Dodaj do ulubionych

Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki

02.10.15, 09:28
A raczej od jej mamy.
Syn zaprosił całą klasę, czyli 14 osób na urodziny do kręgielni. Nic ponadstandardowego, większość z nich takie urządza. No i dzwoni do mnie mama jednej z koleżanek z pytaniem co konkretnego kupić synowi w prezencie, żeby mu się podobało. Mówię, że najlepiej książkę, bo dużo czyta i każda jest dla niego zawsze świetnym prezentem. A ona na to: "Hmm, taki drogi prezent...myślałam o długopisie, albo ołówku." Ogarnęłam swoje zdziwienie, powiedziałam, że ależ oczywiście, długopis zawsze się przyda, tym bardziej ołówek, prezent nieważny, liczy się pamięć i dobra zabawa, ale...
Od razu wyjaśnię, że sytuacja materialno-społeczna mamy koleżanki jest normalna, znamy się dobrze również prywatnie, chociaż nie jest to jakaś duża zażyłość. Daleka jestem od tego, żeby oceniać i porównywać prezenty dwunastolatków, ale na miłość boską- ołówek? Książka kosztuje 25-30 zł, czy to jakaś wygórowana cena za prezent? Syn chodzi na urodziny innych kolegów i wiem, że dają sobie właśnie książki, gry planszowe, albo komputerowe, bony do empiku. Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:33
      Może to był żart? Nie każdy umie żartować.
      • lidka73 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:38
        To NIE był żart niestety. Trzeba ja było słyszeć- reakcja taka, jakbym zaproponowała, żeby kupiła mu w prezencie laptopa.
    • maggi9 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:35
      Może pani wyjątkowo skąpa?
      Długopis lub ołówek w liczbie pojedynczej na prezent to chyba taki żart? Może chodziło o komplet kolorowych długopisów no ale z drugiej strony to też nie kosztuje 2zł tylko 20.
      • kozica111 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:36
        Darmowe ołówki sa w IKEA może przyniosą wink
        • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:52
          Szczyt uczciwości: wyjść z IKEI bez ołówka. ;D
          • anty_nick Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:03
            thank_you napisała:

> Szczyt uczciwości: wyjść z IKEI bez ołówka. ;D

hehe, czyli jestem uczciwa tongue_out
            i moje dzieci i mąż.
            • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:20
              Pamiętam w podstawówce lans na ołówki z IKEI - to znaczyło, że ktoś był z rodzicami w weekend w Warszawie. ;D
          • memphis90 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:20
            Ale że powinno się je oddawać przy kasie? A pracownicy po godzinach siedzą i ostrzą je na nowo....?
            • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 12:22
              W ramach godzin pracy. wink
            • ichi51e Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 21.08.17, 11:26
              Moim zdaniem one sa reklamowe jak najbardziej do branai
    • blackwadera Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:38
      Nic mnie nie zdziwi ... moja przyjaciółka dziecięciem nastoletnim będąc dostała na imieniny od swojej babci ( w bardzo dobrych bliskich relacjach były) ścierkę do kurzu. Wyłącznie. Bo babcia nie uznawała fanaberii. Na szczęście przyjaciółka miała poczucie humoru...i oczywiście dostała od rodziców, ode mnie inne prezenty.smile
      Wydaje mi się ,że mama może trochę skąpa... Bo ja nie mając za dużo kasy - upiekłabym jakieś ciastko wypasione ( w sensie ozdobne, ciekawy smak, kształt) lub moje dziecko mogłoby coś własnoręcznie lub przy mojej drobnej pomocy wykonać. Ja za młodu właśnie często dawałam z różnych okazji własnoręcznie wykonane drobiazgi dla bliskich. Mają dla mnie większą cenę. Wzrusza mnie ,że pokrowiec na mysz komputerową ( w kształcie myszy z oczkami i wąsikami) który uszyłam dla brata jako nastolatka jest w użyciu do dziś a oboje jesteśmy od dawna dorośli...
    • oqoq74 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:39
      Syn od jakiegoś czasu kupuje w prezencie książki. Uważam, że to lepsze niż różne drobiazgi, które po jakimś czasie albo się gubią, albo niszczą. Zwykle są to książki związane z zainteresowaniami danej osoby. Np. ostatnio książka o survivalu.
      • lidka73 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:45
        No toteż właśnie o książce mówiłam. A po tekście o ołówku czuje się jak jakaś pazerna naciągaczka.
        • blackwadera Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:49
          mnie się taka myśl pojawiła ,że może jednak błędnie oceniasz sytuację materialną tej pani? W końcu możesz przeceiż nie wiedzieć o jakichś kłopotach materialnych? I dlatego sugerowałam handmadesmile. A propos długopisu - moja córka dostała od swojego wujka na osiemnastkę właśnie długopis - ale bardzo dobrej firmy i z wygrawerowanym swoim imieniem i nazwiskiem big_grin
          • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:56
            Ale tej pani na pewno nie chodziło o długopis Montblanc, tylko coś co jest znacznie tańsze od przeciętnej książki za 25 zł. smile
            • oqoq74 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:59
              Ale książki też poniżej 25 zł można kupić.
              • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:03
                Ja to wiem, Ty to wiesz, a koleżanka najwidoczniej nie. wink
                • memphis90 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:21
                  Może miała w głowie obraz tych mega-drogich albumów...?
            • blackwadera Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:02
              Jasne. Tylko tak sobie znów pomyślałam... ołówek? może automatyczny? dobrej firmy? kolorowy z batmanem? no to już lepiej wygląda....i jeszcze z minilatareczką? wink
              • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:07
                Taa, i z książeczką. Obsługi. ;D
        • vi_san Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:42
          Ja z okazji matury dostałam od dziadka przepiękny komplet Waterman - pióro i długopis w eleganckim etui, które to przybory służą mi do dziś [a od matury już upłynęło nieco wody w Wiśle...]. Koszt wspomnianego zapewne kilkanaście razy przewyższał cenę przeciętnej książki. Ale, oczywiście, rozumiem, że wspomniana mama nie miała na myśli eleganckiego, markowego i często na prawdę wartościowego sprzętu? Cóż - możesz sobie wybić z głowy własną harpiowatość, zachłanność itp. Długopis czy ołówek [o ile nie są - jak wspomniałam "z wyższej półki] to NIE JEST prezent odpowiedni z okazji czyichś urodzin.
          • vi_san Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:45
            Oczywiście z wyłączeniem sytuacji, kiedy ciężka sytuacja materialna itd. Ale wówczas to raczej polecałabym nie kupno ołówka za 30 gr w markecie, tylko albo [jak już któraś forumka sugerowała] coś hand made - skoro chłopak czytający nawet zrobienie zakładki, odpowiedniej "tematycznie" do gustów czytelniczych, albo właśnie upieczenia jakiegoś ciasta byłoby lepsze.
    • lady-z-gaga Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:43
      >dzwoni do mnie mama jednej z koleżanek z pytaniem co konkretnego kupić synowi w prezencie, żeby mu się podobało. Mówię, że najlepiej książkę, bo dużo czyta i każda jest dla niego zawsze świetnym prezentem. A ona na to: "Hmm, taki drogi prezent...myślałam o długopisie, albo ołówku."

To musiał być żart
      "co kupić, żeby mu się podobało" oraz "myślałam o długopisie lub ołówku" ? przecież to się kupy nie trzyma smile
      • lidka73 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:47
        Gdyby to się kupy trzymało, to nie zawracałabym wam głowy na forum z samego rana smile Napisałam do męża to mi odpisał "Weź, nie żartuj."
      • asiula1987 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:58
        nie wiem w jakim swiecie zyje owa pani jesli najpierw zastanawia sie nad prezentem ktory spodoba sie nastolatkowi a za chwile wypada o ołówku...ja wiem ze swiat teraz jest starszny i dzieci niektore ciesza sie jedynie z laptopa jako prezentu...no ale ołówek???to juz nawet moj 6 latek by nie ogarnal takiego prezentu, choc jest w wieku, w ktorym wartosc pieniadza jeszcze nie do konca rozumie
        • mallard Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 21.08.17, 11:18
          asiula1987 napisała:

> moj 6 latek by nie ogarnal takiego prezentu

Co znaczy ten bełkot?
    • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:55
      Cóż, ta Twoja koleżanka to Kuźniar w spódnicy. Nie ma poczucia obciachu i niech jej będzie - na zdrowie. smile

A tak z ciekawości - jak było na poprzednich urodzinach?
    • asiula1987 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:56
      ołówek dla 12latka??? tamtą pania chyba porąbało...ja rozumiem, ze nie kazdego stac na jakis prezent urodzinowy. jezeli ktos liczy kazda zlotówke to nawet te 30 zl wydane poza budzetem to duzo. ale chyba moje dziecko w takiej sytuacji po prostu na urodziny by nie poszlo gdybym w prezencie miala dac 12tkowi ołówek za 50 gr. ksiazki sa dosc drogie, nie czarujmy sie-no ale mimo wszystko...
      • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 09:58
        Sezamie, otwórz się:

Oto świat taniej książki!

I jeszcze tu

A gdy czasami jest jeszcze kod rabatowy, to...plajta. wink
        • asiula1987 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:00
          jesli ktos kupuje prezent na szybko, to nie zawsze jest czas zeby szperac w necie i zamawiac czekac. idac do ksiegarni mozna sie za glowe zlapac jakie sa ceny ksiazek. jesli do urodzin zostalo jeszcze troche czasu podrzuc link owej pani niech wybierze cos taniego-bo faktycznie tanie ksiazki istniejasmile
          • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:05
            Teraz zaprasza się na urodziny z dużym wyprzedzeniem, więc jeśli ktoś ma napięty budżet a chce dobrze wypaść, to zamówi w takiej księgarni (i spokojnie dojdzie przed imprezą) albo upoluje coś na promocji i schowa do szafy - przy odpowiedniej okazji wyjmie i prezent jak się patrzy.
            • asiula1987 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:10
              no to jezeli czas pozwala to nie widze problemu w tym zeby znalezc jakis drobiazg nawet w promocji, ktory spodoba sie twojemu dziecku. na decyzje mamy nie wplyniesz, zasugerowalas z czego sie twoje ucieszy. istnieja tacy ludzie, ktorym zal tylek sciska jak maja cos obcemu kupic. musisz nastawic swoje dziecko zeby ewentualnych prezentow nie komentowalo ani na urodzinach ani w szkole do grupy dzieciakow, bo to jednak dla dziecka tamtej pani moze byc przykre, a nie jest niczemu winne
              • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:25
                Autorka niżej napisała, że zaproszenia były rozdane dzisiaj a matka zadzwoniła w dzień urodzin.
                Dla mnie to typowa cwaniara. wink

Co do reszty zgadzam się - być może dziecko nie zwróci uwagi na ten długopis czy ołówek uwagi, bo chyba niewiele przelicza prezenty za złotówki? smile
                • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:25
                  Tfu, zaproszenia rozdane trzy tygodnie przed urodzinami, a koleżanka zadzwoniła w dzień urodzin.
            • misterni Tak? Jakoś nie zauważyłam ;) 12.10.15, 13:37
              Nie spotkałam się jeszcze z sytuacją, żeby moje córki dostały zaproszenie z dłuższym, niż tygodniowym wyprzedzeniem, zazwyczaj jeśli urodziny są w sobotę, zaproszenia są rozdawane w poniedziałek, wtorek tego samego tygodnia wink

thank_you napisała:
              Teraz zaprasza się na urodziny z dużym wyprzedzeniem, ,
          • yuka12 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 12:46
            Jedzie sie do najblizszego Tesco, Auchon itp i szuka sie polki lub wystawek z napisem tania ksiazka. Ja dzieki temu kupilam piekne, kolorowe ksiazki dla dzieci (m.in. leksykony szkolne) za 4 zlote. No ale trzeba chciec tam pogrzebac zamiast stwierdzic "niedasie". Poza tym takze w ksiegarniach sa promocje, wyprzedaze, rabaty i jest rowniez spory wybor ksiazek roznych wydawnictw w rozmaitych cenach.
          • mgla_jedwabna Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 05.10.15, 14:34
            To się idzie do składu książek "Tania książka", są nawet w miejscowościach mniejszych niż powiatowe.
            • truscaveczka Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 21.08.17, 10:49
              Nopacz, a w moim powiatowym mieście ni hu hu.
          • crises Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 12.10.15, 13:18
            Zamówienie z Arosu przychodzi pocztą na następny dzień - a chyba nikt nie zaprasza na urodziny z piątku na sobotę?
        • mama_jerzyka Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 05.10.15, 13:53
          Jak odkryłam aros.pl to nie mogę się powstrzymać przed kolejnymi zakupami. Wiem na pewno że ani Empik ani Matras nie wyciągną ze mnie pieniędzy. Polecam bo jak ktoś dużo czyta i ma drugą połowę która dużo czyta to taki sklep to wybawienie.
          • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 05.10.15, 14:36
            czytam.pl jest tańsze od arosa
          • ninonka.b Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 06.10.15, 15:35
            Tylko nie zawsze jest czas żeby czekać na przesyłkę smile A czasem jak się doliczy opłatę wysyłki to cenowo wychodzi podobnie. W empiku na promocjach opłaca się kupować, można upolować książki w dobrych cenach.
            • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 06.10.15, 15:52
              Co Ty mówisz. ☺ Zaproszenia rozdaje się 2-4 tyg. przed imprezą, a książka która kosztuje w Empiku 30 zł - w czytam.pl np. 13 zł. Przesyłka? Możesz wybrać taką za 2 zl - do kiosku Ruchu.

NIGDY jeszcze książki w Empiku czy Merlinie nawet na największej promocji nie wyniosły mnie mniej niż w Arosie, czytam.pl czy nieprzeczytane.pl
              • ninonka.b Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 07.10.15, 23:05
                2-4 tygodnie? To u mnie rzadko kiedy dostaję zaproszenia z takim wyprzedzeniem smile Także mając kilka dni na zakup to empik u mnie idealnie się sprawdza. A co do cen, polecam lepiej poszukać, bo mi nie raz udało się znaleźć korzystne ceny.
                • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 08.10.15, 08:52
                  No tak, ale ja mam na myśli książkę, która chcę kupić a nie taką, którą Empik przecenił I dorzucił promocję 3za2. W Empiku nigdy nie było promocji - każda książka za pół ceny. A na Arosie wiele razy kupiłam w tej cenie książki - zarówno nowości jak i "modne" książki dla dzieci.
                  Połowa mojego zbioru jest z Empiku i Merlin - kiedyś nie znałam tych księgarni dyskontowych i dziś mam poczucie, że przepłacilam za kilkaset książek.
                  Zresztą nie wiem czy wiesz, ale w dzisiejszych czasach kurier jest w 95% przypadków następnego dnia po opłaceniu przesyłki.
                  Ale nie namawiam - dla mnie to możesz nadal przepłacać. 😉
                  • falka_85 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 08.10.15, 09:13
                    Ja kupuję w internetowej księgarni (a tego arosa to muszę sprawdzić). Książki zamówione do południa, są do odebrania w punkcie jeszcze tego samego dnia, kurier, paczkomat następnego dnia. Oczywiście są też pozycje "na zamówienie" (aktualne info o dostępności, bardzo dokładne jest na stronie, jeżeli czegoś "chwilowo nie ma", można sobie ustawić powiadomienie na maila gdy książka się pojawi), ale jakieś 50 000 tytułów jest dostępnych od ręki, także jest z czego wybierać. Ceny niższe niż empikowe. I najważniejsze, książka jest funkielnówka nieśmigana, nie leżała na półce narażona na czytaczy i macantów no i nikt nie wciska czekoladek i innych gadżetów przy kasie.
                    • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 08.10.15, 11:40
                      Mnie dziwi, że ktoś w ogóle próbuje wmówić, że Empik potrafi być najtańszy. wink Mnie się jeszcze nigdy nie zdarzyło.

Arosa sprawdź - ale kupuj tam tylko na promocji dodatkowe -30% (kilka razy w roku).
                      Pewnie wezmą mnie za spamerkę, bo w ostatnim tygodniu polecałam to już z 10 razy, ale co tam. czytam.pl i nieprzeczytane.pl są najtańsze. wink Zamawiam tam hurtowo raz na 2-3 m-ce, żeby nie generować dodatkowych kosztów za dostawę.
                      • marta.1000 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 14.10.15, 13:59
                        Oj to mi się zdarzyło, za mniej o 10zł czasem można tam fajną pozycję wynaleźć. Nie mówię, że kupuję tylko tam, ale zawsze warto sobie sprawdzić w róznych miejscach zamiast żyć w przeświadczeniu, że tu i tu jest wszystko najtaniej smile
                        • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 14.10.15, 14:13
                          Ale nie rozumiesz - w Empiku można znaleźć jakąś pozycję taniej, gdy Empik zrobi łaskawie promocje na 100 książek. W internetowych dyskontach wszystkie książki są tańsze i nie czujesz się ograniczona do zawęź onego kręgu objętego promocją. To chyba duża różnica - kupuję to co chcę taniej vs. kupuje to co jest akurat w promocji.
                          • agni71 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 14.10.15, 14:36
                            To chyba duża różnica - kupuję to co chcę taniej vs. kupuje to co jest akura
                            > t w promocji.

Tak to chyba nikt normalny nie kupuje. Kupuje się, to co się chce, wtedy kiedy trafi się na dobrą cenę danej książki. Oczywiście piszę tu o tych, dla których cena ma znaczenie.

Np. ostatnio kupiłam za ok. 32 zł w Merlinie (uchodzącym za drogi) książkę, która w Arosie kosztuje aktualnie 90 zł. Dlatego JA nie sugeruję się tym, że "w arosie jest zawsze najtaniej" tylko sprawdzam ceny interesujących mnie pozycji. Na takim przekonaniu można się przejechać.
                            • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 14.10.15, 14:54
                              I ile razy w roku masz taką promocję? Ja wiem - dwa razy. Ile kupisz tańszych książek? Teraz kupiłaś jeden album. Ale jeśli chcesz to upieraj się przy swoim - tak dla zasady. Empik i Merlin to najtańsze księgarnie, a Merlin to w ogóle król dostaw (pewnie dlatego przepraszali mnie bonem w wysokości 50 zł. 😆wink.
                              • agni71 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 14.10.15, 15:24
                                Ależ ja się nie upieram, że tam ZAWSZE jest najtaniej. Piszę tylko, żeby sie nie nastawiać, że w jakiejś księgarni zawsze i wszystko jest najtaniej, bo to nieprawda. Bo nawet w tych uchodzących za drogie bywają rewelacyjne ceny, albo mozna te ceny znacząco obniżyć, korzystając chociażby ze wspomnianego przeze mnie Paybacku. Ty za to usilnie starasz się mnie przekonać, że na pewno przepłacam, choc tak nie jest. Co do terminowości, na naprawdę dużą liczbę zamówień w merlinie, jakieś 90-95% odbyło się bezproblemowo. Brak zamawianego produktu zdarzył mi się raz w tym roku, i akurat nie była to ksiązka.
                                Strasznie sie pieklisz, jakby uderzało w ciebie osobiście to, że ktoś ma inne zdanie, oparte na swoim wieloletnim doświadczeniu w kupowaniu ksiązek online.
                                • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 14.10.15, 18:00
                                  Wcale się nie pieklę bo i o co? W 95% przypadków te dyskonty internetowe są tańsze w przypadku każdej książki, nie podniecam się gdy Merlin rzuci książkę M. Tusk za 2,50 zł - tak jak w zeszłym tygodniu w promocji, w której ty wzięłas udział. To nadal nie zmienia faktu, że gdy porównam książki z Empiku i np. czytam to w 99% będą droższe i to o min. 1/3.

A to ze ty nie miałaś problemu z Merlinem nie oznacza, że inni nie mieli. Poczytaj co na ten temat piszą dziewczyny na forum Zakupy albo wejdź na FB Merlin - wygląda nie gorzej niż u Schaffashoes. 😉
                      • quesuerte Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 21.08.17, 09:41
                        Nie zebym bronila Empiku, ale jakies poltora roku temu zamawialam dla dzieci mnostwo ksiazek i liczac ceny empikowe i ich oferte wysylki za granice jednak ta opcj wychodzila najtaniej. Inne ksiegarnie mialy wtedy jakies kosmiczne ceny za przesylki zagraniczne i nie wszystkie tytuly, ktore chcialam (zreszta polecane na tym forum smile
                        Teraz znow sie bede rozgladac, zobaczymy, co sie zmienilo.
              • agni71 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 12.10.15, 12:16
                Co Ty mówisz. ? Zaproszenia rozdaje się 2-4 tyg. przed imprezą,

w moim środowisku największe wyprzedzenie to 7 dni.

> a książka która kosztuje w Empiku 30 zł - w czytam.pl np. 13 zł. Przesyłka? Możesz wybrać taką za 2 zl - do kiosku Ruchu.

wyobraź sobie, że sa w Polsce miejscowości, w których nie ma takiej opcji, a jechac po ksiązkę do sąsiedniej miejscowości, to juz koszt porównywalny z przesyłką pocztą lub kurierem.

>NIGDY jeszcze książki w Empiku czy Merlinie nawet na największej promocji nie wyniosły mnie mniej niż w Arosie, czytam.pl czy nieprzeczytane.pl

a mnie tak, bo częśc lub całą kwotę nieraz opłacam punktami Payback
                • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 12.10.15, 12:48
                  A ja książki dostaję za darmo i co? Mam najtaniej. tongue_out
                  • agni71 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 12.10.15, 13:56
                    za darmo mało kto dostaje ksiązki, a zbieranie punktów Payback przy okazji normalnych zakupów jest dostępne dla wielu
    • hema14 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:04
      Myślę, że jeśli miało się budżet na prezent dla kolegi córki/syna w wysokości "na ołówek" - to się nie dzwoni i nie pyta rodzica czy faktycznie ten ołówek będzie potrzebny wink Bo może ta matka myślała niby, że powiesz "oj AKURAT ołówek syn ma ale połamała mu się linijka, to bardzo by się ucieszył" smile
      Ale z drugiej strony nie chciałabym wydawać więcej niż20zł na cudze dziecko szczególnie, że jak rozumiem takich imprez macie kilka w roku. Czyli "lepsze" książki, bony do empiku czy gry komputerowe odpadają - zostają drobne prezenty jak coś słodkiego plus skakanka, piłeczka, hot wheels itp. - a dla 12 latka to w tej kwocie trudno coś wymyślić i właśnie nie wiem. Moje dzieci dopiero będą w tym wieku ale na szczęście rzadko są zapraszane na urodziny więc jeśli już to mogę wydać wtedy zaszalejmy, 40zł!
      • e_on Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:49
        hema14 napisał(a):

> Ale z drugiej strony nie chciałabym wydawać więcej niż20zł na cudze dziecko szc
        > zególnie, że jak rozumiem takich imprez macie kilka w roku. Czyli "lepsze" ksią
        > żki, bony do empiku czy gry komputerowe odpadają - zostają drobne prezenty jak
        > coś słodkiego plus skakanka, piłeczka, hot wheels itp. - a dla 12 latka to w te
        > j kwocie trudno coś wymyślić i właśnie nie wiem.

Wiesz, moja jak miała urodziny, to prezenty tak pi razy drzwi wartości 50-100 zł - pewnie część z promocji, ale nie o to chodzi. Podobnie inne dzieci, na których urodzinach bywała. Ma 6 lat. Myślę, że niezręcznie by się czuła dając jubilatce np. skakankę i lizaka. I choć mnie to nie uszczęśliwia też staram się coś ładnego upolować na takie okazje. A nie jest łatwo, bo dzieci mają wszystko - no prawie wink W każdym razie, jak zabawki są w promocjach, to są już dłużej dostępne i ryzyko powtórki wzrasta. Reasumując, czasem się upoluje coś za ok. 30 zł, a czasem trzeba jednak sięgnąć głębiej do kieszeni. Może to nie dla mojego dziecka, ale moje wręcza prezent i zwykle zależy jej na zadowoleniu jubilata...
        • dobrochna00 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 11:07
          W towarzystwie dzieciaków przeważają prezenty wartości max 25-30 zł. Większe kupują składkowo. Rok temu cztery małolaty się składały po ok 25 zł i kupiły koleżance na urodziny serię książek o jakichś wampirach, wilkołakach czy innym cholerstwie.
        • ichi51e Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 11:16
          a conzlego w skakance i lizaku? skakanki fajne tez tanie nie sa...
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 21:05
            No i na pewno jest lepsza od ołówka smile
        • hema14 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 04.10.15, 11:56
          Widocznie obracasz się wśród zamożnych rodziców. W moim otoczeniu prezent za 100zł dla cudzego dziecka, gdzie imprez takich jest kilka w roku, to nie do pomyślenia.
          Ja swoim dzieciom robię prezenty urodzinowe za 100-200zł, jeśli jeszcze wymyślam imprezę to najwyżej za 200zł - także ja stawiam na własną pomysłowość a nie wykupienie jakiejś drogiej atrakcji (bo mnie nie stać) i na podobnych urodzinkach bywały moje dzieci, parę razy w salach zabaw, a parę razy u tych dzieci w domu, gdzie rodzice wymyślali jakieś animacje. Wiedząc, że nie wydałam bardzo dużo na imprezę głupio byłoby mi przyjąć dla dziecka prezenty tak drogie jak piszesz, i myślę, że rodzice widzą tę konwencję i nie przesadzają.
      • mgla_jedwabna Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 05.10.15, 14:39
        Ale w kwocie do 20 zł spokojnie da się kupić książkę w supermarkecie albo w księgarni typu "tania książka", można też poszukać promocji w zwykłej księgarni, kupić w antykwariacie lub na allegro z drugiej ręki, ale nową (ludzie np. sprzedają nietrafione prezenty wink) lub "raz czytaną w stanie idealnym".
    • mikams75 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:05
      moze kobieta sobie wyobrazila jakies wydanie abumowe niewiadomoczego - bo to sa piekne ksiazki prezentowe ale wlasnie drogie.
      Daj znac po urodzinach jaki byl prezent.
      • ewa_mama_jasia Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:12
        Też tak może być. A do tego może skumulowało się kilka imprez i zaczęło być krucho z kasą na prezenty. U syna był taki okres w klasie, ze urodziny były praktycznie co tydzień. Też ograniczałam koszt pojedynczego prezentu do ok. 30 zł, max. 40.
    • mynia_pynia Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:05
      Oj tam, ja mam ołówki po 70 zł szt.
      A odnośnie książek to może myślała o jakimś zgrabnym atlasie gdzie cena powyżej 100 zł to norma.
      • lidka73 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:16
        Nie, nie- powiedziałam, że cokolwiek z młodzieżówki, albo z fantastyki będzie ok. Syn obchodzi w tej klasie dopiero drugi raz urodziny- przeprowadziliśmy się półtora roku temu. I w tamtym roku ta koleżanka była chora, więc nieobecna na urodzinach. Ale syn był u niej parę miesięcy temu i ona na przykład poinformowała wszystkich, że chce kosmetyki, więc daliśmy bon prezentowy do drogerii. Urodziny są dziś, matka dzwoniła dziś, zaproszenia były rozdane 3 tygodnie temu.
        • helenaizuza Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:46
          Taaa. Ściema, żeby był chodliwy temat na forum. Matka oczekuje prezentów dla córki za min. 50 zł, a sama planuje za 2 zeta i jeszcze dzwoni zapytać co by się dziecku podobało. Po wuj dzwoni, skoro planuje wydać do 5 złotych? Żeby się dowiedzieć czy dzieciak woli ekierkę czy ołówek? Potem dodatkowo, obowiązkowo !!!!, jeszcze się oburza z powodu sugestii, że książka. Jasne. Ściema i to jeszcze na naciągana.
      • mgla_jedwabna Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 05.10.15, 15:54
        Zdaje się, że autorka wątku powiedziała coś w rodzaju "bo syn dużo czyta". Taką osobę zadowoli nawet książka w miękkich okładkach z wyprzedaży, jeśli będzie ciekawa.
    • ewa_mama_jasia Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:08
      Pierwszy raz ktoś zaprasza tę koleżankę? Nie bywała na innych urodzinach? Bo jesli tak, to może nie znać zwyczajów. Poza tym ołówek czy długopis może być fikuśny, niekoniecznie za 1 - 2 zł. np. taki : www.mr-gadzet.pl/pl/p/Klujacy-Dlugopis-Kaktus/208.
      Tutaj niedawno też był wątek matki, której syn był pierwszy raz zaproszony i kupili zbyt skromny w ocenie solenizanta prezent.
      • hema14 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:11
        Zajrzałam na tę stronę i się śmieję jakie tam przeróżne rzeczy sprzedają - zobaczcie gadżety do łazienek, np. wielki nos - dozownik do mydła, ha ha obrzydliwe.
      • asiula1987 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:12
        reakcja tamtej matki na wiesc o ksiazce byla taka, ze to drogi prezent. podejrzewam, ze jesli ołówek to miala na mysli zwykly olówek
      • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:21
        Ten długopis-kaktus to chyba bardziej dla dziewczynki? ;DDD
        • ewa_mama_jasia Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:42
          Ale dla starszej smile
    • tully.makker Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:25
      Nie wiem, jak w kregielni, bo moj nastarszy jeszcze za maly, ale urodziny w sali zabaw kosztują ok 30 - 40 PLN od ososby. Staram sie zawsze kupowac prezent w tych granicach cenowych przynajmniej, bo lubie sie odwdzieczyc za to, ze ktos sie wykosztowal dla dobrej zabawy mojego dziecka.
    • e_on Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 10:51
      A ja się jeszcze zastanawiam, czy zapraszając na urodziny można zrobić coś takiego jak nieraz na Mikołajki w szkole, że np. prezenty do 5 zł? Napisać to jakoś fajnie na zaproszeniu, jako takie wyzwanie. Wypada?
      • kozica111 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 02.10.15, 12:23
        Najlepiej byłoby żeby tych prezentów w ogóle nie było bo to męka dla wszystkich i mnożenie gratów w chałupie.
    • ludborka Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 06:59
      I co dostał?
    • morekac Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 10:10
      Gadżety piśmiennicze też kosztują. A z książką łatwiej nie trafić.
    • kropkacom Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 10:15
      U nas są przyjęte właśnie drobne prezenty.
      • amoreska Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 18:58
        Aż tak drobne, jak autorka napisała poniżej?
        • kropkacom Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 05.10.15, 08:37
          Nie, długopisy i ołówki, ale dziewczyny na przykład lakier do paznokci.
    • dobrochna00 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 10:21
      Nienormalne to jest, żeby w imieniu 12-latki jej matka dzwoniła i pytała matkę kolegi o prezent dla niego. Dzieciaki w tym wieku załatwiają takie sprawy między sobą i tylko meldują w domu: potrzebuję 25 zł, żeby kupić Zosi książkę. Jaką książkę Zosia by chciała to już jest dawno z nią ustalone. A takie dzwonienie to chyba u maluszków się uskutecznia.
      • lidka73 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 14:55
        Otóż dostał DWA długopisy- czerwony i niebieski smile Związane wstążeczką. Takie z przezroczystą obudową i plastikową końcówką. Syn podziękował i tyle, natomiast inne dzieci komentowały. Inne prezenty to książki, puzzle, gry planszowe, piłka, w tym typie. Dzwoniła tylko ta jedna mama. W sumie to najważniejsze, że dobrze się bawili, przyszła TA najważniejsza koleżanka, a tort był piękny.
        • enatealie Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 15:07
          Takiego prezentu według mnie nie usprawiedliwia nawet kiepska sytuacja finansowa. Wiadomo, zadymy nikt o to robić nie będzie, ale pozostaje lekki niesmak.
        • sanrio Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 15:24
          a wręczającej dziewczynce nie było głupio? Biedne dziecko musi płacić za skąpstwo matki, na pewno była zażenowana.
        • kota_marcowa Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 15:28
          Ta mama mogłaby stawać w zawodach ze Scroogem, na największe skąpiradło. Ja rozumiem drobiazg na prezent, ale 2 długopisy po złotówce, to już przegięcie. Juz mogła chociaż nie robić z siebie wieśniary i nie dzwonić z pytaniem, skoro i tak już wiedziała co kupi. Żenada.
          W marketach, czy taniej książce można kupić w miarę przyzwoitą książkę nawet poniżej 10 zł. Wczoraj, przy okazji zakupów w Biedronce, widziałam promocję - 3 książki za 25 zł, coś by się dało wybrać.
          • ludborka Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 20:35
            Akurat telefon jest jak najbardziej chytrym wink posunięciem- jakiekolwiek uwagi własne czy cudze na ten temat można zbyć 'przecież sama mówiła, że chce długopis. dałam dwa, więc o co chodzi'.

• thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 15:46
          Ha ha, wiedziałam. 😂
        • ludborka Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 16:29
          żenujące. podejrzewam, że ta dziewczynka zapamięta je do końca życia.
          • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 23:25
            Podejrzewam, że to raczej stały repertuar.
        • peonka Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 18:04
          Wątki o patologicznych skąpcach należą do moich ulubionych, dzięki big_grin
        • amoreska Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 19:35
          Szczęka mi opadła.

• mysz1978 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 20:09
            wrecz nie wierze.... A jak inne dzieci to komentowaly??? przy tej dziewczynce czy mialy troche litosci? uncertain
    • saszanasza Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 15:38
      Moja 7 latka w ubiegłym roku za zajęcie 3 miejsca w szkolnym konkursie kaligraficznym dostała właśnie ołówek z gumką (taki drewniany, dodam)big_grin
    • lady-z-gaga Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 15:48
      Jesli coś jest w tej opowieści niewiarygodne, to - dla mnie - fakt, że za 12 latkę pytanie zadaje mamusia, prezent kupuje mamusia i nikt na forum się temu nie dziwi. Ja niedzisiejsza jestem, ale do jakiego wieku obecnie dzieciaki nie są w stanie takich spraw ogarnąc samodzielnie? zapytać "co bys chciał dostać? " i pójść do sklepu, albo wykombinowac coś bez pytania?
      • zottarella Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 16:38
        Niedawno był tu wątek o 18-letnich dzieciach, więc nie rozumiem Twojego zdziwienia smile
      • malwa51 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 16:38
        Moj syn raz zapraszal kolegow do figloraju (ciut mlodszy od syna autorki), i od 2 sztuk rodzicow dostalam smsem zapytanie, z czego by sie ucieszyl, chyba w wiekszosci w tej grupie wiekowej i tak prezenty kupuja rodzice ...
        Za to Autorka nie powinna miec problemu, co kupic corce kolezanki- skoro chce kosmetyki, to niech kupi jej mydlo do rak z marketu. Typu bambino czy protex. Przewiazane wstazeczka tongue_out
      • mgla_jedwabna Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 05.10.15, 16:00
        Jeśli ktoś jest patologicznym skąpcem, a do tego hipokrytą i chce mieć d..pochron przed ewentualną obmową ("co ta Kowalska wygaduje, sama mówiła, że długopis jest OK"), to będzie tak wydzwaniał. Szczególnie jeśli skąpa mamusia boi się (i słusznie), że to ją obgadają, a nie jej dziecko wręczające taki prezent (a dzieci nie wnikają, że to nie Zdzisia wina, że ma taką matkę, tylko drwią ze Zdzisia, który dał bieda-prezent).
    • anorektycznazdzira Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 21:12
      Dla mnie ocena książki jako "za drogiej" i uznanie ołówka za właściwy prezent urodzinowy przy zaproszeniu z wyjściem jest najoględniej dziwaczny. W ogóle wykonanie telefonu po to, żeby ustalić czy ktoś chce w urodzinowym prezencie długopis czy ołówek (a może temperówkę?) to dla mnie totalna egzotyka.
    • fornitta69 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 21:38
      Ja bym powiedziala zeby zamiast tego olowka kupila kilo ziemniakow-tez tanio a chyba wiekszy pozytek. A dziewczynka moglaby je wreczyc z tekstem "zebys potrenowal obieranie, prezent dla Ciebie i Twojej przyszlej zony - w jednym". A serio to biedna mala z taka matka sad
      • lidka73 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 22:11
        Powiem wam, że dziewczynka nie miała z tym prezentem najmniejszego problemu- wręczając powiedziała, że na pewno przydadzą mu się w szkole (no, zwłaszcza czerwony...). A ponieważ przyszła jako jedna z ostatnich i dzieciaki stały razem to i komentarze były zbiorowe i raczej bezlitosnie krytyczne. Ofiarodawczyni zbyła je wzruszeniem ramion i na przejętą nie wyglądała. Mój syn akurat był tak podekscytowany całą sytuacją oraz tą inna najważniejszą koleżanką, że długopisy mało go obeszły.
        Był natomiast jeden prezent wyjątkowy- dał go chłopiec pochodzący z naprawdę biednej rodziny, mocno patologicznego środowiska, który na żadne urodziny nie jest zapraszany, a jak jest to nigdy nie chodzi. Do mojego przyszedł i dał mu w prezencie najcenniejszą rzecz jaka posiada, czyli mocno używaną piłkę nożną z którą się praktycznie nie rozstaje. Nawet nauczyciele przyzwyczaili się, ze na lekcjach trzyma ją pod ławką, a na każdej przerwie w nią gra. Ten chłopiec ma jedno zasadnicze marzenie, że będzie kiedyś Robertem Lewandowskim, a piłkę (markową z podpisem jakiegoś piłkarza) wygrał w jakimś konkursie w pierwszej klasie. I dał ją w prezencie mojemu synowi. Klasa była w szoku, najpierw myśleli, że on żartuje, potem była cisza pełna niedowierzania. Mamy teraz mały problem co zrobić. Bo nie przyjąć nie było można, zrobiłoby się przykrość dzieciakowi, a ze świadomością, że on jej nie ma jakoś mi się gorzej śpi.
        • fornitta69 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 22:21
          Ematki cos wymysla mam nadzieje. Niech moze Twoj syn mu pilke da z tekstem,ze chcialby zeby nastepca Lewandowskiego trenowal jego pilka? Czyli nie ze zwraca prezent tylko,ze go jakby wypozycza tamtemu...Nie wiem bo faktycznie szkoda zeby tamten dzieciak tej pilki nie mial. Ale jak to zrobic zeby nie urazic to nie mam pojecia sad
        • anorektycznazdzira z tą piłką 03.10.15, 22:23
          O rany, ale historia!
          Może przypilnować jego urodzin i mu dać jakąś dobrą piłkę?
          • lidka73 Re: z tą piłką 03.10.15, 22:29
            No i własnie tak myślałam- nawet podpytałam małego, kiedy ma urodziny. Dopiero na wiosnę niestety, ale może po prostu wtedy kupię nową fajną piłkę i mu damy. Mówię wam, to co ten dzieciak miał w oczach jak tę piłkę wręczał...nie wiem jak to nazwać nawet.
            • thank_you Re: z tą piłką 03.10.15, 23:36
              To dajcie z innej okazji - Dnia Super Piłkarza, Dnia Dobrych Gestów, Dnia Pięknej Pogody.

Jeśli Cię stać - nie czekaj do urodzin czy Mikołajek. ☺
              • malowanka06 Re: z tą piłką 04.10.15, 16:53
                21 X jest dzień życzliwości. Kurcze, jeśli Twój syn doceni dar, może stanie na głowie i poszuka jakiegoś autografu. Popisać @ warto do znanych
                • peonka Re: z tą piłką 04.10.15, 17:14
                  Autografy Lewego są na allegro, piłki tez, ale z innymi autografami... Ale może chłopak lubi któraś z tych drużyn akurat?
            • berdebul Re: z tą piłką 10.12.15, 01:22
              I jak, udało się załatwić autograf?
        • vi_san Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 22:33
          Jeśli jesteś w dobrej sytuacji finansowej - kupić piłkę i przy najbliższej okazji [urodziny, Wigilia] dać tamtemu. Najlepiej gdyby się udało "załatwić" autograf - może nie "Lewego" ale któregoś ze znanych zawodników. Zwykle daje się to załatwić bez problemu [nie wiem jak polskie kluby, z załatwieniem dla kuzyna autografu niemieckiego piłkarza nie miałam problemu - napisałam na adres klubu i odesłał zdjęcie z podpisem i bardzo miłym listem odręcznym. Może coś podobnego by się udało załatwić?
          Nie dziwię Ci się, że "ci się gorzej śpi", zwłaszcza, jeśli Twój syn ma wszystko co mu do szczęścia potrzebne, bo ten chłopiec oddał wszystko co miał. [W "Siedmiu Wspaniałych" [western taki] rolnicy chcą wynająć rewolwerowców do ochrony przed bandytami. Oferują im śmieszną kwotę i wyżywienie za czas ochrony - to wszystko co mają. I z ust Yula Brynnera - filmowego Chrisa padają piękne słowa "Oferowano mi już ogromne kwoty za usługi - ale nigdy wszystkiego"...].
        • peonka Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 23:13
          Aż mi się oczy spocily....piekny gest, i biedny mały. Zachował się wspaniale, a teraz nie ma piłki. Wiesz, ja bym chyba napisała do jego ulubionego klubu i opisała cała sytuacje, może mogą mu jakiś niezwykły gadżet przesłać? Piłkę z autografem, koszulkę, czy ja wiem?
          O rany. Super są niektóre dzieci.
          • fornitta69 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 04.10.15, 10:00
            Albo nie do klubu napisac tylko od razu do Lewandowskiego albo jego zony-wyglada na mila babke wink To sie tak wydaje,ze nie ma szans na odpowiedz,wbrew pozorom znane osoby czesto odpisuja fanom smile
            • ewa_mama_jasia Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 04.10.15, 11:41
              Żona Lewandowskiego podobno nic nie załatwi u męża. Znam kobietę, która z nią cyklicznie współpracuje przy różnych okazjach. Nie udało jej się przez nią załatwić autografu Lewandowskiego dla syna.
          • anorektycznazdzira Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 04.10.15, 11:04
            To jest wyjątkowo fajny pomysł! Wymaga prawdziwego zaangażowania a nie tylko "kasy na piłkę" i pokazuje, że doceniliście jego serce i odpłacacie tym samym.
        • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 03.10.15, 23:29
          Linka, piszesz o urodzinach klasowych, a twój syn chodzi podobno do prywatnej szkoły.

I w prywatnej szkole jest dzieciak z biednej, patologicznej rodziny, trzymający pod ławką podartą piłkę?

Weź wyprowadź mnie z błędu...

• thank_you Pomyliłam Lidki! 03.10.15, 23:33
            Pomyliłam Lidki, z błędu wyprowadza się sama.

Przepraszam. ☺
        • ruda.anka2 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 05.10.15, 08:33
          O rany. Kupiłabym jak najszybciej najwspanialszą piłkę ze wszystkich możliwych i dałabym ją dzieciakowi natychmiast, znajdując dobry powód. W ogóle bym takiego chłopca ozłacała już foreversmile
        • mgla_jedwabna Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 05.10.15, 16:09
          Nie byłabym taka pewna, czy ta dziewczynka nie miała problemu. To pewnie nie był pierwszy raz, kiedy musiała robić coś upokarzającego z powodu skąpstwa/dziwactw/wstaw, co chcesz mamusi. Nauczyła się więc trzymać głowę wysoko, a swój wstyd przeżywać gdzieś w środku albo zgoła wypierać.

W historii z piłką jedno mi się nie zgadza - jesli chłopiec miał piłkę z podpisem, to dlaczego grał nią na każdej przerwie? Przecież musiał wiedzieć, że po tygodniu nie zostałoby śladu z napisu. Rozumiem nie rozstawanie się z piłką nawet na lekcjach (zwłaszcza, jeśli jest się dzieckiem z domu, gdzie pijany ojciec niszczy albo wynosi na wódkę wszystko, co ma jakąkolwiek wartość), ale takie zużywanie skarbu?
          • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 05.10.15, 16:32
            Bo miał tylko jedną?
          • lidka73 Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 05.10.15, 16:47
            Piłka to miała podpis jak została wygrana, teraz to po podpisie zostało głównie wspomnienie i opowieści.
    • glicynia15 Lewandowski 04.10.15, 02:06
      Na pewno na forum jest ktoś kto zna kogoś kto zna Lewandowskiego. 6 stopni oddalenia... Zrób nowy wątek a do końca października będziesz miała autograf z dedykacją smile
      • lidka73 Re: Lewandowski 04.10.15, 11:19
        Dziekuję, pomysł z Lewandowskim jest świetny. I to, żeby nie czekać do urodzin, ostatecznie na Mikołajki też coś organizują w klasie. A co do szkoły, to na pewno pomyliłaś Lidki smile Mój syn chodzi do szkoły wprawdzie małej, coś około 300 uczniów, ale jest to zwykła rejonówka tyle że z oddziałami integracyjnymi- dlatego małe klasy i z tego względu ją wybraliśmy po przeprowadzce.
        • thank_you Re: Lewandowski 04.10.15, 11:45
          Przeprosiłam od razu za pomyłkę - nie musisz mi się tłumaczyć. Następnym razem sprawdzę zanim napiszę. ☺
    • mgla_jedwabna Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 05.10.15, 13:36
      Wyjątkowo nietaktowna ta mamuśka, po co w ogóle dzwoni i pyta, skoro i tak ma zamiar dać prezent taki, jaki sama uznaje za stosowny.

Współczuję jej dziecku - pewnie będzie się wstydzić, gdy inne dzieci będą wręczać książki, gry itp., a on długopis czy ołówek.
    • thank_you Re: Urodziny dwunastolatka- prezent od koleżanki 12.10.15, 11:23
      Lidka, odezwij się na prv w sprawie tego autografu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka