Dodaj do ulubionych

Czym zasłonić okno, by przepuszczało światło?

12.01.15, 18:35
Witam,
mam w jadalni okno, które nie jest oknem zewnętrznym, lecz wewnętrznym w budynku, coś jakby w ściance działowej. Nie chcę tego okna zamurować, bo potrzebuję wpadającego przez nie światła, a jednocześnie chcę czymś zasłonić widok z tego okna. Potrzebuję więc czegoś, jakiej zasłonki, rolety czy czegoś innego, by przepuszczało światło, ale jednocześnie zasłaniało. Myślałam o luxferach, ale raz że drogo wychodzą, a dwa, są raczej mało estetyczne. Nie wiem, może są jakieś szyby matowe?

Macie jakieś propozycje?
Obserwuj wątek
    • z_lasu Re: Czym zasłonić okno, by przepuszczało światło? 12.01.15, 18:45
      > Potrzebuję więc czegoś, jakiej zasłonki, rolety czy czegoś innego, by przepuszczało światło,

A może - przepraszam za wyrażenie - firanka? big_grin A jak ma całkowicie zasłaniać albo nie dyndać to można kupić takie naklejki matowe na szyby (mleczne albo kolorowe).
    • adellante12 Re: Czym zasłonić okno, by przepuszczało światło? 12.01.15, 18:49
      Są szyby mleczne , półprzepuszczalne itd - kazdy szklarz ci dobierze. A moze spróbujesz folie okienne tam juz masz wszelki wybór .
      • e-emma-e Re: Czym zasłonić okno, by przepuszczało światło? 12.01.15, 18:58
        Firanka nie będzie, bo niewystarczająco zasłania.

Ale te folie to już opcja ciekawa. Gdzie takie coś kupić?
        • adellante12 Re: Czym zasłonić okno, by przepuszczało światło? 12.01.15, 19:05
          Znajdź dowolną firmę która okleja auta
        • thea19 Re: Czym zasłonić okno, by przepuszczało światło? 12.01.15, 21:35
          w kazdym markecie budowlanym
    • wielkafuria Re: Czym zasłonić okno, by przepuszczało światło? 12.01.15, 19:11
      ja mam na oknach kremowe rolety z leroy merlin wink ktorych praktycznie nie musze podnosić. Pieknie przepuszczają swiatło a nikt mi sie nie gapi w okna
      • bei Re: Czym zasłonić okno, by przepuszczało światło? 12.01.15, 20:03
        Wygooglaj panele ażurowe z dirmy Koziol, albo od Torda Bontje lub algi- nie pamietam jakiej dirmy.
        Panele to moduły, które mozesz łącYć, łatwo demontować, przenosić, wykorzystać w innej aranżacji.
        Kupisz w wielu sklepach wnętrzarskich.
        Drugi pomysl, to duzy panel z filcu z ażurowym wzorem, najczęściej ornamentowym, trzeba szukac pracowni co wycina laserem.
        Folie.
        Rolety
        Zapraszasz osobę uzdolniona plastycznie, wreczasz farby witrażowe winil windows i niech tworzy. Jak się znudzi ta praca, to zdejmujesz jak folię
        Albo sama namaluj, zwykłe essy floressy smile mogą w podświetleniu okazać się bardzo ciekawą dekoracją.
        Dekoracje z Umbra- leciuchne, aluminiowe, przylepne, mogą byc też lustrzane.
        Lepiej by bylo, gdybys zamieścila fotkę, najlepiej na fotoforum wnetrza mieszkań.
        Przygotuj się, ze wpierw powytykają co tylko się da wytknać, a później padną profesjonalne pomysły.
        Tylko nie obraź sie za krytykę. Chyba, ze to pustostan do zrobienia smile wówczas nie będzie uwag wrzuć granat smile
        A moze zwykly panel z tkaniną, jeden duży na cale ok o albo pionowe mniejsze.
        Trudno tak w pusto doradzać smile
        Pokaż efekt jak zdecydujesz się na coś.
    • asia06 Re: Czym zasłonić okno, by przepuszczało światło? 12.01.15, 19:23
      Jest coś takiego jak "tapeta" na okno - taka samoprzylepna folia w ładne wzorki lub nie. Nie wiem, jak to się po polsku nazywa, po angielsku to window film. Sprawdza się doskonale, nie odłazi, z zewnątrz nic nie widać (od wewnątrz też nie), a światła nie zabiera.
      • z_lasu Re: folia okienna 12.01.15, 19:36
        folia okienna

Podejrzewam, że dostaniesz w każdym markecie typu "remont i wyposażenie".
    • szarsz Re: Czym zasłonić okno, by przepuszczało światło? 12.01.15, 19:59
      Folia do okien - lustro weneckie.
      • asia-loi Re: Czym zasłonić okno, by przepuszczało światło? 12.01.15, 21:03
        Nie wiem czy dobrze zrozumiałam: ma nic nie być widać przez te szyby - od środka i od zewnątrz?
        Może rolety dzień i noc. Można je dowolnie regulować, całkiem okno zasłonić, całkiem odsłonić.
        Tak gdzie nie ma pasów jest siatka. Szerokość pasów może być dowolna, kolory są różne.
        Ta w ogóle rolety dzień i noc są drogie, ale można kupić tańsze np. w Castoramie i samemu zamontować - oczywiście te montowane prze firmy są lepiej zrobione, ale też droższe.

www.google.pl/search?q=folia+do+okien+lustro+weneckie&biw=1147&bih=515&tbm=isch&imgil=AxXMuF8uuncr9M%253A%253BF5m0Mf_Jpd_4vM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.otwockcity.pl%25252Fogloszenia-otwock%25252Foklejanie-szyb-folia--folie-matowe-folie-przeciwsloneczne-lustro-weneckie-otwock-i-okolice-19624.htm&source=iu&pf=m&fir=AxXMuF8uuncr9M%253A%252CF5m0Mf_Jpd_4vM%252C_&usg=__y3M5gPjwg6a1wUq3VCrlMdQLQqo%3D&ved=0CE4Qyjc&ei=6Sa0VJeyBYbzUM-KgdgN#tbm=isch&q=rolety+dzie%C5%84+noc&imgdii=_
        • asia-loi Re: Czym zasłonić okno, by przepuszczało światło? 12.01.15, 21:06
          Albo pliski - te można zasłonić od dołu (tego nie mają rolety), od góry, lub na dowolnej wysokości okna.

www.google.pl/search?hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1147&bih=515&q=pliski&oq=pliski&gs_l=img.3..0j0i10i24j0i24j0i10i24l2j0i24.1725.2511.0.2952.6.6.0.0.0.0.138.583.1j4.5.0.msedr...0...1ac.1.60.img..1.5.576.oQH8M40JHAw#hl=pl&tbm=isch&q=pliski+na+okna&revid=644959214
    • annitka30 Re: Czym zasłonić okno, by przepuszczało światło? 12.01.15, 21:27
      ja w castoramie czy innym LM kupiłam taką białą folię okienną naklejone 4 lata temu cały czas się trzyma, nie odłazi, wygląda jak szkło matowe (okno w łazience)
    • e-emma-e Re: Czym zasłonić okno, by przepuszczało światło? 12.01.15, 22:45
      Bardzo się cieszę, że zadałam tutaj to pytanie. Tyle różnych podpowiedzi! Coś z tego pewnie wybiorę, tylko muszę jeszcze się zastanowić i wszystkie za i przeciw przemyśleć. Jak na razie najbardziej odpowiada mi opcja z tymi foliami matowymi.

Zdjęcia teraz nie wkleję, bo... się wstydzę, ale dzięki za dodawanie odwagi. smile A poza tym chyba nie umiem. Może jak już będzie wszystko gotowe, to się postaram. Ale uprzedzam, że to nie jest jakieś bardzo reprezentacyjne okno. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka