14.06.15, 13:45
www.se.pl/wiadomosci/polska/rodzinny-dramat-w-bielsku-bialej-zabi-sie-bo-nie-mog-spacic-kredytu-we-frankach_623486.html
W sumie on już na głowie nie ma nic, gorzej, że kobieta została sama z chorą córką i kredytem.
Obserwuj wątek
    • alka7777 Re: Kredyty 14.06.15, 18:11
      No pewnie społeczeństwo powinno się kajać i zagwarantować spłatę kredytu bo zdarzyła się tragedia. Sorry - to nie jest sprawa ludzi bezdomnych, z dzieckiem niepełnosprawny etc. Dziwne że kredytobiorcy w zł nie popełniają samobójstw. Im jest lepiej więc nie bij piany. jak frankowcy płacili dużo mniej niż złotówkowcy to było ok bo ci inni to byli palanci. A jak się odmieniło to hurra na józia płaćcie za mnie bo jestem pokrzywdzony. Frankowiczu bądź honorowy i zanim zaczniesz pyszczyć policz ile zyskałeś w porównaniu ze złotówkowcymi. Miej swój honor i nie zwalaj na państwo, że chciałeś przechytrzyć system bankowy. Niestety to ci się nie udało
      • leanne_paul_piper Re: Kredyty 14.06.15, 18:18
        Bardzo dobry komentarz, może trochę niestosowny pod akurat tym artykułem, bo jednak zdarzyła się tragedia i współczuję rodzinie, ale poza tym zgadzam się w 100% z każdym Twoim słowem.
      • joa66 Re: Kredyty 14.06.15, 18:23
        jak frankowcy płacili dużo mniej niż złotówkowcy to było ok bo ci inni to byli palanci.

Ja na przykład byłam takim palantem.
      • riki_i Re: Kredyty 14.06.15, 18:43
        Ten artykuł to pomieszanie z poplątaniem. Facet zabił się z powodów problemów zdrowotnych w rodzinie, problemów z pracą oraz przekredytowania. Sam kredyt w CHF jeśli idzie o wysokośc raty przecież jest na niezmienionym poziomie (banki uwzględniają ujemny LIBOR)
      • asia-loi Re: Kredyty 14.06.15, 20:23
        alka7777 napisał(a):

... Dziwne że kredytobiorcy w zł nie popełniają samobójstw...

Skąd wiesz, że inni kredytobiorcy nie popełniają samobójstw? Może się o tym po prostu nie pisze?
        Zresztą ludzie z bardzo różnych powodów popełniają samobójstwa. To co dla jednego jest małym problemem, dla drugiego jest nie do udźwignięcia. Nie każdy tak samo reaguje na taki sam problem. W końcu śmierć rozwiązuje wszystkie, ale to wszystkie kłopoty umarłego na tym świecie, problemy mają tylko żywi.
        • alka7777 Re: Kredyty 14.06.15, 20:49
          jakoś nie pisze się o tej grupie, tylko o frankowiczach, bo to jest medialne
          • asia-loi Re: Kredyty 14.06.15, 21:06
            alka7777 napisał(a):

> jakoś nie pisze się o tej grupie, tylko o frankowiczach, bo to jest medialne

Właśnie, pisanie o frankowiczach i ich kłopotach jest medialne. Nie tylko ludzie w Polsce dali się "złapać" na kredyty we frankach. Węgrom i Chorwatom państwo pomogło.
            Żeby nie było, ja nie mam żadnego kredytu, a frankowiczów jest mi po prostu żal, ponieważ moim zdaniem są to kredyty nie do spłacenia, przynajmniej dla wielu. Pewnie są też tacy, którym udało się spłacić kredyt we frankach.
            Moja koleżanka ma kredyt we frankach i od niej wiem, że franków na oczy nie widziała, kiedy wędrowała po bankach (w celu kredytu) żaden bank nie chciał jej dać kredytu w złotówkach, wszyscy bankowcy zachwalali kredyt we frankach, ponieważ bankowcy mieli od takiego kredytu większą prowizję (ale klient tego nie wiedział wtedy).
            To jest tak jak z zakupami: większość ludzi kupuje tam gdzie jest taniej (za ten sam produkt).
            • alka7777 Re: Kredyty 14.06.15, 21:14
              moja droga a ci co wzięli w złotówkach to musieli się bić z bankiem???? Nie po prostu niektórzy uwierzyli że frank szwajcarski będzie stabilny i można płacić niższe raty niż w zł. Zmieniło się i co mamy my podatnicy pomagać tym co przekalkulowali. sorry nie uważam aby to było sprawiedliwie
              • asia-loi Re: Kredyty 14.06.15, 21:26
                alka7777 napisał(a):

> moja droga a ci co wzięli w złotówkach to musieli się bić z bankiem???? Nie po prostu niektórzy uwierzyli że frank szwajcarski będzie stabilny i można płacić niższe raty niż w zł. Zmieniło się i co mamy my podatnicy pomagać tym co przekalkulowali. sorry nie uważam aby to było sprawiedliwie

Z tego co czytam i słyszę, to sporo ludzi w Polsce i w innych krajach uwierzyło bankowcom. Ja się tym ludziom nie dziwię, i gdybym w tym czasie miała brać kredyt na mieszkanie i wszyscy by mi w koło mówili, że franki, tylko franki to też bym pewnie należała dzisiaj do frankowców.
                Zgadzam się, że pomoc dla frankowiczów, a dla innych kredytobiorców brak pomocy w spłacie byłaby niesprawiedliwa, ale mnie tych ludzi jest tak po ludzku żal. Też miałam kredyt na mieszkanie w zł, nikt mi nic nie umorzył, nie pomógł w spłacie.
                Nie mam nic przeciwko pomocy dla frankowiczów, ale jakby tak np. polskie państwo zaprzestało finansowania Kościoła, to wtedy te pieniądze można by przeznaczyć na pomoc dla wszystkich kredytobiorców. Wiem, wiem - nierealne.
            • karla.on Re: Kredyty 14.06.15, 21:35
              Moja koleżanka ma kredyt we frankach i od niej wiem, że franków na oczy nie widziała, kiedy wędrowała po bankach (w celu kredytu) żaden bank nie chciał jej dać kredytu w złotówkach, wszyscy bankowcy zachwalali kredyt we frankach, ponieważ bankowcy mieli od takiego kredytu większą prowizję (ale klient tego nie wiedział wtedy).

a dlaczego zaden bank nie chcial dac jej kredytu w zlotowkach-zmowili sie? a innym dawal?
              a moze jej i wielu innych nie bylo stac na ZADEN kredyt, ale wzieli z mysla, ze jakos to bedzie, a trzeba gdzies meszkac?
              i teraz placz i pretensje do panstwa i zlosc na innych, ze to wszyscy sa winni, a nie oni.
              NIE STAC ICH BYLO NA ZADEN KREDYT, ZADEN, ZAWIAZALI sobie sznur na szyje, nie moga go zdjac.
              samobojstw bedzie wiecej, niestety
              • asia-loi Re: Kredyty 14.06.15, 21:45
                karla.on napisała:
                >
                > a dlaczego zaden bank nie chcial dac jej kredytu w zlotowkach-zmowili sie? a innym dawal

Nie wiem jak to wygląda w statystykach, ale ciekawe byłoby takie oto zestawienie:
                ile w tym samym czasie udzielono kredytów we frankach a ile w złotówkach.
                Z tego co czytam to większość ludzi mówi, że banki tak liczyły zdolność, że w zł nie mieli, a we frankach jak najbardziej mieli.

> a moze jej i wielu innych nie bylo stac na ZADEN kredyt,

Akurat moją koleżankę było stać na kredyt w złotówkach, na raty na razie też ją stać.
                Skoro wszyscy wkoło 6 lat temu mówili, że kredyt we frankach jest lepszy to dała się nabrać. Dzisiaj już by się mocno upierała przy kredycie w złotówkach.
                • alka7777 Re: Kredyty 14.06.15, 21:59
                  moja droga jak bierzesz kredyt to liczysz. niektórzy myśleli perspektywicznie bo kredyt nie jest na 5 lat. Ci co zdecydowali że w frankach wezmą myśleli tylko o zyskach, bo ten kredyt był tańszy i niestety w dłuższym czasie się przeliczyli. Zarabiają w złotówkach a kredyt muszą spłacać w innej walucie. Czy bank gwarantował im że przez 20-30 lat nie będzie zmiany kursu???
    • fomica Re: Kredyty 14.06.15, 18:55
      Mam jak najgorsze zdanie o samobójcach, którzy pozostawiają małoletnie dzieci. Rodzic musi byc twardy, bo ma dla kogo żyć.
      Cała ta historia ma jakieś dziwne luki - bank im "zabrał" 80 tys? Tak po prostu, w ramach czego? Wysokość raty kredytu aż tak bardzo nie wzrosła, na tyle żeby nagle zaczęli przymierać głodem. Komornik nie ściąga z pensji wszystkiego co do grosza, tylko zostawia pewną część na przeżycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka