Dodaj do ulubionych

rozmrażanie lodówki

13.10.15, 13:45
Czytam sobie artykuł o przechowywaniu jedzenia i napisano tam,ze lodówkę trzeba rozmrażac i myć conakmniej dwa razy w miesiącu. Co do mycia - ok, ale rozmrażanie? I co wtedy zrobić z zawartością zamrażarki?

Rozmrażacie tak "co chwila"?
Obserwuj wątek
    • mw144 Re: rozmrażanie lodówki 13.10.15, 14:00
      W ubiegłym wieku pamiętam, że były takie, co je się rozmrażało, moja matka taką miała. W zamrażalniku tworzył się szron/lód, ale nie sądzę, żeby ją rozmrażała częściej niż raz na pół roku.
      Współczesnej rozmrozić się nie da, myję jak jest potrzeba, wyjdzie 1-2 razy w m-cu.
    • lola211 Re: rozmrażanie lodówki 13.10.15, 14:04
      Rozmrazam raz w roku, zimą jak zetnie mróz i moge na balkonie przetrzymac mrozonki.
    • magia Re: rozmrażanie lodówki 13.10.15, 14:05
      Lodówkę czyszcze regularnie, ale też nie w całości a raczej dziś jedna pólka bo się właśnie opróżniła, jutro pojemnik itd.
      Zamrażarkę mam osobną, ale od 3 lat nie rozmrażałam. Lodu dużo nie ma, więc nie widzę potrzeby, zapasy regularnie zużywam.
    • kocianna Re: rozmrażanie lodówki 13.10.15, 14:43
      Zamrażarkę rozmrażam, jak się dużo lodu nazbiera (raz na pół roku?). W innym modelu zamrażarki, z którą mam czasem do czynienia, cała komora jest obudowana (nie ma rurek na wierzchu), więc jej nawet nie wyłączam, tylko skuwam lód drewnianą łopatką.
    • majenkir Re: rozmrażanie lodówki 13.10.15, 14:56
      Myje lodowke, ale na pewno co dwa tygodnie. Ale zeby rozmrazac? Nigdy nie rozmrazalam.
      Moja mama miala kiedys lodowke, w zamrazalniku ktorej zbieral sie lod, ale myslalam, ze juz takich nie ma....
      • atenette Re: rozmrażanie lodówki 13.10.15, 15:08
        Jak najbardziej są jeszcze takie. Jakiś rok temu kupowaliśmy lodówkę i jakaś połowa była bez funkcji "no frost".
      • martishia7 Re: rozmrażanie lodówki 13.10.15, 15:28
        Zgadza się. Moja bieżąca lodówka ma jakieś 10 lat i część zamrażarkowa pokrywa się szronem. Rozmrażam raz na 6-9 mcy, uprzednio starając się wyjeść co się da.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka