Dodaj do ulubionych

2 tyg. z 3 dzieci bez męża

28.04.15, 16:07
Piszę, bo samej brak mi pomysłów na uproszczenie sytuacji, ale może Wy mi pomożecie smile
Mój mąż za miesiąc wyjeżdża na 14 dni do USA. Na stanie mam 4 latkę, 1,5 roczniaka i 2 tyg. maleństwo. Córka z synem lubią się ze sobą bawić, ale starsza wciąż dokucza młodszemu. Zabiera mu zabawki, którymi on akurat się bawi, bo teraz ona musi je mieć, popycha, nie zwraca uwagi na to co robi i że może to wyrządzić krzywdę bratu. Ogólnie kłopotliwa jest relacja między nimi, bo najmniejsza śpi i je i tylko czasem wymaga noszenia lub wożenia w wózku.
I mam pytanie - jak ogarnąć bycie w domu z całą tą gromadą? Teraz córka chodzi do przedszkola, więc nie ma jej od 6 do 18, a do syna przychodzi opiekunka, która pojutrze kończy już pracę i nie ma możliwości, żeby została dłużej. Dzieci niezależnie od pory pójścia spać wstają o 6 rano, zasypiają ok. 21. I póki co jeszcze chyba z zazdrości o nowe dziecko oboje w nocy przychodzą spać do naszej sypialni, z tym że syn zanim zaśnie to potrafi godzinę baraszkować. Co robić - poradzicie?
Aha, rodziców ani teściów nie mogę prosić o pomoc, bo mają wtedy sami zaplanowany wyjazd na urlop i nie mogą go odwołać, a ja nie chcę ich o to nawet prosić. Innej opiekunki nie znajdę, bo mieszkam na wsi i nie ma tu osób chętnych do opieki (obecna opiekunka akurat nam z nieba spadła wtedy kiedy potrzebowaliśmysmile)
Obserwuj wątek
    • shell.erka Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:11
      A jak maz jest w polsce, to do pracy ńie chodzi...?
      • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:34
        Chodzi i zabiera ze sobą córkę, więc ja zostaję w domu z synem i najmłodszą. W weekendy też jest w domu i jak jesteśmy we dwoje to ogarnięcie relacji córki i syna jest łatwe. Nie wiem czy uda mi się dać radę samej z tym kłopotem przy zajmowaniu się w międzyczasie małą i domem (chociaż dom może być ogarnięty z grubsza, ale gotować trzeba).
        • shell.erka Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:42
          A ty nie mozesz zawozic corki do przedszkola tyle ze na krocej? To chyba przesada, zeby dziecko w przedszkolu bylo 12 godzin????

Pol godziny logistycznych wygibasow ale mialabys kilka godzin spokoju. Nie wiem kiedy maz leci, ale znalazlabym na szybko jakas opiekunke i tyle.
          • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:00
            Też o tym myślałam, tylko musiałabym na nią czekać, bo nie opłaca mi się jeździć po 40km w jedną stronę, bo to jest godzina drogi... Więcej czasu straciłabym na jeździe niż zyskała na jej pobycie poza domem. Opiekunki nie mam gdzie szukać, bo na wsi już próbowałam jak potrzebowaliśmy ostatnio i tak jak pisałam trafiło nam się i już chyba drugi raz się tak nie trafi niestety.
            • jagienka75 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 07:46
              bo nie opłaca mi się jeździ
              > ć po 40km w jedną stronę, bo to jest godzina drogi...

godzina drogi czym?
              bo ja 40 km do najbliższego miasta jadę PKS-em pośpiesznym 30-40 minut.
              • bergamotka77 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 10:56
                A ja 15 km do pracy jadę samochodem czasem półtorej godziny i co z tego wynika?
                • przystanek_tramwajowy Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 10:57
                  bergamotka77 napisała:

> A ja 15 km do pracy jadę samochodem czasem półtorej godziny i co z tego wynika?

Że jesteś niemota do kwadratu. big_grin

---
                  Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
                  • bergamotka77 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 11:04
                    przystanek zamieszkaj w Warszawie albo pod i potem wydawaj osądy. W Warszawie w godzinach szczytu czasem przejechanie przez most na Wiśle zajmuje pół godziny. A ja akurat jestem dobrym i sprawnym kierowcą, ale korków nie przeskoczę i bus-pasów. No ale co ty na jakiejś tam prowincji możesz o tym wiedzieć? wink
                    • przystanek_tramwajowy Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 11:13
                      Od 26 lat nic nie robię, tylko codziennie mieszkam w Warszawie smile. Zaznaczam - w Warszawie - nie na Białołęce, nie w Tarchominie, Ząbkach czy Markach, bo tych miejsc do Warszawy nie zaliczam.

---
                      Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
                      • bergamotka77 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 11:29
                        No i co z tego, moze mieszkasz przy metrze. Ja przejezdzam an druga strone Wisly codziennie i to jest koszmar. Mieszkancy dobrze skomunikowanych dzielnic tez nie zdaja sobie sprawy jak to jest gdy przejezdzasz na druga strone Wisly, zwlaszcza gdy splonal most. Akurat Bioloeka i Tarchomin to tak samo Warszawa jak Ursynow czy inne Kabaty.
                      • bergamotka77 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 11:30
                        26 lat to krótko. Jestes sloikiem? wink
                    • depompadur Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 30.04.15, 09:36
                      bergamotka77 napisała:

> No ale co ty na jakiejś tam prowincji możesz o tym wiedzieć? wink

Kuśwa. Widać, że jesteś z Warszawy, bo tylko tam używają słowa "prownicja" w odniesieniu do wszystkiego co jest poza stolicą.
                    • totorotot Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 02.05.15, 11:47
                      Głupota to jest jeżdżenie samochodem zamiast metrem bądź tramwajami. Nie rozumiem warszawiaków, którzy wolą godzinę siedzieć wokół jednego ronda zamiast przebywać je w minute tramwajem.
                      • aankaa Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 02.05.15, 12:45
                        Nie kaźdy lubi przesiadać się kilka razy albo kwitnąć na przystanku
                        • zuleyka.z.talgaru Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 02.05.15, 12:52
                          O, to. Ja już wolę w korku stać niż cisnąć się w komunikacji miejskiej z ludźmi.
              • landora Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 01.05.15, 13:28
                Ja mieszkam obecnie 40km od Poznania i w godzinach szczytu dojazd do centrum zajmuje minimum godzinę.
                • 3-mamuska Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 01.05.15, 14:40
                  Co do reszty to przepisz córkę do przedszkola bliżej na cito. Dla niemowlaka kup chustę. Nie przejmuj się opiniami ze jesteś taka wygodnicka bo dziecko w przedszkolu a Ty się obijasz po cesarce w domu z noworodkiem i roczniakiem. Forma ich wypowiedzi była okropna. Faktycznie 12h w przedszkolu to trochę długo, ale to sytuacja tymczasowa i sama nie widzę innej możliwości.
                  Co do opieki. Polecam opiekunkę zmotoryzowana, np. z sąsiedniej wsi, co i się zajmie starszakami i posprzata w domu.

Ta sytuacja nie jest przejściowa, tylko od 1.5 roku dziecko tak chodzi czyli matka miała z głowy 2.5 łatkę bardzo to przykre ze w ciążyłyby z niemowlakiem nie miała czasu dla starszej córki.

I tak 12 godzin bo ojciec dowozi a mogłaby matka to wygoda mamusi.
        • bergamotka77 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 11:00
          To trzeba bylo myslec jak robiliscie te dzieci. Wygladasz na bardzo rozpieszczona o boze ale ja biedna - a to tylko 2 tygodnie a nie dwa miesiace. A gdyby maz odszedl? Nie poradzilabys sobie? Dziecko na 12h poza domem, opiekunka do drugiego, ty z trzecim - niezle to wymysliliscie. Jak sie dzieci sprowadza na swiat to trzeba im zapewnic opieke a nie jojczyc.
          • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 16:25
            Nie jojczę - pytam o poradę. Nie marudzę, nie użalam się nad sobą - bo radę dać będę musiała tak czy inaczej.
    • memphis90 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:16
      Ja bym jednak poprosiła kogoś o pomoc- naprawdę obydwie pary rodziców jadą na nieprzekładalne urlopy w tym samym czasie w maju?

Po drugie- widzę problem z 4-latką. Tak małe dziecko przebywa bite 12h poza domem? Dzień w dzień? Mając matkę na stałe w domu? Nic dziwnego, że po powrocie jest złośliwa dla braci, którzy zostają w domu z mamą, nie chce kłaść się spać i próbuje wchodzić do Waszego łóżka.
      • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:39
        Moja mama pracuje we Włoszech i siłą rzeczy nie może się zająć dziećmi, a moi teściowie mają urlop - źle się wyraziłam poprzednio.
        Ja też problem widzę w mojej 4-latce, ale to osobny temat, z którym staram się walczyć z marnym skutkiem na razie. Córki nie ma tyle czasu, bo sam dojazd do miasta w którym pracuje mąż, a córka ma przedszkole zajmuje 1,5h plus 8h pracy plus 1,5h na powrót to 11h plus minus (a czasem jeszcze się zdarzy dłużej bo są większe korki). To że wchodzi do łóżka to mi nie przeszkadza, bo ona wejdzie i uśnie, to syn baraszkuje i się gnieździ i próbuje urządzać zabawy o 3 w nocy. A z córką spędzam tyle czasu ile tylko mogę jej poświęcić czyli te 2 godziny dziennie (tak organizuję kąpiele pozostałych żeby się z tym wyrobić).
        • shell.erka Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:44
          I poszukalabym przedszkola blizej domu... To jakis koszmar...
          • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:02
            W tym przedszkolu jest już 2 lata i zmieniać je teraz byłoby niewskazane. Przygotowanie przedszkolne też będzie miała w tym przedszkolu, a za rok pójdzie do szkoły w naszej miejscowości, więc będzie już bliżej domu.
            • memphis90 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:05
              Zarty sobie robisz. Dziecko siedzi 12h w przedszkolu i dla niego "niewskazane" byłoby przebywanie w domu dłużej niż 2h?
              • anusia_magda Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 10:08
                jesli to nie trollowanie to współczuję z całego serca czterolatce...
        • memphis90 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:51
          Jak nie masz opiekunki, to może kobieta do ogarniania domu? Ty zajmiesz się dziećmi, ona- sprzątaniem, gotowaniem, praniem.
          • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:03
            To jest pomysł smile Dzięki
        • pani.mysz Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 04:52
          Ale przed chwilę to było 40 kilometrów i około godziny dojazd a teraz półtorej godziny w jedną stronę?
    • cosmetic.wipes Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:26
      Teraz córka chodzi
      > do przedszkola, więc nie ma jej od 6 do 18,

Nie pomyliłaś się? Może od 8 do 16 miało być?
      • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:40
        To nie pomyłka, nie ma jej od 6:30 do 17:30, a czasem i 18...
    • pasikonik10 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:30

a gdzie problem??! bo ja widzę problem w tym ze najstarsza córka jest w przedszkolu do 18(!!!!)- podczas gdy ty siedzisz w domu?! ja w ogóle nie widze problemu bo za miesiac będzie ciepło- mozna w parku/na dworze spędzać cały dzień, zadko który 1.5 roczniak wytrzyma po czymś takim bez padnięcia o 20...
      • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:44
        Ja nie mogę odbierać córki wcześniej, bo mieszkamy 40km od przedszkola, więc odbiera ją mąż który pracuje niedaleko jej przedszkola. Miejsce pobytu nie ma większego znaczenia, bo mieszkamy w domu, mamy ogród i możemy w nim spędzać czas. Problem widzę w relacji rodzeństwa, na które ciągle bez ustanku trzeba mieć oko, bo się droczą i wyrywają zabawki i muszę uważać żeby krzywdy sobie nie zrobili. Jak mąż jest ze mną w domu to jakoś się dzielimy i raz jedno raz drugie ma na nich oko. A tak będę ja sama plus niemowlę na piersi często uczepione więc i reakcja nie będzie natychmiastowa.
        • shell.erka Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:49
          40 km jedziecie 1,5 godziny???? Trolll jak nic....
          • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:08
            Powiem więcej, potrafiliśmy po mieście 8km jechać godzinę w korkach. Do przejechania jest 27km poza miastem i 13km po mieście w godzinach szczytu i korkach, bo remont (Wrocław)
            • shell.erka Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:11
              Kosmos....
              • pasikonik10 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:34

Błagam..i dla ciebie bardziej komfortowa jest sytuacja- wstać o 5, ubrac trójkę, by godzinę jechac w jedną, godzinę w drugą, ?? a potem o 16 znów to samo??? i dysponujesz własnym trawnikiem? nie mozesz dzieci na dwór zabrac , na spacer? kocyk rozłozyc, kuchenkę wynieść i masz ich z głowy.. banki mydlane kupic i znów z głowy... nie masz sąsiadki z dziecmi w podobnym wieku?! jak tam zammieszkałaś to rozwazałaś jak to będzie??? bo za dwa lata czeka was jeszcze większy horror- jedno w innej szkole, drugie w przedszkolu 40 km , a trzecie w domu- z Tobą?
                • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:53
                  Jak tu zamieszkiwaliśmy mieliśmy 2 dzieci i nie planowaliśmy 3. Przez rok teraz córka będzie dalej w przedszkolu, średni ze mną i najmłodszym w domu. Potem córka w naszej miejscowości do szkoły, a syn do przedszkola już nie 40km, ale 10 w bliższym mieście a ja z małą w domu i wtedy to ja będę odbierała sobie dzieci kiedy będzie potrzeba i nie będą musiały być poza domem tyle czasu.
                  • berdebul Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 18:08
                    Jesteś pewna, że zmienianie córce grupy na etapie I klasy to najlepszy pomysł? Nie możesz jej posłać do przedszkola bliżej? Odbyłaby obowiązkowe przygotowanie z dziećmi, z którymi będzie chodziła do klasy. Nie spędzałaby też tylu godzin w samochodzie. Prawdopodobnie przestanie też dokuczać bratu - aktualnie ona ma Ciebie na 2h dziennie, a i to nie na wyłączność. Z młodszymi dziećmi jesteś cały dzień.

Gotowanie - jak masz teraz więcej czasu to przygotuj sobie zapas mrożonego jedzenia domowego, albo zestawów na szybko - tylko wyciągasz z zamrażarki, wrzucasz na patelnię, dogotowujesz ryż/kaszę i jest obiad?
                  • pani.mysz Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 04:55
                    To nie lepiej przenieść córkę teraz niż przed pierwszą klasą?
            • ruda_owca Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 13:50
              To odbieraj ja przed korkami, przed 15.
              • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 16:28
                Ja nie jestem w stanie odbierać jej wcześniej, bo musiałabym pokonywać z dwójką dzieci całą tą trasę (co wiąże się z kosztem paliwa x2 bo moje auto i męża), a mąż pracuje do 16:30 także korków nie uniknie
                • ruda_owca Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 16:41
                  No to wychodzi na to, ze niestety nic sie nie da zrobic, trzeba zacisnac zeby i ponosic konsekwencje swoich wyborow.
            • malowanka06 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 01.05.15, 16:53
              ej, mieszkam sama pod Wrocławiem i nie wierzę. W większości wsi/miasteczek pod są przedszkola, nie ma potrzeby wożenia dzieci do miasta, chyba, że ktoś mieszka dokładnie na wsi pod samiutkim miastem. Możesz napisać skąd dokładnie jesteś? Ja mam 24 km do miasta i jadę 20 min. Remonty też nie są jakieś niebotyczne.
              Nie podoba mi sie to tłumaczenie i żal mi córeczki. Teraz mały kłopot ale jak będzie miała kilka lat więcej to zobaczysz skutki tego, co teraz jej robicie.
              • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 01.05.15, 20:58
                mieszkam w okolicach Oleśnicy. Jeździmy przez Psie Pole i do Korony droga jest ok. Od Korony zaczyna się korek, a mąż jeździ przez remontowane mosty na Kochanowskiego, więc korek ciągnie się hen. Dojechać musi na Piłsudskiego.
        • rasowa_sowa Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:52
          Nic dziwnego że mała jest zazdrosna o rodzeństwo jak już wraca po tych 12 godzinach do domu.

Kiedyś były przedszkola tygodniowe, może da się ją odesłać gdzieś? Wtedy się nie będą kłócić uncertain
          • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:09
            Pomyślę o tym uncertain
            • kk345 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 18:35
              Biedna ta dziewuszka- tak bardzo zakłóca życie rodziniesad
        • memphis90 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:53
          Miejsce pobytu nie ma wię
          > kszego znaczenia, bo mieszkamy w domu, mamy ogród i możemy w nim spędzać czas.
          4 - latka też pewnie wolałaby spędzać dnie w ogrodzie koło domu, a nie tkwić pół doby w przedszkolu...
        • anusia_magda Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 10:11
          ewelinka736 napisała:

> Ja nie mogę odbierać córki wcześniej, bo mieszkamy 40km od przedszkola, więc od
          > biera ją mąż który pracuje niedaleko jej przedszkola. Miejsce pobytu nie ma wię
          > kszego znaczenia, bo mieszkamy w domu, mamy ogród i możemy w nim spędzać czas.
          > Problem widzę w relacji rodzeństwa, na które ciągle bez ustanku trzeba mieć oko
          > , bo się droczą i wyrywają zabawki i muszę uważać żeby krzywdy sobie nie zrobil
          > i. Jak mąż jest ze mną w domu to jakoś się dzielimy i raz jedno raz drugie ma n
          > a nich oko. A tak będę ja sama plus niemowlę na piersi często uczepione więc i
          > reakcja nie będzie natychmiastowa.
          a ty się dziwisz skoro prawie wcale nie zajmukesz się córką?
    • pasikonik10 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:31

i jeszcze- jak się garną w nocy to niech śpią z Tobą, niech się Tobą nacieszą.. w czym jest problem????
      • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:45
        Nie jest problemem sen ze mną - łóżko jest duże smile Problem że syn potrafi godzinę o 3 w nocy buszować zanim postanowi zasnąć, a w międzyczasie budzi najmłodszą nie mówiąc o tym że ja też w tym czasie nie mogę spać. A już i tak mam pobudki co 1,5h na karmienie najmniejszej.
        • przystanek_tramwajowy Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:51
          Wysyłasz dziecko na 12 godzin codziennie z domu i dziwisz się, że po powrocie zachowuje się tak, jak się zachowuje? To normalne, że po powrocie chce mieć zabawki dla siebie, mamę dla siebie. Z kolei syn jest przez cały dzień udzielnym książątkiem i też nie pogodzi się łatwo, że wraca siostra i trzeba się z nią dzielić.

---
    • lusitania2 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:31
      głęboko oddychać i modlić się o dobrą pogodęsmile
      Mieszkasz na wsi, to mam nadzieję, że masz bezpieczne dla dzieci podwórko z "atrakcjami" typu piaskownica, trampolina, miska z wodąsmile - jak nie masz, to masz czas się o to postarać i (cały czas modląc się o pogodę) przenosisz się z dziećmi na podwórko, co by te starsze jak najbardziej umordowały się aktywnością fizyczną. Sprzątanie olewasz, gotowanie, no umiarkowanie - kluski z truskawkami i śmietaną są szybkie w wykonaniu i dobre na śniadanie, obiad i kolacjęsmile. Męża przed wyjazdem można pogonić na większe zakupy.
      I dasz radęsmile.
      • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:49
        Póki co modlitwy są jedynym rozwiązaniem smile Na szczęście syn jest bardzo "dworowy" i najchętniej spędzałby na dworze całe dnie, a córki też się pogoni. Oby tylko się nie kłócili to będzie ok. Zakupy są na mojej głowie niestety i właśnie mi uświadomiłaś, że z tym też będzie kłopot, ale może poproszę sąsiadkę to mi zostanie 2h z dziećmi. A na mniejsze zakupy będę zabierała całą gromadę, najmłodsze do chusty, średnie do koszyka na zakupy a najstarsza na nogach smile
        • minor.revisions Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 18:19
          zakupowo się przygotuj jak na dwutygodniowy urlop do dziczy, czyli - przed wyjazdem męża kup gotowe potrawy, weki, mrożonki, przez dwa tygodnie nie umrą od takiego jedzenia, jak potrzebujesz czegoś świeżego typu bułki albo mleko, to poproś sąsiadkę, żeby ci kupiła po drodze.
    • kkalipso Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:43
      Ja mam odwrotnie za już niecałe 2 dwa tyg. zostawiam męża i dziecko na tydzień - plus nowego członka rodziny. Też pomału zaczynam się pakować i myśleć jak sobie poradzą. Dobrze, że to nie pierwszy raz i są przyzwyczajeni.
      • beverlyja90210 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:51
        Ja jestem na co dzień z trójka dzieci w domu, do tego prowadzę własna działalność. Nie widzą w Twojej sytuacji problemu żadnego.
        Problemem jak dla mnie jest czas jaki Twoja mała córka spedza poza domem w sytuacji gdy nie musi, dla Twojej wygody
        • mynia_pynia Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 20:12
          5 latki obowiazkowo chodza do zerowki.
          • ruda.anka2 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 22:10
            Ale ta mała nie jest jeszcze w zerówce jak zrozumiałam
            • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 16:30
              Córka od września jako rocznikowa 5-latka musi odbywać przygotowanie przedszkolne. Póki co będzie je odbywała w swoim dotychczasowym przedszkolu, ale zmienić to można zawsze
        • misterni beverlyja90210 28.04.15, 23:34
          Ja tylko nieśmiało przypomnę, że ona ma na stanie noworodka, sama jeszcze pewnie nie doszła do siebie po porodzie, naprawdę uważasz, że Twoja sytuacja i jej, to to samo?
    • lady-z-gaga Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:50
      Cała rodzina zaplanowała sobie wyjazdy, urlopy akurat w czasie, kiedy ledwo wróciłas z maluchem po porodzie? to musi być bardzo dziwna rodzina, albo bardzo pospolity trolling
      • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:12
        Teściowie byli u nas 5 dni, bo tyle mogli. Mieszkają 300 km od nas i nie mamy ich na każde nasze zawołanie. Urlop mają zaplanowany już od dawna, a wyjazd męża wyskoczył teraz i też nie może ani nie jechać ani go przełożyć - no takie życie.
        • misterni Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 23:40
          Swoją drogą, nie wyobrażam sobie, żeby moi teściowie odmówili pomocy w podobnej sytuacji. Ja rozumiem, że urlop zaplanowany dawno, ale ich synowi wyskoczył nagły wyjazd, jak rozumiem związany z rozwojem zawodowym, bo przecież inaczej by Cię nie zostawiał z trójką dzieci na 2 tygodnie, tak?
          Wobec tego, w takich okolicznościach powinni zrewidować swoje wcześniejsze plany i pomóc.
          • klamkas Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 23:55
            Tak? A jak to podróż życia, zaliczkowana ogromnym wysiłkiem, zaoszczędzona itp. itd. ? Taż powinni? Nawet jak zarezerwowali wyjazd zanim dowiedzieli się o ciąży (znam takie kierunki i typy wyjazdów, że rezerwacja jest rok wcześniej).

Nie znamy okoliczności. Wiemy, że dziewczyna zostaje sama i oczekuje porad, bo reszta rodziny nie może pomóc. Przyczyny nieważne - jadą na wczasy, do sanatorium, czy nie chcą pomóc. Nie ma ich, a jakoś poradzić sobie trzeba. I o to jest pytanie. Odpowiedź "zażądaj od teściów rezygnacji z wakacji" raczej nie pomoże, bo autorka jak sama napisała nie chce tego robić.
            • misterni Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 00:32
              Ależ ja nigdzie nie napisałam, ze należy żądać od teściów zmiany planów. Być może wystarczyłoby naświetlić im sytuacje i sami by te plany zrewidowali. Bo być może to nie żadna podróż życia, tylko kolejny, coroczny wyjazd do Rewala np. Tyle że nikt im nie zgłosił, że jest potrzeba pomocy.
          • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 16:33
            Moi teściowie nie mają prawnego obowiązku opieki nad swoimi wnukami. Jest to jedyny ich urlop na cały rok, który chcą spędzić sami. Wybrali taki termin bo jadą ze swoją córką, która też ma jakieś tam plany na resztę roku i termin był dogodny dla nich obojga. Nie ma co dyskutować, że teściowie coś powinni - mogą ale nie muszą.
    • flo-bo Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 16:58
      Spać z dziećmi, kąpać jednocześnie starsze, wczesniej młodsze-starsze pomagają. Umeczone kąpielą najmłodsze zasypia-czas dla starszych,bajka,te sprawy. W dzień: zorganizowanie placu zabaw w ogrodzie, na balkonie. Może być gotowy lub elementy np z ikei(zjeżdżalnia), lub wykonać samej: piaskownica z basenika, brodzika pompowanego+piasek za 10zl z marketu-taki do piaskownica się kupuje. Do tego klocki drewniane, foremki, taczki i inne niedrogie plastiki do piaskownicy. Bujaki z ikei, karimata do leżenia na trawie(nie zwija się i nie nasiaka wilgocią jak koc), namiot najlepiej z tunelem itd. I znalezc miejsce-beton, płytki na balkonie-do rysowania kredą. Zrobić zapas książeczek, farb do malowania rękami i innych oraz kolorowych kartek- wielkich. I można kupić np domek do złożenia i pomalowania-tez np.IKEA. Jak masz ogród to w czasie deszczu masz tez totalny luz(bez też się da)-skakanie pi kałużach, ucieka nie przed krokodylami w nich i masa innych zabaw. Da się. zwłaszcza gdy dzieci z tych spokojnych są. Ale dziewczynka 12 h jest poza domem.... Masakra. Zrezugnowalabym z przedszkola. To za długo, nie dzieje się, że jest zazdrosna.
      • memphis90 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:07
        Jak się ucieka przed krokodylami? Czysta wyobraźnia, czy są jakieś konkretne zasady?
        • flo-bo Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 20:20
          Omijanie kałuż, przeskakiwanie nad nimi - gdy padnie hasło krokodyl. W pozostałe można wskakiwac. Na refleks zabawa. Dla młodszych opcja zaznaczenia takiej kałuży z krokodylem np patykiem.
          • memphis90 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 13:58
            Fajne, muszę potestować.
    • lily-evans01 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:30
      Chyba nie woziłabym córki przez te 2 tygodnie do przedszkola... Sama piszesz, że jedzie się półtorej godziny, to bez sensu, zadręczysz tego półtoraroczniaka i najmniejsze.
      • beverlyja90210 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:36
        o matko starsza 12h w przedszkolu do sredniego opiekunka? a ty w tym czasie jestes w domu? Poowiem tak jestes bardzo wygodna i faktycznie jak caly czas jestes wyreczana z opieki nad dziecmi to moze byc Ci ciezko...moze wynajmij sobie na te 2 tygodnie nianie bo po takiej opiece jaka masz teraz mozesz pasc.
        A czterolatka jest zazdrosna to normalne do tego nie ma jej w domu tyle jakby w korpo robila z nadgodzinami
        • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:56
          Opiekunka jest teraz, bo jestem 2 tyg po cesarce i chciałam mieć trochę pomocy w razie potrzeby. Opiekunka będzie do końca tego tygodnia.
          • lily-evans01 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 18:28
            Pociesz się, że za miesiąc już lepiej się poczujesz, nawet po tej cesarce.
            I daruj sobie 3 godziny w aucie, bo kto wie, czy Twoje dzieci, pozbawione na codzień siebie nawzajem, nie będą jednak dla siebie taką atrakcją, że mniej umęczysz się z trójką niż dwójką plus dojazdy.
            Wszystkie ważniejsze i większe zakupy na te 2 tygodnie niech Ci zrobi mąż, tak żebyś musiała dokupić jedynie np. chleba, włoszczyzny, jajek - zapakowane próżniowo wędliny, mięso, ryby do zamrożenia, makarony, kasze, jakieś mrożonki warzywne, chemię, masło, olej, dżemy, produkty mleczne - to wszystko może być w lodówce. Mięsa pokrojone, poporcjowane.
    • mary_lu Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:41
      Zamieściłabym na kilku portalach, w tym tych dla niań, że potrzebujesz na dwa tygodnie opiekunkii/lub gosposi z zamieszkaniem na dwa tygodnie. Bardzo prawdopodobne, że dla kogoś to będzie idealna oferta.
      • mary_lu Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:44
        I jeszcze w pracy męża to rozgłoście i wśród znajomych, kiła razy w źyciu miałam taką sytuację, że z pocałowaniem ręki dorobiłabym tak sobie przed wakacjami.
    • hermenegilda_zenia Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:45
      Z tego wątku to najbardziej żal mi najstarszego dziecka - maluch wyrabiający normę godzinową jak w kamieniołomach. 12 godzin poza domem? Zrywanie o 5 nad ranem, żeby wyrobic się do przedszkola - nie ogarniam tego, jak można cos takiego fundowac dzieciakowi. Jakoś trudno mi uwierzyć, że nie ma żadnego przedszkola w odległości mniejszej niż czterdzieści kilometrów. Współczuję małej, pewnie jest wykończona takim życiem. I jakoś trudno mi uwierzyć, że w małej miejscowości nie znajdzie się nikogo do pomocy przy dzieciach czy domu - właśnie w małym miasteczku, wsi jest wiekszy problem z pracą, więcej osób jest bezrobotnych, szukających zajęcia jako opiekunki lub pomoce domowe, więc nie przekonuje mnie to, co piszesz.
    • aurinko Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:45
      Przeczytałam cały wątek żeby mieć jasność bo po pierwszym wpisie nieciekawie to wyglądało. Na Twoim miejscu przez te 2 tygodnie nie dawałabym córki do przedszkola i zorganizowałabym sobie możliwość dowozu większych zakupów (takich, po które ciężko z 3 dzieci się wybrać). Przykre, że dla Twojej wygody córka siedzi w przedszkolu 12h. Nie dziwię się, że odreagowuje. Nie dość, że w krótkim czasie pojawiła się w jej życiu podwójna konkurencja to jeszcze od świtu do prawie nocy rodzice odstawiają ją do p-kola. Poświęć jej więcej czasu i uwagi, te 2 tygodnie to dobry czas na to, żeby spędzić więcej czasu z córką, poobserwować relacje między dziećmi.
    • kanna Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:48
      Kobieta miała tylko niemowlaka - córka w przedszkolu, syn z opiekunką, teraz zostaje bez opiekunki i męża (który wspierał wieczorami i w weekendy) , z perspektywa dowożenia córki 2 h, lub spędzania z nią całego dnia.. nic dziwnego, że się boi.

Ja bym odpuściła przedszkole - chyba, ze dzieci lubią jeździć samochodem. Lub wynajęła osobe do dowożenia.
      Odpuściła bym zakupy (sklepy internetowe są).
    • ichi51e Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:51
      Dasz sobie rade. Jakie masz wyjscie? Ja tylko nie wiem jak z tym dowozeniem corki do przedszkola dasz rade.
      • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:59
        Nie rozważałam w ogóle wożenia jej do przedszkola. Będzie ze mną w domu.
        • ichi51e Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 18:21
          No to super. Bedziesz miala okazje popracowac nad relacjami miedzy rodzenstwem.
    • 18lipcowa3 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:51
      A mąż to pewnie hobby pielegnuje tym wyjazdem?
      • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 18:00
        No aż tak wyrodny to on nie jest. Służbowy wyjazd i jest niezastępowalny w tej kwestii z całej firmy. Jemu się też to nie uśmiecha, no ale jak mus to mus.
      • lucky80 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 18:05
        Lipcowa, ty jak coś napiszesz to nie wiadomo czy płakać czy śmiać się... Jeśli nie masz nic mądrego do powiedzenia, to się nie wypowiadaj.. Boli cię że ktoś może mieć hobby?
        Do autorki wątku- będzie ciężko, powinnaś zostawić córkę na ten czas w domu bo nie poradzisz sobie z odwożeniem..
        • kopiko-lol Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 19:20
          Lipcowa napisala tak z własnego doswiadczenia
          • 18lipcowa3 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 22:04
            kopiko-lol napisała:

> Lipcowa napisala tak z własnego doswiadczenia

Z mojego?
            Chyba współczucia.
        • 18lipcowa3 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 22:03
          lucky80 napisała:

> Lipcowa, ty jak coś napiszesz to nie wiadomo czy płakać czy śmiać się... Jeśli
          > nie masz nic mądrego do powiedzenia, to się nie wypowiadaj.. Boli cię że ktoś m
          > oże mieć hobby?

No bez przesady, nie boli mnie, ale hobby faceta który ma 3 dzieci co 1-2 lata nie powinno istnieć.
          • drinkit Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 22:09
            >No bez przesady, nie boli mnie, ale hobby faceta który ma 3 dzieci co 1-2 lata nie powinno istnieć.

Przypomniało mi się, jak pyskowałaś w wątku o wyrodnej matce Martynie Wojciechowskiej, która pojechała na wyprawę, kiedy jej córka miała kilka miesięcy. Bardzo zajadle i zaciekle jej broniłaś. Takie kategoryczne stwierdzenia wydają się w tym kontekście dość zabawne.
            • 18lipcowa3 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 22:15
              drinkit napisała:

> >No bez przesady, nie boli mnie, ale hobby faceta który ma 3 dzieci co 1-2
              > lata nie powinno istnieć.
              >
              >
              > Przypomniało mi się, jak pyskowałaś w wątku o wyrodnej matce Martynie Wojciecho
              > wskiej, która pojechała na wyprawę, kiedy jej córka miała kilka miesięcy. Bardz
              > o zajadle i zaciekle jej broniłaś. Takie kategoryczne stwierdzenia wydają się
              > w tym kontekście dość zabawne.

No ja majac male dziecko bym nie pojechala.
              Bronilam jej jako bezdzietna? Mozliwe. Kajam sie, bezdzietni maja slabe spojrzenie na zycie.
    • hema14 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 17:59
      Piękna z Was rodzinka - szybka jesteś smile To słowem wstępu, a rada jedyne co mi przychodzi do głowy to zrobić porządne zapasy spożywcze i "siedzieć" na tej wsi, poddać się rytmowi potrzeb dzieci, mieć nadzieję, że będzie dużo ładnej pogody to pewnie na dworzu dzieci bezpiecznie mogą się bawić i dwójka starszych nie będzie tak wchodziła sobie na głowę, Ty możesz mieć maleństwo w wózku, obserwować ich, w czasie drzemki średniego dziecka przygotować obiad - jeśli i malutkie wtedy śpi itd. Pewnie to i tak Twoje codzienność, tyle, że wieczorami ktoś Ci pomaga (mąż przy kąpielach przynajmniej i czytaniu bajki dla 4 latki?) No cóż, będziesz musiała albo starsze kąpać wspólnie, gdy malutki jest w leżaczku obok obserwowany (lub śpi w łóżeczku jeśli akurat by spało), albo każde osobno o różnych porach dnia - kiedy pozwolą momenty spania młodszych o prostu.
      • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 18:03
        Starsze się kąpią bez problemu razem smile Tak jak piszesz - nadzieja w tym, że średni i starsza się jakoś będą godzić ze sobą smile To nie jest pierwszy raz kiedy ona będzie w domu dłużej, bo jak mąż ma urlop to córka nie jeździ do przedszkola i dłuższe pobyty w domu nie powodują nasycenia mamą więc konflikty dalej są.
    • asia06 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 18:19
      No mi się tu najbardziej rzuca w oczy to, że ta 4-latka przebywa cały dzień w przedszkolu, mimo że mama i rodzeństwo są w domu. To jakiś koszmar dla dziecka. Tym bardziej, że chodzi tam już od dłuższego czasu, kiedy w domu było tylko jedno dziecko. Ja rozumiem, że można posłać dziecko w takim wypadku do przedszkola, ale co najwyżej na 4 godziny. Pomyśl o dziecku, zmień przedszkole na najbliższe od następnego roku.

A ty? No cóż, dasz rady z dzeićmi spokojnie. Zostajesz na krótko sama. Wykorzystaj telewizję i tyle.
    • kwietniowka2011 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 18:45
      miałam dzieci dokładnie w tym samym wieku, jak się najmłodsza urodziła to starszak miał 4 lata a średnia 16 m-cy, łatwo nie było wink
      przeczytałam cały wątek i skoro nie planujesz wozić do przedszkola to nie powinnaś mieć większych problemów z ogarnięciem dzieci, będzie już ciepło, jak najwięcej niech szaleją na dworze, wieczorem padną jak muchy, kąpać się codziennie nie muszą wink
      a najstarsza jak będzie w domu z mamą to na pewno będzie grzeczniejsza, dziewczyny mają rację, strasznie dużo czasu spędza poza domem to i odbija sobie potem w domu
      może znajdzie się jakaś nastoletnia sąsiadka do pomocy, zabawiania, przypilnowania dzieci w ogrodzie chociaż w weekendy lub po południu?
      • lafiorka2 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 19:05
        naprawdę córka jest w przedszkolu od 6-18???
        • kalina_lin Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 19:57
          Z tego co zrozumiałam jest poza domem od 6 do 18. Z czego 3 h zajmują dojazdy. Pobyt w przedszkolu wypadałby 7.30- 16.30 czyli tyle samo, co u większości dzieci pracujących rodziców.
          • aurinko Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 08:23
            Ja bym chętnie zobaczyła te dzieci pracujących rodziców, które siedzą w przedszkolu od 7,30 do 16,30. Od września nieodmiennie jestem zdziwiona odbierając syna z przedszkola o 15 - o tej godzinie ani razu nie było więcej niż pięcioro dzieci, na 25 osobową grupę. Większość dzieci jest odbierana w południe, po obiedzie, żeby nie płacić od 13,00 (chociaż to są grosze) i żeby dziecko nie leżakowało. Przychodzą babcie, starsze rodzeństwo, sąsiadki. I są to dzieci pracujących rodziców (niepracujących nie dostały się w tym roku bo nie było miejsc). Rozmawiałam ze znajomymi i w różnych przedszkolach duża część dzieci jest odbierana szybciej, mało które siedzi do 16.
            • shell.erka Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 08:45
              Moje dziecko tak siedzialo. Do pracy na 8, wiec w przedszkolu najpozniej o 7.45, koniec pracy o 16, czasami pozniej, wiec odbior najwczesniej 16.15.

I na poczatku tez strasznie przezywalam fakt, ze tak malo dzieci pod koniec dnia. Czesc rodzicow placila opiekunkom za wczesniejszy odbior - nie kumam kompletnie po co, czesc dzieci odbierana byla przez dziadkow, babcie, a czesc mam byla na macierzynskich, wychowawczych itp wiec mogla przychodzic wczesniej.
            • olaf2011 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 14:32
              Moje dziecko jest w przedszkolu od 6.45 do 15.15 Pracuję od 7.00 do 15.00
              Da się smile
            • kalina_lin Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 01.05.15, 12:28
              Moje koleżanki z pracy wybiegały z pracy z obłędem w oku o 16, żeby zdązyć po dziecko przed 17 odebrać. Raczej kojarzę problem ze zbyt krótko otwartymi przedszkolami, niż z brakiem dzieci po południu.
    • beverly1985 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 19:05
      Zmienilabym dziecku przedszkole. Tak szybko jak sie da. To glupie myslenie, ze 4 latka nie poradzi sobie ze zmuana przedszkola, za to da rade btc 12h poza domem.

Do opieki szukalabym opiekunki, naprawde mnostwo ludzi szuka pracy, jesli nie w twojej wsi to moze w sasiedniej ktos sie znajdzie? Albo z zamieszkaniem? Jak jestes dopiero po porodzie to wiadomo, ze lekko ci nie bedzie.

Zakupow narob mnostwo i zamroz wszystko- kotlety, sosy, chleb, wedline w plasterkach, warzywa kup mrozone i konserwowe, a i swieze wytrzymaja tydzien.
    • mynia_pynia Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 20:10
      No dasz rade, jak nie, jak tak wink Jak jestem sama w domu z synem to bardziej sie organizuje, wiem ze nikt mi nie pomoze i moge liczyc tylko na siebie, jestem wtedy spokojniejsza i wyluzowana, program domowy nastawiam na minimum. Wiem ze jedno dziecko to nie trojka ale to tez nie nagla zmiana, po drodze mialas dwojke wink.
      • wioskowy_glupek Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 21:35
        OJP - troll jak nic...
    • zuleyka.z.talgaru Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 21:58
      Jezu, to nawet ja taka wyrodna nie jestem, żeby dziecko trzymać tyle godzin w przedszkolu i miałam koszmarne wyrzuty sumienia jak młody siedział w przedszkolu od 6:30 do 15:30. Masakra. Dziwisz się, że masz problem z córką? Siedzisz w domu i pozwalasz na takie akcje? Masakra ;/
      • 18lipcowa3 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 22:06
        Siedzisz w do
        > mu i pozwalasz na takie akcje? Masakra ;/

Siedzi w domu z noworodkiem i 1,5 roczniakiem, i po 16,30 dodatkowo 4 latkiem?
        SIEDZI????????????????????
        Zartujesz?
        • ruda.anka2 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 22:17
          Już widzę, jak zapisujesz swoje dziecko do przedszkola 40 km od domu, żeby je zadręczać codziennie 3godzinną jazdą samochodem + przedszkole full time. Nie współczuj kobiecie, która zorganizowała dziecku koszmar.
          • lafiorka2 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 23:03
            ruda.anka2 napisała:

> Już widzę, jak zapisujesz swoje dziecko do przedszkola 40 km od domu, żeby je z
            > adręczać codziennie 3godzinną jazdą samochodem + przedszkole full time. Nie wsp
            > ółczuj kobiecie, która zorganizowała dziecku koszmar.

eeej??? 40 km to kwestia max 1h jazdy.
            • ruda.anka2 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 00:25
              A to już dyskutuj z autorką.
              Dziecko wychodzi z domu o 6 rano (!) i wraca po 12 godzinach dzień w dzień. Trzeba nie mieć serca.
            • aurinko Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 08:17
              Autorka wyjaśniła, że praktycznie zawsze jedzie w korkach, dlatego nie jedzie pół godz. tylko 1,5 godz. w jedną stronę. W jej sytuacji zupełnie nielogiczne jest odwożenie córki do przedszkola, lepiej przenieść dziecko bliżej.
        • zuleyka.z.talgaru Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 22:25
          Tak, siedzi. Bo skoro siedzi z 2 to z 3 też da radę. Dała dupy to niech teraz będzie odpowiedzialną matką. Bronisz kobiety, która taki koszmar 12h poza domem zafundowała 4 letniemu dziecku?!!?!?!!?!?!!?
          • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 16:54
            A czy ja piszę, że nie dam rady? Nie panikuję, świat się nie wali. Pytam o radę i tyle.
        • asia06 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 04:42
          SIEDZI????????????????????
          Zartujesz?

Tak się mówi tylko. Wszyscy wiedzą, że matka z dziećmi w domu nie siedzi smile
      • zuleyka.z.talgaru Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 22:20
        aha. Rada - olej przedszkole starszej na te 2 tygodnie. Wakacje dobrze jej zrobią, szczególnie, że i tak jesteś w domu.
    • inguszetia_2006 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 22:15
      ewelinka736 napisała: Innej opiekunki nie znajdę,
      Witam
      Bzdury. Znajdziesz, jak zaproponujesz odpowiednią stawkę.
      Pzdr.
      Ing
      • totorotot Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 01.05.15, 10:07
        Szach i mat. Pomocedomowe.pl

Co do reszty to przepisz córkę do przedszkola bliżej na cito. Dla niemowlaka kup chustę. Nie przejmuj się opiniami ze jesteś taka wygodnicka bo dziecko w przedszkolu a Ty się obijasz po cesarce w domu z noworodkiem i roczniakiem. Forma ich wypowiedzi była okropna. Faktycznie 12h w przedszkolu to trochę długo, ale to sytuacja tymczasowa i sama nie widzę innej możliwości.
        Co do opieki. Polecam opiekunkę zmotoryzowana, np. z sąsiedniej wsi, co i się zajmie starszakami i posprzata w domu. To jest Twój czas dla niemowlęcia. Możesz spędzać czas z trzecim i którymś starszakiem żeby ich zapoznać, a później zmienić na drugiego starszaka. Pani może przychodzić i na rano i na wieczór a może nawet wozić córkę na trochę do przedszkola, robić zakupy itp.

Gdy będziesz sama to puszczaj starszakom pocoyo i inne bajki na youtube, czterolatka spokojnie ogarnie przełączanie bajek a poltoraroczniak będzie ja za to uwielbiał smile Poza tym wiadomo, piaskownica w ogródku, noworodek w wózku, Ty kawka i emama z komórki na tarasie a pani sprząta i gotuje, daje dzieciom jeść. Jeśli Was stać, a tak zapewne jest, to sobie pomagaj a nie utrudniaj życie. Gratulacje z okazji urodzenia dziecka tak przy okazji smile
    • mruwa9 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 22:28
      jesli nie masz mozliwosci zakwaterowania u siebie kogos do pomocy, to wybilabym mezowi pomysl wyjazdu z glowy. Sorry, w tym momencie zycia rodziny takie sa potrzeby. Jeli musi jechac, niech zabierze co najmniej jedno dziecko, a najlepiej dwojke ze soba tongue_out
      Wspolne spanie moze uproscic kwestie usypiania.
      Chlopu urwalabym nie powiem co za pomysl wyjazdu..
      • przystanek_tramwajowy Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 22:32
        No wiesz mruwa... Facet ma do wyżywienia pięć gęb plus prawdopodobnie dożywotni kredyt na dom do spłacenia. Nie może fikać w pracy, bo jak go wyleją, to wszyscy pójdą pod most. To raczej jego rodzice w sytuacji podbramkowej powinni zrezygnować z wyjazdu na urlop, jeśli wiedzą, że synowa nie potrafi się ogarnąć i nie da sobie rady z trójką dzieci.
        • zuleyka.z.talgaru Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 22:49
          Czy ja wiem - a czy jego rodzice robili dzieci w takim tempie? Dlaczego oni mają ponosić konsekwencje decyzji swojego syna? Dorosły jest. Rodzice NIC NIE powinni, mogą chcieć, mogą nie chcieć, mają plany urlopowe, zapewne już opłacone.
        • mruwa9 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 22:57
          moze odwyklam od polskich realiow, ale to, co ty nazywasz fikaniem ja nazywam asertywnoscia.
          Czesto okazuje sie, ze pracodawca calkiem pozytywnie reaguje na taka odmowe.
          A jesli nie, to mozna rozwazyc wyjazd z dziadkami na urlop, o ile jest stacjonarny. Naprawde jedni i drudzy dziadkowie wyjezdzaja w tym samym terminie? Jest przeciez przed sezonem.
          Chyba, ze relacje z dziadkami nie sa specjalnie dobre, zeby liczyc na ich realne wsparcie i pomoc przy dzieciach.
          Autorce wspolczuje.
          • klamkas Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 28.04.15, 23:30
            Po pierwsze - tak, odwykłaś od polskich realiów i można asertywnie odpowiedzieć szefostwu, ale trzeba się liczyć np. z utratą premii (która stanowi 30-50% rocznego dochodu - dla ojca 3 dzieci, z niepracującą żoną robi to różnicę, prawda)?

Po drugie - autorka wyjaśniła: jej mam pracuje, teściowe wyjeżdżają. Ma jechać z 4 tygodniowym dzieckiem bóg wie gdzie? Ty byś pojechała? Ewentualnie rozważyłabym dopłacenie do ich wakacji i wysłanie najstarszej dziewczynki, gdyby nie to, że ona jest najbardziej porzucona i poszkodowana z całego towarzystwa.
            • mruwa9 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 00:29
              Taa..wyjazd z dziadkami na wakacje to ogromna krzywda dla dziecka!
              Gdyby sie dalo, bo np. dziadkowie sa do rzeczy i maja wynajeta kwatere nad morzem a nie objazdowe pt. "szesc stolic w szesc dni"- wyslalabym czterolatke z dziadkami. Zawsze to jakies odciazenie.
              • aurinko Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 08:13
                Nie każde dziecko w wieku 4 lat nadaje się do wyjazdu daleko poza dom z dziadkami których rzadko widuje i którzy na co dzień nie uczestniczą w opiece nad dzieckiem. Nie wszyscy dziadkowie są skłonni brać sobie na głowę 4latkę, skoro zaplanowali sobie urlop to po to żeby odpocząć a nie brać dziecko wymagające sporej opieki i uwagi non stop. Córka autorki jest w trudnym okresie, oddawana na 12 godzin dzień w dzień do przedszkola, ma dwójkę młodszego rodzeństwa co też nie jest łatwo zaakceptować małej i co okazuje swoim zachowaniem. Pozbycie się jej z domu na tydzień czy dwa może jeszcze nasilić problem.
                • mruwa9 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 08:42
                  nie nadaja sie dzieci zaborczych matek-kwok, upupiajacych potomstwo i uwazajacych sie za niezastapione, jedyne kompetentne osoby, zdolne zapewnic dziecku nalezyta opieke.
                  Strzal we wlasna stope.
                  Oczywiscie nie wszyscy dziadkowie sa chetni i zdolni do sprawowania opieki nad wnukami, ale o tym w tym przypadku nic nie wiemy.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 09:57
                    Nie nadają się dzieci spędzające 5 dni w tygodni 12h poza domem, bo mamusia jest leniwą krową i jej się nie chce dziecka przenieść do przedszkola BLIŻEJ, bo by musiała córę sama odbierać i to by jej zaburzyło budowanie relacji z noworodkiem.
                    • wioskowy_glupek Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 23:27
                      big_grin
                      • bergamotka77 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 23:55
                        ewelinka

ty trzecie nieplanowane, siostra nieodpowiedzialna mama ktora zostala jako nastolatka - niezle jestescie wink
                        • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 30.04.15, 10:09
                          żeby tylko trzecie smile My dzieci wszystkie mamy nieplanowane. Ale nieplanowane nie oznacza niechciane, więc myślę, że wszystko jest w porządku.
                          • nowi-jka Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 30.04.15, 10:27
                            no to widać po twoim zaangażowaniu w opiekę nad nimi
                          • bergamotka77 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 30.04.15, 11:19
                            no to widac jask jest w porzadku po watku ; Ale ty tez chyba bardzo mloda jestes bo strasznie beztroska jakas. Przy czwartym czy piatym zorganizujcie sobie kogos do pomocy bi pewnie nie dasz rady ogarnac sie sama z potomstwem.
                            • zuleyka.z.talgaru Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 30.04.15, 11:30
                              Oddadzą do bidula.
                  • aurinko Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 10:16
                    mruwa9 napisała:

> nie nadaja sie dzieci zaborczych matek-kwok, upupiajacych potomstwo i uwazajac
                    > ych sie za niezastapione, jedyne kompetentne osoby, zdolne zapewnic dziecku nal
                    > ezyta opieke.

Bzdura. Uogólniasz, nie mając większego pojęcia w temacie.

> Oczywiscie nie wszyscy dziadkowie sa chetni i zdolni do sprawowania opieki nad
                    > wnukami, ale o tym w tym przypadku nic nie wiemy.

No właśnie, o tym w tym przypadku nic nie wiemy. A ty tak chętnie wciskasz 4 latkę dziadkom na wycieczkę zagraniczną nie wiedząc nic o tym, czy są chętki i zdolni do opieki nad dzieckiem.
                    O większości przypadków nic nie wiesz, wyłącznie teoretyzujesz i uogólniasz.
                  • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 16:58
                    Dziadkowie są w wieku nie najstarszym (56-58 lat) i są fizycznie w stanie zająć się dziećmi. Tylko gdy pracują i nie mogą wziąć urlopu ciężko będzie im mi pomóc w jakikolwiek sposób.
                    • dzinet Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 17:18
                      Dla większości dziadków zajmowanie się wnukami to sama przyjemność, ale trzeba pamiętać, że osoby starsze nie mają tyle sił. Pracując zawodowo pewnie mają mało czasu jak każdy kto pracuje. Może chociaż w części mogliby Ci pomóc w opiece nad dzieckiem.
            • totorotot Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 01.05.15, 10:15
              To jest świetny pomysł
          • aurinko Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 08:15
            Jedni wyjeżdżają, a matka autorki pracuje poza Polską. A nawet jakby wyjeżdżali poza sezonem urlopowym to co, nie mają do tego prawa, bo nie sezon i wszyscy w jednym terminie? Może mieli wykupioną wycieczkę pół roku wcześniej.
            • mruwa9 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 09:00
              pewnie, ze maja prawo.
              Ale zostawianie kobiety samej w takiej sytuacji to swinstwo. Przede wszystkim ze strony meza.
              Jesli jego wyjazd jest absolutnie nie do unikniecia, bo chodzi o sprawy zawodowe a nie o wakacje, to maz powinien AKTYWNIE zaangazowac sie w zwerbowanie osoby, ktora pomoze w domu. Rozne opcje sa do rozwazenia: dziadkowie zabieraja czerolatke na wakacje, mozna sciagnac siostre/brata/kuzynke/przyjaciolke, kogos, kto ma mozliwosc przyjazdu w odwiedziny i wspomozenie samotnej matki, choc przez kilka dni. Nie na zasadach goscia, ale domownika. Czasem glupia mozliwosc otwarcia geby do innej doroslej osoby jest nieocenina.
              Nie mowiac o tym, ze dziewczyna przez dwa tygodnie nawet wysikac sie spokojnie nie bedzie w stanie, bo malutki niemowlak i poltoraroczniak moga to skutecznie utrudnic.
              Spakowanie walizki i radosny okrzyk: to ja jade!Pa, kochanie! to wielkie swinstwo ze strony faceta.
              Jak on sobie wyobraza funkjonowanie domu podczas swojej nieobecnosci?
              No mercy.
              • shell.erka Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 09:03
                Widocznie taka ma prace. Co ma zrobic?

Nie ma go od rana do wieczora, wiec jak ma sie zaangazowac w aktywne szukanie opiekunki?

I na koniec - chyba autorka wiedziala jakie sa konsekwencje rodzenia rok po roku na zadupiu i z mezem praktycznie nieobecnym w domu?
                Bo w trzy wpadki nie wierze....
                • mruwa9 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 09:31
                  sama sobie te dzieci zrobila?
                  No sorry...
                  Jak rozumiem, dzieci maja dwoje rodzicow. Oboje o rownych prawach i obowiazkach wzgledem rodziny.
                  Nie wiem, dlaczego odpowiedzialnoscia czy "wina" za sytuacje obarcza sie glownie kobiete.
                  • cosmetic.wipes Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 30.04.15, 09:47
                    > Jak rozumiem, dzieci maja dwoje rodzicow. Oboje o rownych prawach i obowiazkach
                    > wzgledem rodziny.

Owszem, mają dwoje. Z tym, że z tych dwojga jedno realizuje swoje obowiązki poprzez zarabianie na 5 osób.
                    Proponujesz, aby pan zrezygnował z pracy i wspierał panią na miejscu, czy też może, żeby państwo zamienili się miejscami?
              • aurinko Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 09:54
                Dlaczego z góry zakładasz, że nie będzie mogła się spokojnie wysikać? Dzieci są różne, to raz; dwa - autorka wątku siedzi sama z dziećmi od 6 rano do 18 wieczorem, podczas wyjazdu męża wiele się nie zmieni - nadal będzie sama całymi dniami, dojdzie jej samodzielne kąpanie dzieci (podczas tych 2 tyg. nie muszą się dzień w dzień kąpać), usypianie ich i spędzenie z nimi nocy. Dojdzie zrobienie zakupów (o ile mąż je robił do tej pory) - problem można łatwo rozwiązać robiąc zapas przed wyjazdem męża a pieczywo, wędlinę, owoce, warzywa można kupić co 2-3 dni idąc z dziećmi na spacer lub zostawiając dzieci z sąsiadką (autorka pisała, że sąsiadka na 2h zostanie z dziećmi, aby mogła pojechać po zakupy). Najstarszej córki nie da przez ten czas do przedszkola - problem dojazdów z głowy.
                Radosny okrzyk faceta? Skąd wiesz co on w ogóle myśli? A może przez to, że autorka nie rozmawia z nim o problemie, facet myśli, że ona nie potrzebuje pomocy, że nie ma problemu, że na luzie da sobie radę? A może ten wyjazd to dla niego wcale nie taki cud-miód? Z góry zakładasz wszystko bardzo jednostronnie, a nie wiesz tak naprawdę jak jest. W tym związku kuleje podstawowa komunikacja i tyle.
              • ewelinka736 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 17:04
                Oprócz mamy mam 20-letnią siostrę z 3-letnią córką na stanie. Myślałam o jej zaproszeniu i nawet zafundowaniu jej biletów bo sama nie ma pieniędzy. Tylko... moja siostra jest bardzo nieodpowiedzialna i nie powierzyłabym jej swojej 4-latki, a co dopiero wszystkie moje dzieci. Spytacie jak może być nieodpowiedzialna mając swoje dziecko? Ano może. Jej dziecko żywi się głównie chipsami i słodyczami, jest bardzo nieusłuchana i inne takie. Kiedy przyjechała do nas na tydzień oczekiwała ode mnie że pokażę jej Wrocław, różne atrakcje i zabytki, a taka prawda że nie miałam nawet jak zabrać w jedno auto dzieci i nas wszystkich więc zobaczyła tylko zoo i była bardzo zawiedziona że siedziała cały czas w domu. Nie umie ugotować, sprzątać jej się nie chcę, więc wiem że przyjeżdżając do mnie chciałaby być obsługiwana a nie być pomocą dla mnie. Innej rodziny nie mam, która mogłaby mi pomóc. Koleżanki są właśnie we Wrocławiu i nie chce im się przyjechać na imprezę 2 razy w roku, a co dopiero "bez powodu", także też z tej strony nie mam co liczyć.
                Wyjazd męża to nie świństwo, on musi jechać i jedzie. A jak sobie wyobraża? Normalnie, bo przecież to nie jest problem smile
          • jagienka75 Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 12:25
            mruwa9 napisała:

> moze odwyklam od polskich realiow, ale to, co ty nazywasz fikaniem ja nazywam a
            > sertywnoscia.
            > Czesto okazuje sie, ze pracodawca calkiem pozytywnie reaguje na taka odmowe.

gdzie? bo chyba niie w Polsce?
            jak będziesz podskakiwać, to Ci powiedzą, że na Twoje miejsce jest 10 chętnych.
      • aurinko Re: 2 tyg. z 3 dzieci bez męża 29.04.15, 08:10
        Jeśli wyjazd jest służbowy to rzeczywiście może sobie olać, co tam, najwyżej go zwolnią, luzik. Zabranie dzieci z Polski do USA na dwa tygodnie do pracy to też super pomysł, przecież to norma że dzieci zabiera się do pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka