Dodaj do ulubionych

Matka Polka w Syrii

20.10.15, 15:28
Zainspirował mnie artykuł:

www.newsweek.pl/polka-ktora-walczy-z-isis,artykuly,372397,1,z.html
W skrócie: matka Polka, 4 dzieci w wieku szkolnym, wykupuje bilet w jedną stronę i leci do Syrii przyłączyć się do lewicowej bojówki by walczyć z ISIS. Lot dosłownie w jedną stronę, bo jeśli kiedyś wróci do Polski czeka ją do 5 lat więzienia za wstąpienie do obcej armii. Na miejscu pani przechodzi szkolenie wojskowe, podobno nie walczy w pierwszej linii, tylko służy jako kierowca. Najmłodsze dziecko wychowuje babcia, reszta dzieci chyba jest z mężem.
Pan mąż wg wpisów na facebooku wspiera decyzję żony, ale jego zdania nie poznamy, bo za opowieść o żonie życzy sobie honorarium, a gazeta nie zapłaci.

Co na to ematki?

Ja np. historię małżeństwa Antosi Turnau jakoś tam rozumiem, ale porzucenia rodziny i walki w obcej armii w ogóle nie ogarniam.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 15:34
      Rozumiem takie gesty, wybory, czyny w wykonaniu młodych chlopów, chcących przeżyć przygodę wielką, rozumiem jakiś naiwne dziewczątka, które coś takiego robią (w obie strony: i jako te walczące z ISIS, czy wspierające je) porwane "miłością wielką" wobec facetów, którzy nimi manipulują, ale w wykonaniu matki 4 dzieci- nie, nie rozumiem.
    • volta2 Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 15:38
      jeśli dzieci tej kobiety są syryjczykami a ona ma drugie obywatelstwo syryjskie i męża syryjczyka - to nie widzę problemusmile

jeśli zaś to polka zamężna z polakiem to nie wiem, może objawienia i powołania jakiegoś doznała?
      • lauren6 Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 15:42
        Mąż Polak. Panią ponoć natchnęła jakaś amerykanka, która również poleciała do Syrii zostawiając w domu 3 dzieci.
        • natalie_rushman Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 16:00
          Pani chciała uwolnić się od nudnego życia rodzinnego?
          Brakuje jej adrenaliny w monotonnej codzienności?
    • kaz_nodzieja Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 15:41
      Każdy powinien walczyć z ISIS.
      • lauren6 Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 15:42
        To co robisz w Polsce?
        • kaz_nodzieja Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 15:58
          Przestrzegam przed tym czym skończyć się może dla Polski i Europy zalew imigracji islamskiej, otwieram ludziom oczy na zło, na nowy faszyzm, tym razem wymierzony w białą Europę i jej rodowitych mieszkańców.
        • langsam Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 17:28
          Tchórzy.
      • marzeka1 Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 15:43
        Jak rozumiem już się zapisałeś/aś do jakiejś walczącej z ISIS drużyny i ruszasz do walki? Czy to tak ładnie brzmi spod klawiatury?
        • rosapulchra-0 Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 16:11
          Tia.. gazeciarz i walka.. uncertain ono potrafi pyskować tylko na forum big_grin
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 15:54
      Gdyby to był chłop nie baba to nikt by nie piał, że zostawił dzieci i jest wyrodnym ojcem (oprócz mnie oczywiście).
      • marzeka1 Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 15:58
        wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała:

> Gdyby to był chłop nie baba to nikt by nie piał, że zostawił dzieci i jest wyro
        > dnym ojcem (oprócz mnie oczywiście).

Nie, nie masz racji, że tylko Ty. Ale tu podany jest przykład kobiety. Konkretny przykład. Facet zostawiający rodzinę i idący "się realizować" jest jak najbardziej "wyrodnym rodzicem".
      • cersei8 Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 16:15
        Nie doceniasz nas, ja tez uwazam, ze zakladajc rodzine bierzemy na siebie okreslone obowiazki i ograniczenia na najblizsze 20+ lat

wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała:

> Gdyby to był chłop nie baba to nikt by nie piał, że zostawił dzieci i jest wyro
        > dnym ojcem (oprócz mnie oczywiście).
      • afro.ninja Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 16:42
        Sadzę, ze takich facetow jest naprawde sporo i nie porzucaja swoich rodzin dla tak ryzykownych celow, lecz o wiele bardziej przyziemnych.

Oczywiscie, tę kobiete trzeba napietnowac i zastanawiac sie co jej to przyszlo do glowy?
        Moim zdaniem bardziej nasrane w glowie maja faceci, ktorzy maja ryzykowne hobby.
        Dla mnie odwazna babka, juz czworka dzieci plasuje ja na wysokich lokatach.
        • marzeka1 Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 16:45
          "Dla mnie odwazna babka, juz czworka dzieci plasuje ja na wysokich lokatach. "- możesz to rozszerzyć?
        • lauren6 Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 17:03
          Od pana hobbisty można wyegzekwować jakąś pomoc przy dzieciach, alimenty, od biedy nasłać na niego komornika. A co z matką, która uciekła przed rodziną na tereny objęte wojną? ISIS na nią naśle, bo zarobić na dzieci nijak nie zarobi?
          • triss_merigold6 Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 17:59
            Pozbawić praw rodzicielskich.
            • wioskowy_glupek Re: Matka Polka w Syrii 20.10.15, 23:20
              Ludzie mają różne choroby psychiczne, bywa... zmusić się jej do leczenia, nie zmusi.
            • kaz_nodzieja Re: Matka Polka w Syrii 21.10.15, 08:49
              To wszystkich żołnierzy jadących na misje należałoby pozbawić.
      • totorotot Re: Matka Polka w Syrii 21.10.15, 20:11
        Bys miała czwórkę dzieci też byś spie...la walczyć z i się, przynajmniej kobieta sobie wypocznie, wyspi się, może nawet żonę przywiezie do Polski coby jej pomogła ogarnąć trzode

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka