triismegistos 20.09.15, 18:23 Mam prośbę, niech forumki mówiące gwarą napiszą w tym wątku coś takim gwarowym językiem. Ciekawa jestem, czy wszystkie dam radę zrozumieć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamyk.w.skarpecie Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 18:39 Pliiiiz, ofkors, helpunku, neverever Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 18:48 kamyk.w.skarpecie napisała: > Pliiiiz, ofkors, helpunku, neverever Ha ha ha ha ... Dodałabym jeszcze pambuk, to tak z polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 18:52 Mam ci przypomnieć, wtopku, jak wiele razy kaleczyłeś język polski w swoich postach? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 18:55 Choby bajtle... wiela to rozy we wątkach bydzie o tych godkach? Mosz ty ała? Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk.w.skarpecie Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 18:57 O ślunski słoik z Otwocka Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 19:02 Choćbyś nie wiem, jak teraz wymyślał i się wił, desiu vel papalayo, to zawsze będziesz męskim trollem na ematce, który szaleńczo zmienia nicki i siedzi tu latami - musisz mieć fantastyczne życie towarzyskie i wielu kolegów Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 19:03 A jeszcze mi powiedz, purysto językowy, "ślunski" to po jakiemu? U ciebie na wsi się tak mówiło? Bo to chyba nie po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 19:14 Jak fto niy poradzi godać po naszymu, niych sie za to niy biere. Do autorki: nie trzeba na co dzień mówić gwarą, by ją dobrze znać. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 19:10 Gwara krakowska jest prosta i można domyślić się z kontekstu. W moim domu słyszałam/słyszę takie zdania: - Czeba mu dać cumelka! (rozmowa o noworodku/niemowlaku) - Mamo, kup mi zastrugaczkę! - A placek z borówkami ci smakował? - A na ile u was szponder? Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 19:23 W antrejce na ryczce stoją pyry w tytce. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 19:25 Co ty fandzolisz! W antryju na byfyju stoi szolka tyju A wiecie co to som tarantitle? To som take roboki, kere łażom po gardinach i cyngwajs z gipsdeki żerom Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 19:52 Oj sorry, za długo za granicą mieszkam Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 20:22 Jeszcze bez gziki. Tera ino w taśce som. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 19:24 Also passens mal op Triis. obwohl ich weiter weg wohn, kumm ich och zu dich -- Donn ki Blatt vör de Mull nähme on sach,watte denks. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 19:30 Żeby było jakieś porównanie napisz to teraz w Hochdeutsch Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 19:37 Also Pass mal auf Triis.Obwohl ich weiter weg von dir wohne,komm ich zu dir Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 19:28 Nie moja gwara, ale miałam bliższy kontakt. Łatwe - Masz pasowne? - Podukaj te kartofle. - Wracaliśmy na lacza. - Chyba jo. - Zimno, a ty na krótkim rękawku? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 19:38 Południowe Pomorze Ale fakt, że są pewne podobieństwa, ten sam zabór i daleko do siebie nie mają Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 19:44 No ale "kartofle" wykluczają Natomiast w obu występuje mój ulubiony "dekielek". Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: mówienie gwarą vol3. 21.09.15, 09:44 Morgen - w Poznaniu to tylko PYRY a nie kartofle Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 22:36 a to z moich stron jest tez chodzilam na lacza hehe Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Eliszka 21.09.15, 08:20 to może u Ciebie też było taka inna nazwa na kredki świecowe, której nie mogę sobie przypomnieć? Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 19:36 u mnie regionalna gwara zmienia tylko samogłoski w końcowych sylabach lub początkowych czyli jest megawieśmacka ale zrozumiała np : czygo się drzysz? nie dre sie ino śpiwam Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 A dałybyście tłumaczenie do tych przykładów, co? 20.09.15, 19:42 Bo za nic nie wiem, o co chodzi w niektórych z nich.. Plissssssssss.. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: A dałybyście tłumaczenie do tych przykładów, 20.09.15, 19:50 Poszukaj w Google i Wiktionary Odpowiedz Link Zgłoś
tak_to_nowy_nick Re: A dałybyście tłumaczenie do tych przykładów, 21.09.15, 09:36 rosapulchra-0 napisała: > za nic nie wiem, o co chodzi ...a jednak na siłę wpycham "przeca" do moich postów, bo czuję się wtedy taka fajna i swojska Odpowiedz Link Zgłoś
tasiolot Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 20:12 Zaslyszane u ciotki: A pódziesz ty stąd? Ino wiecznie kurzysz te cygarety! Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 20:20 W tym tydniu jo żech miała tako mało rajza. Wto rod łazi po lesie i słucho jak ptoki śpiywajom, tymu sie spodobo w Łężczaku, som tu roztomajte rośliny, krzoki, kwiotki i gryfne ptoki, to fest serce raduje. Idzie sie wybrać piechty abo na kole z bajtlem. Kapka dalij som stawy, kaj idzie nafutrować łabyndzie. Ino dejcie pozór, coby wos żodyn nie chapnył w palec abo w szłapa, bo to som gizdy pierońskie. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 20:43 Niy, oma uwarzyła dobry obiod, modro kapusta i nudelzupa z kury, beztoż musiała jechać kartofle łostrugać. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 20:34 Mój niemąż Kujawiak, po prawie jedenastu latach na Śląsku: "Dej mi klucze do lauby, majzla żech zapomnioł" Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 21:09 Przypomniało mi się, jak mówiła moja opiekunka - przyszywana babcia Jadzia spod Lwowa: - No frygaj, frygaj! - A to hadiuga! - Zmajstrował jej bajstruka. Tej gwary już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 21:21 Moje ulubione: W rzyci żeś był i ćma widzioł! Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 22:14 Mylisz się, to powiedzenie brzmi: "w rzici żeś był i gó..no widzioł" Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 22:28 Ja też nie, więc wykropkowałam Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 22:09 Z gwary znam tylko "przeca". Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: mówienie gwarą vol3. 20.09.15, 22:33 Podsłuchana na pewnym weselu rozmowa pewnego (podchmielonego) pana , z pewną (trzeźwą) panią: - Słyszałem, że pani jest z Politechniki śląskiej. A na pewno prawdziwa Ślązaczka? - Tak. - No to co to jest kromrojchlter? - Byrny powkręcane we fasongi i powieszone na gipsdecie. Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: mówienie gwarą vol3. 21.09.15, 13:52 "Ciś do masarza obsztaluwać oplerki i owiynzina ! " Odpowiedz Link Zgłoś
helka.pentelka Re: mówienie gwarą vol3. 21.09.15, 21:44 A teros, jag mota troche casu i gadzina wom w chliwie nie becy, to se przypumnijta moze jus zapumniane zwycaje, zajęcia i rzecy. Odpowiedz Link Zgłoś
feromona Re: mówienie gwarą vol3. 21.09.15, 23:37 Powiedzonka z gwary warszawskiej w ciągłym użyciu. Jak bum cyk cyk Jak babcie kocham Jak pragnę zdrowia Pic na wodę fotomontaż Święto lasu Francja Elegancja Picuś glancuś Niech ja skonam Na mur beton Jak w banku Jak amen w pacierzu Jak ta lala Prędzej mi kaktus na ręku wyrośnie niż Jak bozię kocham Rany Julek Przysięgam na zdrowie babci Proszę ja Ciebie Nie ma cwaniaka nad warszawiaka( o osobie zaradnej) Całuję rączki (starsi ludzie) Rąbać w kimę (Powiedzonko z Pragi) Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: mówienie gwarą vol3. 22.09.15, 00:23 Ostatnie znam w wersji "uderzyć w kimono" Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: mówienie gwarą vol3. 22.09.15, 06:52 Pic na wodę fotomontaż to jedno z moich ulubionych powiedzonek, nawet nie wiedziałam, że wyrosło z gwary warszawskiej. Osobliwie często słyszy je młody, kiedy próbuje za bardzo ściemniać Odpowiedz Link Zgłoś
mamameg Re: mówienie gwarą vol3. 22.09.15, 07:20 Wczoraj na podwyrku, pomiędzy gemylą a śtyndrem trafiłam kumpelę. Niesła pyry, kapuchę, karbonadę i angryst na kompot. Odpowiedz Link Zgłoś