Dodaj do ulubionych

..olej kokosowy..?

21.07.15, 10:54
Dziewczyny smile mam prośbę o konkretne wskazówki - do czego jeszcze (oprócz tzw. olejowania włosów) można wykorzystać olej kokosowy..?
Mam sporawy słoik, podobno dobrej firmy i chciałabym zrobić z niego właściwy użytek, a w temacie tzw. samorobionych kosmetyków jestem zielona wink
A jeszcze co do samego 'olejowania' (bo też ekhmm, nie do końca wiem jak się do tego zabrać..wink ) - rozumiem, że na noc, że same końcówki (..?..), ale podpowiedzcie - czym zawinąć włosy, żeby to nie była masakra dla pościeli??

..z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi dla ignorantki wink smile
Obserwuj wątek
    • ada1214 Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 11:00
      Ja sie smaruje o. kokosowym- skora jest po nim bardzo przyjemna.
      Ale nie moge go stosowac stale- piersi mi rosna po nim. To by bylo nawet fajne, tylko ze zawsze kiedy mi piersi rosna, jednoczesnie mam bardziej bolesne miesiaczki. Pewnie wplywa jakos na uklad hormonalny, jak mniemam.
      • sanrio Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 13:37
        > Ale nie moge go stosowac stale- piersi mi rosna po nim. To by bylo nawet fajne,
        > tylko ze zawsze kiedy mi piersi rosna, jednoczesnie mam bardziej bolesne miesi
        > aczki.

big_grin big_grin big_grin
        • chlodne_dlonie Re: ..olej kokosowy..? 22.07.15, 11:30
          Ekhmm..olej kokosowy i hormony..?? wow!!
          ..ale co ja taM wiem..wink
      • mid.week Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 13:56
        Kurdę. Właśnie smaże na tym oleju cycka z kurczaka na obiad ale ni ch... nie chce urosnąć sad
        • atena12345 Re: ..olej kokosowy..? 22.07.15, 11:52
          mid.week napisała:

> Kurdę. Właśnie smaże na tym oleju cycka z kurczaka na obiad ale ni ch... nie ch
          > ce urosnąć sad

bo te hormony działają tylko na ludzkie cycki. No, jeszcze inne ssaki może by się załapały, ale na ptasie cycki tylko olej lniany działa
      • atena12345 Re: ..olej kokosowy..? 22.07.15, 11:50
        ada1214 napisała:

> Ale nie moge go stosowac stale- piersi mi rosna po nim. To by bylo nawet fajne,
        > tylko ze zawsze kiedy mi piersi rosna, jednoczesnie mam bardziej bolesne miesi
        > aczki.

big_grin
    • zonablond Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 11:11
      Do smażenia racuchów? smile
      • olewka100procent Re: ..olej kokosowy..? 15.08.16, 22:41
        Usmażyć schaboszczaka
    • kaka-llina Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 11:28
      www.health.com/health/gallery/0,,20855271_3,00.html
      greatist.com/health/genius-ways-to-use-coconut-oil
      • chlodne_dlonie Re: ..olej kokosowy..? 22.07.15, 11:45
        Thx smile
        Do poczytania przy obiadku!!
    • panna.z.wilka Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 11:35
      Ja olejuję włosy na całej długości, wcieram też co nieco w skórę głowy. Zawijam włosy w kok, a na poduszkę kładę ręcznik. Rano zmywam szamponem.
      Nie wiem jak to działa, ale po olejowaniu moje włosy wyglądają świeżo nawet 3 dni. Zwykle po dwóch dniach bez mycia jest już kiepsko.
      Poza tym używam go spożywczo, do smażenia (chińszczyzna) albo do pieczenia ciastek. Mój syn wyjada go łyżkami smile
      -
      https://www.suwaczki.com/tickers/tb73tv73vpeahbih.png
      • joaaa83 Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 13:09
        Robię identycznie olejując włosy, ale akurat kokosowego nie stosuję, bo mi nie służy w przeciwieństwie do arganowego, sezamowego, czy zwykłego oleju z pestek winogron. Mam po nim siano na głowie.
      • chlodne_dlonie Re: ..olej kokosowy..? 22.07.15, 11:35
        Ooooooo, serio po oleju włosy są świeższe..? Obawiałam się czegoś wręcz przeciwnego, ale skoro tak, to super - wypróbuję już jutro (dziś mam świeżo umytewink )
        Spożywcze zastosowanie zapewne też rozważę, zwłaszcza, gdy termin spożycia zacznie 'dobiegać' wink smile
        Dzięki!
    • moofka Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 11:44
      Do zmywania makijażu, jako krem i balsam, do wszystkiego - do twarzy, ust i ciałami. w świetnej kondycji skóra jest. Ja smaruje nim tez niemowlaka, zamiast parafinowych oliwek czyli
      , jest miękki tłusty i pachnie jak bounty smile
      Ja odrobine daje na mokre włosy po umyciu i wygniatam, nawilża i daje taki efekt .out of bed. smile
      • chlodne_dlonie Re: ..olej kokosowy..? 22.07.15, 11:38
        ..czyli pełna gama zastosowań - ekstra smile smile

Tylko to wcieranie PO umyciu..hmm..pewnie zależy od gatunku włosa. Można spytać jakie włosy masz Ty..? Naturalnie kręcone może..?
    • mid.week Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 13:59
      ale podpowi
      > edzcie - czym zawinąć włosy, żeby to nie była masakra dla pościeli??

Nie lepiej poświęcić jedną poszewkę na zmarnowanie zamiast mordować się w nocy z jakimiś zawijasami?
      • chlodne_dlonie Re: ..olej kokosowy..? 22.07.15, 11:42
        Hmm, jedna poszewka to byłby 'kein problem' wink
        Gorzej jak ktoś 'ofensywny' styl spania reprezentuje i kończy noc bynajmniej nie w tym miejscu (o pozycji już nie wspomnę..wink ) w którym zaczął..tongue_out
    • nowi-jka Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 14:07
      stosowanie oleju kokosowego przyczynia sie do wymarcia szympansów
      staram sie unikać
      • aquella Re: ..olej kokosowy..? 11.05.16, 19:53
        w jaki sposób?
        • melmire Re: ..olej kokosowy..? 11.05.16, 20:08
          Wycinaja lasy zeby robic plantacje kokosow.
          • minor.revisions Re: ..olej kokosowy..? 11.05.16, 20:22
            nie, żeby robić plantację palm olejowych. Inna palma.
    • mia_siochi Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 15:23
      Do smażenia.
    • banieczka Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 18:05
      Ja kupiłam słoik jakiegoś dobrego, tłoczonego na zimno, super i hiper, w celu płukania jamy ustnej ("oil pulling", nie wiedzieć czemu u nas zwane ssaniem oleju). Pierwszy i ostatni raz! Najbardziej obrzydliwy zabieg kosmetyczny, jaki sobie kiedykolwiek zafundowałam. Wiem, że są wielbicielki "oil pulling" i namiętne stosowaczki, ale ja od pierwszej do ostatniej sekundy miałam ostry odruch wymiotny. Wytrzymałam 5 minut (zalecają do 20) z buzią pełną oleju. Myślałam, że już nic gorszego mnie nie spotka, a tu niespodzianka - po oleju jest jeszcze płukanie roztworem sody oczyszczonej. I to dopiero jest fuj fuj fuj... never ever.

Olej pewnie zużyję do smarowania ciała. Skoro jeszcze cyc po tym rośnie, to już w ogóle!
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 20:10
        A w jakim celu płucze się jamę ustną olejem? O.O
        • banieczka Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 21:20
          A bo się naczytałam, że toksyny z organizmu wypłukuje i zęby wybiela (chociaż to wybielanie to pewnie dzięki sodzie oczyszczonej) wink Link pierwszy z brzegu: pomaranczowykotwkuchni.blogspot.com/2013/09/zucie-ssanie-oleju-oil-pulling.html
          Fakt, po tym płukaniu jest bardzo miłe uczucie świeżości w buzi - takich maksymalnie przepłukanych ślinianek. Ale raczej nie mam ochoty powtórzyć.
          • naomi19 Re: ..olej kokosowy..? 21.07.15, 21:32
            olej kokosowy ma działanie antybakteryjne, w związku z czym ideanie sprawdza się do płukania jamy ustnej, szczególnie, gdy ktoś ma problem z dziąsłami
            ja używam do włosów, do ciała, do demakijażu nie, ale potwierdzam, ze działa rewelacyjnie, stosuję w pracy do masażu ujędrniającego, do masażu twarzy i drenażu limfatycznego.
            Można stosować jako bardzo niski naturalny filtr p/słoneczny.
            Można stosować do ciast, smażenia kurczaka, smażenia naleśników (!), do smarowania chleba. Tyle mi przychodzi do głowy tak na szybko. A zastosowań jest jeszcze więcej,
            • chlodne_dlonie Re: ..olej kokosowy..? 22.07.15, 11:44
              Dzięki smile
              Innymi słowy dobry zakup poczyniłam, uffffff!! wink
    • aquella Re: ..olej kokosowy..? 11.05.16, 19:56
      samruje bułke i to mój smalec jest, na to pomidora i zjadam wink twarz też smaruję na mróz
    • minor.revisions Re: ..olej kokosowy..? 11.05.16, 20:03
      > stosowanie oleju kokosowego przyczynia sie do wymarcia szympansów

nie kokosowy a palmowy i nie szympansów a orangutanow.
    • crea.tura Re: ..olej kokosowy..? 11.05.16, 21:02
      spożywczo, jak już dziewczyny wspomniały smile kurczak na kokosie jest superdobry, nie wyobrażam sobie curry bez oleju kokosowego. Natomiast urodowo - nie do każdych włosów się nadaje. Jeśli masz włosy wysokoporowate to kokos Ci je spuszy. W każdym razie szybko się zoriętujesz, że to nie to smile Do moich kłaków się np. w ogóle nie nadaje.
      Inne pomysły: zmieszaj go z kawą i zrób sobie peeling pod prysznicem, potem tylko spłucz letnią wodą. Możesz też zrobić kompres na dłonie, tzn. peeling a potem dużo kokosa i rękawiczki na kilkanaście minut.
    • schiraz Re: ..olej kokosowy..? 15.08.16, 22:51
      Olej mozesz tez stosowac na opalona skore, ja spieklam sie na sloncu (tak, nad Polskim morzem dwa dni temu) i olej kokosowy swietnie opanowal ogien na skorze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka