Dodaj do ulubionych

Tragedia w cieniu franka

30.01.15, 19:09
To są znajomi moich teściów, całą sytuację znam z ich opowieści.
Ludzie już w podeszłym wieku, moi teście mają po 70 lat, to ich równolatki mniej więcej.
Jakiś czas temu wzięli kredyt we frankach, ze względu na wiek mieli krótki okres kredytowania, nie wiem jak pan, ale pani była po studiach prawniczych.
Ostatni raz z nimi widziałam się w sierpniu zeszłego roku i wtedy narzekali, że rata kredytu przekracza ponad 3500 zł, że rozważają złożenie pozwu.
Nie wiem co tam się dalej działo u nich.
Dopiero tydzień temu, będąc u teściów dowiedziałam się, że ten znajomy tak przeją się uwolnieniem franka i podwyżką kredytu że umarł, dostał wylewu i umarł.
Zostawił żonę z apartamentem w Szczecinie i z kredytem, którego ona sama chyba nie jest w stanie ze swojej emerytury spłacić.
Obserwuj wątek
    • kitty4 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:13
      Po pierwsze, nie "teście", a teściowie, a po drugie - daj namiar, jak tanio sprzeda ten apartament to chętnie kupię - zależy od lokalizacji oczywiście.
      • dyzurny_troll_forum Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:18
        kitty4 napisała:

> Po pierwsze, nie "teście", a teściowie, a po drugie - daj namiar, jak tanio spr
        > zeda ten apartament to chętnie kupię - zależy od lokalizacji oczywiście.

W Szczecinie!?! Taniej to po drugiej stronie granicy raczej....
    • cherry.coke Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:20
      A ubezpieczenie kredytu nie splaca w razie smierci?
      • lola211 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:21
        No cos ty,przeciez to kosztuje.
        • cherry.coke Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:25
          U nas obowiazkowe chyba jest...
          • lola211 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:28
            Nie wszedzie jest.
            Sprawdz warunki tego swojego -jak ono jest obowiazkowe i oferowane przez bank, to roznie z jego jakoscia.
            • cherry.coke Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:30
              Nie ja w inszym kraju jestem. Ubezpieczenie wybralismy sami, ale bylo warunkiem.
              • lola211 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:33
                W Polsce nie wszystkie banki wymagaja.Natomiast trzeba byc wielkim ryzykantem by zaciagajac taki kredyt nie wykupic ubezpieczenia prywatnie.W Polsce takich ryzykantów na pęczki.Jak bank nie wymaga, to sie nie ubezpieczaja.A potem lament i pretensje.Pewnie znowu winny bank, ze nie wymagał.
                • dyzurny_troll_forum Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:35
                  lola211 napisała:

> Jak bank nie wymaga, to sie nie ubezpieczaja.A potem lament
                  > i pretensje.Pewnie znowu winny bank, ze nie wymagał.

I państwo, że nie zadbało!

Trzeba jak najszybciej powołać Wysokiego Komisarza D/S Ubezpieczeń Na Życie, żeby kontrolował. Oraz koniecznie Centralny Rejestr i Ewidencję Ubezpieczeń Na Życie.
                  • lola211 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:38
                    Koniecznie!
    • lola211 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:21
      Było wykupic ubezpieczenie na zycie i po problemie.
      • 71tosia Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:25
        w tym wieku biorac kredyt raczej musieli miec ubezpieczenie na zycie, od kredytobiorcow w pewnym wieku jest wymagane przez wiekszosc bankow.
        • lola211 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:28
          Nie kazdy bank wymaga, wiec mogli nie miec.
      • asia_i_p Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:26
        Chyba wykupię mojemu mężowi. A to powoduje, że on nie umrze czy że jego śmierć mnie nie załamie?
        • lola211 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:29
          Odpadnie ci problem splacania rat z jednej pensji.Nikt nie bedzie patrzyl na twoj stan psychiczny, placic trzeba bedzie.

Pomoc dla Krzysia
        • pani.jezowa Re: Tragedia w cieniu franka 31.01.15, 14:58
          I właśnie takie wpisy jak Twój, pełne ukrytego jadu, sprawiają, że współczucie nie jest tym czego możesz się spodziewać w tym wątku.
          • asia_i_p Re: Tragedia w cieniu franka 02.02.15, 11:14
            Jeżowa, ja nie ukrywam jadu. Ja jawnie się złoszczę, że w sytuacji, kiedy kobieta zostaje wdową, zakłada się, że gdyby nie miała problemu finansowego, to nie miałaby problemu.
      • joa66 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 20:44
        Ale czy ubezpieczenie działa jeżeli żyje jeden z 2 kredytobiorców?
        • annajustyna Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 21:29
          Bierze sie je na konkretna osobe.
    • lucy-luka Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:29
      jak się żyje ponad stan to tak właśnie wygląda. pani sprzeda apartament, kupi 2-pokojowe mieszkanie i będzie żyła dalej. jak wiele innych osób.
      • lola211 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:30
        A z czego dopłaci róznice?
        • lucy-luka Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:44
          a co mnie to obchodzi? jak się bierze kredyt to chyba się myśli o konsekwencjach takiego posunięcia zwłaszcza jak ma się swoje lata.
          • lola211 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:46
            Ale o to chodzi,ze ponic frankowcy nic a nic nie wiedzieli o ryzyku.Nikt im nie powiedział.
            • dyzurny_troll_forum Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:48
              lola211 napisała:

> Ale o to chodzi,ze ponic frankowcy nic a nic nie wiedzieli o ryzyku.Nikt im nie
              > powiedział.

Nie powiedzieli im, że czasem ludzie umierają?! Nie może być....
    • triss_merigold6 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:30
      No ale chyba poza tym apartamentem mieli jakieś mieszkanie, nie? Gdzieś mieszkali zanim wzięli kredyt.
      Krótka piłka, apartament na sprzedaż, może pokryje wysokość zadłużenia.
      • hiacynta333 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:51
        Z tego co wiem na tą chwile mieszkali w tym apartamencie.
        Nie wiem co stało się z poprzednim mieszkaniem.
        Pochowała go na naszym nowym cmentarzu, gdzie na razie chowają klientów opieki społecznej i to podobno nic nie ma wspólnego z pieniędzmi, bo podobno mają bardzo bogate córki, zwłaszcza jedną.
        Tylko dlaczego rodzice zostali w takiej dupnej sytuacji?
        • triss_merigold6 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:56
          Bo żadna z córek nie chciała trzykrotnie przepłacać za ów apartament w kredycie?
    • araceli Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:38
      A świstak siedzi i zawija w te sreberka...
      • dyzurny_troll_forum Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:40
        araceli napisała:

> A świstak siedzi i zawija w te sreberka...

Świstak z natury jest Szwajcarem.

Jako, że światowy popyt na czekoladę ze Szwajcarii runął to świstak nie zawija i siedzi na bezrobociu.
      • hiacynta333 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 20:02
        araceli
        ale co? nie wierzysz że ktoś tak się przejął ?
        to prawda, ja jak o tym usłyszałam to uwierzyć nie mogłam, ale znałam tych ludzi, co prawda tylko towarzysko przez teściów, ale to poniekąd jakby też znajomi.
        • araceli Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 20:19
          Historia w całości jest ekstremalnie nieprawdopodobna.
    • ginger.ale Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:52
      słaby trolling
      70 latki z ratą 3500,bez ubezpieczenia na życie i nie zdający sobie sprawy, że 70l to już z górki

żal to mi jest 70l z emeryturą 600 zł, którym bilans się załamuje jak zmieniają listę leków refundowanych...
      • triss_merigold6 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 19:57
        Nie można mieć emerytury 600 zł.
        • ginger.ale Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 20:02
          o to renty
          • rosapulchra-0 Re: Tragedia w cieniu franka 02.02.15, 14:29
            Takich rent też nie ma.
    • fikus_na Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 20:01
      Niestety nie jedyna sad Są i samobójstwa... Słyszałam ostatnio o jednym i aż mnie zmroziło.
      • kozica111 Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 20:09
        Sa ale lepiej sie pośmiać prawda?

Matka Sadlika dziś miała rozległy zawał.
        • tiszantul Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 20:38
          > Matka Sadlika dziś miała rozległy zawał.

możesz podac źródło? kilkaset osób miało dzisiaj zawał, ale oczywiście liczą się tylko zawały frankowców
          • kozica111 Re: Tragedia w cieniu franka 31.01.15, 05:11
            Na facebooku napisał, ale oczywiście nie ma to zapewne nic wspólnego z tym co dzieje, tak sobie mów.A właściwie to może czasem zastanów sie co mówisz i po co.
            • tiszantul Re: Tragedia w cieniu franka 31.01.15, 11:38
              > Na facebooku napisał, ale oczywiście nie ma to zapewne nic wspólnego z tym co d
              > zieje, tak sobie mów.A właściwie to może czasem zastanów sie co mówisz i po co.

wcale nie uważam, by to nie miało związku, dlatego też nic takiego nie napisałem. Jak zwykle do refleksji naganiają ci, co sami nie nadążają... Jako samozwańcza ambasadorka "zastanawiania się" wypadasz zupełnie nieprzekonująco.
          • lauren6 Re: Tragedia w cieniu franka 02.02.15, 12:13
            Skoro w ostatnich latach mamy konkretny wzrost samobójstw i więcej osób ginie z wlasnej reki niz w wypadkach komunikacyjnych to taka informacja powinna coś nam mowic. Twierdzenie, ze nie ma to nic wspólnego z przekredytowaniem spoleczenstwa i skaczacymi ratami kredytów jest po prostu błędne.
    • niunia19851 Tak to jest jak na starość 30.01.15, 21:15
      odbija i chce się mieszkać "w apartamentowcu" i kredyt do końca swych dni się zaciąga... prawdopodobnie mieli swoje mieszkanie więc po kiego licha był im "wysoki standard" ?
      Oczywiście nie zmienia to faktu ogromnej tragedii jednak z drugiej strony ile osób też dostaje wylewu bo obcinają mu pensję z 1800 zł na 1500 a żyć dalej trzeba ...
    • vivaluna Re: Tragedia w cieniu franka 30.01.15, 21:38
      Ja mam do kredytu ubezpieczenie Życie i Dom. Nie wiem tylko w jakich okolicznościach trzeba "zejść", aby to ubezpieczenie się uruchomiło. Muszę doczytać smile co do dom, to z tego co pamiętam to nie obejmuje wypadków losowych typu runięcie samolotu na budynek.
    • attiya Re: Tragedia w cieniu franka 31.01.15, 08:29
      no ale że co?
      może mamy złożyć się na ich kredyt?
      bo musieli mieć apartament?
    • mjunhy Re: Tragedia w cieniu franka 31.01.15, 14:26
      Ja nie wziąłem kredytu i muszę mieszkać z rodziną na działce w prymitywnych warunkach.
      Jeśli frankowiczom się należy pomoc to mnie też się coś należy.
    • hema14 Re: Tragedia w cieniu franka 02.02.15, 09:59
      Owszem przykra sprawa, ale akurat w sytuacji podstarzałych klientów banku, osób pewnie już na emeryturze, w ogóle nie widzę powodu do paniki. Niech sprzeda ten apartament, kupi mniejsze, da radę. Ale wiadomo, sprzedać trudno. No to niech po prostu nie płaci rat, niech sobie żyje kobieta spokojnie, media płaci, i czeka na posunięcie banku. W kocu wystawią jej mieszkanie na licytację, prawda? Sprzedadzą taniej niż cena rynkowa, ale aby kredyt się spłacił, reszta dla pani, a jak reszty nie będzie to też git, przynajmniej kredyt z głowy. Kobieta ma już emeryturę to nie zostanie bezdomna, na wynajem jej wystarczy, albo na dom spokojnej starości, a może ma rodzinę, która ją przygarnie, dzieci jakieś? (i tak w tym wieku lub już wkrótce nie dawałaby rady sama ogarniać tego apartamentu) Byle długów nie przekazywać rodzinie, ale niech sobie bank licytuje apartament i bierze swoje.
      Sama się nad tym zastanawiałam w moim przypadku, ale mamy małe dzieci, musimy gdzieś mieszkać w normalnych warunkach, wolę spróbować sprzedać mieszkanie po cenie rynkowej.
      • asia-loi Re: Tragedia w cieniu franka 02.02.15, 17:41
        hema14 napisał(a):

No to niech po prostu nie płaci rat, niech sobie żyje kobieta spokojnie, media płaci, i czeka na posunięcie banku. W kocu wystawią jej mieszkanie na licytację, prawda? Sprzedadzą taniej niż cena rynkowa, ale aby kredyt się spłacił, reszta dla pani, a jak reszty nie będzie to też git, przynajmniej kredyt z głowy...
        Byle długów nie przekazywać rodzinie, ale niech sobie bank licytuje apartament i bierze swoje.

To o czym napisałaś z tego co wiem, nie jest możliwe w Polsce. Z tego co czytam (nie mam żadnego kredytu) to główny problem "frankowców" polega na tym, że nieruchomość jest znaczniej mniej warta niż wysokość kredytu. Ludzi wzięli kredyty kilka lat temu (7-8 lat), przez te lata uczciwie spłacali i nagle jak frank "skoczył" to okazało się, że płacenie rat przez te lata poszło na marne, i mają znacznie więcej do spłacenia niż wzięli, a wysokość kredytu do spłaty może jeszcze urosnąć przez następne lata. Moim zdaniem jak to dalej będzie szło tak jak idzie, to ludzie tych kredytów nigdy nie spłacą. Banki zabiorą nieruchomość, a kredytobiorcy zostaną jeszcze z gigantycznym długiem.
    • zlotarybka_1 Re: Znowu ta sama spiewka.... 02.02.15, 11:43
      oczywiscie wspolczuje tragedii i bardzo mi szkoda tej rodziny. Ale: ten pan nie umarl przez uwolnienie franka, blagam przestanmy sie nakrecac. Ostatnio o niczym nie czytam tylko o frankowych tragediach, jak sie ludziom zycie posypalo bo Szwajcarzy uwolnili walute.
      Ludzie w okolicach 70-tki, ok, niech bedzie ze mieli po 60 lat jak zaciagali kredyt, rzucaja sie na apartamentowiec, z opisu wywnioskowac mozna, ze nie maja zadnego zapasu finansowego na wypadek zmiany sytuacji (nie tylko kursowej, w zyciu roznie bywa), a potem kiedy franek wzrasta o 20% to zawal i truma i wszystkiemu winien frank szwajcarski???? No prosze Was....
    • werualta Re: Tragedia w cieniu franka 02.02.15, 12:25
      takich tragedii jest więcej, i nie tylko w cieniu franka, BO:
      -są jeszcze oprócz frankowiczów osoby, które tracą pracę
      -tracą pracę ludzie po 40-ce i 50-ce, któremu ani urząd ani państwo nie pomaga
      - ludzie tracą firmy, mają zadłużenia w zus-ie
      itp itd.
      Nie stawiajmy na piedestale tych, którzy pobrali kredyty we frankach, obok jest masa innych tragedii z powodu straty pracy. Państwo nie dopłaca do zus, kiedy są zastoje, państwo nie pomaga bezrobotnym, państwo nie pomaga chorym w nfz.... amen
    • mx3_sp Re: 02.02.15, 12:33
      nie ma takiego banku, który przyznaje kredyt hipoteczny ludziom w taki wieku. Maksymalny okres kredytowania ma Alior na 50 lat przy czym w wieku 80 musi być już spłacony. Czyli nie trzeba liczyć wieku wyjściowego.A już na pewno nie z tak wysoką ratą i bez zabezpieczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka