sonniva 27.08.15, 09:25 wyborcza.biz/biznes/1,100896,18635353,dla-kogo-emerytura-specjalna-list-do-premier-kopacz.html?biznes=local&v=1&pId=35717682&send-a=1#opinion35717682 No cóż narodziła się, wychowała, namordowała ... Ciekawe co dzieci robią, ze matce nie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kia5 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 09:35 Moim zdaniem, to dzieci powinnny się złożyć na zycie dla mamy. Kazde dałoby po 50 zl i juz jest kwota w wysokości emerytury specjalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 09:38 To przecież ta sama - nie ma u nas chyba wysypu matek 15 dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 09:44 Dzieci powinny miec mozliwosc odpisania od podatku darowizny dla rodzicow (matki) jesli pozostaja oni w niedostaku. Skoro mozna na bezdomne psy ? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 10:52 Nie można - czemu kłamiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 12:31 aankaa napisała: > można jeśli jest to OPP Nie, nie od podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:12 Te dzieci wychowaly sie w czasach, gdy nie było Karty Rodziny Wielodzietnej ani odpisu podatkowego na dzieci. Jesli mozna odpisac darowizne w celu: pomocy społecznej, w tym pomocy rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywania szans tych rodzin i osób; wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej; działalności charytatywnej; podtrzymywania i upowszechniania tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej; działalności na rzecz mniejszości narodowych i etnicznych oraz języka regionalnego; ochrony i promocji zdrowia; działalności na rzecz osób niepełnosprawnych; promocji zatrudnienia i aktywizacji zawodowej osób pozostających bez pracy i zagrożonych zwolnieniem z pracy; działalności na rzecz równych praw kobiet i mężczyzn; działalności na rzecz osób w wieku emerytalnym; działalności wspomagającej rozwój gospodarczy, w tym rozwój przedsiębiorczości; działalności wspomagającej rozwój techniki, wynalazczości i innowacyjności oraz rozpowszechnianie i wdrażanie nowych rozwiązań technicznych w praktyce gospodarczej; działalności wspomagającej rozwój wspólnot i społeczności lokalnych; nauki, szkolnictwa wyższego, edukacji, oświaty i wychowania; wypoczynku dzieci i młodzieży; kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego; wspierania i upowszechniania kultury fizycznej i sportu; ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego; turystyki i krajoznawstwa; porządku i bezpieczeństwa publicznego; obronności państwa i działalności Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej; upowszechniania i ochrony wolności i praw człowieka oraz swobód obywatelskich, a także działań wspomagających rozwój demokracji; ratownictwa i ochrony ludności; pomocy ofiarom katastrof, klęsk żywiołowych, konfliktów zbrojnych i wojen w kraju i za granicą; upowszechniania i ochrony praw konsumentów; działalności na rzecz integracji europejskiej oraz rozwijania kontaktów i współpracy między społeczeństwami; promocji i organizacji wolontariatu; pomocy Polonii i Polakom za granicą; działalności na rzecz kombatantów i osób represjonowanych; promocji Rzeczypospolitej Polskiej za granicą; działalności na rzecz rodziny, macierzyństwa, rodzicielstwa, upowszechniania i ochrony praw dziecka; przeciwdziałania uzależnieniom i patologiom społecznym; to powinien byc odpis na alimenty dla rodziców pozostajacych w niedostatku. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:13 Nie istnieje ODPIS OD PODATKU na te cele. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:22 plater-2 napisała: > www.pit.pl/darowizny/ Gdybyś jeszcze potrafiła przeczytać to co linkujesz... 'Darowizny na cele publicznie i społecznie promowane są m.in. poprzez ulgę podatkową, z której korzysta się w deklaracji rocznej. Odliczenia dokonuje się od dochodu podatnika(...)' Odróżniasz dochód od podatku? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dzieci pani założyły OPP, odliczały sobie (do określonej przepisami wysokości) od dochodu darowizny. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 po co maja zakladac OPP ? 27.08.15, 16:25 Nic nie stoi na przeszkodzie, by uzyskujace przychody i dochody dzieci mogly odpisywac od podatku (do konkretnego limitu) darowizne dla rodzicow pozostajacych w niedostatku (np. majacych dochod ponizej 125 % najnizszej emerytury na osobe).. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: po co maja zakladac OPP ? 27.08.15, 17:34 Nic nie stoi na przeszkodzie - wystarczy założyć OPP. Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: po co maja zakladac OPP ? 27.08.15, 19:28 Jak dzieci jest 15 to moga nawet założyć z rodzicami stowarzyszenie, które (o ile się nie zmieniły przepisy) może wspierać swoich członków pozdr, mi Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:22 Ty w ogóle rozróżniasz OPP i dobrowolne dla nich datki od obowiązku alimentacji osób z najbliższej rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:28 Odrózniam. Nie przeszkadza mi to uwazac, ze skoro mozna odliczyc na OPP na obcych ludzi, zwierzeta i ptaki, to mozna i na wlasna rodzine (np. starsze rodzenstwo funduje stypendium mlodszemu, dzieci alimentuja rodzicow itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:32 O, to odliczmy jeszcze wydatki ponoszone na wychowywanie dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:35 A czym jest odpis podatkowy z tytulu wychowywania dziecka ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:55 > to powinien byc odpis na alimenty dla rodziców pozostajacych w niedostatku. oraz alimentow na dzieci. Bo dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 11:51 Dzieci nie musza niczego darowac, dzieci sa zobowiazane do alimentacji rodzica zyjacego w niedostatku. Odpowiedz Link Zgłoś
angiz Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 10:03 Urodzenie dzieci powinno być liczone jako okres liczący się do emerytury. Nie wiem, czy ta pani była na zasiłkach macierzyńskich i jej się ten czas dolicza jako okres nieskładkowy, czy może nie podjęła pracy a zaczęła rodzić dzieci i potem już nie było jak pracy zdobyć. Można by liczyć tak, że fakt urodzenia dziecka liczy się tak samo do emerytury i w przypadku zatrudnienia i braku zatrudnienia matki. Czyli okres za jaki przysługuje macierzyński to dla matki pracującej i niepracującej jest okresem liczącym się do emerytalnego stażu, a jedynie wiadomo, że pani która pracuje to finansowo może mieć więcej. Albo doliczać, że np każde dziecko = 10 miesięcy opłaconych składek od najniższej krajowej dla potrzeb zus, dla tych którzy chcą bo sami nie zarabiają więcej. Wtedy ta pani by miała 12 lat składkowych liczących się do emerytury. Jest za mała świadomośc społeczna za co właściwie zus daje emeryturę. Gdyby każdy wiedział ile musi mieć okresów składkowych a ile nieskładkowych, jakie są warunki by mieć po śmierci małżonka prawo do jego emerytury, itd - to ludzie by się nie dziwili po latach dlaczego im się emerytura nie należy. I nie oszukujmy się, ktoś kto ma 15 dzieci musiał żyć bardzo biednie i te dzieci wyszły z domu z gołymi pupami musząc się od zera się wszystkiego dorabiać, bez wsparcia rodziny, bez dobrego wykształcenia- bo na to rodziców przy takim tlumie dzieci nie było stać.. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 10:49 Cytatest za mała świadomośc społeczna za co właściwie zus daje emeryturę. Gdyby ka > żdy wiedział ile musi mieć okresów składkowych a ile nieskładkowych, jakie są w > arunki by mieć po śmierci małżonka prawo do jego emerytury, itd - to ludzie by > się nie dziwili po latach dlaczego im się emerytura nie należy. No, biorąc pod uwagę ile razy te warunki się zmieniały (nie na korzyść płacącego składki potencjalnego emeryta bynajmniej) w ciągu ostatnich 20 lat, to całkiem spora grupa obywateli miałaby raczej powody się domagać emerytury, którą powinni dostać już kilka lat temu, a wg kolejnych nowych przepisów jeszcze się im ona nadal nie należy... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 10:57 angiz napisała: > Albo dol iczać, że np każde dziecko = 10 miesięcy opłaconych składek od > najniższej krajowej dla potrzeb zus, dla tych którzy chcą bo sami nie zarabiają więcej. A z czyich pieniędzy mają być opłacane jej składki? Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 11:17 Z tych samych z których są opłacane za bezrobotnych chociażby Ale pani w liśćie pisze ze najmłodsze dziecko ma 20 lat więc spokojnie od 10 lat mogłaby już pracować. Zastanawia mnie też, czy faktycznie przy tylu osobach i tak niskim dochodzie męża faktycznie nie brali przez te lata żadnych zasiłków, czy zostało to skrzętnie pominięte. pozdr, mi Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 13:11 ale bezrobocie rzadko kiedy jest wyborem i też zasiłek nie przysługuje całe życie, a składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe są płacone za bezrobotnego tylko przez okres, kiedy przysługuje mu zasiłek Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:42 > ale bezrobocie rzadko kiedy jest wyborem ale co to za kryterium? czy jeśli wybierzesz sobie zawód według zainteresowań i predyspozycji, to nie powinnaś za niego dostawać pensji? Powinni płacić tylko za przymusowe roboty? Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Kolejna matka chce emerytury 28.08.15, 09:43 jak to - chodzi mi o to, że pani wybrała sposób życia, prawda? była świadoma, zachodziła w kolejne ciąże dobrowolnie itd. Nie opłacała sobie składki emerytalnej - również świadomie. To dlaczego za jej wybory ma płacić ktokolwiek inny poza beneficjentami tego układu (mąż i dzieciaki) Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Kolejna matka chce emerytury 28.08.15, 09:44 a bezrobocie jest sytuacją losową i zasiłek nie przysługuje do końca życia Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:33 > Ale pani w liśćie pisze ze najmłodsze dziecko ma 20 lat więc spokojnie od 10 lat mogłaby już pracować. Tak, a pracodawcy się ustawiają w kolejkach do kobiet, które w resume mają wychowanie piętnastki dzieci. Teoretycznie masz rację, w praktyce to może nie wyglądać różowo. Nie mówiąc o tym, że piętnaście ciąż i piętnaście maluchów to niekoniecznie jest coś, po czym człowiek jest super sprawny i silny, tak, żeby ze śpiewem na ustach (albo i bez śpiewu) był w stanie ciągnąć palety w markecie. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:40 > A z czyich pieniędzy mają być opłacane jej składki? Skup się, araceli, powiem ci nowinę: człowiek, który dostaje zasiłek/emeryturę/pieniądze w jakiejkolwiek innej formie, to nie jest czarna dziura. On te pieniądze wyda. One wrócą do puli, i to nawet częściowo w formie podatku. I część ludzi na tym zarobi. Każdy wydany pieniądz, to jest czyjś zarobek. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:31 >>> człowiek, który dostaje zasiłek/emeryturę/pieniądze w jakiejkolwiek innej formie, to nie jest czarna dziura. On te pieniądze wyda. One wrócą do puli, i to nawet częściowo w formie podatku. Wroca do puli, ale najpierw skads sie musza w tej puli znalezc? Skad? Dodrukowac? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:36 minor.revisions napisała: > Skup się, araceli, powiem ci nowinę: > człowiek, który dostaje zasiłek/emeryturę/pieniądze w jakiejkolwiek innej formi > e, to nie jest czarna dziura. > On te pieniądze wyda. One wrócą do puli, i to nawet częściowo w formie podatku. > I część ludzi na tym zarobi. Każdy wydany pieniądz, to jest czyjś zarobek. To proszę - tyraj na mnie. Podać Ci numer konta? Obiecuję wydać vel 'zwrócić' do puli co do złotówki Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 11:23 A mnie bardzo interesowałoby w tym kontekście ile z tych dzieci faktycznie pracuje i płaci składki ZUS-owskie, a ilu jest na garnuszku państwa. Nie zamierzam odpowiadać swoimi podatkami za prywatne wybory tej pani - skoro tak się poświęcała rodząc dzieci, niech teraz dziatki się odwdzięczą symboliczną ściepą po sto złociszy i pani nie powinna mieć żadnych problemów finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 11:29 Dla mnie to celowe działanie środowisk związanych z PIS. Nie wierzę, że przypadkiem w czasie kampanii wyborczej matki przypomniały sobie o emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 13:39 > Ciekawe co dzieci robią, ze matce nie pomogą. Podatki płacą, przyszła ci taka możliwość do głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 13:42 no i co z tego, że podatki płacą? podatki płacą za siebie, tak jak całe społeczeństwo, przyszła Ci taka możliwość do głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 15:52 co to znaczy "za siebie"? i co z tego ma wynikać? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 15:55 minor.revisions napisała: > co to znaczy "za siebie"? i co z tego ma wynikać? A co ma wynikać z Twojego tłumaczenia 'płacą podatki'? Ja też płacę i nie zwalnia mnie to w żadnym stopniu z odpowiedzialności za matkę - ani moralnej ani tym bardziej prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 15:56 otóż to. dzięki za wyręczenie Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:22 ale wyręczenie w czym? araceli zawsze pod tym względem pieprzy od rzeczy. Wychowanie i wykształcenie człowieka, zdolnego do pracy i do płacenia podatków, to jest kupa czasu, pieniędzy i wysiłku, Ktoś ten czas, pieniądze i wysiłek musiał włożyć. Powinien coś z tego mieć. Jeśli nie pensję, to przynajmniej emeryturę. To raz. A dwa, araceli ani ty nei odpowiedzialyscie na pytanie, co to znaczy "placić podatki za siebie"? FYI, to nie znaczy to samo, co "płacić na siebie". to tak nie działa. Poza tym nie rozumiem, dlaczego z araceli nei idziecie pyszczyć do wszystkich chorych na raka, oni też się leczą z odłożonych przez was pieniędzy, bo skłądka jednej osoby nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:30 Dodajamy, ze z naszych skladek na fundusz leczy sie osoby, ktore zdrowie postradaly na skutek krancowej lekkomyslnosci (nikotynizm, wypadek po pijanemu) i podatkow utrzymywane sa również schroniska dla narkomanow . Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:41 Ktoś ten czas, pieniądze i wysiłek musiał > włożyć. Powinien coś z tego mieć. Jeśli nie pensję, to przynajmniej emeryturę. A ja za moje dzieci dostanę dodatek do emerytury? I jak sprawdzić, czy wychowane dzieci to rzetelni obywatele płącący wysokie podatki czy może kilkoro bezrobotnych na zasiłkach lub pracujących na czarno...? Będziemy oceniać jakość potomstwa i na tej podstawie dawać dodatki do emerytury? Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:45 > A ja za moje dzieci dostanę dodatek do emerytury? No wlaśnie powinno się tak dostosować prawo, żeby za czas, potrzebny na wychowanie dzieci, osoby, które się tym zajmowały, otrzymywały emeryturę, bo one się realnie przyłożyły do wzrostu gospodarczego. Nie sądzisz, tak na logikę, że to jest absurd, że jak zatrudniona niańka czy przedszkolanka zajmuje się dzieckiem, to dostaje i pensje i emeryturę, a jak robi to ktoś za darmo - czy to matka, czy babcia, to się może w dupę pocałować? Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:01 Uwazam,ze dofinansowanie zlobka i przedszkola przez gmine faworyzuje kobiety, ktore: - maja wyzsze dochody, bo pracuja; - odklada im sie skladka na emeryture; Jesli dofinansowywac, to wszystkie dzieci rowno, a rodzice zdecyduja czy osobicie beda sie zajmowac dzieckiem czy wyrecza sie zlobkiem, niania lub babcia. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:01 Jak widzę nie wszyscy wiedzą na czym polega gospodarka. Podpowiem: na wymianie dóbr i usĺug. Jak sobie ugotuję obiad to też nikt mi za to nie zapłaci, a kucharzowi płacą. Przyłożenie się do wzrostu gospodarczego to czysta demagogia, bo tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:06 > jak zatrudniona niańka czy przedszkolanka zajmuje się dzieckiem, > to dostaje i pensje i emeryturę, I Tym sposobem mamy dwie osoby pracujace z oplaconymi skladkami - matke i opiekunke. W Twoim systemie mielibysmy dwie bezrobotne , matce skladki oplacaloby panstwo, a opiekunce wyplacaloby zasilek dla bezrobotnych i oplacalo skladki. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:16 > I Tym sposobem mamy dwie osoby pracujace z oplaconymi skladkami - matke i opiekunke. W Twoim systemie mielibysmy dwie bezrobotne cóż ty bredzisz? ale skoro tak chcesz to widzieć? to puoszę baudzo: pani Zosia opiekuje się dzieckiem pani Krysi, która pracuje, opiekując się dzieckiem pani Zosi. Teraz nie są bezrobotne? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:28 Jesli sobie nawzajem wyplacaja pensje, oplacaja skladki, to nie sa. Jesli tego nie robia, to sa wolontariuszkami. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:33 >> do wzrostu gospodarczego. Nie sądzisz, tak na logikę, że to jest absurd, że jak zatrudniona niańka czy przedszkolanka zajmuje się dzieckiem, to dostaje i pensje i emeryturę A nie sadzisz, tak na logike, ze to absurd, ze jak zatrudniona pani umyje mi kibel to dostanie za to pensje, a jak robie to ja to zupelnie za darmo? Skandal! Zadam aby panstwo placilo mi za mycie kibla. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Kolejna matka chce emerytury 28.08.15, 16:42 Drobna różnica, że Twój czysty kibel nie przekłada się na przetrwanie i rozwój społeczności, a dzieci tak. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Kolejna matka chce emerytury 28.08.15, 16:54 Na przetrwanie owszem, chociaż komu na tym zależy to nie wiem. Na rozwój? Niewielka część społeczeństwa przyczynia się do jakiekolwiek rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:45 minor.revisions napisała: > No wlaśnie powinno się tak dostosować prawo, żeby za czas, potrzebny na wychowa > nie dzieci, osoby, które się tym zajmowały, otrzymywały emeryturę, bo one się r > ealnie przyłożyły do wzrostu gospodarczego. Bullshit realnie - czysto teoretycznie. Z czyich podatków ma dostawać emeryturkę pani, której dzieci wyjechały za granicę albo siedzą na zasiłku? To jest Twoje 'realnie' - kontrola jakości potomstwa? > Nie sądzisz, tak na logikę, że to jest absurd, > że jak zatrudniona niańka czy przedszkolanka zajmuje się dzieckiem, > to dostaje i pensje i emeryturę, a jak robi to Na logikę - nie należy płacić ludziom za wypełnianie PRANYCH OBOWIĄZKÓW. Milion razy Ci powtarzane a Ty swoje. Za chodzenie do szkoły też będziesz płacić? Za gotowanie w domu - w końcu kucharz zarabia! Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Kolejna matka chce emerytury 28.08.15, 20:53 Nie rozśmieszaj mnie. Ja po urodzeniu dziecka musiałam wrócić do roboty, bo innego wyjścia nie było. Nie stać mnie bylo na luksus niepracowania i poświęcenia się wychowaniu. Tak, możliwość niepracowania to LUKSUS, na który trzeba móc sobie pozwolić. I jeszcze mamy te osoby dodatkowo gratyfikować ze składek, które wypracowały takie matki jak ja - pracując i wychowując dzieci jednocześnie? niańka opiekując się dzieckiem PRACUJE, matka zajmuje się z wyboru, nie dla zarobku. Niech jej mąż płaci za to poświęcenie, bo sorry, ale pisanie o przyłożeniu się do wzrostu gospodarczego jest śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Kolejna matka chce emerytury 28.08.15, 21:33 E tam, pracowałam przy trójce, ale nie zazdroszczę kobiecie, która przez całe życie obijała się w domu z 15 dzieci Ta jej emeryturka, która tak tu wszystkich oburza, to jakiś ułamek promila marnotrawionych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
helka.z.porcelany Re: Kolejna matka chce emerytury 28.08.15, 22:23 Ty też masz piętnaścioro? Kurcze, to gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:41 minor.revisions napisała: > ale wyręczenie w czym? araceli zawsze pod tym względem pieprzy od rzeczy. Wycho > wanie i wykształcenie człowieka, zdolnego do pracy i do płacenia podatków, to j > est kupa czasu, pieniędzy i wysiłku, Ktoś ten czas, pieniądze i wysiłek musiał > włożyć. Powinien coś z tego mieć. Jeśli nie pensję, to przynajmniej emeryturę. OJP Socjalistyczne pranie mózgu level hard Skąd założenie, że pani wykształciła 'człowieka zdolnego co pracy i płacenia podatków'? może mamy kolejnych 15 klientów MOPS-u? Może połowa z tych dzieci jest ju za granicą? Pani włożyła pieniądze? A skąd miała te pieniądze skoro nie pracowała? Hmmmm... z zasiłków??? Czyli INNI PODATNICY włożyli te pieniądze? Tani populizm - pani wychowała a inne matki to nie? Matka jednego, dwóch, pięciorga dzieci to leżała i pachniała? Nie - wychowywała i zaiwaniała do roboty. Im się nic nie należy? Nich ta pani popracuje i popłaci im. > Poza tym nie rozumiem, dlaczego z araceli nei idziecie pyszczyć do wszystkich c > horych na raka, oni też się leczą z odłożonych przez was pieniędzy, bo skłądka > jednej osoby nie wystarczy. Bo od raka się ubezpieczam. Od 15-ciorga dzieci nie. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Kolejna matka chce emerytury 28.08.15, 21:40 Czyli matki, które mają dzieci chore, niezdolne do pracy, albo matki przestępców nie powinny dostać nic - ich dzieci podatków nie zapłacą, w dodatku "kosztują" społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: Kolejna matka chce emerytury 28.08.15, 13:39 araceli napisała: > minor.revisions napisała: > > co to znaczy "za siebie"? i co z tego ma wynikać? > > A co ma wynikać z Twojego tłumaczenia 'płacą podatki'? Ja też płacę i nie zwaln > ia mnie to w żadnym stopniu z odpowiedzialności za matkę - ani moralnej ani tym > bardziej prawnej. Otóż to! Moja babcia jest w domu opieki, jest w takim stanie, że nie potrafi już samodzielnie funkcjonować i potrzebuje opieki lekarskiej. Moja matka i jej rodzeństwo jak najbardziej podatki płacą, a mimo to ma obowiązek dokładać 1500 zł miesięcznie do kosztu pobytu babci w domu opieki (reszta idzie z emerytury). Babcia urodziła kilkoro dzieci, walczyła za wolność Ojczyzny w partyzantce, straciła zdrowie przy przymusowych robotach, ma jakieś tam odznaczenia. To też mamy pisać do pani premier żeby te 1500 zł z kasy państwowej poszło? Bez jaj! Dzieci są zobowiązane, dzieci się zrzucają i płacą na mamę. Od tego są i łaski nie robią. Ta pani ma 15 dzieci, wszystkie dorosłe. Są w stanie, niewielkim wysiłkiem, utrzymać matkę na przyzwoitym poziomie, o ile pracują. Jeśli nie pracują, tym bardziej pani matce żadna emerytura się nie należy, bo wyprodukowała nierobów. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:38 > > Podatki płacą, przyszła ci taka możliwość do głowy? A wcześniej cała piętnastka miała opłacone np. leczenie, przedszkola, szkołę, drogi itd - z podatków jednego pracującego ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a [...] 27.08.15, 16:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:30 ale mowa nie jest o demografii, tylko o podatkach i składkach, które ematka ciuła. Rozumiesz, jako wąska specjalistka od wszystkiego, że jeśli nie będzie następnego pracującego, sprzedającego i kupującego pokolenia, nic by jej z tego uciułanego nie zostało, bo to nie rzodkiewka, że można wsadzić do ziemi i się samo rozmnoży? Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:36 Nie musi byc tego az 15 sztuk od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Kolejna matka chce emerytury 28.08.15, 16:39 No tak, niektórych nawet jedno przerasta. Odpowiedz Link Zgłoś
mejerewa Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:32 Nie zapominajmy, że emerytura nie jest za zasługi, tylko za płacone składki. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:36 I dlatego należy ten system wywalić do góry nogami, bo jest bez sensu. Kiedyś to trzeba zrobić, można zacząć już teraz, skoro w zasadzie i tak wiadomo, że nie może się sprawdzić, bo powstawał w warunkach, w których pracy było więcej, a ludzie żyli krócej. nie zapominajmy też, że to nie jest system dany przez niebiosa, jak wschody i zachody słońca, tylko stosunkowo nowy wymysł. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:41 Po prostu ZUS nie brał pod uwagę sytaucji, ze kobieta nigdzie nie jest zatrudniona, pozostaje na utrzymaniu meza i cos ma sie jej z tytulu skladek meza nalezec poza renta wdowia i sieroca dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:49 minor.revisions napisała: > I dlatego należy ten system wywalić do góry nogami, bo jest bez sensu. > Kiedyś to trzeba zrobić, można zacząć już teraz, Na szczęście poza Tobą nikt nie ma ochoty tyrać na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 16:48 w dodatku wyprodukowanie 15 dzieci to bardziej zaniedbanie tejze nieszczesnej 15stki a nie zadna zasluga. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:04 Jesli ta pani nie dostanie renty z tytulu wielodzietności, stanie sie klientka MOPS z naszych podatkow, co na jedno wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:08 MOPS wymusi pozwanie dzieci o alimenty i uwolni sie od klientki. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:12 Sprawdzilam. Maz tej pani ma emeryture 1800 zl. Nie podpada ani pod MOPS ani Caritas. Maja za duzo na czlonka. Nawet dodatek mieszkaniowy i energetyczny im sie nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:33 z czego by wynikalo ze skoro mozliwe bylo zycie z jednej pensji to zycie z jednej emerytury tez jest mozliwe. skad ten ped to dodatkowego dochodu teraz skoro cale zycie jedna osoba przynoszacy pieniadze do dumu wystarczala? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 17:50 I to na kilkanaście osób? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 18:04 > z czego by wynikalo ze skoro mozliwe bylo zycie z jednej pensji.. Poczytaj inne watki, to Ci sie rozjasni. Patologia plodzi dzieci i zyje z dzieci, dzieci zabraklo, to bieda psze pani.. Odpowiedz Link Zgłoś
mejerewa Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 19:17 Należy uświadamiać kobiety i także mężczyzn, że jeżeli wybierają układ - pan pracuje, pani niańczy dzieci, to mąż powinien opłacać jej składki za "pracę w domu". Może niekoniecznie w ZUS, który jest na skraju bankructwa, ale w trzecim filarze na pewno. Dopóki mamy system emerytur tylko dla płacących składki, pan Heniek całe życie ciężko pracujący przy wyrębach lasów na czarno, też nie dostanie emerytury, tak samo jak pani Grażynka ciężko pracująca przy gromadzie dzieci. Taki jest model społeczeństwa. Oczywiście, że miło byłoby, gdyby wszyscy potrzebujący dostali od państwa (czyli rodaków dokładających się do wspólnej puli) pieniądze na życie, ale jesteśmy biedni, dokładających się jest za mało, korzystających za dużo, do tego za dużo przywilejów i trwonienia publicznych pieniędzy. Dlatego emeryturę z budżetu dostają ci, którzy przez odpowiednią liczbę lat się do niego dokładali. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kolejna matka chce emerytury 27.08.15, 19:34 Akurat w Polsce inwestowanie w III filar jest jeszcze bardziej nieopłacalne niż karmienie ZUS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kolejna matka chce emerytury 28.08.15, 13:24 > Dlatego emeryturę z budżetu dostają ci, którzy przez odpowiednią liczbę lat si > ę do niego dokładali. Ale matki i babcie wychowujące za friko dzieci czy ludzie pracujący bez benefitów socjalnych TEŻ się dokładają swoją pracą do budżetu. Jeśli nie emerytura zatem, to darmowa opieka i mieszkanie dla nich. Oooooo, to kosztuje? Kto to będzie robił i kto za to zapłaci? A, czyli jednak sprawowanie opieki ma koszt, ma wartość? No to właśnie tę wartość one do budżetu włożyły swoją nieodpłatną pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Premier przyznała emeryturę 27.08.15, 19:24 matce piętnaściorga dzieci. "To sytuacja wyjątkowa" Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,18641245,premier-przyznala-emeryture-matce-pietnasciorga-dzieci-to.html#ixzz3k2MqYdB2 Odpowiedz Link Zgłoś
mejerewa Re: Premier przyznała emeryturę 27.08.15, 19:32 No to mamy kierunek rozwoju rodziny w Polsce. Tylko, czy właśnie o taką rodzinę chodzi w promocji dzietności? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Premier przyznała emeryturę 27.08.15, 19:35 Nie, lepiej wypłacać emerytury mundurowe zdrowym 40-latkom. Odpowiedz Link Zgłoś
mejerewa Re: Premier przyznała emeryturę 27.08.15, 20:11 Tylko oni sami i ich rodziny uważają, że lepiej. Ja nie. I napisałam wyżej, że fajnie jakby wypłacać wszystkim, którzy ciężko pracowali, a świadczeń nie mają, bo składek nie płacili. Tylko, kto za to zapłaci? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 10:35 > No to mamy kierunek rozwoju rodziny w Polsce. Tja, już widzę, jak bohaterskie ematki jedynaków biorą się do odrabiania strat Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Premier przyznała emeryturę 27.08.15, 19:54 baltycki napisał: > matce piętnaściorga dzieci. "To sytuacja wyjątkowa" "Świetna wiadomosc dla osiedleńców z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Oni maja po piętnaścioro dzieci." To napisała jakiś internauta pod zalinkowanym artykułem, ale ponieważ z tym komentarzem się zgadzam, to pozwolę sobie go skopiować. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Premier przyznała emeryturę 27.08.15, 20:08 Osiedleńcy z w/w nie mają obywatelstwa, ich dzieci również nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Premier przyznała emeryturę 27.08.15, 19:56 Od jednej takiej emerytury, a nawet od kilku, państwo nie zbiednieje. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Premier przyznała emeryturę 27.08.15, 20:13 lady-z-gaga napisała: > Od jednej takiej emerytury, a nawet od kilku, państwo nie zbiednieje. Ale to jest niesprawiedliwe wobec innych kobiet - które mają dzieci i pracują, a poza tym rodzi niebezpieczny precedens. Śladem tej pani mogą iść inne kobiety, które zamiast pracować rozmnażały się radośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Premier przyznała emeryturę 27.08.15, 20:21 Nie ma dwoch identycznych sytuacji, wiec i precedens nie bedzi powielany automatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mejerewa Re: Premier przyznała emeryturę 27.08.15, 20:14 Tak samo jak od odszkodowań smoleńskich też nie zbiedniało. Tylko jest jeszcze coś takiego jak sprawiedliwość społeczna. I dlaczego jedna sierota dostaje 250 tys za śmierć ojca, a druga nie? Dlaczego matka 15-stki dostaje emeryturę specjalną, a matka 9-tki już nie? (wiadomo dlaczego, bo jest kampania, ale pytanie pozostaje). Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Premier przyznała emeryturę 27.08.15, 20:18 mejerewa napisała: > Tak samo jak od odszkodowań smoleńskich też nie zbiedniało. > Tylko jest jeszcze coś takiego jak sprawiedliwość społeczna. I dlaczego jedna sierota dostaje 250 tys za śmierć ojca, a druga nie? Może nie wspominaj o tych "hienach smoleńskich" (to o żywych spadkobiercach), bo mi się strasznie ciśnienie podnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Premier przyznała emeryturę 27.08.15, 20:13 akurat wyprodukowanie 15 dzieci to jest sytuacja wyjatkowa wiec nie jest to precendens ktory bedzie wykorzystywany. nie zgadzam sie z pryncypiami przyznawania takich wyjatkowych emerytur czy rent, od tego jest system zeby wspieral potrzebujacych czy to przy pomocy zasilkow czy innych zapomog. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Premier przyznała emeryturę 27.08.15, 20:16 A kto kazał pani się tak rozmnażać. Pani chyba miała wybór: kilkoro dzieci i praca, po pracy emerytura, albo 15-cioro dzieci i brak pracy, a co za tym idzie brak emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
mejerewa Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 08:40 Z tym "wyborem" to nie przesadzajmy, to mogła być decyzja męża (seks) oraz proboszcza (brak rozgrzeszenia za stosowanie antykoncepcji). Wiele mało świadomych kobiet w takiej sytuacji się stawia i rodzenie jest naturalną konsekwencją takiego systemu (czyli rządzi mąż i kościół). Wybór ma kobieta świadoma swoich praw i mająca możliwość decydowania o sobie, czyli minimalną niezależność. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 09:04 Każda kobieta ma wybór, żyjemy w wolnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 10:01 No i proszę wiadomosci.onet.pl/kraj/gazeta-wyborcza-bedzie-emerytura-dla-matki-pietnasciorga-dzieci/c7kvqn Teraz tylko czekać aż podstarzała celebrytka - lansująca się na urodzeniu w wieku lat 60 dopnie swego - żenada. Teraz będziemy emerytury przyznawać uznaniowo wg widzimisię ? No chyba, że te emerytury im przyznać ze względu na chorobę umysłową ale to raczej renta... Odpowiedz Link Zgłoś
helka.z.porcelany Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 10:12 Problem polega na tym, że nie każda kobieta wie, że ma wybór. Znam dwie wielodzietne rodziny z prawdziwego wyboru (5 i 7 dzieci). Rodziców stać na wychowanie i wykształcenie + fanaberie, a także na pozostanie mam dzieci w domu i zabezpieczenie tym mamom przyszłości. Niestety w pozostałych wielodzietnych rodzinach, z jakimi się spotkałam, to raczej fakt wielodzietności jest wynikiem patologii i brak świadomosci wyboru. Jest niby trochę racji, że jakoś głupio patologię utrzymywać i stąd za absurd uważam jakiekolwiek dopłaty za pierwsze i dziesiąte dziecko, bo logiczniej byłoby podwyższyć pensję minimalną. Ludzie by się garnęli do pracy a nie do rodzenia, a kto by chciał dzieci, to by je miał. Jednak w przypadku polityki naszego państwa, która w swym wiadomym odłamie szerzy wizję męki piekielnej za użycie tabletek antykoncepcyjnych, która gloryfikuje matki rezygnujące z pracy na rzecz wychowania dzieci i która chce c]dawać po pińset za każdą sztukę przychówku, to jednak nie przyznanie emerytury matce piętnastki byłoby faktem żenującym. Odpowiedz Link Zgłoś
mejerewa Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 15:32 No taki wybór, że niewykształcona kobieta ze wsi, może zostawić męża (np. pijącego i wymuszającego seks), zostawić kilkoro dzieci i pojechać do miasta robić karierę? A może zgłosić się do przychodni po refundację wkładki antykoncepcyjnej, tylko co na to ksiądz powie i cała wieś, jeśli nie dostanie rozgrzeszenia? Obstaję przy swoim, że wybór ma niezależna kobieta, mogąca pracować na swoje i dzieci utrzymanie, mająca własne poglądy i wiedzę, gdzie szukać pomocy w razie potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 10:08 baltycki napisał: > matce piętnaściorga dzieci. "To sytuacja wyjątkowa" "daję, bo nie moje" Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 10:20 otóż to, sorry ale każda ma wybrór, dzieci dorosłe powinny jej pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
helka.z.porcelany Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 10:34 i pewnie pomogą, bo przecież jest obowiązek alimentacji rodziców żyjących w niedostatku. No chyba, ze dzieci patologiczne i niepracujące. A w związku z ilością babć (na oko około 80-letnich), które pod aptekami zbierają na leki to uważam że dyskusja o tym konkretnie przypadku jest zupełnie od czapy. Jako że w naszym kraju polityka socjalna dot. seniorów została ukształtowana na podobieństwo czarnej dupy, a nie zdrowego rozsądku. A warunki bytowania osób starszych (nawet ciężko pracujących całe życie ) nawet nie leżały koło pojęcia godności i dlatego mam problem z nieprzyznawaniem osobom starszym pomocy materialnej. W czasach, kiedy wspomniana pani owe dzieci rodziła to jej tzw. świadomość wyboru była dla większości czymś tak jasnym, jak teorie fizyki kwantowej. I dlatego ja mam wątpliwości, co do jednoznacznych osądów. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 10:36 no już nie przesadzaj z tym ubezwłasnowolnieniem i brakiem świadomości wyboru "w tamtych czasach" - jakoś nie ma epidemii takich przypadków, prawda? nasi rodzice nie mają po 15-ścioro dzieci, a też żyli "w tamtych czasach" Odpowiedz Link Zgłoś
helka.z.porcelany Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 10:48 O ubezwłasnowolnieniu nie wspominałam. Natomiast brak dostępu do środków antykoncepcyjnych (mentalny i fizyczny) kilkadziesiąt lat temu musisz uznac za fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
helka.z.porcelany Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 10:49 poprawka: nie musisz, ale uważam, że gdybyś uznałam to byłoby to logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 13:40 ale powalająca większość jakoś sobie z tym brakiem dostępu radziła, nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 10:37 helka.z.porcelany napisała: > Jako że w naszym kraju polityka socjalna dot. seniorów została ukształtowa > na na podobieństwo czarnej dupy, a nie zdrowego rozsądku. A warunki bytowania o > sób starszych (nawet ciężko pracujących całe życie ) nawet nie leżały koło poję > cia godności i dlatego mam problem z nieprzyznawaniem osobom starszym pomocy ma > terialnej. Obecni seniorzy mają raj oraz eldorado w porównaniu z tym co czeka obecnych 40 latków i niżej. Oczywiście tych, którzy nie odłożą sobie do skarpety za wczasu... Odpowiedz Link Zgłoś
helka.z.porcelany Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 10:41 .... no niestety. Myślałam kiedyś, ze na starość (na podobieństwo turystów z dalekiego wschodu) zakupię sobie kurtkę wiatrówkę i aparat fotograficzny. Jednak zdaję się, że na dobry początek trzeba zainwestować skarpetę. Kupię w Lidlu, jak rzucą na promocji Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 10:41 Akurat te babcie rzekomo zbierające na leki są elementem zorganizowanych grup żebrzących więc tu bym się nie pochylała zanadto. Odpowiedz Link Zgłoś
helka.z.porcelany Re: Premier przyznała emeryturę 28.08.15, 10:45 Szczerze mówiąc, to mam nadzieję, że masz rację. Ja mam jednak (co już chyba wiadomo) miętkie serce. Ale nie zmienia to faktu że wysokość świadczeń dla starszych osób powinna być dla polityków faktem bardziej wstydliwym niż choroby weneryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 chrzesniacy prezydenta Mościckiego 28.08.15, 17:23 Maja swoej stowrzyszenie. Siodmy syn w rodzinie dostawał państwa książeczkę oszczędnościową z wkładem 50 złotych (równowartość połowy ówczesnej pensji nauczycielskiej) oprocentowanych w wysokości 6 procent w skali rocznej. Oprócz tego chrześniacy prezydenta Mościckiego posiadali przywilej bezpłatnej nauki w kraju i za granicą, także na studiach wyższych, stypendium, bezpłatne przejazdy oraz opiekę zdrowotną. Ulgi na komunikację miało też ich rodzeństwo. wpolityce.pl/spoleczenstwo/209493-chrzesniak-moscickiego-upomina-sie-o-zwrot-honorowego-dlugu www.rp.pl/artykul/217245.html Odpowiedz Link Zgłoś