Dodaj do ulubionych

garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają?

30.08.15, 16:37
JW czy da się je trzymać gołymi rękami?
Obserwuj wątek
    • ulau Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 30.08.15, 17:17
      Niestety nagrzewają, trzymać trzeba przez rękawice.
      • taormina Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 30.08.15, 17:51
        Zależy na jakiej płycie. Na indukcyjnej (mojej!) się nie nagrzewają.
        • ivaz Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 30.08.15, 19:53
          potwierdzam, na indukcji się nie nagrzewają
    • saszanasza Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 30.08.15, 17:55
      Na pocieszenie apiszę że drogi flssler też ma nagrzewające się uchwytyuncertain
    • thank_you Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 30.08.15, 18:04
      Tak.
      --
      Producentka hormonu szczęścia smile
      • bebi_nowa Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 30.08.15, 18:39
        Skoro tak to oddaję sad dziękuję za info
    • eliszka25 Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 30.08.15, 20:58
      hm, z ikei mam garnek do gotowania makaronu, wlasnie z serii 365+ i uchwyty nigdy mi sie w nim nie nagrzaly tak, zebym potrzebowala rekawic. nagrzewa sie tylko uchwyt od pokrywki, ale garnek i wkladke do makaronu podnosze zawsze golymi rekami. mam jeszcze rondelek z jednym uchwytem, ale ten sie nie nagrzewa praktycznie wcale. mam normalna plyte ceramiczna.
    • mary_lu Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 30.08.15, 21:14
      U mnie, na indukcji, się nagrzewają. Do tego po jakimś czasie zaczynają rdzewieć w zmywarce. Nie polecam. Podobna cena, a jakość lepsza, to garnki Tefala (w internecie trzeba poszukać dobrych cen). Mam kilka lat, stalowe uchwyty nagrzewają się bardzo słabo, gary myte non stop w zmywarce nadal wyglądają jak nowe.
      • kamunyak Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 31.08.15, 23:14
        Do tego po jakimś czasie zaczynają rdzewie
        > ć w zmywarce. Nie polecam.

no, nie wiem... ja mam juz parę lat, na pewno 2, moze 3, też myte w zmywarce i nic nie rdzewieje. Mam rondelki, ulubione przez moja rodzinę bo male, do odgrzania jednej porcji, jesli ktos tam sobie chce zrobic coś ciepłego na kolacje itp.
        Uchwyty nagrzewaja się, nie wiem jak bardzo bo nawet nie ryzykuję podnoszenia bez rękawicy. Ale to dla mnie żaden problem bo mam rekawice (silikonowe, też z Ikei zresztą), które zawsze wiszą obok plyty.
        Niewątpliwą zaletą tych garnków jest to, że nie sa z teflonem, jak w wiekszości tefal, a więc nic się nie porysuje, oderwie i można mieć pewność, że zdrowotnie nie zaszkodzi.
        Poza tym, nie polecam uchwytów z tworzywa (jak tefal) bo one lubia sie wytapiać, jesli są za blisko źródła ciepla. Przy czym "za blisko" to dosyć nieprecyzyjne określenie, nie wiadomo gdzie jest to "za blisko'. Uchwyty w moich (drogich) garach powytapialy sie, choc same gary są doskonałe i uzywam ich juz dobrych naście lat. Na szczęście uchwyty byly podwójne, stal + tworzywo, więc została tylko stal. Brzydko ale przynajmniej gary ocalały.
        • mary_lu Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 31.08.15, 23:33
          Tefal ma nie tylko garnki z teflonem, od dawna ma kilka serii zwykłych stalowych garów ze stalowymi uchwytami.

Plastikową rączkę mam tylko w tefalowskiej serii ingenio, ale ona odczepiana jest, te garnki i patelnie teź bardzo lubię.
          • kamunyak Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 31.08.15, 23:37
            > Tefal ma nie tylko garnki z teflonem

oczywiscie...dlatego napisalam "w wiekszości".
            Co nie zmienia reszty wypowiedzi. A przede wszystkim tego, że garnki 365+ nie rdzewieją.
            Moze pomyliłaś z innymi garami Ikea?
            • mary_lu Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 31.08.15, 23:46
              Mam z pewnością 365+ i rdzewieją.

To "w większości" bez sensu jest, bo Tefal w większości ma garnki bez teflonu, a uchwyty albo odczepiane, albo stalowe.
          • bebi_nowa Mary Lu 01.09.15, 09:15
            jakie masz z Tefala? przyglądam się im ale też spotkałam opinie że rączki się nagrzewają - co do serii Classic Chef, Uno, Duetto, Hero

nie wiem co o tym sądzić jeśli jedne opinie brzmią że się nie nagrzewają a inne że tak. ludzie mają różne odczucia ciepła? a może są różne serie tych samych garów? wyprodukowane w różnych latach z różnych stopów? rodzaj kuchni też jak widzę ma znaczenie. ja potrzebuję na płytę indukcyjną
      • eliszka25 Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 01.09.15, 02:56
        to dziwne, co piszesz o tym rdzewieniu. moje garnki non stop w uzyciu od 10 lat i zaden mi nie zardzewial. od prawie 9 lat myte w zmywarce.
        • taormina Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 01.09.15, 08:57
          Moje podobnie - wcale nie rdzewieją, myję je od lat w zmywarce. Nawet specjalnie poszłam je sobie pooglądać, ale nie mają nawet małej kropeczki rdzy.
          Może problem w... zmywarce, hehe wink
          • thank_you Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 01.09.15, 12:00
            To prawda, nawet pretekstu do wyrzucenia nie mam. wink
    • pitahaya1 Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 31.08.15, 18:35
      Wątek jest o garnkach IKEI a nie Philipiaka. Rozumiem, że te Twoje gary są drogie, firma ledwie zipie i jakoś trzeba reklamę przemycić, ale my aż tak głupie nie jesteśmy wink

"Garczki" z Ikei mam 8 lat. Sprawdzają się idealnie i są zdecydowanie tańsze niż Philipiak. Po tylu latach mogę wyrzucić je do kosza i kupić nowe. Nie muszę męczyć się z nimi przez lat 20, żeby mi się cena zakupu jakoś zwróciła. Ale w końcu gdzieś trzeba upchnąć prowizję dla znanych, którzy za darmo nie pracują, więc nie dziwi mnie taka reklama :nawet mąż początkowo był przeciwny". A co miał powiedzieć?

• aankaa Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 31.08.15, 18:58
      Philipiak, Compensa i Absolut

masz dość wąski zakres spamu tongue_out
    • eliszka25 Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 01.09.15, 02:54
      ja tez nie mam takiego problemu, bo w moich ikeowych garnkach tez sie raczki nie nagrzewaja na tyle, zebym nie mogla ich podniesc bez rekawicy. uzywam ich od 10 lat i nic sie z nimi nie dzieje, a byly pewnie z 10x tansze niz te twoje oslawione tongue_out.
    • skinnie07 Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 01.09.15, 03:07
      Mam kuchenkę gazową i uchwyty nagrzewają się. Ja nie daję rady bez rękawicy bo gorące. Za to rączki patelni już nie. Może na indukcji inaczej ciepło się rozkłada.
      • turzyca Re: garnki Ikea 365 czy uchwyty się nagrzewają? 01.09.15, 03:21
        Dla mnie to było wielkie novum kuchni niegazowych: rączki się mogą nie nagrzewać. Na elektryczną trzeba dobrać jakość i wielkość, na gazowej nie ma szans.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka