Dodaj do ulubionych

ebook reader - dobra jakosc i cena :)

19.02.15, 11:18
na co zwrócic uwage przy zakupie ebook readera?
Nie zalezy mi na jakichs mega markach - poprostu zeby byl niezawodny, bateria dlugo trzymala, nie meczyl oczu.
Najchetniej do 400zl
Kolezanka ma ebookreader onyx kupiony jakies 2 lata temu- czarno-bialy ekran, czy warto w kolorze?
a moze tablet jako ebook reader? czy taki tablet z ta funkcja jest bardziej energozerny?
Obserwuj wątek
    • pomidorpomidorowy Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 11:21
      allegro.pl/all-new-amazon-kindle-7-touch-so-2014-fv23-slask-i5087941460.html co myslicie o takim , nie za maly?
      • carbon_steel Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 11:32
        Kupiłam Kindle 7 touch dwa miesiące temu. Jest super!.Bateria trzyma bardzo długo (3-4 tygodnie bez włączonego WIFI), jest poręczny, używam non stop.
        Nie ma podświetlenia ekranu (gdyby Ci na tym zależało) ale ja nie chciałam.
    • incubus_0 Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 11:22
      Kindle Classic. Bardzo dobry czytnik, kupisz obecnie za jakieś 60 euro z przesyłką do Polski.

Poczytaj Świat czytników
      • pomidorpomidorowy Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 11:29
        gdzie polecasz kupowac na amazonie?
    • rafalzalu Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 11:31
      Tablet bym odradzał jako e-book reader. Znaczy jak ma być to jego głowna funkcja to nie bardzo jest sens. Jak będziesz używać do czego innego i książki czytać niejako 'przy okazji' na nim to inna sprawa.
      Ale jak Ci nie przeszkadza mały ekran w okolicy 6 cali to może warto zmienić tel na nowszy (jeśli ci się kontrakt niedługo kończy) i na nim czytać? Ja miałem kupować e-reader, ale w miedzy czasie zmieniłem tel na taki z ekranem 5,5 cala i się sprawdza. Jasność ekranu można zmiejszyć i oczu tak bardzo nie męczy. Jedyny problem z tabletem/tel to bateria. Tu e-reader jest bezkonkurencyjny. Ewentualnie nosić ze sobą mały powerbank.
    • klamkas Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 11:40
      W tej cenie kupisz Kindle Classic i moim zdaniem nie ma co się zastanawiać. A jakbyś mogła dołożyć 200zł i kupić Kindle Paperwhite to trafisz do ebukowego nieba wink. Bardzo przydatny jest ekran dotykowy, więc rozważając między wersją classic a touch lepiej wybrać to drugie.
      • pomidorpomidorowy Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 11:47
        a co to jest kindle z reklamami i bez reklam co to za reklamy/?
        paperwhite to cos a'la e-ink?
        • carbon_steel Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 11:53
          Reklamy pojawiają się na wygaszaczu ekranu. Nie przeszkadzają w czytaniu.
          • pomidorpomidorowy Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 11:57
            a to ok juz myslalam ze w trakcie czytania smile
        • klamkas Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 11:57
          Poczytaj sobie na świecie czytników (ktoś linkował wcześniej) - świetne opracowanie na temat różnic, a i podstawy użytkowania fajnie opisane smile. Z reklamami: zamiast wygaszacza pojawią się reklamy (jak czytnik jest wyłączony), oraz wyświetlają się gdzieś na ekranie w trakcie czytania - podobno nieinwazyjnie, ale ja na wszelki wypadek kupiłam bez reklam.

E-ink mają wszystkie kindle. Paperwhite ma dodatkowe podświetlenie ekranu.
          • ruda_owca Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 15:39
            >Z reklamami:
            > zamiast wygaszacza pojawią się reklamy (jak czytnik jest wyłączony), oraz wyświ
            > etlają się gdzieś na ekranie w trakcie czytania - podobno nieinwazyjnie, ale ja
            > na wszelki wypadek kupiłam bez reklam.

Bzdura, nie wyswietlaja sie w trakcie czytania.
        • rafalzalu Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 12:00
          Paperwhite guides light towards the display from above instead of projecting it out at your eyes like back-lit displays, thereby reducing screen fatigue. E-ink jest nie podświetlany z tego co mi się wydaje.
    • beataj1 Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 12:02
      Klasycznego Kindla kupiłam w zeszłym roku za niecałe 300 zł.
      Bez reklam z transportem gratis.
      Ceny mocno poszly w dół.
      • pomidorpomidorowy Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 12:24
        a jaki model dokladnie ?
        myslalam o takim
        www.amazon.com/Kindle-Wi-Fi-Ink-Display-international/dp/B0051QVF7A
        • pomidorpomidorowy Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 12:26
          allegro.pl/amazon-kindle-7-all-new-touch-nastepca-5-classic-i5082736671.html
        • beataj1 Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 12:38
          Ja mam kindla 7. Teraz na agito jest za 315 zł.
          Nie wiem czy to najtańsza opcja w necie. Ja zamawiałam stamtąd i jestem zadowolona.
          Mój nie ma podświetlenia ani dotykowego ekranu ale akurat mi na tym nie zależało.
          • beataj1 Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 12:40
            Tfu. Ja mam 5 ale chyba między 7 nie ma dużej różnicy.
    • kobieta_z_polnocy Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 12:03
      Tablet zdecydowanie odradzam. Przydaje sie do przegladania zdjec czy elektronicznych czasopism w kolorze, ale jesli chcesz czytac tradycyjne ksiazki i to na powaznie (a nie z doskoku przez dwie minuty maks) to w zasadzie tylko czytnik wchodzi w gre. Twoje oczy od razu poczuja roznice.
      Ja mam Kindle Paperwhite i jest to chyba na razie najlepszy czytnik na rynku. Lekki, dotykowy, mozna czytac i po ciemku i w ostrym swietle, bateria (przy wylaczonym wifi) trzyma naprawde dlugo, z kilka tygodni. Zdecydowanie polecam.
      • sara_lund Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 12:51
        popieram - kindle paperwhite jest świetny, nie męczy wzroku, dobre podświetlenie, lekki, bateria trzyma b. sługo. Ideał.
    • agamama123 Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 13:51
      Ja mam Nooka - i polecam z czystym sumieniemsmile
    • slonko1335 Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 16:26
      Mam Kindla Paperwhite, kupiliśmy już ich kilka sztuk bo jak ktoś z rodziny obejrzy to mu isę potem marzy i mamy z głowy prezenty. Póki co wszyscy użytkownicy łącznie ze mną bardzo zadowoleni. Mi akurat na podświetleniu ekranu zależało bardzo ale rzeczywiście nie wszystkim ta funkcja jest konieczna.
    • e_r_i_n Re: ebook reader - dobra jakosc i cena :) 19.02.15, 20:21
      Przyłączam się do milosniczek paperwhite. Kupiłam synowi, ale okazało się, że on woli klasykę papierową raczej (z kindla korzysta na wyjazdach + jak mu zależy szybko na książce). Ale nie narzekam, bo częściej jest dla mnie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka