Dodaj do ulubionych

dziwna sytuacja booking

01.06.15, 15:47
Dziewczyny, spotkała mnie dzisiaj dziwna sytuacja przy okazji rezerwowania noclegu w jednym z miast. Za nocleg dla 3 osób wyszła nam kwita 53 zl. Zarezerwowałam. Po kilku godzinach otrzymuję telefon z nr zastrzeżonego z informacją m, ze system zle naliczył cenę. Szczegóły na maila. Odpalam pocztę, a tam informacja ze w pierwszej lokalizacji (hostel) nie ma juz miejsc i proponują nam nocleg w *** hotelu obok. Różnicę pokryje ponoć booking.com w porozumieniu z hostelem.
Miałyście kiedykolwiek taką sytuację?
Można zaufać?
Nocleg chciałabym miec zarezerwowany wcześniej.
Często rezerwujemy noclegi przez tą stronę i pierwszy raz zdarzyła się taka sytuacja.
Obserwuj wątek
    • fomica Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 15:53
      Takiej sytuacji nie miałam nigdy, ale rezerwujemy często przez booking i nigdy nie było żadnych wpadek ani reklamacji. Mam zaufanie do tego serwisu.
      • pitahaya1 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 15:55
        Tak jak ja. Takiej sytuacji nie miałam, ale z bookingiem w ciemno mogę rezerwować. Zawsze wszystko działało jak należy.
      • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 15:59
        Dostałam kolejny telefon. Tym razem dzwoni pani z hotelu przepraszając, że mieli dzis wdrożenie nowego systemu i cena miała być w euro, a nie w zl. Pani błaga, abym anulowała rezerwację, bo będą miec kłopoty z serwisem bukującym smile Proponuje cenę w zl w hotelu. Oczywiście cena jest cztery razy wyższa.
        Co robi emama? Booking poinformował, że różnice miedzy dwoma cenami ma pokryć hotel. Z rozmowy wywnioskowałam, ze jak nie anuluje rezerwacji, to będą mieli spore problemy.
        smile
        • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 16:03
          Rezerwując nocleg dla 3 osób za 53 złote liczyłabym się z tym, ze jest to czyjaś duża pomyłka, to raczej oczywiste.
          • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 16:26
            Dla mnie promocja to promocja. W teść czy Auchan tez zwracasz?
          • szamanta Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 19:29
            kk345 napisała:

> Rezerwując nocleg dla 3 osób za 53 złote liczyłabym się z tym, ze jest to czyja
            > ś duża pomyłka, to raczej oczywiste.

Oczywiście ,ze nie takie oczywiste!!
            Ja z mezem często korzystamy z promocji jak i ofert atrakcyjnych cenowo czy hoteli o lepszym standardzie , czy biletów lotniczych (i nie tylko) gdzie nie rzadko kilkukrotnie o wiele taniej cos zaplacilismy, lub groszowe sprawy podczas gdy na codzien, bez promocji ceny dają wiwatu. Nie raz rezerwacje nas mile zaskoczyły pozytywnie cenowo gdy korzystaliśmy z różnych ofert jakie nie widnieją w najtańszych rankingach , ale okazje ,zniżki, promocje tez nie są czymś nierealnym
            Jak widze atrakcyjną dla mnie ofertę to korzystam bez kajania się i basta smile
            • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 21:43
              Właśnie nie tak dawno była wpadka linii lotniczych, gdzie ludzie z całego świata pokupowali bilety za grosze. I nikt nie zwracał...
              • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 23:09
                Nie no, jasne, jak ktoś zostawi portfel na ławce, to tez sam sobie winien. Naiwniakbig_grin

Przypomnę tylko, ze nie mówimy pewnie o międzynarodowej sieci Hilton, tylko o jakimś hosteliku w Krakowie- pracownik odpowiedzialny za pomyłkę na pewno bez trudu pokryje koszty, przecież zarobki nie spadają mu poniżej 20 tysięcy nettobig_grin
                • chipsi Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 11:28
                  No weź, przecież zawsze może zmienić pracę. I kredyt wziąć...
                • semihora Re: dziwna sytuacja booking 06.06.15, 07:50
                  To Polska nie płynie miodem i mlekiem? To niemożliwe, żeby pracownika nie było stać na pokrycie takich kosztów! suspicious
        • joa66 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 16:05
          Miałam kiedyś inny problem z booking.com/hotelem. Szczegóły "naprawy" błędu ustaliłam najpierw telefonicznie, potem mailowo z konkretną osobą.
        • landora Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 19:30
          Zdarzyło nam się zarezerwować hotel w Budpaszcie przez booking.com, właśnie za jakąś śmiesznie niską kwotę. Uznaliśmy, że to promocja.
          Na miejscu powiedziano nam, że pewnie w systemie była pomyłka, ale nikt nawet okiem nie mrugnął i nie kazał nam dopłacać. Ich błąd, ich strata.
          W przypadku autorki bym się uparła na nocleg za podaną cenę. Booking.com gwarantuje ceny na swojej stronie.
      • angazetka Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 16:28
        No widzisz, a ja ostatnio rezerwowałam przez booking po to, by na miejscu się dowiedzieć, że pani właścicielka w żadne internety się nie bawi, a w ogóle to miejsc i tak już nie ma.
        • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 21:18
          smile
          Może być fajnie smile
    • ashraf Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 16:20
      Pracowalam z bookingiem. Ogolnie rzecz biorac zawsze moga cie przeniesc, ale do hotelu o takim samym lub wyzszym standarcie. Jezeli dowiesz sie o overbookingu odpowiednia szanse, masz mozliwosc wybrzydzania i znalezienia naprawde fajnego obiektu wink Roznice w cenie pokrywa booking, ktory potem refakturuje te koszty pierwotnemu obiektowi. Jezeli zarezerowalas nocleg za 53 zl, bo hotel sie pomylil, to hotel ma pecha. Nie musisz nic anulowac, rezerwacja jest wazna i hotel musi ja uznac. To twoja dobra wola.
      • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 16:33
        Jadę do Krakowa!!!!!!
        smilesmilesmile
        Miesiąc temu za hotel zapłaciliśmy 300zl, wiec skorzystam smile
        • landora Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 19:33
          W Krakowie cena miała być w Euro??
          Nie daj się. To ich problem.
          • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 21:45
            Jest dobry argumentsmile
            Nie wiem, po co na polskiej stronie euro, wszystkie inne ceny w Krakowie podają w zl
      • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 16:48
        Opisałaś dokladnie moja sytuację.
        Co grozi hostelowi?
        Czemu hotel tak mocno naciska, żebym rezygnowała? Dla hotelu to grosze, powinno im zależeć na dobrym imieniu...
        • riki_i Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 19:06
          Hostel obciąży pracownika, który się pomylił.
          • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 21:47
            mówili, ze to informatyk wdrażał jakies zmiany. To przynajmniej na biednego nie trafi smile
            Mąż i matka każą oddać smile
            • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 10:49
              Ale to tylko na ematce informatyk pracujący na zlecenie hostelu wyciąga 20 tysięcybig_grin
    • d.o.s.i.a Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 16:21
      3 osoby za 53 zl? Toc wiadomo, ze to pomylka.
      • dyzurny_troll_forum Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 16:26
        d.o.s.i.a napisała:

> 3 osoby za 53 zl? Toc wiadomo, ze to pomylka.

Rozumiem, że jematka spi tylko w 5* i płaci za trójkę zwykle 500 euro.

Ale chciałem się zapytać ile wynosi minimalna dopuszczalna kwota za 3 osoby w hotelu?
        • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 16:36
          Miesiąc temu za nocleg w hotelu w Krakowie bez śniadań dla dwóch osób zapłaciliśmy 300 zl.
          • kanna Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 21:30
            za nocleg w hotelu w Krakowie bez śniadań dla dwóch osób zapłaciliśmy 300 zl.

To przepłaciliście i to duuużo.
            • asmarabis Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 21:40
              Ematki to czasami dziwne sa, tak sie podniecaja wydarciem kilku zlotych za blad booking i rozwijaja watek, a teraz akurat jest promocja w sieci Ibis- hotele m.in w Warszawie, Krakowie, Wroclawiu po 9,5 euro za noc bez sniadania wink cena za dwie osoby, dzieci bezplatnie....
              • malowanka06 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 21:49
                nie widzę tej promocji
                • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 22:01
                  Ja też widzę tylko katowice, Wrocław i Torun za 49 zł, czyli mniej rotujące lokalizacje...
                  • asmarabis Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 16:39
                    Nie wiem czego szukalas i dokladnie na jaki okres jest promocja, przeczytalam gdzes w necie, ale sprawdzalam kilka dni temu- wchodzila chyba na trzy hotele w Warszawie na sierpien (no nie takie na starowce ale np 2 km od palacu kultury a wiec spoko) , przed ta cena 49 powinna byc wtedy jeszcze cena 39 za pokoj.

Ale przede wszystkim o to mi chodzilo mi o to ze zeby znalezc tani nocleg niekoniecznie czeba zerowac na czyims bledzie, bo sa rozne promocje itp....
            • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 08:57

• riki_i Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 19:18
          dyzurny_troll_forum napisała:

> Ale chciałem się zapytać ile wynosi minimalna dopuszczalna kwota za 3 osoby w h
          > otelu?

W Krakowie? 53 zł za JEDNĄ OSOBĘ, to byłoby b. mało.
          • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 21:50
            Nie pomyślałam wcale o tym. Wbiłam nocleg dla dorosłego i dwójki dzieci, wbiłam termin i dalam przedział do 200 zl. A tu takie cos wyskoczyło smile
            Pisałam juz, ze miesiąc wcześniej płaciliśmy 300 zl za dobę bez śniadania za dwie osoby.
      • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 16:34
        Umowa jest podobno wiążąca. Na all swego czasu było mnóstwo takich historii i sąd przyznawał racje kupującym.
    • pani.mysz Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 16:54
      Nie wycofałabym rezygnacji z hostelu.
      Bo potem się okaże, że wcale jej nie było i to Ty masz problem.
      I cokolwiek Ci proponują to na nic bym się nie zgodziła przez telefon, musi być mailem żebym mieć to na piśmie.
    • asmarabis Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 17:39
      Mialam dwa lata temu problemy, po prostu groteskowe. Zrobilismy rezerwacje w jakims malym pensjonacie i cos tam chcialam od nich, nie pamietam dokladnie, ale pracownik (!) hoteliku sie na mnie smiertelnie OBRAZIL i powiedzial ze mamy nie przyjezdzac. Hahahahhahaha. Kobieta z Booking negocjowala z nim ale obraza byla zbyt wielka, wlasciciel tez go nie mogl przeblagac. No po prostu nie moglam uwierzyc. Ale Booking wyszedl z twarza i zaproponowal nam inny nocleg, drozszy i pokryl roznice.

• tol8 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 21:54
        Nie wiedziałam, ze są aż tak rzetelni smile
        Zaryzykuje rezerwacje na wakacje zagraniczne zatem.
    • koronka2012 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 17:55
      Błędy w systemie są problemem hostelu, nie twoim. Nie wiem gdzie ten hostel, ale zdarzało mi się widywać takie ceny, tyle że za pokój wieloosobowy. Nie widzę powodu do tego, żebyś to ty musiała anulować, to twoja dobra wola, tylko nie bardzo rozumiem co ma do tego droższy hotel obok? hotel ewidentnie kombinuje jak wyjść na swoje, twoim kosztem. Ja bym nie miała skurupłów, to nie są kwoty, o które hotel będzie kruszył kopie.

Na podobnej zasadzie kumpela kupiła bilety do Stanów za 800 zł w obie strony, linie lotnicze biorą swoje błędy na klatę bez marudzenia.
      • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 21:53
        Zarówno hotel jak i hostel leżą między Kazimierzem a rynkiem.
    • valtho Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 18:43
      Nie zmieniałabym nic, niech hotel z bookingiem rozwiązują problem.
    • mary_lu Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 20:32
      Też pracowałam z bookings, jak hotel popełni błąd wpisując cenę do systemu, to choćby został wynajęty apartament prezydencki w 5* za 50 groszy, to nikt nie ma prawa anulować rezerwacji. Jakby chcieli się Ciebie pozbyć informując o pożarze, trąbie powietrznej i zalaniu apartamentu, to idziesz do innego 5* w tym mieście, bierzesz apartament prezydencki, a pierwszy hotel reguluje opłatę. Tak działa bookings i nikt nie podskoczy.
      • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 21:57
        Woow smile
    • malowanka06 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 22:15
      Ja ostatnio robiłam rezerwację w hotelu 4 gwiazdkowym w Warszawie w centrum i wyskoczyła mi promocyjna cena dla 4 osob za 200 zl i się jaram wizytą w stolicy. Zatem mogłaś pomyśleć w tym przypadku o promocji.
      Nie rezygnuj, jak nie mają to niech dają coś innego- pewnie takie sytuacje mają wliczone w koszty.
      Jedyne co- jak u kogoś-mogą się na ciebie obrazić i napluć do herbaty tongue_out
      udanego wypoczynku
      • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 22:24
        Ok, to ze śniadań rezygnujemy smile
    • lauren6 Re: dziwna sytuacja booking 01.06.15, 23:29
      Poszlabym hostelowi na rękę. Czemu jakiś pracownik ma być obciążony kosztami mojego pobytu z powodu jakiegoś błędu? Stać mnie na hostel w pełnej cenie, nie potrzebuje dziadowac.

Z resztą jak się uprzesz to pewnie ci dadzą w ramach zemsty jakiś najpodlejszy pokój. Moim zdaniem nie warto.
      • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 11:18

Potrzebujemy nocleg tranzytowy na jedną noc, obojętnie gdzie. Co do pokoju- po to wystawiam opinię w necie, żeby opisać dokladnie podejscie hotelu. Na miejscu hotelu, zrobiłabym wszystko żeby zadowolić klienta.
        • lauren6 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 11:37
          Zrobisz co chcesz. Ja po prostu nie rozumiem podejścia by się obławiać kosztem cudzej pomyłki i straty. Co innego ustrzelić fajną promocję, co innego jak hotel ci pisze o błędzie systemu. Masz po prostu roszczeniową postawę, zamiast wczuć się w sytuację drugiego człowieka.
          • ashraf Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 19:41
            Lauren, ale to nie jest kwestia wykorzystywania czyjejś pomyłki. Hotel jest odpowiedzialny za wprowadzane dane i kropka. Gdyby autorka postu zarezerwowała pokój w opcji non-ref w złej dacie, to hotel też mógłby jej odmówić zmiany rezerwacji i nie ma w tym żadnej nieuczciwości. Sama kiedyś przerabiałam sytuację, kiedy hotel odmówił mi przesunięcia rezerwacji (zachorował mój synek), ale mieli do tego prawo i mogłam się co najwyżej powściekać, ale nie oskarżać pracowników o nieuczciwość.
            • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 21:55
              Rzecz w tym, ze wszyscy się mylimy i jesteśmy ludźmi- tylko, ze osobiście w przypadku mojej pomyłki nie chciałbym trafić na człowieka pokroju tol8...
              • pani.mysz Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 23:04
                I jak błąd w systemie będzie na korzyść hotelu to będą dzwonić do ludzi i zwracać, tak?
    • biala_ladecka Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 10:27
      Nie miałabym dylematu i oczywiście anulowałabym rezerwację. Nie myli się ten, kto nie pracuje.
      Stratę na 99% pokryje pracownik. Miłego wypoczynku.
      • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 10:48
        > Stratę na 99% pokryje pracownik
        I to jest sedno sprawy- stratę ponosi nie jakieś mityczne booking.com, tylko konkretny pracownik recepcji, czy informatyk...
        • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 11:23
          Różnica to 180 zl.
          • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 16:29
            I naprawdę cię na nią nie stać?
            • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 21:20
              Stać mnie na max 150 zl. Zbyt skąpa jestem smile
              Nocleg na Węgrzech mamy za 75 zl za dobę za cztery osoby smile
              • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 21:57
                Jeśli kogoś nie stać na nocleg po 45 zł za osobę, to nie stać go nawet na pokoik nad Bałtykiem... Noclegu za 75 zł za osobę nawet nie chcę sobie wyobrazać, to musi być jakaś luksusowa miejscówkabig_grin
                • lauren6 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 23:14
                  Normalna cena za salę zbiorową w hostelu.
                • claudel6 Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 01:05
                  75 zł na 4 osoby. czyli..niecałe 20 na osobę?
                  • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 08:47
                    Tak, z czterysmilepewnie apartament
                  • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 09:02
                    Balaton. Przed sezonem. Parcela pod namiot.
                • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 09:01
                  O. Dom wieziemy ze sobą, także warunki są nam znane smile To cena parceli pod namiot, z wliczonym parkingiem i prądem...
        • koronka2012 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 21:28
          Nie wierzę, że ktoś każe pracownikowi płacić za błąd w systemie, wg mnie to niezgodne z KP.
          • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 21:45
            Skup się- ktoś ten bląd przepuścił, wiec ten ktoś zapłaci
          • claudel6 Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 01:06
            bład systemu, ale wina człowieka. systemy tworzą/programują ludzie.
      • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 11:21
        W przypadku ostatnich linii lotniczych koszt kilkuset biletów tez pokrył pracownik?
        • biala_ladecka Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 11:25
          Skoro jesteś przekonana o "promocji" po co szukasz sobie usprawiedliwień?
          Piszę Ci jak jest, a zrobisz jak zechcesz.

p.s. Jesteś absolutnie pewna, że w przypadku linii lotniczych, pracownik nie zapłacił? Na przykład stanowiskiem?
      • demonii.larua Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 13:31
        A dlaczego za błąd pracownika ma odpowiadać klient?
        • magdalenka79k Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 13:54
          A o jakim odpowiadaniu klienta mówisz? Klient ma po prostu być uczciwy, jak ci w sklepie wydadzą za dużo reszty to też nie oddasz?
          • biala_ladecka Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 14:05
            Nie, bo to pewnie promocja była wink
          • demonii.larua Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 19:01
            Aha, czyli jak hydraulik umówi się z Tobą na 1000 zł za robotę, po czym podczas prac jego współpracownik zamiast jednej rury na skutek pomyłki w notatkach wywali wszystkie i hydraulik owszem naprawi to, ale na koniec zamiast tysiąca będziesz musiała zapłacić dwa, bo sorry ale pracownik się pomylił, to wyciągasz kasę i bez mrugnięcia okiem płacisz więcej tak? suspicious
          • ashraf Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 19:41
            I klient jest uczciwy, zapłaci umówioną cenę.
            • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 21:58
              A odpowiedz, co robisz jak ci kasjerka wyda stowkę więcej reszty?
              • ashraf Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 22:42
                A co to ma do rzeczy? Oddaje, bo umowilam sie na inna cene: na metce, etykiecie, ew. ustnie w malym sklepie. To chyba oczywiste. W tym przypadku oddanie roznicy jest kwestia dobrej woli, a nie uczciwosci. Juz nie mowiac o tym, ze poziom histerii w tym watku osiaga wyzyny, bo niektorzy nie potrafia odroznic ceny za pokoj od room costu, ktory w przypadku hostelu jest niewielki, wiec o ogromnych stratach nie ma co mowic.
                • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 23:02
                  Możesz taż nie oddać, tylko jak tol8 uznać, ze kasjerka zrobiła taka promocję- za jedną 50-cio złotówkę klient wygrywa dwiebig_grin
                  A room cost nie ma nic do rzeczy, kiedy mowa o odpowiedzialności konkretnego pracownika.
                  • ashraf Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 23:05
                    Celowo mieszasz dwie rozne sytuacje, a skoro nie widzisz roznicy, to twoja sprawa. Sytuacji takich jak ta jest w hotelach wiele i nie za kazda z automatu obciaza sie pracownika. Pracowalas kiedys w hotelu? smile
                    • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 23:13
                      A ty pracowałaś w hostelu? Bo cały czas przykładasz miarkę międzynarodowych hotelowisk do taniego hosteliku w Krakowie. Zła proporcja bo i kaliber nie ten.
                      • ashraf Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 00:04
                        Owszem, pracowalam w malym i tanim hotelu na poczatku hotelowej kariery. Pracowalam tez w duzym i "wypasnym", gdzie bylam odpowiedzialna m.in. za wspolprace z portalami. Dlatego tez nie podchodze do tematu z histeria i swietym oburzeniem. Ani nawet nie namawiam autorki do tego, zeby nie poszla hostelowi na reke. Zrobi jak zechce, tak czy inaczej to nie jest kwestia zycia i smierci, ktora bedzie kogos kosztowac prace czy pol pensji.
                        • asmarabis Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 16:45
                          O ja cie, nie wiedzialam ze Ashraf pracuje w hotelu, tak sie zawsze sadzila ze swoja praca, ze naprawde myslalam ze to jakas powazne i merytoryczne zajecie.....ale smieszne jest to ze ematki TEZ pracujace w hotelach pisace na tych watkach, jak najgorzej zycza hotelowi z watku, zamiast jakas solidarnosc wykazywac czy cos...
                          • ashraf Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 17:13
                            Ashraf nie pracuje w hotelu juz od kilku lat. Wypadaloby dokladniej postudiowac cudze posty, zanim zacznie sie wyciagac wnioski... Ale wiesz, w hotelu tez mozna miec "powazne i merytoryczne zajecie"...
                            • asmarabis Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 17:23
                              No nic, dla mnie to praca dla studentow na wakacje, po prostu zdziwilam sie jak wczesniej czytalam twoje wywody o pracy, ze teraz piszesz ze pracujesz w hotelarstwie, a jeszcze bardziej ze skoro to cie bezposrednio dotyczy to jestes "przeciwko" hotelowi opisanemu na watku, ktory popelnil blad...no ale na ematce chyba coraz mniej rzeczy jest mnie w stanie zdziwic wink
                              • ashraf Re: dziwna sytuacja booking 04.06.15, 08:17
                                Student podczas wakacji moze pracowac w recepcji. Manager potrzebuje wyksztlcenia i doswiadczenia. I to wlasnie doswiadczenie uczy, ze w takich sytuacjach histeria i wolanie o pomste do nieba sa doskonale zbedne.
                                • asmarabis Re: dziwna sytuacja booking 04.06.15, 19:50
                                  No widzisz sama potwierdzasz wink w powaznej pracy sie ponosi konsekwencje bledow ale jak widac w hotelarstwie nie wink
                                  • ashraf Re: dziwna sytuacja booking 05.06.15, 08:09
                                    W powaznej pracy nikt nie wyrzuca pracownika za 180 zl.
                                    • d.o.s.i.a Re: dziwna sytuacja booking 05.06.15, 10:42
                                      A jak to niepowazna praca to co?
                                      • ashraf Re: dziwna sytuacja booking 05.06.15, 23:26
                                        To można znaleźć inną i akurat w przypadku hotelowej/hostelowej recepcji w Krakowie wiem co mówię. Hotele powstają jak grzyby po deszczu i jest ciągłe zapotrzebowanie na personel niższego szczebla.
                                      • asmarabis Re: dziwna sytuacja booking 06.06.15, 08:43
                                        Nie, przeciez pisze, myslalam ze Ashraf pracuje jako jakis waski specjalista, finansista albo doktor habilitowany itp itd , niektorzy po prostu umieja sie dobrze sprzedac na forum wink)))
                                        • sumire Re: dziwna sytuacja booking 06.06.15, 08:51
                                          Aż dziw bierze, że jeszcze nie brylujesz w sąsiednim inteligentnym wątku o plebsie. Z takimi poglądami na temat pracy poważnej i niepoważnej, czymkolwiek to jest, pasujesz tam jak ulał.
                                          • asmarabis Re: dziwna sytuacja booking 06.06.15, 09:02
                                            To napisz teraz jakie ty masz poglady, ciekawa jestem wink
              • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 09:04
                Od razu oddaję.
        • biala_ladecka Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 14:04
          Odpowiadać? A do jakiej odpowiedzialności została pociągnięta?
          Z tego co czytam, hotel uprzejmie prosi o nie wykorzystywanie ich pomyłki.
          Odwróćmy sytuację: autorka wybiera w booking nocleg z opcją bezzwrotnej płatności z góry, dokonuje rezerwacji i nagle spostrzega, że wybrała złą datę, dzwoni do hotelu i prosi o przeniesienie rezerwacji na właściwy termin, a hotel na to że NIE, bo nie będą odpowiadać za błąd klientki.
          • malowanka06 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 14:54
            właśnie to mi się nie podoba, że często nie ma możliwości rezygnacji z rezerwacji. Wtedy też cena jest niższa i dużo osób wybiera tą opcję, niż opcję z możliwością rezerwacji.
            Nie pytaj na forum, rób jak uważasz, i wiedz, że wiele tych, które piszą o rezygnacji, gdyby były na twoim miejscu- nie zrezygnowałyby.
            A porównanie z za dużą resztą nie jest trafne.
            • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 15:18
              Dokladnie... Ematka tak naprawdę zacierałaby ręce z radości smile
              • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 16:33
                tol8 napisała:

> Dokladnie... Ematka tak naprawdę zacierałaby ręce z radości smile
                Nie wiem, jak ematka, mówię za siebie- nie, nie dziadowałabym na czyjejś pomyłce, szczególnie na tak oczywistej.
              • echtom Re: dziwna sytuacja booking 04.06.15, 12:56
                Nie każda - ja bym się nie cieszyła z takiej oszczędności czyimś kosztem. To po prostu kwestia klasy.
          • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 15:17
            W twoim przypadku racje ma hotel, błąd mój wiec i moja strata. Trzeba by było liczyć na zrozumienie hotelarza.
            Nie ukrywam, ze mimo iż dobrze zarabiamy, to jestesmy bardzo oszczędni. Stąd stać nas na 2-3 wyjazdy zagraniczne w roku.
            Jestem w stanie zapłacić za nocleg po połowie z hotelem, czekam na telefon od menadżerki.
            • d.o.s.i.a Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 15:25
              Dla mnie to dziadowskie i nieladne zachowanie tak wykorzystywać cudza pomylke. Obyś nigdy nie musiała sie przekonać na własne skórze co oznacza taka pomylka.

Nie dziaduj, zarezerwuj hotel w normalnej cenie.
              • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 16:03
                Dziadostwem jest działanie hotelu moim zdaniem. Poważny obiekt by odpuścił, by nie miec zszarganej opinii w necie.
                • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 16:34
                  Poważny obiekt, czyli hotel 5* tak, ale na litość, mówimy o hostelu! Jakie może mieć obroty i zarobek niskobudżetowy hostel, zarabiający na ilości a nie jakości gości?
                  • malowanka06 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 17:14
                    Szukałam noclegu w stolicy, sprawdzałam przez booking i pisałam sama do róznych hosteli jak i schronisk ptsm. Wyobraź sobie, że cenowo wiele się nie różnią od hoteli 3*. Schronisko na Smolnej podało mi cenę, uwzględniając zniżki dla dzieci 280 zł. Jak pisałam niżej, akurat była promocja w hotelu 4* i mam nocleg za 200 zł dla 4 osób. Większość hosteli nie miała wolnych terminów, a nie miałam jakiejś daty wymyślnej. Kolejna sytuacja: 2/3 XI czyli poza sezonem, nocleg w pełniutkim hostelu, a ciężko było go znaleźć w ogóle.
                    Zatem te hostele nie mają aż tak małych obrotów. Koszą na ilości niezłe pieniądze- jak napisałać, gorzej z jakością ;/
                    • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 21:59
                      Warszawa jest akurat wyjątkowo specyficznym miastem, mają stały niedobór niedrogich miejsc noclegowych i walka o rezerwację jest od lat standardem.
                • d.o.s.i.a Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 17:33
                  Byc moze nie jest to powazny obiekt, a biedny obiekt, albo pracownicy sa mobingowani I z wlasnej kieszeni placa za takie pomylki, albo wrecz traca prace.
                  • akseinga Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 19:07
                    Szkoda tego pracownika który się pomylił. Ja akurat mam to szczęście, że trafiam na dobrych ludzi, ale ja tej sytuacji anulowałabym rez. Wiem co to znaczy popełnić błąd w pracy bo tylko ten się nie myli, który nic nie robi. Ale miłego wypoczynku i samych dobrych ludzi na drodze.
                • alexa0000 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 19:24
                  Ależ obiekt odpusci, ale poleci po pensji pracownikowi. Pracownik pewnie prosił cię na własna ręke żeby nie zapłacic za pomyłkę.
                  • akseinga Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 19:29
                    No dokładnie o to chodzi, że to pracownik, a nie obiekt dostanie po kieszeni
                    • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 21:25
                      Nie sądzę aby krakowski informatyk był biedny...

Wiecie jak powstał Wielki Kanion Kolorado?
                      Wycieczka z Krakowa zgubiła złotówkę...
                      • d.o.s.i.a Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 21:49
                        Alez zachlanna z Ciebie baba - wstyd mi by bylo w lustro spojrzec. Pamietaj, karma wraca. Mam nadzieje, ze kiedys drogo zaplacisz za jakas swoja pomylke.
                        Ludzie to jednak potrafia sie zeszmacic za pare zlotych. Jestes ten sam pokroj co Ci ktorzy rozkradali zlote zeby z trupow z komor gazowych. Tez robili interes zycia.
                        Udanej wiecieczki zycze. Mam nadzieje, ze Cie okradna big_grin
                        • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 09:08
                          Idź się leczyć...
                          Mój mąż twierdzi, ze zło zawsze powraca. Mam nadzieje, ze to zwrot w stronę hostelu za jego dotychczasową działalność.
                          I nie przyrównuj mnie do hitlerowców, bo przekraczasz cienką granicę pomówienia.
                          • d.o.s.i.a Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 09:54
                            > Mój mąż twierdzi, ze zło zawsze powraca.

I mam nadzieje ze kiedys powróci do ciebie.

> I nie przyrównuj mnie do hitlerowców,

Alez nie do hitlerowców cie porównuje tylko do chytrych prostych ludzi którzy oblawialibsie na Żydach idących do komor bo robili interes zycia, korzystali z promocji a poza tym na biednego nie trafilo. Identycznych argumentów używasz tylko sytuacja inna, ale nie mam wątpliwości co robilabys podczas wojny.
                        • baltycki Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 17:12
                          Prawo Godwina
                          Wraz z trwaniem dyskusji w Internecie, prawdopodobieństwo użycia porównania, w którym występuje nazizm bądź Hitler dąży do 1 (ang. „As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1.”wink[1]
                          • dyzurny_troll_forum Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 17:15
                            baltycki napisał:

> Prawo Godwina
                            > Wraz z trwaniem dyskusji w Internecie, prawdopodobieństwo użycia porównania, w
                            > którym występuje nazizm bądź Hitler dąży do 1 (ang. „As an online discuss
                            > ion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler app
                            > roaches 1.”wink[1]

Zapomniałeś dodać, że pierwszy, który używa przegrywa...
                      • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 02.06.15, 21:49
                        OJP... już wiem, skąd masz na te 2-3 wyjazdy roczniebig_grin
                        Ale w sumie, sądząc po innych twoich wątkach, nie należało spodziewać się niczego innego...
                        Będac w Krakowie nie zapomnij kopnać jakiejś staruszki i przewrócić na schodach ciezarnej, jak zabawa, to zabawa!
                        • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 09:12
                          Stać nas, bo oszczędzamy, pracujemy oboje po 250h w miesiącu itp.
                          Pisałam już ze to pierwsza taka okazja w naszym życiu.
                          Rozumiem, ze ty nie korzystasz z promocji tanich biletów lotniczych, promocji spozywki, rabatów, zniżek, kart lojalnościowych itp.
                          • kk345 Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 09:44
                            Jest różnica między korzystaniem z promocji, a zachowaniem a'la "chytra baba z Radomia". Jednak skoro w tym wieku jej nie widzisz, to już raczej nie zobaczysz...

Swoją drogą e-matka jako byt zbiorowy jest niesamowita: w watkach wakacyjnych jedzie na te oszczedne, które zabierają weki do Chorwacji pod namiot, a tu, kiedy ewidentnie sytuacja jest moralnie niesmaczna- znajdujesz jednak zrozumienie jednostek i zachętę do napasienia się na cudzej pomyłce. Dziw nad dziwybig_grin
                      • sumire Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 07:53
                        Gdyby ktoś rozpisał konkurs na najbardziej żenujący tekst roku na forum, tym wygrałabyś w cuglach.
                        • tol8 Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 09:13
                          A nagroda choć cenna?
                          • sumire Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 09:37
                            Jakby ją mieszkańcy Krakowa ufundowali.
    • black.sally Re: dziwna sytuacja booking 03.06.15, 13:42
      mozliwe,że cos popie..rzyli w swoich rezerwacjach. I wtedy oni mają obowiązek poszukac wam innego noclegu, ale w podobnej cenie, a jesli wyższa, to musza pokryc koszty sami.
    • echtom Re: dziwna sytuacja booking 04.06.15, 13:15
      Dla mnie sytuacja jest prosta: ktoś się pomylił i skoro Cię prosi, byś tego nie wykorzystywała, to znaczy, że poniesie za swój błąd poważne konsekwencje. Odpowiedź jest kwestią sumienia. Tak OT, mam wrażenie, że noclegi w Krakowie są owiane legendą. Kiedy jechałam tam w 2003 roku, wszyscy mówili, że nie mam szans na nocleg, jeśli go nie zarezerwuję przynajmniej dwa tygodnie wcześniej. Pojechałam w ciemno z trójką dzieci i nie zdążyłam wyjść z dworca, a już miałam dwie oferty prywatnych kwater, za 80 zł na osiedlu i 100 zł w centrum za noc na naszą czwórkę. Miasto jest po prostu maksymalnie nastawione na turystów i każdy chce na nich zarobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka