Dodaj do ulubionych

Tort tęczowy- barwniki

19.06.15, 21:52
Dziecko sobie wymyslilo tort tęczowy. No ok, jak raz w roku zje coś takiego nic mu nie będzie. Barwniki sklepowe zwykle do kremów i ciast. Ale nigdy tego nie używałam, więc może ktoś się podzieli doświadczeniem: czy barwniki zmieniają smak kremu lub ciasta? Czy mi biszkopt nie opadnie jak dam czegoś takiego do niego? Jak z kolorami samego ciasta(jeśli dodam do biszkopt a nie do kremu). Mało mam czasu na eksperymenty , stąd pytanie smile Jakieś dodatkowe rady?
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Tort tęczowy- barwniki 19.06.15, 21:57
      Jeżeli to te barwniki w tubkach Oetkera, to nie poszalejesz. Smaku nie zmieniają, ale przekształcają biszkopt w coś na kształt naleśnika. Już poniewczasie pochodziłam po różnych stronkach i wszędzie mówią, że płynne nie mogą być, mogą być w żelu, a jeszcze lepiej w proszku, podobno wtedy starcza odrobinka i robi się ładny intensywny kolor. Na blogu "Moje wypieki" (nie pamiętam czy końcówka com czy pl, spróbuj i tak i tak) podają też przepis na ciasto tortowe, które nie jest biszkoptem - jest "solidniejsze", więc łatwiej "utrzyma" ten barwnik.
      • karme-lowa Re: Tort tęczowy- barwniki 19.06.15, 22:05
        Potwierdzam. Do barwienia biszkoptu używałam barwnika w proszku. Dajesz odrobinę i masz mocny, nasycony kolor. Nie zmienia smaku i nie ma wpływu ma upieczenie tortu.
        • flo-bo Re: Tort tęczowy- barwniki 19.06.15, 22:21
          Uuu to słabo, za późno młodzież mi wpadła na taki pomysł i tylko te barwniki dostałam. Trudno. A jak z kremem? Nie rozplynie mi się jak dodam ? Bo jak mam ryzykować, to tylko trochę do ozdoby dam i tyle. Dzięki wielkie za pomoc!
    • eliszka25 Re: Tort tęczowy- barwniki 19.06.15, 22:21
      robilam na komunie syna, z tego przepisu na moich wypiekach. ciasto z tego przepisu jest bardziej mokre niz biszkopt i nie jest tak pulchne, wiec mniejsze prawdopodobienstwo, ze opadnie. ja mialam akurat barwniki takie w plynie, ale bardzo mocne, wystarczylo kilka kropli barwnika. potwierdzam jednak to, co pisaly dziewczyny - najlepsze sa barwniki w proszku. wystarczy troszeczke i masz intensywny kolor.
    • mynia_pynia Re: Tort tęczowy- barwniki 19.06.15, 22:26
      Barwniki spożywcze kupilam na allegro, to sa te same ktore barwia jajka na wielkanoc. Ja to uzywam do barwienia ciastoliny domowej. Do ciasta to moze kilka sie nadaje wg. mnie o reszczie to strach nawet czytać.
    • joann_80 Re: Tort tęczowy- barwniki 20.06.15, 09:35
      nie płynne nie w proszku tylko w żelu. Kupione na all. Bardzo wydajne. Angielskie. Nazwy nie podam bo kryptoreklama. Podpowiedzi szukaj na stronie moje wypieki
      • andaba Re: Tort tęczowy- barwniki 20.06.15, 10:11
        Nie zmieniaja smaku, ale tez nie zauważyłam, zeby robiły z ciasta naleśnika.

Ostatnio piekłam takie kolorowe na dzień matki do szkoły, z foremki mi wylazło.
        Używałam tych w tubce. Przeciez tego sie odrobine daje, nie powinno mieć wpływu na rośnięcie.

• ichi51e Re: Tort tęczowy- barwniki 20.06.15, 10:14
      Nie zmieniaja smaku. Lepiej dodawac do plynu (czyli np do mleka i to kolorowe mleko do maki niz liczyc ze jak wszystko wymieszasz to ci sie kolor wyrowna - wyrowna sie ale roboty wiecej) nie zdziw sie jak ktos dostanie lekkiej pokrzywki (zwlaszcza po czerwonym) powinna przejsc po standardowych lekach przeciwnuczuleniowych.
    • baltycki Re: Tort tęczowy- barwniki 20.06.15, 10:56
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ri/qb/gx5h/EblaP8bP1lx2OXPNHX.jpg

Rainbow Cheesecake Show

Rainbow
      • agni71 Re: Tort tęczowy- barwniki 20.06.15, 11:01
        nieapetycznie to wygląda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka