Dodaj do ulubionych

Do E-mam kosmopolitek.

06.03.15, 15:23
Byłyście w związkach z mężczyznami więcej niż jednej narodowości np. Polak i Włoch lub Turek i Niemiec (nie, to nie do Edel tylko ogólnie), Azjata i Afrykaner itp.
Jakie Waszym zdaniem są różnice i czy w ogóle są jakieś istotne?
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 15:31
      Co ty chcesz od Edel?Edel byla w 3zwiazkach liczac nastoletnia milosc.
      • gazeta_mi_placi Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 15:31
        Turek, Polak i Niemiec?
        • arista80 Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 15:38
          Mam męża Włocha. Ciężko mi go porównać do facetów innej narodowości bo w sumie to tylko z nim stworzyłam poważny związek. Przed nim miałam kilka przelotnych znajomości głównie z Polakami, ale to były bardzo krótkotrwałe relacje, ciężko więc mi wymienić jakieś konkretne wady i zalety dotyczące narodowości.
        • edelstein Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 23:27
          Nastoletnia milosc z Pl.
          Niemiec,Niemiec.Smieszy mnie,ze ktos mojego exa z wüten i dziadkiem w Wehmrachcie za Turka bierzebig_grin tak gazeta,mam dokumenty potwierdzajace jego rodowodbig_grin dostalam w spadku
          • annajustyna Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 23:40
            Umarl i zapisal Ci Stammbuch?
            • edelstein Re: Do E-mam kosmopolitek. 07.03.15, 15:14
              Nie,mam akty chrztu np.z konca 19wieku i pozniejsze,ksiazeczki wojskowe,akty malzenstwa,listy z czerwonego krzyza,list od dowodcy jednostki zawiadamiajacy o smierci na froncie w Afryce podpis an Heil Hitler i jeszcze pare innych.Moj ex nie byl zainteresowany papierzyskami i dal mi je w prezencietongue_out
          • gazeta_mi_placi Re: Do E-mam kosmopolitek. 07.03.15, 12:07
            Ja tylko pytam czy są różnice mentalnościowe czy inne w przypadku związku z np. Turkiem (lub inna narodowość) i Polakiem (lub jeszcze inna narodowość i tyle. Znajoma przykładowo przespała raz się z Murzynem i twierdziła to samo co Ty, że miał charakterystyczny zapach skóry (nie związany z brakiem higieny), więc chyba prawda, że inaczej pachną. No i wiadomo, wyposażenie miał też odpowiednie do rasy smile
            • obrus_w_paski Re: Do E-mam kosmopolitek. 07.03.15, 12:21
              Od kiedy zapach i "wyposażenie" to różnice mentalnościowe?
              • gazeta_mi_placi Re: Do E-mam kosmopolitek. 07.03.15, 12:26
                "Mentalnościowe lub inne..."
    • martishia7 Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 15:39
      Czy chodzi Ci o to, że kobiety były w związkach z różnymi mężczyznami, z których każdy miał jakąś inna narodowość, czy o jednego mężczyznę, który miał jednocześnie różne narodowości, bo był ze związku mieszanego?
    • obrus_w_paski Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 16:01
      Nie ma zadnej konkretnej roznicy, facet jak facet, wszystko subiektywne i związane z gustami konkretnych osob.
      Np moj jest moze troche bardziej wyrazisty (nigdy nie lubilam budyniowatych blondynow, a takich bylo sporo w moim otoczeniu w PL), moze bardziej spontaniczny no i tanczyc potrafi w przeciwienstwie do wielu polakow, ktorych znalam. Mowie o takiej naturalnej latwosci w tancu, nie wyuczonej w szkole. I nie mowie, ze polacy nie potrafia tanczyc, tylko ze ja takich nie spotkalam, wiem jednak ze istnieja. Aha no i problem hiszpanow (i wlochow i latynosow) jest niestety taki, ze glosno mowia, na poczatku bardzo mnie to irytowalo, potem sie przyzwyczailam. W Polsce jednak ludzie mowia ciszej.
      Poza tym to ludzie z Europy sa ogolnie tacy sami najcześciej maja dwie ręce i nogi, zazwyczaj maja jedna głowę, jedzą piją, studiują, pracują- słowem robią to samo co np Polacy.

Kolezanka natomiast ma fiksacje na punkcie azjatow i namietnie wybiera sobie na partnerow Japonczykow- tutaj roznica kulturowa jest dosyc spora, dopiero z takim mieszancem (poj japonczyk, pol hiszpan) udalo jej sie jakos tam dogadac i stworzyc zwiazek.
      PS. afrykaner- kto zacz?
      • hermenegilda_zenia Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 16:12
        Afrykaner to obywatel RPA
        • ichi51e Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 16:29
          I to bialy kalwin wink
        • obrus_w_paski Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 16:33
          az sprawdzilam, definicja z PWN:
          afrykaner
          1. Afrykaner «członek społeczności wywodzącej się ze środowiska kolonistów holenderskich w Afryce Południowej»
          2. «biały mieszkaniec Afryki»

troche dziwne zestawienie: Polak, Turek, Wloch i czlonek konkretnej spolecznosci, ewentualnie "bialy mieszkaniec Afryki"

• cosmetic.wipes Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 16:47
            Gazet chciał być poprawny politycznie, chciał zastąpić Murzyna czy czarnego (czarnoskórego) ale mu nie wyszło big_grin
            • fadilla Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 17:58
              Nie, po prostu pomyliła Afrykańczyka z Afrykanerem. big_grin Ignorancja
              • rosapulchra-0 Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 18:36
                Żałosna głupota po prostu.
                • tak_to_nowy_nick Re: Do E-mam kosmopolitek. 07.03.15, 14:27
                  rosapulchra-0 napisała:

> Żałosna głupota po prostu

To jest twoja odpowiedź na temat i bez hejtu? Ciekaaaawe...
        • princess_yo_yo Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 17:30
          ee, nie do konca to jest bialy obywatel rpa i to na dodatek specyficznego pochodzenia np english south african sie nie lapie wink
          • pe.tronela Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 17:36
            Teraz to juz sie zaciekawilam, jacy to sa ci z RPA w zwiazkach big_grin . Byla ktoras?
            • obrus_w_paski Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 17:53
              Pistorius nie przysporzył dobrej famy afrykanerom
            • ichi51e Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 18:05
              Ja znalam Afrykanera. Bardzo Holendra przypominal big_grin szczuply wysoki z poczuciem humoru duzym
              • rasowa_sowa Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 18:26
                Bo oni w większości są pochodzenia holenderskiego.
                A Pistorius chyba nie jest Afrykanerem, w każdym razie mówi po angielsku a nie afrikaans
                • rosapulchra-0 Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 18:37
                  A to problem nauczyć się angielskiego?
                  • rasowa_sowa Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 20:29
                    Chodzi o pierwszy język, a nie o wszystkie języki jakie zna.
                  • tak_to_nowy_nick Re: Do E-mam kosmopolitek. 07.03.15, 14:28
                    rosapulchra-0 napisała:

> A to problem nauczyć się angielskiego?

A ile lat ty machałaś łapami w sklepach i szpitalach? big_grin Po fefnastu kursach się wreszcie nauczyła dukać i o, jaka wielka pani Brytyjka suspicious
                    • gazeta_mi_placi Re: Do E-mam kosmopolitek. 07.03.15, 15:17
                      Nie kłam, Rosa miała akurat u lekarzy tłumacza, co sama pisała jeszcze trzy lata temu na jednym z for zdrowotnych. Przysługiwał jej jak każdemu innemu, który nie zna dobrze angielskiego.
                      • annajustyna Re: Do E-mam kosmopolitek. 07.03.15, 16:14
                        Daczego nie klam?
                        • gazeta_mi_placi Re: Do E-mam kosmopolitek. 07.03.15, 17:44
                          rosa nie musiala machac rekami u lekarza bo tam miala tlumacza
                    • rosapulchra-0 Re: Do E-mam kosmopolitek. 07.03.15, 21:54
                      Ponieważ nie ma możliwości napisać do ciebie na priv, piszę tutaj - to, co od dłuższego czasu uprawiasz na forum, podpada pod hejtowanie.
                      Są dwa wyjścia - wygaszasz sobie emamę, z którą nie możesz się dogadać lub bez tego przestajesz zaczepiać, albo dostajesz przymusowy urlop w postaci blokady na pisanie.
                      Zachęcam do przemyśleń.
                • obrus_w_paski Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 18:42
                  wg slownika PWN, afrykaner nie odnosi sie do narodowosci albo do jezyka, w ktorym dana osoba mowi, tylko do przynaleznosci do konkretnej spolecznosci

Media chetnie nazywaja Pistoriusa afrykanerem, nawet informuja od ilu pokolen jego rodzina jest afrykanerska, no ale moga klamac:

A fifth-generation Afrikaner, Pistorius has a historical context of his own. Afrikaners are descended from predominantly Dutch settlers who arrived in the Cape in the 17th and 18th centuries. bla bla bla

a poza tym to byl zarcik a propos stereotypow.

rasowa_sowa napisała:

> Bo oni w większości są pochodzenia holenderskiego.
                  > A Pistorius chyba nie jest Afrykanerem, w każdym razie mówi po angielsku a nie
                  > afrikaans
                  • rasowa_sowa Re: Do E-mam kosmopolitek. 07.03.15, 12:31
                    obrus_w_paski napisała:

> wg slownika PWN, afrykaner nie odnosi sie do narodowosci albo do jezyka, w ktor
                    > ym dana osoba mowi, tylko do przynaleznosci do konkretnej spolecznosci

To jest jasne, tylko że język często wyróżnia daną społeczność.
                    A o przynależności Pistoriusa nic nie wiem (poza tym że ma chyba jakieś włoskie korzenie), dlatego pytam.
                • princess_yo_yo Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 19:04
                  wszyscy afrikaners mowia tez po angielsku!
                  z drugiej strony praktycznie wszyscy english safas obleca przynajmniej podstawowa rozmowe w afrikaans. ot efekt zycia w kraju gdzie jest calkiem sporo jezykow urzedowych wink
                  • joa66 Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 19:12
                    wszyscy afrikaners mowia tez po angielsku!

Niestety nieprawdasmile Moi panowie zatrzymali się w Oranii i tam prawie nikt po angielsku nie mówił. Ale byli bardzo życzliwi i szybko znaleźli kobietę, która znała oba językismile A tak w ogóle wspaniale wspominają pobyt.
                    • princess_yo_yo Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 19:19
                      ha! autentycznie myslalam ze to niemozliwe! musze podrazyc fenomen jezykowy z mezem, ale cale jego rodzinno szkolne otoczenie jest anglojezyczne wiec moze nie wiedziec jak sprawa wyglada w innych zakatkach wink
                      • joa66 Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 19:25
                        Nam też się wydawało, że gdzie jak gdzie ale w RPA po angielsku się wszędzie dogadają. I była to "prawie prawda", ale chyba nie dotyczyła afrykanerskiej enklawy. Moim zdaniem to nie jest przypadkowe, bo jeżeli walczy się o "przetrwanie" (to pewnie już na dłuższą dyskusję) to kwestie językowe są ważne. Ale może się, mylę, może po prostu "tak wyszło".
                  • rasowa_sowa Re: Do E-mam kosmopolitek. 07.03.15, 12:34
                    princess_yo_yo napisała:

> wszyscy afrikaners mowia tez po angielsku!
                    > z drugiej strony praktycznie wszyscy english safas obleca przynajmniej podstawo
                    > wa rozmowe w afrikaans. ot efekt zycia w kraju gdzie jest calkiem sporo jezykow
                    > urzedowych wink

Po pierwsze nie wszyscy, są rejony gdzie się nie dogadasz.
                    Po drugie mówienie "też po angielsku" nie jest czymś co przekreśla człowieka jako Afrikaans wink
                    Ślązacy mówią też po polsku, a nie przestają być Ślązakami.
    • krecik Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 18:30
      Oczywiscie pytanie zadajesz z czystej ciekawosci, a nie zeby potem wywlekac jako niezwykle merytoryczna obelge.

Ag
    • annajustyna Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 19:16
      Niemiec i Slowak.
      • gazeta_mi_placi Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 20:15
        I była różnica w mentalności (albo w czym innym wink ) czy nie?
        • annajustyna Re: Do E-mam kosmopolitek. 06.03.15, 21:20
          Byla roznica w czym innym wink.
    • malwa51 Re: Do E-mam kosmopolitek. 07.03.15, 19:41
      Czy roznice sa istotne - to chyba zalezy od temperamentu i upodoban obojga. Maz ma kilku wyluzowanych kolegow, ktorzy kompletnie nie pasuja do wizerunku Skandynawa z rezerwa i tzw. "poukladaniem".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka