Dodaj do ulubionych

Mieszkanie socjalne zamienione w chlew

31.03.15, 17:28
Zdewastowane mieszkania socjalne

O ile rozumiem , że takie mieszkania są, otrzymują je często ludzie z problemami różnymi, ale nie rozumiem jednego: dlaczego nie ma jakiejś kontroli, co z takim mieszkaniem się dziej, gdy jest podejrzenie niszczenia. Bo te zdjęcia szokują, co można zrobić z łazienką.
A na wejście były skromne, ale urządzone mieszkania, po 4 latach- dewastacja niektórych.
A są przecież ludzie, którzy tak nie robią i cieszą się z tego, co otrzymali.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:31
      O a tu filmik, jak koszmarnie to wygląda.

I zgadzam się z tym, co pisze ten prezydent.
      • echtom Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:37
        To nie filmik, tylko pokazywanie na okrągło kilku zdjęć - pewnie po to, by chronić wizerunek lokatorów.
    • d.o.s.i.a Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:31
      Kontrola kosztuje, niestety sad A w budzecie pewnie brak pieniedzy. Latwiej dostac kase na budowe/remont niz na tworzenie etatow.
    • d.o.s.i.a Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:32
      Acha, uwazam, ze lokatorzy powinni zostac pociagnieci do odpowiedzialnosci I jakas kara wiezienia by sie przydala, albo roboty spoleczne - remont tego co zniszczyli plus cos jeszcze na dokladke.
      • naomi19 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:37
        Konsekwencje- na pewno.
        Ja powiem tak, jak ktoś ci coś daje, to mniej to doceniasz, niż jak sam wypracujesz. A w połączeniu z patologią, daje coś takiego jak na zdjęciach.
      • oqoq74 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:52
        Więzienie, to kolejne koszty dla społeczeństwa.
    • triss_merigold6 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:38
      Czy tam przypadkiem nie mieszkają Cyganie?
      • gazeta_mi_placi Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:47
        Uprzedziłaś mnie, tylko miałem zapytać Romowie. Pani na trzecim zdjęciu przypomina Romkę, ale pewnie polityczna poprawność dotarła i do Polski uncertain
      • echtom Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:49
        Ciii...
        • pani.jezowa Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 01.04.15, 02:06
          żenujące...
      • nangaparbat3 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:32
        Ponieważ mnie wywołano, napiszę.
        Możliwe, że mieszkaja tam Cyganie, skoro tak, musieliby to być ludzie uzależnieni od alkoholu czy prochow, co moze sie zdarzyć takze Cyganom. Zdrowi Cyganie dbaja o swoje domy/mieszkania. Dbaja na miarę mozliwości, zamozni mają wnętrza niemal pałacowe, biedni radzą sobie jak mogą. Znam wiele romskich mieszkań, nie widzialam nigdy takiego, ktore przypominałoby przedstawione na zdjęciach z Nowej Soli.
        Moze byc i tak, że Cyganie sąsiadują ze zdewastowanymi mieszkaniami, moze być rownież, że Cygan wpadl w szal, i własne mieszkanie zniszczyl.
        Chodzi mi o to, ze doszukiwanie sie przez Was etnicznej sklonności do demolowania wlasnych domów (nawet socjalnych) przez Cyganow jest absurdalne.
        Chce tez powiedzieć, ze sposród wszystkich wypowiedzi pod moim - mniej lub bardziej wprost - adresem, jeden naprawdę zabolał - Twoj, Echtom.
        Jesli ktos naprawdę chce zobaczyć, co robia Cyganie ze swoimi socjalnymi lokalami, jestem w stanie to zorganizować, wystarczy się ze mną umówić.
        • triss_merigold6 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:43
          Ojezusicku, w takim razie cygańskie kwartały w okolicach Słowackiego Raju czy kamienice w Lewoczy są zasiedlone przez Cyganów masowo uzależnionych od alkoholu czy prochów! Aż niewiarygodne w takiej kumulacji, i żadne media o tym nie wspominają, żadne badania.
          • adellante12 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:53
            Bo prochy i wóda zaraźliwe som...
          • barbibarbi Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 21:12
            A tu na Słowacji:

www.youtube.com/watch?v=YUFUkVivh_M
        • marzeka1 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:52
          To ja się podpiszę pod tym, co napisała Nanga, bo powiem o 2 moich skojarzeniach z Cyganami.
          Pochodzę z Pomorza i u mnie w mieście przez całe swoje tzw, młode życie, Cyganie nie kojarzyli mi się z biedą, w mieście takie "na bogato" domy należały do Cyganów, ubrani byli specyficznie, "na bogato", ale nie kojarzyli mi się z biedą.Z dobrymi domami i samochodami- tak, jak to nabywali- nie mam pojęcia, ale z biedakami zdecydowanie się nie kojarzyli.
          Od 18 lat mieszkam na Mazurach- i gdy tam się sprowadziłam, to jednym z zaskoczeń byli biedni Cyganie z byle jakich kamienic, z rodzinami, wspólnie, często muzycznie siedzący w parku. Ale tam zobaczyłam wielu biednych Cyganów. Ale nie mam skojarzeń z tymi, którzy u mnie mieszkają "na Czeczeni", w specyficznej kamienicy z mieszkaniami socjalnymi,tam nie mieszka żaden Cygan.
        • gazeta_mi_placi Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:56
          >Jesli ktos naprawdę chce zobaczyć, co robia Cyganie ze swoimi socjalnymi lokalami, jestem w stanie to zorganizować, wystarczy się ze mną umówić.

Ale w Nowej Soli?

>zamozni mają wnętrza niemal pałacowe

A skąd mają te swoje majątki? Prowadzą jakieś firmy? Pracują jako górnicy?

>biedni radzą sobie jak mogą

To znaczy jak? Bo nie widzę takich osób ani w marketach na kasie ani jako sprzedawców w sklepach, taksówkarzy itp. Jak sobie radzą?
          • triss_merigold6 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 19:02
            Na budowach Cyganów nie ma (nic dziwnego, bo tam praca ciężka i monitorują pod kątem kradzierzy), na produkcji też nie, Cyganki jako sprzątaczki czy opiekunki do dzieci nie zarabiają. Hm... cóż mogą robić osoby z ledwo skończoną podstawówką, słabo piśmienne i niezsocjalizowane?
            • koordonek Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 19:08
              "Na budowach Cyganów nie ma (nic dziwnego, bo tam praca ciężka i monitorują pod kątem kradzierzy),"
              Jak widzę nie tylko gwarą gardzisz, ortografią również.
              • triss_merigold6 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 19:13
                Och, mnie się zdarzy błąd ortograficzny raz na tysiąc postów, a Ty pewnie zaciągasz gwarowo na co dzień, masz rejestrację LLU i zostawisz buty przed wejściem do domu - a to jest nieuleczalne. tongue_out
                • koordonek Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 19:18
                  Błąd w każdym punkcie. Ale nie żałuj sobie, w końcu tylko okazywanie pogardy i postponowanie daje Ci złudzenie, że jesteś coś warta.
                • pitahaya1 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 01.04.15, 15:09
                  A o co chodzi z tą rejestracją LLU? Zapchlona jakaś, czy co? Cyganie takie mają?
            • gazeta_mi_placi Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 19:24
              U mnie w Krakowie stoją wielkie billboardy, wynika z nich że Romowie są doktorantami (jestem Iksiński Igrek, jestem Romem i doktorantem) oraz górnikami (jak wyżej).
              Na ulicy i w życiu widzę zaś co innego, stąd mój dysonans.
              • lisek.chytrusek Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 19:55
                Na ulicy widzę wielu żebrzących - i Cyganów i Polaków.
                A osobiście znam dwóch Romów. Jeden był moim wykładowcą na UW, drugi skończył polonistykę, pracuje w korporacji.
                W Czechach, szczególnie w Ostrawie i okolicach często widywałam Cyganów wykonujących różne fizyczne prace, którymi Czesi się nie kalają, typu zamiatanie ulic.
                Na Słowacji owszem, istnieją rozpadające się osady, ale też wielu Cyganów z okolic Tatr wynajmuje zadbane, czyste pokoje turystom.
                Niewykształcona, nieakceptowana i bardzo odmienna kulturowo grupa etniczna nie ma łatwo. Ale wielu sobie radzi, wbrew wszystkiemu.
            • nangaparbat3 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 19:56
              Znam osobiście Roma, ktory pracował jako pomocnk murarza, teraz jest kierowca w jednym z zakladow oczyszczania miasta (nie wiem, jak to sie teraz nazywa). Znam mlodego chlopaka, ktory pracowal (na czarno) jako pomocnik murarza, i zostal oszukany. Teraz pracuje w Szkocji jako barman (skończyl odpowiedni kurs). Znam Romki pracujace jako dozorczynie i sprzątajace klatki schodowe. Roma od lat pracujacego jako kierowca-zaopatrzeniowiec. Poznalam kiedyś panią, ktorą wychowala sąsiadka-Cyganka, mama zostawiala ją u niej idąc do pracy. Mogłabym tak wymieniać. Niektórym wypełniam PITy, więc wiem. Ale oczywiście niczym są wiedza i doświadczenie wobec uprzedzenia.
              • marychna31 co robia Romowie w POlsce 31.03.15, 20:46
                jak już wielokrotnie pisałam pochodzę z Gorzowa Wlkp., mieszka tam sporo Romów, byli częścą mego dzieciństwa. Przykłady czym się zajmują:

encyklopedia.wimbp.gorzow.pl/d/dolinski_robert/dolinski_robert.html
                encyklopedia.wimbp.gorzow.pl/k/kwiek_masio/kwiek_masio.html
                Niestety niedawno zmarły:
                pl.wikipedia.org/wiki/Karol_Parno_Gierli%C5%84ski
                • nangaparbat3 Re: co robia Romowie w POlsce 31.03.15, 20:50
                  Nie wiedzialam, że Parno umarl, bardzo mi przykro.
                  • anusia_magda Re: co robia Romowie w POlsce 01.04.15, 09:07
                    poza tymi z muzycznego zespołu Cygańskiego...smile
                • nangaparbat3 Re: ktos pytał o Roma gornika 31.03.15, 20:52
                  https://wroclaw.owes.pl/static/upload/wroclaw/newsy/422.jpg
                  • gazeta_mi_placi Re: ktos pytał o Roma gornika 01.04.15, 08:47
                    Tak, wisi to u mnie.
                    I ja to widzę tak : "Jeden z wielu pracujących, jeden z niewielu pracujących Romów", gdyby było inaczej nie byłoby potrzeby takiej kampanii.
                    Jakoś nie widzę kampanii z Azjatami czy Ukraińcami w roli głównej, może dlatego (poza wyjątkami tak jak i u Polaków są wyjątki) normalnie pracują i normalnie się zachowują?
                • anusia_magda Re: co robia Romowie w POlsce 01.04.15, 09:06
                  nigdy nie widziałam pracującego Roma
                  • gazeta_mi_placi Re: co robia Romowie w POlsce 01.04.15, 09:12
                    - Co robi piesek?
                    - Hau Hau
                    - Co robi kotek?
                    - Miau Miau
                    - Co robi Rom?
                    -????
                    - Rom nic nie robi.
        • echtom Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 19:10
          > Chce tez powiedzieć, ze sposród wszystkich wypowiedzi pod moim - mniej lub bardziej wprost - adresem, jeden naprawdę zabolał - Twoj, Echtom.

Ale który - żeby nie wspominać w tym kontekście o Romach, czy żeby izolować dewastatorów? To drugie podtrzymuję bez odniesień etnicznych - naiwne jest przekonanie, że patologia, obojętne jakiej nacji, zintegruje się i nawróci, mieszkając w dobrej dzielnicy i mając dobre wzorce. Co do Romów - osobiście nie znam, ale znam parę osób, które mają regularny kontakt z pomorskimi Romami z racji wykonywanej pracy i ich ogólne wrażenie jest pozytywne. Widocznie ta grupa też jest wewnętrznie zróżnicowana. Jedyne, co mnie tak naprawdę u Ciebie irytuje, Nanga, to forsowanie ideologii, że Rom jest dobry, a nawet lepszy od innych, z definicji.
        • nangaparbat3 i prezydent NS na Fb 31.03.15, 19:11
          Adam Nowakowski
          Ciekawi mnie jedna kwestia - czy osiedle było zamieszkane przez mniejszość etniczną czy nie ? Jeżeli tak to czemu pod żadnym zdjęciem nie ma zamieszczonej takiej informacji kto był lokatorem ?
          Edytowany · 6 · 8 godzin temu
          Wadim Tyszkiewicz
          Witam. Tylko pojedyncze osoby wywodzą się ze społeczności Romskiej. Pozdrawiam.
          • triss_merigold6 Re: i prezydent NS na Fb 31.03.15, 19:14
            romski tak jak francuski, polski, rosyjski piszemy małą literą. Nie ma uzasadnienia dla ortograficznego szczególnego uhonorowania akurat Cyganów.
            • marychna31 Re: i prezydent NS na Fb 31.03.15, 19:47
              a jaki jest cel upartego i złośliwego używania określenia "Cygan" w miejsce "Rom"? Jeśli samym zainteresowanym na tym zależy? Serio to taki problem?
              • triss_merigold6 Re: i prezydent NS na Fb 31.03.15, 19:55
                Sprzeciwiam się narzucanej poprawności politycznej.
                • adellante12 Re: i prezydent NS na Fb 31.03.15, 20:01
                  Od zawsze w mowie polskiej uzywano określeń Żyd, Cygan, Murzyn...
                  Jakieś kilka lat temu rodzice dzisiejszych gimbusów usiłuja wprowadzać jakąś nowomowę jak Izraelczyk, Rom, Afrowpisznazwękrajuwktórymwystępuje....
                  Poprawność polityczna wskazana jest dla osobników pozbawionych zdolności do samodzielnego logicznego myslenia.
                  • nangaparbat3 Re: i prezydent NS na Fb 31.03.15, 20:05
                    "Gimbus" to bardzo pogardliwe określenie ucznia gimnazjum, widzę, że lubisz po prostu pluć, kiedy sie wypowiadasz.
                    A "Izraelczyk" to obywatel państwa Izrael - moze być żydem, ateistą, muzulmaninem, chrześcijaninem czy wyznawcą innej,mniej rozpowszechnionej religii. Może byc Żydem, moze być Arabem. Widzę, że z wiedzą ogolną też u Ciebie kiepsciutko.
                • marychna31 Re: i prezydent NS na Fb 31.03.15, 20:07
                  "Poprawność polityczna" to ściągawka dla tych, którzy sami, dzięki wychowaniu, wykształceniu i wrażliwości nie są w stanie wyłapać jak powinni się zachować. Naprawdę nie przeszkadzałoby ci gdyby nauczycielka w szkole do twojego dziecka (tego nieślubnego) zwracała się per bękarcie? Wszak to poprawne słowo w języku polskim i adekwatne do sytuacji.
                  • ingryd Re: i prezydent NS na Fb 31.03.15, 20:22
                    Bingo
                  • iwles Re: i prezydent NS na Fb 01.04.15, 09:37

Marychno, porównanie jednak nie bardzo, określenie "bękart" z definicji jest pogardliwe, pejoratywne, natomiast Cygan jak najbardziej jest poprawnym określeniem narodowości cygańskiej i słowo to nie ma żadnego nacechowania, to tak jakbyśmy Ty czy ja obraziły się za nazwanie nas Słowiankami.
                    • triss_merigold6 Re: i prezydent NS na Fb 01.04.15, 09:42
                      Zdaje się, że Cygan w języku polskim funkcjonuje identycznie jak Murzyn czy Żyd - bez obraźliwych konotacji. Obraźliwe jest określenie czarnuch, po angielsku nigger, obraźliwe było określenie chałaciarz na Żyda. Nie ma potrzeby dokonywania sztucznych zmian w języku, tylko dlatego, że przyświeca temu ideologia.
                    • marychna31 Re: i prezydent NS na Fb 01.04.15, 10:06
                      bękart z definicji to określenie całkowicie neutralne nieślubnego dziecka. Z racji tego, że dziecko takie miało niższą pozycje społeczną nabrało ono zabarwienia negatywnego. DOKŁADNIE tak samo jak "Cygan". "Cygan" najpierw całkowicie neutralny, dokładnie tak samo jak bękart, nabrał z czasem znaczenia obraźliwego.
                      • marychna31 a co najważniejsze 01.04.15, 10:11
                        żadna z nas nie jest Romką więc nie nam oceniać, jak się czuje osoba nazywana "Cyganem", prawda? Jeśli ludzie czują się z tym źle to w czym problem, żeby ich nie krzywdzić? To naprawdę takie wielkie poświęcenie?
                        • iwles Re: a co najważniejsze 01.04.15, 11:29

w takim razie dlaczego nazwa waszej imprezy (w Gorzowie Wlkp). brzmi:
                          Międzynarodowe Spotkania Zespołów Cygańskich ?
                          • marychna31 Re: a co najważniejsze 01.04.15, 14:56
                            > w takim razie dlaczego nazwa waszej imprezy (w Gorzowie Wlkp). brzmi:
                            > Międzynarodowe Spotkania Zespołów Cygańskich ?
                            Podejrzewam, ze ze względów historycznych. Ale najlepiej spytać o to samych zainteresowanych.
                          • gazeta_mi_placi Re: a co najważniejsze 01.04.15, 15:59
                            Bo zapraszają i Romów i zwykłych Cyganów.
                    • cherry.coke Re: i prezydent NS na Fb 01.04.15, 10:20
                      "Bekart" juz jest pejoratywny, kiedys nie byl. Ale "bastard" to zupelnie poprawne slowo, tylko obecnie do osob niehistorycznych uzywa sie wersji poprawnych politycznie smile Bezkompromisowosc Triss nalezaloby przetestowac poprzez wybor miedzy frazami "bastard konkubiny alkoholika" a "dziecko ze stalego zwiazku po przejsciach". Ja jednak wole to drugie, ale widocznie reprezentuje na forum bezjajeczna frakcje lewacka smile
                      • triss_merigold6 Re: i prezydent NS na Fb 01.04.15, 10:23
                        Bastard to było określenia na nieślubne dzieci królewskie.

Frazę możesz wybrać dowolna, to na szczęście wolny kraj.
                        • cherry.coke Re: i prezydent NS na Fb 01.04.15, 10:49
                          Glownie, ale nie tylko. To w ogole oznacza potomka nieslubnego. O potomkach nieslubnych plebsu raczej tylko nie pisywano smile
                          • iwles Re: i prezydent NS na Fb 01.04.15, 11:18

za czasów królewskich w Polsce plebs nie używał nazw obcych, raczej rodzimych, więc o potomkach nieślubnych plebs prędzej powiedział "pokrzywnik" niż bastard smile
                        • marychna31 Re: i prezydent NS na Fb 01.04.15, 15:10

> Frazę możesz wybrać dowolna, to na szczęście wolny kraj.

Oczywiście, że wolny, co nie oznacza, ze w relacjach społecznych powinniśmy się czuć zwolnieni z zasad postępowania opartych na wrażliwości i dobrych manierach. Kiedyś osoby chore psychicznie, ze związków pozamałżeńskich czy mniejszości etnicznych (i wielu, wielu innych) byli społecznymi pariasami - bez dostępu do "towarzystwa", bez możliwości wejścia do "dobrych" rodzin, kształcenia czy w ogóle szacunku ( w ekstremalnym wydaniu następowała całkowita ich dehumanizacja, która zaowocowała obozami koncentracyjnymi z krematoriami). ich nazwy, wcześniej neutralne, czysto techniczne, z czasem stawały się obelgami, więc we współczesnych czasach, CYWILIZOWANYCH, się od nich odchodzi. Nikt już nie dostaje z tego właśnie powodu diagnozy: debil, kretyn czy idiota bo zostały one zastąpione innymi jednostkami diagnostycznymi (choć choroba ta sama). Co więcej - we współczesnej psychiatrii nie ma już jednostki diagnostycznej choroba psychiczna. Z tego samego powodu.

Osoba chora, będąca dzieckiem rodziców bez ślubu czy pochodząca z mniejszości etnicznej nie jest człowiekiem mniej wartościowym, wymagającym piętnowania czy oznaczania. I dlatego ze zwykłej ludzkiej przyzwoitości można sobie darować określanie takiej osoby sformułowaniem, które we współczesnym języku nabrało pejoratywnego zabarwienia.
      • cherry.coke Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:56
        A bo to Cyganow potrzeba, nie badzcie naiwne. Slyszalam kiedys rozmowe budowlancow w sklepie, opowiadali jak czyszcza kamienice po komunalkach - slady ognisk, odpadki skladowane w rogach az podloga przegnila i stropy przegrzybialy, dziury w murach wyrabane nie wiadomo czym i po co, jakis pokoj elegancko przeznaczony na kibel... jakas meliniarnia musiala byc, normalnych ludzi wynioslo. Sklep byl na Solcu, wiec kamienica pewnie w jego okolicy. Zdrowa slowianska patologia, ciekawe ile w Warszawie jej jeszcze jest.
      • lauren6 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:58
        Mieszkają.

Redaktorom GW umknął taki "drobny" fakt, który jednak wiele zmienia.
        • triss_merigold6 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 19:03
          O, toto, umknął. Niepoprawny politycznie musi był.
        • nangaparbat3 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 20:01
          Udowodnij, że mieszkają we wszystkich tych konkretnych zdewastowanych, a nie są po prostu mieszkańcami tego osiedla.
    • melancho_lia Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:38
      Bulwersujące. Straszne jest to ze w takich środowiskach nic nie jest szanowane. Gdybym ja nie mając sie gdzie podziać dostala mieszkanie to by bylo wychuchane.
      Jak dla mnie tych co zdewastowali powinno sie wykluczyć z kręgu jakiejkolwiek pomocy.
      • marzeka1 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:42
        Ale są ludzie, którzy dostają i wychuchają. Do dziś pamiętam, jak takie mieszkanie dostała rodzina koleżanki z klasy mojego syna, która chorowała na białaczkę i podarowanie takiego mieszkania było szansą na jej powrót ze szpitala do domu (wcześniej wynajmowali taki zapleśniały pokój)- i oni naprawdę te 2 pokoiki docenili bardzo.
        Dlatego jednak powinna co jakiś czas (nie wiem, raz/dwa razy do roku) być kontrola.
        • echtom Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:55
          Byłam wczoraj w takim "dostanym" mieszkaniu i też jest wychuchane. Wcześniej ludzie mieszkali w ruderze do rozbiórki.
      • asmarabis Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:43
        > Jak dla mnie tych co zdewastowali powinno sie wykluczyć z kręgu jakiejkolwiek p
        > omocy.

Tja, niech by ktos sprobowal tak "skrzywdzic" taka osobe, na drugi dzien zawiadamia sie TV, przedstawia rzewna historyjke jak panstwo pokaralo biednego/ chorego/ niepelnosprawnego / z gromadka dzieci obywatela i jest afera......
      • kota_marcowa Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:43
        Problem w tym, że wtedy pójdą "na miasto" i cię napadną. Niestety, to najbardziej zdeprawowana, śmierdząca, zapijaczona, zaćpana patologia.
        Jedyne co by pomogło, to przymusowa sterylizacja, żeby się nie rozmnażali.
        • ingryd Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 20:24
          Jak tam twoj dzidzius ?
          • kota_marcowa Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 21:23
            Świetnie, dziękuję, właśnie urządzam mu pokój, kupiłam przesłodkie naklejki na ścianę, świeżo pomalowaną i nie zdewastowaną.
            • ingryd Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 22:41
              Nô widzisz, jak ci fajnie,
              À wiesz dlaczego ?
              Bo nikt nie wpadl na pomysl zeby cie sterylizowac, dlatego ze kleisz badziewne naklejki na swiezo wymalowana sciane.
              Choc nie powiem, bylo juz w historii ludzkosci kilku gosci, ktorzy wprowadzali w zycie takie pomysly, na szczescie zazwyczaj kiepsko konczyli
              • triss_merigold6 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 22:43
                O, sądziłam że w takiej Szwecji (polecam "Higienistów" Macieja Zaręby) nikt za eugenikę nie poniósł odpowiedzialności.
                • ingryd Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 22:57
                  I co z tego ?
                  Skandal eugeniczny w szwecji wybuchl dosyc niedawno (1997)
                  Tak jak skandal polityki rodzinnej kk w irlandii,
                  Znaczy, uwazasz triss, ze mozna sobie swobodnie snuc projekcje kogo by tu wysterylizowac ?
                  Uwazaj w takim razie, bo twoja 3 ciaza ( 2 pozamalzenska) moze byc zagrozona przez purystow moralnych
              • kota_marcowa Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 22:47
                Za naklejki może nie, ale gdybym była zapijaczoną, zaćpaną patologią, żyjącą nawet nie jak zwierzę, rodzącą szóste, upośledzone dziecko z FASem, urządzającą przy tym dziecku libacje alkoholowo-narkotykowe z rożnymi aktami seksualnymi włącznie, podczas gdy jego pięcioro równie uszkodzonego rodzeństwa byłoby już w DD, to jednak uważam, że przymusowa sterylizacja byłaby wskazana.
                • asia-loi Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 23:06
                  kota_marcowa napisała:

> Za naklejki może nie, ale gdybym była zapijaczoną, zaćpaną patologią, żyjącą nawet nie jak zwierzę, rodzącą szóste, upośledzone dziecko z FASem, urządzającą przy tym dziecku libacje alkoholowo-narkotykowe z rożnymi aktami seksualnymi włącznie, podczas gdy jego pięcioro równie uszkodzonego rodzeństwa byłoby już w DD to jednak uważam, że przymusowa sterylizacja byłaby wskazana.

Ja też jestem za przymusową sterylizacją takiej patologii jaką opisała kota_marcowa.
                  Ta sterylizacja to dla dobra tych nienarodzonych dzieci. Ja zaliczam się do tych, którzy uważają że ważniejsza jest jakość życia, a nie tylko samo życie, zwłaszcza byle jakie życie.
                • ingryd Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 23:08
                  Ma chère,
                  Niebezpieczenstwo dla twoich naklejek polega n'a tym, ze kryteria proklamowanej przez ciebie przymusowej sterylizacji, moga byc bardzo subiektywne, i ktos moze byc alergicznie przeciwny niszczeniu wymalowanych scian, wszystko jest kwestia interpretacji i "wrazliwosci"
                  À "zapijaczona i zacpana patologia rodzaca szoste uposledzone dziecko" to rowniez perwersyjny owoc spoleczenstwa ktorego jestes czescia i za ktore jestes odpowiedzialna.
                  • kota_marcowa Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 23:10
                    > À "zapijaczona i zacpana patologia rodzaca szoste uposledzone dziecko" to
                    > rowniez perwersyjny owoc spoleczenstwa ktorego jestes czescia i za ktore jestes
                    > odpowiedzialna.

Rączki im społeczeństwo ucina, żeby pracować nie mogli i borygo na siłę do gęby wlewa.
                    • ingryd Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 23:21
                      Jak twoj dzidek pojdzie w wieku 16 lat na impreze, zmoczy pyszczysko i wpadnie do wisly w grudniu, to przechodzien powinien sobie stanac n'a brzegu i wydrzec sie :
                      i kto ci te wode n'a sile do pyska wlewal ?
                      • kota_marcowa Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 23:39
                        Mam nadzieję, że na tyle dobrze wychowam swoją córkę, że taka sytuacja nie będzie miała miejsca.
                        A poza tym, próbujesz porównać jednorazowy wyskok, raz, że wcale nie tak częsty w normalnych rodzinach, dwa, który pewnie po porządnej nauczce się nie powtórzy, do patologii z dziada pradziada.
                        Już pomijając kwestię ratowania życia, nawet do najbardziej ohydnego menela karetka przyjedzie, nikt ich nie chce uśmiercać, za to akurat ograniczenie płodności by wyszło na dobre.
                  • asia-loi Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 23:13
                    ingryd napisała:

> À "zapijaczona i zacpana patologia rodzaca szoste uposledzone dziecko" to rowniez perwersyjny owoc spoleczenstwa ktorego jestes czescia i za ktore jestes odpowiedzialna.

Człowiek rozumny i odpowiedzialny robi tak, aby takich owoców nie było, lub było ich jak najmniej. Takich dzieci szkoda mi strasznie, bo nikt z nas nie ma wpływu na to w jakiej rodzinie, kraju się rodzi.
                  • miedzymorze Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 01.04.15, 22:07
                    Ale chwila moment, jak mam być odpowiedzialna za to żeby mieli gdzie mieszkać i co jeść, to czemu nagle propozycje wzięcia odpowiedzialności dzietność w skuteczny sposób spotyka się z takim oburzem ?
                    Pomoc bez wymagań niestety utrwala postawy roszczeniowe i de facto oznacza, że środki finansowe są transferowane od osób posiadających kompetencje rodzicielskie, ale z powodów ekonomicznych ograniczających się do 1-2 dziecki do osób tych kompetencji nieposiadającyh i nieograniczających się w żaden sposób. Nie dość że jest to bez sensu, to jeszcze zwyczajnie niesprawiedliwe...

pozdr,
                    mi
            • gazeta_mi_placi Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 01.04.15, 16:01
              Kota, to Twoje pierwsze?
      • agaja5b Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 21:19
        I za to wychuchanie(a wiadomo że po ilus latach mieszkania, kazde prosi sie o remont) moglabys również zapłacić albo zostac ukarana w państwie Pl.
    • cherry.coke Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:47
      Problem z kontrolami polega na tym, ze tam czesto zyja ludzie, ktorym nie mozna juz niczym zagrozic. Eksmisja na bruk zdaje sie nie wchodzi w gre, a tak poza tym, to co taka kontrola moze im powiedziec? Ze im wlepie grzywne, ktorej nie bedzie z czego sciagnac? Ze ich przeprowadza z jednego zdewastowanego mieszkania do innego? A delikwenci moga tez byc w stanie pomrocznosci i w ogole komunikatow zadnych nie przetwarzac.
      • echtom Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:52
        Ok, zgadzam się, że muszą gdzieś mieszkać, ale niech nikt nie robi afery, że reszta mieszkańców danej miejscowości chce się od takich osiedli maksymalnie odizolować.
        • oqoq74 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:05
          Tylko, że ludzie potrzebujący mieszkań socjalnych, to nie tylko tacy niszczyciele.

Gmina ma obowiązek pomocy potrzebującym.
          Wiem, że są przykłady gmin, gdzie mieszkania socjalne są budowane przez osoby bezrobotne, czy takie, które potem mogą się o takie mieszkania starać. I to wydaje się dobrym rozwiązaniem.
          Inna sprawa, że zasoby takich mieszkań, często są różne pod względem standardów.
          W naszej gminie są mieszkania bez ciepłej wody i łazienki, ale też takie, które mają i ciepłą wodę i łazienkę i są wyremontowane.
          Pytanie, czy nie było możliwości zakwaterowania w tych mieszkaniach ludzi, którzy bardziej by o nie dbali.

Z drugiej pamiętam jakie oburzenie wywołało we mnie, że do odśnieżania chodnika przed takim murowanym domem z mieszkaniami socjalnymi, codziennie jechał pracownik z oczyszczania miast
          • echtom Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:28
            > Tylko, że ludzie potrzebujący mieszkań socjalnych, to nie tylko tacy niszczyciele.

Ci normalni też powinni być od nich oddzieleni i kwaterowani w mieście, nie w takich osiedlach.
            • oqoq74 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:34
              Ale każda gmina ma różne mieszkania.
              Być może tam ktoś podjął złą decyzję kwaterując w nowych mieszkaniach ludzi, którzy wcześniej już mieli problemy z wywiązywaniem się obowiązków najemcy.
              Wiem, że w mojej gminie ludzie, którzy nie płacą czynszu za mieszkania socjalne są wykwaterowywani do zasobów o najgorszym standardzie.
      • rhaenyra Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:01
        i dlatego należy wprowadzić kare chłosty suspicious
    • kota_marcowa Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 17:59
      Wy rasistki tongue_out
    • rhaenyra Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:04
      usiade sobie wygodnie i poczekam na nange
      • mas.uka Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 20:38
        nie zapomnij o popkornie big_grin
    • klamkas Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:20
      Znam miasto, gdzie kandydaci na mieszkania socjalne są oceniani (nie mam pojęcia jakie są kryteria na pewno jednym z nich jest kwestia zadłużenia za dotychczas zajmowane mieszkanie) i udało się patologię wysiedlić na obrzeża miasta, do mieszkań "kontenerowych" - stoi kilka takich budowlanych kontenerków, ocieplonych, z doprowadzoną zimną wodą i prądem, w razie zniszczeń koszty niewielkie. Ale jest też nowowybudowane osiedle z placykiem zabaw dla dzieci.

Ogólnie sposób udzielania pomocy mocno u nas kuleje. Sprzyja patologii, a nie oferuje realnej pomocy tym, którzy faktycznie jej potrzebują.
      • marzeka1 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:34
        U mnie w mieście jest teraz odnowiona piękna kamienica i tam są socjalne mieszkania i mimo 2 lat- ciągle jest ładnie, placyk dla dzieci- gdybym nie wiedziała, że to socjalne mieszkania- nigdy bym na to nie wpadła.
        Ale jest też kamienica (w innej części miasta zwana "Czeczenią"- estetyczny koszmar. Mój starszy syn był kiedyś ministrantem i gdy były kolędy- to tam było najtrudniej, za to najłatwiej gdy akurat rzutcy mieszkańcy byli w więzieniu (i też: obok biednych, ale normalnych ludzi, było kilku takich wariatów).
    • wiosnaw Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:33
      Widziałam to, zrobiła na mnie wstrząsające wrażenie - zwłaszcza że mnóstwo fajnych normalnych ludzi zarzyna się kredytem, żeby mieć swoje 4 ściany...
      Dla mnie to koszmar, a "poprawność polityczna" w tym tekście też mnie strasznie irytuje.
    • aagnes Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:43
      Mnie dobila ta wanienka dziecinna w lazience - znaczy, ze tak jakies dziecko to obserwowalo sad
      • akniwlam Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 20:24
        Równie dobrze ktoś dorosły mógł taką sobie przywlec z jakiegoś śmietnika i używać do mycia po tym, jak sprzedał gdzieś zwykłą wannę. Jednak jeśli w takim miejscu są dzieci, to na ogół są częstsze kontrole (nie stanu mieszkania, tylko czy się tym dzieciom krzywda nie dzieje), opiekun socjalny czy inny kurator nie zostawiłby chyba małego dziecka w tak potwornie zdewastowanym mieszkaniu (albo czym prędzej by napisał raporcik ze wskazówkami, żeby dziecko stamtąd zabrać).
        • aagnes Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 21:14
          mam taka nadzieje, tez sobie tak tlumacze..
    • cosmetic.wipes Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:47
      Pokłosie myślenia "się należy"
    • adellante12 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:51
      Zawsze mówię ze trzeba zlikwidowac te relikty komuny jak MOPSy...
      Nie wiem skad to powszechne przekonanie ze normalnie pracujacy ludzie maja brać sobie na garba darmozjadów do utrzymywania. Wszak to z naszych podatków im wszystko fundujemy od opieki medycznej po mieszkania i zasiłki.
      • marzeka1 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 18:54
        Ale na Zachodzie socjal też ma się dobrze. Nie pisz, że to tylko relikty komuny.
        • cherry.coke Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 19:00
          marzeka1 napisała:

> Ale na Zachodzie socjal też ma się dobrze. Nie pisz, że to tylko relikty komuny

Na zachodzie to jest jeszcze bardziej, na socjalu jak sie dobrze zakreci mozna wygodnie zyc, a nie wegetowac. W IE mozna nie przepracowac ani jednego dnia i dostawac zasilek do smierci.
          • gazeta_mi_placi Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 19:29
            >W IE mozna nie przepracowac ani jednego dnia i dostawac zasilek do smierci.

Cudowny kraj smile
    • woman_in_love i dlatego postuluję: wypuścić Breivika 31.03.15, 19:12
      Breivik królem Norwegii, Skandynawii a potem UE.

Breivik rozwiąże problemy tych cygańskich imigrantów odsyłając ich do Indii czy innego Pakistanu, czyli do kraju przodków. Teraz zmuszamy ich do życia w Europie i gwałcimy brutalnie ich mentalność i kulturę, zmuszając do życia w europejskich mieszkaniach, wg europejskiego stylu życia. To niehumanitarne. Na zdjęciach widzimy, że Cyganie ogromnym nakładem sił i środków przystosowali tylko swoje mieszkania do standardu mieszkań w slamsach Delhi, Bangalore czy Kalkuty, czyli tam gdzie ich miejsce, gdzie ich serce i umęczona dusza. I mieli prawo do tego! Dość znęcania się nad Cyganami i zmuszania ich do nieludzkiej wegetacji w Polsce. Nie możemy więzić ich dłużej! Uwolnijmy Cyganów i odeślijmy ich do macierzy. Inaczej z żalu za krajem przodków rozpiją się i roznarkotyzują jako rzecze nanga. I to będzie nasza wina!
      • gazeta_mi_placi Re: i dlatego postuluję: wypuścić Breivika 31.03.15, 19:28
        Jestem za smile
        • asia-loi Re: Toruń - nowe zniszczone bloki 31.03.15, 20:01
          A tak wyglądają nowe bloki przeznaczone na mieszkania socjalne po kilku latach użytkowania w Toruniu.

torun.naszemiasto.pl/artykul/jak-wygladaja-mieszkania-socjalne-na-olsztynskiej,2500680,artgal,t,id,tm.html
      • nangaparbat3 Re: i dlatego postuluję: wypuścić Breivika 31.03.15, 20:07
        Ale to chyba nie na temat jest?
        • asia-loi Re: cygańskie osiedle w Koszycach 31.03.15, 20:09
          No to, to jest na temat tylko nie PL

detektywprawdy.blogspot.com/2013/11/osiedle-cyganow-w-koszycach.html
          • nangaparbat3 Re: cygańskie osiedle w Koszycach 31.03.15, 20:41
            www.google.pl/search?q=Gipsy+interiors&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=JOoaVdnxOIXWUZK6ghg&ved=0CCMQsAQ&biw=1777&bih=906&dpr=0.7
            Wpisałam tylko "Gipsy interiors"
            • asia-loi Re: cygańskie osiedle w Koszycach 31.03.15, 20:52
              nangaparbat3 napisała:

> Wpisałam tylko "Gipsy interiors"

Naprzeciwko moich okien, jest blok w którym z jednych mieszkań mieszka cygańska rodzina. To może nie są bardzo bogaci Cyganie jak ci, których zalinkowałaś, ale biedni też nie.
              Są bardzo uciążliwi, hałaśliwi. Jak przyjeżdżają do nich ich znajomi wypasionymi autami to witają się przed blokiem (uściski, całowania), a kilka godzin później policja przyjeżdża na interwencję.
              Opowiadał mi kiedyś pracownik spółdzielni, że spółdzielnia ciągle coś naprawia w tym mieszkaniu, ponieważ tam się nic nie szanuje, drzwi nie otwiera się naciskając klamkę tylko "z kopa".
        • marychna31 Re: i dlatego postuluję: wypuścić Breivika 31.03.15, 20:10
          > Ale to chyba nie na temat jest?
          Nie na temat ale w.i.l lubi sie podniecać wizją wypuszczanego z więzienia brejvika.
          Nie na temat - wszak większość polskich Romów to katolicy a brejvik fiksował się na muzułmanach i socjalistach.
          • nangaparbat3 Re: i dlatego postuluję: wypuścić Breivika 31.03.15, 20:48
            Oj, Marychna, dobrze że jesteś. Czasem czuje sie potwornie zmęczona.
            Znałam kiedys taka romską rodzinę: mąż, żona, 4 albo 5 dzieci. Mieszkali w klasztorze zamienionym na mieszkania socjalne. Zajmowali dwie cele, okolo 11 m każda. W jednej kuchnia, w drugiej sypialnia. Maz pojechał do Anglii pracować, i dzięki temu w domu był porządny zlewozmywak, pralka automatyczna i kabina prysznicowa (w kucn, w kącie niewątpliwie używana, bo zatruta miazmatami forowmi dokladnie sprawdziłam). Mam to na zdjeciach. Ale nie mam na zdjeciach mieszkań obok, nieromskich - były rozne, schludne, zadbane, i zdewastowane. Jak w zyciu.
        • woman_in_love na temat, skoro mieszkania cygańskie 31.03.15, 20:22

• baltycki Re: na temat, skoro mieszkania cygańskie 31.03.15, 20:50
            Oczywiscie, rzadow Indii czy Pakistanu nie musimy pytac o zgode,
            nocka ciemna zrzucimy im desant na spadochronach, moze nie zauwaza.
            • woman_in_love skorympowane rządy Indii i Pakistanu 31.03.15, 21:02
              wezmą ich bez problemu, w zamian za dotację czy inny bakszysz o równowartości rocznego socjalu dla tych umęczonych europejskością ludzi
              • kota_marcowa Re: skorympowane rządy Indii i Pakistanu 31.03.15, 21:30
                big_grin
    • princess_yo_yo Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 20:18
      lekko mnie dziwi ta seria watkow o tym jak marzeka dziwi sie ze doly spoleczne nie sa tak swiatle, uspolecznione i przyzwyczajone do normalnego rodzinnego zycia bez przemocy, zachowan glupich i ryzokownych jak marzeka.
      tak, ludzie sa jacy sa. jesli masz rowiazanie jak zapobiec i naprawic sytuacje ktore teraz seryjnie linkujesz na forum to masz szanse na nobla z ekonomi albo moze pokojowego przynajmniej big_grin
      • marzeka1 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 01.04.15, 08:24
        princess_yo_yo napisała:

> lekko mnie dziwi ta seria watkow o tym jak marzeka dziwi sie ze doly spoleczne
        > nie sa tak swiatle, uspolecznione i przyzwyczajone do normalnego rodzinnego zyc
        > ia bez przemocy, zachowan glupich i ryzokownych jak marzeka.
        > tak, ludzie sa jacy sa. jesli masz rowiazanie jak zapobiec i naprawic sytuacje
        > ktore teraz seryjnie linkujesz na forum to masz szanse na nobla z ekonomi albo
        > moze pokojowego przynajmniej big_grin

Och, Marzeka ma czas dziwić się, bo dopiero niedługo wraca po dłużej przerwie do pracy, więc wątków zakładać nie będzie miała czasu.
        Złośliwości o Noblu z ekonomii daruj sobie. Możesz się też nie dziwić w życiu.Ja tam powiem za Szymborską: "Mogłam być sobą – ale bez zdziwienia,
        A to by oznaczało, że kimś całkiem innym.".
    • agaja5b Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 21:13
      Żeby tak zdewastować mieszkanie dostane to dla mnie kosmos, ale ja z tych dbających o czyjeś tak samo jak o swoje. Żeby jednak nie było tak słodko to napisze że w Pl równie dobrze, a nawet lepiej mozna beknąć za dbanie np . Były takie sytuacje nawet w mediach nagłośnione, że ktos kto mieszkał i dbał dostał potem nakaz przywrócenia do stanu poczatkowego! Ba sama doświadczyłam wątpliwej radości wynajmowania mieszkania od WAM. Za doprowadzenie mieszkania państwowego które dostało sie w stanie koszmarnym zagrzybione, nie pomalowane z popuchnietymi rurami z których sączy się woda do stanu normalnej, podstawowej czystosci tzn odmalowanie, czy położenie kafelków (na wszystko były papiery) tez sie czepiano przy zdawaniu bo urzednik państwowy uważał ze stan początkowy był swiętością i pukając w glazure w łazience twierdził że będzie na nasz koszt zbijana, a grosza nie dostalismy za podniesienie standardu mieszkania na swoj koszt. Nie to że tego zwrotu oczekiwalismy bo w sumie chcielismy tylko normalnie mieszkac a nie w jakiejś zasyfionej norze, która państwo polskie uważa za luksus, ale ta sytuacja to już kuriozum było.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 21:21
      Wywalić ich i tyle. Co za burdelarze.
      Pełen szacun dla burmistrza Nowej Soli.
      • baltycki Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 21:33
        Dokąd?
        • zuleyka.z.talgaru Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 21:38
          Do oceanu. <żart>
        • asia-loi Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 21:40
          baltycki napisał:

> Dokąd?>

Nikt ich nie chce. Ja też nie chciałabym mieć takich sąsiadów. Mam ich w bloku na przeciwko mojego bloku, i cieszę się, że nie mieszkają w mojej klatce.
    • 18lipcowa3 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 22:08
      szkoda mieszkań dla patolstwa
    • baltycki Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 22:43
      Moze nalezy wprowadzic 2 standardy mieszkan socjalnych:
      1. "Normalne" dla rodzin eksmitowanych z powodu biedy.
      2. "Pancerne", dla dewastatorow.
      np. z takim sedesem
      https://i00.i.aliimg.com/photo/v2/207056280/Useful_professional_stainless_steel_pan_high_quality.jpg_220x220.jpg

z taka umywalka, zlewem
      https://i01.i.aliimg.com/photo/v12/1821612655/Stainless_Steel_Corner_Basin.jpg_220x220.jpg

Wszystko wbetonowane, przyspawane, nie do ruszenia,
      futryny, drzwi, okna metalowe (zeby na opal nie zuzyli).
      Jak w celi.
      • asia-loi Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 22:47
        baltycki napisał:

> Wszystko wbetonowane, przyspawane, nie do ruszenia, futryny, drzwi, okna metalowe (zeby na opal nie zuzyli).

A na złom tego nie można sprzedać?
    • kill.emall Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 23:11
      W ogóle nie jest problem w tym, czy to są Cyganie/Romowie czy inna narodowość.
      Problem jest w KUMULACJI takich mieszkań w jednym miejscu. Niestety rządzący nie uczą się na błędach i chyba w całej Polsce budownictwo komunalne/socjalne wygląda w ten sposób, że rzuca się kilka bloków na zadupie, powodując powstanie osiedli które są postrachem całego miasta. Ci ludzie widząc codziennie wokół siebie ten sam poziom biedy i patologii nie mają skąd czerpać dobrych wzorców, nie mają szans na resocjalizację. Dopiero co był artykuł o Dudziarskiej w Warszawie. A w każdym mieście w Polsce podejrzewam są takie miejsca. Padają czasem propozycje ze strony postępowych radnych, żeby lokale skupiać w mieście pojedynczo i potrzebujących w nich osadzać, ale takie rozwiązania należą niestety do rzadkości, a osiedla-menelnie wciąż królują. I co jakiś czas wybucha afera w mediach - kiedyś była słynna sprawa pożaru w takiej socjałce, w dodatku blok był jakoś tak skonstruowany, że ludzie spalili się żywcem, bo się uciec nie dało...
      • asia-loi Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 23:21
        Jest chyba różnica między mieszkaniem komunalnym a socjalnym. Obok mojego bloku jest blok komunalny. Urząd Miasta kupił od spółdzielni nowiutki blok i zasiedlił według swoich kryteriów. W tym bloku mieszkają lekarze, prawnicy, ludzie mający własne firmy i zatrudniający pracowników, itd. Niczym nie różni się od bloku z mieszkaniami własnościowymi. Różnica polega tylko na tym, że jedni musieli sobie kupić mieszkania za 100% wartości rynkowej, a inni dostali za darmo, i po iluś latach wykupią za śmieszne pieniądze za darmo. Uważam, to za bardzo niesprawiedliwe społecznie, ale plus jest taki, że nie ma patologi, blok wygląda bardzo dobrze, jest zadbany, nic nie jest zniszczone. W wielu oknach piękne, drogie firanki, przed blokiem fajne autka. W moim mieście w innych dzielnicach jest więcej takich nowych bloków komunalnych i nie słyszę, żeby tam była patologia.
        • asia-loi Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 23:23
          asia-loi napisała:

... wykupią za śmieszne pieniądze za darmo.

Miało być: wykupią za śmieszne pieniądze na własność.
        • kill.emall Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 23:25
          W wielu miastach socjałki i komunałki są koło siebie na takich osiedlach - straszakach właśnie.
          • kill.emall Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 23:25
            Socjałki mają tylko nieco niższy standard.
            • kill.emall Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 23:29
              Na Dudziarskiej w Wawie mieszkają nie tylko "patole" ale i np. frankowicze, których komornik wywalił.
      • ingryd Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 31.03.15, 23:26
        Bingo,
        Bieda skumulowana skazuje na te slynna patologie i resocjalizacja w takich warunkach ociera sie niespelna o cud sad
    • asia_i_p Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 01.04.15, 09:59
      Nie jestem pewna, czy jestem zwolenniczką stałej kontroli mieszkań socjalnych.

Widzę dwa możliwe modele opieki społecznej i nie wiem, który byłby skuteczniejszy.

Pierwszy - dajemy wszystko, co potrzebne do przeżycia, i kontrolujemy, jak jest używane. Zalety: materialnie pomoc się nie marnuje, ryzyko, że dzieciom stanie się krzywda, jest zminimalizowane. Wady: szansa, że ktoś stanie na własnych nogach, też jest zminimalizowana, dzieci też uczą się, że od kontroli nad ludzkim życiem jest państwo, więc zmniejsza się prawdopodobieństwo, że staną się samodzielnymi, aktywnymi obywatelami. Owszem, możemy przydzielać asystentów rodziny, którzy będą uczyć samodzielności, ale wysyłamy sprzeczne komunikaty - chcę, żebyś był samodzielny, więc cię kontroluję, odpowiadam za to, żebyś nauczył się odpowiedzialności. No i koszta kontroli rosną, bo im bardziej kontrolujemy, tym mniej człowiek czuje się odpowiedzialny i tym częściej trzeba go kontrolować.

Drugi - pomoc jest ograniczona czasowo, przez jakiś czas dajemy, co jest do życia potrzebne i pomagamy w zdobyciu pracy, po czym wycofujemy się z życia danej osoby. Wracamy za jakiś czas, sprawdzamy, jak sobie radzi, jeśli sobie nie radzi, zabieramy mieszkanie, jeżeli dzieci są zagrożone, zabieramy także dzieci. Zalety: jeżeli w jakichś jednostkach jest potencjał do samodzielności, ten system pozwoli im tę samodzielność rozwinąć. Prawdopodobnie więcej dzieci nie powtórzy drogi swoich rodziców, bo albo rodzice staną się samodzielniejsi i będą lepiej przygotowywać dzieci do samodzielności, albo te dzieci będą im odebrane. Wady: jakąś część środków trzeba spisać na straty; jest to system okrutny, prawdopodobnie więcej rodzin zostanie rozłączonych.

I naprawdę nie wiem, jak powinno być. Wybierając system pierwszy, poświęcamy potencjał części ludzi, żeby wszystkich utrzymać we względnym komforcie fizycznym i psychicznym; wybierając drugi, skazujemy część na poważny dyskomfort, żeby wydobyć potencjał drugiej części. W pierwszym wypadku wszyscy sobie spokojnie wegetują, w drugim część żyje pełnią życia, ale część całkowicie się stacza, albo wręcz umiera (nadużycia alkoholu i narkotyków, skoro rezygnujemy z kontroli).
      • cherry.coke Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 01.04.15, 10:46
        asia_i_p napisała:

> Drugi - pomoc jest ograniczona czasowo, przez jakiś czas dajemy, co jest do życ
        > ia potrzebne i pomagamy w zdobyciu pracy, po czym wycofujemy się z życia danej
        > osoby. Wracamy za jakiś czas, sprawdzamy, jak sobie radzi, jeśli sobie nie radz
        > i, zabieramy mieszkanie, jeżeli dzieci są zagrożone, zabieramy także dzieci. Za
        > lety: jeżeli w jakichś jednostkach jest potencjał do samodzielności, ten system
        > pozwoli im tę samodzielność rozwinąć. Prawdopodobnie więcej dzieci nie powtórz
        > y drogi swoich rodziców, bo albo rodzice staną się samodzielniejsi i będą lepie
        > j przygotowywać dzieci do samodzielności, albo te dzieci będą im odebrane. Wady
        > : jakąś część środków trzeba spisać na straty; jest to system okrutny, prawdopo
        > dobnie więcej rodzin zostanie rozłączonych.

Ta opcja ma duza wade, ktora jest glownym powodem istnienia modelu socjalu na zachodzie: spatologizowana jednostka odcieta od srodkow nie pojdzie grzecznie umrzec pod plot, tylko zacznie zwyczajnie krasc i napadac, a po chwili zorganizuje sie w gangi (a la Ameryka Pld). Mozna by ich wszystkich powsadzac (patrz USA), ale to tez bardzo duzo kosztuje i tak naprawde utrwala te patologie, a nie rozprasza. Socjal jest swojego rodzaju haraczem za bezpieczenstwo innych, i pozwala starac sie dotrzec do dzieci poprzez edukacje i opieke spoleczna.

Do doroslych mozna docierac glownie metoda marchewki, na przyklad umozliwiajac im wykupienie domu czy mieszkania, ktore im przydzielono - musza wtedy na nie jednak jakos zarobic w udokumentowany sposob.
    • poppy_pi Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 01.04.15, 10:52
      Niestety w moim mieście sytuacja wygląda podobnie. Ludzie dostali mieszkania w nowych blokach i zrobili tam chlew.
      • kowalka33 Re: Mieszkanie socjalne zamienione w chlew 01.04.15, 11:14
        W moim mieście powstał blok socjalny z mieszkaniami dla samotnych matek. Po 10 latach zniszczony blok jest nadal zamieszkany przez te same samotne matki ale ilość dzieci się zwiększyła dwukrotnie. Naturalnie są to nadal dzieci wychowywane przez samotne matki. Na pewno rację mają ci którzy mówią że najgorzej jest tworzyć getta dla ludzi. Ze rokująca rodzina nawet z trudną historią przy odpowiednim wsparciu poradzi sobie lepiej w tkzw normalnym środowisku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka