mary_lu 18.07.15, 19:34 Młodzi psi rodzice pokłócili się i poszli z domu , ja mam głodnego szczeniaka, ryż, marchew i pierś z kurczaka. Jak to się gotuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naomi19 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:37 normalnie, w wodzie, czego nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:44 Ale do miękkości się to gotuje, czy al dente? Na gięsto, czy na rzadko? Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:46 Ile tygodni ma szczeniak? Nie prościej kupić karmę dla szczeniąt? Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:49 11 tygodni. Przyjechał bez karmy, tylko ze składnikami do gotowania. Właściciele mieli gotować... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:40 mary_lu napisała: > Młodzi psi rodzice pokłócili się i poszli z domu , ja mam głodnego szczeniaka > , ryż, marchew i pierś z kurczaka. Jak to się gotuje? Pierś z kurczaka dla psa? Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:42 A nie? Boszsz, nie mam pojęcia, co się daje psu... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:48 mary_lu napisała: > A nie? Boszsz, nie mam pojęcia, co się daje psu... Psu możesz kupić serca, nerki, wątróbkę, psie kiełbasy, suchą karmę. Ryż, kasza, marchew jest ok dla psa. Pierś z kurczaka, to po prostu za drogie jedzenie moim zdaniem jak dla psa. No chyba, że śpisz na pieniądzach to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:57 podroby = serca nerki watróbka można dawać psu jako dodatek nie wolno karmić TYLKO takim mięsem a jak gotować wrzucasz wszystko do garnka i gotujesz az do rozgotowania ryżu czekasz aż wystygnie, kroisz mięso na drobne (żeby cwany zwierz nie zżarł samego mięsa i nie zostawił reszty) proporcje: 50% wypełniacza (ryży), 25% warzyw, 25% mięsa - proporcje są ważne bo jak dasz za dużo mięsa pies zostanie przebiałkowany = dostanie łupieżu a w dalszej perspektywie wysiądą mu nerki. ps. z mięsa polecam poszukać w markecie udek z kurczaka - są stosunkowo nie drogie tylko po ugotowaniu trzeba je obrać = pozbyć się kości (pies nie powinien jeść w ogóle kości a piszczelowych nie może wcale) Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 23:07 Proporcje zdecydowanie złe podajesz. 50% wypełniacza to za dużo. Daje się albo 1:1:1 albo przewaga mięsa z warzywami i wypełniacz jako dodatek. Zależy od wieku i ruchliwości. Do tego dobrej jakości olej (lniany, oliwa z oliwek itd), raz na jakiś czas gotowane jajko, glut z siemienia itd. I znowu bzdury - kości są ok, rownież z kury o ile są SUROWE. Nie daje się gotowanych kości. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Na szybko-gotowanie dla psa 19.07.15, 20:48 Pies nie moze jesc za dużo mięsa i przy proporcjach swoich nie będę sie upierała ale twoje odrzucam (do autorki watku - jednorazowo czy kilkuwyrazowo jakkolwiek nie nakarmisz psa będzie dobrze - najwazniejsze, żeby nie był głodny i jeśli to mały = młody pies, żeby dostał kilka razy dziennie. Mały pies dorosły może jeśc raz dziennie, duży dorosły lepiej 2 razy dziennie niż raz) a kosci - oprócz tego, że moga powodować zatwardzenia ostra kość - szczególnie piszczelowa może przeciąć jelita co jest raz że bardzo bolesne dwa może być śmiertelne dla zwierzęcia Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:54 oczywiście że tak, podrobów pies nie powinien często dostawać. Pierś jak najbardziej sie nadaje, nie powinno się dawać wieprzowiny, zresztą podobnie jak kotom. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 23:03 Surowej wieprzowiny, gotowaną mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:53 mary_lu napisała: > A nie? Boszsz, nie mam pojęcia, co się daje psu... Nie wiesz? Tu jest fachowy wykład na ten temat: www.youtube.com/watch?v=QYiJq-P1YQA Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Na szybko-gotowanie dla psa 19.07.15, 21:32 No lepiej z indyka... Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:44 Ryż normalnie bym ugotowała, aby był miękki. Mięsa bym jakoś specjalnie długo nie gotowała, tylko pokroiła w małe kawałki, zalała wrzątkiem i zagotowała, aby się pozbyć ewentualnych bakterii, marchew dała bym tartą surową do tego jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:48 marchew ugotuj z piersią, ryż osobno. Tylko żadnych przypraw. Do miękkości. Potem wymieszaj Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:50 Dzięki. Tak robię... Zimne to dawać, letnie? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 19:52 no takie żeby się nie poparzył. U nas zawsze takie letnie pies jadł. A ryżu jedna torebka lub szklanka jak beztorebkowy Możesz mu to podzielić na 2 części i dać rano i wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
nelamela Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:14 Wrzucam najpierw ryż z pokrojoną marchwią,gotuję.Potem gdy jest to już miękkie(marchew) wrzucam kawałki(małe) mięsa-u mnie wołowina.Jeszcze trochę gotuje i serwuję gdy wystygnie.Aktualnie kucharka dla ośmiu ośmiotygodniowych maluchów.. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:22 nelamela napisała: ...wrzucam kawałki(małe) mięsa-u mnie wołowina... O jak dobrze te Wasze pieski jedzą: piersi z kurczaka, udka, wołowina. Szkoda tylko, że nie wszystkich ludzi w Polsce stać na takie jedzonko. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:26 O co Ci chodzi? Mają nie karmić psów, bo jacyś ludzie nie mają kasy na wołowinę i kurczaki? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:30 e-kasia27 napisała: > O co Ci chodzi? > Mają nie karmić psów, bo jacyś ludzie nie mają kasy na wołowinę i kurczaki? Ależ skąd, karmić jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:27 akurat piersi z kurczaka to ja nie daję dzieciom - za dużo hormonów. Dobra karma kosztuje dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
nelamela Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:31 Akurat kupuję w rzeźni odpady poubojowe więc cena nie jest tragiczna.Fakt maluchom smakuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:32 Ile kosztuje kurczak, jakieś 15zł za kilo, plus ryż, marchewka, wychodzi jakies 7zł za kilo, a szczeniak zje tego garstkę, no bez przesady, to co ma jeść, sam ryż? Odpowiedz Link Zgłoś
bisiek10 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 20:43 Wkleilo nie tu gdzie trzeba.Mialo byc wyzej pod postem asi. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 21:04 dlaczego kurze piersi są złe dla szczeniaka? bo podroby są złe jesli podaje sie je wiecej niz raz na dwa tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
monia111175 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 22:01 Mój po kurczaka się drapał gotuje mu golonke z indyka z ryzem i marchewką oprócz tego sucha karma Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Na szybko-gotowanie dla psa 20.07.15, 09:25 no widzisz, a moja suka ma uczulenie od kurczaka. A wielu ludzi nie ma. I co z tego wynika, bo nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 23:09 Na więcej porcji, to szczeniak. Zupełnie jak dziecko - je mało, ale często. Jedzenie powinno byc w temperaturze pokojowej. Wtedy nie ma ryzyka, ze cos jest gorące i się poparzy, trudniej tez o problemy z gardłem. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Na szybko-gotowanie dla psa 18.07.15, 23:20 Ugotowane, pożarte, państwo się pogodzili (awantura o sposoby wychowawcze i wstawanie do maleństwa w nocy, pękam ze śmiechu), psa zabrali, ale chciał zostać ze mną dziękuję za szybkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś