andaba Re: 3 kg pigwy 25.10.15, 14:45 Po przeczytaniu wątku o bajkach odczytałam "3 pingwiny" I zastanowił mnie dżem z pingwina, o nalewce nie wspominając. A dżem to jadalny będzie? Chyba nalewka bezpieczniejsza... Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: 3 kg pigwy 26.10.15, 08:47 Dżem jest bardzo jadalny, ale nalewka lepsza . Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: 3 kg pigwy 25.10.15, 14:49 A matka mojej koleżanki robiła takie sper dodatki z pigwy do herbaty, tak cieniutko pocięte, w ccukrze w małych słoiczkach. Pyszne to było. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: 3 kg pigwy 25.10.15, 14:58 przepis mile widziany... Mogę podzielić... Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: 3 kg pigwy 25.10.15, 15:06 Nie znam, pamiętam za to pocięte pigwy w takie cienkie kawałeczki z małego słoiczka dodawane do herbaty, to było pyszne bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Pigwy czy pigwowca? 25.10.15, 14:54 Jesli pigwy, to pewnie za 12 sztuk tego masz, bo jeden owoc to tak ze 2 razy gruszka - a ze malo aromatyczny, to na dzem. Jesli pigwowca - zdecydowanie nalewka. Owoce polecam na 1 dzien do zamrazarki wlozyc, potem latwiej pokroic na nalewke. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Pigwy czy pigwowca? 25.10.15, 15:03 Hmmm owoce wielkości jabłka, dłoni....sztuk na oko 50....reklamowka cala. Czyli co?? I co będzie lepsze?? Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Pigwy czy pigwowca? 25.10.15, 15:10 Czyli pigwowiec W moich okolicach nieosiagalny.Sprowdzalam sobie ostatnio z PL na nalewke wlasnie (z allegro konkretnie). Za to pigwa lezy w kazdym warzywniaku i nie wiem za bardzo, ale lokalsi chyba wkladaja ja po porostu do tajina. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Pigwy czy pigwowca? 25.10.15, 15:21 Głupoty gadasz. Pigwowiec ma małe owoce, wielkości śliwki, co najwyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock glupoty gadasz 25.10.15, 19:33 e-kasia27 napisała: > Głupoty gadasz. Pigwowiec ma małe owoce, wielkości śliwki, co najwyżej. - przeciez dokladnie to powyzej napisalam: pigwowiec to wielkosci moreli, pigwa: jeden owoc = dwie gruszki Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: glupoty gadasz 26.10.15, 09:36 A niżej zdecydowałaś, że owoce wielkości jabłka, dłoni to pigwowiec - na to była moja reakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Pigwy czy pigwowca? 25.10.15, 15:24 Policzylam, dokładnie jest tego 29 szt, 3,5 kg Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Pigwy czy pigwowca? 25.10.15, 17:31 wg tego co poczytałam to pigwa, pigwowce malutkie-wielkości śliwki, moje są zdecydowanie większe. to co nalewka nie bedzie fajna?? Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: 3 kg pigwy 25.10.15, 15:16 Sok i owoce do herbaty lub na ciasto. Pokroic pigwe na pol, usunąć gniazda nasienne z pestkami, pokroic na plasterki (przez przesady z cienkością, ale tez nie na cwiartki). Wrzucac do sloikow i warstwowo zasypywac sporą ilościa cukru. Odstawic. Drugiego dnia solidne zamieszac, zeby sie cukier dobrze rozpuscil. W zaleznosci od temperatury pomieszczenia na drugi lub trzeci dzien sok bedzie gotowy. Ja wtedy odstawiam sloiki do lodowki, bo owoce sa lepsze, jak troche jeszcze postoją i przejdą cukrem. Jednak zosTawione w cieple moga sie zaczac szybko psuc. Po okolo 4-5 dniach z czesci zlewam sok, pasteryzuje (moje dzieci ten sok uwielbiają). Czesc pigwy pasteryzuje z sokiem. Te owoce bez soku od razu zuzywam do herbaty lub do ciast (przepis na kazde marchewkowe, zamiast marchewki zmielone owoce pigwy). W lodowce pigwa niepasteryzowana stoi nawet kilka miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
oteczka Re: 3 kg pigwy 25.10.15, 17:24 ja tak robię ,pocięta w paski ,zasypana cukrem na 24 godz ,potem pasteryzujemy 10minut do ciasta do herbaty a do czego kto chce Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: 3 kg pigwy 25.10.15, 19:08 Nalewka! Za dobra rade poproszę mi trochę przysłać Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: 3 kg pigwy 25.10.15, 21:07 Część nalewki, a część soku do herbaty. Jest pyszna taka herbata i zamiast cytryny. Pigwa ma więcej witamin. A te "farfocle" jak to nazywam, co zostają z soku przesmażam i wspaniały dodatek do ciast czy pieczonych jabłek. Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: 3 kg pigwy 25.10.15, 22:36 Lubię nalewkę, lubię syrop i chutney z pigwy do miesa. Sam nie robię ale dostaje raz roku w prezencie. Kardiolog Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: 3 kg pigwy 25.10.15, 22:27 Teraz to tylko nalewka. Bardzo mocna. Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: 3 kg pigwy 25.10.15, 22:56 Tylko zel i tak: Kroisz 3 kg pigwy do duzego gara. Wrzucasz owoc do wody z cytryna(zeby pigwa nie ciemniala) woda musi pokryc pigwe.Gotujesz na malym ogniu ok 3 godz. <przygotowujesz sito wylozone scierka.Wlewasz zagotowana mase i czekasz ,najlepiej przez noc, az caly sok z pigwy scieknie do garnka. Zagotowujesz dodajac cukier zelujacy,wlewasz do sloiczkow i masz genialny zel a to na kanapki a to do herbaty. Odpowiedz Link Zgłoś