pitahaya1 09.05.15, 18:00 Co o tym sądzicie? Warto wziąć pod uwagę, czy też to kolejny wymysł wyssany z palca? Poczytałam o swojej grupie krwi i trochę musiałabym zmienić. Nie wiem, czy warto Zamiast kurczaka będę jadła gęś. Kurczak jest pod ręką, gęś nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
landora Re: Dieta a grupa krwi? 09.05.15, 18:33 Kolejna bzdura wyssana z palca, obliczona na wyciąganie pieniędzy od naiwnych ludzi. U człowieka dotychczas opisano trzydzieści dwa układy grupowe krwi - dlaczego akurat grupy układu ABO miałyby mieć znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
bambzgrozja Re: Dieta a grupa krwi? 09.05.15, 18:38 Stosuję od dawna. U mnie akurat działa. Schudłam parę kilogramów bez efektu jojo i lepiej się czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Dieta a grupa krwi? 09.05.15, 19:02 Tam nie ma jakichś wielkich zmian, przynajmniej u mnie. Tylko, ze zmiana połowiczna ma średni sens, bo nie da się być jedną nóżką. Musiałabym wyrzucić zupełnie pszenicę i żyto, kuraka i parę innych rzeczy. Niby niewiele, ale... Grupa B. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Dieta a grupa krwi? 09.05.15, 22:02 Na jakiej zasadzie miałoby to działać? Jeśli wyrzucisz pszenicę, to pewnie schudniesz - ale nnie będzie miało to żadnego związku z grupą krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Dieta a grupa krwi? 09.05.15, 22:15 Właśnie nie wiem, jak to działa i czy działa. Znajoma mnie molestuje, więc zaczęłam szukać. Opisy piękne, ale wszystkie zachęcające opisy są przekonywujące Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 09:51 Uwierz, nie ma żadnego powodu, żeby to działało Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 14:09 Zależy na co. Na schudnięcie powinno zadziałać - samo wywalenie mąk to już sporo Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 16:38 Ale to już niezależnie od grupy krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dieta a grupa krwi? 09.05.15, 23:19 Z grupą B nie możesz jeść też lodów i pomidorów-wiem, bo kiedyś z ciekawości sprawdziłam i aż się zatrzęsłam z oburzenia- moje ulubione pokarmy! Poza tym musiałabyś wiedzieć czy masz dwa allele B(BB) czy np. B0, wtedy na logikę odpadają produkty zakazane i dla grupy B i dla 0. Dla mnie to bez sensu, ale co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Dieta a grupa krwi? 09.05.15, 18:46 Jak dla mnie sensowne jest wyłacznie tzw. racjonalne odzywianie. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 00:54 Dla mojej grupy krwi zaleca sie wegetarianizm i musze powiedziec, ze im mniej jem miesa tym jest lepiej, na samym poczatku schudlam jakies 7 kilo ale niestety kocham steki, kocham kurczaczka z rozna, nie pogardze rybami. Wykluczylam nabial i pierwszy raz od wielu lat na wiosne nie mam zawalonego nosa i czerwonych, swedzacych oczu. W tamtym roku musialam juz brac sterydy wziewne bo zaczynalam sie dusic. W tym roku nie musze brac niczego. W tej diecie jedynie oburza mnie to, ze powinnam zrezygnowac z pomidorow a pomidory kocham i jem codziennie. Ogolnie widze, ze wegetarianizm mi sluzy. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 02:54 Grupa krwi akurat nic do tego nie ma, że po wykluczeniu nabiału przestałaś mieć zawalony nos wiosną, za to alergia i owszem. Idź do alergologa zrób testy pokarmowe - może rzeczywiście nie powinnaś jeść pomidorów? Alergicy mają tendencję do uzależniania się od pokarmów, które ich uczulają, więc jeśli tak kochasz pomidory, to jest to trochę podejrzane. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 09:04 > Alergicy mają tendencję do uzależniania się od pokarmów, które ich uczulają, wi > ęc jeśli tak kochasz pomidory, to jest to trochę podejrzane. Diete zgodna z grupa krwi uwaza sie tu za szarlatanerie ale "uzaleznienie od alergenow" juz nie. Wg alergologa alergii na nabial nie mam. Nie wiem czy dieta zgoda z grupa krwi dziala, czy to samosugestia czy cokolwiek. Widze jednak, ze najwiecej w zyciu przytylam na Pape a na dukanie po prostu nie schudlam za to czulam sie okropnie. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 14:17 black_halo napisała: > > Diete zgodna z grupa krwi uwaza sie tu za szarlatanerie ale "uzaleznienie od al > ergenow" juz nie. Wg alergologa alergii na nabial nie mam. > Musiałaś trafić na bardzo marnego alergologa, bo żaden choćby przeciętny, by takiej diagnozy nie wygłosił, z uwagi na fakt, że nie istnieje żaden, nawet minimalnie wiarygodny sposób, na wykluczenie alergii na cokolwiek. Czy dieta jest szarlatanerią, to nie wiem, nie interesowałam się tym nigdy. Uzależnianie się od alergenów jest faktem, nie szarlatanerią. A to co Ty opisałaś to zdecydowanie kwestia alergii, a nie grupy krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Dieta a grupa krwi? 11.05.15, 11:48 Robilam rozne testy, przeciwciala, testy skorne i nic nie wyszlo. Mam stwierdzona alergei na rozne pylki. I tenze alergolog zalecil rezygnacje z nabialu, mowiac, ze duzo osob po rezygnacji z nabialu, w szczgolnosci mleka krowiego i przetworow tegoz, obserwuje znaczne zmniejszenie objawow alergii wziewnej. I faktycznie, w tym roku mam delikatne swedzenie oczu, nie icham, nie leje mi sie z nosa, nie kaszle. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Dieta a grupa krwi? 11.05.15, 11:51 Problem w tym że niektóre choroby " nie lubią" niektórych produktów. I niestety mało który lekarz ma wiedzę na ten temat. Czasami jednak można trafić na fachowca w tej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Dieta a grupa krwi? 11.05.15, 12:53 To znaczy, że przekonanie o braku uczulenia na mleko to tylko Twoja nadinterpretacja wyników testów, a nie diagnoza alergologa - zwracam honor lekarzowi. Testy są bardzo zawodne i może nic nie wyjść pomimo nawet bardzo silnej alergii, dlatego nie służą do wykluczania alergii, a tylko do jej potwierdzania, jeśli wyjdą dodatnie. Skoro po odstawieniu mleka jest lepiej, to znaczy, że jesteś na nie uczulona pomimo ujemnych testów. Testów jest bardzo wiele różnych rodzajów i może gdybyś zrobiła wszystkie dostępne, to za którymś razem uczulenie na krowę by wyszło, ale po co kasę wydawać skoro już i tak wiesz, że krowę powinnaś omijać z daleka? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Dieta a grupa krwi? 11.05.15, 19:15 Robilam 3 rozne testy,bo chyba w ktoryms by cos wyszlo, prawda? Jestes lekarzem? Po co w ogole robic testy jesli alergia w nich nie zawsze wychodzi? Mam wrazenie, ze jestes z tych co to promuja badania na ukryte alergie i nietolerancje i szukaja dziury w calym. Znamy juz te rozne sekty od kandydozy, boreliozy, zlogow kalowych, sluzu w organizmie, zakwaszenia i podobnych. Nie wierze co czytam, homeopatia (nieszkodliwy cukier w sumie), dieta zgodna z grupa krwi (jak najbardziej promuje zdrowe odzywianie bez zadnej ortodoksji w rodzaju calkowitego wykluczenia pewnych grup pokarmowych) to szarlataneria ale twierdzenie, ze silna alergia nie wyjdzie w testach to jest norma? I nikt nie krzyczy? Nie wiem czy wiesz co to jest alergia, ludzie a alergia nie potrzebuja zadnych testow zeby wiedziec ze maja na cos alergie bo jak masz dajmy na to alergie na orzeszki ziemne to objawy sa bardzo widoczne i odczuwalne. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Dieta a grupa krwi? 11.05.15, 12:55 Gdybyś jeszcze wykluczyła z jedzenia, albo chociaż ograniczyła jedzenie alergenów krzyżowych dla pyłków, które Ci w testach wyszły, to prawdopodobnie w ogóle byś przestała reagować na pyłki wiosną. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 10:13 kocham steki, kocham kurczaczka z rozna, nie pogardze rybami. Wykluczylam nabial Ogolnie widze, ze wegetarianizm mi sluzy. hhehhehe nie mogę, wiesz co to wegetarianizm ? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 14:02 No ja wiem co to wegerianizm ale lubie jesc mieso wiec nie bardzo wiem jak stac sie wegetarianka co jest zalecane dla mojej grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 14:15 ale jeżeli nie jesz nabiału to odrzucając mięso i jajka będziesz weganką, z tym, że jak to się mówi nic na siłę natomiast cieszę się, że jako mięsożerca potwierdzasz, że mleko i jego przetwory mają zaśluzowujący wpływ na organizm Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Dieta a grupa krwi? 11.05.15, 11:49 Nie wiem czy zasluzowuja, to tez nie jest termin medyczny. Na pewno czuje sie lepiej niejedzac produktow z mleka krowiego, od czasu do czasu zjadam mozzarelle z bawolego mleka, powiedzmy raz na miesiac i czasem jakis serek z mleka koziego, tez srednio raz na miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 06:51 Ja musiałabym zrezygnowac z większości ulubionych produktów wiec nie zamierzam tego stosować. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 11:45 Akurat to co tam zalecane i zakazane idealnie pokrywa sie z tym co lubię i co mi sluży. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 12:05 To zabawne,poczytalam co powinnam jesc i wyszlo na to,ze odpowiada to dokladnie mojemu jadlospisowi.Te produkty,które uwielbiam sa polecane,te których nie znosze i nie jadam sa dla mnie szkodliwe.Vos w tym wiec musi byc. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 14:15 Gdybym chciała stosować tę dietę, to musiałabym całkowicie zmienić sposób odżywiania, zatem odpada. Mam grupę 0, zatem prawie w ogóle nie mogłabym jeść zbóż i nabiału. Mięso lubię, ale bez przesady. Niech bawi się w to ktoś, kto ma grupę AB. Zresztą ja ogólnie mało jem. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 14:24 Gdybym chciała zastosować, musiałabym zrezygnować z paru smacznych produktów, ale tragedii by nie było, najlepszego mi nie zakazali - jedzenia z mąki. Z tego nie dałabym rady zrezygnować. Zalecana oliwa z oliwek, a ja akurat niedawno odkryłam, ile można tego pochłonąć. Biorę chleb, mój ulubiony - żytni, i maczam w oliwie, pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 16:20 Moja siostra stosuje. Kiedyś miała bile glowy, od czasu do czasu wymiotowała , złe się czuła taka zamulona, a jadła normalnie nie jakieś fast food. Zmieniła pieczywo z ziarna które moze, itp. Mówi ze lepiej śpi, nie boli ja głowa, ogólne lepiej się czuje. A i koleżanka tez stosowała, i tez mówi ze było lepiej, niestety przyzwyczajenia smaków zwyciężyły i je tak naprzemiennie. Zniknęło jej jakieś uczulenie. Ma jakieś takie dookoła oczu odkąd ja znam. I podczas stosowania zmniejszyło się o dużo, straciła kilogramy. Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 16:51 Brzmi to jak jakieś czary - mary i ogólnie głupoty ale ... Właśnie przeczytałam pierwszy lepszy artykuł na ten temat i z zaskoczeniem stwierdziłam, że mi się sporo zgadza. Tzn. na liście produktów niewskazanych jest mnóstwo rzeczy, za którymi nie przepadam, bo mam wrażenie że mi nie służą. Na liście produktów obojętnych dużo rzeczy, które jem i lubię, wśród wskazanych podobnie. Wychodzi mi, że powinnam unikać nabiału i wykluczyć większość produktów zbożowych, ale ogólnie żadna wielka rewolucja by mnie nie spotkała. Nie jestem pewna, czy jest się o co szarpać Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Dieta a grupa krwi? 10.05.15, 20:21 Ano właśnie. Niby nie ma a jednak coś tam pasuje a coś nie. Musiałabym wykluczyć nabiał, ale ja na widok mleka i sera dostaję drgawek. Zamieniłam mleko krowie na to bez laktozy i kozie. Nie wiem, czy to jest to, ale czuję się lepiej. Jajka jem, ale rzadko. Pieczywo bardzo mocno ograniczyłam i zamieniłam pszenicę na razowce i inne chleby z lokalnej, sprawdzonej piekarni. Też zmiana w organizmie. Brzuch płaski, bez niepotrzebnych ekscesów po jedzeniu. Makarony praktycznie wyeliminowałam, jeśli już to bezgluten. Pomidory uwielbiam i jednak jakiejś części zalecanych produktów u siebie nie mam, czyli nie do końca szłabym zgodnie z grupą krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Dieta a grupa krwi? 11.05.15, 12:14 > Pomidory uwielbiam i jednak jakiejś części zalecanych produktów u siebie nie ma > m, czyli nie do końca szłabym zgodnie z grupą krwi. Spróbuj zgodnie z grupą układu Duffy hxxp://ajcn.nutrition.org/content/98/1/99.full - "No evidence currently exists to validate the purported health benefits of blood type diets" Wstaw "tt" zamiast "xx"w linku. Odpowiedz Link Zgłoś