Dodaj do ulubionych

doba pracownicza

24.04.15, 22:35
Dowiedziałam się dziś od szefa, ze nie mogę przyjść do pracy 7-15 we wtorek, gdyż w poniedziałek i cały czas zresztą, pracuję 8-16. Ma on rację? naruszy to dobę pracownicza? bardzo proszę o odpowiedz mamy, które się na tym znają
Obserwuj wątek
    • sanrio Re: doba pracownicza 24.04.15, 22:41
      ależ skąd. Między końcem pracy a rozpoczęciem jej ponowie kolejnego dnia musi minąć co najmniej 12 godzin. Nie mogłabyś przyjść na 7 gdybyś kończyła poprzedniego dnia o np. 21
      • bellatri.x.lestrange Re: doba pracownicza 24.04.15, 22:49
        dzięki za odpowiedź, tak mi się wydawało, ze to mocno naciągane wytłumaczenie
      • asia-loi Re: doba pracownicza 24.04.15, 22:50
        sanrio napisała:

> ależ skąd. Między końcem pracy a rozpoczęciem jej ponowie kolejnego dnia musi minąć co najmniej 12 godzin.[b] Nie mogłabyś przyjść na 7 gdybyś kończyła poprzedniego dnia o np. 21
        [/b]

To teoretycznie, w praktyce zwłaszcza w małych prywatnych firmach jak najbardziej można.
        Sama tak pracowałam mnóstwo razy i nie tylko do 21.00, ale do 22.00 na drugi dzień na 7.00.
        • sanrio Re: doba pracownicza 24.04.15, 22:56
          tak, to prawda. Jednak w drug stronę nie jest to często spotykane.
    • amarulla Re: doba pracownicza 24.04.15, 23:12
      doba pracownicza obowiązywała przez ponad 10 lat do bodajże lipca 2013. i tak to właśnie wyglądało. od ok. 1,5 roku przepisy te są zniesione, między zmianami musi być dobowy odpoczynek 11h.
    • chanelka Re: doba pracownicza 25.04.15, 08:28
      Jeżeli nie ma wprowadzonego w firmie tzw. elastycznego czasu pracy (można go wprowadzić na dwa sposoby), to szef ma rację. Pojęcie doby pracowniczej jak najbardziej obowiązuje i obejmuje 24 kolejne godziny, poczynając od godziny, w której pracownik rozpoczyna pracę zgodnie z obowiązującym go rozkładem
      czasu pracy. Kp jasno określa, że że czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę (poza pewnymi wyjątkami), a rozpoczynając pracę dwa razy w tej samej dobie przepracuje się więcej niż 8 godzin, w twoim przypadku dokładnie jedną godzinę więcej.
    • diademonde Re: doba pracownicza 25.04.15, 08:52
      W poprzedniej firmie (olbrzymia korpo) bardzo przestrzegali tej zasady - były 2 zmiany: 9-17 i 12-20, jeśli jednego dnia ktoś przyszedł na 12, to na drugi dzień nie mógł na 9, bo nie minęło 24 godz. od rozpoczęcia pracy w dniu poprzednim,. Odeszłam stamtąd 5 lat temu, więc jeśli się coś w przepisach zmieniło, to nie mam o tym pojęcia.
    • lily-evans01 OT 25.04.15, 09:35
      Bellatrix, czemu chciałaś załatwić mojego syna i jego dziewczynę?
      Expelliarmus wink !
      • bellatri.x.lestrange Re: OT 25.04.15, 14:25
        Accio rozdzka! Lily ja przecież wszystkich chciałam załatwić, bez wyjątku smile
        ...Tarantallegra! wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka