Dodaj do ulubionych

Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński

14.05.15, 12:18
Witam,

Właśnie skończył mi się macierzyński (zasiłek, ponieważ umowa wygasła w grudniu 2014). Córka od wrzesnia pójdzie do żłobka. Ja zamierzam wrócić do pracy, którą jednak musze najpierw znależć. Jestem na etapie przeglądania ofert i szykowania CV. Wiem, że szukanie pracy może trochę zająć. Mam w związku z tym pytanie. W zasadzie w CV powinnam napisać, że nie jestem obecnie zatrudniona, ale boję się, ze taka kilkumiesięczna przerwa bedzie źle wyglądać i nikt nie zadzwoni. Dodatkowo, nawet jeśli ktoś mnie zaprosi, padną pytania skąd taka luka, wyjdzie małe dziecko i znów kicha. Czy warto skłamać i napisać w CV, że zatrudnienie mam do teraz i po prostu zobaczyć jak się sprawy potoczą czy pisać prawde i liczyć się z zerowym odzewem...

Co radzicie? Co byście zrobiły?
Obserwuj wątek
    • sabina211 Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 14.05.15, 12:25
      Pisać prawdę. Tu kłamstwo ma naprawdę krótkie nogi. Poza tym posiadanie małego dziecka jest jakąś przesłanką (choć oczywiście nie gwarancją), że kobieta od razu nie pójdzie na L4 i macierzyński. Nikt nie ma prawa wprost pytać Cię o sytuację rodzinną, więc na pierwszej rozmowie możesz zgodnie z prawdą powiedzieć, że po wygaśnięciu poprzedniej umowy szukasz pracy. Tysiące ludzi płci obojga są w takiej sytuacji.
      • lafiorka2 Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 14.05.15, 13:33
        "nie ma prawa"...dobre... ale jak zapyta? a pytają... to co?! powiedzieć"nie ma pan prawa! jak Pan śmie?!" tongue_out
        • gazeta_mi_placi Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 00:02
          Nie ma prawa, ale jak zatrudnią to może wziąć sobie 60 dni na chore dziecko albo codziennie godzinę się urywać na mleczne cysie.
    • joaaa83 Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 14.05.15, 12:26
      Prawdę. Przecież będziesz musiała donieść ostatnie świadectwo pracy, kiedy Cię już zatrudnią, a tam jest data do kiedy byłaś zatrudniona. Będzie źle wyglądało, kiedy okaże się że to data sprzed kilku m-cy, a nie majowa.
    • wuika Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 14.05.15, 14:05
      Nie możesz kłamać. W CV wpisujesz daty zatrudnienia, nie chcesz podawać dokładnie, to możesz podać rok, choć 2015 lepiej by wyglądał niż 2014. Ale to i tak wyjdzie w praniu, więc nie pisz, że pracujesz, skoro nie pracujesz. To i tak wyjdzie przy przyniesieniu świadectwa pracy -> może nie być bezpośredniej łączności między kadrami a osobami, które Cię będą rekrutowały, ale wyjdzie np., przy luźnej rozmowie między pracownikami, kto się czym zajmował, co tam robił ostatnio itp.
    • katarzynkowo83 Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 14.05.15, 17:19
      Dzieki za odpowiedzi. Oczywiscie ta "prawda" sama sie nasuwa ale moze jak jest na forum jakas rekruterka i sie wypowie jak widziane sa takie cv?

• minor.revisions Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 13:45
        Jeżu, to jest "prawda" czy prawdą? Naprawdę Polki mają aż tak przeprawę mózgi? Kobiety mają w życiu czas na urodzenie dzieci i to musi potrwac. Tak, jak każdy musi w ciągu dnia znaleźć czas, żeby iść się wypróżnić. Nie odsiadywalas wyroku za zabójstwo.
        • princesswhitewolf Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 16.05.15, 10:21
          tez sie nad tym zastanawiam wlasnie.

W ogole w zyciu nie widzialam CV w jakim ktos wpisuje: przerwa na macierzynstwo.

CV ma byc o zatrudnieniu. Wpisuje sie daty kiedy sie pracowalo, stanowisko, firme i co sie robilo

wszystko inne jakies przerwy to opisuje sie werbalnie jak zapytaja na spotkaniu o prace. Zreszta... 2014 grudzien a maj 2015 to nie jest jakas masakryczna przerwa w zyciorysie przeciez
    • agnieszka77_11 Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 14.05.15, 18:53
      Pisać prawdę. Kłamstwo szybko by wypłynęło, gdy nowy pracodawca poprosiłby o ostatnie świadectwo pracy oraz referencje.
    • minor.revisions Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 14.05.15, 19:38
      Napisać prawdę i opisać, w jaki sposób czas spędzony przy małym dziecku sprawił, że jesteś świetnym kandydatem (inna, nowa perspektywa, odpowiedzialność za innych, ogarnianie kilku rzeczy jednocześnie, szybkie wyciąganie wniosków i reakcja w nowych, nieoczekiwanych sytuacjach, ustalanie wlaściwych priorytetów, otwartość na nieustanne douczanie się, większa dojrzałość, lepsza komunikacja pozawerbalna, większa motywacja do pracy i takie tam).
      • gazeta_mi_placi Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 00:07
        Inna perspektywa - teraz tylko dziecko się liczy i całą resztę można olać.
        Odpowiedzialność za innych - no oczywiście tylko za moje dziecko, jak będzie ważny projekt w firmie wiadomo co wybiorę.
        Ustalanie nowych priorytetów - nie, nie zostanę wyjątkowo godzinę dłużej, mój Kubulek czeka na swoją mamulkę, robota nie zając.
        Ogarnianie kilku rzeczy - można jednocześnie zmieniać pampersa i pisać sms-a.
        Większa motywacja do pracy - młode matki mają dużo przywilejów, więc trzeba koniecznie dostać pracę by z nich korzystać do woli, w końcu mam prawo.
      • ashraf Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 18.05.15, 08:35
        Ze co? Cv dotyczy pracy zawodowej. Mielismy kiedys kandydatke, ktora wpisala, ze przez ostatnie 5 lat zajmowala stanowisko "family manager" i zostala odrzucona na dzien dobry, nie przez przerwe w zatrudnieniu, ale przez brak profesjonalizmu w przygotowywaniu dokumentow. Nie uwazam, zeby roczna przerwa byla tragedia warta rwania wlosow z glowy ani zeby wymagala tlumaczenia sie pracodawcy juz na etapie cv, ale wpisywanie takich kwiatkow jak "ogarnianie kilku rzeczy jednoczesnie" podczas pracy w firma "dom" pod kierownictwem szefa "niemowlak" to prosta droga do zamkniecia sobie drzwi u potencjalnych pracodawcow. Wpisuje sie daty zatrudnienia, zostawia przerwe, ktora ew. tlumaczy sie na rozmowie. Tyle.
        • gazeta_mi_placi Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 18.05.15, 09:23
          I tu masz rację, Panie myślą, że jak ogarniają w domu swoje własne dziecko to są lepsze zawodowo od innych.
    • anka_z_lasu Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 14.05.15, 20:46
      normalnie skończyła Ci się umowa więc szukasz nowej pracy
      nie ma obowiązku mieć ciągłości zatrudnienia
      w czym problem?
      ja rozumiem 10 lat ale nie 5 miesięcy
      • angeika89 Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 14.05.15, 21:54
        Ja jak przyjmowałam się do pracy zapytano mnie w prost czy posiadam dzieci(wtedy jeszcze nie miałam)...Więc niby nie ma prawa zapytać, a pyta...Dodam że była to też kobieta...
        • kleo881 Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 14.05.15, 23:32
          U mnie padly pytania - cy ma pani dzieci? W jakim wieku? Co pani zrobi z dziecmi kiedy zachoruja? Co pani zrobi z dziecmi w okresie wakacji? Czy planuje pani dzieci?
          • gazeta_mi_placi Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 00:08
            Jakbyście oddzielały życie rodzinne od pracy to zapewniam, że takie pytania by nie padały.
            • kleo881 Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 08:47
              malo kto biega na rozmowe kwalifikacyjna ze zdjeciem dziecka na bluzce albo zamiast o swoich osiagnieciach mowi o dziecku.
              tak wiec jak przyszly pracodawca moze stwierdzic ze ktos nie odziela zycia prywatnego od rodzinnego?
              i czemu takie pytania padaja tylko w kierunku kobiet?
              czy panowie nie maja dzieci?
              • gazeta_mi_placi Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 09:00
                Tylko kobiety rodzą dzieci i tylko kobiety biorą pełnopłatne L-4 w ciąży która trwa 9 miesięcy czyli przy dobrych wiatrach dobre pół roku.
                Tylko kobietę w takiej sytuacji (a nie mężczyznę, nawet jeśli jego żona też spodziewa się dziecka) nie możesz zwolnić z pracy i masz zamrożony etat na ponad rok.
                Tylko kobietom przysługują do trzech lat pełnopłatne godzinne przerwy na mleczne cysie, więc mimo że potrzebujesz pracownika na 8 godzin on według ówczesnego durnego prawa może do trzech lat urywać się po 7 godzinach, dostawać pensję za 8 godzin.
                Tu nie mam pewności, może któraś mi je rozwieje, ale chyba też matkę małego dziecka (nie ojca) nie można wysłać w delegację.
                Matki też biorą zdecydowanie częściej od mężczyzn (statystyki) wolne na chore dziecko.
                Mam nadzieję, że pomogłem rozwiać wątpliwości czemu jesteście kijowymi pracownikami dla przeciętnej firmy której nie stać na bycie dobrodziejem i płacenie pensji mimo, że często Was w pracy nie ma i czemu zarabiać mniej od mężczyzn.
                • kleo881 Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 10:33
                  Z punktu widzenia firmy i jej wlascieciela ok, w pewnych sytuacjach kobieta moze generowac spore straty badz ograniczac zyski, ale tez nie mozna zakladac, ze kazda kobieta majaca juz dzieci czy tez je planujaca bedzie non stop brala L4, bo de facto i jej zalezy na utrzymaniu pracy i wyzywieniu rodziny, a opieke nad chorym dzieckiem mozna zawsze podzielic z szanownym malzonkiem lub babcia/niania.
                  Reasumujac male firmy wogole nie zatrudniaja kobiet w obawie przed 'ustawowymi przywilejami matek w ciazy/karmiacych"???
                  • gazeta_mi_placi Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 13:23
                    To się nazywanie szacowanie ryzyka, jeśli właściciel będzie miał nóż na gardle i zero wyboru wybierze taką mamuśkę lub przyszłą rozpłodówkę, jeżeli zaś będzie miał większy wybór to cóż... Zapewne nie będzie chciał ryzykować.
                    U mnie jest tak, że stałe umowy mają dwie Panie 40 plus z dorosłymi dziećmi. Plus dwie kobiety z firmy właściciela, one oczywiście mogą zajść w ciążę bo są jeszcze młode, ale przynajmniej właściciel będzie "użerał" się z ciążami swoich krewnych, a nie cudzych bab, więc wszystko zostanie w rodzinie.
                    • kleo881 Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 14:22
                      Czyli trochę nie fajnie z perpektywy nas mam szukajacych pracy. ;-/
                      • gazeta_mi_placi Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 14:24
                        Nie ma zakazu zakładania firm przez takie Mamy, więc nic nie stoi na przeszkodzie by samej zaświecić dobrym przykładem.
                        • kleo881 Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 14:29
                          Zalozenie jest najmniejszym problemem.
                          Trzeba miec jednak najpierw pomysl, produkt czy usluge, ..., rynek zbytu, bo bez tego zakladnie firmy nie ma solidnych podstaw. A firma ma byc rentowna z zalozenia.
                          • gazeta_mi_placi Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 14:59
                            I żeby firma była rentowna pracownik jak sama nazwa wskazuje ma pracować a nie siedzieć na:

- ciążowym pełnopłatnym L4, często od 3 miesiąca do końca
                            - brać wolne na chore dziecko, według prawa może wziąć pełne 60 dni w ciągu roku
                            - zwalniać się przez rok lub dłużej godzinę wcześniej bo ma mleczne cysie i ma prawo
                            - nie jeździć na delegację bo jest matką małego dziecka więc prawo ją chroni i ma prawo odmówić
                            • kleo881 Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 15:48
                              Masz racje. Jako pracodawca realnie patrzysz na wszystkie aspekty zatrudniania kobiet.
                              Troche mnie to jednak zmarwilo, bo biorąc Pod uwagę racjonalność tych powodów, i fakt ze jestem mamą trójki w miarę odchowanych dzieci może mi być dość trudno znaleźć nowa prace bo nadal jestem postrzegana jako potencjalne źródło problemów. uncertain
                              - I & J -
                              • gazeta_mi_placi Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 15:56
                                Nie, jestem przyszłym pracodawcą, nie obecnym niestety, ale myślę perspektywicznie, gdyby prawo było równe nie byłoby problemu czy wybrać młodą matkę czy nie. Niestety przez przywileje (durne przywileje) jest jak jest.
          • najma78 Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 16:28
            kleo881 napisała:

W jakim wieku? Co pani zrobi z dziecmi kiedy zachoruja? Co pani zrobi z dziecmi w okresie wakacji? Czy planuje pani dzieci?

To przesada. A co to obchodzi pracodawce? Ma zamiar pomoc w opiece nad dzoecmi w wakacje?
            • gazeta_mi_placi Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 19:59
              Twojego nie obchodzi bo według Waszego prawa masz na opiekę nad dzieckiem góra 5 dni, reszta jak sobie załatwisz Twoja sprawa, w Polsce opieki jest całe 60 dni.
              • pierniczek75 Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 15.05.15, 21:02
                Czyli przyjmując do pracy świeżo upieczoną mamę godzisz się automatycznie na skracanie jej o godzinkę dniówki przez następne 2 lata?
                W takim razie to chyba oczywiste, że pracodawca pyta o takie rzeczy..
                • gazeta_mi_placi Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 16.05.15, 10:13
                  Jeżeli taka matka karmi piersią lub ma zaświadczenie od lekarza, że karmi piersią to pracodawca nie ma czegoś takiego - zgadzam się - albo się nie zgadzam, on musi zgodnie z prawem zgodzić się na godzinne codzienne przerwy, pełnopłatne i nie odrabialne. Na forum Długie Karmienie Piersią kobieta karmiąca dwuletnie dziecko skarżyła się, że pracodawca zaczyna krzywo na to patrzeć. Zresztą niech będzie nawet rok. Potrzebujesz pracownika na pełen etat trwający 8 godzin, a on zgodnie z prawem powie Ci, że będzie pracował 7 godzi, a tu o to zaświadczenie od lekarza, że karmi piersią. I co zrobisz?
                  • gazeta_mi_placi Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 16.05.15, 10:14
                    Dodam, że przy przyjęciu do pracy nie możesz legalnie zażądać by taka Pani przedstawiła zaświadczenie od lekarza, że nie karmi piersią.
    • agnieszka_kak Re: Szukanie pracy/ CV a zasiłek macierzyński 18.05.15, 10:06
      Szukałam pracy z kilkumiesięczna przerwą w CV i nikt nie robił problemu. To normalne, że czasem jakaś praca się kończy (umowa wygasa, redukcja zatrudnienia, zmiana miejsca zamieszkania itd., ważne sprawy rodzinne czy zdrowotne) i przez kilka miesięcy szuka się nowej. Nie wpisywałam w CV, co robiłam w czasie przerwy (a nic nie robiłam- trochę podróżowałam, szukałam pracy i poza tym sie obijałam), tłumaczyłam na rozmowie kwalifikacyjnej jak mnie spytano.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka