Dodaj do ulubionych

nowa hashimotka?

13.05.12, 20:10
Czy zapalenie tarczycy to to samo co hashimoto?
moje wyniki nie są takie najgorsze jak czytam u innych
20 marca 2012
TSH 3-cia gen. 7,196(0,55-4,78)
FT3 3,58 (3,5-6,5)
FT4 9,52 (11,5-22,7)
brałam euthyrox 50

nadal czuję się fatalnie-zero energii i ciągle tyję

wyniki 7 maja 12
TSH 3-cia gen.4,74 (055 -40,0)
przeciwciała anty-TPO 254,00 ( 0-35,00)
robiłam USG tarczycy -guzków nie wykryto ,ale tarczyca jak u małego dziecka a kawał ze mnie baby

endokrynolog zwiekszyła dawkę euth - 75
doczytałam jeszcze ,że przy chorej tarczycy jest podwyższony cholesterol - ostatnie wyniki z wrzesnia 2012 trójglicerydy 270,8(40-200),czy powinnam brać jakieś leki ?trochę się zagapiłam i przez pomyłkę zrobiłam cukier

podobno trzeba zażywać selen i cynk,czytam też o witaminie D,

poproszę o interpretację,pani doktor nie jest za rozmowna
czy jestem skazana na tycie?czy może trzeba iść do dietetyka?zawsze walczyłam z nadwagą ale teraz jestem przerażona tym co się ze mną dzieje?
wspomóżcie dobrym słowem

Obserwuj wątek
    • procesor Re: nowa hashimotka? 13.05.12, 22:25
      dobre słowo się znajdzie smile
      dobrze że masz leczenie bo wyjściowe wyniki marniutkie
      zwiększenie dawki też słuszne bo nadal kiepsko tyle że eei wiadomo jak naprawdę bo nie robiłaś ft4 i ft3 - nie robiłaś czy nie wpisałaś?

i tak, to jest Hashimoto bo masz małą tarczycę i przeciwciała
      te wyniki to cholesterol czy trójglicerydy bo nie zrozumiałam?? w Hashi cholesterol jest podwyższony, moja lekarka powiedziała że dietą to wyrównywac bo leki to już ciężki kaliber
      u mnie dobre efekty dało łykanie Omega3 - ogólny spadł a dobry się podniósł

a jak wyrównasz wyniki to masz szansę schudnąć smile
      poszukaj na forum co warto jeść a czego unikać
      wrzuć w wyszukiwarkę hasło "diet cure"
    • marianne11 Re: nowa hashimotka? 14.05.12, 07:29
      mamusia144 napisał(a):

> Czy zapalenie tarczycy to to samo co hashimoto?

Nie, są różne zapalenia tarczycy, hashimoto to tylko jedno z nich, ale Twoje wyniki świadczą o hashimoto (antyTPO i mała tarczyca).

> wyniki 7 maja 12
      > TSH 3-cia gen.4,74 (055 -40,0)

Powinnaś oznaczać także FT3 i FT4, przynajmniej na początku (w pierwszym roku) leczenia, ale nie tylko na początku leczenia jest to wskazane, bo w hashimoto proces chorobowy postępuje, a TSH nie jest najlepszym wyznacznikiem - tzn. jest dobrym wyznacznikiem, ale w połączeniu z oznaczeniami hormonów tarczycy (trzeba mieć cały obraz).

> doczytałam jeszcze ,że przy chorej tarczycy jest podwyższony cholesterol - osta
      > tnie wyniki z wrzesnia 2012 trójglicerydy 270,8(40-200),czy powinnam brać jaki
      > eś leki ?

Na to pytanie powinien odpowiedzieć lekarz, ale wydaje mi się, że najlepszym lekarstwem jest tu wyrównanie hormonów tarczycy.

> podobno trzeba zażywać selen i cynk,czytam też o witaminie D,

O cynku ja nic nie wiem, o witaminie D też nie słyszałam, że pomocna w hashimoto (chyba, że masz obniżoną gęstość kości), ponadto pamiętaj, że naturalne najbogatsze źródła witaminy D (tj. ryby i owoce morza) są jednocześnie bogatym źródłem jodu, który w hashimoto nie jest wskazany.
      Co do selenu, to podobno zmniejsza ilość przeciwciał i w tym sensie jest pomocny w hashimoto, ale ja osobiście bardzo źle się po nim czułam. Zależy, jak kto reaguje.

> czy jestem skazana na tycie?czy może trzeba iść do dietetyka?zawsze walczyłam z
      > nadwagą ale teraz jestem przerażona tym co się ze mną dzieje?

Nie ukrywam, że z przemianą materii w hashimoto u osób z takim skłonnościami jest ciężko... Ale najważniejsze to uregulować poziom hormonów, TSH trzymać w dolnej, a FT3 i FT4 w górnej granicy normy, ponadto dbać, aby nie pojawiły się różne niedobory, jakie są częste dla tej choroby, np. niedobór żelaza (anemia na pewno nie pomaga w zrzuceniu kilogramów). Ale w tym temacie z pewnością wypowiedzą się osoby bardziej zorientowane i walczące z tym samym, bo ja mam problem zupełnie odwrotny: chudnę.

Pozdrawiam.
    • nebiru Re: nowa hashimotka? 14.05.12, 12:14
      "moje wyniki nie są takie najgorsze jak czytam u innych"
      Jesteś tego pewna? Sądzę że trzeba patrzec też na samopoczucie a nie tylko na wyniki. Na początku choroby miałam duzo lepsze od Ciebie wyniki a samopoczucie tragiczne i prawie wszystkie objawy niedoczynności na naprawdę wysokim poziomie.
      Sądzę że warto korzystać z rad zamieszczanych tu przez naprawdę doświadczone hashimotki (ja do nich nie należę). Dzięki nim szybko wrócisz do względnej normalności.

Jeśli chodzi o witaminę D to latem to chyba żaden problem, bo wystarczy codziennie trochę pobyć na słońcu. Przecież to jest najlepsze naturalne źródło witaminy D.
      Wiem że dużo selenu zawieraja orzechy brazylijskie, więc chyba lepiej jeśc po kilka dziennie zamiast łykać tabletki z selenem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka