Dodaj do ulubionych

oprocentowanie

30.05.15, 22:32
Bylam dzisiaj w sklepie i chcialam kupic nowy telefon, bo mam w naprawie aktualny. I chcialam kupic telefon cena okolo 1650zł no ale chciałam zeby rozlozyli mi to na 5rat. I mowie, ze najlepiej bedzie oprocentowanie 0% i takie mialam jak w zeszlym roku kupiłam laptop. A oni ze nie maja takiego oprocentowania, maja bank credit agricole i wylicza mi odsetki i wyszło około 600zł. Makabra jakaś. Czyli 40% wratości telefonu. To jest jakiś skandal i oszustwo. Oczywiście teleofonu nie wziełam na raty bo to jakieś nieporozumienie.
Obserwuj wątek
    • misiekzdzisiek2 Re: oprocentowanie 30.05.15, 22:38
      dlaczego oszustwo?
      • lovestsebastian Re: oprocentowanie 30.05.15, 22:41
        Oczywiscie ze oszustwo, takie oprocentowanie. Nigdzie na świecie tak ludzi w konia nie robia jak w Polsce.
        • misiekzdzisiek2 Re: oprocentowanie 30.05.15, 22:48
          Ale na czym polega to oszustwo?
          Z mojej ułomnej wiedzy wynika bowiem, ze oszustwo to doprowadzenie PODSTĘPEM do niekorzystneo rozporządzenia mieniem.

Gdzie więc jest to oszustwo?
          • lovestsebastian Re: oprocentowanie 30.05.15, 22:53
            Podstep tez jest. Wykorzystuja naiwnosc polakow i niewiedze.
            • misiekzdzisiek2 Re: oprocentowanie 30.05.15, 22:57
              smile Ależ Ty jesteś durna smile))))))))))))
              • lovestsebastian Re: oprocentowanie 31.05.15, 00:00
                misiek wiecej sportu proponuje zeby rozladowac napiecie
                • antyk-acap Re: oprocentowanie 31.05.15, 00:06
                  A ja ci proponuję młotek. Wal się nim w łeb, może rozum wskoczy ci na miejsce. Mogłaś kupić telefon za gotówkę. Ale chcesz go wziąć i zapłacić za niego po kilku miesiącach. To jest oszustwo.
                  • lovestsebastian Re: oprocentowanie 31.05.15, 00:12
                    Rozumiem odsetki ale nie az tak wysokie 40% wartosci telefonu. Moja kolezanka buduje znowu dom i ma raty na 30lat takie odestki ze moglaby za to postawic nowy dom. Uwazam, ze to chore. Moj przyjaciel Niemiec rodzicow ma polakow ma konto tez w Polsce i mowi rowniez ze oprocentowania sa chore. Moj facet obcokrajowiec tez tak uwaza.
                    • antyk-acap Re: oprocentowanie 31.05.15, 00:31
                      Coś kręcisz. Maksymalne oprocentowanie ratalne w CA to 12%. Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania po doliczeniu prowizji i i ubezpieczenia to 32,8%. Co daje ci ratę 541,2 PLN. W skali roku. Na 5 miesięcy kredyt musi być niższy.
                      • lovestsebastian Re: oprocentowanie 31.05.15, 00:47
                        Nie krece Przygotowano mi oferte powiedzialam ze chce raty na 5-10miesiecy. I spytalam ile bedzie wynosic oprocentowanie i dostalam odpowiedz okolo 600zł.
                    • rasowa_sowa Re: oprocentowanie 31.05.15, 07:37
                      lovestsebastian napisała:

> Rozumiem odsetki ale nie az tak wysokie 40% wartosci telefonu. Moja kolezanka b
                      > uduje znowu dom i ma raty na 30lat takie odestki ze moglaby za to postawic nowy
                      > dom. Uwazam, ze to chore. Moj przyjaciel Niemiec rodzicow ma polakow ma konto
                      > tez w Polsce i mowi rowniez ze oprocentowania sa chore. Moj facet obcokrajowiec
                      > tez tak uwaza.

Bo widzisz, w różnych krajach są różne stopy. Obecnie w Niemczech wynoszą prawie zero.
                      I to nie jest tak, że niższe stopy to lepsze stopy. Po prostu te gospodarki trzeba było reanimować ujemnymi stopami (co zresztą niewiele dało).
                    • sundry Re: oprocentowanie 31.05.15, 09:46
                      No, jak facet i do tego obcokrajowiec tak uważa, to kończy sprawę 😃
                      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: oprocentowanie 31.05.15, 12:01
                        sundry napisała:

> No, jak facet i do tego obcokrajowiec tak uważa, to kończy sprawę 😃

Zwłaszcza jak to habibi z egiptowa...
                  • aneta-skarpeta Re: oprocentowanie 31.05.15, 07:44
                    Tobie też przyda się młotek :p
          • totorotot Re: oprocentowanie 31.05.15, 01:02
            Niezgodne z ustawą antylichwiarska
    • asmarabis Re: oprocentowanie 30.05.15, 22:48
      A sprawdzalas czy bedzie dzialal w Izraelu? I czemu ten facet ci telefonu nie kupi, tylko ty musisz sie szarpac jako biedna studentka, to takie nieromantyczne....
    • piepe Re: oprocentowanie 31.05.15, 00:11
      Oszustwo to byłoby, gdyby cię o tym bandyckim oprocentowaniu nie poinformowali. Jest to nagminne w Polsce, więc wnioskuję, ze emigrantka, pewnie z wyspy.
      W Polsce poza tym mało kto kupuje telefon w sklepie (aczkolwiek ja tak), wolą kupic od operatora wraz z abonemantem za 2x większą kwotę, o której nikt ich nie poinformuje.
    • zuleyka.z.talgaru Re: oprocentowanie 31.05.15, 00:42
      A czemu Twój bogaty koleś nie może Ci kupić telefonu?
      • lovestsebastian Re: oprocentowanie 31.05.15, 00:45
        A co to za dziwne pytania?
        • zuleyka.z.talgaru Re: oprocentowanie 31.05.15, 11:10
          No wiesz, mało ogarnięty, skoro musisz kupować telefon na raty, tak jakby ten ideał nie mógł po prostu Ci dać telefonu. No, no...
    • mamma_2012 Re: oprocentowanie 31.05.15, 08:29
      Banki czerpią dochód z udzielanych kredytów. Jest w to wliczony zarobek Kowalskiego, ktorego depozyt finansuje twoj kredyt, opłata za prace ludzi, ktorzy go w banku obsługują, koszty kredytów ludzi, ktorzy je zaciągnęli i nie spłacają plus zarobek samego banku.
      Sporo tego.
      Ponieważ banki obecnie szykują sie na wyciskanie z nich pieniędzy, konieczność zawiązywania rezerw na pomoc kredytobiorcom, zwiększający sie portfel złych kredytów w wyniku osłabienia złotówki, zwiększają obciążenia nakładane na klientów, bo przed swoimi właścicielami mimo wszystko musza wykazać sie wynikami.
      Oczywiscie, jest granica przy ktorej nie zarobi sie nic, bo dla klienta bedzie za drogo. Tak stało sie w tym przypadku i to na całe szczęście, bo kupowanie telefonu z kredytem na 5 lat, to niemądry pomysł. Kredyt bedziesz spłacała długo po tym, jak zapomnisz jak wyglądał ten telefon.
      • antyk-acap Re: oprocentowanie 31.05.15, 08:39
        To nawet nie o to chodzi. Pani uznała że oprocentowanie jest za wysokie. Podejrzewam że to była pomyłka bo z podanych wynika że podane oprocentowanie jest za wysokie. To znaczy w skali roku zgadza się z ofertą banku ale w skali realnej już nie czyli sprzedawca podał kwotę w skali roku a ona myślała że to w skali realnej. Wracając do oprocentowania - wysokość oprocentowania jest wprost proporcjonalna do ryzyka ponoszonego przez bank. Pamiętajmy że bank nie udziela kredytów ze środków własnych a z depozytów. Naszych depozytów.
      • jolcix Re: oprocentowanie 31.05.15, 09:13
        5 rat - 5 miesięcy smile nie lat
      • kaamilka Re: oprocentowanie 31.05.15, 09:42
        5rat a nie lat
    • mid.week Re: oprocentowanie 31.05.15, 09:10
      Sklepów z elektroniką do wyboru do koloru, zawsze znajdzie się jakiś który ma promocję w postaci 0%.
      • ida_listopadowa Re: oprocentowanie 31.05.15, 09:29
        Z tymi kredytami na 0% też należy uważać - bardzo często mają ukryte koszty np. ubezpieczenie za 300 zł, albo obowiązkowa karta kredytowa za 50 zł rocznie na 5 lat. Generalnie - nie ma nic za darmo. Czytajcie umowę przed podpisaniem, choćby to godzinę zajęło i pani w sklepie sie irytowała. Warto.
    • awesome810 skoro to tylko na tymczasem, 31.05.15, 12:33
      to kup sobie na allegro za dwie stówki.
      Pół roku spłacać telefon, który za trzy miesiące będzie wart właśnie dwie stówki.
      No, chyba że bogaty narzeczony dzwoni tylko na takie powyżej 1500 wink....
      • zuleyka.z.talgaru Re: skoro to tylko na tymczasem, 31.05.15, 12:36
        Bogaty narzeczony by jej kupił telefon i nie kazał spłacać rat....
        • bufo.bufo Re: skoro to tylko na tymczasem, 31.05.15, 12:42
          Bogaty może być skąpy smile
          • zuleyka.z.talgaru Re: skoro to tylko na tymczasem, 31.05.15, 12:43
            To po co go brać? big_grin
            • lovestsebastian Re: skoro to tylko na tymczasem, 31.05.15, 12:49
              Po pierwsze w gwoli wyjasnienia kupilam telefon bez rat za gotowke bo to oprocentowanie mnie zabilo smiechem. Po drugie nie ma problemu z kupnem telefonu przez polowke. Tylko polowka wlasnie jest w Szwecji, a mi sie zepsul telefon i musze miec na poniedzialek do pracy. Nie moge takiego za dwie stowki bo nie wiem jak w takim z aplikacjami a do pracy potrzebuje smartfona bo potrzebuje specjalistycznej aplikacji.
            • bufo.bufo Re: skoro to tylko na tymczasem, 31.05.15, 12:51
              Też nie wiem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka