Dodaj do ulubionych

Emeryt nie musi?

26.01.15, 12:33
Naprawdę, gdyby wasza matka czy ojciec robili wam problemy z opieką nad dzieckiem, swoim wnukiem, przyjelibyscie to bez oporow?
U mnie bylo tak ,ze gdy ja zdecydowalam sie na dzieci, to momentalnie moja matka zrezygnowala zpracy i poszla na emeryturę. To bylo tak naturalne, ze widząc, iż trudno mi samej, nonsensem byloby, gdyby pracowala.
Nie ywborazam sobie np. sytuacji gdzie mloda mama wraca do pracy i zatrudnia opiekunkę, bo jej matka albo tesciowa nie chca z dziemi siedziec..
W mojej rodzinie bylo tak, że zona brata wrocila do pracy i praocwala jej matka, ktora lozyla na opiekunke, bo nie mogla zajmowac sie wnukami. I to bylo normalne. Skoro nie moszesz robic tego, co powinnac, zwracasz koszty tym, ktorzy cie wyrećzają...

A juz najbardziej mnie smieszy tekst o tym ,ze babcia i dziadek to sie musza odpoczac!!! Ja nie odpoczywam, maz nie odpczywa, ale on to musza, bo są starzy.

Rzeczywiscie nie korzystaliście z pomocy babc, bo one nie musza i macie z nimi dobre stosunki po czyms takim?
Obserwuj wątek
    • helufpi Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:37
      Trollowanie to jednak trudna sztuka.
      • madami Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:46
        Ferie som, w domu nuuuda
      • panidemonka Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:51
        Nie korzystałam z pomocy mojej i nigdy od niej tego nie żądałam. Miałyśmy ze sobą wspaniałe, ciepłe relacje do końca jej życia. Nie jestem pasożytem.Jeśli nie masz dziecka to je sobie zrób, poczekaj aż dorośnie i rozmnoży się. Wtedy wykaż się inicjatywą i pomagaj do końca swojego życia. Ty to jednak głupia jesteś, nawet trollowanie ci kiepsko wychodzi.
        • panidemonka Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:53
          Chyba źle się podpisało, to było do założcielki tego durnego wątku.
      • aka10 Re: Emeryt nie musi? 27.01.15, 00:30
        helufpi napisał(a):

> Trollowanie to jednak trudna sztuka.

I to jaki paskudnie beznadziejny troll.
    • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:37
      Rozumiem,ze za jakiś czas sma rzucisz wszystko i zajmiesz się wnukami.Albo będziesz opłacać opiekunkę.
      • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:39
        A skad taki wniosek? To jakas stala pewna? Byc moze beda to robić teściowie moich dzieci, bo ja nie dozyje..sad

gryzelda71 napisała:

> Rozumiem,ze za jakiś czas sma rzucisz wszystko i zajmiesz się wnukami.Albo będz
        > iesz opłacać opiekunkę.
        • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:40
          Zakładam pesymistycznie,że dożyjesz. To jak będzie? Rzucasz wszystko i zajmujesz się wnukami, bo to twój obowiązek?
          • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:42
            Jesli będzie takie prawo, jak teraz, to niestety musze. Jestem druga w kolejce do alimentacji dla swoich wnukowsad

gryzelda71 napisała:

> Zakładam pesymistycznie,że dożyjesz. To jak będzie? Rzucasz wszystko i zajmujes
            > z się wnukami, bo to twój obowiązek?
            • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:43
              To cudnie,zycze dużo wnuków i jak najszybciej.
    • elf1977 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:38
      Korzystałam, bo musiałam i teściowa wyraziła zgodę na opiekę na pół etatu, ale nie uważam, że to mi się należało. Dość dziwną roszczeniową postawę prezentujesz.
      • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:41
        Roszczeniowe jest opiekowanie sie swoimi wnukami, gdzie jest ustawowy obowiazek lozenia na ich utrzymanie, w pierwszej kolejnosci po rodzicach tzw. alimetacji w przypadku ,gdy alimenty nie mogą byc pobierane przez rodzicow..?
        Raczej jest to norma prawna..

Jesli rodzic nie moze łozyc na dzieci, płacą dziadkowie, jesli nie moze sie nimi opiekować osobiscie, opiekują sie dziadkowie, nie? To z ustawy, KRIO..
        • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:42
          pobierane OD rodziców-mialo bycsmile
        • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:45
          A daczego rodzic nie może opiekować się dziećmi osobiście?
          • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:48
            Bo pracuje i w ten sposób dokłada sie do utrzymania dzieci... Reszta obowiązku spoczywa na dziadach, w sytuacji gdy rodzice nie sa w stanie im sprostać w 100%sad

gryzelda71 napisała:

> A daczego rodzic nie może opiekować się dziećmi osobiście?
            • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:50
              Ale rodzić jak wspomniałaś jest pierwszy do utrzymania i zajęcia się dziećmi. Skoro dziadkowie powinni rzucić pracę to rodzice jednak pierwsz do tego w kolejce.
              • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:52
                Wtedy dziadkowie partycypują w wydatkach, czyli płacą za to, czego rodzic nie zarobi siedząc z dziecisad

gryzelda71 napisała:

> Ale rodzić jak wspomniałaś jest pierwszy do utrzymania i zajęcia się dziećmi. S
                > koro dziadkowie powinni rzucić pracę to rodzice jednak pierwsz do tego w kolejc
                > e.
                • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:55
                  A ile powinien zarobić jak tak rodzic? Od jakiej kwoty dopłacają dziadkowie?
                  • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:14
                    SKĄD JA TO MAM WIEDZIEC?

gryzelda71 napisała:

> A ile powinien zarobić jak tak rodzic? Od jakiej kwoty dopłacają dziadkowie?
                    • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:15
                      A czyli tak se gdybasz?
            • asia_i_p Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:20
              Zdecydowanie robisz sobie jaja.
              I nawet nieźle ci idzie.
            • dziennik-niecodziennik Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:50
              jak rozumiem do utrzymania emerytowanych dziadków rodzic sie tez bedzie dokładał?
              bo z emeryturki to dziadkowie nie pożyją.
              • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 14:19
                A kto im kaze pozyc, wystarczy, zeby przetrwali.
                To nie survival, żeby nie mozna bylo dac rady. Rak nie mają, czy co?

Rodzic nie musi dokladac sie do dziadków, gdy ma dzieci i nawet mu na nie nie wystarcza, ale dziadkowie musza lozyc na jego dzieci , gdy on nie jest w staniesad
                Tzw,. kolejnośc alimentacyjna.

dziennik-niecodziennik napisała:

> jak rozumiem do utrzymania emerytowanych dziadków rodzic sie tez bedzie dokłada
                > ł?
                > bo z emeryturki to dziadkowie nie pożyją.
                >
                • dziennik-niecodziennik Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 14:20
                  ale dziadkowie tez nie MUSZĄ. tak samo jak rodzice, jak mogą to mogą, ale jak sami nie mają to sorry.
                  nie oczekuj zeby babcia z emeryturką prognozowaną 1100zł na rękę dokładała Ci sie do dzieci.

a w ogole to nudne to, postaraj sie bardziej.
                  • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 14:23
                    Czy ja pisze ze moga? Musza.

dziennik-niecodziennik napisała:

> ale dziadkowie tez nie MUSZĄ. tak samo jak rodzice, jak mogą to mogą, ale jak s
                    > ami nie mają to sorry.
                    > nie oczekuj zeby babcia z emeryturką prognozowaną 1100zł na rękę dokładała Ci s
                    > ie do dzieci.
                    >
                    > a w ogole to nudne to, postaraj sie bardziej.
                    >
                    • dziennik-niecodziennik Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 14:25
                      wiesz co, sprawdz Ty sobie dokładniej przepisy, skonsultuj z jakimś prawnikiem i dopiero wtedy trolluj. bo poki co to nie porywasz.
            • attiya Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 20:48
              to trzeba było nie rozmnażać się, jak nie stać cię na opiekowanie się własnym potomstwem
              bo skoro dziadkowie mają obowiązek, to ty też a i twoje dzieci także mają obowiązek opieki i płacenia na rodziców - jednych i drugich
              aha - przygotuj się też na alimenty na rodziców, w końcu to działa w obie strony
            • demonii.larua Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 20:54
              Ahahaha zaiste zajebcza interpretacja KRiO big_grin big_grin
              Koń by sie uśmiał big_grin big_grin
    • pitahaya1 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:44
      kukulkao napisała:

> Rzeczywiscie nie korzystaliście z pomocy babc, bo one nie musza i macie z nimi
      > dobre stosunki po czyms takim?

Nie korzystałyśmy. Stosunki są nijakie, ale nie z powodu niechęci do opieki nad dziećmi. Raczej z powodu braku dobrych relacji z dziećmi. Więź miedzy dziadkami a wnukami sama wygasa. Na siłę niczego nie zrobisz.

Pretensji o brak opieki nie miałam. Ot, moje dzieci to mój problem. Może trochę byłam zdziwiona, bo jedna i druga swoje dzieci podrzucały regularnie do swoich mam, zwłaszcza w okresie letnim czy zimowym. Takie czasy. Ja radziłam sobie sama. Rodzina zawsze była zdziwiona tą oziębłością babć, ale cóż... nie wtrącali się. Teraz po latach nie dziwią się przynajmniej, że wnuki nie wychodzą poza kontakt telefoniczny i wizyty dwa razy w roku.
    • joanna_poz Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:52
      to momentalnie moja matk
      > a zrezygnowala zpracy i poszla na emeryturę.

a jakby nie miała jeszcze prawa do emerytury to tez by tak ochoczo pracę rzuciła i poszła Ci za darmo dzieci pilnować?
      czy mamusi pensję wypłacałabyś?
      • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:55
        Najpierw jest obowiązek alimentacyjny, poprzedza on wszystkie innesad zwlaszcza na małoletnich, dlatego jesli nie moglaby pracowac i nie miala swiadczeń, zostawalaby z dziecmi. Taki bylby jej wkład-osobistysmile

joanna_poz napisała:

> to momentalnie moja matk
        > > a zrezygnowala zpracy i poszla na emeryturę.
        >
        > a jakby nie miała jeszcze prawa do emerytury to tez by tak ochoczo pracę rzucił
        > a i poszła Ci za darmo dzieci pilnować?
        > czy mamusi pensję wypłacałabyś?
        • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:57
          A gdyby nie mogła pracować, nie miałą świadczeń i była chora to?
          • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:05
            Zapytaj ustawodawcesad

gryzelda71 napisała:

> A gdyby nie mogła pracować, nie miałą świadczeń i była chora to?
            • joanna_poz Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:08
              to Ty bys miała obowiązek alimentacyjny wobec swojego rodzica - zapomnialas?
              • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:13
                Gdybym byla niewydolna finansowo czy inaczej, to nie mialabym, natomiast obowiązek wobec małoletnich jest bez względu na wszystko..sad

joanna_poz napisała:

> to Ty bys miała obowiązek alimentacyjny wobec swojego rodzica - zapomnialas?
                • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:14
                  Czyli co zrobuiłaby by taka babcia, bez pracy, bez dochodu i bez możliwości bo chora? Napisz plis.
                  • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:15
                    Miałaby długi alimentacyjne.

gryzelda71 napisała:

> Czyli co zrobuiłaby by taka babcia, bez pracy, bez dochodu i bez możliwości bo
                    > chora? Napisz plis.
                    • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:16
                      A kto je spłaci|?
                      • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:18
                        Po jej śmierci czy za zycia?
                        Jesli za zycia, to kolejny zobowiązany do alimentacji stałby sie zobowiązany..
                        Po zgonie - Chyba gmina, bo dziedziczy bez względu na wszystko..

przedgryzelda71 napisała:

> A kto je spłaci|?
                        • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:19
                          aLE DŁUGI SIĘ DZIEDZICZY, TY JAKO DZIECKO PIERWSZA W KOLEJCE HEHEHE
                          • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:22
                            Musiałabym sie zrzec spadku tak obciążonego.

gryzelda71 napisała:

> aLE DŁUGI SIĘ DZIEDZICZY, TY JAKO DZIECKO PIERWSZA W KOLEJCE HEHEHE
                            • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:24
                              A wóczas odziedziczą go dzieci hahahaha
                              • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:28
                                Sad rodzinny nie pozwoli..

gryzelda71 napisała:

> A wóczas odziedziczą go dzieci hahahaha
                                • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:30
                                  Nie, to ty musisz o to zadbać,żaden sąd bez twojego działąni palcem nie kiwnie.
            • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:13
              Ja się ciebie pytam.
        • dziennik-niecodziennik Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:51
          a Ty byś jej płaciła. tak?
    • cosmetic.wipes Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 12:56
      Trolować to trza umić tongue_out
      Słabizna.
      • jesienna.nuta kukulkao, napisz coś jeszcze 26.01.15, 13:10
        ... grypa mnie łapie, piję morze herbaty z limonką i nudzę się jak diabeł w dzwonnicy.
        Twoja ortografia oraz życiowa filozofia przynajmniej na moment rozśmieszyła mnie do łez.
        Napisz coś jeszcze i równie dziwaczanie. PROSZĘ.
    • jematkajakichmalo Re: slabiutko trollu, slabiutko... 26.01.15, 12:58

• nangaparbat3 Re: slabiutko trollu, slabiutko... 26.01.15, 23:36
        Prawda? Też myśle, że jawna podpucha.
    • tonik777 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:03
      Wiele zależy od sytuacji i wzajemnych relacji w rodzinie. U jednych rodzice będą zajmować się wnukami u innych nie. Ja uważam, że nie można przeginać ani w jedną, ani w drugą stronę. Owszem pomóc można, ale żeby z powodu wnuków rezygnować z własnej pracy czy płacić za opiekunkę, to wg mnie przesada.

> Skoro nie moszesz robic tego, co powinnac, zwracasz koszty tym, ktorzy cie
      > wyrećzają...
      Ta część spodobała mi się najbardziej. Bo tak naprawdę opieka na dziećmi to obowiązek rodziców, a nie dziadków, więc rozumiem, że Ty płacisz matce za zajmowanie się Twoimi dziećmi (Twój obowiązzek i zwracasz koszty tym, którzy Cię wyręczają - Twoje słowa).
      • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:07
        tonik777 napisał:
        Owszem pomóc można, ale żeby z powodu wnuków rezygnowa
        > ć z własnej pracy czy płacić za opiekunkę, to wg mnie przesada.

Ale ktos musi zajac sie dziećmi, a opiekunka swoje kosztuje.. Niestety dzieci to wspolna odpowiedzialność, na to wyglada..
        • tonik777 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:31
          > Ale ktos musi zajac sie dziećmi, a opiekunka swoje kosztuje..
          No to niech rodzice zarobią na tą opiekunkę.

> Niestety dzieci to wspolna odpowiedzialność, na to wyglada..
          Dzieci to odpowiedzialność rodziców, a jak rodzice sobie nie radzą to może trzeba szukać dla tych dzieci rodziny zastępczej.
          • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:32
            Rodziną zastęcza w pierwszej kolejnosci są dziadkowie..

Chyba nie uda im sie uciec od odpowiedzialnościsad

tonik777 napisał:

> > Ale ktos musi zajac sie dziećmi, a opiekunka swoje kosztuje..
            > No to niech rodzice zarobią na tą opiekunkę.
            >
            > > Niestety dzieci to wspolna odpowiedzialność, na to wyglada..
            > Dzieci to odpowiedzialność rodziców, a jak rodzice sobie nie radzą to może trze
            > ba szukać dla tych dzieci rodziny zastępczej.
            • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:35
              Toż nie zmusą dziadków prawda/
    • rosapulchra-0 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:06
      Nie, nie korzystałam, szczególnie jak dzieci były małe. Żadna z naszych matek nie podjęła się opieki nad naszymi dziećmi, gdy my pracowaliśmy. Ba! Moja mać przyprowadziła panią z agencji dla niań, żeby tamta znalazła mi jakąś panią do pracy.
      Ale z drugiej strony ja nie wyobrażam sobie oczekiwać od mojej matki czy teściowej, aby rzuciły wszystko i zajmowały się moimi dziećmi. I tak, starzy ludzie mają prawo do odpoczynku. Aż mi się wierzyć nie chce, że nie trollujesz uncertain
      • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:09
        Wiesz, ja tez ma prawo do odpoczynku, a dzieci mi nie daja..
        A obowiązek obowiązkiem jest, zwlaszcza z ustawy. Tego to ja sobie nie wykoncypowałam, stoi jak wol, ze gdy rodzice nie mogą, to dziadkowie są w następnej kolejności..
        • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:17
          Ale pracujący rodzic może zająć się własnym dzieckiem. Ale woli pracować.
          • panidemonka Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:19
            Ewentualnie poszukać lepiej płatnej pracy, żeby starczyło na opłacenie opiekunki lub prywatnego żłobka.
            • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:25
              ?
              Znajdzie albo i nie, a dzieci same sie nie nakarmią..
              A emerytura jako gwarantowana przez panstwo, da pewnosc i stalosc dla opłacania potrzeb dzieciom, ktore czekac nie mogąsad

panidemonka napisała:

> Ewentualnie poszukać lepiej płatnej pracy, żeby starczyło na opłacenie opiekunk
              > i lub prywatnego żłobka.
              • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:27
                No strasznie,żetak to nie działa hahaha
              • rosapulchra-0 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:54
                kukulkao napisała:

> ?
                > Znajdzie albo i nie, a dzieci same sie nie nakarmią..
                > A emerytura jako gwarantowana przez panstwo, da pewnosc i stalosc dla opłacania
                > potrzeb dzieciom, ktore czekac nie mogąsad
                >
                To po co sobie robić dzieci w ogóle? Żeby obciążać nimi swoich rodziców?
              • attiya Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 20:53
                ale żeby mieć moje dziecko emeryturę, to trzeba mieć dziś minimum 60 lat z hakiem i przepracowane lata
                takze jak coś, to czekaj aż matka z ojcem skończą te 60 kilka lat bo inaczej ni huhu nie dostaną tej jakże wysokiej, gwarantowanej przez państwo emerytury
              • attiya Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 20:55
                aha - emerytura jest dla tego, kto ją wypracował, nie dla wnuków
                a ty skoro twoje dzieci nie mogą czekać na jedzenie, to powinno się poinformować odpowiednie instytucje, coby odebrały ci dzieci, skoro nie umiesz się nimi zająć
                a wtedy zaczniesz pracować na alimenty na własne dzieci
          • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:20
            Pracuje bo musi utrzmyac dzieci, a dzieci same sobą sie nie zajmą...Stąd rodzic, niewydolny czasowo i ekonomicznie, dzieli swoj obowiązek na kolejnych zobowiązanych. Np. emerytów, ze stalym, wyskokim jak na polskie warunki, regularnym dochodem..

gryzelda71 napisała:

> Ale pracujący rodzic może zająć się własnym dzieckiem. Ale woli pracować.
            • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:23
              Dlatego to rodzić organizuję opiekę i opłaca ją za zarobione pieniądze, a nie spada to z automatuy na dziadków.
              • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:28
                Organizuje, ale niestety zapewnić nie może. Taka organizacja to zabezpieczenie potrzeb dzieci właśnie przez zobowiązanie np. dziadków do łożenia na nie...

gryzelda71 napisała:

> Dlatego to rodzić organizuję opiekę i opłaca ją za zarobione pieniądze, a nie s
                > pada to z automatuy na dziadków.
                • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:32
                  Sądy tak z automatu tych dziadków zobowiązują? Wnuczek rodzice pracują i już ma płacić?
                  • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:32
                    A co ja sadem jestem?

gryzelda71 napisała:

> Sądy tak z automatu tych dziadków zobowiązują? Wnuczek rodzice pracują i już ma
                    > płacić?
                    • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:33
                      Nie jesteś to pewne hahahah
            • attiya Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 20:52
              czy myślałaś ostatnio o zmianie lekarza psychiatry?
              ostatecznie rzucę stałym hasłem - zmień dilera
    • asia_i_p Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:18
      Jaja sobie robisz, prawda?

Tak, nic nie muszą. Teściowa zajmowała się przez dwa lata córką jeden dzień w tygodniu, bo chciała, jeden dzień ja miałam wolny w pracy i trzy dni była niania.
    • ichi51e Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:19
      big_grin dobre. No i to jest zabawne a nie watek pt "zabawne"
    • orbital_motion Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:21
      big_grin
    • chipsi Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:22
      Nikt nic nie musi. Babcia nie musi się zajmować wnukiem i pomagać własnym dzieciom. Tak samo dzieci potem nie mają obowiązku pomagać matce/babci gdy ta będzie tego potrzebowała.
      • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:23
        To nie jest takie "musi", "nie musi". To prawo!

chipsi napisała:

> Nikt nic nie musi. Babcia nie musi się zajmować wnukiem i pomagać własnym dziec
        > iom. Tak samo dzieci potem nie mają obowiązku pomagać matce/babci gdy ta będzie
        > tego potrzebowała.
        >
        • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:26
          Prawo nakłada obowiazek na rodziców.
          • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:30
            Wydolnych, tych niewydolnych obarcza dziadków..
            Nie mowiac o zasadach współżycia spol. ktore nawet tych dobrze sobie radzących rodzicow zwalniają z obowiązku i obarczają dziadkowsad..

gryzelda71 napisała:

> Prawo nakłada obowiazek na rodziców.
            • gryzelda71 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:33
              Pracujący rodzic, bez odebranych praw rodzicielskich, bo o takich wciąż piszesz jest jak najbardziej wydolny.
        • wtopeq Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:29
          Podaj konkretny przepis prawny. Ja też lubię żurek big_grin
          • wtopeq Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:30
            To było do kulkawkakalko wink
        • chipsi Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:46
          Kukulkao, o jakim prawie piszesz?
          • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 14:02
            Obowiązującym

chipsi napisała:

> Kukulkao, o jakim prawie piszesz?
            >
            • wtopeq Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 14:06
              Bredzisz, lala big_grin
            • chipsi Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 14:26
              Hm, motorowerem bliżej
      • sonniva Chipsi 26.01.15, 13:46
        Co do opieki nad wnukami zgadza się - babcia nie ma obowiązku, ale obowiązkiem dzieci jest opiekowanie się na stare lata swoimi rodzicami.
        Ja w każdym razie tak uważam i tak wychowuję swojego syna. A co będzie zobaczymy big_grin
        • chipsi Re: Chipsi 26.01.15, 13:57
          Czyli "będziesz się mną zajmował na starość ale puki co radź sobie sam"? Przyzwoitość nakazuje by sobie pomagać wzajemnie.
    • najma78 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:29
      kukulkao napisała:

> Naprawdę, gdyby wasza matka czy ojciec robili wam problemy z opieką nad dziecki
      > em, swoim wnukiem, przyjelibyscie to bez oporow?
      > U mnie bylo tak ,ze gdy ja zdecydowalam sie na dzieci, to momentalnie moja matk
      > a zrezygnowala zpracy i poszla na emeryturę. To bylo tak naturalne, ze widząc,
      > iż trudno mi samej, nonsensem byloby, gdyby pracowala.
      > Nie ywborazam sobie np. sytuacji gdzie mloda mama wraca do pracy i zatrudnia op
      > iekunkę, bo jej matka albo tesciowa nie chca z dziemi siedziec..
      > W mojej rodzinie bylo tak, że zona brata wrocila do pracy i praocwala jej matka
      > , ktora lozyla na opiekunke, bo nie mogla zajmowac sie wnukami. I to bylo norma
      > lne. Skoro nie moszesz robic tego, co powinnac, zwracasz koszty tym, ktorzy cie
      > wyrećzają...
      >
      > A juz najbardziej mnie smieszy tekst o tym ,ze babcia i dziadek to sie musza od
      > poczac!!! Ja nie odpoczywam, maz nie odpczywa, ale on to musza, bo są starzy.
      >
      > Rzeczywiscie nie korzystaliście z pomocy babc, bo one nie musza i macie z nimi
      > dobre stosunki po czyms takim?

big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • nickbezznaczenia Re: trollem trzeba umieć być. n/t 26.01.15, 13:34
    • jagienka75 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:35
      ale bierzesz pod uwagę fakt, że nie wszystkie babki czy dziadkowie, są w zdrowi i pełni sił?
      wyobraź sobie coś takiego, dorosłe dzieci przywożą rodzicom swoje potomstwo w poniedziałek i zabierają je do domu dopiero piątek lub w sobotę.
      oczywiście dzieciakami opiekuje się babcia, ponieważ dziadek pracuje i na ogół wraca wieczorami do domu.
      chciałabyś być na miejscu tej kobiety?
      • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:40
        jagienka75 napisała:

> ale bierzesz pod uwagę fakt, że nie wszystkie babki czy dziadkowie, są w zdrowi
        > i pełni sił?

Biore tez, ze nie wszyscy rodaczce są zdrowi i pełni..

• kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:40
          rodzicesmile
    • sonniva Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:44
      Moja mama mieszka daleko i wychowuje 4 dzieci mojej siostry. Moja teściowa powiedziała, ze ona nie ma czasu. Syn miał opiekunkę, potem poszedł do przedszkola.
      Dla mnie to normalne, bo sama nie mam zamiaru się swoimi wnukami zajmować big_grin big_grin
      • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:55
        sonniva napisała:

> Dla mnie to normalne, bo sama nie mam zamiaru się swoimi wnukami zajmować big_grin :
        > -D

Co nie znaczy, ze nie beda od ciebie tego oczekiwac, bo mamy takie prawo teraz...
    • mdro Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:49
      Przecież to znowu ten troll od pozbawiania emerytów świadczeń, bo to niesprawiedliwie, że oni nie muszą pracować, a mają pieniądze.
      • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 13:57
        Nie jestem tamtym, ale ciesze sie, ze nie jestem odosobniona w swoich poglądach.

mdro napisała:

> Przecież to znowu ten troll od pozbawiania emerytów świadczeń, bo to niesprawie
        > dliwie, że oni nie muszą pracować, a mają pieniądze.
      • chipsi Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 14:03
        Ja wiem czy to był trol? Mam znajomego o dokładnie takich poglądach, może to on? smile
        • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 14:11
          A jak sie nazywa?

chipsi napisała:

> Ja wiem czy to był trol? Mam znajomego o dokładnie takich poglądach, może to on
          > ? smile
          >
          • kukulkao Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 14:12
            Możesz na priva podac, ja bym go nazwala homo sapienssmile
            • chipsi Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 14:27
              Co tam w Piecach słychać? big_grin
    • wielkanocnaniespodzianka Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 14:58
      IDIOTKA ROKU - TO TY.
    • kol.3 prowokacja - emeryt nie musi 26.01.15, 15:54
      bez komentarza.
    • mamatomka2014 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 20:19
      Wątek głupi i ma na celu wywołanie dyskusji. Ze swojego doświadczenie dodam, że ja wolę płacić niż wiecznie dziękować. Moja nastoletnia córka przez rok była w babcinym żłobku. Mimo upływu 14 lat ciągle muszę być wdzięczna i padać na kolana. Teraz wolę zaplacić i mieć z głowy teściową.
    • unaw2228 Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 20:35
      Są rzeczy o jakich nie śniło filozofom i niektórym forumkombig_grin. Ani moja mama ani teściowa nie zajmowały się moimi dziećmi. Dodam, źeby moja mama już była na emeryturzesmile.
      Jesteś trollem?
    • bei Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 23:01
      Taaaaak , jasne, ze musi smile nawet wówczas, gdy ma sześcioro dzieci, które rozmnozyły się w różnych miastach, powinna sklonować się i dojeżdżać do wszystkich na rz w jednym czasie, albo otworzyć ośrodek kolonijny całoroczny.
      Albo czynnie napadać co chwilę na banki by mieć kaskę na te wszystkie opiekunki.
    • czar_bajry Re: Emeryt nie musi? 26.01.15, 23:45
      Mam 43 lata i trzyletniego wnuka - naprawdę sądzisz że powinnam rzucić pracę bo do emerytury mi jeszcze daleko i zająć się dzieckiem córki????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka