Dodaj do ulubionych

wirus grypy zołądkowej

30.06.15, 09:55
Moze cos pomożecie, może któraś spotkała się z takimi objawami. 8-latka ok. miesiąc temu miała biegunkę - luźne stolce kilka razy dziennie. Przy czym za prawie każdym razem wypróżnienie poprzedzał bardzo silny skurczowy ból brzucha. Trwało to kilka dni, więc poszłam z dzieckiem do lekarza, który stwierdził, że to wirus, przepisał probiotyk i tyle. Sytuacja troszkę się potem poprawiła, ale luźne stolce pojawiały sie nadal, chociaż już nie tak często i nie przy każdym wypróżnieniu, silny ból brzucha tez od czasu do czasu przy wypróżnieniu wracał. Trwało to jakieś 2-3 tygodnie, poszłam więc po raz drugi do lekarza, głownie ze wzgledu na te niepokojące, moim zdaniem, sile bóle brzucha przy wyporóżnianiu się. Lekarz stwierdził, że to "pokłosie" cały czas tego wirusa i przepisał inny probiotyk. Nic to nie zmieniło. Za to w miniony weekend córka rozchorowała się totalnie - wymioty,biegunka, silne bóle brzucha. Meczyło ją to przez od piatku wieczorem do soboty rano. Miałam nadzieje, ze to już definitywna walka jaką organizm stoczył z wirusem i teraz bedzie już wszystko Ok. Dziś niestety córka znów ma luźny stolec oraz silny ból brzucha trzy wypróżnieniu się. Planuje kolejna wizytę u lekarza, ale obawiam się, ze usłyszę to samo co ostatnio, czyli właściwie nic konkretnego. Czy to możliwe, aby miała w sobie jakiegoś wirusa juz od miesiąca? Jesli tak - jak go sie pozbyć ? Spotkałyście się z podobnymi objawami ? Dodam, że nikt inny w domowników nie chorował.
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 10:01
      Jak na jelitówkę to za długo się utrzymuje, idź jeszcze raz, a jak lekarz nic konkretnego nie zleci, to poszukaj innego. To nie jest normalne, żeby mieć biegunkę przez kilka tygodni.
      • itka-julitka Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 10:07
        Dodam tylko, ze biegunka nie jest non stop. W międzyczasie pomiedzy pierwszym "atakiem" biegunki miesiąc temu, a zeszłym weekendem, zdarzały się także normalne stolce.
        • jowita771 Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 10:16
          Może to jakiś pasożyt? Możesz spróbować zbadać kał, podobno dobrze dać do weterynarza, oni prędzej znajdują, ale nigdy tak nie badałam i kompletnie nie wiem, dlaczego tak miałoby być.
    • cosmetic.wipes Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 10:01
      Skonsultuj się z innym lekarzem.
      Obstawiam, że to nie rota.
    • gaskama Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 10:09
      Mam nadzieję, że nie chodzisz ciągle do tego samego lekarza. Idź do jakiegoś innego. I to raczej nie jest jelitowa. Ale musisz iść do lekarza. Zakładam, że za drugim razem wysłano się na:
      - badania krwi
      - badania pod kątem lamblii i innych pasożytów
      - usg jamy brzusznej?
      To takie minimum, jakie zleca lekarz przy opisanych objawach.
      • itka-julitka Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 10:13
        Dwa razy byłam u tego samego lekarza. Nie zlecił żadnych badań ani za pierwszym ani za drugim razem. Stwierdził, ze podobno obecnie panuje taki wirus, który daje długo o sobie znać. Planuję zrobić badanie kału pod katem pasożytów, ale to moja inicjatywa a nie zalecenie lekarskie.
        • gaskama Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 10:19
          To zrób usg jamy brzusznej. Niewiele kosztuje, jest nieinwazyjne. Moja lekarka jest zdania, że raz na dwa lata warto takie badanie robić, nawet bez jakichkolwiek objawów. Podobnie jak badania krwi.
    • black_halo Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 10:14
      To samozarazenie sie. Jak sie raz zlapie tego wirusa to okropnie ciezko sie pozbyc cholerstwa. Nalezy pilnowac bardzo dokladnego mycia rak przed kazdym posilkiem i po kazdym wyjsciu z toalety, najlepiej przetrzec lazienke chlorem. Za jakims czas powinno przejsc ale to trudne. Ja kiedys tez tak mialam potem wlasnie lekarka zalecila dokladne sprzatanie.

Do tego po kazdej jelitowce organizm jest bardzo oslabiony i wtedy latwiej zlapac kolejnego wirusa. Ale nie radze brac probiotykow zbut dlugo, rozleniwiaja uklad pokarmowy.
      • itka-julitka Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 10:21
        Przy tego rodzaju chorobach obsesyjnie wręcz zwracam uwagę na czystość, mycie rąk po wyjściu z toalety i przed jedzeniem. Mimo to, nie przechodzi. Piszesz, że kiedyś "miałaś tak" - ile czasu chorowałaś ?
        • gaskama Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 10:30
          Mój syn tak miał przez mniej więcej dwa tygodnie. Wyszły lamblie. Przeleczyliśmy. Ale leczenie było bardzo uciążliwe, syn źle reagował na antybiotyk. Powinniśmy powtórzyć po dwóch tygodniach, ale nie miałam odwagi, bo po leku syn miał chyba większą biegunkę niż przed podawaniem go. To było rok temu. Od tego czasu mamy spokój. Nie sprawdzałam, czy nadal ma lamblie. Nasza lekarka twierdzi, że w PL 40% ludzi je ma. Nie zawsze dają objawy.
          • itka-julitka Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 10:43
            Biorę pasożyty pod uwagę. Planuję zrobić badanie kału. W zeszłym roku przechodziliśmy przez owsiki, ale nie wiem, czy córka miała te pasożyty, bo nie miała żadnych objawów i była leczona jako członek rodziny zakażonego, ja miałam objawy . Co do Twojego syna - to obawiam się, ze lamblii nie wyleczyliście skoro drugiej dawki nie podaliście. Co najmniej podwójna dawka jest niezbędna.
          • memphis90 Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 15:47
            Nasza lekarka twierdzi, że w
            > PL 40% ludzi je ma. Nie zawsze dają objawy.
            Bzdura. Przez 6 lat oglądania gastroskopii i wyników histologicznych z biopsji dwunastnicy (tam bytują lamblie) widziałam może z 1 lub 2 lambliozy.
            • gaskama Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 15:55
              Masz rację. W całej populacji około 3%, ale wśród dzieci 20%, aczkolwiek w miejscach, gdzie nie przestrzega się higieny (niestety np. domy dziecka) dochodzi do 70%. Pewnie rzadko robiłaś biopsję 4-5 latkom.
      • memphis90 Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 15:45
        Ale nie radze brac probiotykow zbut dlugo, rozleniwiaja uk
        > lad pokarmowy.
        Czyli co- lepiej zaszczepić przewód pokarmowy candidą albo clostridium, zeby nie "rozleniwiać" sobie jelit prawidłową florą fizjologiczną?
        No przecież to głupie. Lactobacillus stanowi prawidłową, korzystną florę, powinien znajdowac się w zdrowych jelitach. Saccharomycces natomiast nie zasiedla jelit na stałe, bytuje w momencie podawania i wydala się ze stolcem. Żaden z nich nie szkodzi i nie rozleniwia jelit.
        • gaskama Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 15:57
          Ciekawe informacje podajesz. Co robisz zawodowo, jeśli można wiedzieć? Ja też czytałam o tym rozleniwianiu jelit (w sensie by nie przesadzać z probiotykami). W sensie, nie podawać bez przyczyny. Aczkolwiek ja czasami podaję w upały, po antybiotykach już obowiązkowo. Także przy wirusówkach.
    • rulsanka Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 11:47
      Mogą być lamblie, jakaś bakteria, wirus
      Albo coś takiego: www.medonet.pl/dolegliwosci,dolegliwosci-profil,1696388,1,kryptosporydioza,index.html
      Choroba jest mało znana ale dość powszechna, po prostu u osób ogólnie zdrowych sama przechodzi.
      Najlepiej zrobić posiew kału + kał na pasożyty. Ja bym na razie nic nie robiła tylko dawała endiex zgodnie z dawkowaniem z ulotki. Jeśli bakteria to pomoże.

Być może warto zrobić morfologię z rozmazem ręcznym i crp. Z rozmazu można wnioskować np. o pasożytach oraz czy infekcja jest bakteryjna. A crp to stan zapalny.
      • matyldamoja Re: wirus grypy zołądkowej 30.06.15, 16:42
        córka przez cały tydzień miała to co opisujesz, mega silny ból brzuch- ona naprawdę nie ściemnia i potrafi taki sobie ból dobrze znosić i to też mnie najbardziej niepokoiło, dziwne było też to że skręcało ją bardzo po oddaniu stolca. podawałam enterol , pół nospy i debridat. Drugi tydzień to były bóle głównie przed kupą i ustępowały od razu po wyjściu z toalety. enterol utrzymuję i dieta dieta dieta. Dodam że mam 3 dzieci i jednego 3 dni bolał brzuch przed puszczeniem przysłowiowego bąka -ale bardzo silny, drugiego synka bolał brzuszek i miał biegunkę a córka miała te mega silne bóle. U twojego dziecka obstawiam że to nie jeden wirus tylko osłabiona łapała kolejne.
    • morekac Re: wirus grypy zołądkowej 01.07.15, 22:41
      Alergia? Nietolerancja laktozy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka