Dodaj do ulubionych

Znieść próg dochodowy do FA

01.11.15, 13:43
W nawiązaniu do wątku z samotnymi matkami jedynaków, których dochody wynoszą więcej niż 1600 zł netto więc nie dostałyby tych projektowanych 500 zł na dziecko.

Ponieważ to PiS rzutem na taśmę w 2007 r. przywróciło Fundusz Alimentacyjny, to teraz narozsądniejszym krokiem dla ułatwienia życia dzieciom wychowywanym przez samotne matki, zarabiające ciut więcej niż najniższa krajowa, byłoby zniesienie progu dochodowego.

Nawet jeśli wypłaty zostałyby na dotychczasowym poziomie, czyli do zasądzonej wysokości, ale nie więcej niż 500 zł na dziecko.

IMO państwo, które jest do tego stopnia niewydolne, że nie potrafi wyegzekwować nawet pieniędzy na dzieci od tysięcy dłużników, powinno rekompensować swoją niewydolność przynajmniej w takiej formie.
Nic osobistego, mój eks płaci punktualnie.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 13:51
      Widzę to z jeszcze innej strony, tak jak jest jakaś taka przychylność, że facet może na dziecko nie płacić i pozwala mu się na unikanie tego bez utrudnienia życia i postrzegania jako "złego ojca", tak samo jest jakaś przychylnośc odnośnie picia i jeździe po %.
      To chyba nie tylko "państwo".
      • koronka2012 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 14:10
        Co do alimentów - pomocna byłaby choćby idea obowiązkowych prac interwencyjnych dla tych, którzy są dłużnikami. Trudniej byłoby przed tym uciec przepisując majątek na konkubinętongue_out

A co do projektu dofinansowania - założenie jest IMO idiotyczne, zamożnych rodziców dwójki 500 zł nie skłoni do kolejnego rozmnażania się, ale już niezamożnych rodziców jedynaków - jak najbardziej. W końcu wiele osób deklaruje, że nie decydują się na kolejne dziecko ze względów finansowych.
        • kalina_lin Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 14:23
          >niezamożnych rodziców jedynaków - jak najbardziej

Czyli niezamozni rodzie jedynaka mogą się zdeydować na drugie dzieko, bo wiedzą, ze dostaną wtedy 500 zł zasiłku.
      • ally Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 23:56
        > Widzę to z jeszcze innej strony, tak jak jest jakaś taka przychylność, że facet
        > może na dziecko nie płacić i pozwala mu się na unikanie tego bez utrudnienia ż
        > ycia i postrzegania jako "złego ojca"

Ale podstawową funkcją alimentów nie jest wychowywanie dorosłego faceta i zmuszanie go do brania odpowiedzialności za potomstwo. Alimenty są dla dziecka. Dziecko nie powinno obrywać za to, że ma podłego tatusia.
    • kaz_nodzieja Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 14:15
      Znieść samotne macierzyństwo, każdej samotne matce urzędowo nadawać męża rekrutowanego z pracujących bezdzietnych kawalerów.
      • wheels.of.steel Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 16:32
        Kiedyś byłeś bardzo zabawnym trollem, Gazeciarzu.
    • labianka Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 14:32
      Jestem za. Zniesienie progu dochodowego to pierwszy punkt programu, następnie wprowadzenie bykowego w tak słusznej wysokości, żeby wystarczyło od żłobków po porządną eudkację + obiady, opieka medyczna, świetlice do późnego wieczora w szkołach. No i tym bykowym sukienkowych obciążyć, ale to nie z PiS-em już. Też nic osobistego, ojcem moich dzieci nie jest ksiądz smile
      • wheels.of.steel To może bykowe for all? 01.11.15, 16:31
        Nieatrakcyjni ludzie, którzy dzisiaj wybrzydzają i wolą być sami, może w końcu obniżą wymagania i zaczną się parować. big_grin
    • agus-ka Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 14:32
      jestem za, a jeszcze lepiej gdyby za niewykonywanie wyroku wydanego przez sąd delikwent szedł do więzienia lub do prac interwencyjnych
      • triss_merigold6 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 14:38
        W więzieniu dług mu tylko narasta. Przymusowe prace interwencyjne przy zieleni miejskiej czy innym sprzataniu byłyby cudne, bo to i dokuczliwe i obciach jakby tak jednego z drugim pana prezesa, mecenasa, nauczyciela czy policjanta sąsiedzi sobie pooglądali.
        • ja-kalinka Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 15:01
          Pieniądze to jest jedna strona medalu. Oczywiście uważam, że nie powinno być progu dochodowego. Sąd zasądził alimenty, ojciec nie płaci, sprawa trafia do komornika i jeśli się nie uda ściągnąć należności to państwo powinno płacić za ojca chociaż to 500 zł. Niezależnie czy matka zarabia 1700 czy 7000. Jakie to ma znaczenie? Ojciec miał płacić, ale nie płaci, państwo nie potrafi/nie chce sobie z tym poradzić to niech płaci za tego ojca i już.
          To jest jedna sprawa, a druga to taka zwykła pomoc i zainteresowanie taką samotną matką.
          Zostaje kobieta sama z dzieckiem z dnia na dzień i musi się ogarnąć. Ja się ogarnęłam, ale przeorganizowanie całego życia zajęło mi rok. I uwierzcie mi, że to był najtrudniejszy rok w całym moim dotychczasowym życiu. Uważam, że mops, albo inna jakaś instytucja powinna się zainteresować taka kobietą nawet nie w kwestii pomocy finansowej tylko tak po prostu. Zapytać jak sobie radzi, czy nie potrzebuje jakiejś pomocy np. psychologicznej.
          Kilka razy miałam grypę/silne przeziębienie z gorączką, nie mogłam zwlec się z łóżka. Ale trzeba było wstać iść do sklepu po zakupy, ugotować obiad no i dziecko zaprowadzić i przyprowadzić ze szkoły.
          Wstałam i poszłam, bo jakie miałam wyjście. A powinno być tak, moim zdaniem, że w takiej sytuacji dzwonie do np. mopsu i przychodzi ktoś mi pomóc. Chleb kupić albo dziecko zaprowadzić do szkoły.
          Taka pomoc jest często bardziej potrzebna niż finansowa.
          Dobrze, że dziecko rośnie to z czasem jest łatwiej.
          • triss_merigold6 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 15:16
            No bez przesady. Nie chciałabym, żeby jakaś instytucja z własnej inicjatywy wpieprzała mi się w kwestie domowo-organizacyjne i sprawdzała czy nie potrzebuję pomocy.
            Wstajesz i idziesz, bo jesteś dorosła i tyle.
            Chwała Panu nie jesteśmy Norwegią czy Szwecją z ich instytucjonalną nadaktywnością.
            • ja-kalinka Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 15:28
              Nie chciałabym, żeby jakaś instytucja z własnej inicjatywy wpieprzała mi się w kwestie domowo-organizacyjne i sprawdzała czy nie potrzebuję pomocy.

Dlaczego byś nie chciała? Nie musiałabyś korzystać, nic na siłę. Dla mnie sam fakt zainteresowania i gotowości pomocy byłby istotny. Nawet gdybym nigdy nie skorzystała.
            • minor.revisions Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 15:33
              ale ona nie mówi o instytucji, która się wpieprza z własnej inicjatywy, tylko pomaga, jak się do nich zadzwoni i poprosi, widzisz różnicę?
              A zinstytucjonalizowana pomoc dla osób w podobnej, trudnej sytuacji będzie i tańsza i łatwiejsza do zorganizowania. Typu bezplatne spotkania z prawnikiem dla 15-20 osób naraz, na których byłyby omawiane najczęstsze problemy na ktore nadziewają się samotne matki, których ex nie chce płacić alimentow albo przedstawione dostępne formy pomocy i warunki kwalifikacji albo w razie odmowy jakichś tam świadczeń pomoże ponownie przejrzeć aplikację i poprawić błędy.
              Dorosły człowiek też bywa, że jest chory, wykończony i oslabiony albo ma banalną depresję i nie ma siły, żeby wstać z łóżka. Tak wiem, ematki to nie dotyczy, ale nie cały kraj to ematka.
              • minor.revisions Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 15:39
                a i dodam, że różne formy pomocy sponsorowane przez rząd dla osób w takiej sytuacji (np. pomoc w znalezieniu pracy, w transporcie do pracy, pomoc w wyprowadzce - nie mówię o domu samotnej matki, tylko o przeprowadzce i ułożeniu życia od nowa, jeśli matka była ofiarą przemocy) istnieją w USA, który uchodzi za najbardziej nieprzyjazny młodym matkom cywilizowany kraj. Rozumiem, że dla ciebie to i tak za bardzo "skandynawskie".
              • triss_merigold6 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 15:39
                Uważam, że mops, albo inna jakaś instytucja powinna się zainteresować taka kobietą nawet nie w kwestii pomocy finansowej tylko tak po prostu. Zapytać jak sobie radzi, czy nie potrzebuje jakiejś pomocy np. psychologicznej.

Dla mnie to jednak oczekiwanie, że instytucja wykaże inicjatywę.
                • ja-kalinka Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 15:46
                  Przeszkadzałoby ci, gdyby ktoś z instytucji przyszedł do ciebie czy zadzwonił z pytaniem czy czegoś nie potrzebujesz? Zazwyczaj początki każdej samotnej matki są trudne.
                  Dla mnie to jest takie normalne. Rozleciała się komuś rodzina, jest chory, ma problemy to pytam czy pomóc. Zawsze można podziękować i odmówić.
                  Dla mnie przegięcie to jest właśnie brak zainteresowania.
                  • triss_merigold6 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 15:57
                    Przeszkadzałoby. Prezentuję tradycyjną polską nieufność wobec instytucji.

Najważniejsze - niby skąd instytucja w rodzaju MOPS miałaby wiedzieć, że zostałam samotną matką, jeśli nie ubiegam się o żaden zasiłek czy wsparcie socjalne? Od momentu rozstania z eksem do formalnego rozwodu minęło u mnie kilka lat.
                    • ja-kalinka Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 16:06
                      U mnie minął rok, bo tyle trwał rozwód. Ale jakby po tym roku zadzwonili to też by było dobrze.
                      Nie wiem, może to sąd powinien zgłaszać do mopsu, że toczy się taka sprawa, a dziecko jest przy matce pod takim i takim adresem?
                      Ja bym nie miała nic przeciwko temu, żeby się w ten sposób dowiedzieli.
                      Uważam, że samo zainteresowanie z ofertą pomocy, czy nawet zostawienie wizytówki/listu w drzwiach z numerem telefonu do mopsu czy innych instytucji pomocowych nie jest złe. Nikomu by to nie zaszkodziło.
                      Ja to piszę z perspektywy 4 lat bycia samotną matką. Teraz mam takie przemyślenia, jak już wszystko poukładałam, bo na początku to w ogóle nic nie myślałam, chodziłam jak w amoku.
                    • minor.revisions Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 16:32
                      > Najważniejsze - niby skąd instytucja w rodzaju MOPS miałaby wiedzieć, że zostałam samotną matką, jeśli nie ubiegam się o żaden zasiłek czy wsparcie socjalne?

Banalnie proste.
                      Przy corocznej rejestracji do szkoły są odpowiednie rubryki do zaznaczenia (czy dziecko mieszka z obojgiem rodziców, jeśli nie, to czy oboje rodzice mają prawo odbierać dziecko ze szkoły, czy dziecko korzysta lub chciałoby skorzystać z dofinansowania do obiadów, czy dziecko ma ubezpieczenie zdrowotne i takie tam, plus miejsce na inne uwagi).
                      Obowiązkowa jest tylko rubryka o tym, czy któryś z rodziców nie ma zakazu zbliżania się do dziecka. Reszta jest opcjonalna. Jak zaznaczysz okienko 3a czy 6b, to uruchiamia się odpowiednia procedura pomocowa.
                      • triss_merigold6 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 17:47
                        Do szkoły nie rejestruję dziecka co roku, tylko raz - przy zapisywaniu.

Uja kogo w szkole obchodzi czy dziecko mieszka z jednym rodzicem, czy z obojgiem. Podaje się dane obojga z adresami i telefonami kontaktowymi. Adres zameldowania można mieć zupełnie inny niż zamieszkania.

W Polsce wszystkie dzieci do 18. roku życia są objęte bezpłatną opieką medyczną niezależnie od tego czy ich rodzice sa ubezpieczeni, czy nie.

W Polsce niezwykle rzadko - o ile w ogóle - sądy orzekają zakaz zbliżania się rodzica do dziecka, zresztą wymaga to sprawy w sądzie. Taka rubryka w ogóle w polskich kwestionariuszach nie występuje.

A, jeden drobiazg - bywa że rodzice rozstają się zanim dziecko pójdzie do szkoły, czy nawet przedszkola.
                        • minor.revisions Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 20:08
                          > A, jeden drobiazg - bywa że rodzice rozstają się zanim dziecko pójdzie do szkoły, czy nawet przedszkola.

jak się chce, znajduje się sposoby, jak się nie chce - szuka się powodów, tak, jak ty. Nie da się mieć dziecka zupełnie bez wiedzy jakichkolwiek instytucji, przecież musisz je choćby prowadzić na obowiązkowe szczepienia, więc wtedy lekarz może przedstawić dostępne opcje.
                          • triss_merigold6 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 21:35
                            Oczywiście, że prowadzę dzieci na obowiązkowe szczepienia i bilanse, tyle że nikt nie wnika w moją sytuację rodzinną.
                            Jakie opcje, poza zdrowotnymi (badania, poradnie), miałby przedstawiać lekarz? Ma prawo i obowiązek informować inne instytucje i służby jeśli podejrzewa, że dziecko jest głodzone czy maltretowane, a nie z powodu domniemanego braku obojga rodziców pod tym samym adresem.
                • minor.revisions Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 15:48
                  No, wysłać list z przedstawieniem dostępnych opcji. Nie chcesz to nie musisz otwierać nawet. Nie przesadzaj. Jak byłam w ciąży to dostałam list z jakiejś tam organizacji rządowej, opłacanej przez ubezpieczenie, że taki a taki procent kobiet wpada w depresję poporodową i gdybym się w tym procencie znalazła, to pod takim a takim numerem jest dostępna pomoc. Nie potrzebowałam, ale uważam, że to fajne, bo ktoś może potrzebować.
                  • triss_merigold6 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 15:55
                    Po pierwsze - niby skąd jakaś instytucja miałaby wiedzieć, że jestem w ciąży?
                    Po drugie - takich informacji oczekiwałabym od ginekologa lub położnej oraz od szpitala w którym jestem na porodówce.
                    • minor.revisions Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 16:25
                      > Po pierwsze - niby skąd jakaś instytucja miałaby wiedzieć, że jestem w ciąży?

przecież napisałam czarno na białym: z ubezpieczenia. Ubezpieczalnia wie, że jesteś w ciąży, bo dostaje rachunek od twojego gina. Tak, jak z ubezpieczenia dostawalam igły i paski cukrzycowe oraz lifestylowe broszury dla cukrzykow i sample różnych batonow czy innych przekąsek bez cukru. Nie widziałam tej organizacji na oczy, nie musiałam wykonać jednego telefonu. Ubezpieczalnia wiedziała od gina, od gina wiedziała, jaki model tego ustrojstwa do mierzenia cukru mam i urochomiła odpowiednią procedurę.

> Po drugie - takich informacji oczekiwałabym od ginekologa lub położnej oraz od szpitala w którym jestem na porodówce.

Nie bredź. Jaka to różnica? Zwłaszcza, że:
                      - na porodówce możesz być w stanie, w którym nie będziesz w stanie przyswajać żadnych informacji
                      - dostaniesz tam tyle papierów, że ten się może łatwo zgubić
                      - możesz wylądować z porodem z dala od domu i informacje przekazane przez tych lekarzy będą ci na wiór
                      - możesz zechcieć z tego telefonu skorzystać przed porodem.

Twoja fobia anty-cholerawieco (powiedziałabym, że antysocjalistyczna, ale mówię o rozwiązaniach z najbardziej antysocjalistycznego kraju na świecie, więc chyba antyzdroworozsądkowa) jest nawet czasem zabawna.
                      • triss_merigold6 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 17:51
                        W Polsce jest NFZ, a nie jakaś ubezpieczalnia.

To nie fobia antysocjalistyczna tylko antyinstytucjonalna - uważam za bardzo niezdrowe jeśli instytucje wiedzą zbyt wiele na temat obywatele, a przepływ informacji między nimi jest zbyt łatwy.

Zresztą, waracając do tematu, uważam że nowe rozwiązania prawne nie są w Polsce potrzebne. Wystarczy żeby państwo egzekwowało te już obowiązujące.
                        • minor.revisions Re: Znieść próg dochodowy do FA 02.11.15, 01:24
                          > To nie fobia antysocjalistyczna tylko antyinstytucjonalna - uważam za bardzo ni
                          > ezdrowe jeśli instytucje wiedzą zbyt wiele na temat obywatele, a przepływ infor
                          > macji między nimi jest zbyt łatwy.
                          >
                          > Zresztą, waracając do tematu, uważam że nowe rozwiązania prawne nie są w Polsce
                          > potrzebne. Wystarczy żeby państwo egzekwowało te już obowiązujące.

I napławdę nie widzisz jaskrawej sprzeczności między tymi dwoma akapitami ?
                      • arwena_11 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 18:14
                        Jaki rachunek od gina? W 90% przypadków ciąże prowadzi się prywatnie. NFZ dopóki nie będziesz na L4nie ma pojęcia o ciąży.
                        • minor.revisions Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 19:59
                          To jakim cudem było (jest?) rozdawane becikowe, skoro nikt nie ma pojęcia, gdzi ekomu się rodzi jakieś dziecko? I jak miałoby być to 500 złotych dawane, skoro nie wiadomo, komu?
                          • arwena_11 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 20:04
                            o becikowe samemu trzeba wystąpić i zgłosić się ze wszystkimi wymaganymi papierami. Nie wiem jak teraz, ale parę lat temu był na to rok od urodzenia dziecka.
                            Pewnie po te 500 zł też trzeba będzie złożyć wniosek i udowodnić swoje prawo do tej kasy
                            • minor.revisions Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 20:50
                              No i w ramach występowania o becikowe mogłaby być opcja wystąpienia o niefinansową pomoc dla osób w szczególnie skomplikowanej sytuacji. Ciekawe, jaki argument podacie z triss , że niedasie.
                              • arwena_11 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 21:25
                                ale chyba nikt nie mówi, że się nie da, tylko że nie chce ingerencji instytucji "z urzędu".
                                Pamiętam jak urodziłam syna, byliśmy młodzi i głupi, mąż poszedł wezwać położną środowiskową, bo w szpitalu kazano.
                                Przyszła, popatrzyła, kazała ubrać dziecko ( było w samym bodziaku i skarpetkach ), bo to początek grudnia - nieważne, że w domu 24 stopnie, my w podkoszulkach. Opieprzyła, że już byłam na spacerze ( a na co czekać skoro było wtedy ok 10 stopni i ładna pogoda ). Wszystko znosiłam spokojnie, ale jak zaczęła się czepiać, że nie karmię tylko ściągam ( nie docierało, że tak byłam pogryziona, że najpierw leciała krew a potem mleko ). Tak się zaperzyła, że zaczęła krzyczeć na mnie. Została poproszona przez mojego męża o opuszczenie naszego mieszkania w trybie przyspieszonym i nie pokazywanie się więcej.
                                Przy córce nawet nie zgłosiliśmy do poradni. NIe było takiej potrzeby a z głupią babą nie mieliśmy ochoty mieć więcej do czynienia.

Ja doskonale rozumiem, że jak ktoś potrzebuje to niech prosi o pomoc. Ale żeby instytucja sama z siebie się wtrącała - jestem przeciwna
                                • minor.revisions Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 22:26
                                  a czy ja lub ja-kalinka coś mówimy o interwencji z urzędu? Mowa o MOŻLIWOŚCI dostępnej z urzędu. Z której nie ma obowiązku korzystać.
                                  • arwena_11 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 22:46
                                    To poczytaj ja-kalinkę. Ona chciała żeby się ktoś nią zainteresował sam z siebie, a nie dlatego że by się zgłosiła po pomoc.
                        • minor.revisions Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 20:02
                          i cóż ty kobieto bredzisz, że 90% ciąż w Polsce prowadzi się prywatnie? serio 90% Polek ma te kilka tysięcy na wizyty, które opłaca z własnej kieszeni, bez żadnego pakietu medycznego, obojętne, czy prywatnego czy państwowego? Również te mieszkające na ścianie wschodniej czy w specjalnych strefach ekonomicznych?
                          • arwena_11 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 20:08
                            nie wiem, ale nie znam nikogo kto by państwowo chodził do gina. Nawet osoby biedniejsze prowadzą ciążę prywatnie, dla bezpieczeństwa
                            • minor.revisions Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 20:45
                              Ale masz świadomość, że znasz głównie osoby ze swojego środowiska, o zbliżonych dochodach?
                              • arwena_11 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 20:55
                                No właśnie nie tylko. Jak byłam w ciąży i co 2 tygodnie chodziłam do gina i tam gadałam z różnymi dziewczynami w poczekalni. Nie były bogate, raczej z tych biedniejszych, ale mówiły ze na lekarzu nie beda oszczędzać.
                                • gladys_g Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 21:06
                                  ale to były te, które już dotarły do prywatnego. Nie siedziałaś co dwa tygodnie w poczekali państwowej, żeby sobie pogadać z tamtymi, prawda?
                                  • arwena_11 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 21:15
                                    Koleżanka nie chciała płacic za badania od prywatnego lekarza, więc zapisała się do gina państwowego, żeby mieć darmowe badania. Pierwszy wolny termin był ok 20 tyg. ciąży. Lekarz przyjmował 2 razy w tygodniu przez 5h. W gabinecie miał nawet usg, ale nie robił na wizycie, bo trzeba było się osobno zapisać.
                                    Myślę, że wiele kobiet rezygnuje z państwowego lekarza mając takie terminy.
                                    • kropkacom Re: Znieść próg dochodowy do FA 02.11.15, 08:02
                                      A wiele szuka innego z lepszymi terminami i nie prywatnego. Mi nawet do głowy nie przyszło aby ciążę prowadził prywatny lekarz.
                                • minor.revisions Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 22:31
                                  > No właśnie nie tylko. Jak byłam w ciąży i co 2 tygodnie chodziłam do gina i tam gadałam z różnymi dziewczynami w poczekalni. Nie były bogate, raczej z tych biedniejszych, ale mówiły ze na lekarzu nie beda oszczędzać.

Tak oczywiście. Ta rodzina, której kupowałaś majtki dla dziecka to też na pewno nie miała na majtki, bo woleli chodzić do lekarza prywatnie zamiast państwowo.
                                  Ruszże głową przez sekundę i pomyśl: jeśli do państwowego gina w ciąży są takei kolejki to znaczy, że przygniatająca ilość ciężarnych chodzi do pańśtwowego.
                                  CHyba, że chcesz powiedzieć, że ten państwowy sprzęt jest tak trudno dostępny, bo się kurzy i rdzewieje od nieużywania a drzwi zamknięte na cztery spusty, bo klucze dawno poginęły, bo i tak wszyscy chodzą prywatnie, więc zajmie 10 tygodni uruchomienie tego od nowa.
                                  Ematka przechodzi samą siebie.
                                  • arwena_11 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 22:45
                                    Przypuszczam, że ta matka to była na pierwszej wizycie - potwierdzić ciążę i potem dopiero w szpitalu. Były to czasy, kiedy nie było becikowego i nie trzeba było wykazywać, że miało się ciążę pod opieką lekarza.
                                    Tylko weź pod uwagę, że kolejki wcale nie muszą być przez ciężarne. Mam znajome chodzące do państwowego gina po receptę, wychodzą z założenia, że płacić 100 zł czy więcej za 10 minut wizyty to przesada. U mnie w przychodni nawet nie badają na takiej wizycie, ani nie daję skierowań na podstawowe badania. Dziewczyny zapisują się w styczniu na cały rok co 2 miesiące, bo lekarz wystawia receptę na max 2 opakowania.
                                    • fragile_f Re: Znieść próg dochodowy do FA 02.11.15, 14:13
                                      Mam znajome
                                      > chodzące do państwowego gina po receptę, wychodzą z założenia, że płacić 100 z
                                      > ł czy więcej za 10 minut wizyty to przesada.

To moze warto im uzmysłowić, ze mozna do prywatnego gina napisac maila z prosba o wypisanie recepty, ktora nastepnie zostawia imiennie na recepcji. Robilam tak pierdyliard razy u roznych ginow i nigdy nie było to problemem.

Ty naprawde zyjesz w jakiejs alternatywnej rzeczywistosci.
                        • araceli Re: Znieść próg dochodowy do FA 02.11.15, 07:53
                          arwena_11 napisała:
                          > W 90% przypadków ciąże prowadzi się prywatnie.

Wypaczona rzeczywistość Arweny big_grin
                          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Znieść próg dochodowy do FA 02.11.15, 08:06
                            Nie powiedziałabym. Może nie 90%, ale większość kobiet prowadzi jednak ciążę prywatnie. Bez przesady z tą biedą w Polsce.
                            • minor.revisions Re: Znieść próg dochodowy do FA 02.11.15, 13:21
                              Nie.
                              A te, co idą do prywatnego to nie dlatego, że prywatny jest lepszy, tylko dlatego, że do państwowego się trudniej załapać (bo, uważasz, ma mnóstwo pacjentek).
                              wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Publicznie-przeciazeni-prywatnie-zapraszaja,wid,16633547,wiadomosc.html?ticaid=115dee
                  • ja-kalinka Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 15:56
                    Fajne, tak powinno być.
          • estelka1 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 21:28
            Tylko skąd MOPS ma wiedzieć, że pani x się rozwiodła i ma grypę? Ja chyba jednak wolę tradycyjny model pomocy społecznej. Zainteresowany zgłasza się po pomoc osobiście lub robi to w jego imieniu lub za jego zgodą rodzina, szkoła, sąsiedzi itp. Interwencyjnie tylko w przypadku zagrożenia życia lub poważnego zagrożenia zdrowia.
    • lauren6 Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 20:12
      Popieram. W wersji, że dłużnik alimentacyjny musi odpracować ten dług np. pracując charytatywnie lub wykonując prace porządkowe w weekend lub gdy akurat nie pracuje zarobkowo.
      • zla.m Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 21:28
        A jeszcze przy okazji odsieje się pracujących na czarno, bo skoro pan oficjalnie bezrobotny, to dlaczego nie może przyjść we wtorek o 13?
    • thank_you Re: Znieść próg dochodowy do FA 01.11.15, 21:45
      Popieram.

Prawo powinno chronić dzieci a nie płodzimierzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka