Dodaj do ulubionych

Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w referen

23.05.15, 14:03
Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w referendum. To na razie sondaże, ale jednak. Co ciekawe, w Irlandii nie można glosować korespondencyjnie. Dlatego wiele osób wróciło do kraju aby wziąć udział w referendum. big_grin Co do ostatniego zdania pewnie by ematki szlag trafił. big_grin
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 14:11
      A możesz rozwinąć, dlaczego ematki miałby szlag trafić, że ktoś chciał przyjechać zagłosować w kraju tak jak chce? Każdy ma swój głos.
      • kropkacom Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 14:13
        Zgrywasz się, prawda? big_grin
        • marzeka1 Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 14:16
          Nie, nie zgrywam się- w wyborach, referendum każdy ma swój głos. Może mi się bardzo jakiś wybór , wynik nie podobać, ale do głos kontra głos.
          Faktycznie za to bliska szlagu byłam , gdy były kiedyś wybory Wałęsa kontra Mazowiecki i przeżyłam taką dziką kłótnię z bliskimi znajomymi (oni byli za Wałęsą, my z mężem za Mazowieckim), że jakoś przestałam aż tak "szlagowo" podniecać.
          Dlatego pytam, czy możesz ten szlag rozwinąć,
          • kropkacom Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 14:20
            Nie pamiętasz wątku gazety?
            • marzeka1 Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 14:26
              Nie, byłam do dziś w trybie matur, zaglądałam i nie miałam tyle czasu, więc może nie wiem, co mnie ominęło smile big_grin I dlatego pytasz, czy żartuję.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 14:35
      Gdy wrócę do Irlandii swej...

smile aż mi się kalafa śmieje smile
      • echtom Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 16:55
        I wróci Odys, wróci do Irlandii wink A tak serio, niech to uregulują, a potem my.
    • altz Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 14:40
      kropkacom napisała:
      > Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w referendum. To na razie sondaże, ale
      > jednak.

To może za te 50 lat i na nas przyjdzie pora? wink
      Dość podobni jesteśmy mentalnie z Irlandczykami, ale widać, że oni mają jednak więcej życzliwości. Może to z powodu licznej grupy obcokrajowców i większej tolerancji dzięki temu?
      • woman_in_love nie, to dzięki działalności KK w Irlandii 23.05.15, 14:49
        moi znajomi Irlandczycy zagłosowali na tak, na złość KK i niejako żeby go ukarać za zbrodnie popełniane w Irlandii. No i wiadomo, KK ma tam teraz taki status jak PZPR a jego rządy kojarzą się jak nam z stalinizmem.
        • zuleyka.z.talgaru Re: nie, to dzięki działalności KK w Irlandii 23.05.15, 15:32
          Ciekawe kiedy u nas to nastąpi. Ile jeszcze gnoju musi wypłynąć, żeby i u nas zaczęto traktować KK tak jak w IRL.
    • bi_scotti Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 14:56
      kropkacom napisała:

> Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w referendum. To na razie sondaże, ale
      > jednak

Ale czemu podajesz to jako fakt w tytule watku skoro glosy sa wciaz liczone? Owszem, niektore sondaze wskazywaly nawet na 70% "yes" vote ale to sa ci sami sondujacy, ktorzy w ostatnich latach nie raz i nie dwa niezle sie mylili wiec chyba warto zachowac spokoj i cierpliwie poczekac do oficjalnych wynikow referendum. Jesli faktycznie wygra opcja "yes" (czego Irlandczykom jak najserdeczniej zycze!), to bedzie to jeszcze jeden dowod na fantastyczna zmiane nastrojow i pogladow Irlanczykow, ktorzy doslownie kilka lat temu przeglosowali w podobnym referendum prawo do rozwodow roznica zaledwie 1% (!!!) glosow. Sie zmieniaja, eh smile
      • azja001 Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 15:39
        Irlandczycy szybko nadrabiaja zapóżnienia cywilizacyjne, jeszcze 40 lat temu to był kraj kompletnie sterroryzowany przez KK. U nas to tak raczej szybko nie pójdzie, nawet o in vitro jest niekończąca się szarpanina. Szkoda, że zamiast myśleć o polepszeniu jakości życia swoich obywateli sporo polityków głównie myśli o tym jak sie komu przypodobać żeby stołka nie stracić albo mają światopogląd podszyty strachem przed innością.
      • kropkacom Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 23:51
        To bardzo proste bi_scotti, zacytowałam tytuł artykułu z gazety. Nie tytuł z Faktu, nie z Zeberki, czy Kozaczka big_grin Ja wiem, oni gó... wiedzą, ale jednak. big_grin Dobranoc.
        • joa66 Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 23:55
          kropka, ja odniosłam się do Twojego komentarza o głosowaniu przez emigrantów , a nie do treści artykułu. wink
          • kropkacom Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 23:57
            Tobie chyba teraz nie odpisywałam.
    • ingryd Sekularyzacja 23.05.15, 16:37
      jesli irlandczykom, jak my, biednym, katolikom i alkoholikom, udaje sie wprowadzic w zycie, to moze, kiedys, ewentualnie..... i ten cud nad wisla sie spelni,
      Jest nadzieja smile
    • la_mujer75 Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 16:51
      Brawo dla Irlandii. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, aby u nas było takie referendum sad
      • echtom Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 16:56
        Trzeba było głosować na kandydata Demokracji Bezpośredniej tongue_out
      • lady-z-gaga Re: Irlandia poparła małżeństwa jednopłciowe w re 23.05.15, 17:21
        w sprawach światopoglądowych niepotrzebne jest referendum , jak powiedział Jedny Słuszny Kandydat Zbawca Narodu i Kredytobiorców smile
    • joa66 Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej.. 23.05.15, 17:19
      wink

The Yes campaign has been encouraging all eligible emigrants - an estimated 60,000 people - to travel home to vote, as there is no option to vote by post.

www.telegraph.co.uk/news/11619939/Irelands-marriage-referendum-emigrants-in-England-get-the-boat-to-vote-Yes.html
      Nie każdy emigrant mógł głosować, ba, całkiem niewielka część wink Ciekawe dlaczego...
      • joa66 Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 17:21
        Irish citizens living abroad are eligible to vote provided that they are still on the Irish electoral register.

But if they left Ireland more than 18 months ago they are no longer eligible.

www.bbc.com/news/world-europe-32736418
      • kropkacom Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 17:55
        Masz mnie. big_grin Przeczytałam artykuł na gazecie. Nie dzwoniłam do swoich źródeł. Jak rany...
        • joa66 Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 22:09
          Tak to bywa kiedy wiedzę się czerpie z tego co "przeczytałam na gazecie" wink

Gdyby Irlandia dopuściła całą swoją diasporę do głosowania, na skalę podobną do PL, referendum byłoby przegrane dla zwolenników prawa do zawierania małżeństw przez pary homoseksualne. Diaspory, nie tylko Polonia, rządzą się swoimi prawami i niestety im dłużej ktoś jest emigrantem , tym bardziej jest oderwany od rzeczywistości, nawet jak sobie poczyta "na gazecie".
          • joa66 Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 22:13
            uzupełnienie: oderwani od rzeczywistości państwa, z którego emigrowali.
            • bi_scotti Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 22:37
              Joa, nie wiem, co podaje BBC, wiem, ze kilkoro znajomych Irish-Canadians (jakos tak wyszlo, ze akurat wszyscy heterosexuals, znajomi homosexuals nie polecieli wink ) polecialo na ten tydzien w rodzinne strony gdzie bez problemu mogli sie dopisac do list elekcyjnych choc zyja w Kanadzie od dobrych ponad 30 lat (wiekszy problem maja gdy ich dzieci chca studiowac za darmo w Irlandii, bo te dzieci musza wtedy tam mieszkac co najmniej 2 lata przed podjeciem studio albo za pierwsze 4 semestry placic jak international students, co zreszta dla studiujacych np. medycyne i tak jest oplacalne) wiec jak to dziala w praktyce to tylko Irish people know wink Tak czy siak, 62.1% powiedzialo "yes" i jest to piekny, historyczny wynik - Irlandia moze byc dumna! Good for them smile Cheers.
              • ingryd Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 22:45
                Pani link, czesto trafia jak kula w plot, francuskie media tez mowia o diasporze irlandzkiej ktora przemiescila sie na okazje referendum,
                Dzisiaj byc irlandzczykiem, brzmi dumnie !!!
                • joa66 Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 22:47
                  wszystkie media o tym mówią big_grin Ba, nawet dodają jaka częśc była upowaznionasmile
                • joa66 Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 22:49
                  p.s. swoją drogą , super komentarz "trafiła jak w kulą w płot, bo francuskie media... "big_grin

Niektórym odbija od nadmiaru negatywnych emocji wink
                  • joa66 Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 22:54
                    HomeToVote było piekną akcją, która jednal dotyczyła niewielkiej grupy emigrantów:

www.theguardian.com/world/2015/may/22/hometovote-irish-abroad-return-vote-twitter-gay-marriage-referendum
                    More than 3 million people are eligible to vote, including 60,000 expats. Those who have left the country less than 18 months ago are able to vote in the referendum, but need to show up at a polling station in person.
                  • ingryd Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 23:17
                    Pani link, oprocz linkowania, moze sprawdzilabys, znaczenie zwrotu "trafiac jak kula w plot", albowiem jest ono kwintesencja twojej radosnej tworczosci
                    • joa66 Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 23:24
                      Pokazujesz tylko własną bezradność , bo argumentów nie masz żadnych.

I co Ty właściwie chciałaś powiedzieć ?big_grin

To, że nie mam racji? I każdy irlandzki emigrant mógł głosować? Bo 'francuskie media pisały, że emigranci lecą głosowac"?

Boże....

Ja rozumiem, że mnie nie lubisz, ale myślałam, że granicą w okazywaniu tego uczucia jest obciach...ale chyba jednak nie...
                      • ingryd Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 23:32
                        Trafic jak kula w plot : ?powiedzieć coś nietrafnie, nie na temat

Dyskusja z toba to jak rozmowa ze slepym o kolorach, i to by bylo na tyle w temacie
              • joa66 Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 22:45
                Ja wiem, ile było uprawnionych - około 60 000, nie wiem czy wśród nich byli Twoi znajomismile. Na około 10 milionów (no powiedzmy, że 'paszporty" ma jedna czwarta)

Irlandia ma spory problem z diasporą i wiekszość się cieszy, że 'stara" diaspora nie ma prawa głosu- nie zapominajmy o tym jak wspiera(ła) , także finansowo, IRA, bo o wolność chłopaki walczyli, nie?

• ingryd Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 23:19

e. Il faut savoir que l’on ne peut voter par procuration en Irlande, alors que la diaspora est très importante. Quelque 300 000 Irlandais ont quitté le pays pendant la crise économique. Cela représente tout de même près de 10 % de l’électorat. Mais beaucoup de ces expatriés, des jeunes pour la plupart, ont fait l’effort de rentrer pour voter. L’aéroport de Dublin était très encombré vendredi soir, relate notre correspondant sur place, Sébastien Duval.
              • joa66 Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 22:56
                polecialo na ten tydzien w rodzinne strony gdzie bez problemu mogli sie dopisac do list elekcyjnych choc zyja w Kanadzie od dobrych ponad 30 lat

Czyli oszukało państwo irlandzkie?
                • joa66 Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 23:10
                  I źródła oficjalne:

www.referendum.ie/who_can_vote.php

Who can vote at the referendums on 22 May 2015

Every citizen of Ireland ordinarily resident in the State, who is aged 18 years or over on polling day, and whose name is entered on the register of electors is entitled to vote.

• ingryd Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 23:23
                  Pani link kula w plot, jesli bez problemu MOGLI sie dopisac do list, znaczy nie oszukiwali,
                  zaprawdy zadziwiajaca jest twoja "logika"
                  • joa66 Re: Zapomniałaś zapoznac się z tematem dokładniej 23.05.15, 23:27
                    Oszukiwać też mogli bez problemówsmile

Jako ciekawostkę podam ci sposób identyfikacji

www.referendum.ie/evidence_of_identity.php

Ale prawo jest jednoznaczne i szkoda, że Twoja obsesja na moim punkcie nie pozwalala Ci przeczytać ze zrozumieniem co na to wszystko prawo.

Dla mnie chyba eot, ingryd, bo nie nudzą mnie pyskówki a argumentów Ci brak
                    • joa66 ingryd 23.05.15, 23:29
                      Twoje wpisy są personalne a nie merytoryczne, bo nie masz pojęcia o temacie, tylko szukasz ujscia dla swoich negatywnych emocji.

I tak wygląda udawana "światowość" ...
                      • ingryd Re: ingryd 23.05.15, 23:42
                        Tak, alez oczywiscie, twoja AUTENTYCZNA swiatowosc daje ci pojecie na kazdy temat we wszystkich dziedzinach co sprawia ze zaposiadasz wewnetrzny imperatyw negowania na kazdym kroku tego co powiedza te udawajace swiatowosc, podpierajac sie linkami, ktore w znakomitej wiekszosci sa od czapy i nie na temat lub obok tematu (ta kula w plot)
                        Za to w jednym sie z toba absolutnie zgadzam, nie ma zadnego sensu wdawanie sie z toba w sterylne dyskusje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka