędzie więc. ..Ale to się da przerobić.
      Mieszkanie duże i to jest plus . Moja znajoma ma 2 poz. I ma 70m2 tylko. Pokoje kliteczki. Plus że ma Dwa balkony.
      Jak ci się podoba to bierz. Ale za tę kasę widywałam lepsze wink suspicious
    • antychreza Re: Można pohejtować 12.01.15, 16:49
      Prawie pół bańki za ciemnawą norę do kapitalnego remontu w Wieliczce? No chyba cię poszarpało. Taki hejt wystarczy? A serio to policz sobie ile byś musiała dołożyć żeby to jakoś sensownie wyremontować i urządzić. Też lubię skosy i schody, ale w domu, w mieszkaniu są słabiutkie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka