Dodaj do ulubionych

A przetwory robicie?

12.09.15, 16:15
Czy emamy robią przetwory? Może coś dobrego polecicie? Ja uwielbiam zamykać lato w słoiku..
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 16:17
      Nie, od lat już nie. Nie chce mi się, ale mam koleżankę, które tyle ile dni w roku robi co roku przetwory- naprawdę podziwiam, że tak jej się chce to robić.
    • peonka Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 16:22
      Ja robię, w ilościach mikroskopijnych. Mam 4 słoiczki jeżyn z cukrem i 2 słoiczki soku z czarnego bzu. Będę robić jeszcz dżem i ketchup z cukinii oraz dżem pigwowy lub galaretkę pigwową. Cukiniowe przepisy bedą po raz pierwszy, eksperyment!
      • agni71 Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 17:17
        z cukinii robiłam dżem cytrynowy i keczup - może masz te same przepisy

ketchup da się zjeśc, ale nie jest to dla mnie jakaś rewelacja, a dżem jest ohydny

A w temacie, mam zrobionych kilka sloiczków czereśni, troche więcej jeżyn, i trochę sosu pomidorowego

może zrobie jeszcze jakąs cukinię w occie, ale mało, bo kilka słoików zostało mi z zeszłego roku

i może sałatke z buraków z papryką
        • peonka Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 17:20
          No to mnie pocieszylas smile dzem z galaretka cytrynowa, to ten? Czemu ohydny? Wiem że to kwestia subiektywna, ale możesz opisać jakoś ten smak? Bo mogę zrezygnować i zrobić chutney smile
          • agni71 Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 21:37
            Tak, to ten. Czuć cukinię jednak, a galaretka cytrynowa tez nie smakuje najnaturalniej. Może to byłoby lepsze z naturalnym sokiem z cytryny, ale trzeba by dac jakis zagęstnik dodatkowo. Dla mnie to taki bieda-dżem, z zamienników. Myślałam, że będzie to opcja na wykorzystanie nadmiaru cukinii, ale jednak nie.
            • peonka Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 22:04
              Dzięki ze napisałaś, to nie robię. Zrobię chutney zamiast. Przynajmniej jeszcze nie wiem, ze ohydny smile
              • agni71 Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 13:56
                chutney pewnie będzie lepszy, a podasz przepis, może tez bym się skusiła?

Jakby co, to mam jeszcze dwa duże słoje tego "dżemu" z cukinii, to mogę ci podesłać na spróbowanie wink
                • peonka Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 14:06
                  Chutney będę robić taki, bo to jedyny przepis, do którego mniej więcej mam składniki:
                  jacsvegfood.blogspot.co.uk/2013/08/spicy-courgette-chutney.html
                  Nie próbowałam jeszcze, wiec nie biorę odpowiedzialności smile

Dziękuje za propozycje poczęstowania dżemem. Chętnie bym skorzystała, ale mieszkam w Anglii i przesyłka kosztuje fortunę, wiec wierze Ci na słowo. W kwestii dżemu będę sie uczyć na Twoich błędach, swoich popełniam wystarczajaco dużo smile
                  • agni71 Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 14:25
                    Dzięki, chyba wypróbuję smile
    • angeika89 Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 16:39
      Ja mam swój ogród i od wielu lat robię weki w ilościach hurtowych.
      Potem oddaję po rodzinie, ale większość zużyjemy.
      Ogórki, buraczki, dżemy, soki-robię praktycznie wszystko i lubię testować nowe przepisy.
      Ostatnio robiłam ogórki po żydowsku (w zalewie z kurkumy).
      • andaba Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 16:43
        Robię, po kilkaset słoików rocznie, ale nic nadzwyczajnego - podstawowe rzeczy - dżemy, powidła, soki, kompoty, ogórki, sałatki, owoce do ciasta, jak mam z czego, to mięsne.
      • bbuziaczekk Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 16:43
        Robilam ogorki konserwowe jedne z kurkuma, drugie z curry, trzecie w zalewie musztardowej.
        Robilam tez ogorki z chili i czosnkiem.
        Robilam tez paprykę konserwowa jedna z miodem a druga zwykla z gorczyca.
        I robiłam ogorki kiszone a dużym słoju na teraz.
        Na więcej nie mam czasu bo na stanie 2 małych dzieci i praca na 3 zm. A chciałabym porobić sobie tego trochę. Niestety składniki kupne bo nie mam z ogrodka ani w prezencie.
    • diamondcrazy Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 16:54
      Mam swoj ogrod i robie troche przetworow z cukinii, baklazanow, ogorkow i pomidorow. Maz robi dzemy.
    • aurinko Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 17:17
      Ogórki kiszone, ogórki konserwowe z chili i curry, buraczki tarte (same i z porem), pieczona papryka w zalewie słodko-kwasnej, przecier pomidorowy, grilowane bakłażan i cukinia, pomidorki w zalewie, baza do leczo (papryka, cukinia zielona i żółta, fasolka szparagowa) - to w słoiki poszło,
      mrożone: śliwki, maliny, truskawki, fasolka szparagowa żółta, buraczki tarte, cukinia w plastrach, koperek posiekany, zielsko od selera i natka pietruszki.
      Z ubiegłego roku mam jeszcze pojedyncze słoiczki dżemów - wystarczą na najbliższe dwa lata bo mało tego jemy, grzyby w occie, maliny i jagody w syropie.
      Teraz się skupię na nalewkach i styknie wink chociaż jest jeszcze parę rzeczy, które chciałabym zrobić ale zostawię sobie na przyszły sezon smile
    • melancho_lia Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 17:20
      Robię powidła śliwkowe, dżem z truskawek, szatkowane antonówki do szarlotki (15 kg w tym roku) i śliwki w occie.
    • naomi19 Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 17:30
      W tym rku newiele (różne przejścia i brak czasu), ale co roku robiłam, uwielbiam te smaki.
    • berber_rock Ja robie tylko kimchi 12.09.15, 18:01
      bo to szybkie a u nas akurat schodzi do wszystkiego - szczegolnie gdy do srodka napcham sporo chili
    • katnip Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 19:10
      Uwielbiam robić przetwory. Jest to dla mnie relaks i forma spędzania czasu wolnego, choćby było go bardzo mało.
      Robię niewiele rzeczy, ale za to w ilościach ogromnych. Potem wymieniam się z mamą, teściową i koleżankami, które robią coś innego.
      Aktualnie zaczynam robić mus jabłkowy. Codziennie potrafię zrobić po kilka słoików, po tygodniu robi się już słoików kilkadziesiąt. A dziennie roboty na jakąś godzinę.
    • eliszka25 Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 19:12
      mam tylko balkon, wiec za wiele nie robie. wlasnie jestem w trakcie przerabiania bazylii na pesto. pierwsza ture juz zrobilam, teraz bede robic druga smile. na swoja kolej czeka na balkonie tez papryka, ale jeszcze sie nie zdecydowalam, co ostatecznie z niej zrobie. jak zostana jakies zielone pomidory, to zrobie w sloiki salatke z zielonych pomidorow, ktora rodzinka bardzo lubi, wiec w tym roku tez zrobie.

wiecej przetworow nie planuje, bo pozostale rosliny balkonowe nie nadaja sie na zaprawy wink
    • hermenegilda_zenia Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 19:40
      Robię raz na 2-3 lata aż do wyczerpania zapasów, mam truskawki, sok z malin, konfitury śliwkowe z sherry i cynamonem, oraz w wersji bez alkoholu. Lubimy tez konfitury rabarbarowo-imbirowe, ale w tym roku przegapiłam rabarbar. Mam trochę grzybów marynowanych z zeszłego i tego roku, razem wszystkiego będzie ponad 100 słoików.
    • mynia_pynia Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 20:35
      Robię tylko soki, mam już malinowe, truskawkowe i na koniec zrobię z winogron. Przegapiłam wiśnie. Będę miała około 100 butelek po bobofrucie.
      • alakart Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 22:36
        A jak robisz soki? Bo u mnie dużo winogron będzie i zawsze mam problem co z nich zrobić... W zeszłym roku zrobiłam dzem, ale nikomu nie smakował
        • gaga-sie Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 23:13
          Wrzucasz umyte owoce do sokownika ( ja nie odrywam gron z gałązek, koleżanka tak), zasypujesz cukrem i tyle ( z mojego doświadczenia zasypanie cukrem bardziej "wyciska" owoce). Sok zlewam do dużego garnka, gotujący się wlewam do wyparzonych butelek i po robocie. Winogrona są bardzo wydajne.
    • mama_duzych_dzieci Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 20:47
      A ja w tym roku postanowiłam zaszaleć i zrobić przetwory w takiej ilości ile w domu posiadam słoików. Zrobiłam już: dżem truskawkowy, truskawkowo-bananowy, czarna porzeczka konfitura, konfiturę z wiśni, zakisiłam ogórki - czosnkowe, narobiłam przecieru pomidorowego,jabłka na szarlotkę, dzisiaj zaczęłam smażyć powidła, zapomniałam o botwince i o szczawiu na zupę. Narobiłam się ale jestem spełniona i dało mi to zadowolenie. Zostawiłam słoiki na grzybki marynowane, ale może grzybów nie być ( susza) wtedy machnę buraczki z papryką. W międzyczasie zrobiłam nalewki, zaczęłam je robić 12 lipca - mam wiśniówkę, agrestówkę, malinówkę, czerwoną i czarną porzeczkę ( te są już zlane ) w słoju jeszcze czeka mirabelka a dzisiaj wstawiłam gruszkówkę. Razem mam już 27 butelek, będzie tego prawie 20 litrów. Zima może być długa i mroźna )))))))))))))
    • klamkas Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 21:18
      Kiszę ogórki, bo uwielbiamy i jemy w dużych ilościach, więc wolę mieć swoje. W tym roku zrobiłam 120 litrowych słoików (liczyłam skrupulatnie big_grin) plus co kilka dni słoik małosolnych do pożarcia od razu. W zeszłym roku miałam podobną ilość i skończyły się gdzieś na przełomie lutego i marca, ale więcej mi się nie chciało.

Soki biorę od rodziców (oni mają swoje owoce i czas wink), ale nie dużo, bo pije tylko córka i to nie w dużych ilościach. Wzięłam też trochę kompotów z truskawek, czereśni i wiśni. I po leżakowaniu zabiorę sobie od nich trochę nalewek big_grin.
      • klamkas Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 21:25
        Aaa i zrobiłam pomidory (przesmażone z czosnkiem), ale nie pasteryzowałam, bo kiedyś licho wie czemu wszystkie się popsuły, tylko pomroziłam.
        • alakart Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 22:30
          Zaciekawily mnie te pomidory, jak je robisz? Pasteryzujesz?
          • alakart Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 22:32
            Oj nie doczytałam, że tylko mrozisz. A jak przygotowujesz?
            • klamkas Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 23:03
              Wolałabym pasteryzować, ale się boję, a że mam gdzie mrozić, to nie mam dylematu ;p

Pomidory parzę (żeby obrać skórki), byle jak rozdrabniam (może być na ćwiartki, albo jakkolwiek, i tak się rozpadną). W woku (może być porządny rondel) podsmażam lekko czosnek, wrzucam pomidory nie dużo na raz, chodzi nie tylko o to, żeby odparowały wodę, ale też nabrały "rumieńca", jak stracą wodę i lekko się podsmażą to wrzucam do gara, potem kolejną porcję smażę i tak do końca. Do części dorzucam tymianku (na zupę), do części daję bazylię+oregano (na sos do makaronu). Ja wrzucam w pojemniki i mrożę. Moja mama pasteryzuje 30 min i część jest ok, część się psuje, ja nie mam cierpliwości i mrożę smile.

Pewnie można pasteryzować, a mi się coś nie udało (źle wyparzone słoiki, źle pasteryzowane, albo kiepskie pokrywki). Moja mam pasteryzuje 30 min
              • klamkas Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 23:06
                Sorry coś się pomieszało = ostatnie dwie linijki można wyciąć.
            • agni71 Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 14:05
              alakart, ja tez robię sosy pomidorowe do sloików, mój przepis jest taki:

3kg pomidorów, np. tych podłużnych, powinny byc dobrze dojrzałe, nie za twarde
              sparzam (trzymam dłużej w gorącej wodzie, zeby skórka dobrze odeszła), kroje z grubsza, zagotowuje w duzym garze, lekko miksuje w garnku blenderem, a nastepnie przecieram na sitku pestki.
              Powstały mus wrzucam tym razem na duża patelnię, dodaję łyżke cukru szczyptę soli, ocet balsamiczny (ok. 2-3 łyżek), 3 łyżeczki oregano suszonego, 2-3 łyżeczki suszonej bazylii, trochę świeżo zmielonego piepru.

Smaże na patelni na w miarę dużym ogniu (co jakiś czas trzeba zamieszać), ok. 1 godziny. Sos musi sie dośc mocno zredukowac, powinno go zostać mniej więcej o połowę mniej.

Przekładam do wyparzonych i wytartych do sucha słoików (nakrętki tez trzeba wyparzyć i wytrzeć), zakręcam dobrze i stawiam do góry nogami, żeby zassały.

W zeszłym roku tez tak robiłam i nie popsuły się, ale trzymałam je niezbyt długo,może do końca grudnia.

Być może to pestki sprzyjają pleśnieniu, a w moim przepisie pestek się pozbywamy.

Sos jest bardzo smaczny na zimno, jako dodatek do mięsa i wędlin, a także jako sos do pizzy, baza do spaghetti z mielonym mięsem, do różnych zapiekanek, risott, nawet do zupy pomidorowej.
              • agni71 Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 14:07
                Oczywiście przyprawy mozna dać dowolne, ostatniuo zamiast bazyliii oregano, dałam papryczki chilli (suche) i imbir (świeży, styarty).

ach, i zapomniałam - czosnek, oczywiście, ok. 6-8 ząbków na 3 kg pomidorów, świeży wyciśnięty.
    • lola211 Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 21:37
      Mus z jablek,suszone pomidory w oleju, kiszone ogorki.Zaraz bede wysmazac powidła.Przespalam w tym roku maliny.
      Rok bez przetworów sie nie liczysmile.
      • klamkas Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 21:48
        Jak suszysz pomidory? Mi nigdy nie wychodzą, zawsze po czasie pleśnieją... chyba, że kluczem jest włożenie je w olej i zasłoikowanie?
        • lola211 Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 21:53
          Susze w piekarniku połowki, nastepnie je sole, dodaje troche suszonych ziol, skrapiam octem balsamicznym, nakladam do sloikow, zalewam olejem,zakrecam i wstawiam do piekarnika na ok.160 stopni.Grzeje, az olej zaczyna wrzec.Dokrecam zakretki.
          Nie plesnieja.
          • klamkas Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 22:12
            A próbowałaś przechowywać suche, bez zalewy? Bo mi właśnie takie pleśnieją, a lubię bardzo sad.
            • lola211 Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 22:24
              Nie, bo nie wiem jak bardzo musialabym je wysuszyc.Na wior chyba.To by wymagało suszenia kilka dni.
              • klamkas Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 23:10
                A te w oleju pasteryzujesz? Tylko pomidory i olej? Jak długo?

Mi się marzą takie suchutkie, że można je zmielić na mączkę. Ale jeszcze mi się nie udało wink
                • lola211 Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 23:28
                  Nie, doprowadzam olej do wrzenia i wyłączam.
                  Mozna tez zalewac gorącym olejem i od razu zamykac, ale to niebezpieczne, mozna sie poparzyc, dlatego zalewam zimnym i podgrzewam w piekarniku gotowe sloiki.
                  • klamkas Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 00:29
                    To jeszcze napisz jak suszysz (w jakiej temp. z termo/bez/uchylone drzwi/nie). Ciepłe zalewasz oliwą, czy studzisz? Ile i w jakiej temp pasteryzujesz je w piekarniku

Napisz dokładnie jak robisz (wybacz upierdliwe pytania, ale zmarnowałam wiele pomidorów i każdym coś dolega).
                    • misterni Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 01:09
                      klamkas napisała:

To jeszcze napisz jak suszysz (w jakiej temp. z termo/bez/uchylone drzwi/nie).

W 120 stopniach przy termoobiegu i uchylonych drzwiczkach aż lekko zwiędną wink. Potem zmniejszam do 70 stopni i suszę kilka godzin aż się pomarszczą i widocznie skurczą, ale nie wyschną na chipsy.

Ciepłe zalewasz oliwą, czy studzisz? Ile i w jakiej temp pasteryzujesz je w piekarniku

Czekam aż wystygną, dodaje zioła, czosnek, zalewam zimną oliwą, nie pasteryzuję.
                      Niektórzy wolą zalewać dobrze podgrzaną oliwą i odwracają słoiki do góry dnem, podobno dłużej się trzymają.
                      ,
                      • emily.1 Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 09:31
                        Ja suszę pomidory w piekarniku, przy termoobiegu, 70 st i lekko uchylonych drzwiczkach. Potem zimne skrapiam octem, posypuje oregano i bazylia, trochę starta skórka cytryny. Wrzucam do małych słoików, dodaje ząbek czosnku i zalewam olejem podgrzanym do temp 80 st i zakrecam. Wyższa temp oleju powoduje że pomidory się smaźa i nie smakują tak dobrze.
                    • lola211 Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 09:28
                      Susze w temp.60-70 stopni od rana do wieczora przy uchylonych drzwiczkach.Sa pomarszczone,ale nie calkowicie suche.Wrzucam do duzej michy,czekam az przestygną,doprawiam,lekko przerzucam dłonmi i nakladam do słoikow.Wstawiam do piekarnika na 170 stopni i czekam az olej zacznie wrzec.Okolo kwadransa.
            • xxxtabxxx Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 15:25
              Jak lubisz suche to polecam zamrażanie suszonych. Ja tak robię i się nie psują smile
    • fomica Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 21:37
      Nie, nigdy nie zrobiłam nawet jednego najskromniejszego słoiczka. Nie lubie, nie chce mi się, żmudna robota (jak tak sobie przypominam mamę). Nie mam ogródka ani owoców z zaprzyjaźnionej grządki, jakbym tak miała kupic świeżyznę, cukier, słoiki, jakies przyprawy, gotowac, wekować, to wyszłoby dużo drożej niż gotowy produkt. Nie mówiąc o czasie.
      Za to moi teściowie od lat produkują przetwory, łącznie z domowym winem, i czasem nam podrzucają. Maja tego pełną piwnicę, a tu zbliża sie sezon na nowe zapasy. Rodzina nie nadąża tego przejadać.
      • lola211 Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 21:54
        Nie wyjdzie drozej niz gotowy produkt tej samej jakosci.
        • sasanka4321 Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 09:17
          > Nie wyjdzie drozej niz gotowy produkt tej samej jakosci.

Skoro za te sama cene mozna kupic gotowy produkt tej samej jakosci, to dlaczego robisz przetwory? Byloby to dla mnie zrozumiale, gdyby osiagalo sie lepsza jakosc, albo wychodziloby to taniej. Ale tak? Takie stanie przy stole i obieranie owocow, krojenie, wyciskanie czy co tam jeszcze to Twoje/Wasze hobby i sprawia Wam przyjemnosc, i jak macie wolny czas, to tak lubicie go spedzac?
          • sasanka4321 Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 09:21
            A nie, wycofuje pytanie - "nie wychodzi drozej" nie znaczy, ze nie wyjdzie taniej. Pewnie wychodzi taniej...
            • lola211 Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 09:31
              Tak, wychodzi taniej a poza tym wiem co w sloiku bedzie.Ze znajda sie tylko zdrowe owoce.A jak sa to owoce z wlasnej dzialki to juz w ogole luksus.
          • katnip Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 16:29
            Tak, dla mnie to hobby, sprawia mi to przyjemność i jak mam czas wolny, to tak lubię go spędzać. Mam wiele innych zainteresowań, stanie w kuchni nie jest jedynym, tylko jednym z wielu. Ale na przykład nienawidzę oglądać seriali obyczajowych. W ogóle nie oglądam telewizji, żadnych programów rozrywkowych, bo mnie nudzą (nie, nie czuję się lepsza, stwierdzam fakt). Wtedy, kiedy ktoś ogląda kolejny odcinek "Na wspólnej" lub "Ranczo", ja robię duszone jabłka i słucham sobie "Sześć żon Henryka VIII" (polecam). Dla mnie to jest relaks.
      • hermenegilda_zenia Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 22:20
        Przecież ty fomica jesteś tak biedna, że nawet nie masz talerzy w domu, co wiemy z pamiętnego wątku o jedzeniu, zatem kwestią jest z pewnością brak słoików i pieniędzy na całą resztę.
        • fomica Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 08:41
          Dodatkowo jestem tak biedna że mieszkam w szałasie pod mostem, więc o jakich my tu przetworach mówimy... Jak będę ozszczędzać przez pół roku to może będzie mnie stać na jeden słoik i pół kilo cukru.
    • princesswhitewolf Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 23:08
      tak bo w UK gdzie mieszkam nie ma wisni ani sliwki wegierki czy szeroko dostepnego za tania cene agrestu tudziez porzeczki. Wiec wsadzilam a teraz latem dzialam. Poza tym winogrono oszalalo no i mam kilkadziesiat kg tegoz....
      • klamkas Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 23:11
        Zrób wino big_grin
        • princesswhitewolf Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 23:22
          zrobilam w zeszlym roku baniaczek ale u nas nikt nie pije wina, jesli juz to czasami cos z parasolka. Wiec potem dawalam to wino w prezencie. Kolejny rok nie dawalam juz tego samego swiatecznego prezentu bo mnie znienawidza. Wiec zrobilam w tym roku niezly sok
          • agni71 Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 14:15
            ten sok z winogron to robisz z odmiany takiej jak na wino? Nie z deserowych?
            • princesswhitewolf Re: A przetwory robicie? 14.09.15, 10:49
              nie. Te co mnie zawalily to te male na wino. Ale sok jest smaczny.
    • nenia1 Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 23:10
      Nie, od taty dostaję i od teściowej.
    • misterni Re: A przetwory robicie? 12.09.15, 23:34
      W tym roku mało, bo się przeprowadzaliśmy na przełomie lipca/sierpnia, ale zrobiłam 30 słoików półlitrowych ogórków kiszonych i drugie tyle marynowanych z chili. Na wtorek mam zamówione 15 kg, ale tym razem zrobię już tylko kiszone.
      Teraz smażę powidła, a wczoraj poszatkowałam i zakisiłam kapustę w sześciolitrowym gliniaku. W przyszłym tygodniu zrobię więcej, tylko muszę kupić większe naczynie smile
      Ponadto maż nastawił wino, w tym roku wiśniowe i winogronowe.
      Zrobił też nalewkę z pigwy i malin.
      W planach mam jeszcze suszone pomidory w oliwie, leczo, przecier pomidorowy, marynowaną paprykę i buraczki.
      • diablica_a Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 08:55
        Witam .
        Bardzo proszę o jakiś sprawdzony przepis na na nalewkę z pigwy i aronii ,któraś z dziewczyn też pisała o dżemie z pigwy ,dzięki .
        • peonka Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 14:10
          Nie mogę znaleźć tego przepisu na dżem z pigwy, wiec napisze z pamięci.
          Pigwy przekroić na pół, nie obierać ani nie wycinać gniazd nasiennych. Zalać woda (tylko żeby przykryła owoce) i gotować, aż staną sie miękkie, wtedy przecedzić i przetrzeć przez metalowe sitko. Pulpę przełożyć do garnka, dodać cukier wg smaku i gotować do zgęstnienia. Przełożyć do słoików i pasteryzować jeszcze przez 20 minut.
          • alakart Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 16:18
            Dzieki dziewczyny za nowe pomysły i inspiracje - na pewno skorzystam. Moja piwnica już prawie pełna, a jeszcze troszkę pracy przede mną. Wczoraj przerabiałam paprykę, a w ogrodzie czekają jeszcze buraki, cukinia, winogrona, jabłka i gruszki. Robienie przetworów - to najbardziej lubię robić w kuchni, widzę, że tutaj więcej zakręconych - super. Wszyscy wiedzą że nie zawsze jest taniej, zwłaszcza kiedy produkty trzeba kupić, ale smaku nie da się porównać z tymi ze sklepu
            • misterni Re: A przetwory robicie? 14.09.15, 18:59
              Smaku i jakości. Np powidło - na jeden mały słoik 330 ml idzie kilogram węgierek i nic więcej. Na taki sam słoik ze sklepu idzie kilka sztuk śliwek, cukier, syrop glukozowo - fruktozowy, woda, substancje zagęszczające
        • katnip Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 16:25
          Robiłam nalewki z pigwy, ale mi się przepiły.
          Za to teraz robię soki z pigwy dla dzieci.
          Pigwę przekrajam, wycinam gniazda nasienne, kroję na plasterki. Potem do słoików i zasypuję cukrem. Następnego dnia lub najwyżej za dwa dni (szybko się psuje) zlewam sok i pasteryzuję. Część pasteryzuję z owocami, które potem wrzucam do herbaty lub robię z nich ciasto (przepis jak na marchewkowe, tylko pigwę trzeba zmielić).
        • misterni Re: A przetwory robicie? 14.09.15, 19:14
          około 1,5 kg pigwy pokroić cieniutko, ułożyć warstwami w słoju, na każdą warstwę kilka łyżek miodu (w sumie między 0,5 a 1 litr miodu, zależy jak słodkie lubisz). Na to wszystko wycisnąć sok z 3-4 cytryn, dodać korę cynamonu, kawałek wanilii i kilka goździków, zakręcić słój i odstawić na 2 dni. W tym czasie kilka razy porządnie potrząsnąć.
          Po dwóch dniach dolać do słoja litr spirytusu nalewkowego (60 %), lub pól litra spirytusu 95% i pól litra dobrej wódki 40%. Odstawić na 2 miesiące, potem odcedzić przez bardzo gęste sito rozlać do butelek. Po pól roku można rozpocząć konsumpcję smile
    • heca7 Re: A przetwory robicie? 13.09.15, 16:07
      Robię. Ale takie tradycyjne wink
      Ogórki kiszone, małosolne. Przecier pomidorowy, kompoty truskawkowe. Suszę i marynuję grzyby. Paprykę marynuję. Robiłam też dynię marynowaną ale słabo schodziła.
    • default Re: A przetwory robicie? 14.09.15, 11:38
      Robię tylko z tego co mi urośnie w ogrodzie - no bo przecież nie wyrzucę smile A żeby tak iść i kupić coś specjalnie do przetwarzania - w życiu !
      Tak więc rodzaj przetworów zależy od urodzaju w danym roku. W zeszłym smażyłam potworne ilości powideł śliwkowych, w tym roku śliwka odpoczywa, za brzoskwinia oszalała, nie da się zjeść na wszystkiego na świeżo - robię więc dżemy brzoskwiniowe i brzoskwiniowo-jabłkowe. Poza tym - kiszone ogórki, sok z aronii i nalewki - z pigwowca i z mahonii.
      Na ogół co roku robię też marynowane i suszone grzyby, ale w tym roku jeszcze w ogóle grzyba nie widziałam, więc chyba nie będzie.
    • morgen_stern Re: A przetwory robicie? 14.09.15, 12:21
      Robię tylko pomidory, ale w sposób najprostszy z możliwych. Te jajowate, dojrzałe po umyciu miksuję w blenderze (razem ze skórką, mnie ona nie przeszkadza) i gotuję trochę, żeby część wody odparowała. Gorące wlewam do wyparzonych słoików, dokładnie wycieram, zakręcam i stawiam do góry dnem. Koniec. Nie doprawiam, bo potem mogę je wykorzystać do wszystkiego - zup, sosów.
    • cosmetic.wipes Re: A przetwory robicie? 14.09.15, 12:31
      Wyłącznie ogórki malosolne do bieżącego spożycia. Pozostałe bogactwo przetworów dostaje od mojej cudownej teściowejsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka