Dodaj do ulubionych

Atak paniki u dziecka

21.06.15, 21:06
Moja córka ma 15 lat i ZA.
Dwa dni temu przeszła coś, co przypominało atak paniki: najpierw znieruchomiała na około 2-3 minuty wisząc nad stołem ze schyloną głową. Nie reagowała na moje słowa. Potem pobiegła do wc, że będzie wymiotować. Następnie zaczęła przeraźliwie krzyczeć, trząść się, machać rękami i dusić się, a przy tym hiperwentylować. Nie było z nią kontaktu. Mówiłam do niej, uszczypnęłam ją, żeby ją z tego wyrwać, ale bez reakcji. Doprowadziłam ją do okna, ale to nic nie dało. Kazałam liczyć od dziesięciu wstecz. Na nic. Krzyczała, machała, drapała się po klatce piersiowej w geście braku oddechu. Masakra. W końcu po około 15 minutach powoli się uspokoiła. Roztrzęsiona poszła spać. Rano nie posłałam jej do szkoły.
Czy ataki paniki u dzieci mogą tak wyglądać? Co to mogło być?
Czekam na termin do psychiatry i może powinnam udać się z nią tez do neurologa?
Obserwuj wątek
    • amoreska Re: Atak paniki u dziecka 21.06.15, 21:08
      Wbrew pozorom - atak padaczki?
      • marychna31 Re: Atak paniki u dziecka 21.06.15, 21:15
        nie ośmieliłabym się diagnozować czy to atak padaczki, czy nie ale one moga przyjmować bardzo różne formy. Jeśli tak by było to oczywiście potrzebny jest neurolog i eeg. Efekty takiego ataku widoczne są w eeg do 2 tyg. Więc należałoby zrobić eeg jak najszybciej a potem powtórzyć po 2 tyg. od wydarzenie, żeby sprawdzić czy ewentualny nieprawidłowy zapis utrzymuje się przez cały czas czy jest efektem ataku.
        • iwoniaw A nam neurolog mówiła 21.06.15, 21:50
          że nie ma sensu robić eeg wcześniej (!) niż 2 tygodnie po ataku/podejrzeniu ataku, gdyż bezpośrednio po zapis jest prawidłowy nawet u zdiagnozowanych epileptyków. Jak to więc jest naprawdę?
          • marychna31 Re: A nam neurolog mówiła 21.06.15, 22:51
            bezpośrednio po ataku jest nieprawidłowy i jak ma się diagnozę padaczki to nie ma sensu robić eeg bo na bank wyjdzie zapis nieprawidłowy. Dopiero kiedy znikną efekty po napadowe to się sprawdza, czy zapis jest nieprawidłowy również między atakami. Tyle, że na razie nie wiadomo, jakie podłoże miał atak u dziecka zebry, może w ogóle nie miał nic wspólnego z padaczką. Acha- u niektórych chorych na padaczkę, zapisy EEG mogą być prawidłowe.
    • angeika89 Re: Atak paniki u dziecka 21.06.15, 21:16
      Możliwe że to grubsza sprawa niż atak paniki.Czym by się tak przestraszyła?Możliwe że to właśnie atak padaczki był.Niepokojący jest fakt że miała brak oddechu i się trzęsła. Na pewno udała bym się do Neurologa...

www.suwaczki.com/tickers/dqprj44j24tj1f5a.png
    • d.o.s.i.a Re: Atak paniki u dziecka 21.06.15, 21:18
      Przy hiperwentylacji nie powinnaś jej prowadzić do okna tylko dać torebkę papierowa do oddychania.
      • zebra12 Re: Atak paniki u dziecka 21.06.15, 21:26
        Ja jej nie prowadziłam do okna w celu ułatwienia oddychania, tylko w celu przerwania ataku na skutek bodźca jakim jest chłodne powietrze - to było o 23 wieczorem. A z braku torebki pod ręką i omdlewania użyłam dłoni, żeby nie oddychała tak szybko. Nie mogłam od niej odejść, bo ją podtrzymywałam, a byłam jak zawsze sama w domu, młodsze dziecko spało.
        • angeika89 Re: Atak paniki u dziecka 21.06.15, 21:31
          Bosze.Współczuję Ci takiej sytuacji.Wyobrażam sobie jak się czułaś patrząc na atak swojego dziecka.I swoją drogą gratuluję zimnej krwi.Ja pewnie sama zaczęła bym panikować...Koniecznie idź do neurologa

www.suwaczki.com/tickers/dqprj44j24tj1f5a.png
    • kolibeer2 Re: Atak paniki u dziecka 21.06.15, 21:45
      moja córka ma 16 lat, jest w trakcie diagnozy ZA ,
      u nas tez wystąpiły podobne ataki - córka ma w tym czasie drżące ręce , jest jej zimno, ma kłopoty z oddychaniem , bije jej mocno i szybko serce , ma sucho w ustach, odczuwa irracjonalny lęk, potrafi płakać w tym czasie , trwa to kilka minut , potem córka jest bardzo zmęczona i senna,
      epizod z bólem głowy i wymiotami był tylko jeden , to właśnie po nim trafiliśmy w trybie pilnym do neurologa, przebadana dokładnie , EEG na granicy normy , po kilku dniach powtórzone i tomograf , ognisk padaczkowych nie stwierdzono,
      teraz jesteśmy pod opieką prywatnie psychiatry - na ataki ma brać doraźnie hydrohsyzynę ,
      w sierpniu mamy diagnozę w centrum autyzmu
      • beverlyja90210 Re: Atak paniki u dziecka 21.06.15, 21:52
        Nie spotkałam sie z niczym takim ale bardzo Ci współczuje na parawde i oby sie nie powtórzyło
        • aguacate Re: Atak paniki u dziecka 21.06.15, 22:23
          Z twojego opisu wyglada, ze mogl byc to atak padaczki, konkretnie absence seizure. Osoba jest wtedy nieobecna, jakby zawieszona, nie reaguje na bodzce sluchowe, wzrokowe lub dotykowe. Atak zazwyczaj trwa kilka-kilkanascie sekund.
          Po ataku osoba moze czuc sie wyjatkpwo zmeczona, miec nudnosci itp.

Pamietaj jednak, zeby stwierdzic padaczke, chory musi miec conajmniej dwa ataki. Przyjzyj sie corce, bo obsence seizures moga byc trudne do wylapania (wydaje sie, ze osoba sie tylko zamyslila), zwlaszcza jak trwaja np 3 sekundy.

W przypadku mojego syna (absence seizures od roku), drugi atak nastapil ok 2 tyg po pierwszym. EEG mial dopiero po drugim ataku, mial tez MRI by wykluczyc guza mozgu. Dodam, ze EEG zawsze wychodzilo prawidlowo, ale ataki mial bardzo wyrazne.

Czytalam tez, ze u dzieci z autyzmem padaczka wystepuje czesciej, bo jest to ta sama kwestia nieprawidlowej elektryki mozgu.

I jeszcze ci powiem, ze z padaczka da sie calkiem normalnue zyc, jesli ma sie d rane leki. Oczywiscie, strach o dziecko zawsze jest wiekszy, zawsze bedziesz zyla w alercie, ale leki moga wyeliminowac ataki.
    • tryggia Re: Atak paniki u dziecka 21.06.15, 22:11
      www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-nerwowy/histeria-grozne-zaburzenie-emocjonalne_38388.html
    • e-kasia27 Re: Atak paniki u dziecka 21.06.15, 22:11
      To mogła też być hipoglikemia, a brak kontaktu wynikać mógł z tego, że się przestraszyła objawów i rzeczywiście wpadła w panikę.
      Idź najpierw do internisty, a potem do neurologa.
      • e-kasia27 Re: Atak paniki u dziecka 21.06.15, 22:15
        Poproś córę, aby opisała, co dokładnie wtedy czuła i w jakiej kolejności - może to pomoże wyjaśnić, co się stało.
    • berdebul Re: Atak paniki u dziecka 22.06.15, 00:58
      Zanim forum zdiagnozuje padaczkę i wszystkie możliwe choroby, to porozmawiaj z córką. Nie wiem jak inni, ale ja bardzo długo nie czułam że będę wymiotować, tylko wlasnie się odłączalam, pózniej wymioty (nie zawsze zdążyłam do łazienki), a po nich duszności, drżenie wszystkiego i takie wewnętrzne rozedrganie.
      Do neurologa i tak idź, ale nie zawsze coś, co wyglada strasznie oznacza poważna chorobę.
      • nangaparbat3 Re: Atak paniki u dziecka 22.06.15, 07:51
        ja bardzo długo nie czułam że będę wymiotować, ty
        > lko wlasnie się odłączalam, pózniej wymioty (nie zawsze zdążyłam do łazienki),
        > a po nich duszności, drżenie wszystkiego i takie wewnętrzne rozedrganie.
        I co to było?
        • berdebul Re: Atak paniki u dziecka 22.06.15, 20:51
          Zaburzenia SI. Fizycznie jest ok, eeg w normie.
          • nangaparbat3 Re: Atak paniki u dziecka 22.06.15, 21:40
            Super ze na to wyszlo.
    • tatrofanka Re: Atak paniki u dziecka 22.06.15, 07:41
      Idz do neurologa. Taka jest moja opinia.

Ale spokojnie.

Ja podczas wymiotow mam ataki paniki.
      Bo generalnie mam wrazenie ze to koniec ze sie dusze.
      Zdarzylo mi sie gdy bylam w jej wieku - wtmiotowac i wzywac glosno pomocy.
      Mama nadbiegla , stala przy mnie a ja czepialam sie jej rekami jak oszalala.

Do dzis boje sie wymiotowac. NA szczescie zdarza mi sie rzadko
      • zebra12 Re: Atak paniki u dziecka 24.06.15, 15:10
        Ona nie wołała słów. Nie była w stanie mówić. Krzyczała tylko aa, aaaa, aaaa i machała rekami. Ot, jakbyś komuś krzywdę zrobiła.
    • nangaparbat3 Re: Atak paniki u dziecka 22.06.15, 07:49
      Idź z nią na cito do neurologa, to raczej wygląda na padaczkę niż na atak paniki.
      • grzalka Re: Atak paniki u dziecka 22.06.15, 20:58
        Neurolodzy twierdzą, że z opisu to nie jest padaczka. Raczej psycholog lub psychiatra niż neurolog
        • nangaparbat3 Re: Atak paniki u dziecka 22.06.15, 21:47
          Na padaczke wyglada początek objawow, to "zawieszenie". Ciąg dalszy to może byc panika spowodowana wczesniejszymi objawami. A że ciąg dalszy jest nieslychanie spektakularny, może przeslaniać początek. Ja bym sprawdzila neurologicznie najpierw.
        • zebra12 Re: Atak paniki u dziecka 25.06.15, 06:31
          A u mnie, że jednak mogła to byc padaczka i dziś na przyjmują na oddział na badania. Musza wykluczyć zanim psychiatra poda leki maskujące objawy.
          Córka miała w 2010 roku pierwsze utraty świadomości. Wtedy badanie wykazało:
          Czynność podstawowa alfa i beta okresowo dosyć regularna, modyfikowana czynnością szybką z miernie licznymi i średnionapięciowymi falami theta 5-7 sek . reakcja OZ oznaczona.
          W czasie i po ukończeniu HW zarejestrowano we wszystkich odprowadzeniach z wyraźną tendencją do napadowości, serię średnio i wysokonapięciowych fal theta 4-7 sek, delta 3 sek, typowych i nietypowych fal ostrych oraz nietypowych zespołów fali ostrej z falą wolną.
          Zapis o charakterze napadowym przemawia za uogólnionymi zmianami.
          • zebra12 Re: Atak paniki u dziecka 26.06.15, 06:33
            Nie ma miejsc. Może dziś.
    • rosapulchra-0 Re: Atak paniki u dziecka 26.06.15, 07:13
      Chwilowe załamanie? Serio piszę. Moja najmłodsza miewa ataki paniki. Spowodowane są one przez jej migreny, bo miewa je tak silne, że czasem po kilka dni nie wychodzi z łóżka, pod którym stoi miska, w domu musi być cisza i ciemno. Nawet dostaje tryptany, a ma 17 lat. I dość cyklicznie po takim ataku migreny dostaje ataku paniki. Najczęściej podczas snu. Nie ma ZA, ani czegokolwiek innego. Generalnie jest zdrowa, poza tymi migrenami.
      • zebra12 Re: Atak paniki u dziecka 26.06.15, 07:25
        Ale to trwało 15 minut. Nie bolała jej wcześniej głowa. Dopiero po ataku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka