Dodaj do ulubionych

Poprawna politycznie recenzja

15.05.15, 09:17
natemat.pl/142559,wiedzmin-3-oskarzony-o-seksizm-i-mizoginie-kobiety-sa-bite-mordowane
Wprawdzie to dość niszowy temat, ale linkuję, bo recenzja przekomiczna w swoim żądaniu zachowania poprawności politycznej w komercyjnej grze opartej na cyklu fantasy. Fani sagi o wiedźminie lubią ten świat właśnie dlatego, że jest mroczny, cyniczny, z grubiańskim poczuciem humoru, pełen seksu i krwi - tak właśnie ma wyglądać gra. big_grin
Obserwuj wątek
    • wtop.ek Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 09:22
      "Gdy tylko zdałem sobie z tego sprawę, nie mogłem przestać wypatrywać jakiegokolwiek przykładu osoby z kolorową skórą. Nigdy takiego nie znalazłem – napisał Gies."

biedny Sapkowski, tworząc uniwersum Wiedźmina, zapomnial o wprowadzeniu do ksiażek czarnoskórych wegańskich lesbijek...

nawet elfy i krasnoludy jako mniejszości etniczne są białe big_grin
      • lauren6 Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 09:53
        W kolejnym patchu twórcy gry powinni naprawić ten błąd i dodać questa: znajdź murzyna.
      • dziennik-niecodziennik Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 09:59
        lesbijki to są - a przynajmniej zabawy lesbijskie, vide Ciri i Mistle - tylko istotnie, nie czarnoskóre.
        ale ostatecznie - ciekawe że komus przeszkadza teoretyczny rasizm, a nie przeszkadza nader rozbudowany gatunkizm...
        • martishia7 Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:06
          > ale ostatecznie - ciekawe że komus przeszkadza teoretyczny rasizm, a nie przesz
          > kadza nader rozbudowany gatunkizm...

Bo ni wuja nie rozumie aluzji.
      • drinkit Re: Poprawna politycznie recenzja 11.06.15, 13:29

> biedny Sapkowski, tworząc uniwersum Wiedźmina, zapomnial o wprowadzeniu do ksia
        > żek czarnoskórych wegańskich lesbijek...

uczulonych na gluten, z tarczycą i jakimś psycho-defektem
    • cosmetic.wipes Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 09:25
      Giesowi nie podoba się także nadreprezentacja postaci białoskórych. Po spędzeniu z grą ponad 70 godzin recenzent odnotował, że nie dostrzegł ani jednej postaci humanoidalnej, która nie miałaby białej skóry.

A gdyby czarnoskóra postać humanoidalna była tą przeseksualizowaną i torturowaną kobietą byłby jeszcze większy krzyk. Gdyby była męskim oprawcą takoż.
      Jak się nie obrócisz i tak dupa z tyłu, a najbardziej przewalone mają biali, heteroseksualni mężczyźni w średnim wieku big_grin
    • martishia7 Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 09:36
      To niech recenzent lepiej nie czyta cyklu o Mordimerze i Achai.
      • triss_merigold6 Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 09:42
        Kocham cykl o Achai, aczkolwiek językowo i bogactwem intrygi autor Sapkowskiemu nie dorasta. Za to w Achai jest więcej przaśnego humoru. Mordimer nie zachwyca, da się czytać, ale nie zachwyca.

Dmitrij Głuchowski mnie zachwyca postapokaliptyczną dystopią, to jest niezły materiał na produkcję HBO.
        • iwoniaw Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 09:51
          Cytat Dmitrij Głuchowski mnie zachwyca postapokaliptyczną dystopią, to jest niezły ma
          > teriał na produkcję HBO.

No nie wiem, nie wiem - jesteś pewna, że bez czarnych lesbijek wegetarianek to się sprzeda wink
          • triss_merigold6 Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 09:53
            Byli kanibale, może kanibale oblecą zamiast?
            Czarni też byli, ci z Ogrodu Botanicznego.
            • iwoniaw Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:07
              Kanibale zamiast wegetarian? Bój się Boga, Triss! wink
              • triss_merigold6 Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:08
                Jak się nie ma, co się lubi...

Ale Czarni są.
          • feel_good_inc Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 09:54
            iwoniaw napisała:
            > No nie wiem, nie wiem - jesteś pewna, że bez czarnych lesbijek wegetarianek to
            > się sprzeda wink

Przeca są Czarni. Może się nawet uda z nich lesbijki zrobić wink
            • iwoniaw Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:14
              Tacy tam Czarni - oni nawet nie są jednoznacznie pozytywnymi bohaterami, walczącymi z mizoginią. To nawet gorzej, niż gdyby ich nie było wcale big_grin
        • feel_good_inc Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 09:52
          triss_merigold6 napisała:
          > Kocham cykl o Achai, aczkolwiek językowo i bogactwem intrygi autor Sapkowskiemu
          > nie dorasta. Za to w Achai jest więcej przaśnego humoru.

Owszem, jest przaśny humor, ale autor - szczególnie w serii pomnikowej - strasznie wysoko wiesza gwóźdź na którym trzeba zawiesić zdrowy rozsądek.

> Dmitrij Głuchowski mnie zachwyca postapokaliptyczną dystopią, to jest niezły ma
          > teriał na produkcję HBO.

Nie wiem, czy amerykańscy widzowie złapaliby historię tak głęboko osadzoną w europejskiej historii. Co innego Westeros, którego historię wplata się w fabułę odcinka, a co innego różnica lub jej brak między Hitlerem i Stalinem.
          • triss_merigold6 Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 09:58
            No niestety, ostatni tom serii pomnikowej to już z lekka lot i takie zakończenie, żeby dodać jeszcze ze trzy rywalizujące mocarstwa/siły i móc wydać kolejne przynajmniej ze 2 tomy.

Zostawić metro i zróżnicowanie poszczególnych stacji, potwory i niebezpieczne zjawiska, motyw kina drogi - wędrówki (znakomicie rozpoznawany w USA), z bohatera zrobić młodego Mad Maxa. Efektów specjalnych dałoby się utkać multum.
        • martishia7 Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:02
          Czytałam tylko pierwszą serię o Achai, bo musiałam po nim odpocząć. Zazwyczaj łykam takie książki seriami i potrzebuję oddechu pomiędzy. Na pomnik cesarzowej też się pewnie skuszę wkrótce, ale generalnie mam wrażenie, że przy końcu autor zaczął się sam plagiatować. Zawsze w takich momentach sobie przypominam co Vonnegut mówił o pisaniu i do czego ma służyć zdanie w książkach. Wodoleja to niestety częsta bolączka pisarzy fantasy. Co do Mordimera, to niby pomysł fajny, napisane nieźle, ale potrzeba odcinania kuponów w permanencji mnie dobija. Nie widzę perspektyw na zamknięcie historii, więc poniechałam nabywania kolejnych tomów makulatury.
          • iwoniaw Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:21
            Cytat Na pomnik cesarzowej
            > też się pewnie skuszę wkrótce, ale generalnie mam wrażenie, że przy końcu autor
            > zaczął się sam plagiatować. Zawsze w takich momentach sobie przypominam co Vo
            > nnegut mówił o pisaniu i do czego ma służyć zdanie w książkach.

Ano właśnie; jeśli weźmiemy do tego pod uwagę, że - jak przypomina Pratchett - wszystkich historii jest naprawdę tylko sześć (i zostały opowiedziane przez Szekspira), to łatwo poznać, kiedy autorowi forma pisarska spada. Właśnie wtedy, gdy zaczynamy mieć wrażenie (auto)plagiatu, bo poza obrabianą historią w utworze nie ma już nic więcej. wink
    • inguszetia_2006 Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:02
      Witam
      No, niestety, niektórzy po prostu nie potrafią się bawić. Co zrobisz? Oka nie wyjmiesz;-D
      Pzdr.
      Ing
    • mary_lu Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:07
      Nie grałam w żadną z gier, ale w sadze o Wiedźminie przecież jest kilka "pełnowartościowych" bohaterek. Jeśli w grze zostały tylko w charakterze gołych cycków, to lipa.
      • triss_merigold6 Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:12
        Nie zostały tylko w charakterze ozdóbek.

Problem poprawnego politycznie amerykańskiego recenzenta polega na tym, że sagi nie czytał, a nawet jeśli czytał, to niczego nie zrozumiał.
        • iwoniaw Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:17
          Dokładnie.
          Zarzuty są mniej więcej tego kalibru, jakby ktoś zaczął recenzować np. Bridget Jones z punktu widzenia wiktoriańskich czytelników Jane Austen - cóż to za bohaterka, panie, co ona wyprawia i jakiż ohydny świat w ogóle autorka sobie wykreowała. wink
          • mary_lu Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:21
            Ale Bridget w książkach jest świetna, a w filmie to już tylko stuprocentowa kretynka, choć miła.

To mnie facet zachęcił, pożyczę od brata gry, ciekawa jestem co tam się dzieje.
            • iwoniaw Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:25
              Piszę o Bridget z książki - która byłaby kompletnie nie do przyjęcia dla XIX-wiecznego czytelnika. Z tym, że XIX-wieczny czytelnik miałby jednak większe prawo się oburzać/dziwować na XX-wieczny świat przedstawiony niż XXI-wieczny recenzent gry fantasy na świat przedstawiony w konwencji fantasy. Toteż jego oburzenie jest z lekka zabawne, z lekka przerażające. Facet niby umie pisać i czytać, a w praktyce okazuje się, że tylko składa literki...
              • mary_lu Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:34
                Tak, wiem o co Ci chodzi, ale chciałam pokazać, jak w niby całkiem dobrej i wiernej ekranizacji można całkowicie zmienić odbiór najważniejszych elementów.
                • ewa_mama_jasia Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:38
                  Oj można, nawet pomiędzy dwiema kolejnymi ekranizacjami. Ostatnio porównałam dwie ekranizacje "Tożsamości Bourne'a". Zupełnie dwie różne historie smile
                • iwoniaw Re: Poprawna politycznie recenzja 15.05.15, 10:49
                  A, rozumiem. To w takim razie powiem tak: nawet, jeśli pewne elementy gry eksponują nieco bardziej brutalność/seksualizację postaci niż to było opisane dosłownie w książkach, to po pierwsze, jest to czysto subiektywne odczucie, bo tekst tekstem, a co sobie dany czytelnik podkłada jako obrazy, to indywidualna sprawa, po drugie - gra fabularna rządzi się swoimi prawami; jeśli ktoś chce emocji z gatunku "schludnie ubrane postacie pomagają sobie w osiągnięciu świata dobrego i sprawiedliwego" to może po prostu powinien wybrać jakąś "Farmeramę" czy coś w typie "Barbie projektantka mody". Dlatego tekst zalinkowany przez Triss naprawdę mnie rozbawił; w ten sposób to można pojechać po dowolnym utworze (książce, filmie, grze) z zasobów popkultury. Bo, co za zaskoczenie, ludzie lubią się pobawić najczęściej czymś, co znają (pielęgnowanie stereotypu) albo wyśmiać coś, z czym się nie utożsamiają (nietolerancja jak cholera).
                  • wioskowy_glupek Re: Poprawna politycznie recenzja 11.06.15, 13:12
                    Ciekawe jak ten biedak jest w stanie przeżyć Grę o Tron xD co prawda czarni się tam znajdą ale kobiety są mordowane co rusz wink
                    • aneta-skarpeta Re: Poprawna politycznie recenzja 11.06.15, 23:54
                      no ale mamy karła, grubasa, miłość kazirodczą, bo czy jest coś piękniejszego niz miłość między bratem, a siostrą?

przy tym blednie ogólne podniecenie płci pięknej na widok Khala Drogo, który jak wiadomo brał co chciał bez pytania- a i tak się kobiecie podobało
    • drinkit Re: Poprawna politycznie recenzja 11.06.15, 13:27
      Jako że zawodowo stykam się z krytyką twórczości wszelakiej i nurt feministyczny w tejże nie jest mi obcy, to wcale mnie taki opis nie dziwi. Ale śmieszy i owszem.
      • marzeka1 Re: Poprawna politycznie recenzja 11.06.15, 13:52
        Niedawno byłam w Berlinie na dawnym Placu Opery (dziś Bebel Platz), gdzie jest nietypowy Pomnik Spalenia Książek w 1933 r.- idąc tą samą drogą, niedługo zaczną palić książki, gry, które nie są właściwie opowiedziane.
        Toż Sapkowski po takiej recenzji bliski zawału, albo ze śmiechu, albo z wkurzenia, powinien być.
    • piepe Re: Poprawna politycznie recenzja 12.06.15, 00:18
      To jest niezrozumienie faktu, ze gra jest sztuką taką samą jak literatura - u Sapkowskiego nikt sie nie czepiał o seksizm. A ta gra bardzo wiernie odwzorowuje klimat z ksiązkek.

Kretyni, którzy nigdy w nic nie grali i dzieciom zabraniają dostępu do kompa uznali, ze muszą sie wypowiedziec - to wolny kraj, mogą gadać. Tyle ze to tak, jakby świnia gadała o pieprzu.
      • marzeka1 Re: Poprawna politycznie recenzja 12.06.15, 08:34
        Nie gram w takie gry, Sapkowskiego znam z czytania tego, co napisał, o grze zaś mam pojęcie tylko z tego, co czytam o grze- ale nie rozumiem, co złego jest w "odwzorowaniu klimatu z książek". To trzeba je przerobić, aby wszyscy oficjalnie byli zadowoleni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka