Dodaj do ulubionych

Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci???????

27.03.15, 00:43
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,17662598,Noworodek_wyrzucony_przez_okno__Podejrzany_ojciec.html?lokale=local#BoxNewsLink

7 dniowe!!!!!!

> Na hasło naturalnie włącza się czerwona lampa. Na hasło antyszczepion
> kowcy włącza się halogen, bo to oznacza, że na 100% ludzie są powaleni i ni
> ebezpieczni.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 00:50
      Myślisz, ze kara śmierci spowoduje magicznie przemianę takich ćpunów w prawych obywateli?
      • kota_marcowa Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 01:59
        Wyeliminuje wadliwe jednostki.
        • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 08:33
          Populizm. Wysokość i surowość kary nie odstrasza od popełnienia przestepstwa, spójrz na USA czy na Tajlandię, w której stale jakiś kretyn probuje przemycać narkotyki...
          • ruda_owca Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 09:00
            Tak naprawde kara smierci ma tylko jedna zalete - oszczednosc.
            Poza tym raczej same wady.
            • morgen_stern Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 09:32
              Nawet tego nie ma. Kara śmierci wychodzi dużo drożej od więzienia, wiem, że trudno w to uwierzyć, ale to prawda.
              • mag1982 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 09:36
                Naprawdę? nawet niż dożywocie, zakładając, że facet pożyje z 50 lat?
                • turzyca Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 09:52
                  Naprawde. Nawet jak facet pozyje 80 lat.

Przykladowo:
                  wyborcza.pl/1,76842,7382099,Ameryka_ucieka_od_kary_smierci.html
                  ale wrzuc w google'a "kara smierci koszty" i zobaczysz wyliczenia. Juz sam proces jest drozszy.
                  • ruda_owca Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 10:09
                    Tekstu z gw nie moge przeczytac, ale przeczytalem dwa artykuly amerykanskie na ten temat:
                    deathpenaltyinfo.org
                    Forbes
                    i faktycznie, w amerykanskich realiach kara smierci wychodzi drozej, z tym ze nie "juz sam proces wychodzi drozej", a "przede wszystkim sam proces wychodzi drozej".
                    Koszty przetrzymywania rowniez sa wyzsze, ale przede wszystkim chodzi o koszty procesowe.
                    W Europie, a w szczegolnosci w Polsce gaze dla prawnikow nie sa tak gigantyczne jak w USA, a wiec nas by ten koszt nie dotyczyl. Natomiast po przeczytaniu tych tekstow nie bede sie juz upieral, ze kara smierci bylaby w Polsce tansza, niz dozywotnie wiezienie.
                    • guderianka Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 14:45
                      hm. ciekawe podejście. chętnie bym poczytała coś więcej.
      • lily-evans01 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 06:57
        Nie spowoduje.
        Ale na boga skutecznie i raz na zawsze uniemożliwi im mnożenie się, a więc rozprzestrzenianie chorych genów i krzywdzenie kolejnych własnych dzieci!!!
        Podobnie byłabym za stryczkiem dla Waśniewskiej, sucz za jakiś czas znowu "wpadnie" i będzie przeżywała "problemy" ...
    • a1ma Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 00:55
      A dziecko jest w dobrym stanie, to jakiś cud.
      Mam nadzieję tylko, że nikt nie będzie pier....ł się miesiącami z odbieraniem tym patolom praw rodzicielskich, a dziecko trafi do normalnej rodziny adopcyjnej w tydzień.
    • minerallna Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 01:52
      Nie wiem czy to ta sama sprawa ale zgadza się wiek dziecka- 7 dni.
      I podobno facet odebrał kobiete ze szpitala, już w samochodzie robił awantury, a potem w domu, niestety ale walnął maleństwem o jakaś ścianę czy drzwi, nie istotne. Wcześniej matkę dziecka wyrzucił z mieszkania. I była jeszcze starsza siostra tej dziewczynki- świadek tego zdarzenia.

Zawsze piszę i mówię: publiczna kastracja, kamieniołomy o chlebie i wodzie, wyrok śmierci.
      Tak, jestem mało empatyczna i w d... mam prawa "człowieka" w stosunku do takich zwyrodnialców.
      • niutaki minerallna 27.03.15, 06:35
        zgadzam sie z Toba calkowicie, biedne dziecko... a wlasciwie dzieci, bo piszesz ze jest tam tez starsza dziewczynkasad Zatluklabym gnoja.
      • jesienna.nuta Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 07:50
        Dziadyga stał się psycholem tak bez ostrzeżenia?! JAK MOŻNA RODZIĆ DZIECI ZWYRODNIALCOWI?!
        • paskudek1 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 08:05
          no i oczywiście kobieta winna. Weź się rozpędź i strzel baranka w najbliższą ścianę. Może coś to da, choć wątpię.
          • rasowa_sowa Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 08:38
            paskudek1 napisała:

> no i oczywiście kobieta winna. Weź się rozpędź i strzel baranka w najbliższą śc
            > ianę. Może coś to da, choć wątpię.

no przecież jakby nie urodziła tego dziecka, to facet by go nie wyrzucił przez okno, logiczne, nie? zamknąć ją za współudział, a właściwie nie, to ona winna. W końcu facet to tylko facet, wiedziała jaki jest - jego oczyścić a ją obarczyć całą winą.
            • ruda_owca Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 09:02
              > no przecież jakby nie urodziła tego dziecka, to facet by go nie wyrzucił przez
              > okno, logiczne, nie? zamknąć ją za współudział,

I jej matke, bo slabo wychowala.
            • paskudek1 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 09:27
              No, w dodatku może nie zamknęła okna i go to sprowokowało....
          • jesienna.nuta Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 10:51
            Sama strzel baranka. Paskudek i do tego głupi.

Kobieta była pod obserwacją MOPS-u, bydle miało niebieską kartę, starsza córka boi się go panicznie, sąsiedzi ostrzegali, a patologia rodzi bez opamiętania.
        • rasowa_sowa Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 08:34
          jesienna.nuta napisała:

> Dziadyga stał się psycholem tak bez ostrzeżenia?! JAK MOŻNA RODZIĆ DZIECI ZWYRO
          > DNIALCOWI?!

Serio? Na kobiecie się w tej sprawie skupiasz?
        • lauren6 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 17:40
          Zapytaj się kobiet, które zostały zgwałcone.
          • jesienna.nuta Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 10:54
            Czy tylko ja potrafię czytać ze zrozumieniem i myśleć logicznie?!

Baba OD 15 LAT była prana i poniżana. Jej 15-letnia córka codziennie przeżywa horror, a tu dyrdymały o gwałcie na babie?!

Weźcie i stuknijcie się w głowę.
      • ophelia78 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 08:31
        >Tak, jestem mało empatyczna i w d... mam prawa "człowieka" w stosunku do takich zwyrodnialców.

Zgadzam się. Prawa człowieka mają zastosowanie w stos.do ludzi. To coś człowiekiem nie jest.
        I nie wierzę z żadną resocjalizację takch osobników. Resocjalizować to można piętnastolatków, którzy napili się taniego wina i zdemolowali budkę telefoniczną. A tutaj to trzeba to coś wyeliminować ze społeczeństwa i tyle.
    • eliszka25 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 04:22
      mnie zastanawia uzycie tu slowa "wypadek". jaki ku@@##^%& wypadek!!! co, noworodek wlazl na parapet czy jak?
    • mynia_pynia Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 07:22
      Ja bym poszła w innym kierunku, najpierw tortury później kara śmierci i nie jakiś zastrzyk tylko przez powieszenie.
      • eliszka25 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 07:54
        albo wyrzucic przez okno z ostatniego pietra wiezowca.
        • rosapulchra-0 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 07:59
          Jeszcze przeżyje..
          • eliszka25 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 08:11
            to mozna wyrzucac do skutku.
            • laquinta Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 14:51
              big_grin, big_grin, big_grin
    • beataj1 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 08:00
      Ponieważ wyrok będzie pewnie żałośnie niski powinni zacząć od przymusowej sterylizacji smiecia. Takie odpady są zwykle bardzo jurne i istnieje niebezpieczeństwo że może kiedyś jeszcze jakiś dziecko zrobić.
    • aagnes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 08:08
      Nigdy qrwa - bo prawa tego śmiecia sa wazniejsze niż dziecka (wlasciwie dwojki dzieci).
      ja mam centralnie w dupie tych wszystkich obroncow praw nieszczesnych zbrodniarzy, jestem za karami mutylacyjnymi, finansowymi i kulką w łeb lub inna najbardziej niehumanitarną kara smierci dla takich typow.
      • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 11:33
        > ja mam centralnie w dupie tych wszystkich obroncow praw nieszczesnych zbrodniar
        > zy, jestem za karami mutylacyjnymi, finansowymi i kulką w łeb

Ale czym się różni społeczeństwo, wykonujące na kimś wyrok śmierci, od samego zbrodniarza? Dlaczego kat może zabijać, a bandyta nie? Skąd ta dualność i wartościowanie i kto ma podejmować takie decyzję? Dożywocie-tak, kara śmierci stawia nas jako ludzi w równym szeregu z tymi psycholami.
        • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 11:57
          Róznica jest jakby zasadnicza. W tym konkretnym przypadku pan skrzywdził NIEWINNE dziecko, społeczeństwo powinno wyeliminować WINNEGO pana. Dla dobra i spokoju wiekszości.
          • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 11:59
            Czyli wartościujemy zabójstwa: słuszne i niesłuszne. Pan nie miał prawa, społeczeństwo ma. Czasem wolno kogoś zabić, a czasem nie, zależy od intencji.
            Nie widzisz sprzeczności?
            • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 12:01
              Nie widzę.
              Ty nie możesz uwięzić kogo chcesz, "społeczeństwo" może po spełnieniu określonych warunków, z których najistotniejsze jest udowodnienie winy.
              • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 12:05
                > z których najistotniejsze jest udowodnienie winy.

Dorzucasz kolejne ciekawe rozważania- a co, jeśli wina okaże się po latach wątpliwa? Uwięzienie jest odwracalne, śmierć nie bardzo

Generalnie moim zdaniem żadne cywilizowane społeczeństwo nie może dopuszczać kary śmierci- to czytelny sygnał, ze społeczeństwo jest bezsilne, ale bezsilność nie może być powodem do zgody na zabójstwa.
                • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 12:17
                  > Dorzucasz kolejne ciekawe rozważania- a co, jeśli wina okaże się po latach wątp
                  > liwa? Uwięzienie jest odwracalne, śmierć nie bardzo

Owszem, tylko co ci z odwracalności, kiedy wychodzisz po 30 latach jako wrak człowieka.
                  Podążając za twoim rozumowaniem należałoby sie wstrzymać z wykonywaniem jakichkolwiek kar, bo wina zawsze może być wątpliwa. Nawet mandacik na 4 stówki moze spowodować lawinę niekorzystnych zdarzeń - nie kupisz dziecku podręczników, ono nie skończy szkoły, przegra swoje szanse na godne życie w dostatku, stoczy się i zostanie menelem.

> Generalnie moim zdaniem żadne cywilizowane społeczeństwo nie może dopuszczać ka
                  > ry śmierci- to czytelny sygnał, ze społeczeństwo jest bezsilne, ale bezsilność
                  > nie może być powodem do zgody na zabójstwa.

Nie interesuje mnie ocena społeczeństw, bo to czcze dywagacje, interesuje mnie skuteczne eliminowanie jednostek zaburzających spokój owych niedoskonałych społeczeństw - może wtedy im się polepszy.
                  • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 12:28
                    > Owszem, tylko co ci z odwracalności, kiedy wychodzisz po 30 latach jako wrak cz
                    > łowieka.
                    No zdecydowanie wolałabym wyjść po 30 latach, niż się usmażyć- ty nie?

>
                    > Nie interesuje mnie ocena społeczeństw, bo to czcze dywagacje, interesuje mnie
                    > skuteczne eliminowanie jednostek zaburzających spokój
                    Do tego wystarczy odizolowanie bandyty, jego zabicie jest już zemstą, nie skutecznym wyeliminowaniem.
                    • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 13:29
                      Chyba nie. Zdecydowanie przedkładam jakość życia nad jego długość.
            • kota_marcowa Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 12:03
              > Czyli wartościujemy zabójstwa: słuszne i niesłuszne. Pan nie miał prawa, społec
              > zeństwo ma.

Dokładnie tak.
              • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 12:07
                Ja wiem, ze takiego wartościowania wymaga tłuszcza, która najchętniej powróciłaby do średniowiecznych publicznych egzekucji- ale w XXI wieku i przy możliwościach odizolowania bandyty dożywotnio ten sposób myślenia się po prostu nie broni. Prawo nie ma służyć zaspokojeniu morderczych instynktów społeczeństwa.
                • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 12:20
                  Prawo ma słuzyć społeczeństwu. Po co społeczeństwu wrzód na tyłku?
                  • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 12:30
                    Służy- społeczeństwo ma prawo odizolować szkodnika, by się chronić. Nie musi go w tym celu zabijać, stając sie także mordercą.
                    • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 13:44
                      Eliminacja ostateczna jest ostateczna, zamknięty zawsze może zostać wypuszczony - mało to głupich amnestii było?
                      • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 18:26
                        Ciekawe założenie- kara smierci jako zabezpieczenie przed zmianami w prawie
                    • ophelia78 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 14:06
                      >Nie musi go w tym celu zabijać

Ale fajneie by było, gdyby jednak mogło...
                      • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 18:25
                        Niom. Ten morderca też stwierdził, ze fajnie będzie wyrzucić niemowlę przez okno. Widzę podobieństwo.
                      • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 18:53
                        ophelia78 napisała:

> Ale fajneie by było, gdyby jednak mogło...

Oj fanie!!!!, niektórzy to normalnie by w gacie narobili z radosci jakby tak mozna było normalnie w obliczu prawa kogos zabić! W niektórych ludziach to jednak jakies prymitywne instynkty tkwią sad
                  • 1matka-polka Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 13:36
                    Po co zabijać, skoro można izolować? Naprawdę chcesz mieć czyjąś krew na rękach?
                    • lily-evans01 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 06:59
                      Bo wychodzą potem z więzienia i są jeszcze gorsi.
                      Bo są jednostki na tyle sprytne i psychopatyczne, że są w stanie zmanipulować każdego, łącznie z kolegium psychiatrów, żeby przekonać, że są w pełni zresocjalizowane i nadają się do powrotu na łono społeczeństwa.
                      Bo niedobrze mi, gdy czytam, że więźniowie mają stawkę dzienną żywieniową o wiele wyższą niż np. domy opieki czy przedszkola...
                      • turzyca Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 11:21
                        > Bo niedobrze mi, gdy czytam, że więźniowie mają stawkę dzienną żywieniową o wie
                        > le wyższą niż np. domy opieki czy przedszkola...

I dlatego optujesz za znacznie drozsza kara smierci?
                        • lily-evans01 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 14:47
                          To już było napisane.
                          Ale jeszcze raz. I powoli.
                          Kara śmierci jest o wiele droższa w realiach amerykańskich, gdzie gaże prawników są kolosalne.
                          Pokaż mi polskie materiały, udowadniające, że kara śmierci jest droższa niż dożywocie, please.
                          • turzyca Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 16:14
                            lily-evans01 napisała:

> To już było napisane.
                            > Ale jeszcze raz. I powoli.
                            > Kara śmierci jest o wiele droższa w realiach amerykańskich, gdzie gaże prawnikó
                            > w są kolosalne.
                            > Pokaż mi polskie materiały, udowadniające, że kara śmierci jest droższa niż doż
                            > ywocie, please.

Nie ma aktualnych danych nie tylko polskich ale i europejskich i swietnie o tym wiesz.
                            Ale jesli w przypadku kary smierci musimy miec absolutna pewnosc, ze nie doszlo do pomylki, to nawet jesli odliczamy wysokie gaze prawnikow, to i tak mamy ciezka kase idaca na dowody, dlugotrwaly proces, dodatkowe srodki bezpieczenstwa.

Jaka to jest kasa uswiadomil mi kolega, ktory uczy niemieckiego w wiezieniu. W lekkim wiezieniu czyli jego uczniowie to drobne zlodziejaszki, kieszonkowcy, zlodzieje samochodow. Czyli prawniczo raczej nieskomplikowane przypadki, krotkie procesy, latwosc dowodow. Jego uczniowie moga wybrac kurs niemieckiego zamiast pracy w warsztatach czyli dostaja za ten kurs wynagrodzenie. Kolega tez jest oplacany i to sowicie, pracuje na pol etatu i zarabia znacznie wiecej niz wczesniej na caly. I teraz clou: koszt kursu zwraca sie, gdy jeden z jego uczniow wyladuje w wiezieniu niespelna rok pozniej niz bez kursu. Serio, nie, nie wyladuje w ogole, wystarczy, ze do recydywy dojdzie pozniej. Dla mnie to byly wstrzasem: placic 20 chlopom stawke jak za wytworczosc plus oplacac nauczyciela i to sie zwraca gdy jeden z 20 procesow nastapi rok pozniej. To uswiadamia jakie olbrzymie koszty generuje nawet drobne przestepstwo.

I im dluzej sie systemowi przygladam, tym bardziej jestem zdania, ze praktycznie nie ma kasy, ktorej nie oplaca sie zainwestowac na wczesnym etapie: na prewencje, na swietlice srodowiskowe, na kursy panowania nad agresja, na roznego typu terapie, na negocjatorow. W przypadku krajow z imigrantami takze na integracje dzieci, przedszkola, asystentow szkolnych. A u nas w dodatku na likwidacje znikomej szkodliwosci spolecznej czynu i zastapienie kar w zawiasach karami typu prace spoleczne. Zeby kara byla nieuchronna.

A z drugiej strony chetnie zwiekszylabym codziennosc zycia w wiezeniach - zeby praca byla standardem, a uchylanie sie od niej skutkowalo nieprzyjemnosciami. Obecnie pracuje co 10 skazany, wiec praca jest raczej przywilejem.
                            • echtom Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 17:03
                              Ja w ogóle uważam, że kara więzienia powinna być orzekana tylko w przypadku poważnych przestępstw z użyciem przemocy. Nie widzę sensu trzymania za kratkami drobnych złodziejaszków i alimenciarzy.
          • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 19:13
            cosmetic.wipes napisała:

> Dla dobra i spokoj
            > u wiekszości.
            dziwny masz sposób na uzyskanie poczucia spokoju.
            • edelstein Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 22:11
              Ja mam lepszy sposob na uzyskanie spokoju,jako mieso armatnie dla wszelkich zbrodniarzy powinnas byc ty i tobie podobni.
    • kropkacom Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 08:43
      Ojciec? Nie konkubin? Misiu, jak to wytłumaczysz?

I tak by mu nie zasądzili kary śmierci.
      • bumbunierka1 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 08:58
        Ojciec? Nie konkubin?

A bylo cos na temat, ze ten ojciec jest m e z e m matki? suspicious
        • olinka20 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 09:20
          Wystarczy chwile poszukac:
          szczecin.tvp.pl/19413184/wyrzucil-dziecko-przez-okno
      • misiu-1 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 17:34
        kropkacom napisała:

> Ojciec? Nie konkubin? Misiu, jak to wytłumaczysz?

A co mam tłumaczyć? Czy ten przypadek w jakiś sposób przeczy temu, co pisałem?

> I tak by mu nie zasądzili kary śmierci.

Pewnie, że nie. Bo na nią nie zasłużył. I głupotą jest domaganie się KS na podstawie takich przypadków.
        • kropkacom Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 18:28
          > A co mam tłumaczyć? Czy ten przypadek w jakiś sposób przeczy temu, co pisałem?

A nie?

> Pewnie, że nie. Bo na nią nie zasłużył. I głupotą jest domaganie się KS na pods
          > tawie takich przypadków.

A kto zasłużył?
          • misiu-1 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 19:50
            kropkacom napisała:

> A nie?

Pewnie, że nie. Bo ja nie twierdzę, że przypadki dzieciobójstw się w ogóle nie zdarzają.

> A kto zasłużył?

Zasłużył ten, kto dokonał morderstwa, czyli zabójstwa popełnionego z premedytacją, z niskich pobudek. A tu nie mamy nawet zabójstwa, nie wspominając o premedytacji.
            • kropkacom Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 21:54
              > Pewnie, że nie. Bo ja nie twierdzę, że przypadki dzieciobójstw się w ogóle nie
              > zdarzają.

A ja tak twierdzę?

> Zasłużył ten, kto dokonał morderstwa, czyli zabójstwa popełnionego z premedytac
              > ją, z niskich pobudek. A tu nie mamy nawet zabójstwa, nie wspominając o premedy
              > tacji.

No tak, nie mamy nawet zabójstwa big_grin I broń boże premedytacji? A te niskie pobudki... Rozwiń, proszę.
            • edelstein Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 18:34
              Wyrzucenie noworodka przez okno to nie Proba zabojstwa?zero premedytacji?
              Tak bronia plodow,a tu prosze noworodka juz nie zasluguje na obronetongue_out
              • turzyca Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 19:13
                > Wyrzucenie noworodka przez okno to nie Proba zabojstwa?zero premedytacji?

Serio uwazasz, ze on to starannie zaplanowal i przeprowadzil zgodnie z planem?
                • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 20:01
                  turzyca napisała:

> Serio uwazasz, ze on to starannie zaplanowal i przeprowadzil zgodnie z planem?
                  ona nie pojmuje słowa premedytacja.
                  • edelstein Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 22:02
                    Tak,jego planem bylo zabicie dziecka.Gdyby mial mozliwosc zrobil by to przed jego narodzinami,a skoro nie mial to zrobil po.
                  • edelstein Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 22:06
                    Obronczyni smieci jak zwykle na posterunku.Paln pozbawienia kogos zycia jest dzialaniem z premedytacja.Tak wiemy,pewnie sie skurw..el potknal i mu dziecko niechcaco przez okno wylecialo.
              • misiu-1 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 23:25
                edelstein napisała:

> Wyrzucenie noworodka przez okno to nie Proba zabojstwa?zero premedytacji?

Po pierwsze - chyba nie było wyrzucenia przez okno. Ta wersja (jedna pani drugiej pani) się podobno nie potwierdziła. Według wersji aktualnej, ojciec uderzył dzieckiem o drzwi, po czym wyniósł na podwórko i tam pozostawił. Po drugie - trudno o premedytację w stanie odurzenia narkotykami, w którym, według doniesień, znajdował się ojciec.

> Tak bronia plodow,a tu prosze noworodka juz nie zasluguje na obronetongue_out

A kto mówi, że nie zasługuje? Ale znaj proporcją, mocium panie. To nie jest materiał na karę śmierci. Już tam prokuratura i sądy pomyślą o odpowiedniej karze. A takie głosy mogą tylko dostarczyć argumentów przeciwnikom KS.
    • olewka100procent Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 09:06
      korwin chce wprowadzić kare śmierci , idz zagłosuj
    • lafiorka2 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 10:04
      osz k..wa?! az mi ciary przeszły.Skk syn je..ny !!! za jaja i w pizdu z 15piętra
    • 1matka-polka Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 10:41
      O, już prawe i porządne obywatelki fantazjują, jak by go torturowały i za co wieszały.
      • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 11:59
        Inne obywatelki mają pełne prawo fantazjować jak by go biednego i ukrzywdzonego zresocjalizowały na własnej piersi.
        • 1matka-polka Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 13:32
          Jak nie można zresocjalizować, to można izolować. A swoja drogą ciekawe, co kieruje ludźmi wybierającymi zawód kata wink
          • kota_marcowa Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 18:37
            Teraz nie wiem, ale jeszcze ze studiów pamiętam, że w średniowieczu praca kata była bardzo dobrze opłacana, tajniki rzemiosła były przekazywane w tajemnicy z ojca na syna, im większym profesjonalistą był kat (czyli im dłużej ofiara przezywała męki wink ) tym lepiej zarabiał, ci najlepsi byli wręcz rozchwytywani i sprowadzani przez ówczesnych headhunterów z daleka smile
            • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 00:27
              A jednocześnie kat był okryty odium społecznym, w pewnym sensie był nieczysty i kontakty z nim nie byly czymś naturalnym- coś, jak dziś preparator zwłok. Doczytaj.
              • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 09:05
                kk345 napisała:

> A jednocześnie kat był okryty odium społecznym, w pewnym sensie był nieczysty i
                > kontakty z nim nie byly czymś naturalnym- coś, jak dziś preparator zwłok.

no własnie, społeczeństwo domagające się kary śmierci będzie sobie hodowało katów, ludzi którzy być może tez staną się kiedyś chorzy psychicznie i nie wiadomo co przyjdzie im do głowy.
              • kota_marcowa Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 14:35
                Tak wiem i zwykle miał dom poza granicami miasta, ale już np dzięki kasie, często udawało im się wydać córkę dobrze za mąż, a poza tym "pecunia non olet".

Teraz pewnie powody są podobne, dobrze płatny zawód.
      • kota_marcowa Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 12:05
        I nawet odczuwały przy tym mściwą satysfakcję.
        • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 12:09
          To akurat bardzo pierwotny instynkt, ale od tego mamy kulturę i moralność, by takim instynktom nie ulegaćsmile
          • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 12:21
            No, i pan kulturalnie i moralnie oraz w sposób cywilizowany wyj...ał dziecko przez okno.
            • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 12:35
              OJP... tylko tyle wyniosłaś z tej dyskusji?
              To ustaw się pod aresztem śledczym i wystrzel wyprowadzanemu na rozprawę panu znienacka w głowę- będziesz miała miłe poczucie bycia karzącą ręką sprawiedliwości i obrońcą narodu - bo przecież nie będziesz mordercą i zwyrodnialcem, jak on, prawda? Twoja niemoralność będzie uprawniona, co innego niemoralność pana, na nią absolutnie nie ma zgody.
              Średniowiecze wciąż zywe...
              • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 14:24
                > To ustaw się pod aresztem śledczym i wystrzel wyprowadzanemu na rozprawę panu z
                > nienacka w głowę- będziesz miała miłe poczucie bycia karzącą ręką sprawiedliwoś
                > ci i obrońcą narodu - bo przecież nie będziesz mordercą i zwyrodnialcem, jak on
                > , prawda?

Pan jeszcze nie został uznany za winnego, nawet nie wiem czy jest sporządzony akt oskarżenia.
                Nie mam pozwolenia na broń.
                Nie mam także ambicji bycia bohaterem narodu i wyręczania wymiaru sprawiedliwości.
                Nie rozmawiamy o samosądach tylko o zasadności kary smierci.
                Nie wszystkie osiągniecia współczesnej cywilizacji są z gruntu wlaściwe i zawsze pozytywne.
                Moralność jest pojęciem względnym - co pieknie obrazuje niekonsekwencja pewnych grup w podejści do kary smierci i aborcji. Ci z lewa są niezwykle wzruszeni losem przestępców, nawołując do uwolnienia wszystkich macic, ci z prawa za to pochylają się nad zarodkiem, a chętnie wymierzaliby sprawiedliwość siekierami. Cóż za fascynujący dualizm moralny obu obozów.
                • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 18:29
                  A ja jednak nie bedę odpowiadać za moralność jakichś mitycznych obozów, zajmę się własną. W mojej kara śmierci się nie mieści.
                  • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 19:07
                    kk345 napisała:

> A ja jednak nie bedę odpowiadać za moralność jakichś mitycznych obozów, zajmę s
                    > ię własną. W mojej kara śmierci się nie mieści.

Trzeba sie skupic co zrobić aby takie rzeczy sie nie zdarzały a nie jak sie zemścic po fakcie. Ludzie latami nie zważają na płacze dzieciaka za ściana a jak dojdzie do tragedii to by pierwsi powiesili.
              • lafiorka2 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 14:47
                kk345 napisała:

> OJP... tylko tyle wyniosłaś z tej dyskusji?
                > To ustaw się pod aresztem śledczym i wystrzel wyprowadzanemu na rozprawę panu z
                > nienacka w głowę- będziesz miała miłe poczucie bycia karzącą ręką sprawiedliwoś
                > ci i obrońcą narodu - bo przecież nie będziesz mordercą i zwyrodnialcem, jak on
                > , prawda? Twoja niemoralność będzie uprawniona, co innego niemoralność pana, na
                > nią absolutnie nie ma zgody.
                > Średniowiecze wciąż zywe..
                .

od pisanaia na forum,że powiesiłabym go za jaja i wpierdzieliła przez okno do czynów u mnie daaaaleko droga.
                Mam prawo być zbulrersowana tym,że jakiś sk..l wyrzucił dziecko przez okno.
                • kk345 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 18:28
                  I masz prawo do sredniowiecznych pogladów i nawoływania do krwawej zemsty- tak jak ja mam prawo uznać to za ciemnogród.
              • edelstein Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 18:36
                Uwierz,ze jesli zrobil by to mojemu dziecku to nawet nie dozylby aresztu.
                • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 19:59
                  edelstein napisała:

> Uwierz,ze jesli zrobil by to mojemu dziecku to nawet nie dozylby aresztu.

to akurat można zrozumieć. To byłoby zabójstwo w afekcie. Wymiar sprawiedliwości nie może działać w afekcie.
                  • edelstein Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 22:14
                    W zadnym afekcie,najpierw zrobilabym mu kuku wypychajac przez okno.Wymiar sprawiedliwe scierny ma skuteczne eliminowac takie k...wy.
            • 1matka-polka Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 13:27
              Nie spodziewałam się takiej postawy po tobie. Przecież jesteś inteligentna, poczytaj sobie dlaczego wykonywanie kary śmierci nie przystoi cywilizowanym ludziom.
              • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 14:30
                Być może jednak jestem zbyt mało inteligentna, żeby kierować się tym, co przystoi.
                Ale pan Breivik zapewne bardzo się cieszy, że norweskiemu prawu nie przystoi.
                • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 18:59
                  cosmetic.wipes napisała:

> Ale pan Breivik zapewne bardzo się cieszy, że norweskiemu prawu nie przystoi.
                  naprawnę wisi mi czy Brevik sie cieszy czy smuci. Ciebie to interesuje? Tamtych ludzi co nie żyją i tak nic nie wskrzesi, nawet jego śmierć.
                  • kota_marcowa Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 19:11
                    Tylko, że Breivik w końcu wyjdzie, a w jego przypadku istnieje spore ryzyko recydywy.
                    • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 19:19
                      kota_marcowa napisała:

> Tylko, że Breivik w końcu wyjdzie, a w jego przypadku istnieje spore ryzyko rec
                      > ydywy.

no i tu trzeba by wysilic umysł co zrobic aby pozostał odizolowany. Jego kara akurat może byc przedłużana wiec o ile pozostanie niebezpieczny to posiedzi dłużej.
                      • fornitta69 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 22:30
                        Breivik wcale nie musi wychodzic z wiezienia zeby szkodzic. wystarczy,ze bedzie rozpowszechnial swoje chore poglady. Albo taki Manson- czy naprawde taki psychol powinien moc brac w wiezieniu slub? Nie dla kary smierci-rozumiem, traktowania potworow jak ludzi-nie rozumiem.
                      • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 12:03
                        Jego kara MOŻE zostać przedłuzona. Natomiast jeśli w Norwegii do władzy dojdą nacjonaliści (co nie jest niemozliwe), to nie dość, że go wypuszczą, ale sa gotowi zrobić z niego bohatera.
                  • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 19:42
                    > Ciebie to interesuje? Tamtych
                    > ludzi co nie żyją i tak nic nie wskrzesi, nawet jego śmierć.

Mnie interesuje jedno - prawdopodobieństwo, że pan B. nie powystrzela kolejnych kilkudziesięciu osób. A to wzrasta do 100% w przypadku jego śmierci. Mylę się?
                    • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 21:16
                      cosmetic.wipes napisała:

> Mnie interesuje jedno - prawdopodobieństwo, że pan B. nie powystrzela kolejnych
                      > kilkudziesięciu osób. A to wzrasta do 100% w przypadku jego śmierci. Mylę się?

w przypadku odizolowania tez nie powystrzela. Powiedz szczerze: mogłabyś TY osobiscie go zabić? Dla normlnego człowieka zabicie innego jest cholernie trudne.....
                      • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 21:34
                        mogłabyś TY oso
                        > biscie go zabić? Dla normlnego człowieka zabicie innego jest cholernie trudne..

Wystarczy uświadomić sobie, że nie jest człowiekiem.

A teraz na poważnie: nie mam pojęcia czy i w jakich okolicznosciach umiałabym zabić człowieka, gdyż nigdy nie miałam możliwości tego doświadczyć, a owo doświadczenie jest na tyle mocne i szczególne, że nie będę gdybać.
                        • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 21:46
                          cosmetic.wipes napisała:

> A teraz na poważnie: nie mam pojęcia czy i w jakich okolicznosciach umiałabym z
                          > abić człowieka, gdyż nigdy nie miałam możliwości tego doświadczyć, a owo doświa
                          > dczenie jest na tyle mocne i szczególne, że nie będę gdybać.

ale jeśli optujesz za karą śmierci to pogdybaj bo ktos jednak musiałby to zrobić....ktoś musiałby wziąć czyjeś zycie w swoje ręce i "posiagnąć za spust".
                          • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 22:49
                            Optuję za karą śmierci, jednak niezwykłam gdybać i nawet dla cibie tego nie zrobię. Tym bardziej, że wykonywanie kary smierci niekoniecznie wymagałoby mojego osobistego uczestnictwa, tak jak nie wymaga tego ubicie zwierzęcia, aby zjeść kotleta.
                            Przy czym informuję, że zwierzę zabić potrafię.
                            • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 09:01
                              cosmetic.wipes napisała:

> Optuję za karą śmierci, jednak niezwykłam gdybać i nawet dla cibie tego nie zro
                              > bię. Tym bardziej, że wykonywanie kary smierci niekoniecznie wymagałoby mojego
                              > osobistego uczestnictwa.

no jasne, dlatego tak Ci łatwo to przychodzi wygłaszać tongue_out
                              • cosmetic.wipes Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 12:04
                                Umknęła ci druga część mojej wypowiedzi. Jesz mieso?
                                • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 14:25
                                  cosmetic.wipes napisała:

> Umknęła ci druga część mojej wypowiedzi. Jesz mieso?
                                  nie, a gdyby nawet tak to rozmawiamy jednak o zabijaniu człowieka. Myślisz że to to samo?
                                  • kota_marcowa Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 14:44
                                    Trudno powiedzieć, co by było gdyby. Oglądałam jakiś dokument na discovery o wykonywaniu kary śmierci w USA i tam np. była kilka guzików, po naciśnięciu których podawany był zastrzyk, ale tylko jeden był z trucizną, nikt nie wiedział który, każdy guzik naciskała inna osoba i nikt nie wiedział, kto wcisnął "śmiertelny" guzik. Myślę, choć gdyby przyszło co do czego, mogę się oczywiście mylić, bo trudno gdybać, jak się nie było przed takim wyborem postawionym, to chyba mogłabym te guziki wciskać.
                                    • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 14:55
                                      kota_marcowa napisała:

> Trudno powiedzieć, co by było gdyby. Oglądałam jakiś dokument na discovery o wy
                                      > konywaniu kary śmierci w USA i tam np. była kilka guzików, po naciśnięciu który
                                      > ch podawany był zastrzyk, ale tylko jeden był z trucizną, nikt nie wiedział któ
                                      > ry, każdy guzik naciskała inna osoba i nikt nie wiedział, kto wcisnął "śmiertel
                                      > ny" guzik.

no proszę jaka rozbudowana procedura żeby tylko stworzyć wrażenie, że "to nie ja, to tamten obok".Co za hipokryzja.
                                      • kota_marcowa Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 15:01
                                        Ale przynajmniej skuteczna.
                                        • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 15:32
                                          kota_marcowa napisała:

> Ale przynajmniej skuteczna.

wątpię ale złudzenie nie brania udziału jest.szczególnie dla prymitywnie myślących Ale kto inny byłby się zatrudniał w takim zawodzie?
                                      • echtom Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 17:07
                                        To nie hipokryzja, tylko standard np. w plutonach egzekucyjnych. Kolejny argument przeciw karze śmierci. Bo wychodzi na to, że wykonać ją bez obciążeń psychicznych mogą tylko ludzie równie lub bardziej psychopatyczni niż skazańcy.
                                        • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 19:34
                                          echtom napisała:

> To nie hipokryzja, tylko standard np. w plutonach egzekucyjnych.
                                          hipokryzja, bo niby ja nie zabiłem, tak się łudzę.
                                          >Kolejny argume
                                          > nt przeciw karze śmierci. Bo wychodzi na to, że wykonać ją bez obciążeń psychic
                                          > znych mogą tylko ludzie równie lub bardziej psychopatyczni niż skazańcy.
                                          dokładnie o tym piszę, kto by miał to wykonywać bez szkody na zdrowiu psychicznym?
                      • edelstein Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 22:16
                        Jakiego czlowieka?mordercy niewinnych to z czlowiek im nie maja nic wspolnego.Podludzie.
    • nanuk24 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 19:22
      Zwyrodnialec.

Pamietam historie z mojego podworka, ktora przydarzyla sie rok temu. Do dziaisj mnie ciarki przechodza. Facet wyrzucil przez okno roczne dziecko z pedzacego po autostradzie samochodzie, pod same kola innego rozpedzonego samochodu.
    • koronka2012 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 19:44
      Facet nadaje się wyłącznie do utylizacji - a mnie fascynuje to, jakie zarzuty postawi mu prokuratura? mam nadzieję, że usiłowanie zabójstwa, choć nie zdziwię się jeśli będzie to ciężkie uszkodzenie ciała - bo tak łatwiej, wrrr.

Swoją drogą - w TV podali, że przemoc w tym domu to codzienność od lat. I w tym kontekście uważam, że matce należałoby również odebrać prawa rodzicielskie - bo padła również informacja, że NIE CHCIAŁA POMOCY.
      • mama303 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 21:19
        koronka2012 napisała:

> Swoją drogą - w TV podali, że przemoc w tym domu to codzienność od lat. I w tym
        > kontekście uważam, że matce należałoby również odebrać prawa rodzicielskie - b
        > o padła również informacja, że NIE CHCIAŁA POMOCY.

to może i ją utylizować sad
        • kota_marcowa Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 14:46
          Na pewno wysterylizować.
    • la_mujer75 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 27.03.15, 21:53
      W niektórych przypadkach kara śmierci byłaby zbyt łagodną formą kary (zwłaszcza gdyby została wykonana w humanitarny sposób- tzn. leki uspokajające, a dopiero potem wstrzykiwana trucizna). Najlepszą formą kary byłoby zmienić takiego degenerata, aby naprawdę zrozumiał, że kogoś skrzywdził. Niestety, to niemożliwe pod każdym względem.
    • piepe Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 00:41
      Bez czytania linku wiem, ze facet jest chory na głowe - uposledzony/uzalezniony powinien byc izolowany i leczony, a nie wieszany.
      Zreszta to noworodek, prawie płód. Osiagnął 7 dni, kiedy swiadopogląd ematki i biskupów stapia sie w jedno i wywołuje te same konwulsje.
      Gdyby tatus zgwałcił jego mamusie nikt by go wieszac nie chciał, no bo bez przesady, no nie. Wiem - to nie jest ten temat. E, czekaj...
    • echtom Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 09:21
      Czy ja coś źle przeczytałam? Za co kara śmierci, skoro nie zabił i nawet ciężkich uszkodzeń ciała nie spowodował? Czy kara śmierci powinna być orzekana prewencyjnie dla każdego, kto "mógł" zabić? W takim razie należałoby wieszać wszystkich kierowców, którzy przekraczają prędkość. W tym przypadku to raczej należałoby się cieszyć, że dzieciak przeżył i pomyśleć o jego bezpieczeństwie, a nie o zabijaniu ojca. To jeden z nielicznych przypadków, gdzie byłabym za interwencją państwa w życie rodziny.
      • fornitta69 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 14:57
        On powinien byc sadzony za usilowanie zabojstwa. Wyrzucanie noworodka przez okno to nie to samo co przekraczanie predkosci- jak bardzo bysmy nie wkroczyli do krainy absurdi to porownanie nie wytrzyma krytyki
        • echtom Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 15:46
          Zgoda, ale za samo usiłowanie to chyba nawet w Teksasie nie dają kary śmierci. Gdyby, co jest mało prawdopodobne, przywrócić ją w Polsce, to i tak by się nie załapał. Dla mnie ta krucjata w wątku jest wkroczeniem do krainy absurdu, stąd mój komentarz o kierowcach.
          • fornitta69 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 16:37
            Wiesz jak juz zmieniamy prawo to moznaby nie tylko wprowadzic kare smierci ale tez sprawic zeby mozna ja bylo dostac za usilowanie zabojstwa, nie tylko za zabojstwo...ja tu nie widze nic absurdalnego. Nie wiem czy widzialas albo czytalas "Czas zabijania"? czasem kara smierci by sie nalezala nawet jesli ofiara przezyla...
            • echtom Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 16:56
              Widziałam dwa razy i mam mieszane uczucia. Za pierwszym razem zaczęłam w połowie i byłam wstrząśnięta mową końcową adwokata. Za drugim obejrzałam całość i poczułam się dziwnie. Rozumiem "prawo ojca" do wymierzenia sprawiedliwości, niemniej obecna w filmie sugestia, że prawo czarnego do linczu na białym jest wyrazem sprawiedliwości i równości rasowej nie do końca mnie przekonała. Bardzo tendencyjny film.
              • fornitta69 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 17:05
                To nie do konca tak. Tamten ojciec wiedzial,ze oprawcy jego corki dostana smiesznie niskie wyroki,takie byly jeszcze parszywe czasy, gdyby akcja dziala sie dzis i tamtym dwom groziloby np. dozywocie jednak zabojstwo ktorego sie dopuscil mialoby inny wymiar. A co do samej kary smierci:rozumiem osoby przekonane,ze niektorzy nie zasluguja zeby zyc.
                • echtom Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 17:16
                  Ale ja rozumiem i usprawiedliwiam tego ojca. To bardziej "ludzkie" działanie niż orzekanie i wykonywanie kary śmierci na zimno. Nie podobała mi się tylko ogólna wymowa ideologiczna filmu - po paru latach studiów filmoznawczych jestem na takie rzeczy wyczulona.
                  A co do meritum - kara śmierci to temat, z którym zmagałam się wewnętrznie przez wiele lat, by w końcu niechętnie i opornie dojść do wniosku, że jednak nie. Swoją drogą jestem ciekawa, czy Gary Gilmore był jedynym przypadkiem voluntary execution, czy było ich w dziejach sądownictwa więcej.
                  • fornitta69 Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 18:59
                    No ale to juz nie jest kara smierci tylko cos w rodzaju eutanazji? Ja bym byla za kara smierci gdyby nie mozliwosc pomylek i naduzyc. A tak to jednak z bolem serca ale jestem przeciw
                    • echtom Re: Mać, kiedy w końcu w tym kraju kara śmierci?? 28.03.15, 19:28
                      > A tak to jednak z bolem serca ale jestem przeciw

Ja też. Jeszcze z paru innych powodów niż wymieniony, choć czasem włącza mi się emocjonalne "Zabić drania" czy wręcz "Kara śmierci to dla takiego za mało". Jednak świadomie w referendum głosowałabym na nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka