Dodaj do ulubionych

Koszt wakacji - Węgry

04.02.15, 21:05
Na fali wątku wakacyjnego chciałabym się zapytać czy ktoś był na wakacjach na Węgrzech i jak to finansowo wygląda? Przelot i hotel opłacony, 4 dni w Budapeszcie, 5 dni nad Balatonem. Na jaki koszt powinnam się przygotować zakładając, że śniadania i kolacje będziemy robić sami (ale wszystko kupować na miejscu), obiady w restauracji, zwiedzanie oczywiście też wchodzi w grę. Dwie osoby dorosłe plus dziecko (5 lat). Czy są tam ceny porównywalne do polskich?
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: Koszt wakacji - Węgry 04.02.15, 21:18
      Raczej powinny być zbliżone do Polskich, byłam jakiś czas temu na Węgrzech, ale w innych rejonach, czyli na węgierskiej Puszcie - jesienią z powodu zlatujących się tam tysiącami żurawi. Bardzo fajnie wspominam ten pobyt, dobre, niedrogie jedzenie w czardach, smaczne desery np. palaczinki w sosie waniliowym, bardzo dobre wina, które przed zakupem możesz degustować i degustowac...przyjaźni ludzie (choć w tych rejonach o angielskim zapomnij, za to niemiecki się przydaje). Zwiedzaliśmy też Eger i Miszkolc (świetne baseny termalne w grotach i jaskiniach - super przeżycie). Sądzę, że latem i w tych miejscach gdzie się wybierasz pewnie będzie drożej, ale z pewnością da się wytrzymać.
      • gazeta_mi_placi Re: Koszt wakacji - Węgry 05.02.15, 12:03
        O tak, desery mają pyszne, czekoladowe suflety...
    • adellante12 Re: Koszt wakacji - Węgry 04.02.15, 23:06
      zdecydowanie taniej niż w Polsce. Jakość usług turystycznych nieporównywalna.
      • kamykwskarpecie Re: Koszt wakacji - Węgry 05.02.15, 07:36
        Chyba w dół. Hajduszoboszlo i Szstofurdo jedną nogą wciąż tkwią w minionych jedynie słusznych czasach. Tak samo groty w Miskolcu.

Ceny porównywalne we wschodnich Węgrzech, nad Balatonem podkręcone właśnie ze względu na turystów niemieckich i austriackich.
        • mysiam Re: Koszt wakacji - Węgry 05.02.15, 12:19
          fajnie,tanio-tzn taniej niż w Polsce
          jeździemy od ponad 15 lat ,czy to wyskok na weekend ,czy też na dłuższy pobyt.
          mamy odwiedzone chyba wszystkie kompleksy termalne tongue_out od tych z poprzedniej epoki po nowoczesne
          polecam,
          po ubiegłorocznych,kosztownych choć super wakacjach na Korsyce,w tym roku znów wybieramy się na Węgry-kemping + termy
          jednym słowem polecam Węgry,choć Balaton dla mnie przereklamowany zdecydowanie.
          • pade Re: Koszt wakacji - Węgry 05.02.15, 12:41
            To prawda, Balaton, to takie duże kąpielisko.
            • maja.london888 Re: Koszt wakacji - Węgry 05.02.15, 21:33
              Dzięki za odpowiedzi, pocieszające. A jeśli nie Balaton to co? Budapeszt chce zobaczyć, bo nigdy nie byłam, a z Balatonu mogę zrezygnować tylko muszę mieć coś na te 5 dni niedaleko stolicy.
              • peonka Re: Koszt wakacji - Węgry 05.02.15, 21:37
                Jak lubisz wino, to Eger albo Tokaj, mmmm...
        • adellante12 Re: Koszt wakacji - Węgry 06.02.15, 19:29
          No skoro na Węgrzech znasz tylko te dwa miejsca to brawo...
          Egerszalok Buk Furdo Heves Villany ... I mnóstwo innych małych fajnych miejscowości
    • dariamax Re: Koszt wakacji - Węgry 06.02.15, 18:53
      Zdecydowanie taniej niż w Polsce właśnie mam porównanie tydzień ferii w górach kosztuje tyle co dziesięć dni nad Balatonem. Bez samochodu będzie ci trudno zwiedzać okolice Balaton a siedzieć na miejscu szkoda tyle dni. Ja dopiero po trzech latach zobaczyłam wszystko, co można zwiedzić w okolicach. My zwiedzamy pół dnie a drugie pół spędzamy na którymś z basenów termalnych lub nad samym Balatonem.
      --
      Doskonałość jest jedynie deklaracją śmiesznego człowieka.
    • na_pustyni Re: Koszt wakacji - Węgry 06.02.15, 19:33
      Budapeszt - to miasto mnie oczarowało, byłam kilka razy i nigdy mi nie dość
    • janus3076 Re: Koszt wakacji - Węgry 23.02.15, 21:33
      większość towarów ma cenę zbliżoną do 1x1,5 może poza tytoniem i wołowiną. warto szukać promocji w tesco lub spar wówczas ceny są podobne do tych normalnych w polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka