Dodaj do ulubionych

Kasy do wywalania dostatek :D

10.04.15, 09:41
MEN zmienia system ocen

Wprowadzenie systemu to był koszt 80 mln- ktoś musiał to wymyślić, wprowadzić, potem robić szkolenia itd. itp.- ponieważ moja szkoła przechodziła takie ocenianie, to to dziś pamiętam, że podstawą są papiery, papiery, papiery, które mają pokazywać , jak mocno przydatni są ci urzędnicy wszyscy. I szkoły produkują, produkują, produkują papiery.
A teraz zmiana systemu, czyli komuś trzeba będzie zapłacić za pomysł na nowe oceny, nowe papiery.
Dla mnie to przykład bezsensownego wywalania kasy.
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 09:58
      To celowe smile ktoś wymyśla, żeby zarobić. I biznes się kręci.
      • marzeka1 Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 10:46
        Ale ponieważ w realu widziałam , jak wielkie to wywalanie kasy i na co- to wkurza. A podejrzewam, ze edukacja to tylko jedno z takich "poletek" to wywalania bez sensu kasy.
        • afro.ninja Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 11:35
          Wiesz ile w Polsce jest takich "zagospodarowanych" poletek do wydawania naszych pieniedzy?! Mnostwo.
          • gogologog Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 15:28
            By zylo sie lepiej!
    • ingryd Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 11:24
      Marzeka, przepraszam za prywate, ale ciekawi mnie, jestes nauczycielem ?
      • marzeka1 Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 11:37
        Nigdy tego nie ukrywałam na forum smile Od lata, bo chciałam zawsze i zwyczajnie lubię swoją pracę.
        • ingryd Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 11:46
          Alez ja bez podtekstow ni zadnych sarkazmow zadalam pytanie, ot sie zadziwilam, teraz mi bedzie chodzic po glowie czego uczysz wink
          Wedlug mnie to piekny zawod (gdy jest powolaniem)
        • gazeta_mi_placi Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 15:45
          Nie wyglądasz na nauczycielkę.
    • afro.ninja Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 11:34
      A najlepsze nikt za to nie beknie, a Polacy beda dalej glosowac na PO.
      • ewa_mama_jasia Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 15:39
        Za pakiet górniczo - hutniczy który też był wywaleniem kasy w błoto odpowiadał rząd powołany przez AWS i tez nikt nie beknął.
    • pepitka_cb Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 11:50
      > ponieważ moja szkoła przechodziła takie ocenia
      > nie, to to dziś pamiętam, że podstawą są papiery, papiery, papiery, które mają
      > pokazywać , jak mocno przydatni są ci urzędnicy wszyscy
      Zgadza się, dobrze, że przynajmniej NIK wpadło na to, że jakość tych ocen pozostawia wiele do życzenia. Osławiona "ewaluacja" to parodia. Kontrola pracy szkoły odbywa się zazwyczaj w gabinecie dyrektora, wizytatorzy raczej poza jego obręb nie wychodzą. Wystarczy, że dyrekcja przedstawi kontrolującemu komplet pięknie wypełnionych papierów. O rzeczywistych problemach szkoły nikt z zewnątrz nie ma zielonego pojęcia.
      Dokładnie tak samo wygląda zresztą przebieg awansu nauczycieli. Tworzenie ciężkich teczek często nie mających nic wspólnego z rzeczywistą pracą. A potem wychodzą takie kwiatki jak w słynnej już szkole w Szczodrem, gdzie dyrektora praktycznie nie stosowała żadnej kontroli ani oceny pracy nauczycieli, a nadzorujące kuratorium nic o tym nie wiedziało.
      • marzeka1 Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 11:57
        No nie tak, bo taka kontrola "na literki" to była akcja dłuższa- obok papierów pasy od dyrekcji, było mnóstwo ankiet: nauczyciele, pracownicy w szkole, uczniowie, ich rodzice- spotkania z rodzicami/uczniami. Lekcje na pokaz (też musiałam taką odbyć), potem wypytywanie uczniów, czy różni się od tzw. normalnych lekcji big_grin Ale uderzająca była ta masa ankiet i w ogóle papierów, które muszą być jako dowód wszelkiej działalności.

O polonista z łódzkiego liceum, które poczytuję na Polityce właśnie to przechodzi
        • pepitka_cb Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 12:06
          Pamiętam, jak to było w naszej szkole, dyrektor dostał te wszystkie ankiety i miał zająć się ich wypełnieniem (oczywiście nie osobiście wink ) i dostarczeniem wizytatorom, lekcja pokazowa była chyba jedna. Generalnie idea ewaluacji była taka, aby papiery były w porządku, a nie odzwierciedlały rzeczywistość szkolną. idea ta przyświecała zarówno dyrektorowi, jak i wizytatorom, bo przecież wiadomo, że jak wyjdzie coś nie tak, to dla każdego z nich oznacza więcej pracy.
          • marzeka1 Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 12:12
            Serio tylko 1 lekcja "pokazowa"? U nas było ok. 15 takich lekcji, na zasadzie "losowania" do kogo która z 2 wizytujących pań raczy odwiedzić, mnie odwiedziła ta, która przez kilka dni wizytacji ani razu nie uśmiechnęła się big_grin
            • pepitka_cb Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 12:29
              Bo ona nie jest od uśmiechania się tongue_out
              Może przesadzam z ta jedną, ale na pewno nie było tego tyle, ile u Ciebie.
              BTW koleżanka opowiadała, jak po jednej z lekcji pani wizytator była zniesmaczona niezbyt dobrym zachowaniem uczniów (klasa bardzo trudna, uczniowie byli na tej lekcji trochę rozbrykani, ale bez przesady, tyle, że nie panowała kompletna cisza) i zarzucała koleżance, że, jej zdaniem, nie panowała nad klasą.
              Powiem szczerze, że na miejscu tej koleżanki poprosiłabym panią wizytator o poprowadzenie następnej lekcji w tej klasie i pokazanie mi, jak należy postępować z tego typu uczniami. W końcu z takim doświadczeniem, wiedzą i autorytetem na pewno wyjdzie jej to dużo lepiej.
    • gazeta_mi_placi Re: Kasy do wywalania dostatek :D 10.04.15, 15:34
      E, myślałem, że wątek o obecnej kumulacji uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka