alina460 19.03.25, 11:02 Skąd wziąć twarde, mocne kartony do wysłania paczki tak 15-20kg? Może wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matacznik Re: Karton do wysyłki 19.03.25, 11:08 alina460 napisała: > Skąd wziąć twarde, mocne kartony do wysłania paczki tak 15-20kg? Może wiecie? > Można kupić na poczcie. Ja zwykle robię recykling kartonów, które do mnie przychodzą. Albo z IKEI. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Karton do wysyłki 19.03.25, 11:21 Tak, wiemy. Wystarczy wpisac w gugle i wyskoczy ci ileś tam firm, które takie kartony sprzedają. Trochę tańsza opcja to poczta ale tam nie ma tak duzych kartonów. Najtańsza opcja to chodzic po prośbie po okolicznych sklepach, z nadzieją, że takie (wytrzymałe) kartony mieć bedą i dadzą ci to za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Karton do wysyłki 19.03.25, 11:36 Przed przeprowadzką brałam kartony z castoramy i leroy merlin. Wystawiali kartony za linią kas, w okolicach tych narzędzi dla klientów. Ewentualnie można podpytać kogoś kto ma zwierzaki czy nie ma kartonu, w którym przyszła karma. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Karton do wysyłki 19.03.25, 12:04 Z biedronki mozna wziac. Idziesz do sklepu, tam wszedzie rozstawione palety i na pewno czesc kartonow juz pusta a niesprzatnieta. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Karton do wysyłki 19.03.25, 12:21 Ze śmietnika. U mnie zawsze pełno różnych kartonów w idealnym stanie. Wystarczy sięgnąć i można wyłowić. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Karton do wysyłki 19.03.25, 13:55 Recykluję duże kartony z zooplusa, bardzo solidne mają (tylko te duże, małe są cienkie). Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Karton do wysyłki 19.03.25, 14:15 duże tzn jakie? żadne kartony z karmą, kupowane raz na kilka miesięcy, nie nadawałyby się na ponowne zapakowanie 20 kg czegos tam. Pomijam wymiary "czegoś tam". Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Karton do wysyłki 19.03.25, 14:36 Duże, czyli długie na około 60 cm i szerokie na około 40 cm, takie, które zawierały np. 2 dziesięciokilowe worki suchej karmy. Ich karton jest bardzo gruby i sztywny, i bardzo rzadko się zdarza, że zostaje uszkodzony w transporcie, zwykle można je więc ponownie wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Karton do wysyłki 19.03.25, 14:22 najwytrzymalsze są kartony po bananach, pewnie dostępne w większości sklepów. Z 2 zrobisz całkiem zgrabne opakowanie. Pamiętaj o b. mocnej taśmie do oklejenia tego. Ew folią stretch Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Karton do wysyłki 19.03.25, 14:38 Kartony po bananach to od ponad 30 lat mój patent na przeprowadzki Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Karton do wysyłki 19.03.25, 15:24 Bardzo fajne kartony miewają na zbyciu w aptekach. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Karton do wysyłki 20.03.25, 01:04 Zapytaj na grupach lokalnych. Może ktoś ma w domu i chętnie odda zamiast wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś