madzioreck Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 17:18 > Ile można robić prań w tygodniu??? Jak czytam o jednej-dwóch pralkach dziennie, > to nie wierzę. Ja wierzę. Nas jest dwoje i tygodniowo idą ze 3 pralki, plus czasem dodatkowo ręczniki, ścierki, pościel i poszewki. Plus 2 pralki tygodniowo bambetli zwierzaków. Wierzę, że jak ktoś ma dzieci ze dwoje, to tych pralek się nazbiera w tygodniu więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 19:02 Ja tylko dziś robię trzecie pranie. 1. Pościel po weekendowych gościach. 2. Ciemne ubrania syna. 3. Firanki z pokoju syna. A jeszcze czekają mnie dziś: 1. Ręczniki po weekendowych gościach. 2. Dywanik, który leży przed kabiną prysznicową. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 17:18 nas jest czwórka i piorę codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 17:44 1. Ręczniki- 4 nasze, 2 do rąk 2. Ręczniki z basenu- sztuk cztery, ścierki, szmaty itp 3. Pościel- raz nasza, raz dzieci- co tydzień inna. 4. Białe ciuchy. 5. Ciuchy czarne/granatowe. 6. j.w. 7. Ciuchy kolorowe. 8. Ciuchy kolorowe. 9. Ciuchy kolorowe. 10. Koc/kołdra, spanie psa, pokrowce, narzuty, firanki- zawsze coś akurat wpada. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 17:51 Mam na stanie męża, 6-latkę i kota, do tego pralkę na 3,5 kg wsadu. Nie mam firan, zasłon i obrusów. Piorę zwykle 3-4 razy w tygodniu zimą, 2-3 razy latem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 17:58 My mamy tyle ciuchów/poscieli,że spokojnie pranie raz na miesiąc by wystarczyło Piore jednak częsciej,bo oczywiscie w tych ulubionych się głownie chodzi. osoby,które piorą po dwie pralki dziennie pewnie stawiają na minimalizm,mają po prostu mniej rzeczy,więc MUSZĄ to uprać.. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica_a Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 18:08 Pralka na 7kg. Pranie z dnia dzisiejszego : 1) ubrania niebieskie 2) ubrania w kolorze popielatym 3) wszystko w czerwieniach 4) ścierki 5) pościel 6) białych jeszcze za mało Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: okołodomowo - o praniu 27.01.15, 08:31 A może wolą mieć czyste ciuchy w szafach? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 18:08 Jestem sama z córką, piorę 1-2x w tygodniu, nie segreguję ani kolorami ani gatunkami bo mi się nie chce. Co za róznica czy pościel się pierze sama czy z bluzkami... Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 18:34 mid.week napisała: > Jestem sama z córką, piorę 1-2x w tygodniu, nie segreguję ani kolorami ani gat > unkami bo mi się nie chce. Co za róznica czy pościel się pierze sama czy z bluz > kami... Posciel moze sie prac z bluzkami, choc ja piore posciele osobno dlatego ze piore od razu z dwoch lozek. Recsniki tez osobno bo zawsze czekam az sie uzbiera. Jednak kolory segreguje czyli czarne i ciemne, jasne oraz biale koniecznie osobno. Segreguje tez rzeczy wg temp czyli rzeczy z temp 30°C nie piore w temp 40°C. Tych pierwszych jest malo wiec tez czekam az sie uzbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 18:43 wszystko jak leci piorę w 30 i nie muszę czytać metek Wiadomo, ze jak mam wsad białych/jasnych i wsad ciemnych to piorę je osobno. Ale jak do ciemnych dołaczą jedne białe gacie, albo skarpetki i bluzka to idze pcham je razem. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 18:52 mid.week napisała: > wszystko jak leci piorę w 30 i nie muszę czytać metek Ja nie piore wszystkiego w 30 bo rzeczy dzieci i meza sa czasem zbyt brudne i 30 bylaby za niska temp. > Wiadomo, ze jak mam wsad białych/jasnych i wsad ciemnych to piorę je osobno. Al > e jak do ciemnych dołaczą jedne białe gacie, albo skarpetki i bluzka to idze pc > ham je razem. Nigdy nie piore bialych rzeczy z ciemnymi, roznice widac, biale wyprane z czarnymi albo ciemnymi rzeczami jest szare. Nawet jesli nie mocno poszarzale to jednak widac roznice. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 19:03 mid.week napisała: > ja nie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 19:20 Spróbuj wyprać nowiutkie, koronkowe, białe majtki z czarnymi koszulkami - to zobaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 19:04 To ja dzielę na białe, kremowe/beże, zielenie, czerwienie/fiolety, niebieskie i czarne/prawieczarne. Ręczniki osobno, ścierki kuchenne też osobno, szmaty od sprzątania - osobno. Firany itp. - to logiczne że osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 19:07 zuleyka.z.talgaru napisała: Firany itp. - to logiczne że osobno. Ryli? Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 19:14 No znam takich, dla których to nie jest oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: okołodomowo - o praniu 27.01.15, 08:19 Chyba nie mam tylu ścierek kuchennych,żeby nimi pralkę zapełnić hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_henryka Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 19:00 ja też sobie ułatwiam życie i dzielę pranie na jasne-ciemne. Lata mi czy jasne ręczniki akurat piorą się z białymi skarpetkami, a czarna bluzka z niebieskimi spodniami. ciuchy mi w ogóle nie farbują, a jedwabi nie nosimy na szczęście. gacie i bielizna leci z innymi ciuchami, bo czemu nie? Jak czytam o tutejszych standardach czystości to wychodzi, że straszne brudasy jesteśmy ))) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 19:18 Ja też 2-3 x w tygodniu, osobno białe i jasne, osobno kolorowe, dalej ciemne, osobno czerwone. Upycham ile się da Piorę razem z ręcznikami, niczego nie gotuję. Schizy higieniczne też nie są dobre, nie widzę potrzeby gotowania ręczników czy majtek. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 19:43 Witam Dwa w tygodniu to max. Nie ma komu latać do piwnicy i rozwieszać. Boimy się pająków,bo a nuż złapią za nogę i gdzieś zaciągną;-P Lepiej mieć się na baczności i minimalizować ryzyka! Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 19:56 Ja jestem syfiara, fleja itd.. Na serio, dom wygląda jakby coś na środku wybuchło.. Moja rodzina kompletnie czystości nie nauczona, nikt nic nie odkłada na miejsce, mój chłop chyba nie wie gdzie jest kosz na śmieci.. Koszmar po prostu Ale piorę czasami dwie pralki dziennie (7kg), mam suszarkę od niedawna wiec czasami sobie odpuszczam jeden dzień i wtedy następnego robię 3-4 prania.. Ciuchy głównie piorę, ręczniki zawsze rozwieszam, wiec nigdy nie zostają mokre, pościel zmieniam rzadko.. Pranie segreguje na jasne-ciemne, czasami jak mi się uzbiera zrobię same białe. Rodzina 2+2. Tylko ja mam jakąś obsesję na punkcie czystych ciuchów (chyba żeby zrekompensować całą resztę syfu wokół mnie). Nigdy nie założę dwa razy czegoś co bezpośrednio dotyka ciała (kurtki, swetry, bluzy mogę nosić kilka razy ale spodnie już nie) to samo robię z dziećmi, nie przebieram ich jak się ubrudzą ale drugi raz niczego nie założą. Córka chodzi do szkoły (mundurek) w domu ja przebieram w coś. wygodniejszego i te dwa zestawy ubrań (oprócz bluz) idą od razu do prania. Piżamy też zakładam tylko raz (majtki zmieniam codziennie i nie mogę założyć tej samej piżamy drugi raz, bo to dla mnie to samo).Oprócz tego syn pieluchowany wielo a to dodatkowe 2-3 prania w tygodniu. Dlatego pralka chodziła non stop, teraz z pomocą suszarki mogę sobie jakieś dni odpuścić. I mam możliwość wrzucenia całej pralki ręczników bez obawy, że mi miejsce do suszenia na cała dobę zablokują... Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 20:24 u nas wychodzi kilkanascie pralek tygodniowo. Piec osob,w tym trojka dzieci w wieku szkolnym. Nie, nie mam nerwicy natrectw, ale dzieci maja np. wf dwa razy w tygodniu, basen dwa razy w tygodniu, ja plywam co najmniej dwa razy w tygodniu, maz uprawia rozne sporty, praktycznie codziennie cos. Ciuchy i reczniki trzeba odswiezyc, przeprac, oprocz tego codziennie zuzywane ciuchy, bielizna, posikana posciel, jesli sie zdarzy. Poplamiony obrus, nieswieze reczniki, wiecej nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
alinalen Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 21:38 u nas 2+2, 1pralka ręczniki, 2i3 pralka pościel dzieci, pościel żłobek, 4 pralka pościel nasza, 5 i 6 ciemne, 7 jasne, 8 ciemne dzieci, 9 jasne dzieci. generalnie 1 pralka dziennie plus w sobotę więcej. Dzieci oddzielnie bo alergicy i piorę w czymś innym ale i tak pralki pełne(5kg) pościel 1x w tyg-alergia roztocza. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy-luka Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 21:45 Przy 4 osobach pierzesz 2-3 pralki w tygodniu? Podziwiam. Mam 3 małych dzieci, piorę ok. 5-6 pralek, czasem więcej. Przecież poza ubraniami są jeszcze pościele, koce, ręczniki, jakiś dywanik łazienkowy. Często zmienia się ubranie 2 razy dziennie, starszak chodzi na treningi, więc po każdym piorę strój. Nie wiem po prostu jak to robisz Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: okołodomowo - o praniu 26.01.15, 23:55 Jest nas 4, zwierzat nie mamy, a pralka chodzi czasem co drugi dzień, czasem co trzeci. Wchodzi 6 kg wsadu, ale ja zwykle piorę kolorami, najwięcej się zbiera ciuchów jasnych i kolorowych bo córki mają duzo takich a zmieniają ciuchy po jednym założeniu do szkoły czy przedszkola, ja z wiekszych ciuchów codziennie zmieniam bluzke czy podkoszulek bezposrednio stykajacy się z ciałem, mąż podobnie swetry i jeansy nosimy zwykle po parę razy, raz na tydzień ręczniki, koce i posciel dzieciaków bo starsza alergik, a jak wracaja z podwórka to nieraz kurtka teZ od razu idzie do prania i zbiera się bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: okołodomowo - o praniu 27.01.15, 07:52 U mnie pralka 9kg chodzi w zasadzie codziennie czasami musze nastawic 2 prania w ciagu dnia kiedy sa np.kurtki, koldry. 1 raz w tyg na pewno sa reczniki, 1 raz posciel, 1 raz swetry i dzianina. To juzsa 3 prania. Pozostale to nasza odziez. Z moich 2 starszych synow codzienna zmiana odziezy to juz prawie pol pralkiol + maz + 10miesieczniak lubiacy eksperymenty z jedzeniem + ja tez lubie codzienie zmieniac ciuchy. Pralki nigdy nie dopycham na maksa, przestrzegam instrukcji programow a tam tylko dla bawelny jest przewidziany pelen wsad. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: okołodomowo - o praniu 27.01.15, 08:01 Aha, wszyscy jestesmy szczupli: P bo widze ze juz zaczely sie dyskusje nad zwiazkiem miedzy gabarytami a iloscia pran. Moj maz 185 ja 170, starsi synowie 130 i 120 wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky80 Re: okołodomowo - o praniu 27.01.15, 09:32 cóż, wg standardu ematki jestem brudaską, trudno. Zapomniałam o cotygodniowym praniu ścierek do sprzątania, to by dawało 4 pralkę (wypełnioną co prawda na 1/3 może wkładu, czego nie znoszę). Wygląda na to, że kluczową kwestią prócz liczby domowników i petów domowych, jest jednak niedopełnianie pralki. Ja jestem, oszczędna i nie wyobrażam sobie prać za każdym razem 5 bluzek i 3 pary rajstop w jednym praniu, a to tylko dlatego że są czerwone, i innych czerwonych nie mam na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: okołodomowo - o praniu 27.01.15, 09:56 A ktoś napisał, że pierze trzy bluzki w pralce na 9 kg wsadu? Ja np. po pierwsze mam pralkę na tylko 6 kg, po drugie nie piorę "czerwonego" czy "ścierek" co tydzień, ale oprócz tych wsadów, które chodzą na okrągło (tzn. ciemne/czarne i białe/b.jasne) zawsze w końcu się uzbiera jeden, drugi lub trzeci z innych kategorii. w ten sposób kilka wsadów na tydzień mam _zawsze_, niezależnie od tego, czy wszystko piorę jedno po drugim przez jeden cały dzień czy codziennie wstawię jeden wsad. No ale oczywiście, jeśli ktoś ma rzeczy do prania częściej niż raz na miesiąc, to niewątpliwie brudas, śmierdziel i cała rodzina w rozmiarze minimum 46 Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: okołodomowo - o praniu 27.01.15, 10:04 Fajne są te wątki. Kiedyś chyba porównam wypowiedzi forumek. Bo gdy pytanie jak często zmieniacie ... to wychodzi,że prześcieradła po nocy(ach ten seks) bielizna pościelowa po tygodniu, ręczniki,scierki itp... a jak przychodzi do prania to jakoś zadziwiająco mało tych pralek Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: okołodomowo - o praniu 27.01.15, 10:12 >A ktoś napisał, że pierze trzy bluzki w pralce na 9 kg wsadu? No u nas się zdaża bardzo często - szczególnie wełnę. Córka ma 5 czy 6 kompletów wełnianej bielizny czyli podkoszulka + rajty lub spodenki no i skarpety i piorę to wszystko raz w tygodniu. Jeżeli nie mam żadnego wełnianego swetra do dorzucenia to pralka pierze tylko 5 koszulek i 5 spodenek przedszkolaka. To jest nawet mniej niż 1/3 wsadu, ale inaczej musiałabym mieć ze 30 koszulek i 30 par rajtek żeby na cały wsad uzbierać. No ale zaraz urodzi się druga to nam się liczba ciuchów powiększy i może będzie z pół wsadu. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: okołodomowo - o praniu 27.01.15, 10:26 U mnie zmniejszyła sie ilosc pran, kupiliśmy pralkę 8kg+ suszarke do prania tez 8 kg. Piore 2 białe (jedne koszule z mundurków szkolnych, i reszta białych) Kolorowe jasne, Kolorowe ciemne, 2/3 pralki ciemnych (czarne/granatowe) Pościel 1-2 prania tygodniowo , czasem piore jeszcze ze 2 razy gdy młody sie w nocy sika. Ręczniki. Cuchy z siłowni. Do tego 1 pranie koce narzuty. To tak mniej wiecej. Czasem jednego tygodnia mam wiecej prania , drugiego mniej nie wiem od czego to zależy. Dzieci chodzą do szkoły, każde ma mundurek, najmłodszy zmienia spodnie codziennie starsze co 2 dni. Ja jeansy tez piore po 2 dniach, Ale mając psa i spacerując po parku codziennie, to często 2 pary w ciagu dnia sa zabrudzone. No i piżamy zmieniam codziennie, bo spodnie od piżamy to dla mnie jak majtki. W tygodniu zmieniam pościel ,piore ręczniki, kapy, reszta w miarę potrzeby troche w tygodniu 3-4 prania w sobote jedno za drugim. Odpowiedz Link Zgłoś