06.04.15, 08:02
Dlaczego w Polsce jest tak powszechny jakis idiotyczny rytualizm,widze to na każdym kroku,apropos swiat i np rytualnego sprzataniamycia okien teraz ludzie rytualńie chodzą w święta na spacery,no bo przyjęło sie od jakiegoś czasu ze siedzieć i jeść to jest niefajnie w święta ,trzeba często wbrew logice spacerować.wczorajszy obrazek z dużego miasta, deszcz ze sńiegiem zimno i wieje a ludzie ciągną małe dzieci i siebie pod rączkę po chodnikach wdychając smog,jadę tak tym autem w drodze po wino na wieczór i stwierdzam ludzie zgłupieli do reszty, daje sobie rękę uciąć ze gdyby to nie był dzien swiąteczny nikt by ńe uskutecznial bezsensownych spacerów podczas tak złych warunków pogodowych i to jeszcze w zaczadzonym spalinami mieście, normalnie nie widze takich obrazków.
Obserwuj wątek
    • stasiowa-marynia Re: rytualizm 06.04.15, 08:09
      Może ci,których widziałaś właśnie przemieszczali się od stołu A do stołu B?
      • kariwitch00 Re: rytualizm 06.04.15, 08:27
        No nie wiem bo widziałam np dziecko z hulajnoga które ledwo jechało gdy starzy szli trzymając sie pod rączkę tak zeby ich nie zmiotło.
        • zebra12 Re: rytualizm 06.04.15, 08:33
          Heheheh, moja też wczoraj była na hulajnodze. I też padał śnieg.
          tyle, że myśmy szli na obiad do mamy. Pieszo wprawdzie, bo chcieliśmy się przewietrzyć.
    • feniks_z_popiolu Re: rytualizm 06.04.15, 08:12
      Te spacery nie koniecznie muszą być rytualne. Po prostu wynikają z czystej potrzeby poruszania się. Ja lubię spacery w każdą pogodę. A zwłaszcza po obfitym jedzeniu. Oczyszczają mnie. Fizycznie i duchowo.
    • heca7 Re: rytualizm 06.04.15, 08:17
      A w tygodniu to miasto jest mniej zaczadzone? Poza tym pewnie byś ich nie spotkała gdyby nie święta-byliby w pracy.
      • 3kolorniebieski Re: rytualizm 06.04.15, 08:20
        Jesteś tak ograniczona czy zapomnialas o dawce leków ?
        • heca7 Re: rytualizm 06.04.15, 08:32
          Masz jakiś problem ze zrozumieniem jednego zdania? Mogę ci wytłumaczyć tongue_out
      • kariwitch00 Re: rytualizm 06.04.15, 08:31
        no właśnie poza świetami gdzie sie spaceruje rytualnie, nie widziałam zeby ktos robił to podczas zawieruchy po zaczadzonym mieście nawet w weekendy tego nie ma, bo ńikt na logikę nie bedzie w zawieruchę chodził w kółko i bez większego celu spacer dla spaceru.
        • heca7 Re: rytualizm 06.04.15, 08:36
          Albo szli z jednego domu do drugiego. Albo właśnie skorzystali z faktu, że nie pracują i mogą wyjść wspólnie z dzieckiem.
          Być może też, że woleli iść w tej zawierusze niż spędzić kolejne godziny z rodzinką przy stole wink
        • kropkacom Re: rytualizm 06.04.15, 08:51
          Ja spacerowałam i w zawieruchę big_grin
        • panidemonka Re: rytualizm 06.04.15, 11:29
          kariwitch00 napisała:
          Nie chodzę w kółko, a żeby nie było to bez sensu to chodze z psem i z mężem. Ubieramy się odpowiednio, a pies bawi się dobrze bez względu na pogodę. bez sensu jest to co napisałas.
          > no właśnie poza świetami gdzie sie spaceruje rytualnie, nie widziałam zeby ktos
          > robił to podczas zawieruchy po zaczadzonym mieście nawet w weekendy tego nie m
          > a, bo ńikt na logikę nie bedzie w zawieruchę chodził w kółko i bez większego ce
          > lu spacer dla spaceru.
    • 4inside Re: rytualizm 06.04.15, 10:30
      Dla Ciebie bez sensu-dla innych z sensem. Rytuały towarzyszą człowiekowi od zawsze. Rok kalendarzowy spędzany był niegdyś przez wielu zgodnie z cyklem natury, kolejne miesiące wyznaczały to, co trzeba robić, co trzeba jeść, jak spędzać czas. Rytuały dają poczucie bezpieczeństwa i stabilności dzięki swojej powtarzalności.
      I pytanie do Ciebie : skoro ludziom zachowującym się według Ciebie tak idiotycznie JEST DOBRZE, to co Ciebie to do cholery obchodzi ??
      • panidemonka Re: rytualizm 06.04.15, 11:32
        Musiała się trochę powymądrzać, a że głupio to już inna sprawa. Moje spacery to rytuał, to akurat norma wynikająca z potrzeby.
        • panidemonka Re: rytualizm 06.04.15, 11:50
          panidemonka napisała: Zgubiłam "nie". Miało być moje spacery to nie rytuał

> Musiała się trochę powymądrzać, a że głupio to już inna sprawa. Moje spacery to
          > rytuał, to akurat norma wynikająca z potrzeby.
    • fadilla Re: rytualizm 06.04.15, 10:39
      A to teraz spacery sa be? Wychodzisz w ogóle z domu, że nagle dziwią Cię spacerujący ludzie w dzień wolny od pracy. Co weekend takich spotykam.
      • verdana Re: rytualizm 06.04.15, 10:40
        Takie zdanie, które może Cię zaskoczyć - ludzie spacerują. No i nie wszyscy mają samochody/ chcą jechać samochodem po winie wypitym do obiadu. Więc idą pieszo. I zazwyczaj w święta jest wiecej ludzi na ulicy niż w dzień powszedni, albowiem ludzie mają czas.
        • kamyk.w.skarpecie Re: rytualizm 06.04.15, 11:15
          W taką pogode można jechać taksówką, zamiast katować się fetyszem "spaceru" w czasie zadymki...
          • aurinko Re: rytualizm 06.04.15, 11:19
            Może nie każdego stać na taksówkę, która w dzień świąteczny kosztuje więcej niż zwykle? A jak nie stać to co, mają siedzieć w domu bo inaczej autorka wątku ma problem?
          • princess_yo_yo Re: rytualizm 06.04.15, 11:29
            ale nie dla kazdego uzywanie wlasnych dwoch nog to jest katowanie sie, niezaleznie od warunkow pogodowych. uzywanie samochodu nie jest tez zadnym symbolem statusu co zdajesz sie tutaj argumentowac, pl nie jest juz tak biednym spoleczenstwiem zeby z samochodu robic wielkie halo a chodzenie czy rower bylo tylko efektem nie posiadania samochodu. to dosc normalne dla spoleczenstwa rozwinietego, samochod to tylko narzedzie do przemieszczanie sie jesli jest taka ochota i potrzeba wink moze tez ci sie kiedys taka rewelacja przydazy.
    • panidemonka Re: rytualizm 06.04.15, 11:26
      Gdyby była taka możliwość to skoro dajesz przyzwolenie chętnie utnę ci rękę. Bo siedzenie na tyłku i obżeranie się przez większość dnia uważam za bardzo głupie, a spacery wcale nie muszą oznaczać wdychania smogu i przemoknięcia oraz marznięcia. za głupie uważam takie posty jak ten. Głupie i szkodliwe.
    • rosapulchra-0 Re: rytualizm 06.04.15, 11:34
      Doczepiłyście się tego spacerowania, jakby to była jedyna bezsensowna rzecz, którą się robi w święta suspicious
      Mnie ubawiło szczerze oburzenie teściowej, gdy zobaczyła, że sąsiadka powiesiła pranie w swoim ogrodzie. No nie do pomyślenia, żeby prać w Wielką Niedzielę! Mało tego, jeszcze pranie na widok publiczny wystawić! I dlaczego okien nie umyłam na święta? Bo nie mam co robić, tylko dodawać sobie pracy z powodu świąt, prawda?
      • panidemonka Re: rytualizm 06.04.15, 11:39
        Zapomniałaś dodać, ze bezsensowna według między innymi ciebie. Są ludzie, dla których to ma sens, dla mnie ma.
        • rosapulchra-0 Re: rytualizm 06.04.15, 12:38
          Panidemonko, niczego nie zapomniałam big_grin
          A spacery lubię i być może inaczej byś zrozumiała moją wypowiedź, gdybym użyła cudzysłowu. Mea culpa.
      • feniks_z_popiolu Re: rytualizm 06.04.15, 12:33
        A ja sobie rytualnie umyłam okno w kuchnismile Z nudów i z potrzeby rzucenia nowym okiem na świat.
        • rosapulchra-0 Re: rytualizm 06.04.15, 12:40
          Właśnie wróciłam z rytualnego spaceru z zakupami na obiad wink
          Pogoda u nas jak drut, wielkie słońce, 21 stopni!!, zieleń bije po oczach, cichutko na ulicach, raz na 20 minut przemknie jakieś auto, w parku ludzie się na kocach porozkładali i zażywają kąpieli słonecznych wink
    • rasowa_sowa Re: rytualizm 06.04.15, 11:39
      Skąd wiesz dlaczego ci ludzie wyszli na spacer? Ty też pewnie rytualnie lezysz na kanapie i rytualnie forumujesz, boszssz co za mejnstrim smile
    • lady-z-gaga Re: rytualizm 06.04.15, 11:39
      Bardzo zabawny post napisałaś smile
    • echtom Re: rytualizm 06.04.15, 12:36
      Może do kościoła szli? Ups, sorry, to przecież jeszcze bardziej idiotyczny rytuał tongue_out
      • lady-z-gaga Re: rytualizm 06.04.15, 13:15
        wiesz, rytuały bywają słusznie i niesłuszne wink rytuał chodzenia przy ładnej pogodzie - dobry
        przy brzydkiej pogodzie - zły
        kto chodzi przy brzydkiej pogodzie, w dodatku z dziecmi, jest podejrzany o to, że nie idzie z własnej woli, tylko jest niewolnikiem konwenansu wink
        • panidemonka Re: rytualizm 06.04.15, 18:14
          Może i tak, ale mnie już chodzenie z dziećmi nie dotyczy bez względu na pogodę, dzieci są dorosłe. Dla mnie i dla psa jest dobre bez względu na pogodę. przed chwilą wróciłyśmy z długiego spaceru połączonego z zabawą, ja i suka. Zmęczone i zadowolone.
    • mary_lu Re: rytualizm 06.04.15, 13:34
      A wino na wieczór to taka potrzeba biologiczna?
    • kill.emall Re: rytualizm 06.04.15, 13:40
      Ja wczoraj miałam np. ochotę się przejść, mimo że faktycznie pogoda była średnia.
      A niektórzy mieliby ochotę częsciej, ale są zapracowani i tylko w święta mają wolny czas.
      • bi_scotti Re: rytualizm 06.04.15, 15:17
        Ale to chyba swietnie i nalezy sie jak najbardziej cieszyc, ze "rzynajmniej raz do roku, kolo wielkiejnocy" ilus tam ludzi umyje okna, wypastuje podlogi i porusza sie na wlasnych nogach w ramach "rytualnego" spaceru. Super, ze te zwyczaje wciaz trwaja, dzieki nim i czysciej (chociaz raz na rok), i jaka aktywnosc fizyczna jednak ma miejsce (tez chociaz raz do roku). A ze pogoda pod psem? C'mon, kwiecien-plecien - normalna sprawa, ze niektore wielkanoce sa sloneczne a inne deszczowe. Life. Zamiast jechac samochodem po to wino, tez sie pewnie powinnas byla przejsc - dla zdrowia ciala i ducha! Cheers.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka