gauad 25.01.15, 11:31 prawojazdy.interia.pl/kategoria-b Ciekawe kto zaliczy test ile punktów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cauliflowerpl Re: Zdałybyście? 25.01.15, 11:41 To są pytania dla kretynów? "Kierujący prowadząc pojazd podczas opadów śniegu powinien ostrożnie wykonywać manewry skrętów lub zmiany pozycji na drodze." Możliwe odpowiedzi: Tak/Nie. WTF? Odpowiedz Link Zgłoś
gauad Re: Zdałybyście? 25.01.15, 11:46 Niektóre pytania są porażające, aż się człowiek doszukuje jakiegoś podstępu A inne tak przedstawione, że nie za bardzo wiem co konkretnie pytający miał na myśli. Pomijając fakt, że na filmikach czasem znaki i sytuację niewyraźnie widać- ale tu można uznać, że to realne bo jadąc drogą też można mieć kłopot z rozeznaniem mijanej sytuacji. Ciekawe czy komuś kto jest od lat kierowcą uda się bez problemów zaliczyć test. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Zdałybyście? 25.01.15, 11:54 pytania sa tendencyjne, kiedys byly trudniejsze. ja nigdy nie pamietam tylko predkosci na poszczegolnych drogach z przyczepkami i dla autobusow/ciezrowek oraz dlugosci drog hamowania. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Zdałybyście? 25.01.15, 12:12 zaliczylam, nie mialam pytania o predkosc pojazdu z przyczepka na autostradzie, na pytanie o dlugosc hamowania strzelalam. sama z glowy odpowiedzi bym jednak nie podala. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zdałybyście? 25.01.15, 12:35 Eeee, na egz to byś zakuła te hamowania, przyczepki i autobusy. W końcu na egzamin nie idą ludzie z łapanki, tylko po kursach... Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Zdałybyście? 25.01.15, 20:46 na egzaminie sto lat temu pamietalam takie rzeczy. zaraz po juz nie. o ile te pytania sa tendencyjne, tak wiem, ze jak wprowadzono te nowe testy to byly pytania pt: wymiary tablicy rejestracyjnej, wymiar nalepki na szybie, dlugosc drazka do zmiany biegow. o ile nie bylo jakis dziwnie odbiegajacych od normy odpowiedzi, to ja w zyciu bym nie wpadla, ze to trzeba wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Zdałybyście? 25.01.15, 11:59 Nie nie zdałabym ponieważ film mi się zaciął i nie wyrobiłam się w czasie Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Zdałybyście? 25.01.15, 12:03 Zdałabym. Nie mam prawa jazdy i nigdy nie byłam na kursie. Naprawdę te testy są takie łatwe? Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Zdałybyście? 25.01.15, 12:07 Zdałam, choć wydawało mi się, że apteczka jest obowiązkowa, a nie że warto ją mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
loqia Re: Zdałybyście? 25.01.15, 12:29 Oblałam nie zaliczyłam pytań o rzeczywistą masę przyczep, drogę hamowania na suchej nawierzchni i przed przejściem dla pieszych śmietnik wzięłam za pieszego więc zaznaczyłam mus zatrzymania się.... mąż się ze mnie śmieje Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zdałybyście? 25.01.15, 12:32 Przecież to jest absurdalnie proste Machnęłam się przy obowiązkowych światłach na wyposażeniu samochodu (dla mnie muszą być i światła stop i dzienne) i na prędkości przy jeździe z przyczepką - nie jeżdżę z przyczepką, więc nie pamiętam. Pozostałe są wręcz śmieszne, większość nie wymaga nawet wiedzy, tylko odrobiny rozsądku i myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zdałybyście? 25.01.15, 12:51 Ale poczytajcie sobie tamtejsze forum- jakie trudne, jakie absurdalne, kto to wymyśla, nie da się zdać itd Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Zdałybyście? 25.01.15, 15:52 Mialam 60%, ale nie mam prawa jazdy i nigdy do niego nie podchodzilam kopsnelam sie m in na tym, ze myslalam,ze zimowki w lecie sa zakazane (w Szwecji np sa zakazane), ze kierowca ma sprawdzac pasy pasazerom(?!) i zaznaczylam tam lusterka, na tym z przyczepka, dwoch filmikach i na pytaniach o swiatla awaryjne(nie wiem, ktore to ). Na reszte odpowiedzialam na rozsadek. To dobrze czy zle jak na calkowitego drogowego abnegata? Odpowiedz Link Zgłoś
gauad Re: Zdałybyście? 25.01.15, 15:59 próbuj dalej, pytania w teście są przypadkowe, kolejny raz będą inne, podszkolisz się . czasem trafiają się banalne że aż śmieszne typu czy przy wyprzedzaniu autobusu trzeba zachować szczególną ostrożność tak/nie , a czasem trzeba znać teorię typu ile km gdzie można jechać, albo jaki odstęp zachowujesz w tunelu, lub ile oddechów i uciśnięć przy sztucznym oddychaniu robionym dziecku itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gauad Re: Zdałybyście? 25.01.15, 16:09 a, i jeszcze wystarczy na 32 pytania 2 razy źle odpowiedzieć i już nie zdajesz (pytania mają różną punktację). Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zdałybyście? 25.01.15, 17:35 Trzeba mieć 68pkt na 74 chyba- a niektóre są punktowane na 1. więc można mieć więcej błędów, ale drobnych, albo 1 czy dwa poważne. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Zdałybyście? 25.01.15, 16:28 zdalam na 95%. Bledna odpowiedz na pytanie o dlugosc drogi hamowania i o pobocze, czy jest skladowa drogi. malo istotna wiedza z punktu widzenia kierowcy-praktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Zdałybyście? 25.01.15, 16:35 Nie zaliczyłam. źle oceniłam, czy pieszy wymusił pierwszeństwo, chyba zupełnie nie zrozumiałam pytania "Czy w tej sytuacji kierujący skręcając w prawo musi ustąpić pierwszeństwa pojazdom nadjeżdżającym z prawej strony poruszającym się prawym pasem ruchu?" (takie, gdzie najpierw się skręca w lewo, naprzeciwko jest uliczka z zakazem wjazdu, a potem skrzyżowanie, gdzie trzeba ustąpić pierwszeństwa), nie zauważyłam jednego znaku pionowego mówiącego z którego pasa w którym kierunku się jedzie, a poziomych oznaczeń nie było, jedno pytanie chyba przeskoczyłam... Odpowiedz Link Zgłoś
gauad Re: Zdałybyście? 25.01.15, 16:51 przy okazji to jest ćwiczenie na refleks na niektóre pytania w 2 sekundy odpowiem, a czasem pytanie czytam kilka razy żeby załapać o co im biega. Więc wkurza mnie ograniczony czas na pojedyncze pytanie, zamiast patrzyć na filmik i znaki ja patrzę na mijające sekundy ile mam jeszcze czasu , kilka razy przez to źle kliknęłam choć odpowiedź znałam. Odpowiedz Link Zgłoś
gauad Re: Zdałybyście? 25.01.15, 16:53 Bo cały test przelatuję w 10-15 minut, więc pół godziny czasu to aż nadto, ale wyjątkowo z pojedynczymi pytaniami się nie mieszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Zdałybyście? 25.01.15, 17:28 Test zaliczony, ale zrobiłam błąd przy dopuszczalnej długości samochodu z przyczepą kempingową. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Zdałybyście? 25.01.15, 18:07 Oblałam. 80% miałam, ale skopałam wszystkie pytania z używaniem świateł przeciwmgielnych i holowaniem... Pewnie gdybym przypomniała sobie takie niuanse, nie byłoby źle. Bo wszystkie z pierwszeństwem, ustępowaniem pierwszeństwa i nie wjeżdżaniem na skrzyżowanie miałam dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Zdałybyście? 25.01.15, 18:35 nie zdałam! 86% , czyli 4odpowiedzi nieprawidłowe poległam na prędkościach na drodze (i faktycznie, ja jeżdżę szybko) oraz na alkomacie, nie wiedziałam, że w razie kolizji tylko kierowca jest badany alkomatem, myslałam, że pasażer również. (a byłam świadkiem, i zeznawałam potem w sądzie, i kierowca i pasażer byli badani! i w ogóle wszyscy dmuchali poza mną ) Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: Zdałybyście? 25.01.15, 18:39 Ja bym nie zdała bo tylko 68% zdobyłam ale ja nie mam prawo jazdy. Myślę, że gdybym się pouczyła przepisów to bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Zdałybyście? 25.01.15, 18:50 Nie zdałam Poległam na prędkości samochodu z przyczepką i na długości drogi hamowania i chyba coś ze światłami. Ale niektóre pytania są banalne i czytałam po dwa razy szukając podstępu np. czy łyse opony mogą być przyczyną trudności w hamowaniu, czy wyjeżdżając z parkingu kierowca ma zachować ostrożność, coś o porysowanej tapicerce... Prawka nie mam (zdawałam 7 lat temu) Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Zdałybyście? 25.01.15, 22:07 Zdałam, ale wyłożyłam się na znaku parkowania (zaznaczyłam pojazdy osobowe a chodziło o zespoły pojazdów). Odpowiedz Link Zgłoś