rosapulchra-0 10.02.15, 13:56 Ależ gratuluję Agacie!! I Pawlikowskiemu! I całej ekipie! Tylko niech w końcu popracują nad nagłośnieniem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaemmy Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 14:06 rosapulchra-0 napisała: > Tylko niech w końcu popracują nad nagłośnieniem Prawda?? Zgłasnialismy telewizor na maksa,bo nie było słychać rozmów,a jak ryknęła muzyka to chyba na końcu uliczki słychać było p.s mnie się film nie podobał,ale Agata Kulesza grała świetnie,jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 14:11 Nie bardzo wiem czym się zachwycasz, film antypolski na maksa, jurorzy z Izraela to nagrody się sypią , Oskara też dostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 14:20 Co w nim jest antypolskiego? Tylko napisz swoimi słowami, bez kopiowania prawicowych tekstów. I napisz, że choć widziałaś ten film Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 14:40 Widziałam film, Kulesza faktycznie genialna ale ja ją bardzo lubię więc mogę nie być obiektywna... Wg mnie Holokaust jest tam tak przedstawiony jak by tworzyli go Polacy i Polacy czyhali na majątki żydowskie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby Wam film się podobał nie ma jednak przymusu abym stadnie zachwycała się czymś co mnie się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 19:45 Niestety, zgadzam się z Tobą. Od pewnego czasu trwa medialna nagonka na Polaków plus wybielanie Niemców, powoli, powolutku, krok za kroczkiem. Nie chodzi o to, że Polacy byli krystaliczni i żeby to ukrywać, ale o to, że Niemców (najczęściej jednak "nazistów") praktycznie w tym nie ma, jakby byli bardzo dalekim tłem. Jest mi przykro. "Idę" oglądałam dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 10:59 No bo czyhali, taka prawda- tak samo jak inni w każdym kupowanym kraju. Sąsiada zabrali, to zawsze znaleźli się tacy, co brali, zajmowali, przywłaszczali sobie. Czasem tez donosili. A teraz? Jak są zamieszki, zadyma w mieście, zawsze ktoś korzysta z okazji- kradnie i plądruje. Myślisz, ze gdyby właściciel sklepu teraz w 2015 chciał go wtedy bronić, to nie daliby u przez łeb? Jak w 1943? To kwestia człowieka i okazji. A zwłaszcza ludzie na wsi- to już specyfika mentalności:bieda, ciemnota, chęć przetrwania, zdobycia ziemi- taki naturalizm jak u Zoli. A kto wcześniej dwory grabił? Też okoliczni chłopi. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 11:52 Warto znać kwestię proporcji, kto był głównym wykonawcą Holokaustu, swoją drogą dziwne, że o Niemcach mordujących Żydów (i Polaków) mówi się "naziści", a o Polakach mordujących Żydów mówi się po prostu Polacy, a nie przykładowo "antysemici". Proporcje Kochana, proporcje, nawet w dzisiejszym prawie wyższe wyroki dostaje pomysłodawca i główny wykonawca zaplanowanego zabójstwa, niż jego pomagier. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 15:12 Mam nadzieje, że nie dostanie Oskara. I żaden inny robiony przez Polaków, nigdy... Nie zasługujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 15:27 kropci się wydaje , że nie jest (a) Polką (b) ematką.... a to samo jądro Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 15:31 Aż podskoczyłaś, co? Znowu ci trochę ruchu przy lapku funduje Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 15:26 Nie zasługujecie "..cie"... a nie "...my" ?) ktoś ma złudzenia co do swojej tożsamosci ? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 15:29 Nie, kotku. Taki zabieg stylistyczny. Chociaż jak czytam to co niektórzy tu piszą to mam ochotę sobie sprawić taki wielki kryzys tożsamości A co? Nie mogę? A joa, czy jak ci tam, zgadzasz się, że nie ma się z czego cieszyć? Czy cieszysz się z sukcesu Idy? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 15:34 zdaniem joa czy jak jej tam to jest po prostu dobrze zrobiony film i zasługuje na nagrode. Nie dlatego, że polski i "nasz". joa czy jak jej tam uważa, że zupełnie niedoceniona jest Agata Trzebuchowska , która nie jest mniej fantyastyczna niz Kulesza, a może nawet lepsza? (ale tu joa się nie upiera) p.s. Kryzys tożsamosci okazjonalny to norma, gorzej kiedy się staje stałą częscią naszej osobowości Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 15:37 > p.s. Kryzys tożsamosci okazjonalny to norma, gorzej kiedy się staje stałą częsc > ią naszej osobowości Zapewne bardzo dobrze wiesz co piszesz. Bo widzę, że ciężko ci idzie pisanie na temat w wątku Rosy. Miłego... Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 16:00 "Mam nadzieje, że nie dostanie Oskara. I żaden inny robiony przez Polaków, nigdy... Nie zasługujecie. " A czemu? O co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 19:51 Nie ma żadnych Niemców (nazistów - jak kto woli), niedobrzy Polacy mordują żydowską rodzinę. Pięknie, k..., pięknie. Oby tak dalej, a staniemy się bardziej odpowiedzialni za Holokaust niż Niemcy. Bogatsi łatwiej przerzucą winę na biedniejszych, zawsze tak było, wspomnicie moje słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 06:52 czar_bajry napisała: >film antypolski na maksa, jurorzy z Izraela Oczywiście, bo każdy film, w którym Polacy nie są przedstawieni jako Mesjasz narodów zbawiający świat (którym rządzi żydowskie lobby), jest antypolski. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 07:07 Maciek powiedział bardzo prawdziwe słowa: Łatwiej powiedzieć: "Jestem gejem" niż "Jestem Żydem". Taka jest polska mentalność właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 07:08 natemat.pl/39141,latwiej-powiedziec-jestem-gejem-niz-jestem-zydem-to-nie-zasciankowosc-tylko-historyczny-kompleks Odpowiedz Link Zgłoś
aszlan Re; "dobre czasy dla młodego Żyda w Polsce" 11.02.15, 11:34 A tu cały artykuł, zaalinkowany przez ciebie artykuł jest określony jako "dawno temu" Odpowiedz Link Zgłoś
aszlan Re: Re; "dobre czasy dla młodego Żyda w Polsce" 11.02.15, 11:38 aszlan napisała: > A tu cały artykuł, zaalinkowany przez ciebie artykuł jest określony jako "dawno > temu" Jeszcze raz link weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,17252419,Makabi_Warszawa_i_Haszomer_Hacair__Mlodzi_Zydzi_reaktywuja.html Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 08:02 No skoro sama twierdzisz, że masz taką mentalność, to ja spierać się nie będę.... Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 10:44 rosapulchra-0 napisała: > Maciek powiedział bardzo prawdziwe słowa: Łatwiej powiedzieć: "Jestem gejem" ni > ż "Jestem Żydem". Taka jest polska mentalność właśnie. kumpel ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 14:12 Mnie się film podobał, ale nie rzucił mnie na kolana. Za to Agata Kulesza jest GENIALNA. Moim zdaniem to najwyższa liga światowa. Gdyby grała w filmach angielskojęzycznych, to dostawałaby Oscary. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 14:18 To chyba takie patriotyczne. Mamy, w sensie my Polacy. W odróżnieniu do Rosjan, którzy nie mają, czy też Francuzów lub Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 14:22 Nie rozumiem, co jest dziwnego w takim określeniu? Kiedy polski sportowiec zdobywa złoto na olimpiadzie też powiem "mamy złoto" i chyba tylko autystyk mógłby pomyśleć, że konkretnie ja i ktoś jeszcze to złoto dostał czepiacie się. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 14:24 Nie czepiam się. Też tak mówię. Wytłumaczyłam pytającemu. Chciałam być grzeczna. Bo w sumie, to nie rozumiem, czemu on nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 14:25 Ale może Baltycki też uważa film za antypolski. I wtedy "mamy BAFTA" może oznaczać radość Żydów. No nie? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 14:26 Owszem, kazdy polski.. ale czy rosa jeszcze polska? Moze byc, "my Izraelici mamy" Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 14:47 Lepiej już nic nie pisz... Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 14:53 czemu? czy wg Ciebie mogę pisać teksty poprawne politycznie i odpowiadające Twoim poglądom? Inne zdanie jest źle widziane? To gdzie ta Twoja poprawność skoro odmawiasz mi prawa do wolności słowa? Nie sądzisz , że trąci to kołtuństwem i hipokryzją? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 15:01 Do bałtyckiego to pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 14:57 Kuźwa, baltycki, nie pogrążaj się. Jestem Polką, urodziłam się w Polsce, większość mojego życia przeżyłam w Polsce, kocham moją ojczyznę, więc dlaczego mam się nie cieszyć z sukcesów moich rodaków? No pomyśl chwilę.. Albo odstaw tę sraczkę czy inną miesiączkę, która cię tak gnębi w związku z moim nickiem. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 15:37 Tak, tak - jak nagroda to jesteś Polką i 'MY mamy nagrodę'. Jak ujadasz na kraj to 'WY w Polsce cośtam' Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 15:45 Następna, której się wydaje, że innym się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 10:50 araceli napisała: > Tak, tak - jak nagroda to jesteś Polką i 'MY mamy nagrodę'. Jak ujadasz na kraj > to 'WY w Polsce cośtam' > cytując klasyka : 100/100 Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 15:02 Fantastycznie! Film moze się podobać, moze się nie podobać (głównie tym, którzy nic z niego nie zrozumieli, zdarza się), ale to ogromne wyróżnienie dla Polski i polskich twórców. Szapoba! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 15:48 lilly_about napisała: > Fantastycznie! Film moze się podobać, moze się nie podobać (głównie tym, którzy > nic z niego nie zrozumieli, zdarza się), powiedziała glosem wyższości,nam maluczkim,których film po prostu znudził. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 16:04 Zgadza się - często nudzi nas to, czego nie rozumiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 16:09 No niby tak, ale podobno w szkole najczęściej nudzą się najzdolniejsze dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 16:49 Tak sie mówi, ale nie obserwowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 16:54 a ja za to-jak najbardziej. Jedynie na lekcjach szachów,na które chadzałam nie zauwazyłam,żeby się ktos nudził Na innych lekcjach-owszem-mam podać nazwiska ? i tak nie uwierzysz,któż to sie nudził ,a znasz na 300% Film zrozumiałam,jak najbardziej,ale zbyt zajmujący to on nie był,no przykro mi . Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 16:55 nangaparbat3 napisała: > Zgadza się - często nudzi nas to, czego nie rozumiemy. dobre Tak sobie tłumacz. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 07:39 Równie często nudziły się te dzieci, które od początku nie nadążały za materiałem, także wiesz.... może za trzecim obejrzeniem będzie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 20:17 Znacznie czesciej na lekcjach nudza sie dzieci zdolne i inteligentne, ktore material opanowaly w 5 minut Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 20:20 Jak i dzieci tępe do których cała dana "nauka" po prostu nie dociera i nie rozumieją co bierze się z czego. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 16:04 Jasne, jeśli ktoś jest krytyczny wobec filmu, to znaczy, że go nie zrozumiał. Film dość przeciętny, problem potraktowany dość jednostronnie. Z nagród można się cieszyć, ale nie róbmy z "Idy" arcydzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 16:07 ale nie róbmy z "Idy" arcydzieła A kto ma decydować czy film jest arcydziełem czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 16:17 <jak ktoś jest krytyczny wobec filmu, to znaczy, że go nie zrozumiał> Też uwielbiam takie tłumaczenie. A w kontekście "Idy" - jeszcze zarzucanie skrzywienia prawicowego. Film nie podobał mi się, bo meandry osobowości stalinowskiej prokurator nie interesują mnie ani trochę. I nie potrafię abstrahować od kontrowersyjności tej postaci. Nudzi nie też wałkowanie kwestii pochodzenia żydowskiego w kolejnym filmie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 16:47 Ale jaki problem? To jest film OBYCZAJOWY. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 21:08 Film jest arcydziełem sprytnej manipulacji i propagandy, skoro nawet całkiem rozsądne osoby "nie widzą" głębszego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 11:12 dlaczego na ematce jak ktos ma odmienne zdanie jest tym tzw" gorszym" od reszty ematek wycwalających coś tam,lub z czymś tam się zgadazających??? A takie niby tolerancyjne i pełne empatii . Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 18:25 Oj tak jak się nie podoba to na pewno nie zrozumieli xD współczuję ograniczenia i wąskich horyzontów. Może warto dorosnąć i zrozumieć że ludzie mają różne gusta ? Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl I mamy Goye 10.02.15, 15:16 Najwazniejsza nagrode hiszpanskiego przemyslu filmowego. W sobote bylo rozdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: I mamy Goye 10.02.15, 15:19 Wynika z tego, że wszędzie te żydy siedzą.... przecież ten film nagród ma od groma Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: I mamy Goye 10.02.15, 15:23 O, przepraszam, ja tylko pytalem. Gdyby ktos inny byl autorem watku, nie mialbym watpliwosci, ze chodzi o nas, Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: I mamy Goye 10.02.15, 15:37 Ty się wpisujesz gdzie bądź dla zasady, czy to przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: I mamy Goye 10.02.15, 16:07 Już naprawdę gadasz jak potluczony, dałbys spokój, bo wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
mamameg Re: I mamy Goye 11.02.15, 09:01 Dlaczego jak potłuczony? Ma rację, dokładnie to samo pomyślałam jak zobaczyłam wątek, Rosa wiecznie krytykuje wszystko co polskie, a tu nagle "mamy BAFTA". Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: I mamy Goye 11.02.15, 09:22 No ale moment, to do trolla gazety to forum ma anielską cierpliwość, a Rosie będą wypominać, że cieszy się z sukcesu polskiego filmu? W dodatku jako Polka? To już nawet nie schizofrenia forumowa. Nie wiem jak to nazwać. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: I mamy Goye 11.02.15, 09:57 to do trolla gazety to forum ma anielską cierpliwość, a Rosie bę > dą wypominać Sama wiesz najlepiej , że każdy ma cierpliwość do innych rzeczy, prawda? Trollowania/hejtowania jednych "się nie widzi" , inne drażni. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: I mamy Goye 11.02.15, 10:39 Cierpliwość cierpliwością, ale trochę wstydu trzeba mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mamameg Re: I mamy Goye 11.02.15, 10:05 Kropkacom, amnezje masz czy jak? Rosa tu zakładała setki wątków o tym jak tej Polsce beznadziejnie i jak się cieszy, że już tu nie mieszka a tu nagle zonk i jest dumną Polką? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: I mamy Goye 11.02.15, 10:42 Sory, ale ja też jestem odbierana jako tak okjopna emigrantka. Patrz szkaluje swoją mać. A jak tylko wykonałam karkołomne zabieg stylistyczny (patrz wyżej) to zaraz mi wypomniano - A kim ty jesteś? Tak, wszystkie tu jesteśmy Polki. I ten paszport akurat nas wszystkie łączy. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: I mamy Goye 11.02.15, 11:48 No bo ty, najma czy rosa macie dość mocno negatywne nastawienie do wszystkiego co polskie, to się kropka po prostu widzi, czyta i czuje, choćbyście się z rosą zapluły, że nie, to niestety ale wasze wypowiedzi są po prostu najczęściej mocno tendencyjne. To co piszesz w tym wątku wyłącznie to potwierdza. Dziwnie zresztą jestem pewna, że rosa, która jeszcze niedawno wklejała linki jakie to polskie filmy są beznadziejne pisze o nagrodzie dla IDY, ponieważ czyta w internecie, że ten film zbudza w Polsce mieszany odbiór. Już przecież w tym samym wątku wkleja kolejne linki na podstawie których udowadnia antysemityzm Polakom. I tylko o to jej chodziło, ktoś ma jakieś wątpliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: I mamy Goye 11.02.15, 11:55 Akurat warto o tym "mieszanym" odbiorze dyskutować bo niektórzy mają klapki na oczach i są świecie przekonani, że propaganda wyginęła wraz z PRL-em. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: I mamy Goye 11.02.15, 12:12 Choć byś się zapluła wielokrotnie, to tego kłamstwa nie przełkniesz. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: I mamy Goye 11.02.15, 12:17 Dobrze, dobrze, traktuję cię w kategorii osoby chorej, a przynajmniej zaburzonej i niczego od ciebie sensownego nie oczekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: I mamy Goye 11.02.15, 12:26 Ja od ciebie również. Mało kto, jak ty, zachowuje się w taki sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: I mamy Goye 11.02.15, 12:36 Tu masz rację, niestety, w internecie jest zdecydowanie więcej ludzi twojego pokroju. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: I mamy Goye 11.02.15, 13:50 Pyskuj dalej - tylko to ci zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: I mamy Goye 11.02.15, 11:19 Daj link, gdzie pisałam, że w Polsce jest beznadziejnie. Proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: I mamy Goye 11.02.15, 15:38 Tak na szybko, żeby nie przerzucać się linkami - wybór Twojej sygnaturki Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 15:33 Pamiętam, że oglądając ten film pomyślałam, że pewnie zaraz ktoś przyczepi się wątku żydowskiego. Ale on przecież nie jest w tym wszystkim najwazniejszy! Przecież cała droga i zakończenie powinno zadowalać najbardziej zapalonych katolików. Lekko tylko zmiękłam, kiedy poczytałam, co Pawlikowski ma do powiedzenia na temat Wolińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 15:57 wnas.pl/artykuly/2829-rezyser-idy-na-zachodzie-latwiej-zrozumiec-ze-mozna-byc-w-mlodosci-fanatykiem Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 09:01 Po przeczytaniu tego linka utwierdzam się w mojej opinii nt. "Idy". Wolińska, która ma na sumieniu taką osobę jak gen. Nil-Fieldorf jako obiekt fascynacji... Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 11:46 Dokładnie, warto przypomnieć, że ta Pani w realu absolutnie nie myślała o samobójstwie, dożyła w spokoju i godności (jako szanowana żona profesora angielskiej uczelni) ponad 80 lat. Wielka Brytania nie zgodziła się ją wydać Polsce by brała udział w swoim własnym procesie "bo w Polsce jest antysemityzm", upiekło jej się. Kolejny przykład jak rzadko życie jest sprawiedliwe Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 12:25 Inspirowanie się tak odrażającą babą, właściwie morderczynią, jest dla mnie głupie i chore ("artysta ma prawo" - owszem, ale ja nie muszę z automatu tego akceptować). A to, jak potoczyły się naprawdę losy Wolińskiej, a w jakich męczarniach i zniesławieniu zginął Fieldorf, to nic innego jak chichot historii. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 12:28 Poznałaś kiedykolwiek tę kobietę (nie usprawiedliwiam, sama bym chętnie zadusiła)? Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 12:45 Nie poznałam i nie bardzo wiem, co to ma do rzeczy. Znałam osobiście 2 osoby, które poznały na własnej skórze, czym był stalinowski wymiar "sprawiedliwości". Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 12:50 Wielka szkoda, że nie ma światowego zainteresowania akurat tym tematem, czasy stalinowskie moim zdaniem były gorsze niż okupacja niemiecka. Zresztą historia też przez dłuższy czas tu była zakłamana. Odpadłem gdy znajomy - człowiek dojrzały, wykształcony, dwa kierunki studiów (w tym jeden - historia, choć fakt jeszcze za czasów PRL-u) zapytał się mnie w trakcie rozmowy o książce która akurat była na stoliku "A kim był ten Pilecki"? Przyznam, że odpadłem i już nie miałem siły tłumaczyć. Albo "Inka". Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 14:57 Światowego zainteresowania tematem stalinizmu nie będzie nigdy, bo sami Polacy tym tematem nie są zainteresowani. Ma być lekko, zabawnie, optymistycznie, a temat ponury, przerażający. No i trzeba znać historię najnowszą. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 15:51 Jest kilka filmów ( "Inka", "Pseudonim Anoda", film o Nillu, "Wrocławska Golgota"), ale niestety mało promowane, zapomniane. Poza Polską - nie mam złudzeń - kompletnie nieznane. My też byliśmy ofiarami, po wojnie większymi niż Żydzi, którzy już mogli sobie spokojnie żyć. Zapomina się o tym, robi się z nas katów na równi z Niemcami bo zdarzały się (nie przeczę) incydenty typu Jedwabne. Zabijano polskich patriotów, młodziutkie dziewczyny z AK, niektóre 17 letnie więziono w strasznych warunkach (część pewnie skaza z wyroku Wolińskiej), to był straszny czas dla Polaków, zapewne nie dożyję, ale może ktoś kiedyś zrobi film światowej sławy o tym okresie (1945-1956), ale jeśli Polacy będą dalej się tarzać wyłącznie we własnych winach (takie też były - jeszcze raz piszę - nie przeczę), a nie zauważą, że oni byli ofiarami niemal na równi z Żydami to nie sądzę żeby taki film powstał. A Niemcy poczuwają się do czegoś? Oglądałem niedawno film w koprodukcji niemieckiej "Złodziejka książek" o dobrych poczciwych Niemcach przechowujących Żyda i ginących na skutek bombardowań, najdrastyczniejszą sceną było lekkie popchnięcie idącego w tłumie Żyda przez SS-mana. Zero innych okrucieństw. Albo serial "Nasze matki, nasi ojcowie" - uroczy wrażliwi młodzi ludzie "wrobieni" w wojnę. Niemieccy oczywiście, bo nasi to brudni antysemiccy prostaccy partyzanci z AK. Ech, dużo by pisać. Może do niektórych dotrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamameg Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 21:31 A Niemcy poczuwają się do czegoś? Oglądałem niedawno film w koprodukcji niemiec > kiej "Złodziejka książek" o dobrych poczciwych Niemcach przechowujących Żyda i > ginących na skutek bombardowań, najdrastyczniejszą sceną było lekkie popchnięci > e idącego w tłumie Żyda przez SS-mana. Zero innych okrucieństw To nawet na emamie ostatnio było: dżentelmeni Niemcy kontra gwałcące radzieckie bestie. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 12:42 Nie tylko on niestety, wielu innych też ukatrupiła lub skazała na wysokie wyroki. Ale nie wierzę by nasze straty interesowały kogokolwiek. Co innego straty żydowskie.... Nie jestem antysemitką, Pis-iorem ani prawicowcem, ale niestety powoli przyznaję rację jednemu księdzu, który na kazaniu (byłam jeszcze dzieckiem i nie wiele pewnie rozumiałam) mówił, że ciągle tylko o Żydach, a przecież np. w Oświęcimiu umierali też Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 16:10 najlepszy film polski ostatnich 2 dekad, jeden z lepszych jakie widzialam pierelka, znaczy sie mnie duma rowniez rozpiera !!! Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 16:16 najlepszy film polski ostatnich 2 dekad A widziałaś Dużę Zwierzę Stuhra? Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 16:24 nie widzialam, do mojej wsi nie dotarl, ale dzieki za polecenie, sprobuje znalezc w sieci, choc to pewnie juz nie to samo, np Ida obejrzana na malym ekranie stracilaby ogromnie na wartosci Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 19:08 Przeczytałam tylko klika postów i też zaliczam się do tych którym film się nie podobał. Po pierwsze - strasznie nudny, po drugie - niektórych dialogów nie mogłam zrozumieć - brak napisów, a nagłośnie jest złe, po trzecie - muzyka strasznie głośna (aż mnie uszy bolały) i też uważam, że film jest antypolski: ci biedni, dobrzy Żydzi, ci źli, okropni Polacy. Moim zdaniem taka ilość nagród dla tego filmu, świadczy o tym, że w komisjach przyznających te nagrody siedzą albo sami Żydzi, albo w przeważającej większości to Żydzi. Plus jest taki, że film jest krótki. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 19:14 Ja mialam tylko zastrzezenia do tlumaczenia. Wszyscy moi nie-polscy znajomi zachwyceni filmem. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 19:17 No ja własnie kupiłam dla znajomych DVD - tłumaczenia jeszcze nie widziałam - bardzo złe? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 19:44 joa66 napisała: > No ja własnie kupiłam dla znajomych DVD - tłumaczenia jeszcze nie widziałam - > bardzo złe? Joa, wg. mnie szwedzka wersja pozostawia duzo do zyczenia. Angielska pewnie jest lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 19:37 Moim zdaniem taka ilość nagród dla tego filmu, świadczy o tym, że w komisjach przyznających te nagrody siedzą albo sami Żydzi, albo w przeważającej większości to Żydzi. " No popatrz, a środowiska żydowskie w Polsce twierdzą, że film jest antysemicki "Ida" przedstawia bohaterkę według prostej zasady - co Polacy chcieliby myśleć o Żydówce, budującej powojenny socjalizm? Że to k*rwa i alkoholiczka ? oburza się Helena Datner z Żydowskiego Instytutu Historycznego. natemat.pl/80843,ida-pelna-antysemickich-stereotypow Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 19:43 menodo napisała: > > No popatrz, a środowiska żydowskie w Polsce twierdzą, że film jest antysemicki > Ja odebrałam ten film tak, jak napisałam. Postawię dolary przeciwko orzechom, że gdyby ten film był antysemicki to "Ida" nie dostałaby ani jednej nagrody zagranicznej. Tym światem rządzą pieniądze, a pieniędzmi Żydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 19:54 Tym światem rządzą pieniądze, a pieniędzmi Żydzi. " No, ale w przypadku Idy to się nie do końca sprawdza, skoro oskarżana o antysemityzm Ida zebrała już tyle nagród. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 20:13 menodo napisała: > Tym światem rządzą pieniądze, a pieniędzmi Żydzi. " > > No, ale w przypadku Idy to się nie do końca sprawdza, skoro oskarżana o antysemityzm Ida zebrała już tyle nagród. To nie jest mój komentarz, ale tak też myślę więc zacytuję: "...W tym filmie to Polacy są mordercami. Znów - jak w zakłamanym "Pokłosiu" - mamy polskich sąsiadów mordujących Żydów dla niskich, materialnych korzyści. O Niemcach znów nie ma ani słowa. Przekaz jest czytelny: Polska nie była okupowana, to nie Niemcy dokonali zagłady Polaków i Żydów. Mordowali Polacy, którzy nie byli ofiarami, tylko katami. Stąd tylko krok do polskiej odpowiedzialności za Holocaust, do polskich obozów koncentracyjnych. Ale Oscar dla "Idy", mimo krytyki ze strony niektórych środowisk żydowskich (bo Żydzi byli tylko ofiarami, nigdy katami), murowany". Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 21:06 Przykre, bo brałam Cię za rozsądniejszego forumowicza. Warto spojrzeć szerzej niż spojrzenie Polaka. My znamy swoją historię, ale kraje zagraniczne może niekoniecznie. Pomyślcie o tym jakie wnioski wyciągną po obejrzeniu tego filmu osoby z krajów innych niż Polska, nie znający naszej historii. I nie dziwmy się, że prezydent Stanów mówi o polskich obozach, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: normalka, przeciez mowilam 11.02.15, 05:51 Od kiedy ty się liczysz z opinią innych? Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 22:39 Oooo wlasnie, Menodo o to chodzi, Ze niektorzy nie potrafia zobaczyc tego filmu "w calosci" i wybieraja co tam sobie im n'a watrobie lezy Ze antypolski Ze antysemicki À nawet uslyszalam we francji ze prokatolicki bo Ida wybiera jednak sluby zakonne À film ma przeslanie UNIWERSALNE jak zachowujemy sie w stosunku do naszej historii, do naszej przeszlosci Rownie dobrze mozna byloby umiejscowic bohaterow w kontekscie wojny domowej w hiszpanii postaparheidowym RPA Postkomunistycznym NRD czy norweskim rzadzie Quislinga Nie ma w idzie ocen moralnych, sa tylko losy istot ludzkich Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 22:56 À nawet uslyszalam we francji ze prokatolicki bo Ida wybiera jednak sluby > zakonne" Tu też ciekawa recenzja: Pawlikowski odcina się od polityki, ale film o mniszce-Żydówce realizuje znany od dziesięcioleci schemat: o Żydach można w katolickiej Polsce bezpiecznie rozmawiać (a więc i robić filmy), pod warunkiem, że zostają katolikami, a przynajmniej, że zostają przez katolików uratowani. www.krytykapolityczna.pl/artykuly/film/20131031/graff-ida-subtelnosc-i-polityka Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: normalka, przeciez mowilam 10.02.15, 23:46 Nô coz, Moze kiedys uda sie nam, jako narodowi przeskoczyc swoje traumy, Choc nie sadze zeby t'en problem byl typowy dla polakow, Kazdy ma w szafach swoje trupy, ktore wylaza przy roznych okazjach, Moze to nieuniknione ? Moze nawet ozdrawiajace ? W kazdym razie mnie nie przeslonilo to pieknoty filmu Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: normalka, przeciez mowilam 11.02.15, 08:18 Nasz problem polega na tym, że przez lata wmawiano nam , że jesteśmy narodem superbohaterskim, bez skazy. I nagle , po latach okazało się, że nie - jesteśmy tacy sami jak inne narody- ani nie lepsi ani nie gorsi. Musimy przerobic tę lekcję. Problem polega też na tym, że nakłada się to na sprawę, upraszczając "polskich obozów koncentracyjnych". II wojna wydaje się byc rozliczona - i dla Niemców i dla Szwajcarów i dla Francuzów i dla wszystkich innych. Już nie wypada nikomu wypominać historii. Cisza. Z jednym wyjątkiem - polskich obozów koncentracyjnych. Dlatego też nie dziwi mnie specjalnie bunt i rozżalenie. A film, chociaż piękny, ma elementy , które mogą byc niezrozumiałe dla tych , którzy historii nie znają. Nie zrozumiałe, a więc otwarte na dowolną interpretację, w tym taką z "polskimi obozami" w tle. Generalnie jestem przeciwna ingerowaniu w projekt artystyczny i wszelkie decyzje powinny być podejmowane przez reżysera, bo to on bierze odpowiedzialność za projekt. Ale też nie dziwią mnie mieszane reakcje ludzi i też je rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: normalka, przeciez mowilam 11.02.15, 09:15 Poważnie rozumiesz jak ktoś pisze, że to spisek żydowski przeciwko Polsce? Tylko nie pisz, ze nikt tego nie sugerował. Ja przyznaje, nie rozumiem Sprawdź czy wariat. Tylko tyle.. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 19:49 Dzięki temu mamy już światową łatkę (powoli stanie się większa niż niemiecka) - Polaka antysemity i mordercy żydowskich dzieci. Przykre. Szkoda, że tak mało osób (czar_bajry) widzi o co w tym naprawdę chodzi. Jesteście podatni na manipulację jak dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 20:03 Gdyby chodziło o pokazanie Polaka-antysemity, nie byłoby wątku dziewczynki uratowanej przez Polaków, Gazeta. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 20:16 gazeta_mi_placi napisała: i > . Jesteście podatni na manipulację jak dzieci. Tak, Gazeciarz. Jak i cala reszta ekspertow przyznajacych nagrody. > Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 05:54 Przeca gazeciarz w ogóle tego filmu nie widział. A pluje się najwięcej.. Odpowiedz Link Zgłoś
stasiowa-marynia Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 07:07 rosapulchra-0 napisała: > Przeca gazeciarz w ogóle tego filmu nie widział. A pluje się najwięcej.. > > a skąd wiesz, że nie widział? jasnowidz? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 07:09 Poczytaj jego wypowiedzi. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 11:48 Widziałam film dwukrotnie, zarówno w kinie, jak i później na komputerze w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 20:11 Proponuje zorganizowanie komisji, która musiałaby każdy scenariusz filmu ocenić (przed produkcją) w temacie żydostwa i szkalowania Polaków. Jeśli film byłby dopuszczony do produkcji i nie spełniał warunków musiałby być poprzedzony komentarzami niezależnych historyków oraz filmem dokumentalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 20:17 Proponuje też zabronić na forum używania przymiotnika polski. Post z tym słowem zostałby automatycznie skasowany, a jego autor musiałby by wypełnić patriotyczny test złożony z trzydziestu pytań. Test obowiązywałby też wszystkich piszących z IP spoza Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 10.02.15, 20:21 wdech...wydech...wdech.....wydech Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 10:04 Mnie film się bardzo podobał, ale nie odebrałam go zupełnie w kategoriach narodowościowych, raczej w kategoriach człowieczeństwa, zła (mord nie przez "obcych" ale przez sąsiadów, wykorzystujących okazję, aby zdobyć ziemię, budynki czy co tam jeszcze), poszukiwania tożsamości (główna bohaterka), kryzysu wartości, płacenia za wybory (znakomita kreacja - uwielbiam Kuleszę). Dla mnie cały film to ilustracja słów "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". A swoją drogą- Trzebuchowska także stworzyła znakomitą kreację- postaci tak dla mnie antypatycznej, wypranej z ludzkich reakcji, emocji, że średnio co 10 minut miałam ją ochotę walnąć. Znakomity Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela.Joanna Kulig- miodzio. I strona wizualna- cudownie wysmakowana, znakomite zdjęcia. Po co do tak fantastycznego filmu dorabiać jakąś ideologię? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 10:12 Trzebuchowska także stworzyła znakomitą kreację- Mam wrażenie, że to wielka niedoceniona! Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 10:20 A tak zgadzam się. I ta jej charakteryzacja- jak E. T. normalnie- jeszcze pogłębiała moją antypatię (nawet bez welonu tak wyglądała). Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 10:15 Aha i w zasadzie poszłam nie na Idę , tylko na Kuleszę oglądałam, jak tylko wszedł na ekrany i nie było mowy o żadnych nagrodach, bo uwielbiam chodzić na filmy: "na świeżo", kiedy jeszcze nic o nich nie wiem. Teraz po tych wszystkich hecach medialnych- nie wiem, czy bym się wybrała. Tak miałam np. z "Pokłosiem", a "Roża"- mimo że z Kuleszą i Dorocińskim- już z rok czeka na półce z dvd. Dawniej to w ogóle miałam zasadę: im więcej nagród ma polski film, tym szerszym łukiem należy to dzieło omijać. Przełamałam się dopiero po filmach "na R"- "Rezerwacie" i "Rewersie" oraz, gdy odkryłam Agatę Kuleszę. I teraz mam to mojej teorii "gwiazdkę"* czyli: im więcej nagród ma polski film, tym szerszym łukiem należy to dzieło omijać.* Chyba, ze ma w tytule "R",lub gra w nim Kulesza, Dziędziel, Kot, Dorociński, Więckiewicz (najlepiej wszyscy razem). Jak do tej pory nacięłam się tylko na "Drogówce" ale to NA PEWNO przez Topę Bartłomieja (bleh) Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 10:30 Dziwna zasada: im więcej nagród, tym gorzej. Dla mnie to w ogóle nie ma związku. A jeśli lubisz Agatę Kuleszę (też lubię) to "Różę" trzeba zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 10:49 Moją teorię wysnułam z długoletnich obserwacji: im więcej nagród, tym bardziej ideologicznie, cierpiętniczo, nadinterpretacyjnie, niestrawnie, traumatyzujące. Katowanie widza ambicją reżysera. Dla mnie takie właśnie są np "Pręgi" i "Plac Zbawiciela (z nowszych). Zgadzam się: ambitne, poruszające- ale nie dla mnie. Dopiero od niedawna nasze tzw. "ambitne kino" odbieram jako nie tylko ambitne, trudne, ale także sprawiające przyjemność widzom. Przyjemność oglądania i refleksji. Włąsnej, a nie narzuconej przez reżysera. No i - jako wzrokowiec do bólu- bardzo zwracam uwagę na całą stronę wizualną. Nie cierpię siermiężności - jak operator do bani, to się autentycznie męczę. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 10:59 "Pręgi" to imo zły film, tak patetyczny, że śmieszny i kiepski aktorsko (Żebrowski, Grochowska). To tak poza tematem. Nie zrozumiałam, dlaczego nie chcesz zobaczyć "Róży", bo na Festiwalu w Gdyni była wielkim przegranym. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 11:08 Ależ chcę jak pisałam- czeka na półeczce, aż będę miała nastrój To i tak nie rekord: "Lot nad kukułczym gniazdem" zobaczyłam chyba dopiero ze 3 lata temu - ale to nie świadome "przetrzymanie", tylko się po prostu przez dwadzieścia pięć lat- nie składało ( od lat '90 licząc moje chęci: czasem był w jakimś DKF, ale nie zdążyłam, w tv- zapomniałam i przegapiałam, itd, itp). Ale się doczekał - i kocham ten film Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 11:09 potwierdzam, wymiękłam po półgodzinie chyba Odpowiedz Link Zgłoś
aszlan Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 12:02 mirmunn napisała: > Mnie film się bardzo podobał, ale nie odebrałam go zupełnie w kategoriach narod > owościowych, raczej w kategoriach człowieczeństwa...." Niestety filmu nie jeszcze nie widziałam. Nie czepiałabym się tego, że autorzy pokazali tylko wycinek rzeczywistości,. ale skoro historia jest osadzona w realiach historycznych nieznanych odbiorcom zagranicznym to na końcu filmu mogłyby się znaleźć krótkie napisy w stylu: 1. W latach 1939-45 Polska była okupowana przez Niemców, którzy prowadzili politykę eksterminacji Żydów. 2. Polska była jedynym krajem w którym za pomoc Żydom karano śmiercią. 3. Po wojnie wśród ocalałych Żydów wielu stało się zwolennikami nowego ustroju i wsławiło tępieniem opozycji antykomunistycznej, m.in. oskarżając w sfingowanych procesach. Największe represje miały miejsce w okresie stalinizmu w latach 1945-56. 4. Wielu ze stalinowskich prokuratorów nie poniosło odpwiedzialności za swoja działalność. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 20:13 Czy jak oglądasz film amerykański, francuski, włoski to zastanawiasz się nad kontekstem historycznym? potrzebujesz pisemnego wyjaśnienia i napisów, czy po prostu zagłębiasz w postępowanie ludzi których widzisz na ekranie? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Ida" - mamy BAFTA!! 11.02.15, 20:26 Zapewne to drugie (chyba, że ktoś jest prawdziwym pasjonatem historii), ale wychodząc z kina wtedy mogę dokonać niesprawiedliwych osądów na podstawie tego co zostało przedstawione w filmie realnych narodów, więc i realnych ludzi i ich historii (no chyba, że film całkowicie science-fiction lub bajka dla dzieci). A jak mówią potem "opinia idzie w świat". Odpowiedz Link Zgłoś