dyzurny_troll_forum 15.09.15, 12:08 ...totalne zwycięstwo multi-kulti - zero europejczyków w klasach: www.bankier.pl/wiadomosc/Wlochy-w-klasach-tylko-dzieci-imigrantow-3408339.html Wielka jest myśl lewicowa! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cosmetic.wipes Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 12:39 Jeśli klasa jest monokulturowa to jaki multi piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 12:43 Problemem jest nie to że są to dzieci emigrantów, problemem jest to ze Włosi przestali się rozmnażać....chyba.... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 14:05 Nie tylko Włosi. A natura nie znosi próżni. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 12:45 cosmetic.wipes napisała: > Jeśli klasa jest monokulturowa to jaki multi piszesz? Nie przeczytałaś dokładnie. Pozwól, że przeczytam za Ciebie: ----------------------- Wśród 35 uczniów w dwóch klasach w szkole w centrum miasta są dzieci imigrantów z Chin a także przybyszów ze Sri Lanki, Indii, Pakistanu, Mołdawii, Filipin i innych krajów na kilku kontynentach. Reprezentują różne religie, zwyczaje, pochodzą z bardzo odmiennych kręgów kulturowych. ---------------------- Multi-kulti full opcja! Tylko Europejczyków brak! Mnie to akurat nie dziwi, ale chciałem poznać Waszą opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 12:47 Europejczyków reprezentują dzieci z Mołdawii, gwoli ścisłości Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 12:49 kochamruskieileniwe napisała: > Europejczyków reprezentują dzieci z Mołdawii, gwoli ścisłości Dopsze, zastąpmy Europejczyków słowem Włochów, lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 12:53 lepiej... przynajmniej nie wychodzą braki z geografii Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 12:48 No dobra przyznaje. Nie przeczytałam. Europa wymiera chyba, to smutne Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 12:50 cosmetic.wipes napisała: > No dobra przyznaje. Nie przeczytałam. > > Europa wymiera chyba, to smutne E tam, zaraz wymiera.... Myślisz, że można się czegoś nauczyć w takim cyrku? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 12:57 Ależ oni nie muszą się niczego nauczyć. Oni lecą na ilość, nie na jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 16:17 cosmetic.wipes napisała: > Jeśli klasa jest monokulturowa to jaki multi piszesz? CytatWśród 35 uczniów w dwóch klasach w szkole w centrum miasta są dzieci imigrantów z Chin a także przybyszów ze Sri Lanki, Indii, Pakistanu, Mołdawii, Filipin i innych krajów na kilku kontynentach. Reprezentują różne religie, zwyczaje, pochodzą z bardzo odmiennych kręgów kulturowych. Może najpierw przeczytaj artykuł zamiast robić z siebie pośmiewisko później.. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 16:31 Refleksu to ty nie masz Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 17:07 Nie wiem, jak czytasz wątki, ale ja odpowiadam na bieżąco na posty, potem doczytuję odpowiedzi. Mea culpa. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 12:51 Przypuszczam, że Włosi mieszkający w Brescii przenieśli się gdzie indziej albo posyłają dzieci do szkół w innych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 12:59 Dokładnie. Niestety w klasie, gdzie dzieci mówią różnymi językami, trudno o postępy, jakie dzieci mogłyby robić w innej sytuacji, więc nie ma sie co dziwić rodzicom małych Włochów. Może powinni wprowadzić coś w rodzaju "zerówek" uczących jezyka i przygotowujących do nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 13:24 Gdzieś juz kiedyś czytałam, że i w Niemczech są klasy, w których jest 1 czy 2 rodowitych Niemców i że to dramat tych dzieci bo czują się obco we własnym kraju. Rodzice też oczywiście robią wszystko żeby przenieść je do innych szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 13:42 W moim okręgu szkolny, zresztą bardzo dobrym, pierwszym językiem ponad połowy dzieci nie jest angielski. Jakoś się nikt nie wynosi, raczej ludzie się przenoszą, żeby u nas posłać dzieci do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 14:24 Sytuacja, gdy angielski nie jest pierwszym językiem, a sytuacja, gdzie zupełnie się go nie rozumie lub ledwo ledwo, to dwie inne historie. Mozna miec rozne zdanie w temacie, ale nie mozna udawać, ze nauka w klasie, gdzie ludzie sie nie rozumieją jest rownie efektywna, jak ta, gdzie wszyscy sprawnie posługują sie jednym, wspólnym językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 15:45 Jakby ci to powiedzieć. Te dzieci, jak zaczynają szkołę, w ogóle po angielsku nie mówią. Rodzice czasem też. Poza tym zwykle po pół roku mówią po angielsku biegle. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna72 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 20:28 ale tu jest troche inna sytuacja bo nie ma wogole dzieci wloskich. Ja akurat mieszkam w okolicy wiec sytuacja nie jest mi obca.W klasie moich dzieci jest pol na pol jesli chodzi o dzieci wloskie i imigrantow nie jest to problemem ale przy braku wogole dzieci wloskich jak sie naucza jezyka a nawet jesli to na jakim poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 19:42 Niemcy chcą by mali Polacy za jakiś czas nie mieli lepiej od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 20:00 Moje dziecko ma w klasie prawie wylacznie Niemcow.Jest dwoje dzieci z Rosji i dwoje z Turcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 20:03 Wybrałaś najbliższą Ci szkołę czy szukałaś szkoły bez zbędnego elementu kulturowego? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 20:55 Nie najblizsza,bo najblizsza miala forme nauczania,ktora mi nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bluebellll Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 20:47 I jedno z Polski. Mimo wszystko, jeśli w klasie jest 20 osób, to nadal Turcy, Rosjanie i Polacy to 25% procent eimigrantów czy szerzej mniejszości. Gdyby Niemcy byli w znaczącej mniejszości, to rodzice pewnie szumkaliby innych szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 20:56 Nie ma ani jednego dziecka z Polski,a dzieci jest 27. Odpowiedz Link Zgłoś
bluebellll Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 21:06 Ok, to jeszcze gorzej, bo ja dodam od siebie, że dziecko z Polski, którego przynajmniej połowa rodziców wypiera się korzeni, to śmieszna sytuacja. Obracam się w bardzo międzynarodowym środowisku, nie będę pisała, kto zapomina o swoich paszportach. Dla ułatwienia dodam, ze to nie sa Amerykanie, Skandynawowie, bogaci Włosi czy Hiszpanie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 21:10 To chyba wsrod ludzi mlodych jacy przybyli niezbyt dawno, moze pare lat temu. Nie znam zadnego tu Polaka jaki by sie wypieral sie ze jest Polakiem, a poza Polska mieszkam 20 lat wiec troche ludzi przewinelo sie tu czy tam Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 21:13 P.S. Zreszta jest to dos glupawe zalozenie ze akurat Polak ma byc mniej mile widziany. Wlasnie wrocilam z kolejnego pobytu we Francji i po raz kolejny obserwowalam ze na odpowiedz Je suis polonaise reaguja duzo przyjazniej niz na wczesniejsze ze mieszkamy w Anglii i jak moj maz powie ze jest Anglikiem. Tak jak Polacy wobec Rosjan czy NIemcow, tak Francuzi tez nadal maja jakies zabawne podswiadome zale o wojne i Joanne D'Arc i bog wie o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 22:23 Dalej pytam jakie dziecko z Polski?i ci to znaczy polowa rodzicow? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 12:55 Proponuje wezwać lud Europy do rozmnażania się!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 13:03 Ostatnio rozbroila mnie moja przyjaciolka, wielka oredowniczka multikulturowosci I piejaca z zachwytu nad dobrym sercem Angeli Merkel, popelniajaca na Facebooku wpisy o tym, ze nikt nie jest nielegalny itp. itd. Zapytalam jej ostatnio dlaczego jej dziecko idzie do zlobka, do ktorego beda musialy dojechac autobusem albo metrem, a nie wybraly czegos blizej. I tu uslyszalam "bo wiesz, w tym naszym zlobku tutaj to duzo czarnych i jest nieciekawie bardzo, sasiadka mi bardzo odradzila"... Tadam! Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 13:30 Bo tak wlasnie z bliska wyglada ta zachodnia tolerancja. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 13:33 Chyba nie sądziłaś, że wygląda inaczej? Dla własnych dzieci ludzie szukają dobrych szkół i przyzwoitego sąsiedztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 13:49 Nie sadzilam. Dlatego tym bardziej irytuja mnie swiatobliwe artykuliki o polskim faszyzmie. Owszem, w Polsce na pewno jest rasizm. Jak wszedzie. Tylko na zachodzie ludzie sa wychowani aby specjalnie szczerze go nie okazywac, co nie przeszkadza, ze szklana sciana jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 14:02 Pamiętam ze jako nastolatka byłam mocno zdziwiona i oburzona tez rasizmem w Kanadzie.Szczególnie dysputami ile tracą na wartości mieszkania w okolicy gdy wprowadzi się jakiś "kolorowy". Faktem jest, że nie było to poruszane na forum publicznym tylko w gronie bardziej zamkniętym, no ale było, a na zewnątrz słodkie "hello" gdy wchodziło się do cukierni hinduskiej...Ot takie pozory by nie narobić sobie kłopotów.W sumie nie wiem co gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 14:08 Potwierdzam. Mieszkałam w Paryżu, Wiedniu i Brukseli. Wszędzie panowała poprawność polityczna "w słowie". A w praktyce wiadomo: posyłanie dzieci do "białych" szkół, mieszkanie w "białych" dzielnicach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 14:47 Bo czy ktos przy zdrowych zmysłach wybierze dla swojego dziecka gorsze zamiast lepsze w imię politycznej poprawności ? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 14:56 Pytanie jak zdefiniujemy "gorszość". Inteligentne dzieci sa w każdej narodowości i niezbyt bystre też. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 15:18 kozica111 napisała: > Pytanie jak zdefiniujemy "gorszość". Inteligentne dzieci sa w każdej narodowośc > i i niezbyt bystre też. I co z tego, że dziecko jest inteligentne i bystre jak lekcji się prowadzić nie da!? I programu nauczania nie da popychać do przodu. A jak w klasie jest 4-5 języków, i 4-5 kultur to ja sobie lekcji naprawdę wyobrazić nie mogę nawet wkładając dużo dobrych chęci. A skoro nie mogę sobie wyobrazić lekcji to nie widzę też zbytnio sensu, żeby moje dziecko tam chodziło... Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 15:22 Dzieci musiałyby być nie tylko bystre ale superinteligentne żeby wynieść coś z lekcji prowadzonej przez nauczyciela, którego nie rozumieją. Ani on ich. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 20:04 W Niemczech dla dzieci nie znajac ch jezyka sa osobe klasy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 20:56 tyle ze tu nie chodzi tyle o kolor skory co o roznice kulturowa. Takowy maly Hindus cwychowywany przez rodzicow lekarzy ( wsrod Hindusow w Uk ich wielu jak wiadomo) to zupelnie inna klasa czlowieka niz dopiero przybyly z nad Gangesu czlowiek. To samo dotyczy innych ras. Naprawde Trevor McDonald to nie to samo co dopiero przybyli z Somalii gdzie kobiety traktuje sie z racji kulturowych jako istoty mniej istotne na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 19:45 Niedawno rozmawiałem otwarcie na temat imigrantów z Francuzem, był w Polsce na urlopie, myślę że u nas nie boi się otwarcie krytykować, u siebie wśród swoich pewnie mu nie wypada, tu był obcy (nieznany) więc miał odwagę powiedzieć prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 20:49 "bo wiesz, w tym naszym zlobku tutaj to duzo czarnych i jest nieciekawie bardzo, sasiadka mi bardzo odradzila"... Tadam! A co powie za 20 lat, jak jej dziecię czarną/czarnego do domu przyprowadzi? Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Chyba można ogłosić.... 16.09.15, 19:16 > lam "bo wiesz, w tym naszym zlobku tutaj to duzo czarnych i jest nieciekawie ba > rdzo, sasiadka mi bardzo odradzila"... Tadam! Taki mam wlasnie obraz Niemiec. Naturalnie sie o tym nie mowi Inaczej bedzie sie odrazu wyautowanym, ci z pierwszych stron gazet maja najgorzej Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 14:31 "W przyszłości nie wyklucza się natomiast połączenia kilku szkół po to, by - jak wyjaśniły władze oświatowe - uniknąć powstawania takich klas. " Ciekawam kiedy ktoś się obudzi na tyle, żeby dostrzec, że takie podejście jest szkodliwe społecznie. Dlaczego dzieci tubylców mają być skazywane na niższy poziom edukacji w imię kultu politycznej poprawności? prowadzenie zajęć, kiedy większość klasy nie rozumie podstawowych zwrotów siłą rzeczy oznacza niski poziom nauczania dla pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 15:20 Unikanie powstawania takich klas ma iec wlasnie na celu utrzymanie poziomu nauczania. Dzieci błyskiem chwytaja jezyk i jesli w klasie jest 2-3, ktorzy zle mowia, to nie jest problem i szybko nadrobia. Natomiast jesli nie maja z jezykiem kraju zbyt wielkiego kontaktu bo WSZYSTKIE nie mowia to z nauka moze byc problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 15:23 no wlasnie po to, zeby wiekszosc rozumiala. Dzieci sa elastyczne, jesli te nieznajace wloskiego beda mniejszoscia to sa bardzo duze szanse, ze szybko nadrobia braki. Gdyby uczniow tych dwoch klas z jednego rejonu (chodzi o centrum Brescii, przeciez w calym miescie jest wiecej szkol) rozparcelowac do kilku innych klas to po paru miesiacach funkcjonowaliby bardzo dobrze i nie byloby problemow z komunikacja. I malym Wlochom tez w niczym by to nie zaszkodzilo. Moj syn chodzi do francuskojezycznego przedszkola, zaczal w marcu zeszlego roku ale tylko tydzien-dwa w kazdym miesiacu, w tej chwili chodzi juz regularnie i nie tylko rozumie ale i zaczal mowic po francusku. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 16:20 To rozwiązanie jest korzystne tylko dla obcojęzycznych dzieci, reszta traci. O tym piszę. Świetnie, że będą nadrabiać braki - tylko będzie się to odbywać kosztem tych, którzy tych braków nie mają. Tempo nauki będzie dostosowane do większości, która po włosku nie mówi. Przecież trudno założyć, że wszystkie dzieci imigrantow sa wyłącznie w pierwszej klasie. Starszych roczników też to dotyczy. Twój przypadek jest zupełnie inny - po pierwsze to przedszkole, a więc nauka poprzez zabawę, po drugie - jedno dziecko nie znające języka w grupie, a większość to zasadnicza różnica. Starsze klasy to osobny temat - większość zajęć wymaga wyjaśnień bez znajomości języka robi się hardcor, trudno wytłumaczyć pierwiastki na migi Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 16:28 Dlatego elementem integracji powinno byc i uczenie jezyka małych dzieci zanim pojda do szkoły i ogarnięcie starszych. Zajęcia wyrównawcze i jak najmniej dzieci nie znających języka w klasie. Właśnie dlatego żeby nie tworzyly sie getta, gdzie poziom nauczania bedzie niższy i nikt z "porzadnej dzielnicy" dziecka tam nie posle. A dzieci są naprawde elastyczne i dadzą radę. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 18:32 A co zrobić z nastolatkami, które też przybywają do obcego kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 19:49 No jak to co? to samo. Uczyc intensywnie języka, zorientować się na jakim są poziomie wzgledem programu w danym państwie, zorganizowac może jakieś wstępne kursy wyrównujące lub uczące języka. Tak, to jest drogie i zasobochłonne, ale jak już się powiedziało A to trzeba powiedzieć B. Poza tym tworzenie gett jest w ostatecznym rozrachunku jeszcze bardziej czasochłonne. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 19:50 Tfu, nie czasochłonne tylko drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 21:18 A wiesz chociaż jak wygląda program dla nowoprzybyłych uczniów, którzy nie znają angielskiego np.? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 21:58 A tak właściwie to o co Ci chodzi, bo nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
marianna72 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 20:47 koronka2012 napisała: > To rozwiązanie jest korzystne tylko dla obcojęzycznych dzieci, reszta traci. O > tym piszę. Bzdury moga tylko zyskac miec kontakt na codzien z inna kultura uczyc sie tolerancji dla odmiennosci , pisalam juz kiedys o tym nie chce mi sie powtarzac . Czy twoje spojrzenie byloby takie samo gdyby zamiast powyzszych narodowosci wsadzic .Amerykanow, Japonczykow niemcow francuzow > Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 22:20 Ale w każdej szkole rejonowej, nawet tam gdzie są sami Polacy, ( sami szwedzcy blondyni itd) są dzieci, które "zaniżają poziom". Chodzi o proporcje i przygotowanie/mądrość nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna72 Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 20:43 ja nie bardzo rozumiem jak do tego moglo dojsc bo zapisy do szkoly wybranej we wloszech sa juz w styczniu.Wiec skoro wiedzieli ,ze jest taka sytuacja mogli zglosic problem wczesniej i rozrzucili by te dzieci po calym miescie tak zeby wlasnie nie tworzyc takich sytuacji . Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 20:27 > Ciekawam kiedy ktoś się obudzi na tyle, żeby dostrzec, że takie podejście jest > szkodliwe społecznie. Dlaczego dzieci tubylców mają być skazywane na niższy poz > iom edukacji w imię kultu politycznej poprawności? Tez tak uwazam,dla dzieci polskich emigrantow nalezy utworzyc oddzielne klasy.Nie mowia w jezyku tubylcow. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 15:17 Wy naprawdę jesteście tak naiwni, że wierzycie, że w całym mieście nie ma włoskich pierwszoklasistów? Po prostu rodzice posłali ich do innej szkoły, żeby nie chodziły do klasy z imigrantami, czemu się zresztą absolutnie nie dziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 19:50 Dziwimy się albowiem w Piśmie napisane jest: "Tylko Polak może być rasistą, tylko Polak dyskryminuje, ewentualnie Węgier", kraje bogatsze nie dyskryminują i nie są rasistami - ot córkę poślą do innej szkoły czy osiedlą się w innej części miasta. Znasz pewnie to powiedzonko - Bogacz ma rotawirusa, biedak pospolitą sraczkę. Tutaj - Polak (Węgier, dwa bratanki) jest faszystą i ksenofobem, Niemiec - martwiący się o swój kraj, Francuz - dbający o odpowiednią edukację swojego białego dziecka i takdalej. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Chyba można ogłosić.... 15.09.15, 21:26 Moje dziecko rok temu poszło do zerówki, w której język wykładowy był dobrze znany tylko jednemu dziecku. Dzieci były minimum pięciu narodowości. I żadnych problemów nie ma, rodzice wożą dzieci z odległych dzielnic i w dodatku płacą za naukę Odpowiedz Link Zgłoś