Dodaj do ulubionych

pomoc z jadłospisem

22.08.15, 12:51
Potrzebuje Waszych podpowiedzi,ktoras z Was na pewno sie na temacie zna smile w ramach oszczedzania i poprawy jakosci zywienia mojej famili (niekoniecznie w tej kolejnosci) postanowilam zaplanowac tygodniowy jadlospis. Zakupy robimy duze przez internet raz w tygodni zazwyczaj pn-wt wieczor u,do tego warzywa i owoce mam na rynku od lokalsow od sr do soboty (a zatem to co kupie w sb musi mi starczyc do srody),plus chleb i wedline w zaprzyjaznionym sklepie (jakosc przyzwoits,nie zachwycajaca,najlepsza z dostepnych,chleb czasem pieke sama). Meza w zasadzie nie liczymy,on sie zywi w domu sam a obiady je w pracy. Jak cos zrobie na kolacje to czasem posmakuje czasem nie. Taki typ. A zatem liczymy glownie mnie - 28 lat,poczatek drugiego trymestru ciazy,karmie piersia,i moj syn - 22 miesiace. Pomozecie mi ustalic jakis schemat,ktorego powinnam przestrzegac? Bo niestety jestem raczej ignorantka w tym temacie - od kiedy gotuje mlodemu jest troche lepiej,ale tak naprawde to wiem tylko,ze powinno byc 5 porcji owocow lub warzyw dziennie (ile to jest porcja wlasciwie?) i ze ryba min raz w tygodniu (to sie nie udaje raczej,bo ryb nie lubie,ale moge sprobowac nadrobic smile ). Nie po drodze mi do dietetyka,chyba z Wasza pomoca poradze sobie z wyzwaniem,co? Help!
Obserwuj wątek
    • gulcia77 Re: pomoc z jadłospisem 22.08.15, 13:19
      Na początek, porcja to, pi razy drzwi, ilość jaka mieści się w garści. Ryby możesz przerabiać na różnego rodzaju pasty czy sałatki. Sama morskich ryb w zasadzie nie powinnam jeść, ale za sałatkę z tuńczykiem dam się pokroić. Sałatka, surówka to powinno być codziennym standardem.
      • kjut Re: pomoc z jadłospisem 22.08.15, 13:57
        Oooo...moze salatek sprobuje. A wedzona ryba moze byc? Albo z puszki makrela? Bo takie lubie... I lososis tez,ale ten drogi i podobno wcale nie najzdrowszy...
        • kira02 Re: pomoc z jadłospisem 22.08.15, 15:44
          Łosoś może kiedyś był zdrowy, ale teraz ma w sobie tyle pestycydów (szczególnie ten norweski), że radziłabym go unikać, szczególnie w ciąży.
    • drosetka Re: pomoc z jadłospisem 22.08.15, 13:44
      piszesz poważnie?karmisz dwuletniego bąka piersią będąc w ciąży? a co na to lekarz?
      na mój rozum to układaniem twojego jadłospisu powinien zająć sie jakis wykwalifikowany dietetyk, bo jednak ciąża plus karmienie piersią to bardzo duze obciążenie dla organizmu i tu nawet jedna porcja ryby tygodniowo nie podoła
      • kjut Re: pomoc z jadłospisem 22.08.15, 13:55
        Tak,pisze powaznie. Poki co wiedza o tym polozne i gp i nikt nie ma nic przeciwko. To naprawde nic niezwyklego (no dobra,w pl moze jestem w mniejszosci).
        • jola-kotka Re: pomoc z jadłospisem 22.08.15, 14:59
          Powinnaś sie udać do dietetyka albo przynajmniej napisać co lubicie co teraz jecie a czego nie bo napisałaś tylko ze nie lubisz ryb. A jaka kuchnie preferujesz Polska tradycyjna czy moze jakas inna. Bo na podstawie tego co gdzie kupujesz No to sory. Dietetyk ci pomoże ułożyć dietę taka ktora bedzie tobie pasować i bedzie dla ciebie zjadliwa .
          Zasad nie trzeba nikomu tłumaczyć od tego jest piramida żywieniowa. Jako osoba uczaca sie jeść wiem ze to wymaga specjalisty a nie forum.
          • kjut Re: pomoc z jadłospisem 22.08.15, 15:25
            A jaka kuchnie preferujes
            > z Polska tradycyjna czy moze jakas inna.

Ale mi nie chodzi o to zebyscie mi konkretny jadlospis ustalaly,wiec moje preferencje nie maja tu znaczenia. Raczej o ogolne wytyczne... Np znalazlam cos takiego:www.auchan.pl/img/original/33684.jpg
            Ma to sens czy musze to jakos zmodyfikowac ze wzgledu na nasze specyficzne potrzeby?

> Zasad nie trzeba nikomu tłumaczyć od tego jest piramida żywieniowa.

No wlasnie mi trzeba. Na podstawie piramidy tylko nie umiem stwierdzic czy to co jemy jest ok. Raczej wolalabym wytyczne stylu cos tam tyle razy dziennie,a cos tam tyle razy w tygodniu...
            • 1matka-polka Re: pomoc z jadłospisem 22.08.15, 23:10
              Niestety ta piramida jest już nieaktualna. Teraz podstawowym źródłem energii są dobre tłuszcze - masło, smalec, oliwa z oliwek, itd. Produkty zbożowe natomiast przemieściły się na poprzednie miejsce tłuszczów. Jeszcze trochę ściemniają, żeby nie było, że te do tej pory okropne tłuszcze są takie ważne, ale powoli piramida się zmienia.
              • kjut Re: pomoc z jadłospisem 22.08.15, 23:40
                Twierdzisz,ze miejsce 5. zamienilo sie z 1? Gdyby calosc sie przesunela o jeden w zwiazku ze zmiana u podstawy to bym rozumiala,ale w ten sposob to dosc drastyczna zmiana jest...
                • 1matka-polka Re: pomoc z jadłospisem 22.08.15, 23:51
                  Dokładnie tak, pierwsza lepsza piramida:
                  https://zdrowejedzenie.blox.pl/resource/piramida_zywienia.jpg
                  Jeszcze trochę ściemniają ale tłuszcze już się przeniosły do podstawy piramidy.
                  • 1matka-polka Re: pomoc z jadłospisem 22.08.15, 23:58
                    Poza tym oleje roślinne mają złe proporcje omega 3 do omega 6. Za dużo omega 6 powoduje permanentne stany zapalne w organizmie ale to jeszcze dużo czasu upłynie, zanim się przyznają.
                  • minor.revisions Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 01:59
                    Naprawdę teraz tłuszczu należy spożywać więcej niż warzyw? Czy ja coś źle interpretuje?
                    • najma78 Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 08:17
                      www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/eatwell-plate.aspx
                      A tu healthy plate and pyramid

www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/
                      • 1matka-polka Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 09:55
                        I wklejasz jakiś talerz, w którym produkty zbożowe i ziemniaki zajmują tyle samo miejsca co warzywa i owoce a tłuszczu prawie w ogóle nie ma. Bardzo na temat, bardzo.
                        • 1matka-polka Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 10:01
                          Dietetyka, to najbardziej zakłamana nauka, i najmniej oparta na dowodach.
                          Teraz wracają do tłuszczu ale jeszcze przez następne 20 lat się nie przyznają, że tłuszcze zwierzęce, które spożywamy od zawsze są lepsze niż roślinne, które pozyskujemy dopiero od jakichś 100 lat.
                        • najma78 Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 11:20
                          1matka-polka napisała:

> I wklejasz jakiś talerz, w którym produkty zbożowe i ziemniaki zajmują tyle sam
                          > o miejsca co warzywa i owoce a tłuszczu prawie w ogóle nie ma. Bardzo na temat,
                          > bardzo.
                          >
                          Owszem bardziej na temat niz twoja piramida bzdur.
                          • 1matka-polka Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 15:50
                            Doczytaj sobie, bo taka właśnie teraz obowiązuje od paru miesięcy.
                            • fragile_f Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 19:17
                              Skoro jest to podejscie numer 873128947283 do tematu to skad wiesz, ze akurat to jest jedyne i sluszne?
                              • 1matka-polka Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 19:22
                                Przeczytaj co napisałam we wcześniejszych postach:
                                "Jeszcze trochę ściemniają ale tłuszcze już się przeniosły do podstawy piramidy."
                                "Tak czy siak, ta nowa piramida to i tak ściema. Za jakiś czas znowu zobaczymy jakieś nowe objawienie."
                                • memphis90 Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 19:31
                                  Aha, czyli jednocześnie uważasz, że podstawą diety są tłuszcze roślinne, ale tylko te szkodliwe z nadmiarem omega-6, a w ogóle to wszystko to ściema...? Nie uważasz, ze jesteś trochę mało konsekwentna?
                                  • 1matka-polka Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 19:38
                                    Uważam, że podstawą diety są raczej tłuszcze zwierzęce, a poza tym to ściema, bo jest zbyt dużo danych, żeby to ogarnąć, a do tego różni ludzie są genetycznie przystosowani do spożywania różnych pokarmów.
                                    Jak już kiedyś pisałam, są ludzie u których zboża i skrobia nie powodują zawirowań hormonalnych (insulina). Ci mogą wpierdzielać kartofle i chleb nawet 5 razy dziennie. Ja na takiej przeciętnej polskiej diecie tyję 1 kg na miesiąc.
                                    Trudno tutaj być konsekwentnym, to nie rozprawa naukowa, tylko wyrwane wypowiedzi na forum a organizmy żywe są tak skomplikowane, że nie da rady za bardzo uogólniać.
                    • kjut Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 17:24
                      Zgodnie z piramida wklejona przez matke polke (chociaz niekoniecznie zgodnie z tym co ona pisze) to produktow pelnozbozowych i dobrych tluszczy LACZNIE powinno byc wiecej niz warzyw i owocow (chociaz wg wiekszosci danych po prostu pol na pol)
                      • memphis90 Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 19:35
                        W sensie wagowym czy objętościowym....? Sorry, to bez sensu, trochę mieszacie. Podstawę diety powinny stanowić produkty zbożowe, dostarczające do 60% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. 30-35-40% kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. Warzywa i owoce powinny być zjadane 5 x dziennie, dostarczając gł. błonnika, wody, witamin i mikroelementów, natomiast nie powinny dostarczać dużego ładunku kalorii. Objętościowo natomiast warzyw może wyjść więcej niż tłuszczów i chleba wink Białka pochodzą z nabiału, mięsa i strączków oraz zbóż.
                        • 1matka-polka Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 19:43
                          Ale wiesz, że ludzie setki tysięcy lat żyli bez spożywania zbóż, może jakieś dzikie trawy tu i ówdzie jedli? I że do połowy 20 wieku żyły tysiące ludzi, którzy nie spożywali zbóż? Np. Inuici, Indianie z dżungli.
                        • 1matka-polka Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 19:47
                          A, no i jedzenie pięć razy dziennie? Gdzie i kiedy ludzie mogli sobie pozwolić na taki luksus? Organizm ludzki wyewoluował do podjadania (zbieractwo) i nieregularnego, raz na trzy dni, pochłaniania sporych ilości pożywienia (upolowana zwierzyna). Czyli dokładnie na odwrót niż twierdzi współczesna "dietetyka".
                          • najma78 Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 20:05
                            1matka-polka napisała:

> A, no i jedzenie pięć razy dziennie? Gdzie i kiedy ludzie mogli sobie pozwolić
                            > na taki luksus? Organizm ludzki wyewoluował do podjadania (zbieractwo) i niereg
                            > ularnego, raz na trzy dni, pochłaniania sporych ilości pożywienia (upolowana zw
                            > ierzyna). Czyli dokładnie na odwrót niż twierdzi współczesna "dietetyka".
                            >
                            Tyle ze my nie zyjemy jak ludzie nasi bbaaaardzo dalecy przodkowie a jak sama zauwazylas ewoluowalismy. Styl zycia i warunki sie zmienilo, nawet genetycznie roznimy sie od naszych prapraprapraprapa....pra przodkow.
                            Piec posilkow na dzien to: sniadanie, przekaska, lunch, przekaska, obiad. Przekaska to moze byc garsc orzechow albo warzywa w slupkach z dipem albo jogurt z owocami.
                            • 1matka-polka Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 20:14
                              Człowiek rozumny, taki sam jak my, pojawił się jakieś 200 000 lat temu. Ewoluował do tej formy, człowieka rozumnego, w warunkach jakie wcześniej opisałam (zbieractwo, łowiectwo, brak zbóż). Zboża spożywa od około 10 000 tyś lat.
                              • najma78 Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 20:29
                                1matka-polka napisała:

> Człowiek rozumny, taki sam jak my, pojawił się jakieś 200 000 lat temu. Ewoluow
                                > ał do tej formy, człowieka rozumnego, w warunkach jakie wcześniej opisałam (zbi
                                > eractwo, łowiectwo, brak zbóż). Zboża spożywa od około 10 000 tyś lat.
                                >
                                No i wlasni ewoluowal i zmienial sie styl zycia i dieta. Poza tym dieta jest tez uwarunkowana indywidualnie.
                                • 1matka-polka Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 20:43
                                  Ale chyba na gorsze. Popatrz na dzikie zwierzęta, są szczupłe i umięśnione a większość ludzi jest otłuszczona i słabowita.
                                  • najma78 Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 21:37
                                    1matka-polka napisała:

> Ale chyba na gorsze. Popatrz na dzikie zwierzęta, są szczupłe i umięśnione a wi
                                    > ększość ludzi jest otłuszczona i słabowita.
                                    >
                                    ? Wiekszosc ludzi taka nie jest. Ci ktorzy dostarczaja swojemu cialu wiecej kalori niz spalaja owszem. Ja jestem vegetarianka, jestem szczupla, sprawna. Znam wielu vegetarian ktorzy nie maja problemow ani z masa ciala ani sprawoscia.
                                    • kjut Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 21:43
                                      Zesie tak przyczepie ze zlosliwej ciekawosci... Czemu Vegetarianka a nie Wegetarianka?
                                      • najma78 Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 21:48
                                        kjut napisała:

> Zesie tak przyczepie ze zlosliwej ciekawosci... Czemu Vegetarianka a nie Wegeta
                                        > rianka?

Bez powodu, napisalo sie z rozpedu V zamiast W. Zaspokoilam zlosliwa ciekawosc?😈
                                        • kjut Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 21:53
                                          Nieszczegolnie... Bo z rozpedu dwa razy? Tym bardziej,ze na klawiaturze duzo latwiej napisac "we" niz "ve"... Nic nie poradze,ze draznia mnie okrutnie takie glupie anglicyzmy tylko po to uzywane,zeby uzywajacy sie bardziej swiatowy otoczeniu wydawal big_grin
                                          • najma78 Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 21:56
                                            kjut napisała:

> Nieszczegolnie... Bo z rozpedu dwa razy? Tym bardziej,ze na klawiaturze duzo la
                                            > twiej napisac "we" niz "ve"... Nic nie poradze,ze draznia mnie okrutnie takie g
                                            > lupie anglicyzmy tylko po to uzywane,zeby uzywajacy sie bardziej swiatowy otocz
                                            > eniu wydawal big_grin

Ojejej, no masz pdawo tak do swojego zdania jak i rozdraznienia. 😈 Mnie to nie interesuje.
                                    • 1matka-polka Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 21:50
                                      To chyba na innych planetach mieszkamy. Wielu wegetarian nie znam ale ci których znam kojarzą mi się głównie z frytkami i serem. No i jeszcze z wegetariańskimi hamburgerami, czyli buła przełożona bułą (seitan).
                                      • najma78 Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 21:59
                                        1matka-polka napisała:

> To chyba na innych planetach mieszkamy. Wielu wegetarian nie znam ale ci któryc
                                        > h znam kojarzą mi się głównie z frytkami i serem. No i jeszcze z wegetariańskim
                                        > i hamburgerami, czyli buła przełożona bułą (seitan).
                                        >
                                        No to napewno na innych. Ja znam wielu ludzi ktorzy jedza byle jak ale i znam wielu, ktorzy jedza bardzo ciekawie i zdrowo bez wzgledu na rodzaj diety jaki preferuja.
                  • kjut Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 17:21
                    Ale to troche motasz i ta piramida nie zgadza sie z tym co piszesz. Owszem,"dobre" tluszcze przeniosly sie do podstawy,ale nie wyparly produktow pelnoziarnistych tylko podzielily sie miejscem. Na samel gorze umieszczono produkty z bialej maki ktorych wczesniej w ogole w piramidzie nie bylo,pewnie ze wzgledow czysto "graficznych" smile
                    • 1matka-polka Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 18:41
                      Tak czy siak, ta nowa piramida to i tak ściema. Za jakiś czas znowu zobaczymy jakieś nowe objawienie.
    • turzyca Re: pomoc z jadłospisem 23.08.15, 08:33
      Na "what to expect while you're expecting" masz rozpisane dość łopatologicznie, czego potrzebujesz w ciąży. Bo potrzebujesz m.in. więcej wapnia czy tłuszczu. Tam są też przykładowe jadłospisy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka