Dodaj do ulubionych

Odbieranie dziecka z basenu

01.10.15, 10:50
Dziewczyny, mam pytanie...
Czy dyrektor szkoły może zabronić odbierania dzieci prosto z basenu? Zarządzenie jest takie, że dziecko można odebrać dopiero ze szkoły, tak więc dzieci kończą basen, ubierają się itd. idą pieszo kawał drogi do szkoły i tam dopiero można zabrać swojego dzieciara. Nie interesują mnie komentarze typu, że trzymam swojego niuniusia pod kloszem i drżę ze strachu, że zimą po basenie nie założy czapki i nie zapnie kurtki smile To też, ale proszę o suche fakty, może czy nie?
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Odbieranie dziecka z basenu 01.10.15, 10:53
      nie może. Poproś dyrektora o paragraf na którym opiera swoją decyzję.

To tak jakby zabronił ci zabrać dziecko ze szkoły w środku lekcji. A tego też nie może.
    • oqoq74 Re: Odbieranie dziecka z basenu 01.10.15, 10:56
      Nie może.
    • mary_lu Re: Odbieranie dziecka z basenu 01.10.15, 10:57
      Niby jak ma Ci zabronić? Jak nie umie sobie tego zorganizować, to sprzedam mu patent z naszej szkoły: nauczyciel odpowiedzialny za wyprawę na basen ma za każdym razem wydrukowaną listę, na której odznacza dzieci, które z nim jadą. Po zajęciach rodzice odbierający dzieci bezpośrednio z pływalni, podchodzą do nauczyciela i ten odznacza to na liście.
    • 1matka-polka Re: Odbieranie dziecka z basenu 01.10.15, 11:01
      " idą pieszo kawał drogi do szkoły"
      Wspułczuję twoim dziecią.
    • niktmadry Re: Odbieranie dziecka z basenu 01.10.15, 11:12
      Pełnoprawny opiekun w każdej chwili może dzieciaka zabrać. Widzę, że macie podobny problem do naszego - też 1,5 km w jedną stronę idą pieszo i dyrekcja nie chce słyszeć o autokarze. U nas można na początku roku określić czy dzieć ma wracać z nauczycielem czy samodzielnie (o ile basen jest ostatnią lekcją). W klasie mojej córki bywało, że na lekcje przychodziły po 4-5 osób (w czasie zimowym). Ale ta klasa ma basen codziennie. Ja - gdy temperatura powiertza wynosiła poniżej 0) - pisałam córce zwolnienia z basenu.
      • 1matka-polka Re: Odbieranie dziecka z basenu 01.10.15, 11:20
        1,5 km! Pieszo! W temperaturze poniżej zera! Szok!
        • niktmadry Re: Odbieranie dziecka z basenu 01.10.15, 13:24
          Szok dla dziecka PO basenie, zwłaszcza dla niedosuszonych dziewczynek. dojście na basen nie stanowi problemu tylko powrót.
          • 1matka-polka Re: Odbieranie dziecka z basenu 02.10.15, 08:30
            https://dl.glitter-graphics.com/pub/1174/1174938ckecw1l2kt.jpg
    • slonko1335 Re: Odbieranie dziecka z basenu 01.10.15, 11:16
      Nie może.
    • iwoniaw Nie, nie może 01.10.15, 11:24
      Dziewczyny wyżej napisały już wszystko.
      Pomijając zatem kwestie techniczno-prawne, zastanawiam się tylko PO CO dyrektor w ogóle się wygłupia z takim "zarządzeniem".
      U nas też część rodziców odbiera dzieci wprost po basenie, który jest ostatnią lekcją w tym dniu - bo i po co mieliby jeździć bez sensu w te i nazad, skoro komuś np. szkoła jest od basenu w inną stronę niż dom? A "zabranianie" dorosłym ludziom organizacji dnia i dogodnego sposobu odbioru dziecka po obowiązkowych zajęciach skwitowałabym co najwyżej serdecznym śmiechem big_grin
      • niegomezza Re: Nie, nie może 01.10.15, 11:29
        Pewnie im się jakieś dziecko zadziało parę lat wcześniej.
        • iwoniaw Re: Nie, nie może 01.10.15, 11:44
          To niech się ogarną w jakiś sposób, w który mniej się ośmieszą, a który będzie dla odmiany skuteczny i legalny. W czym problem, by np. po wyjściu z basenu sprawdzać listę i odhaczać tych, którzy wychodzą z rodzicem - a nawet brać od tegoż rodzica podpis?
    • slonko1335 Re: Odbieranie dziecka z basenu 01.10.15, 11:36
      Mało tego, ze odbieram dziecko w dowolnym miejscu to bez problemu na moje upoważnienie/oświadczenie dziecko jest samo wypuszczane tam gdzie określę i nikt nie robi problemu z tego powodu. Po rekolekcjach z kościoła który jest blisko domu wracała normalnie do domu od razu zamiast najpierw iść bez sensu do szkoły w przeciwnym kierunku i potem wracać do domu ze szkoły.
    • solaris31 Re: Odbieranie dziecka z basenu 01.10.15, 11:36
      nie, nie może - opiekun prawny ma prawo do zabrania dziecka w każdej chwili.

u nas rodzice podpisywali deklarację, czy odbierają sami z basenu, czy po wspólnym powrocie do szkoły - i sprawa jest jasna dla wszystkich.
      • b-b1 Re: Odbieranie dziecka z basenu 01.10.15, 11:51
        Nie może-podpisz oświadczenie i po problemie. Odbierałam z basenu przez 3 lata swoje i klasowe dzieci na zmianę z innymi rodzicami(zimą)-podpisaliśmy oświadczenia i wzajemnie udzieliliśmy sobie zgody na podwózkę samochodem.
    • asiula1987 Re: Odbieranie dziecka z basenu 02.10.15, 10:07
      nie moze oczywiscie zabronic. nie wiem moze sie boi ze bez pewnych oswiadczen pisemnych polowa dzieci poginie, zrobi sie chaos i nikt nie bedzie wiedzial, czy dane dziecko wracalo z nauczycielem czy poszlo samo czy rodzic odebral. no ale istnieje papierkowa robota tylko trzeba to zorganizowac.
      moj syn nie chodzi na basen ale jesli by chodzil tow danymn dniu moglabym go odebrac dopiero ok 18 ze szkoly-odbierajac prosto z basenu zaoszczedzilabym ok godz czasu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka