Dodaj do ulubionych

Na szybko-gotowanie dla psa

18.07.15, 19:34
Młodzi psi rodzice pokłócili się i poszli z domu big_grin, ja mam głodnego szczeniaka, ryż, marchew i pierś z kurczaka. Jak to się gotuje?
Obserwuj wątek
    • naomi19 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:37
      normalnie, w wodzie, czego nie wiesz?
      • mary_lu Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:44
        Ale do miękkości się to gotuje, czy al dente? Na gięsto, czy na rzadko?
        • amoreska Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:46
          Ile tygodni ma szczeniak?
          Nie prościej kupić karmę dla szczeniąt?
          • mary_lu Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:49
            11 tygodni. Przyjechał bez karmy, tylko ze składnikami do gotowania. Właściciele mieli gotować...
            • naomi19 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:29
              na miękko
    • asia-loi Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:40
      mary_lu napisała:

> Młodzi psi rodzice pokłócili się i poszli z domu big_grin, ja mam głodnego szczeniaka
      > , ryż, marchew i pierś z kurczaka. Jak to się gotuje?

Pierś z kurczaka dla psa?
      • mary_lu Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:42
        A nie? Boszsz, nie mam pojęcia, co się daje psu...
        • asia-loi Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:48
          mary_lu napisała:

> A nie? Boszsz, nie mam pojęcia, co się daje psu...

Psu możesz kupić serca, nerki, wątróbkę, psie kiełbasy, suchą karmę. Ryż, kasza, marchew jest ok dla psa.
          Pierś z kurczaka, to po prostu za drogie jedzenie moim zdaniem jak dla psa. No chyba, że śpisz na pieniądzach to ok.
          • stara-a-naiwna Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:57
            podroby = serca nerki watróbka można dawać psu jako dodatek nie wolno karmić TYLKO takim mięsem

a jak gotować
            wrzucasz wszystko do garnka i gotujesz az do rozgotowania ryżu
            czekasz aż wystygnie, kroisz mięso na drobne (żeby cwany zwierz nie zżarł samego mięsa i nie zostawił reszty)

proporcje: 50% wypełniacza (ryży), 25% warzyw, 25% mięsa - proporcje są ważne bo jak dasz za dużo mięsa pies zostanie przebiałkowany = dostanie łupieżu a w dalszej perspektywie wysiądą mu nerki.

ps. z mięsa polecam poszukać w markecie udek z kurczaka - są stosunkowo nie drogie tylko po ugotowaniu trzeba je obrać = pozbyć się kości (pies nie powinien jeść w ogóle kości a piszczelowych nie może wcale)
            • berdebul Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 23:07
              Proporcje zdecydowanie złe podajesz. 50% wypełniacza to za dużo. Daje się albo 1:1:1 albo przewaga mięsa z warzywami i wypełniacz jako dodatek. Zależy od wieku i ruchliwości. Do tego dobrej jakości olej (lniany, oliwa z oliwek itd), raz na jakiś czas gotowane jajko, glut z siemienia itd.

I znowu bzdury - kości są ok, rownież z kury o ile są SUROWE. Nie daje się gotowanych kości.
              • stara-a-naiwna Re: Na szybko-gotowanie dla psa 19.07.15, 20:48
                Pies nie moze jesc za dużo mięsa
                i przy proporcjach swoich nie będę sie upierała ale twoje odrzucam

(do autorki watku - jednorazowo czy kilkuwyrazowo jakkolwiek nie nakarmisz psa będzie dobrze - najwazniejsze, żeby nie był głodny i jeśli to mały = młody pies, żeby dostał kilka razy dziennie. Mały pies dorosły może jeśc raz dziennie, duży dorosły lepiej 2 razy dziennie niż raz)

a kosci - oprócz tego, że moga powodować zatwardzenia ostra kość - szczególnie piszczelowa może przeciąć jelita co jest raz że bardzo bolesne dwa może być śmiertelne dla zwierzęcia

• arwena_11 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:54
          oczywiście że tak, podrobów pies nie powinien często dostawać. Pierś jak najbardziej sie nadaje, nie powinno się dawać wieprzowiny, zresztą podobnie jak kotom.
          • berdebul Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 23:03
            Surowej wieprzowiny, gotowaną mozna.
        • misiu-1 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:53
          mary_lu napisała:

> A nie? Boszsz, nie mam pojęcia, co się daje psu...

Nie wiesz? Tu jest fachowy wykład na ten temat:
          www.youtube.com/watch?v=QYiJq-P1YQA
        • kosmos_pierzasty Re: Na szybko-gotowanie dla psa 19.07.15, 21:32
          No lepiej z indyka... wink
    • e-kasia27 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:44
      Ryż normalnie bym ugotowała, aby był miękki.
      Mięsa bym jakoś specjalnie długo nie gotowała, tylko pokroiła w małe kawałki, zalała wrzątkiem i zagotowała, aby się pozbyć ewentualnych bakterii, marchew dała bym tartą surową do tego jedzenia.
    • arwena_11 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:48
      marchew ugotuj z piersią, ryż osobno. Tylko żadnych przypraw. Do miękkości. Potem wymieszajsmile
      • mary_lu Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:50
        Dzięki. Tak robię... Zimne to dawać, letnie?
        • arwena_11 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:52
          no takie żeby się nie poparzył. U nas zawsze takie letnie pies jadłsmile. A ryżu jedna torebka lub szklanka jak beztorebkowy
          Możesz mu to podzielić na 2 części i dać rano i wieczorem.
          • nelamela Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:14
            Wrzucam najpierw ryż z pokrojoną marchwią,gotuję.Potem gdy jest to już miękkie(marchew) wrzucam kawałki(małe) mięsa-u mnie wołowina.Jeszcze trochę gotuje i serwuję gdy wystygnie.Aktualnie kucharka dla ośmiu ośmiotygodniowych maluchów.smile.
            • asia-loi Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:22
              nelamela napisała:

...wrzucam kawałki(małe) mięsa-u mnie wołowina...

O jak dobrze te Wasze pieski jedzą: piersi z kurczaka, udka, wołowina. Szkoda tylko, że nie wszystkich ludzi w Polsce stać na takie jedzonko.
              • e-kasia27 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:26
                O co Ci chodzi?
                Mają nie karmić psów, bo jacyś ludzie nie mają kasy na wołowinę i kurczaki?
                • asia-loi Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:30
                  e-kasia27 napisała:

> O co Ci chodzi?
                  > Mają nie karmić psów, bo jacyś ludzie nie mają kasy na wołowinę i kurczaki?

Ależ skąd, karmić jak najbardziej.
              • arwena_11 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:27
                akurat piersi z kurczaka to ja nie daję dzieciom - za dużo hormonów.
                Dobra karma kosztuje dużo więcej.
              • nelamela Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:31
                Akurat kupuję w rzeźni odpady poubojowe więc cena nie jest tragiczna.Fakt maluchom smakuje.smile.
              • naomi19 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:32
                Ile kosztuje kurczak, jakieś 15zł za kilo, plus ryż, marchewka, wychodzi jakies 7zł za kilo, a szczeniak zje tego garstkę, no bez przesady, to co ma jeść, sam ryż?
              • bisiek10 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:41
                OMG...
                • bisiek10 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:43
                  Wkleilo nie tu gdzie trzeba.Mialo byc wyzej pod postem asi.
                  • konwalka Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 21:04
                    dlaczego kurze piersi są złe dla szczeniaka?
                    bo podroby są złe jesli podaje sie je wiecej niz raz na dwa tygodnie
                    • monia111175 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 22:01
                      Mój po kurczaka się drapał gotuje mu golonke z indyka z ryzem i marchewką oprócz tego sucha karma
              • kama265 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 20.07.15, 09:25
                no widzisz, a moja suka ma uczulenie od kurczaka. A wielu ludzi nie ma. I co z tego wynika, bo nie rozumiem?
          • berdebul Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 23:09
            Na więcej porcji, to szczeniak. Zupełnie jak dziecko - je mało, ale często. Jedzenie powinno byc w temperaturze pokojowej. Wtedy nie ma ryzyka, ze cos jest gorące i się poparzy, trudniej tez o problemy z gardłem.
    • mary_lu Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 23:20
      Ugotowane, pożarte, państwo się pogodzili (awantura o sposoby wychowawcze i wstawanie do maleństwa w nocy, pękam ze śmiechu), psa zabrali, ale chciał zostać ze mną big_grin dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka