Dodaj do ulubionych

bezpieczenstwo

15.07.15, 10:06
wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,18354846,dzieci-potrzebuja-ryzyka.html#TRwknd
ja nawet na minute nie spuszczam go z oka
ja do 18 chyba będę odprowadzać do szkoły

o nie ... to nie możliwe, najlepsza na świecie e-matka ma idealnie , zawsze wyważone proporcje pomiędzy dawaniem wolności dziecku a dbaniem o jego bezpieczeństwo...

zawsze...
i zawsze ma niezawodny instynkt, którego słucha w sprawach wątpliwych
dokładnie ten sam instynkt, który kierował zachowaniem tzw toksycznych matek - tak barwnie opisywanych na tym forum i sąsiednich.

Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: bezpieczenstwo 15.07.15, 10:56
      Nawet nie minutę nie spuszczasz z oka? Tzn. że do toalety i kąpieli będziesz z dziecięciem do 18 roku życia chodzić?
    • kamunyak Re: bezpieczenstwo 15.07.15, 11:39
      > ja nawet na minute nie spuszczam go z oka
      > ja do 18 chyba będę odprowadzać do szkoły

chciałabym zobaczyć, jak wnosisz 18-latak po schodach....
      • cosmetic.wipes Re: bezpieczenstwo 15.07.15, 12:18
        Ja bym chciała zobaczyć, jak siedzi z dzieckiem w jednej ławce w szkole, lata za nim na przerwach, a zwłaszcza jak asystuje nastolatkowi przy defekacji i masturbacji big_grin
    • froshka66 Re: bezpieczenstwo 16.07.15, 00:19
      sarkazm nie został właściwie odebrany... no trudno

natomiast litościwie pomijając autorki przytaczam cytaty z e-mam
      tak tak - tych e-mam, co to tak wspierają dzieci w rozwoju:

*
      Natomiast koleżanka z pracy w jakiś zupełnie wyjątkowych sytuacjach zostawiała w domu 5-cio i 7-io latki na 5-6h. Moim zdaniem strasznie ryzykowała ale każdy najlepiej zna swoje dziecko
      *
      Jako 8-9 latek zostawała na krótko, gdy musiałam skoczyć do sklepu blisko domu - ale to góra 15 minut
      Jak 10- i teraz prawie 13o latek - zostaje na góra 4-5 godzin,
      *
      Ma 9 lat, nie został i nie zostanie długo sam w domu.
      Starsza 11-12 lat
      Młodsza nigdy nie została tak długo i zrobię wszystko , by jeszcze długo nie została
      *
      Nie wyobrażam sobie jak na razie zostawiać mojego 7 latka w domu.
      Niby mówię mu,że od drugiej klasy będzie sam wracał ze szkoły, a z drugiej jednak cykam się.
      *
      Kiedy można zostawić dziecko na noc samo w domu?

Syn (13 l.) zostaje wtedy z rodziną swojego najlepszego kolegi z klasy.
      Od paru miesięcy syn jęczy, że wolałby zostawać sam, że to tylko jedna noc itd.
      *
      Za wcześnie. Nie zostawiłabym. Zgodziłam się u siedemnastolatka.
      *
      18 latek.
      *
      Największy sprawdzian przede mną - córka jedzie za 2 dni na kolonie, a ja powoli wariuję, płakać mi się chce. jak ja to przeżyję. Ona bardzo chciała
      *
      ja do dziś żałuje że nie wezwałam policji do sytuacji czterolatki zostawionej z 9-10latką na stoku, która sie przewróciła, płakała,marzła i była przestraszona... a mamusia sobie w najlepsze jeździła na innym stoku
      *
      bo sama jeżdżę z młodymi na nartach i nie spuszczam ich z pola widzenia w ogóle.
      *
      Ja nigdy nie byłam entuzjastą placów zabaw, małpich gajów, dmuchanych atrakcji. Nie żeby te przyrządy były z gruntu niebezpieczne, ale czynnik ludzi sprawia, że są.
      *
      nienawidze placów zabaw, ale chodzę z dziećmi, bo młodszy ma dopiero 4 lata i jego samego tam jeszcze nie puszczę.
      siędzę na ławce z książka w ręku i zwracam uwagę na to, co się dzieje
      *
      Do tego mieszkałam , gdy byli mali tuż nad rzeką, gdzie kilka lat wcześniej utopił się 7-latek , to tym bardziej nie było opcji: "idę sobie na podwórko". Nie w takim wieku.
      *
      Ja mieszkam niedaleko strumyka, kiedyś puszczałam z zakazem podchodzenia, ale dzieci i tak ciągnęło, więc teraz córka może 10 minut ociągać z powrotem do domu, ale ma siedzieć pod drzwiami od klatki i się nie oddalać.
      *
      Pozwalałam chodzić na plac zabaw, oddalony o 7 minut drogi od domu, bez opieki ale dwóm córkom razem, z telefonem, jak starsza miała 11, a młodsza 8 lat.
      • scher Re: bezpieczenstwo 16.07.15, 06:51
        froshka66 napisała:

> przytaczam cytaty z e-mam

Że też chce ci się takie kroniki prowadzić...
    • kropkacom Re: bezpieczenstwo 16.07.15, 08:37
      Bardzo fajnie. Udowodniłeś większości ematek, że krzywdzą swoje dzieci i na pewno są toksyczne. Zapewne to nic osobistego...

Co do samych wypadków to różnią się one wraz z wiekiem dziecka. Do trzeciego roku dziecka przeważają upadki z wysokości właśnie. Tak, pewnie w domu. Czemu nie w rzeczonym żłobku? Bo opieką żłobkową objęty jest mały procent dzieci w Polsce. Tak, starsze dzieci to głównie wypadki komunikacyjne. Nie tylko udział w wypadku jako pasażer, ale i potrącenia, wypadki rowerowe. Drugim miejscem pod względem częstości występowania wypadków są miejsca związane z zabawą i aktywnością ruchową dziecka: podwórka, place zabaw, boiska. Kolejnym jest dom. Z wiekiem rośnie ilość urazów związanych z pobiciem. Urazy związane z ugryzieniem powodowane są często przez zwierzęta hodowane w domu, czy na podwórku. Reasumując - to nie jest takie proste, ze dzieci ulegają urazom tylko w domu lub tylko jako pasażer przy kolizji. Czy należy je zawsze asekurować? Nie. Wracając do placów zabaw, wolałam sobie siedzieć na ławce i nie biegać za dzieciakiem. Jednak nie w momencie jak jest chmara małolatów w różnym wieku. I tak dalej... Takie ryzykowanie jakie opisują w badaniach kanadyjscy naukowcy to ja miałam na własnym/sąsiednim podwórku na wsi. Nie, w mieście. Nie na tłocznym placu zabaw...
    • edelstein Re: bezpieczenstwo 16.07.15, 08:52
      I znow teza,ze ematki sa nadopiekuncze.Ja jestem z frakcji "wolnosc".Od jakichs 3lat nie asekuruje mlodego na placu zabaw,od roku mu nie towarzysze.Za 4miesiace zamierzam go puszczac samego do szkoly.Daje 2miesiace na nauczanie sie drogi i polaczen autobusowych szkola-dom/dom -szkola.Jak juz poczucie sie pewnie bedzie chodzil sam.Uwazam,ze 6latek ogarnie.
      Zauwazylam rowniez, ze dzieci sa b.ostrozne gdy rodziców nie ma,bo udaja sobie sprawe,ze nikt ich nie zatrzyma przed przejsciem np.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka