Dodaj do ulubionych

Szydlo poplynela

06.07.15, 10:48
smiejecie sie z Grekow a tak bardzo wcale sie od nich nie roznimy. Polacy tak samo leca na obiecanki cacanki - jak to wynika z ostatnich sondazy w jesiennych wyborach zwyciezy nasza rodzima odpowiedniczka Tsiprasa. Ktory ze scenariuszy obstawiacie:
1. Szydlo spelni obietnice wyborcze i urzadzi nam druga Grecje
2. Ktorys z dwustu zaprezentowanych ekspertow zdola sie w koncu doliczyc ile te obietnice beda kosztowac i nowa pani Premier wycofa sie ze swoich pomyslow (czego zycze sobie i wszystkim)
3. Inny wariant - prosze o Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 10:52
      Zadanie: Podaj dwie obietnice wyborcze ktore jakakolwiek partia wypelnila. W nagrode medal z buraka i odpowiedz na pytanie glowne watku
      • zlotarybka_1 Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 10:58
        przeciez podalam przyklad - partia Tsiprasa spelnila obietnice wyborcze. Wiec jest to mozliwe. Obawiam sie takiego debiutu na rodzimym poletku.
        • zlotarybka_1 P.S. medal z buraka poprosze 06.07.15, 10:59
      • aneta-skarpeta Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 13:58
        PO co spełniło- obietnice z 2011
        -6latki do szkół
        -podniesli ulgę na kolejne dzieci- choc nie jest to zapowiadana "znacząca podwyżka"
        - wprowadzili cyfryzację tv
        - wydłużenie urlopow macierz. i wprowadzenie w większym zakresie ojcowskich
        - zwiekszyli dostępność do tanszych miejsc w przedszkolach ( dofinansowania prywatnych placówek na poziopmie dofinansowania w państwowych
        - wprowadzenie ewusia
        - znieśli pozwolenie na budowę- to nawet wiecej bo obiecywali jedynie usprawnienie wydawania pozwoleń
        - ułatwienie otworzenia firmy
        - bardzo duzo się buduje dróg w okolicach i samej warszawie etc
        ...

przelecialam tak na szybko program PO z 2011, ale po 150 stronach wymiękłam- sporo pewnie przeoczyłam, bo mnie nie dotyczą
        • iziula1 Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 14:14
          Do listy Anety dodam
          - internet w każdej gminie, korzystając z funduszy UE robi się światłowody
          - przedszkole dla każdego i zerówki,
          - Orliki w mieście i przyległych gminach ,
          - dofinansowanie różnych dyscyplin sportowych dla dzieci typu: tenis stołowy, piłka nożna,
          - karty dużej rodziny ze zniżkami na komunikacje i kulturę,
          - jeden podręcznik rządowy dla pierwszoklasistów,
          - becikowe,
          - ulgi rodzinne,
          i jeszcze sporo innych drobiazgów które na codzień ułatwiają mi życie i innym.

A od 2016 obniżka Vatu do poziomu 22%, 7%, 3%.
          Nie chcę aby ktoś taki jak Kukiz czy jego ludzie "rozwalali ten cały system".
          • wioskowy_glupek Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 14:33
            Niemożliwe, przecież PO to samo złooo wink
            • iziula1 Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 14:59
              Nie twierdze,że PO to cud , miód i orzeszki.
              Ale te obietnice składane przez PIS powodują,że mam autentyczne obawy co dalej będzie z tą Polską ?! Nie można bezkarnie rozdawać pieniędzy, zważywszy że rząd żadnych pieniędzy nie ma. To my podatnicy utrzymujemy Państwo. Więc Pani Szydło rozdaje nie swoje pieniądze, tylko nasze, moje, twoje. Czyli to nam, mi, tobie musi je zabrać.

• asia-loi Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 15:04
                Moim zdaniem ani Szydło, ani Duda, ani cały PiS jak wygra wybory, bo chyba wygra nic nikomu za dużo nie dadzą. To są tylko obiecanki coby wygrać wybory, a jak przyjdzie co do czego to wcale rozdawni nie będą.
                • zlotarybka_1 Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 15:07
                  pozostaje miec taka nadzieje. Bo wg sondazy maja juz takie poparcie, ze sami moga stworzyc rzad. Czyli jak zechca hojna raczka rozdac to zrobia to bez zadnycvh przeszkod.
              • kamunyak Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 15:09
                Więc Pani Szydł
                > o rozdaje nie swoje pieniądze, tylko nasze, moje, twoje. Czyli to nam, mi, tobi
                > e musi je zabrać.

ale zabierze tobie, mnie i takim właśnie średniakom (bogaci sobie poradzą) i da biednym.
                Taki współczesny Janosik w spódnicy.
                Czyli będziemy zasuwać na tych biednych, którzy albo nie potrafią, albo nie mają możliwości a państwo, które jest od tego żeby tych biednych zaktywizować, stworzyć możliwości, ograniczy sie do wsadzania łap do naszych kieszeni.
                Tak, że ratuj sie kto może i spadajmy stąd wszyscy. Póki jeszcze mamy za co.
          • asia-loi Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 15:11
            iziula1 napisała:

> Do listy Anety dodam
            > - becikowe,

iziula1 jesteś pewna, że to becikowe to zawdzięczamy PO, a nie Lidze Polskich Rodzin?
            Wydaje mi się, że to LPR przeforsowała to becikowe, jak i ulgę 1000 zł na dziecko od podatku wbrew PiS-owi. PiS był cały przeciw, oprócz jednego posła z mojego miasta. Posłowi z mojego miasta, to nie wiem czy się przyciski pomyliły czy był pijany?
          • semihora Re: Szydlo poplynela 07.07.15, 07:53
            Jak w każdej gminie internet? W mojej nie ma, czyżbym coś przeoczyła?
          • dyzurny_troll_forum Re: Szydlo poplynela 07.07.15, 12:39
            iziula1 napisała:

> - becikowe,
            > - ulgi rodzinne,

To były punkty programu LPR wprowadzone za rządu PiS+LPR+Samoobrona. Resztę bzdur pominę....

Lecz się na nogi, bo głowę już masz przeryta propagandą...

> Nie chcę aby ktoś taki jak Kukiz czy jego ludzie "rozwalali ten cały system".

A ja nie chcę, żeby głosowali ludzie, którzy nie kojarzą podstawowych faktów z historii sięgającej 10 lat wstecz.
    • forumkazforum Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 15:43
      W okresie od lutego 2014 do lutego 2015 r. rząd koalicji PO-PSL zwiększył zadłużenie Polski o 61 mld zł, czyli „skonsumował” już prawie połowę spadku oficjalnego zadłużenia, który wystąpił po „operacji OFE”. Bieżące interesy rządzących są ważniejsze niż poziom zadłużenia obecnych i przyszłych pokoleń Polaków. Cała polityka gospodarcza oparta jest na pozornym rozwoju, który dokonuje się poprzez wzrost długu, za który Państwo kupuje zagraniczne produkty i płaci zagranicznym dostawcom usług. Najnowszym przykładem są przetargi na śmigłowce i systemy rakietowe dla wojska.
      Polityka gospodarcza rządu oparta jest na zwiększaniu zadłużenia, ale nie idzie za tym rozwój polskiego przemysłu czy firm. Środki pieniężne z zaciąganego długu powiększone o dotacje unijne, wracają do gospodarek krajów europejskich poprzez realizowane kontrakty. Program budowy autostrad spowodował bankructwo kilkudziesięciu polskich firm budowlanych, będących podwykonawcami zagranicznych firm wygrywających przetargi w Polsce. Podobnie było przy budowie stadionów na Euro 2012 czy wielkich projektów informatycznych. Tak realizowana polityka gospodarcza zwiększa zadłużenie i związane z nim obciążenia polskiej gospodarki, ale nie daje nic w zamian. W przyszłości zaciągniętego zadłużenia i odsetek nie będzie z czego spłacić, gdyż środki finansowe nie wzmacniają krajowych przedsiębiorstw, nie powodują zwiększenia bazy podatkowej, a wręcz przeciwnie, służą realizacji celów centrum gospodarczego Unii. W okresie znacznego spowolnienia krajowej gospodarki zachodnie przedsiębiorstwa otrzymują z Polski zlecenia. W ten sposób importujemy bezrobocie i eksportujemy obywateli, którzy w kraju nie mają szansy na godną pracę i płacę. Polacy, którzy pozostaną w kraju, będą zobowiązani do spłaty długu wraz z odsetkami. Polityka obecnego rządu wyniszcza kraj, wypycha obywateli za granicę i nie daje szansy na rozwój w przyszłości.
      Zadłużenie skarbu państwa a kalendarz wyborczy
      Zadłużenie skarbu państwa (SP), po spadku o 130 mld zł w lutym 2014 r., nieprzerwanie rośnie. Rząd PO-PSL, przejmując część oszczędności obywateli z otwartych funduszy emerytalnych (OFE), w lutym ubiegłego roku umożliwił dalsze zadłużanie Polski, ze względu na zapisy ustawowo-konstytucyjne. Jednocześnie kilka miesięcy przed wyborami i bezpośrednio w roku wyborczym realizuje politykę „dosypywania” pieniędzy, która była omawiana w ujawnionej na taśmie rozmowie pomiędzy prezesem Narodowego Banku Polskiego Markiem Belką a ministrem Bartłomiejem Sienkiewiczem. Głównym celem, o którym mówił minister Sienkiewicz, jest niedopuszczenie największej partii opozycyjnej do przejęcia władzy.
      Od lutego do grudnia ubiegłego roku średniomiesięczny przyrost zadłużenia wyniósł 0,6 proc. W grudniu miesięczny wzrost zadłużenia SP osiągnął już poziom 1 proc., aby w styczniu i lutym bieżącego roku wynieść odpowiednio 1,4 proc. i 1,5 proc. Jak widać aprecjacja zadłużenia jest ściśle związana z kalendarzem wyborczym. Na koniec lutego br. oficjalne zadłużenie SP wyniosło 802,8 mld zł. Po doliczeniu 130 mld zł, które zostały „upaństwowione” w ramach „operacji OFE” zadłużenie to wynosi 932,8 mld zł. Doliczenie środków przejętych z OFE do zadłużenia jest uzasadnione, gdyż zobowiązanie to wobec przyszłych emerytów nie wygasło. Zostało tylko ukryte przez fakt niewykazywania w statystykach długu państwowego jakichkolwiek zobowiązań emerytalnych.

• forumkazforum Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 15:44
        Dynamika wzrostu zadłużenia
        Dług SP w okresie rządów obecnej koalicji rósł w zastraszającym tempie. W styczniu 2007 r. wynosił on 490 mld zł. Uwzględniając umorzone zobowiązania do OFE obecnie dług ten wynosi 933 mld zł. Oznacza to wzrost zobowiązań SP o ponad 90 proc. w ciągu całego okresu rządów koalicji PO-PSL.
        Kiedy porównamy powyższe wartości, chociażby z kwotami, które rząd planuje wydać na modernizację armii – ok. 140 mld zł w latach 2015–2022 m.in. na śmigłowce, tarczę antyrakietową „Wisła” i kilka innych programów – to rodzi się pytanie, gdzie podziały się pieniądze z zaciągniętego w ciągu 8 lat długu w wysokości 442,5 mld zł?

• zlotarybka_1 Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 15:53
          a cos na temat napiszesz?
        • kamunyak Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 15:54
          my tu chyba jesteśmy za płytkie, ba! "debilnie płytkie', żeby pojac te twoje wywody.
          Tak, że ja proponuję jakies inne fora do agitacji.
          Może radio maryja czy inne takie....tam sa osoby, które na pewno zrozumieja, o czym piszesz.
          Lepiej będziesz czuła sie wśród swoich, bez wątpienia.
        • baltycki Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 15:55
          Wypada podac zrodlo..

wawerskipis.pl/?p=1204
          wawerskiPiS.pl
          Komitet Prawo i Sprawiedliwość w Wawrze

Owoce rządów ekipy PO-PSL
          8 maja 2015 | Filed under: Andrzej Olszewski, Komentarz Radnego and tagged with: Andrzej Olszewski, Wawer, wawerskipis.pl
          • zlotarybka_1 Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 16:00
            Baltycki, malo sie znamy ale.... sniles mi sie dzis, powaga.
            To chyba dzieki zdjeciom z watku o nowym wnuczeciu. Nie pogratulowalam tam, gratuluje wiec tu.
            P.S. w moim snie wygladales jak swoj ziec (skadinad podobny do Ciebie troche).
            • baltycki Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 17:13
              Momenty byly? big_grin
              • zlotarybka_1 Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 17:16
                big_grinDD
        • gogologog Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 21:03
          dziwne ze jeszcze nie usuneli Twojego wpisu
      • zofijkamyjka Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 23:17
        oszczędności obywateli w OFE? nie ma czegos takiego. Na OFE interes robiło tylko OFE.
    • purchawkapuknieta Grecje to juz mamy 06.07.15, 16:46
      1. Może to i dobry pomysł, ale czy ktoś wam, drodzy przedsiębiorcy, powiedział, że żeby znaleźć w systemie podatkowym te 50 mld zł, trzeba będzie przeprowadzić co najmniej 4 razy więcej kontroli niż dotychczas w waszych przedsiębiorstwach? Hm... czyli system kontroli aktualnie jest co najmniej dziurawy? Kontrolujemy tylko plotki i leszcze, a grube ryby plywaja spokojnie?
      2. Zła wola, obchodzenie prawa i systematyczna gra na zwłokę – takie zarzuty prawnik Szymon Osowski stawia kancelarii Ewy Kopacz
      3. poradnik.wfirma.pl/-czy-wiesz-ile-wyniosa-skladki-zus-przedsiebiorcy-w-2015-roku
      4. a rzeczywiste zarobki...
      • zlotarybka_1 Re: Grecje to juz mamy 06.07.15, 16:56
        a to mnie zaskoczylas - serio mamy juz Grecje?
        Fakt, nie meiszkam w PL i nie jestem na biezaco ale bylam w tamtym tygodniu w Wawie i bez problemu wyplacilam kase z bankomatu. Nawet w kolejce nie stalam. I bez limitu. Dziwne....
      • baltycki Re: Grecje to juz mamy 06.07.15, 17:33
        Kazdy system kontroli jest w jakims stopniu dziurawy.
        Uzyskane efekty nie sa wprost proporcjonalne do ilosci kontroli/kontrolujacych, przychodzi moment, gdy dalsze ich zwiekszanie mija sie z celem, poniewaz uzyskane korzysci sa mniejsze od poniesionych nakladow.

> Kontrolujemy tylko plotki i leszcze, a grube ryby plywaja spokojnie?
        Skad taki wniosek?

Napisz, o co Ci chodzi.. nie oczekuj, ze zamiast Twojej opinii bede czytal wskazane artykuly.
      • forumkazforum Re: Grecje to juz mamy 06.07.15, 19:46
        wpolityce.pl/m/gospodarka/258391-prof-rybinski-ustepujacy-rzad-zadluzyl-polske-bardziej-niz-gierek-rzady-platformy-obywatelskiej-wpedzily-polske-w-scenariusz-grecji-nasz-wywiad
        • purchawkapuknieta Re: Grecje to juz mamy 06.07.15, 21:33
          próżny trud- grochem o scianę.
        • baltycki Re: Grecje to juz mamy 06.07.15, 22:01
          — mówi o rządzących prof. Krzysztof Rybiński, rektor Nowego Uniwersytetu Ekonomicznego w Ałmaty (Kazachstan).

" Krzysztof Rybiński, były wiceprezes NBP, jako nowy ekspert kandydata PiS na premiera prof. Piotra Glińskiego wystrzelił w środę* z dziwnym pomysłem. Chce, aby rodzice otrzymywali "stypendium demograficzne" w wysokości 1 tys. zł miesięcznie na dziecko
          . Miałoby ono być wypłacane przez rząd od momentu urodzenia do ukończenia 18. roku życia i uzyskania pełnoletności.

Według danych GUS na koniec 2010 roku w Polsce żyło 7,5 mln osób do 18. roku życia. Oznacza to, że jeżeli każde z nich co miesiąc dostawałoby 1 tys. zł, to koszt dla budżetu wyniósłby 7,5 mld zł miesięcznie. W skali roku ta kwota rośnie aż do 90 mld zł (rocznie). To prawie jedna czwarta zaplanowanych na ten rok wszystkich wydatków budżetowych Polski. W sumie ustawa budżetowa zakłada dochody w wysokości 299 mld zł i wydatki na poziomie 335 mld zł.

Krzysztof Rybiński jest byłym wiceprezesem NBP i rektorem uczelni Vistula. To doświadczony ekonomista, który w ostatnich latach zasłynął z kontrowersyjnych pomysłów. Jest między innymi zarządzającym funduszem inwestycyjnym Eurogeddon który ma zarobić na krachu gospodarczym Europy.

* artykul z lutego 2013.
        • baltycki Re: Grecje to juz mamy 06.07.15, 22:51
          "Gdyby nie skok na Otwarte Fundusze Emerytalne, gdyby nie ukradli Polakom 150 mld zł, to już dzisiaj dług publiczny przekraczałby 60 proc. PKB, a minister finansów i premier byliby postawieni przed Trybunałem Stanu, bo złamali Konstytucję."

a wczesniej o finansowaniu "stypendium demograficznego".

Skąd jednak wziąć pieniądze na ten pomysł? - Jestem w stanie od razu wskazać w budżecie rezerwę na kwotę ok. 30 mld zł, którą można przesunąć - zapewnia Rybiński, dodając, że raporty rządowe wskazują, jak duża część dodatków socjalnych trafia do ludzi zamożnych. - Jak się to podsumuje, to 30 mld jest.

Alternatywą dla budżetowych rezerw ma być sięgnięcie po środki zebrane przez Polaków w Otwartych Funduszach Emerytalnych.
          (...)
          Lepiej zmniejszyć prawdopodobieństwo bankructwa ZUS, nawet kosztem niższych emerytur z II filara. W ten sposób będę miał niższą emeryturę z OFE, ale i większą pewność, że ZUS nie zbankrutuje - wyjaśniał ekonomista. Dzięki stypendiom dzietność wzrośnie, przybędzie podatników, a ZUS "przestanie być piramidą finansową".
          natemat.pl/50827,pis-i-rybinski-proponuja-1-tys-zl-na-dziecko-prof-orlowski-to-propozycja-o-charakterze-fantastycznym
          - Jeżeli społeczeństwo wybierze polityków, którzy nie będą w stanie dokonać żadnych sensownych przesunięć w budżecie i zdecydują, by nie ruszać OFE, to jest to głęboko chore społeczeństwo - ostrzega Rybiński."

Czy to nie jest propozycja skoku na OFE? big_grin
      • dyzurny_troll_forum Re: Grecję to dobrze by było mieć... 07.07.15, 13:23
        PKB na mieszkańca w 2014:

Polska: $14379
        Czechy: $19563
        biedna Grecja, na którą będziemy się za niedługo zrzucać: $21653
    • asia_i_p Re: Szydlo poplynela 06.07.15, 23:03
      Wycofają się z obietnic spokojnie - zawsze podczas wyborów się truje, a potem jednak rządzi mniej więcej rozsądnie.
    • scher Re: Szydlo poplynela 07.07.15, 07:32
      zlotarybka_1 napisała:

> 1. Szydlo spelni obietnice wyborcze i urzadzi nam druga Grecje

"Urządzi nam drugą Grecję" - jak przestaniesz mówić telewizorem, to dyskusja z tobą stanie się możliwa.
      • zlotarybka_1 Re: Szydlo poplynela 07.07.15, 08:24
        scher napisał:
        "Urządzi nam drugą Grecję" - jak przestaniesz mówić telewizorem, to dyskusja z
        > tobą stanie się możliwa.

Fakt, moglabym sie troche bardziej wysilic, ale akurat z Toba nie bardzo mam ochote dyskutowac wiec sie wysilac nie musze. Milego dnia.
        • forumkazforum Re: Szydlo poplynela 07.07.15, 08:44
          jedynie wyświechtane slogany... ot, doskonałe podsumowanie złotoustej kUpacz:
          wpolityce.pl/polityka/258414-nie-ma-lekko-kolejne-problemy-w-podrozy-pani-premier-ewa-kopacz-chcialam-zjesc-tu-kaszanke-ale-nie-bylo
          • zlotarybka_1 Re: Szydlo poplynela 07.07.15, 08:50
            a Ty jestes w stanie chociaz wyswiechtany slogan przepisac czy tylko umiesz linki wklejac?
            • baltycki Re: Szydlo poplynela 07.07.15, 09:03
              U w "kUpacz" bylo wlasnej produkcji.
              • zlotarybka_1 Re: Szydlo poplynela 07.07.15, 09:10
                dzieki, jakos mi umknela ta wyrafinowana gra slow.
            • purchawkapuknieta nie wiem jak forumka 07.07.15, 09:47
              ale ja jeszcze umiem wklejać obrazeczki big_grin

https://pochwalaglupoty.pl/images/kartki/mem-ewa-kopacz-05.jpg
              • zlotarybka_1 Re: nie wiem jak forumka 07.07.15, 09:55
                aaa... to stad tych 200 doradcow pani Szydlo, dzieki purchawka!
    • kawka74 Re: Szydlo poplynela 07.07.15, 09:59
      3. Szydło spełni jedną czy dwie obietnice (wybierając te najmniej kosztowne), a potem oświadczy, że nie spodziewała się, że PO zostawiła finanse w tak opłakanym stanie i że to wina Tuska oraz Kopacz, że jej, Szydło, obietnice nie mogą zostać zrealizowane.
      • margotka28 Re: Szydlo poplynela 07.07.15, 10:49
        dokładnie
        • iziula1 Re: Szydlo poplynela 07.07.15, 11:20
          Dokładnie tak będzie. W końcu Polska w ruinie wink
          I wtedy pojawi się On , Jarosław Polskę Zbaw Kaczyński i zostanie premierem. A wtedy staniemy się druga Norwegią, krajem mlekiem i miodem płynącym, bez biedy, bezrobocia, bez krzyczacych zarodków, kobiety będą rodzić co roku nowe dzieci na chwałę ojczyzny i ojca narodu !
          No, nie mogę się doczekać tongue_out
    • feniks_z_popiolu Re: Szydlo poplynela 07.07.15, 11:01
      (stra) Szydło obiecała w stylu "I górnicy,i hutnicy,i murarze,kolejarze,i rolnicy,ogrodnicy,krawcy, tkacze,i spawacze,i cywile, i żołnierze". Powiedziała wiele. Tylko nie powiedziała KIEDY to wszystko zrealizuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka